Rolat me mish

Përbërësit

  • 400 g mish të grirë
  • 150 g djath feta
  • 1 pazia
  • 2 vezë të zijera
  • 1 të verdhë të vezës
  • 2 lugë prezla
  • 2 lugë pure domatesh
  • 1 lugë salcë soje
  • majdanoz i prerë, krip, spec

Përgatitja

Prezlën e zbusim me dy lugë ujë. Pazian e pastrojmë mirë, largojmë rrënjën dhe e zbusim me ujë të nxehtë. E kullojmë dhe e presim imët. Vezët e zijera i rendojmë, kurse djathin e shtypim me pirunë. Në mishin e grirë i vendosim të verdhën e vezës, prezlën, majdanosin, specin dhe u shtojmë krip. Brumin e ngjeshim mirë me duar dhe shtrojmë mbi fletën e lyjer prej alumini me trashësi prej 5 ml.
Pazian, djathi dhe vezët duhet të përzihen dhe vendosni këtë përzierje mbi letër dhe e mbështjellim në formë të rolatit. E vendosim në tepsi, mbështjellim me letër dhe e pjekim në 200 gradë rreth 40 minuta (lertrën e largojmë pas 25 min, pjekje). Disa minuta para përfundimit të pjekjes largojmë rolatin dhe e lyejmë me pure domatesh të përzijer me salcë soje dhe e rivendosim që të piqet edhe pak. Rolati tashmë të gatshëm, duhet të ftohet dhe e prisim në rrethe.

Përbërësit

  • 8 dl ujë
  • ½ kg mish lope
  • 8 lugë vaj
  • 1 spec
  • 100 g domate ose lëng domatesh
  • 400 g patate
  • krip, spec

Përgatitja

Mishin e prisni në katror. E pjekim në vaj të nxehtë deri sa të zbutet. Kur mishi pothuaj të zihet, shtoni specin dhe domatet të prerë në katrorë dhe ujin. Shtoni erëzat dhe pjekim me avull edhe 15-20 min. Shërbehuni me bukë të freskët dhe kërcore

Përbërësit:

  • 300 gr thjerrëza të kuqe
  • 1 kokërr qepe
  • 3 thela hudhre
  • 2 karrota
  • pak xhenxhefil të freskët
  • erëza: krip, piper i zi, kuri, kurkuma, vegetë

Përgatitja

Thjrerrëzat i vendosim që të lagen pak. Qepën, hudhrat, karrotat dhe xhenxhefilin i presim në katror. I vedosim perimet në pak vaj që të piqet me avull. Shtojnë erëzat dhe i lëmë që edhe pak bashkohen ose shkrihen mirë. Në fund shtojmëi thjerrëzat dhe në pjatë shtoni 600 mk ujë të vakët. I zijejmë rreth 15-20.

Përbërësit

  • 1 marulë, të grirë
  • 1 moll, e prerë në dilima
  • lakër e vogël e kuqe, e prerë në shirita të vegjël të gjatë
  • gjysmë filxhani arra
  • kaçkavall të tymosurm sasia sipas shijes
Salcë
Përzijni pa uthëll mole me vaj ulliri,krip dhe biber, dhe spërkatni sallatën me të. 
Përbërësit
  • 1 kg patate(ose sipas nevojë)
  • 500 gshampinjone të freskëta
  • 2 kokëra mesatare qepë
  • 2 thela hudhër
  • 1 lugë senf
  • sipas shijes: krip, biber, erëza të përzijera,speca djegës,
  • 2 vezë
  • 100 ml qumësht

Përgatitja:
  • Këpurdhat i presim në pjesë dhe i fërgojmë pak në tigan me flakë. Pastaj, largoni nga zjarri. Në të njetin tigan shtoni qepën e grirë që të fërgohet. Kur të zbutet, shtoni edhe hudhrën e bluar. Pastaj, shtoni këpurdhat, senfin dhe erëzat, dhe duhet të përzihen që të bashkohen mirë.
  • Patatet duhet të çorohen dhe priten në rrethe të holla.Tiganin e lyejm me vaj, renditni në shtresë patatesh dhe mbi ata vendos pak nga erëzat dhe pastaj vendos një shtresë tjetër të patateve.Vendosni gjysmën e fillit, mbuloni me një shtresë papatesh edhe gjysmën tjetër të fillit. Për mbi radhit bukur patate që të mos ngel hapsirë boshë. Shto pak ujë dhe vendos tiganin që të piqet në furrë të nxehtë.
  • Vezët rrihen bashkë me qumështin dhe pak krip dhe para fundit stërpik musakën. E kthejmë që të piqetedhe pak, pastaj e largojmë edhe e vendosim që të ftohet para servimit.

 

 

 


Përbërësit
  • 4 vezë
  • 300 gmolla(të renduara trashë)
  • 220 g shqrе (i kaftë)
  • 250 g miell
  • 200 g gjalp
  • 50 g arra
  • 50 g bajame dhe leshnik
  • 50 g rushi thatë
  • 1 lugë kanell
  • 1/4 lugë sodë bikarbonat
  • 1 lugë pluhur për pjekje
Përgatitja
 I rrahim vezët mirë. Gjalpin të shkrirë dhe të ftohtë e shtojmë në pjatë me vezët dhe vazhdoni me rrajen e tyre. Shtoni edhe sheqerin, miellin, sodën, pluhurin dhe kanellën.Në fund, vendosni mollate e renduara dhe rushin e thatë. Qullin (përzierjen) e vendosim në letër për pjekjes dhe e pjekim në 180 gradë 45-60 minuta.

Përbërësit:
  • 250g trangull
  • 1 patate
  • 1 kokë qepë
  • 1 rrepkë
  • 1 selino
  • 1 pastinake
  • 2 thela hudhër
  • Pak krip, biber të zi, baj ulliri, brozilok
Përgatitja
Trangulli, patatja dhe rrepka lahen dhe çorohen,i presim në pjesë më të mëdha. Patarja, qepa dhe , selino dhe pastinake vendosen të plotë në enë me ujë. Zijhen rreth 30-40 inuta. Kullohen, kurse uji ruhet. Pastaj, tërë përbërësit grihen ose bluhen në blender, deri sa nuk fitohet përzierje të njëtrajtshme. Në fund, shtohet uji me çka e përshtatet dendësia.Për shije shtohet edhe vaj ulliri, biber i zi, brozilok.

Supa me eshtra është ushqime vjetër sa vetë shkathtësia e gatimit. Në jetën bashkëkohore, ndoshta nuk zen vendin e duhur, por gjithmonë duhet të jetë aktuale për shkak të dobive ose të mirave shumë të çmuara shëndetsore.
Supa është shumë e begatshme me materie ushqyese, duke përmbajtur edhe shumë materie ushqyese duke filluar nga shumë minerale, si kalcumi, magnezi dhe kaliumi, në formë në të cilën trupi juaj shumë lehtë i shfrytëzon.
Përmban komponime hondrioitine dhe glukozamine të cilat ndikojnë në zbutjen e proceseve të ndezjes siç janë artriti dhe dhembjet në nyje. Poashtu gjendet edhe melatonini i cili kontribon për lëkurën e shëndetshme, eshtrat dhe thonjët.

Përbërësit
  • 500 g eshtra të grirë të holla të lopës të cilët mund të përmbajnë pak mish
  • 2 lugë uthëll molle
  • 1 qepë ose pras
  • 2 thela hudhre
  • 2 karrot
  • 1 selino
  • 1 pastinake
  • krip, majdanoz dhe kokërra biberi

Përgatitja 
         

Së pari, pastroni eshtrat dhe bashkë me 1 qepë të plotë (mund edhe melëvozhga) dhe me  kokërra biberi,i spërkatni me ujë të ftohtë dhe me 2 lugë lëng limoni. I zijejmë këto me flakë të qetë, por më së miri në enë ekres 1orë e gjysmë. Supën e përgatitur e kullojmë dhe pastaj e mbledhim yndyrën nga sipërfaqa.Kështu të kulluar dhe pa yndyrë,e kthejmë në zjarr sërish dhe shtohen perimet, të cilët më herët grihen dhe rendohen. Sipas dëshirës, mund të shohet edhe pakfide.
Supa mund të përgatiet dhe me lloje tjera të mishit, sidomos është shumë e shijshme nëse gjatë zierjes, përveç eshtrave shtojmë edhe pak mish pule (nga gjoksi, krahët, qafa).
Nëse keni sasi më të madhe të përgatitur, pas kullimit, mund ta ndani, dhe një pjesë të saj ta ruani në frigurifer, të ngrirë. Sipas nevojës do ta shkrini dhe do ta përgatitni me shtimin e perimeve dhe erëzave.

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin