Bërxollat në salcë senfi


Përbërës

  • 4 pjesë bërxolla derri
  • 50 gr gjalp 
  • 1 lugë kripë
  • 1 lugë piper
  • 1 lugë erëza të thata të përzijer
  • 2 lugë senfi
  • 1 gotë vetë të kuqe
  • 180 gr ajkë

 

Përgatitja

Pjesët e i mishit i kriposim, ju çesim piper dhe erëza të thata pa kripë. I skuqim me gjalp. I largojmë anësh dhe në të njejtin tigan e vendosim edhe verën, senfin dhe ajkën. I përziejm dhe i lëmë të ziejn. Pastaj mishin e kthejmë në tigan që bashkarisht me salsin të zijej edhe pak (pothuaj 10 min)

 

Shënim

Sasinë e erëzave e shtojmë sipas dëshirës.Në salcë në vend të verës së kuqe mund të përdoret verë e bardhë.

Pite me spinaq

Pite me spinaq


Përbërës

  • 500gr korre të gatshme për pite
  • 500 gr spinaq të pastër
  • 250 gr djathë
  • 4 vezë
  • 200 ml qumësht
  • 200 ml ajkë
  • 1 lugë kripë
  • 100гgr gjalp ose margarin për lyrje

 

Përgatitja e fillit

Vezët i rrahim mirë dhe e shtojmë ajkën dhe djathin e prerë ose të bluar. Në këtë e shtojmë edhe spinaqin parprakisht të pastruar dhe të kulluar dhe e kriposim. Kurse brumin e përzijejm mirë.

 

Në tigan paraprakisht të lyer vendosin një korre dhe e lyejmë me gjalp të shkrirë (margarin), e vendosim korren e dytë dhe mbi të e shtrijmë fillin. Këtë e përsërisim deri sa të mbarojnë tërë korret. Në fund bashkoni dy korre dhe i lyejm me gjalpin e mbetur. I presim në katëror dhe tërë piten e lyejmë me qumësht.

E vendosim në furrën e nxehtë në 200˚C dhe e pjekim 40 min. E servojmë të nxehtë.

 

Shtrudlla me xhem

 

Përbrësit

Për brumë:

 

  • 500g miell
  • 250ml qumësht
  • 100ml vaj
  • 2 vezë
  • 1/2 katror tharmi të freskët (25g)
  • 1/2 lugë kripë
  • 5 lugë sheqer
  •  

Fill:

  • xhem (sipas dëshirës)

 

Për lyerjen e rolateve:

  • 1 e verdhë e vezës dhe disa pika vaj

 

Përgatitja

Në 250 ml qumësht e rrahim tharmin dhe shtojmë një lugë sheqer dhe e lëm të vij 15 minuta. Në miell shtojmë tharmin e ardhur, vezët, vajin, sheqerin dhe kripën. Ngjeshim brumin butë. Burimin e ndajmë në dy pjesë, e mbulojmë me leckë dhe e lëmë 45 min të vij, pastaj petëzoni burmin sa më shumë që është e mundur dhe tërë sipërfaqen e lyejmë me xhem. E mbështjellim në formë rolati dhe e vendosim në tigan të lyer. Rolatet nga lartë i lyjmë me të verdhën e vezës ku keni derdhur disa pika vaj. E vendosim në furrë dhe e pjekin 45 minuta në temperaturë 200 shkallë.Shtrudllat e gatshme i spërkasim me shumë pak ujë, i mbulojmë dhe i lëmë të ftohen pak. I ëmbëlsojmë me sheqer në pluhur, presim copa zë holla dhe e servojmë.

Lakër brukseli me proshutë

 

 

Përbërës për 4 persona

  • 100 ml ujë
  • 1/2 gota verë e bardhë
  • 100 gr proshutë
  • 1 qepë
  • 50 ml vaj ulliri
  • 1 kg lakër brukseli 
  • Kripë dhe piper

 

Përgatitja

Qepën e presim imët dhe e vendosim në tigan me vaj ulliri dhe pas pak e shtojmë proshutën. Pasi të zbuten mirë shtojmë lakrën e brukselit (paraprakisht e zijer në ujë) dhe verën e bardhë. Shtojmë erëzat dhe bashkarisht i lëmë në flakë të qetë në një enë të mbuluar. Sdervoni atë menjëherë! 

Recetën e njejtë mund ta përgatisni edhe me lakër jeshile

MAFINE ME KUGULL

Përbërësit e nevojshëm: (për 12 mafine)
-  1,5 filxhan miell
-  1/2 filxhan sheqer ose mjaltë
-  1 maje (aditive për pjekje)
-  1 lugë kanellë
-  1 vezë
-  1/2 filxhan qumësht ose kos
-  1 filxhan kungull të avulluar
-  1/4 filxhan vaj

Përgatitja:
Të gjithë përbërësit i përzijejm dhe i vendosim në tiganin e lyjer për mafine ose në tigan vendosni gota letre për mafine dhe i pjekim rreth 20 min, në 250°C.

Përbërsit e nevojëshm për 4 persona:


4 pjesë mishi të bardhë të pulës
1 një tuf të vogël majdanozi(ose erëza të freskëta sipas nevojës)
1 kokërr qepe
3 thel hudhre
vajulliri
120 g këpurdha (të freskëta)
2 lugë salcë domatesh
4 domate
100 ml verë e bardhë
krip, piper i zi
 
Përgatitja:
Në tigan me vaj ulliri e vendosim mishin. Pasi të piqet mishi, shtoni edhe qepën e grirë imët dhe e lëm në zjarr edhe 5 minuta. Shtoni salcën me domate, verën e bardhë, domatete e çoruara dhe të grira, thelat e hudhrës dhe majdanozin. Shtojmë krip dhe piper të zi dhe e vendosim në zjarr 15 minuta. Sipas nevojës, mund të shtoni edhe pak ujë dhe verë. Anësh skuqini këpurdhat pak në vaj dhe i vendosim në enën me mish. I përziejm mirë dhe i lëm 5 minuta.

Përbërës(për 4 persona):

- 8 patate
- 250 gkëpurdha
- 2 kokërra qepe
- 150 ggjalp i renduar
- 150 mlajkë me krip
- 150 ml qumësht
- erëza sipas dëshirës
 
Përgatitja:
Çoroni patatet dhe i përgatisninë ujë me krip. I presim në rrethe. Qepën e presim imët dhe e vendosim në tigan me pak gjalp. Në enën në zjarr, e vendosim qumështin dhe ajkë. Shtoni gjalpin dhe erëzat. Në tiganin keramik radhisni një rend këpurdha dhe mbuloni me një rend tjetër të patateve. Hudhni kremin me gjalp dhe vendosim për pjekje 20 minuta në 200 shkallë.

Përbërësit për 4 persona:

 
Për sallatë
- ½ e lakrës së kuqe
- 1qepë e grurë imët
- 1 thel hudhre
- 1 mollë
- 50 brusnicë të thatë
 
Për salcë
- krip dhe piper
- 3 luhë uthull balsamik
- 6 lugë vaj ulliri

Përgatitje:
Në një enë vendosni përbërsit për sallatë, përgatisni salcën dhe përzieni bashkarisht.
 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin