Përbërësit

  • 400 g makarona
  • 4 vezë
  • ½ l qumësht
  • djath (sipas dëshirës)
  • 1 filxhan vaj

Përgatitja

Makaronatzijhen në ujë me krip. Në një enë të përshtatshme i rrahim vezët, qumështin, djathin dhe vajin. Makaronate gatshëm kullohen dhe vendosen në tigan për pjekje. Spërkasim me brumin e përzierdhe i vendosim në furrën e nxeht në 220 gradë 20 minuta, gjegjësisht deri sa nuk nuk piqen makaronat

Përbërësit

  • 1kg patate
  • 3 kokërr qepe(kuqe)
  • 4 lugë uthull
  • 4 lugë vaj
  • krip dhe pak spec

Përgatitja

Patatjazijhet në ujë të njelmët. Pasi të zijhet, ftohet, çorohet dhe e presim në rrethe të holla.Në një enë tjetër vendosim qepën e prerë në fleta, shtohet uthulla, vaji dhe kripa. E përziem dhe fitojmësalcëi cili është mirë të qëndroj deri sa të zijhet patatja.
Në enën e qelqit radhite një shtresë e patateshdhe një shtresë e salci derisa të ketëqull. Përmbi i hudhim spec.

Përbërës

  • 300 g mish pule
  • 300 g hidhër të ri
  • 1 kokërr qepe
  • 1 karrotë
  • selino, pastinake, 1 thelb hudhre, krip, biber, erëza dhe 1 lugë miell misri
 

Përgatitja

Mishi i pulës zihet dhe pritet në katëror. Në tigan skuqet qepa, ku shtohen perimet e prera në katëror. Përzihet me lëngun e mishit dhe e zijejm 5 minuta. Shtohet hithri(paraprakisht është përvëluardhe grirë) dhe1 lugë miell misri, paraprakisht e rrahur me pak lëng siç është supa. Zijhet 5 minuta dhe largohet nga zjarri. Mund të servohet me lëng limoni, mazeosedhallë.

 Popularizimi i të ashtuquajturit porcion në gotë ose SMUTE, sot ka marrë një hov shumë të madh. Me një porcion, i cili përgatitet shumë lehtë dhe reltivisht shpejt, mund të konsumon sasira të mjaftueshme të vitaminave, fibrave bimore si dhe përbërësve tjerë ushqyes të nevojshëm për shëndetin, kurse në të njejtën kohë të freskoheni me shijet të cilat ju ngjajnë ëmbëlsiave të vërteta.

Çka janë SMUTET?

Smuti (Smoothie) është pije e shëndetshme dhe freskuese i bërë nga pemët dhe perimet me shtimin e artikujve ushqimor tjerë të shëndetshëm. Kombinimet e ndryshme të cilat mund të përdoren gjatë përgatitjs së smuteve bëjnë këto shprisha të shkëlqyeshme, kurse për dikë mund të jetë porcion i plotë. Smuti, i përdorur si mes vakteve, gjatë kohë krijon ndjenjën e ngopjes dhe energjisë, e përshpejton metabolizmin dhe e përmirëson tretjen e ushqimit, kurse shumë antioksidanse nga perimet dhe pemët e nxisin procesin e detoksikimit në organizëm.

Pesë grupe të përbërësve:

  • Pemë dhe perime:
Këtu bëjnë pjesë grupi i ushqimeve që më së shumti kontribojnë në shijen, vlerat ushqyese dhe larminë e tyre. Rekomandohet që pemët dhe perimet të bëhen të paziera, kurse një pjesë e pemëve mund të përdoret edhe në gjendje të ngrirë (sidomos perime murrizë ose banane).
  • Frutat kokërra, farat dhe drithrat:
Këto ushqime përdoren për të fituar dendësin e duhur, por nga aspekti ushqyes ata janë mes kryesorëve, përgjegjës, për konsumin e proteineve, fibrave bimore të tretshme dhe jo të tretshme dhe yndyrërave të shëndetshme.
  • Erëzat:
Shërbejnë kryesisht për përmirësimin e shijes ose nëse është e nevojshme të ndihmohet dobia e disa materieve ushqyese. Përveç kësaj, vetë erëzat kanë shumë përbërës mjekues ose kurues. Ndër më të përdorurit i veçojmë: kanella, vanilën, xhenxhefilin, kurkumën, arrëza aromatike, speci, si dhe bimët për erëza si nane dhe borzilok.
  • Ëmbëlsuesit:
Siëmbëlsues mund të përdoren opsionet e shëndetshme si: hurma, mjalta, ose shurupi agavin dhe ai i panjës. Rekomandohet shmangia e sheqerit dhe ëmbëlsimi. artificial
  • Lëngjet:
Lëngu bazë dhe më shpesh i përdorur është uji. Sipas dëshirës mund të përdoren edhe shumë qumështe bimore si ai i sojës, tërshërës, kokosit dhe bajameve.
 

Përgatitet lehtë
Që të bëni një mut të përkryer, të nevojshme janë tri gjëra bazë – blender, artikuj ushqimor dhe kohë prej 3-10 minuta.

 
Të gjitha ushqimet që përdoren për përgatitje rekomandohet që të grihen në pjesë të vogla me madhësi prej 1 cm, të cilat pastaj në blender, për shkak të shpejtësisë, imtësohen dhe bashkohen, ku krijohet shkumë. Ena e blenderit asnjëherë nuk duhte të mbushen më shumë se sa 2/3. Dendësia përcaktohet me sasi të duhur të ujit.

Këshilla të dobishme

Përveç këtyre dobive, me rëndësi është të theksohet se madje edhe pas përgatitjes së smutit duhet të bëjmë kujdes që të respektohen disa regulla të caktuara, që të meritoj epitetin ushqim (porcion) i shëndetshëm:
  • Mos e teproni me sheqerin– disa pemë duhet të konsumohen në sasira të arsyeshme (psh., banane)
  • Konsumojeni ngadal– fyt pas fyti me kënaqësi, duke lajmëruar organizmin se bëhet fjalë për ushqim të vërtetë.
  • Shmangni ëmbëlsuesit artificial– shpesh mund të kenë përbërje artificiale.
  • Mos të jetë vetëm „ushqim me karbohidrate“– plotësoni me artikuj ushqimor të pasur me proteina dhe yndyrëra.
  • Mos shfrytëzoni vetëm pemë– sepse edhe perimet janë kyçe- sidomos ai i gjelbërt dhe лиснатиот.
  • Mos i grini (blendoni) shumë– mund të rezultoj me tempraturë të madhe, të cilat shkatrojnë përbërës të shumë ushqyes.

Përbërësit:

150 g gjalpë ose margarinë
4 vezë
1 sheqerr vanile
250 g sheqer
300 g miell
½ qese miell për pjekje
125 ml qumësht
1-2 lugë supe rum (spas dëshirës)
100 g arra të thyra ose lajthia (sipas dëshirës)
30 g kako
sheqer pluhur

Përgatitja:

Përzieni gjalpin (margarinën), sheqerin, të vrdhën dhe sheqerin e vanilës deri sa të formohet përzierja (brumi) në formë shkume. Pastaj, shtoni qumështin dhe rumin dhe në mënyrë të njëtrajtshme shtoni nga mielli, i cili më parë është përzier me pluhur për pjekje, dhe të bardhat e rrahura. Në fund, sipas dëshirës shtoni arra të thyera ose lajthi.
Brumi ndajeni në dy pjesë.Në njërën gjysmë të brumit shtoni burimin e kakaos të rrahurë me një lugë qumësht. Në këllëfin për pjekje të ujisur me miell njëlloj shtoni nga një lugë nga brumi i“verdhë”dhe “ i kaftë” dhe e piqni në furrë në 185 shkallë rreth 1 orë. Sipas dëshirës, shtoni edhe një kolaç të ngrohtë, shtoni sheqer formë pluhuri.

Buka e misrit

Përbërësit

4 vezë
2 filxhan (për kafe) me vaj
4 filxhan (për kafe) me miell kollomoqi
3 filxhan (kafe) me miell gruri
3 filxhan ( për kafe) ujë i gazuar
djath sipas dëshirës
pluhur për pjekje
1 pjatë maze (200 ml)
krip sipas dëshirës

Përgatitja

Në mënyrë të veçantë rrihni të verdhat e vezëve me përbërësit tjerë. Pasi brumi do të të bashkohet, ngadal i shtoni edhe të badhat të rrahura të vezëve. Brumin e shtrijmë në tigan ose në kallëfe për pjekje dhe e pjekim në 200 shkallë deri sa nuk skuqet. Sipas dëshirës, bukën e misrit përmbi mund ta dekoroni me susam.

Përbërësit

  • 8 ftonjë
  • 6 lugë arra të grira
  • 2 lugë lajthia të grira
  • 4 lugë mjaltë
  • 200 g sheqer
  • 2 lugë shqer vanile

Përgatitje

Ftonjët i pastroni mirë, i presim në gjysmë dhe ua largojmë farat. Pjesën e brendshme ua mbushim me arra, lajthi, sheqer dhe mjaltë. Në fund shtojmë me shqer vanile. I pjekim në furrë rreth 45 min në 200 shkallë. Ftohen dhe servohen.
 

Përbërësit

  • 1 kg patate
  • 500 g shmpaninjone
  • 100 g sallatë sipas dëshirës (gjelbërt, arugula, spinaq)
  • 2 kokërra qepe
  • 1 thel hudhre
  • 1 lugë senf
  • vaj ulliri
  • 1 limon
  • krip dhe spec

Përgatitja

Patatjen e zijer në ujië me krip, e çorojmë dhe e presim në katror të vegjël.
Këpurthat priten dhe zihen në vaj ulliri me qepë dhe hudhur të prera imët.
Patatja dhe kërputhat e përgatitura duhet të përzihen bashkarisht me sallatën. Senfin e rrahim me lëng limoni dhe vaj ulliri dhe e shtojmë në sallatë. Përzihe mirë.

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin