Përbërësit e nevojshëm:

1 kg spinaq të freskët
2 molla
100 g arra të grira
50 g djath feta
30 g boronica të kuqe të thata
 
Për salcin:
2 dcl lëng molle
4 lugë uthëll molle
2 lugë mjalte
50 ml vaj ulliri
Kripë, piper të zi
 
Përgatitja:
Spinaqin e pastrojmë mirë dhe e presim në pjesë. Mollën e presim në feta, i grijmë arrat dhe i përziejm me spinaqin. Shtojmë djathin feta të prerë në katëror, shtojmë boronicat e kuqe  dhe e lyjejm me salcë të përgatitur para se ta servoni. Sallata servohet menjëherë e freksët.

Përbërësit e nevojshëm për brumë: (grihen me blender)

- 150 gr arra të papërgatitura 
- 100 gr hurma
- 3 lugë supe me miell kokosi
Përbrësit e nevojshëm për fill: (grihen me blender)
- 200 gr kungull të pjekur ose të ziejer
- 15 ml shurup panje
- 15 gr sheqer të kaftë
- 1 lugë kafeje me kanellë
- 1 lugë kafeje me sheqer vanilje
- 1 lugë supe me vaj kokosi
- ujë sipas nevojës
  • 3 vezë

  • 1filxhan(prek 200ml) sheqer

  • 1filxhan qumësht

  • ½ filxhan vaj

  • 1filxhan griz misëri

  • 1filxhan arra të bluara

  • 1 qese maje 

  •  2 filxhan të mollave të renduara

  • 100 g rrush të thatë

Për salcë çokolate:

  • 80 ml qumësht

  • 80 g gjalp

  • 3 lugë sheqer

  • 100 g çokolatë për gatim

Përgatitja

Rrihni të bardhat e vezës me sheqer, shtoni të verdhat e vezës, pastaj qumështin, arrat, grizin, majen, mollat e renduara dhe rrushin e thatë. I përziejm mirë dhe i vendosim në tigan (25x35cm), të lyer ose të mbështjellur me letër për pjekje. E pjekim pothuaj gjysmë ore në furrë të nxehtë në 180°C.
Për salcin – e nxehim qumështin me sheqer, shtojmë gjalpin dhe çokolatën dhe e përziejm deri sa të shkrihet. Me brumin e përgatitur e lyejmë kolaçin. E presim në katëror, e lëmë të ftohet dhe e servojmë.
 

Përbërësit e nevojshëm

  • 4 patate

  • 500 g lakër brukseli (për përgatitjen e këtij ushqimi duhet të përdoretlakëra e freskët brukseli)

  • 2 karrota

  • 1 lugë gjalp

  • 1 tufë  arugula të freskëta

 
Për salcë:

  • 1 lugë senf

  • 1 lugë mjatë

  • 2 lugë vaj ulliri

  • 2 lugë lëng limoni

Ky salcë mund të kombinohet edhe me ushqime tjera, sidomos me brokoli.
 
Përgatitja:
Gatuani patatet dhe karrotën në ujë të njelmët (zieni rreth 15 minuta). Secilën kokërr lakëre brukseli  e pastrojmë dhe e presim në gjysmë. Skuqim pak lakër jeshile në gjalp, shtojmë ujë (1/2 filxhan) dhe e ziejmë me avull edhe 5–7 minuta deri sa lakëra e brukselit nuk zbutet. Patatet e ziejra i presim në katror, kurse karrotën në shirita. I bashkojmë tërë përbërësit për salcin dhe i përziejmë mirë. Lakrën e brukselit e bashkojmë  me perimet tjera të mbetura dhe i spërkasim me salcin  e përgatitur. Mbi të vendosim brokol të freskët. Ushqimi rekomandohet të servohet i ngrohtë, menjëherë pas përgatitjes.
 

Përbërësit e nevojshëm për gjashtë persona: 800 g kotëletë derri të prera në pjesë më të vogla, 600 gr shampinjone, 2 kokërra qepe, 2 dl ajkë, 1 dl verë e bardhë, 30 g gjalp, kripë dhe piper.


Përgatitja
Shampinjonet i presim në gjysmë. Në tigan e ngrohim gjalpin dhe e ngrohim në avull pak qepën e grirë. Shtojmë mishin, shtojmë kripën dhe piperin. I spërkasim me verë të bardhë dhe i ziejm rreth 30 minuta ose më gjatë, nëse ka nevojë. Pastaj, largojmë mishin, shtojmë kërpudhat, ziejmë me avull 5 minuta, shtojmë ajkën dhe  përgatiten edhe 10 minuta. Ndajmë mishin në pjata dhe shtojmë salcën e ngrohtë prej këpurdhave. Servohet sa është e nxehtë.

Bërxollat në salcë senfi


Përbërës

  • 4 pjesë bërxolla derri
  • 50 gr gjalp 
  • 1 lugë kripë
  • 1 lugë piper
  • 1 lugë erëza të thata të përzijer
  • 2 lugë senfi
  • 1 gotë vetë të kuqe
  • 180 gr ajkë

 

Përgatitja

Pjesët e i mishit i kriposim, ju çesim piper dhe erëza të thata pa kripë. I skuqim me gjalp. I largojmë anësh dhe në të njejtin tigan e vendosim edhe verën, senfin dhe ajkën. I përziejm dhe i lëmë të ziejn. Pastaj mishin e kthejmë në tigan që bashkarisht me salsin të zijej edhe pak (pothuaj 10 min)

 

Shënim

Sasinë e erëzave e shtojmë sipas dëshirës.Në salcë në vend të verës së kuqe mund të përdoret verë e bardhë.

Pite me spinaq

Pite me spinaq


Përbërës

  • 500gr korre të gatshme për pite
  • 500 gr spinaq të pastër
  • 250 gr djathë
  • 4 vezë
  • 200 ml qumësht
  • 200 ml ajkë
  • 1 lugë kripë
  • 100гgr gjalp ose margarin për lyrje

 

Përgatitja e fillit

Vezët i rrahim mirë dhe e shtojmë ajkën dhe djathin e prerë ose të bluar. Në këtë e shtojmë edhe spinaqin parprakisht të pastruar dhe të kulluar dhe e kriposim. Kurse brumin e përzijejm mirë.

 

Në tigan paraprakisht të lyer vendosin një korre dhe e lyejmë me gjalp të shkrirë (margarin), e vendosim korren e dytë dhe mbi të e shtrijmë fillin. Këtë e përsërisim deri sa të mbarojnë tërë korret. Në fund bashkoni dy korre dhe i lyejm me gjalpin e mbetur. I presim në katëror dhe tërë piten e lyejmë me qumësht.

E vendosim në furrën e nxehtë në 200˚C dhe e pjekim 40 min. E servojmë të nxehtë.

 

Shtrudlla me xhem

 

Përbrësit

Për brumë:

 

  • 500g miell
  • 250ml qumësht
  • 100ml vaj
  • 2 vezë
  • 1/2 katror tharmi të freskët (25g)
  • 1/2 lugë kripë
  • 5 lugë sheqer
  •  

Fill:

  • xhem (sipas dëshirës)

 

Për lyerjen e rolateve:

  • 1 e verdhë e vezës dhe disa pika vaj

 

Përgatitja

Në 250 ml qumësht e rrahim tharmin dhe shtojmë një lugë sheqer dhe e lëm të vij 15 minuta. Në miell shtojmë tharmin e ardhur, vezët, vajin, sheqerin dhe kripën. Ngjeshim brumin butë. Burimin e ndajmë në dy pjesë, e mbulojmë me leckë dhe e lëmë 45 min të vij, pastaj petëzoni burmin sa më shumë që është e mundur dhe tërë sipërfaqen e lyejmë me xhem. E mbështjellim në formë rolati dhe e vendosim në tigan të lyer. Rolatet nga lartë i lyjmë me të verdhën e vezës ku keni derdhur disa pika vaj. E vendosim në furrë dhe e pjekin 45 minuta në temperaturë 200 shkallë.Shtrudllat e gatshme i spërkasim me shumë pak ujë, i mbulojmë dhe i lëmë të ftohen pak. I ëmbëlsojmë me sheqer në pluhur, presim copa zë holla dhe e servojmë.

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin