Lista është e gjatë e dobive shëndetsore nga ky perim i jashtëzakonshëm.Përfshihrë këtu shkojnë edhe shumë problemet e zgjidhura edhe nga heroi i njohur nga vizatimori Marinari Popaji cili të gjitha këto telashe i zgjidh vetë me një porcion spinaq, as më shumë dhe as më pak.


Sekreti i POPAJT?
Spinaqi, në gjuhën latineSpinacia oleracea është bimë njëvjeçare e cila supozohet se ka prejardhjen nga Lindja e Afërtku rritet si bimëvetërritëse.Edhepse mund të blihet gjatë tërë vitit, stina e tij zgjat nga Marsi e deri në Maj dhe nga Shtatori deri në Tetori,kur është më i freskët dhe më i shijshëm.
Ky perim, me teksturën e tij delikate dhe ngjyrën e theksuar të gjelbërt siguron më shumë materie ushqyese se sa cilido qoftë ushqim tjetër.Si thesar i vërtetë i materieve ushqyese ofronmarrëdhënie ideal të materieve ushqyese në raport me vlerën e tij kalorike. 
Në përbërjen e tij të pasur mund të gjejmë kripra minerale siç janë: natriumi, kaliumi, kalciumi, fosfori, magnezi,zinku, jodi, bakri, vitaminat nga të cilët më i përfaqësuar janë vitaminat C, B1, B2, B6, vitmina E, vitamina K, acidi folik dhe vitamina A.Përveç kësaj, përmban edhe klorofil, aminokiselina siç janë arginini dhe lizini, por dhe lipide, proteina dhe fibra tietale të nevojshme për mirëmbatjen e ushqimit.Përveç kësaj, spinaqi është burim i begatshëm i hekurit.

Disa arsye më shumë që spinqi të bëhet pjesë e ushqimit tuaj të përditshëm:

1.    Ka ndikim antioksidues dhe antindezës
Spinaqi është i pasur me flavonoide dhe karetonoide të cilët ndikojnë në mënyrë antioksidanse dhe antindezëse. Ky është burim i shkëlqyer i materieve ushqyese si vitamina C dhe E, beta-karoteni, mangani,zimkudhe seleni, të cilët e mbrojnë organizmin nga sëmundjen që kanë të bëjnë me stresin antiosidativ.

2.    E redukton shtypjen e gjakut
Spinaqi është i pasur me kalium, por përmban pak natrium.Raporti i sasive të këtyre mineraleve është i rëndësishëm për shtypjen e gjakut, sepse kaliumi e redukton, kurse natriumi e rrit shtypjen e gjakut.Acidi folik, i cili përmban spinaq, ndihmon në rregullimin e hipertensionit dhe relaksimit të enëve të gjakut,me çka mundësohet mirëmbatja e rrjedhjes së duhur të gjakut.

3.     Mbron të pamurin
Spinaqi është i pasur me lutein, i cili është i pranishëm kryesisht në pigmentet e syve. Si antioksidans i theksuar ka ndikim të madh mbrojtës të bebëzës.Prandaj, përfshirja e spinaqit në ushqimin tuaj të përditshëm mund të jetë shumë e dobishme për mbrotjen e të pamurit. Spinaqi, poashtu, është shumë i pasur me vitaminën A, prandaj është shumë i dobishëm edhe për individët me shikim të dobësuar. Konsumimi i lëngut nga spinaqi dy herë në ditë e përmirëson të pamurin.

4.     E përforcon imunitetin
Një gotë spinaq e plotëson konsumin e rekomanduar ditor të Vitaminës A, e cila jo vetëm që i përforcon „pikat e dobëta“ të imunitetit, rrugët e frymëmarrjes dhe traktin urinar, por njëkohësisht është edhe komponentë e rëndësishëme e qelizave të bardha të gjakut të cilat luftojnë kundër infeksioneve.

5.     Për lëkurë të shëndoshë dhe të re
Vitamini B i cili gjendet në spinaq ndihmonë në mirëmbatjen e fortësis së lëkurës.Spinaqi, poashtu, e ruan lëkurën nga rrezet e dëmshme të diellit, duke përfshirë edhe rrezet UV. Me këtë spinaqi e redukton rrezikun nga kanceri në lëkurë dhe na mundëson që të kemi lëkurë të shëndoshë.
Spinaqi e mbron lëkurën nga plakja dhe jep pamje rinore. 
 
6.     I mbron eshtrat
Një gotë spinaq të përgatitur përmban më shumë se 200% nga sasia e rekomanduar ditore e vitaminës K. Vitamina K ndihmon në parandalimin e shpërbërjes së eshtrave.Për shkak se është burim i begatsghëm me kalcium, rekomandohet edhe te individët me osteoporozë.Mineralet tjera siç janë mangani, bakëri, magnezi, zinkudhe fosfori të cilët janë të pranishme ndihmojnë ndërtimin e eshtrave të forta.

7.     Kundër anemisë
Si burim i shkëlqyer i hekurit, spinaqi është një nga produktet e zgjedhjes së parë kur bëhet fjalë për prevenimin dhe ndihma në shërimin e anemisë fillimisht te fëmijët, adoleshentët dhe gratë shtatzëna.

8.    Diabeti
Magnezi, i cili gjendet në spinaq, ndihmon në prevenimin e komplikimeve të cilat e shoqërojnë sëmundjen e diabetit.Konsumi i rregullt i spinaqit i stabilizon nivelet e sheqerit në gjak dhe parandalon ndryshime të mëdha në nivelin e sheqerit në gjak.

9.     Për trejte të mirë dhe linjë të bukur trupore
Një gotë spinaq përmban 20% fibra dietale të cilat ndihmojnë tretjen e ushqimit, pengojnë kapsllëkun dhe përmbajnë koncentrime të ulëta të sheqerit në gjak.

10.  Në luftën kundër kancerit
Hulumtimet tregojnë se e redukton rrezikun nga kanceri për 34%.Vitaminat A dhe C, fibrat dietale, acidi folik, magnezi dhe 3 lloje tjera të ndryshme ndihmojnë në luftën kundër kancerit, sidomos kundër kancerit në zorrën e trashë, mushkëritë e bardha dhe kancerit në gji. Është dëshmuar se është shumë e rëndësishme për parandalimin e kancerit në prostat.

Këshillat për gatim 

Si burim natyror i shëndeti dhe bukurisë në kuzhinë nuk duhet të anashkalohet, dhe përdoren vetëm gjethe të freskëta dhe të buta me bishta të shkurtë. Bishtat e gjatë janë shenjë që bima është e vjetër.Gjatë përdorimi të çdo gjethi duhet të pastrohet mirë me ujë të ftohtë. Spinaqi nuk duhet të lihet të qëndroj në ujë! Më së miri është të përgatitet në avull ose shkurt të zbardhohen. Paszbardhimit, më së miri është që gjethet të spërkaten me ujë të ftohtë, sepse në këtë mënyrë do ta ruajnë ngjyrën e gjelbërt të errët, kurse edhe sasia e nitrateve do të ulët deri në 70%. 
Gjethet e freskëta dhetë papërgatitura mund të përdoren për sallatë.Bishtat duhet të largohen, sepse përmbajnë acid oksal. Nëse konsumohet i freskët mirë është të aromatizohen me vaj ulliri dhe lëng limoni ose të kombinohet me kos/jogurt(në këtë mënyrë oksalatet e pranishme lidhen për acidin qumështor dhe hudhen nga organizmi).
Kur përgatisni spinaq, rekomandiohet që uji ku është zier spinaqi të derdhet sepse është e ngopur me nitrate.
Gjithmonë përgatisni aq sa mund të hani gjatë ditës. Pjesa e ngelur do të duhet të hahet e ftohur ose të hudhet, sepse perimi njëherë i përgatitur me nxehje nuk rekomandohet që sërish të nxehet (gjatë ngrohes së dytë krijohen nitrate të cilat nën ndikimin e bakterieve në zorrën e trashë shëndrohen në nitrozamine, të cilat sërish ndikojnë në mënyrë kancerogjene). 
Individët që kanë probleme me funksionin e veshkëve duhet të evitojnë përdorimin e spinaqit për shkak të përmbatjes së oksalateve të cilët te këto individ mund të shkaktiojnë vështirësi shëndetsore.Te individët me funksion të çrregulluar të gjëndrave mbrojtësepoashtu, nuk ju rekomandohet, sepse përmban përbërës që ndikojnë në punën e tyre.

Të ngrënit e ushqimit të shëndetshëm, dhe para se gjithash të balancuar, konsiderohet si një nga faktorët kryesor për shëndet të mirë dhe pothuaj është rekomandim i rregullt i cili e ndjek çdo dëmtim shëndetsor. Në këtë drejtim vazhdimisht edhe më shpesh shkon edhe rekomandimi për konsumimin e ushqimit të pagatuardhe termikisht të papërpunuar bimor. Por, a janë të gjithë produktet ushqimore të vlefshme në formëtë pagatuar dhe e redukton gatimi ose përgatitja e ushqimit vlerën ushqyese është dilemëpothuaj për të gjithë ne.

 
ÇKA ËSHTË MË MIRË?
Të ushqyerit e balancuar pa dyshim duhet të përmbaj edhe ushqimtë pa gatuaredhe të përpunuar. Gjatë përpunimit të perimeve mund të zhduken disa nutrient, siç janë vitaminat B dhe C, por ushqimi i balancuar siç duhet, i cili përfshin të dy mënyrat e përgatitjes, nënkupton se trupi jonë do t’i fiton tërë përbërësit e nevojshëm. Gjithsesi, nëse përpunohet, rekomandohet që perimet gjithmonë të përgatitet në avull madje aq shkurtë sa është e mundur.
Produkte të caktuara, gjatë përgatitjes ose përpunimit termik e rrisin përmbatjen e komponentave ushqyese. Për shembull, karrotat, domatet, lakrat të përgatitura në mënyrë termike sigurojnë më shumë antioksidanse, se sa kur i konsumojmë të freskëta dhe në formë të pagatuar. 
 
I PAGATUAROSE I ZIER?
 
Karrota
Begatia me beta-karoten e bën karrotën shumë të rëndësishme si ushqim, nëse dihet se i njejti është shumë i rëndësishëm për funksionin normal të shumë organeve dhe sistemeve në trupin tonë, duke filluar nga mirëmbatja e metabolizmit normal, shikimi i mirë dhe i shëndoshë e deri te lëkura dhe sistemi imunitar. Hulumtimet konfirmojnë se me përpunim termik rriten vlerat e beta-karoteni te karrota. 
Rekomandim: më së miri e zier
 
Speci i Kuq
Speci i pa gatuar është burim i shkëlqyer i vitaminës C. Kjo madje ka dyfish më shumë vitamin C se sa portokalli. Vitamina C nuk është stabile ndaj nxehtësisë, andaj në rast të përpunimit (gatimit) të specit, koncentrimet e tij do të reduktohen. Konsumimi i tij në formë të pagatuarose përgatitja e sallatave të freskëta me spec janë ideale për shfrytëzim maksimal të vlerës së tij.
Rekomandimi: më së miri është i pagatuar
 
Domatet
Likopeni, pigmenti i cili i jep ngjyrën domates, ka karakteristika të theksuara antioksidanse dhe efekte të dëshmuara antikancerogjene. Në raport me disponueshmërinë e tij te domatet, është vërtetuar se koncentrime më të mëdha të likopenit gjenden në domaten konzervative e cila përpunohet.
Rekomandimi: më së miri të ziera
 
Brokoli 
Brokoli konsiderohet si produkt i theksuar i shëndetshë. Posedon një spektër të gjërë të fitonutrientëve të dobishme për shëndetin tonë. Brokoli i pagatuarka shumë më shumë përbërës të dobishëm se sa ajo e ziera. Nxehtësia dëmton disa enzime të caktuara dhe prandaj rekomandohet përdorimi në formë tëpagatuarose me përpunim shumë të lehtë në avull.Në këtë mënyrë do të përfitojmë më shumë nga ky produkt i thjeshtë.
Rekomandimi: më së miri i pagatuar
 
Spinaqi
Spinaqi është perim i mrekullueshëm gjethor. Është i pasur me kalium, me vitamin A dhe C dhe me materie tjera të ndryshme të rëndësishme për sistemin imunologjik.Gjethet e gjelbërta janë të pasura me kalcium, magnez dhe mangan, dhe të gjithë bashkë luajnë një rol për eshtra të shëndosha dhe të forta. Lista e përparësive të saj shëndetsore është e madhe, por për qëllimin e njejtë më së miri është nëse konsumohet në formë të pagatuarose nëse përgatitet (përpunohet) termikisht në avull.Nëse përpunohet, spinaqi konsumohet menjëherë dhe nuk duhet të ringrohet sërish.
Rekomandimi: më së mirii pagatuar
 
Lakëra
Është e begatshme me vitamin C, kalcium, beta-karoten, lutein dhe një varg të komponentave tjera aktive. Lakëra e përmirëson tretjen, ndikon në mënyrë prevenuese te ftohja, kollitja dhe shërimin e plagëve. Zgjedhje shumë e qëlluer gjatë kapsllëkut dhe për rregullimin e peshë trupore.
Rekomandimi: më së miri e zier
 
Lakëra jeshile
E pasur me vitamin A dhe vitamin C, dhe të dy vitaminat e rëndësishëm për lëkurë të shëndoshë dhe imunitet të fortë. Gjatë përpunimi të këtyre produkteve humbet një pjesë e madhe e vitaminës C andaj rekomandohet që lakra jeshile të përgatitet në sa më pak ujë madje në avull duke shtuar vaj ulliri. 
Rekomandimi: më së miri e papërgatitur
 
 
Lakëra e Brukselit
Lakëra e brukselit është e pasur me vitamina C, vitamina K, acid folik dhe fitokimikale të rëndësishme, për shkak të të cilave ka epitetin „vrasës“ potencial i qelizave kancerogjene. Mjafton të konsumoni nëntë kokërra lakëre brukseli për pesë ditë, të përgatitur në avull jo më shumë se 5 minuta.
Rekomandimi; më së miri e zier
 
Ushqimi i pëagatuar është i shëndetshëm, por më së miri është të bëni një barazpeshë dhe të bëni kujdes se cilët produkte i konsumoni të papërgatiturae cila me përgatitje termikeMe përpinimin ose përgatitjen termike disa vitamine dhe minerale mund të zhduken, por nga ana tjetër, shumë antioksidanse aktivizohen gjatë përgatitjes ose përpunimit.Prandaj, konsumoni ushqime të ndryshme dhe balanconi konsumin e produkteve të papërgatituradhe termikisht të përgatituraNë këtë mënyrë do të konsumoni sasira të nevojshme të vitaminavemineraleve dhe të antioksidanseve

Thuhet se ështënë gjendje për të riparuar shumë gjëra që janë të shkatruara në trup. Me prejardhje nga i detit Mesdhe, ishte e njohur dhe u përdor nga popujt e lashtë për qëllime shëndetësore.Sot ajo konsiderohet si një nga kulturat më të dobishmet dhe më shëruese të pasura me një gamë vërtet të gjerë të elementeve të dobishme. Ushqim ideal për ditët e ftohta dhe të gjata dimri.

 

Energjike dhe vlera ushqyese

Shiquar nga vlera ushqyese, panxhari është me të vërtet i pasur me elemente të rëndësishme për ushqimin dhe shëndetin. Përbërja mesatare kimike e 100 g të këtij produkti të freskët është: ujë 88 g; proteina 1,5 g; yndyrë 0,1 g; karbohidrate 9,4 g dhe fibra 2,5 g. Vlera e energjisë është vetëm 45 kcal për 100 g pnaxhar të freskët.

Panxhar është një ushqim që tretet lehtë. Ajo përmban pothuajse të gjithë përbërësit minerale: kalium, fosfor, kalcium, magnez, hekur, fluor, squfur, jod, brominë, litium etj. Është e rëndësishme të theksohet se panxhari përmban një sasi të caktuar të kobaltit që merr pjesë në formimin e vitaminës B12. Veçanërisht e rëndësishme është prania e vitaminave B1, B2, B6, C, folatit dhe acidit pantotenik. Një burim i shkëlqyeshëm i folatit (27% nga 100 g për 100 g) dhe një burim i mirë i manganit (16% e konsumit t të rekomanduar ditor prej 100 g), kaliumit (10% e konsumit të rekomanduar ditor prej 100 g) dhe fibrave (11% e konsumit të rekomanduar ditor 100 g).

 

 

Vetitë shëruese të panxharit

 

 

Panxhari është bar tradicional për leukeminë.Ky perim permban amino acide beatin, e cila ka veti anticancer. Terapia e panxharit, e cila përfshin konsumin e përditshme të lëngut të panxharit ose panxharit të papërpunuar, ka një ndikim pozitiv kundër leukemisë dhe shumë llojeve të tjera të kancerit.Panxhari është plot me antioksidantë që mbrojnë trupin nga plakja e parakohshme dhe ndihmon në luftimin e shumë sëmundjeve

 

Fibrat e përfshira në panxhar mund të zvogëlojnë nivelin e kolesterolit në gjak dhe deri në 40%. Panxhar përdoret si një ndihmë në trajtimin e malaries, sëmundjeve akute fibroze dhe gripit në fazën fillestare, si dhe për rregullimin e shtypjes së gjakut sidomos për shtypjen e ulët të gjakut .Konsumi i rregullt i panxharit mund të parandalojë zhvillimin e venave të zgjeruara.

Edhe pse sasia e hekurit që përmban panxhar nuk është shumë e lartë 

 

,cilësia e saj është e shquar. Hekuri i panxharit është një pastrues i mirë i toksinave

Panxharja rekomandohet sidomos për gratë shtatzëna për shkak të nivelit të lartë të acidit folik.

Lëngu i panxhar stimulon punën e mëlçisë dhe të tëmthit dhe parandalon kapsllëkun.

 

Lëngu i panxharit i kombinuar me lëngun e karrotës është një ilaç i shkëlqyeshëm për sëmundjen e artritit, veshkave dhe tëmthit.

Dihet se panxhar mund të ndihmojë në shumë sëmundje të tjera: dhimbje koke, dhimbje dhëmbi, dizenteri, probleme të lëkurës, dhimbje menstruale etj.

 

 

Për shkak të përmbajtjes së acidit salicil në trup vepron si anti-inflamator.

Prania e jodit e bën të çmuar në luftën kundër aterosklerozës dhe ngadalësimin e procesit të plakjes.

 

 

Bekim për vegjetarianët

Panxhar është një përbërës shumë i rëndësishëm në dietën e vegjetarianëve sepse përmban një sasi të caktuar të kobaltit që përfshihet në formimin e vitaminës B12 e cila është e domosdoshme në formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Në mungesë e kësaj vitamine shkaktohet një lloj anemi (anemi pernicioze).Pikërisht për shkak të kësaj, panxhari është një nga barnat më të mira natyrore për trajtimin e anemisë dhe gjakut të dobët.

 

Panxhari konsumohet më mirë (i renduar) në kombinim me lëng limoni. Nëse dëshironi të përmirësoni shijen e kësaj sallate të përgatitur, ju mund të shtoni karrota të freskëta dhe / ose mollë të thartë. Ju do të habiteni nga shija e këtij kombinimi. 

 

Lëngu i panxharit ka një vlerë të veçantë dhe është gjithashtu mjaft shëruese, forcon dhe shëron gjithë organizmin, dhe vepron në mënyrë të favorshme në metabolizmin. Është mirë të pini në kombinim me mjaltë dhe limon, gjysmë filxhan tri herë në ditë.

 

Efekti shërues i panxharit në organizmin e njeriut i kombinuar me çmimin shumë të volitshëm paraqet një begati të vërtetë për shëndetin.

 

Blerja dhe ruajtja e panxharit 

Rrënja e panxhar është e rrumbullakët ose ovale, të vogla ose të mesme. Ajo duhet të jetë në ngjyrë të kuqe të errët me lëkurë të padëmtuar, strukturë të forte. Sa më i madh të jetë diametri i rrënjëve, mjedisi është i pazhvilluar dhe nuk ka shije të mirë.

Pijet e ziera dhe të pastruara mund të ruhen në një frigorifer deri në 7 ditë, ndërsa i gjithë panxhari ose i copëtuar mund të ruhen në një frigorifer deri në 10 muaj.

 

Këshilla 

Mos i hedhni gjethet e panxharit. Ato janë të pasura me beta-carotene, acid folik, klorofil, vitaminë C dhe hekur dhe prej tij mund të bëni lëngje të gjelbër ose të përgatiteni si spinaq.

 

Spinaqi

Perim me gjethe gjelbërta që shpesh përmendet si një nga llojet kryesore të perimeve nga kategoria e ushqimeve të shëndetshme.

Ai është i mbushur me materie ushqyes, antioksidante dhe përbërës antikancer. Ai ka gjethe të brishta, të errëta dhe të gjelbërta, të cilat janë një përbërës i preferuar për kuzhinierët në mbarë botën. Spinaqi është i begatshëm me shumë fitomaterie ushqyese, të cilat mbajnë shëndet të mirë dhe parandalojnë zhvillimin e sëmundjeve. 

 

Ai ka vlerë shumë të ulët kalori dhe është i pasur me një sasi të lakmueshme të fibrave të tretshme. Në 100 gramë spinaq gjendet rreth 25 % të kërkesave të përditshme të hekurit, një nga perimet më të pasura me gjethe të gjelbërta. Gjethet e freskëta janë burim i disa vitaminave vitale antioksidante, siç janë: vitamini A, vitamini C,dhe antioksidantët flavanoid polifenik, siç janë: lutein, zeaksantini, dhe beta-karoteni.Së bashku, këto përbërës shërbejnë si mbrojtje kundër radikalëve të lirë që lindin si pasojë e ndërveprimit me oksigjenin, i cili luan një rol të madh në zhvillimin e sëmundjeve dhe procesin e plakjes. Spinaqi në formë të freskët është më së shpeshti në dispozicion gjatë muajve të dimrit. Në shitore, blini gjethe të freskëta që kanë ngjyrë jeshile të errët. Shmangni gjethet që janë zbehur dhe lëshuara ose kanë pika të verdha.

Limoni


Limoni është një nga ushqimet më të dobishme në planetin tonë. Ai i përket grupit të frutave agrume, në këtë grupën hyn edhe portokalli, mandarina, grejfrut etj.


Është i lirë, shumë lehtë gjendet dhe është i gjithanshëm.Veçanërisht i dobishme kur bëhet fjalë për shëndetin tonë. Ai përmban jo vetëm vitaminë C por edhe vitamina të tjera (vitamina B, riboflavin) dhe minerale të tilla si kalium, kalcium, fosfor, magnez.
Limoni është përdorur që nga kohërat e lashta për shkak të vetive të tij shëruese. Është i rekomanduar dhe i dobishmë për punën e mëlçisë, të tretjes, imunitetit, sistemit nervor dhe kardiovaskular. Me përdorim të rregullt, limoni është një parandalim i sigurt i sëmundjeve të tilla si laringit, bronkit, grip, ftohjet, infeksionet bakteriale, veshkët dhe gurët e tëmthit, madje edhe disa sëmundje malinje. Ka shumë mënyra për ta vënë këtë ushqim në menynë tuaj të përditshme.
 
Megjithatë, mënyra më e thjeshtë është të konsumojmë 1-2 gota ujë të ngrohtë çdo ditë. Është shumë e thjeshtë për të përgatitur ujë limoni. Gjithçka që duhet të bëni ësjtë vetëm të përzijeni lëvozhgën dhe lëngun e gjysmë limonit në ujë ngrohtë dhe ta pini. 

Bulguri paraqet misër i përgatitur në mënyrë të veçantë e cila fitohet me përpunimin e tipeve të ndryshme të misrit, më shpesh misri burum. Kokërrat e misërit, së pari се çorohen, pastrohen, thahen në diell ose piqen në furrë, kurse pastaj me gurë ose mullij të veçantë thyhen, që në fund të fitohen granule të vogla me ngjyrë të ndritshme dhe me formë jo të drejtë.

 

Fitimi i bulgurit është proces 4000 vjet i vjetër, i cili në rajonet tona vjen nga Lindja e Mesme. Kurse sot është pjesë e pandashme e mënyrë së të ushqyerit të shëndetshëm dhe është zëvendësim shumë i mirë i orizit dhe pastave, sepse ka vlerë më të madhe ushqyese, është më i shëndetshë, dhe më i shijshëm.

 

Komponentet Ushqyese

Bulguri konsidrohet si rekorder kur bëhet fjalë për materiet ushqyese, kurse me këtë ekziston edhe një përpyarsi e madhe në raport me drithrat tjerë. Mund shumë më gjatë të ruhet se sa misëri, dhe për përgatitjen e saj është e nevojshme shumë më pak kohë. Poashtu, me përpunimin e saj poashtu ruhen edhe vlerat ushqyese të misërit, siç janë proteinat.

Minerat e pranishme në bulgur: kaliumi, hekuri, magnezi, fosfori, kalciumi, natriumi, zinku, bakri, mangani, seleni dhe të tjerë.

Vitaminate pranishëm në bulgur: Vitamina C, Тiamini ( B1), riboflavini (B2), naicini (B3), acidi pantonen (B5), Vitamini B6, folati (B9 natyror),Viamina А, Vitamina K dhe të tjera.

 

10 arsye më shumë që nulguri të gjendet në tryezën tua

1. E përmirëson tretjen e ushqimit

Bulguri ka sasi dukshëm më të madhe të fibrave ose fijeve bimore se sa kulturat tjera drithrore. Nivelet më të mëdha të thjerrëzave bimore, ndihmojnë në stimulimin e tretjes së ushqimit dhe pengojnë disa gjendje të caktuara siç janë: kapsllëku, antjen,ngërçet dhe boshadisja e vështirësuar e zorrës. Këto fibra dietale poashtu e rrisin edhe efikasitetin e përdorimit të materieve ushqimore nga ana e traktit digjestiv dhe e rregullojnë nivelin e kolesterolit, me anë të eliminimit të acideve të tepërta të yndyrërave omega-6.

2. E kontrollon sëmundjen e sheqerit

Për shkak se përmban më shumë karbohidrate komplekse nga kokërrat e mbetura të rafineruar të misërit, bulguri e përmirëson kontrollin e nivelit të sheqeritnë gjak, me lirim optimal të insulinës. Me këtë, bulguri e pengon rritjen ose rënien e madhe të shrqerit në gjak, që mund të jenë të rrzikshëm për njerëzit që vuajnë nga sëmundjet e shqerit.

3. E rrit forcën e eshtrave

Një numër i madhe i mineraleve që gjenden në përbërjen e bulgurit, janë të rëndësishëm për përmirësimin e fortësis së eshtrave. Ashtu si plakemi, dendësia minerale e eshtrave në mënyrë natyrore reduktohet, prandaj kemi nevojë për sasiar të mjaftueshme të fosforit, manganit dhe hekurit që t’i mbajmë eshtrat tona të shëndoshë dhe ta pengojmë osteoporozën. Duke pasur parasyshë se bulguri i përmban këtominerale në koncentrime të larta, ky na mundëson që kjo farë pozitivisht të ndikon mbi fortësinë ose forcën e eshtrave.

4. E mbronë zemrën

Përveç efekti që fibrat dietale e kanë mbi rregullimin e nivelit të kolesterolit, fara e bulgurit e përmirëson shëndetin kardiovaskular në një mënyrë tjetër. Koncentrimet e rëndësishme të kaliumit, i cili është enëzgjerues i njohur që gjendet në këtë farë, e redukton shtypjen nëpër enët e gjakut dhe arteriet dhe me të e redukton shtypjen e gjakut. 

 

Për njerëzit që ekspozohen ndaj rrezikut të lartë nga sëmundje kardiovaskulare, bulguri është zgjedhje e mençur e ushqimit i cili mund ta rregullon shtypjen e gjakut.

5. E përmirëson imunitetin

Një spektër i gjërë i vitamineve dhe mineraleve të pranishme në këtë farë ndikojnë dukshëm mbi sistemin imunitar. Me rëndësi të madh është edhe zinku, i cili e përmirëson imunitetin dhe e përforcon potencialin mbrojtë të organizmit. Ky mineral është i pranishëm në sasira të rëndësishme në bulgur. 

6. E përmirëson qarkullimin

Hekuri është mineral kryesor në ushqimin tuaj, sepse ka ndikim të madh mbi sisemin tuaj të qarkullimit të gjakut. Mungesa e hekurit mund të na shpien te anemia, dobësia e përgjithshme, disorientimi, lodhja dhe dhimbjet stomatologjike. Porcioni standard i bulgurit të misërit ka pothuaj 15% të nevojave ditore të këtij minerali.

7. Ndihmon në reduktimin e peshës së trupit

Vlera e ulët kalorike e kësaj kokërre e bën ideale për njerëzit që lufotjnë kundër peshës trupore. Për shkak të përmbatjes së lartë të fibrave digjestive, bulguri jo vetëm që do të bën të ndjehemi të ngopur, dhe do t’ju mbroj nga stërngopja, ky do të mundëson edhe konsum të pakët të yndyrave dhe kalorive.

8. Pengon sëmundjet kornike

Edhepse kulturat drithrore kanë të bëjnë me potencialin e madh antioksidats, fara e bulgurit është e pasur me antioksidandse që ndihmojnë në eliminimin e ndezjes dhe në reduktimin e mutacionit të qelizave të shëndosha. 

9. E nxisin rritjen dhe zhvillimin

Bulgurti është  burim i shkëlqyer i proteinave, të nevojshëm për rritje normale dhe për rigjenerim të indit dhe organeve. Nëse jenë në shërim e sipër nga lëndimet ose sëmundjes, konsumi i lartë i proteinave është me rëndsi të madhe për shërim të shpejtë.

10. E përmirëson gjumin

Niveli i lartë i magnezit në bulgur, e përmirëson gjumin për shkak të efektit që magnezi e ka mbi prodhimin e neurotransmetuesve përjegjës për gjumë më të mirë. Individët që vuajnë nga pagjumësia dhe ndonjë çrregullim tjetër që prish gjumin, kanë nevojë të kosumojnë bulgur në ushqimin e tyre. Tashmë pas disa javësh mund të vërehet ndryshimi i dukshëm i cilësis së gjumit dhe të fjeturit.
 

Përgatitja e bulgurit

Bulguri ka shije të shkëlqyer dhe përgatitet shumë lehtë. Kokërra se zhxtden në ujë të nxehtë dhe e lëmë që zbutet mirë. Një filxhan bulgur përzihet me 2 filxhana ujë. Bulguriулгур më cilësor do të zbutet për 7 minuta kurse ai më i trashë për 15. Pasi të zbutet e kullojmë dhe e lëmë të ziej në ujë rreth 2-3 minuta.Kullojeni dhe me të mund të bëni ushqime të shijshme, si pilaf, por mund të jetë edhe zëvendësim i shkëlqyer i kuskusit. Përdoret për supë, salce, sallata, por mund të kombinohet edhe me mish, fruta deti madj edhe pemë.

 
ÇAJ I GJELBËRT
Shëndet në çdo gllënkë
 
Përdorimi i çajit të gjelbërt daton nga më shumë se 5000 vite, por konsiderohet se buron nga Kina. Në të kaluarën, ka shërbyer për ceremoni të ndryshme, por është përdorur edhe si preparat për ruatjen e zgjuarsisë dhe për koncentrim. Me të drejtë i janë kontribuar karakteristika të ndryshme shëndetsore, sepse është rezervoar i antioksidanseve të fuqishme, vitaminës C, A dhe E, disa vitamineve nga grupi B, zinku, magnezi, mangani, etj.
 
Kurse sot, çaji i gjelbërt ëshë përhapur nëpër tërë botën dhe konsiderohet si një nga pijet më të shëndetshme.

Përse çaji i gjelbërt është aq i dobishëm?

Çaji i gjelbërt, si dhe llojet tjera të çajrave nga bima camellia sinensis, është burim i parë i polifenolit – antioksidanset e fuqishme të cilat i shkatrojnë radikalet e lira në trup.
 
Antioksidansi i fuqishëm
Çaji i gjelbërt mund ta redukton rrezikun nga kanceri.
Meshkujt që rregullisht kanë konsumuar më shumë se 2 filxhan çaj të gjelbërt në ditë, kanë 70% rrezik më të ulët që të zhvillojnë kancer në zorrën e trashë.
 
Analiza e studimit, e cila realizohet te gratë që rregullisht kanë konsumuar çaj të gjelbërt, ka zubuluar rrezik më të ulët nga kanceri në gji madje deri në 22%.
 
Studimi i realizuar te meshkujt që rregullisht kanë konsumuar çaj të gjelbërt, tregon 48% rrezik më të vogël nga kanceri në prostatë.
 
I përmirëson funksionet e trurit
Hulumtimet kanë dëshmuar se konsumi i rregullt i çajit të gjelbërt ndikon në renovimin e qelizave të përgjithshme të trurit dhe ngadalsimin e vdekjes së tyre. Është vërejtur shtyrja e dukshme e simptomeve te sëmundja e Alchajmerit dhe Parkinsonit. Përveç kësaj, kombinimi i kofeinës dhe L-tianinit aminoacid ndikojnë në përmirësimin e koncentrimit dhe kapacitetit mental.
 
I mirë për dhëmbët
Konsumi i çajit të gjelbërt e pengon paraqitjen e kariesit, i shkatron bakterit në gojë, por me këtë mbron edhe nga paraqitja e infeksioneve dhe siguron shëndet më të mirë dental dhe erë të pastër dhe të freskët të gojës.
 
Ndihmon me reduktimine kolesterolit “ të keq“
Konsumi i së paku 2 filxhanave çaj të gjelbërt në ditë, e redukton nivelin e kolesterolit “ të keq”(LDL) në gjak.
 
Mbronë nga sëmundjes e zemrës
Konsumi i rregullt i çajit të gjelbërt e redukton rrezikun nga infarkti dhe ateroskleroza. Poashtu, mundëson edhe shërim më të lehtë dhe më të shpejtë të pacientëve që kanë përjetuar infarkt.
 
Çaji i gjelbërt dhe diabeti
Pa dyshim ndihmon me rregullimin e koncentrimeve të sheqerit në gjak. Për shkak të kësaj, shumë me rëndësi është edhe rekomandimi te diabetikët.

Lamtumirë për kaloritë

Lirshëm mund të thuhet se çaji i gjelbërt është një nga produktet të cilët nuk duhet të kërcehen. Jo vetëm që është burim çudibërës për shëndetin, por është edhe ideal për është edhe aleat ideal për luftën me kilogramet e tepërta.
Ai e përshpejton punën e metabolizmit dhe e stimulon djegien e yndyrërve në trup.
Konsumi i 2-3 filxhanave ças të gjelbërt në ditë mund të ndihmon edhe me djegien e 100 kalorive në ditë!!

Sa çaj të gjelbërt duhet të konsumojmë?

Çaji i gjelbërt përmban më pak kofein se kafeja, por edhe konsumi në sasira të mëdha mund të shkakton problem me gjumin. Nëse deri tani nuk keni konsumuar çaj të gjelbërt, më mirë është të filloni me një filxhan në ditë.
Më mirë të konsumohet në më shumë se 4-5 në ditë, edhepse Kinezët dhe shumë ekspertë këshillojnë që është e dobishme të konsumohen 10 filxhana në ditë.
 
Përgatitja
Përgatitja është shumë e rëndësishme sepse me përgatitje të keqe mund të humben shumë nga përbërësit pozitiv. Asnjëherë mos e vendos qesen në ujin që vëlon. Uji që vëlon i shkatron përbërësit e dobishëm. Uji duhet të jetë në temperaturë rreth 75°С. Poashtu, mos e mbani qesen shumë gjatë në ujë. Kjo do të bëj shijen e ithët. 2-3 minuta mjaftojnë. Sipas dëshirës, çajin e ëmbëlsojmë me mjatë (shmangni ëmbëlsimin me sheqer).

Ushqimin që e zgjedhim çdo ditë e përcakton përditshmërinë tonë shëndetsore, humorin ditor, dhe nivelin e energjisë.Konsumi i vazhdueshëm i prodhimeve nga lista e të ashtuquajtur superushqim pa dyshim sjell dobi të mëdha shëndetsore. Shumë shpesh këto produkte rekomandohen për shumë dieta ose regjime ushqimore gjatë dëmtimeve të ndryshme të shëdnetit trupor ose mental. 

Çka është superushqimi?
 Nuk ekziston ndonjë definicion zyrtar, kurse titullin “superushqim” e kanë marrë disa produkte ushqimore që përmbajnë shumë përbërës ushqyes, minerale, vitamina, fitonitrientë, për të cilët shkenctarisht është dëshmuar se ndikojnë në përmirësimin e shëndetit, mirëmbatjen e peshës së trupit, si dhe pengimine shumë sëmundjeve.
 
Konsumi i produkteve të ndryshme të freskëta, organike ose të pagatuar, është kyçe që të ndjeheni më të shëndoshë dhe më energjetik, jo vetëm përkohësisht, por në plan afatgjatë.
 
Text Box: Shëndeti seksualText Box: Humbja e kilogrameveText Box: Rritja e enrgjisëText Box: Shëndeti mentalText Box: Mushkrit e bardhaText Box: Lufta kunbdër lodhjesText Box: Enët e zemrës dhe të gjakutText Box: Sistemi digjestivText Box: Sistemi ImunHulumtimet e ndryshme sugjerojnë lloje të ndryshme të produkteve ushqimore, që kategorizohen si superushqim. Në vazhdimi, ju ofrojmë një listë prej 10 produkteve me dobi kyçe shëndetsor.


rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin