Thuhet se ështënë gjendje për të riparuar shumë gjëra që janë të shkatruara në trup. Me prejardhje nga i detit Mesdhe, ishte e njohur dhe u përdor nga popujt e lashtë për qëllime shëndetësore.Sot ajo konsiderohet si një nga kulturat më të dobishmet dhe më shëruese të pasura me një gamë vërtet të gjerë të elementeve të dobishme. Ushqim ideal për ditët e ftohta dhe të gjata dimri.

 

Energjike dhe vlera ushqyese

Shiquar nga vlera ushqyese, panxhari është me të vërtet i pasur me elemente të rëndësishme për ushqimin dhe shëndetin. Përbërja mesatare kimike e 100 g të këtij produkti të freskët është: ujë 88 g; proteina 1,5 g; yndyrë 0,1 g; karbohidrate 9,4 g dhe fibra 2,5 g. Vlera e energjisë është vetëm 45 kcal për 100 g pnaxhar të freskët.

Panxhar është një ushqim që tretet lehtë. Ajo përmban pothuajse të gjithë përbërësit minerale: kalium, fosfor, kalcium, magnez, hekur, fluor, squfur, jod, brominë, litium etj. Është e rëndësishme të theksohet se panxhari përmban një sasi të caktuar të kobaltit që merr pjesë në formimin e vitaminës B12. Veçanërisht e rëndësishme është prania e vitaminave B1, B2, B6, C, folatit dhe acidit pantotenik. Një burim i shkëlqyeshëm i folatit (27% nga 100 g për 100 g) dhe një burim i mirë i manganit (16% e konsumit t të rekomanduar ditor prej 100 g), kaliumit (10% e konsumit të rekomanduar ditor prej 100 g) dhe fibrave (11% e konsumit të rekomanduar ditor 100 g).

 

 

Vetitë shëruese të panxharit

 

 

Panxhari është bar tradicional për leukeminë.Ky perim permban amino acide beatin, e cila ka veti anticancer. Terapia e panxharit, e cila përfshin konsumin e përditshme të lëngut të panxharit ose panxharit të papërpunuar, ka një ndikim pozitiv kundër leukemisë dhe shumë llojeve të tjera të kancerit.Panxhari është plot me antioksidantë që mbrojnë trupin nga plakja e parakohshme dhe ndihmon në luftimin e shumë sëmundjeve

 

Fibrat e përfshira në panxhar mund të zvogëlojnë nivelin e kolesterolit në gjak dhe deri në 40%. Panxhar përdoret si një ndihmë në trajtimin e malaries, sëmundjeve akute fibroze dhe gripit në fazën fillestare, si dhe për rregullimin e shtypjes së gjakut sidomos për shtypjen e ulët të gjakut .Konsumi i rregullt i panxharit mund të parandalojë zhvillimin e venave të zgjeruara.

Edhe pse sasia e hekurit që përmban panxhar nuk është shumë e lartë 

 

,cilësia e saj është e shquar. Hekuri i panxharit është një pastrues i mirë i toksinave

Panxharja rekomandohet sidomos për gratë shtatzëna për shkak të nivelit të lartë të acidit folik.

Lëngu i panxhar stimulon punën e mëlçisë dhe të tëmthit dhe parandalon kapsllëkun.

 

Lëngu i panxharit i kombinuar me lëngun e karrotës është një ilaç i shkëlqyeshëm për sëmundjen e artritit, veshkave dhe tëmthit.

Dihet se panxhar mund të ndihmojë në shumë sëmundje të tjera: dhimbje koke, dhimbje dhëmbi, dizenteri, probleme të lëkurës, dhimbje menstruale etj.

 

 

Për shkak të përmbajtjes së acidit salicil në trup vepron si anti-inflamator.

Prania e jodit e bën të çmuar në luftën kundër aterosklerozës dhe ngadalësimin e procesit të plakjes.

 

 

Bekim për vegjetarianët

Panxhar është një përbërës shumë i rëndësishëm në dietën e vegjetarianëve sepse përmban një sasi të caktuar të kobaltit që përfshihet në formimin e vitaminës B12 e cila është e domosdoshme në formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Në mungesë e kësaj vitamine shkaktohet një lloj anemi (anemi pernicioze).Pikërisht për shkak të kësaj, panxhari është një nga barnat më të mira natyrore për trajtimin e anemisë dhe gjakut të dobët.

 

Panxhari konsumohet më mirë (i renduar) në kombinim me lëng limoni. Nëse dëshironi të përmirësoni shijen e kësaj sallate të përgatitur, ju mund të shtoni karrota të freskëta dhe / ose mollë të thartë. Ju do të habiteni nga shija e këtij kombinimi. 

 

Lëngu i panxharit ka një vlerë të veçantë dhe është gjithashtu mjaft shëruese, forcon dhe shëron gjithë organizmin, dhe vepron në mënyrë të favorshme në metabolizmin. Është mirë të pini në kombinim me mjaltë dhe limon, gjysmë filxhan tri herë në ditë.

 

Efekti shërues i panxharit në organizmin e njeriut i kombinuar me çmimin shumë të volitshëm paraqet një begati të vërtetë për shëndetin.

 

Blerja dhe ruajtja e panxharit 

Rrënja e panxhar është e rrumbullakët ose ovale, të vogla ose të mesme. Ajo duhet të jetë në ngjyrë të kuqe të errët me lëkurë të padëmtuar, strukturë të forte. Sa më i madh të jetë diametri i rrënjëve, mjedisi është i pazhvilluar dhe nuk ka shije të mirë.

Pijet e ziera dhe të pastruara mund të ruhen në një frigorifer deri në 7 ditë, ndërsa i gjithë panxhari ose i copëtuar mund të ruhen në një frigorifer deri në 10 muaj.

 

Këshilla 

Mos i hedhni gjethet e panxharit. Ato janë të pasura me beta-carotene, acid folik, klorofil, vitaminë C dhe hekur dhe prej tij mund të bëni lëngje të gjelbër ose të përgatiteni si spinaq.

 

Spinaqi

Perim me gjethe gjelbërta që shpesh përmendet si një nga llojet kryesore të perimeve nga kategoria e ushqimeve të shëndetshme.

Ai është i mbushur me materie ushqyes, antioksidante dhe përbërës antikancer. Ai ka gjethe të brishta, të errëta dhe të gjelbërta, të cilat janë një përbërës i preferuar për kuzhinierët në mbarë botën. Spinaqi është i begatshëm me shumë fitomaterie ushqyese, të cilat mbajnë shëndet të mirë dhe parandalojnë zhvillimin e sëmundjeve. 

 

Ai ka vlerë shumë të ulët kalori dhe është i pasur me një sasi të lakmueshme të fibrave të tretshme. Në 100 gramë spinaq gjendet rreth 25 % të kërkesave të përditshme të hekurit, një nga perimet më të pasura me gjethe të gjelbërta. Gjethet e freskëta janë burim i disa vitaminave vitale antioksidante, siç janë: vitamini A, vitamini C,dhe antioksidantët flavanoid polifenik, siç janë: lutein, zeaksantini, dhe beta-karoteni.Së bashku, këto përbërës shërbejnë si mbrojtje kundër radikalëve të lirë që lindin si pasojë e ndërveprimit me oksigjenin, i cili luan një rol të madh në zhvillimin e sëmundjeve dhe procesin e plakjes. Spinaqi në formë të freskët është më së shpeshti në dispozicion gjatë muajve të dimrit. Në shitore, blini gjethe të freskëta që kanë ngjyrë jeshile të errët. Shmangni gjethet që janë zbehur dhe lëshuara ose kanë pika të verdha.

Limoni


Limoni është një nga ushqimet më të dobishme në planetin tonë. Ai i përket grupit të frutave agrume, në këtë grupën hyn edhe portokalli, mandarina, grejfrut etj.


Është i lirë, shumë lehtë gjendet dhe është i gjithanshëm.Veçanërisht i dobishme kur bëhet fjalë për shëndetin tonë. Ai përmban jo vetëm vitaminë C por edhe vitamina të tjera (vitamina B, riboflavin) dhe minerale të tilla si kalium, kalcium, fosfor, magnez.
Limoni është përdorur që nga kohërat e lashta për shkak të vetive të tij shëruese. Është i rekomanduar dhe i dobishmë për punën e mëlçisë, të tretjes, imunitetit, sistemit nervor dhe kardiovaskular. Me përdorim të rregullt, limoni është një parandalim i sigurt i sëmundjeve të tilla si laringit, bronkit, grip, ftohjet, infeksionet bakteriale, veshkët dhe gurët e tëmthit, madje edhe disa sëmundje malinje. Ka shumë mënyra për ta vënë këtë ushqim në menynë tuaj të përditshme.
 
Megjithatë, mënyra më e thjeshtë është të konsumojmë 1-2 gota ujë të ngrohtë çdo ditë. Është shumë e thjeshtë për të përgatitur ujë limoni. Gjithçka që duhet të bëni ësjtë vetëm të përzijeni lëvozhgën dhe lëngun e gjysmë limonit në ujë ngrohtë dhe ta pini. 

Bulguri paraqet misër i përgatitur në mënyrë të veçantë e cila fitohet me përpunimin e tipeve të ndryshme të misrit, më shpesh misri burum. Kokërrat e misërit, së pari се çorohen, pastrohen, thahen në diell ose piqen në furrë, kurse pastaj me gurë ose mullij të veçantë thyhen, që në fund të fitohen granule të vogla me ngjyrë të ndritshme dhe me formë jo të drejtë.

 

Fitimi i bulgurit është proces 4000 vjet i vjetër, i cili në rajonet tona vjen nga Lindja e Mesme. Kurse sot është pjesë e pandashme e mënyrë së të ushqyerit të shëndetshëm dhe është zëvendësim shumë i mirë i orizit dhe pastave, sepse ka vlerë më të madhe ushqyese, është më i shëndetshë, dhe më i shijshëm.

 

Komponentet Ushqyese

Bulguri konsidrohet si rekorder kur bëhet fjalë për materiet ushqyese, kurse me këtë ekziston edhe një përpyarsi e madhe në raport me drithrat tjerë. Mund shumë më gjatë të ruhet se sa misëri, dhe për përgatitjen e saj është e nevojshme shumë më pak kohë. Poashtu, me përpunimin e saj poashtu ruhen edhe vlerat ushqyese të misërit, siç janë proteinat.

Minerat e pranishme në bulgur: kaliumi, hekuri, magnezi, fosfori, kalciumi, natriumi, zinku, bakri, mangani, seleni dhe të tjerë.

Vitaminate pranishëm në bulgur: Vitamina C, Тiamini ( B1), riboflavini (B2), naicini (B3), acidi pantonen (B5), Vitamini B6, folati (B9 natyror),Viamina А, Vitamina K dhe të tjera.

 

10 arsye më shumë që nulguri të gjendet në tryezën tua

1. E përmirëson tretjen e ushqimit

Bulguri ka sasi dukshëm më të madhe të fibrave ose fijeve bimore se sa kulturat tjera drithrore. Nivelet më të mëdha të thjerrëzave bimore, ndihmojnë në stimulimin e tretjes së ushqimit dhe pengojnë disa gjendje të caktuara siç janë: kapsllëku, antjen,ngërçet dhe boshadisja e vështirësuar e zorrës. Këto fibra dietale poashtu e rrisin edhe efikasitetin e përdorimit të materieve ushqimore nga ana e traktit digjestiv dhe e rregullojnë nivelin e kolesterolit, me anë të eliminimit të acideve të tepërta të yndyrërave omega-6.

2. E kontrollon sëmundjen e sheqerit

Për shkak se përmban më shumë karbohidrate komplekse nga kokërrat e mbetura të rafineruar të misërit, bulguri e përmirëson kontrollin e nivelit të sheqeritnë gjak, me lirim optimal të insulinës. Me këtë, bulguri e pengon rritjen ose rënien e madhe të shrqerit në gjak, që mund të jenë të rrzikshëm për njerëzit që vuajnë nga sëmundjet e shqerit.

3. E rrit forcën e eshtrave

Një numër i madhe i mineraleve që gjenden në përbërjen e bulgurit, janë të rëndësishëm për përmirësimin e fortësis së eshtrave. Ashtu si plakemi, dendësia minerale e eshtrave në mënyrë natyrore reduktohet, prandaj kemi nevojë për sasiar të mjaftueshme të fosforit, manganit dhe hekurit që t’i mbajmë eshtrat tona të shëndoshë dhe ta pengojmë osteoporozën. Duke pasur parasyshë se bulguri i përmban këtominerale në koncentrime të larta, ky na mundëson që kjo farë pozitivisht të ndikon mbi fortësinë ose forcën e eshtrave.

4. E mbronë zemrën

Përveç efekti që fibrat dietale e kanë mbi rregullimin e nivelit të kolesterolit, fara e bulgurit e përmirëson shëndetin kardiovaskular në një mënyrë tjetër. Koncentrimet e rëndësishme të kaliumit, i cili është enëzgjerues i njohur që gjendet në këtë farë, e redukton shtypjen nëpër enët e gjakut dhe arteriet dhe me të e redukton shtypjen e gjakut. 

 

Për njerëzit që ekspozohen ndaj rrezikut të lartë nga sëmundje kardiovaskulare, bulguri është zgjedhje e mençur e ushqimit i cili mund ta rregullon shtypjen e gjakut.

5. E përmirëson imunitetin

Një spektër i gjërë i vitamineve dhe mineraleve të pranishme në këtë farë ndikojnë dukshëm mbi sistemin imunitar. Me rëndësi të madh është edhe zinku, i cili e përmirëson imunitetin dhe e përforcon potencialin mbrojtë të organizmit. Ky mineral është i pranishëm në sasira të rëndësishme në bulgur. 

6. E përmirëson qarkullimin

Hekuri është mineral kryesor në ushqimin tuaj, sepse ka ndikim të madh mbi sisemin tuaj të qarkullimit të gjakut. Mungesa e hekurit mund të na shpien te anemia, dobësia e përgjithshme, disorientimi, lodhja dhe dhimbjet stomatologjike. Porcioni standard i bulgurit të misërit ka pothuaj 15% të nevojave ditore të këtij minerali.

7. Ndihmon në reduktimin e peshës së trupit

Vlera e ulët kalorike e kësaj kokërre e bën ideale për njerëzit që lufotjnë kundër peshës trupore. Për shkak të përmbatjes së lartë të fibrave digjestive, bulguri jo vetëm që do të bën të ndjehemi të ngopur, dhe do t’ju mbroj nga stërngopja, ky do të mundëson edhe konsum të pakët të yndyrave dhe kalorive.

8. Pengon sëmundjet kornike

Edhepse kulturat drithrore kanë të bëjnë me potencialin e madh antioksidats, fara e bulgurit është e pasur me antioksidandse që ndihmojnë në eliminimin e ndezjes dhe në reduktimin e mutacionit të qelizave të shëndosha. 

9. E nxisin rritjen dhe zhvillimin

Bulgurti është  burim i shkëlqyer i proteinave, të nevojshëm për rritje normale dhe për rigjenerim të indit dhe organeve. Nëse jenë në shërim e sipër nga lëndimet ose sëmundjes, konsumi i lartë i proteinave është me rëndsi të madhe për shërim të shpejtë.

10. E përmirëson gjumin

Niveli i lartë i magnezit në bulgur, e përmirëson gjumin për shkak të efektit që magnezi e ka mbi prodhimin e neurotransmetuesve përjegjës për gjumë më të mirë. Individët që vuajnë nga pagjumësia dhe ndonjë çrregullim tjetër që prish gjumin, kanë nevojë të kosumojnë bulgur në ushqimin e tyre. Tashmë pas disa javësh mund të vërehet ndryshimi i dukshëm i cilësis së gjumit dhe të fjeturit.
 

Përgatitja e bulgurit

Bulguri ka shije të shkëlqyer dhe përgatitet shumë lehtë. Kokërra se zhxtden në ujë të nxehtë dhe e lëmë që zbutet mirë. Një filxhan bulgur përzihet me 2 filxhana ujë. Bulguriулгур më cilësor do të zbutet për 7 minuta kurse ai më i trashë për 15. Pasi të zbutet e kullojmë dhe e lëmë të ziej në ujë rreth 2-3 minuta.Kullojeni dhe me të mund të bëni ushqime të shijshme, si pilaf, por mund të jetë edhe zëvendësim i shkëlqyer i kuskusit. Përdoret për supë, salce, sallata, por mund të kombinohet edhe me mish, fruta deti madj edhe pemë.

 
ÇAJ I GJELBËRT
Shëndet në çdo gllënkë
 
Përdorimi i çajit të gjelbërt daton nga më shumë se 5000 vite, por konsiderohet se buron nga Kina. Në të kaluarën, ka shërbyer për ceremoni të ndryshme, por është përdorur edhe si preparat për ruatjen e zgjuarsisë dhe për koncentrim. Me të drejtë i janë kontribuar karakteristika të ndryshme shëndetsore, sepse është rezervoar i antioksidanseve të fuqishme, vitaminës C, A dhe E, disa vitamineve nga grupi B, zinku, magnezi, mangani, etj.
 
Kurse sot, çaji i gjelbërt ëshë përhapur nëpër tërë botën dhe konsiderohet si një nga pijet më të shëndetshme.

Përse çaji i gjelbërt është aq i dobishëm?

Çaji i gjelbërt, si dhe llojet tjera të çajrave nga bima camellia sinensis, është burim i parë i polifenolit – antioksidanset e fuqishme të cilat i shkatrojnë radikalet e lira në trup.
 
Antioksidansi i fuqishëm
Çaji i gjelbërt mund ta redukton rrezikun nga kanceri.
Meshkujt që rregullisht kanë konsumuar më shumë se 2 filxhan çaj të gjelbërt në ditë, kanë 70% rrezik më të ulët që të zhvillojnë kancer në zorrën e trashë.
 
Analiza e studimit, e cila realizohet te gratë që rregullisht kanë konsumuar çaj të gjelbërt, ka zubuluar rrezik më të ulët nga kanceri në gji madje deri në 22%.
 
Studimi i realizuar te meshkujt që rregullisht kanë konsumuar çaj të gjelbërt, tregon 48% rrezik më të vogël nga kanceri në prostatë.
 
I përmirëson funksionet e trurit
Hulumtimet kanë dëshmuar se konsumi i rregullt i çajit të gjelbërt ndikon në renovimin e qelizave të përgjithshme të trurit dhe ngadalsimin e vdekjes së tyre. Është vërejtur shtyrja e dukshme e simptomeve te sëmundja e Alchajmerit dhe Parkinsonit. Përveç kësaj, kombinimi i kofeinës dhe L-tianinit aminoacid ndikojnë në përmirësimin e koncentrimit dhe kapacitetit mental.
 
I mirë për dhëmbët
Konsumi i çajit të gjelbërt e pengon paraqitjen e kariesit, i shkatron bakterit në gojë, por me këtë mbron edhe nga paraqitja e infeksioneve dhe siguron shëndet më të mirë dental dhe erë të pastër dhe të freskët të gojës.
 
Ndihmon me reduktimine kolesterolit “ të keq“
Konsumi i së paku 2 filxhanave çaj të gjelbërt në ditë, e redukton nivelin e kolesterolit “ të keq”(LDL) në gjak.
 
Mbronë nga sëmundjes e zemrës
Konsumi i rregullt i çajit të gjelbërt e redukton rrezikun nga infarkti dhe ateroskleroza. Poashtu, mundëson edhe shërim më të lehtë dhe më të shpejtë të pacientëve që kanë përjetuar infarkt.
 
Çaji i gjelbërt dhe diabeti
Pa dyshim ndihmon me rregullimin e koncentrimeve të sheqerit në gjak. Për shkak të kësaj, shumë me rëndësi është edhe rekomandimi te diabetikët.

Lamtumirë për kaloritë

Lirshëm mund të thuhet se çaji i gjelbërt është një nga produktet të cilët nuk duhet të kërcehen. Jo vetëm që është burim çudibërës për shëndetin, por është edhe ideal për është edhe aleat ideal për luftën me kilogramet e tepërta.
Ai e përshpejton punën e metabolizmit dhe e stimulon djegien e yndyrërve në trup.
Konsumi i 2-3 filxhanave ças të gjelbërt në ditë mund të ndihmon edhe me djegien e 100 kalorive në ditë!!

Sa çaj të gjelbërt duhet të konsumojmë?

Çaji i gjelbërt përmban më pak kofein se kafeja, por edhe konsumi në sasira të mëdha mund të shkakton problem me gjumin. Nëse deri tani nuk keni konsumuar çaj të gjelbërt, më mirë është të filloni me një filxhan në ditë.
Më mirë të konsumohet në më shumë se 4-5 në ditë, edhepse Kinezët dhe shumë ekspertë këshillojnë që është e dobishme të konsumohen 10 filxhana në ditë.
 
Përgatitja
Përgatitja është shumë e rëndësishme sepse me përgatitje të keqe mund të humben shumë nga përbërësit pozitiv. Asnjëherë mos e vendos qesen në ujin që vëlon. Uji që vëlon i shkatron përbërësit e dobishëm. Uji duhet të jetë në temperaturë rreth 75°С. Poashtu, mos e mbani qesen shumë gjatë në ujë. Kjo do të bëj shijen e ithët. 2-3 minuta mjaftojnë. Sipas dëshirës, çajin e ëmbëlsojmë me mjatë (shmangni ëmbëlsimin me sheqer).

Ushqimin që e zgjedhim çdo ditë e përcakton përditshmërinë tonë shëndetsore, humorin ditor, dhe nivelin e energjisë.Konsumi i vazhdueshëm i prodhimeve nga lista e të ashtuquajtur superushqim pa dyshim sjell dobi të mëdha shëndetsore. Shumë shpesh këto produkte rekomandohen për shumë dieta ose regjime ushqimore gjatë dëmtimeve të ndryshme të shëdnetit trupor ose mental. 

Çka është superushqimi?
 Nuk ekziston ndonjë definicion zyrtar, kurse titullin “superushqim” e kanë marrë disa produkte ushqimore që përmbajnë shumë përbërës ushqyes, minerale, vitamina, fitonitrientë, për të cilët shkenctarisht është dëshmuar se ndikojnë në përmirësimin e shëndetit, mirëmbatjen e peshës së trupit, si dhe pengimine shumë sëmundjeve.
 
Konsumi i produkteve të ndryshme të freskëta, organike ose të pagatuar, është kyçe që të ndjeheni më të shëndoshë dhe më energjetik, jo vetëm përkohësisht, por në plan afatgjatë.
 
Text Box: Shëndeti seksualText Box: Humbja e kilogrameveText Box: Rritja e enrgjisëText Box: Shëndeti mentalText Box: Mushkrit e bardhaText Box: Lufta kunbdër lodhjesText Box: Enët e zemrës dhe të gjakutText Box: Sistemi digjestivText Box: Sistemi ImunHulumtimet e ndryshme sugjerojnë lloje të ndryshme të produkteve ushqimore, që kategorizohen si superushqim. Në vazhdimi, ju ofrojmë një listë prej 10 produkteve me dobi kyçe shëndetsor.






Shega është një nga pemët që magjepsin me dukjen e saj. Krijim shumë i mirë i natyrës, me formë të rrumbullakët dhe begati të brendshme, me shumë fara të kuqe të mbushura me lëng.
Fshehtësitë e kësaj peme njihen nga koha e lashtë antike, kur edhe është përdorur si bar natyror, dhe paraqet një nga pemët më të hershme që është përdorur për qëllime mjeksore. Sot, shkenca bashkëkohore vetëm e vërteton atë që qysh më hjerët ka qenë e njohur nga popujt e lashtë.
 
Për shkak të begatisë dhe përbërësve shërues, pupujt e lashtë akoma e konsideronin si simbol i lindjes, fertilitetit dhe jetës së përhershme.
 
Fjala „shegë“, e përkthyer nga gjuha latine don të thotë mollë e mbushur me fara. Ekzistojnë tre lloje të shegës: shumë të tharta dhe dy lloje të shegës së ëmbël që mund të hahen.
Kultivohet pothuaj në të gjitha cepet e botës. Kurse te ne, ka sukses në pjesën jugore të vendit, por, fatkeqsisht, nuk është shumë e mjaftueshme në tryezën tonë.
 

Faktete nutricionale ose ushqyese
Shega konsiderohet ose llogaritet në të ashtuquajturën superushqim.
Fruti është i pasur me vitamina, sidomos me vitaminën A,C, E dhe B5 si dhe mineralet, kaliumin, kalciumin, fosforin, natriumin dhe hekurin. 100 ml lëng nga shega plotëson 16% të nevojave ditore për vitamin C.
Fruti në përbërjen e tij përmban përqindje të madhe të fibrave bimore. 

Shumë hulumtime tregojnë se përmban më shumë antioksidanse se vera e kuqe, lëngu nga rushi dhe çaji i gjelbërt.
 
Vlerat shëndetsore

Për qëllime mjeksore, përveç frutit, përdoren edhe lëvozhga, korrja dhe gjethi.
Është mirë të dimë se kur e blejmë shegën duhet të zgjedhet frut me formë të bukur të rrumbulakët, e rëndë dhe madhësi sa një portokall. Ky frut ka përmbatje më të madhe të lëngut.
Përdoret për përmirësim të oreksit dhe e rregullon punën e lukthit, por është i shkëlqyer kundër skorbutit (mungsës së vitaminës C)
 
Për shkak të pasurisë me hekur, lëngu i shegës është shumë i mirë kur kemi anemi kur organizmi ka nevojë për plotësim me këtë element të rëndësishëm.


Shega i zbut vështirësitë në klimaks. Përmban materie që janë të ngjajshme me estrogjenet dhe prandaj ndikon në hormone.
Përdoret si pemë kundër plakjes dhe i ndihmon gratë e reja me probleme hormonale.
 
Nëse konsumohet rregullisht, do të kontriboj që të ketë thonjë të fuqishëm dhe flokë të mira, por edhe jo disponimi shpirtëror do të zhduket, sipas shkencëtarëve. Sudimet më të reja tregojnë se hormonet bimore të shegës e reduktojnë rrezikun nga paraqitja e kancerit në prostatë.
 
Poashtu, është e mirë për punën e zemrës, e redukton shtypjen sistolike të gjakut, dhe ka fuqi për reduktimin e kolesterolit të përgjithshëm. Përdoret edhe si preparat kundër parazitëve në zorrë.
 
Lëgu nga shega mund të jetë shumë ndihmues për personat me probleme me potencën. Rregullisht përdorni një gotë lëng shege ku do të mund dukshëm ta përmirëson funksionin erektile.
 
Te vargu i sëmundjeve të ndryshme, është vërtetuar se përdorimi i lëngut të shegës e ngadalson zhvillimin e sëmundjes së Alcajmerit. Me këtë, shkenca praktikisht vërteton atë që pupujt e lashtë e kanë ditur – se shega është pemë çuditbërëse.
 



Me konsumin e rregullt të shegës ose të lëngut të shegës do të veprojmë edhe në mënyrë prevenuese:
-  te paraqitja e infeksioneve dhe ftohjeve,
-  për ngadalsimin e procesit të arteriosklerozës dhe stereoartritit,
-  te paraqitjet e sëmuindjes së zemrës dhe enëve të gjakut,
-  për ngadalsimin e rritjes së kancerit në prostatë.
 
Këshilla për ruatjen e shegës
Shega mund të ruhet një muaj në vend të thatë dhe të ftohtë, ose dy muaj në frigurifer, por lëngu i freskët konsumohet menjëherë.


 
Ushqimi i freskët, pa dyshim është më i shëndetshëm, por pyetja është se sa gjatë mund t’i mbajmë të freskët e aktualizojnë edhe nënpyetjen për ruatjen e tij për përdorim të më vonshëm. Me konertim rritet edhe afati i përdorimit, mirëbahen dhe përmirësojne përbërësit e tyre organoleptike, përmirësohen dhe mirëmbahen përbërësit ushqyes, rritet siguria dhe me këtë edhe arsyetimi ekonomik. Vite me radhë njerëzit kanë zbuluar mënyra të ndryshme për ruatjen e ushqimit për një kohë më të gjatë që edhe sot përdoren dhe përmirësiohen.
 
Teknologjitë moderne dhe kapacitete bashkëkohore industale mundësojnë llojllojshmërinë dhe disponueshmëria e ushqimit gjatë tërë vitit. Gjithsesi, është e pamundur të mos ketë familje që nuk i përmbahet traditës besnike, sidomos në këtë periudhë të vitit, që nuk është e zënë me përgatitjen dhe magazinimin e ushqimit për muajt e dimrit. Si formatë konzervimit, më shpesh përdoren thartimi dhe fermetimit, tharrja, tymosja, sterilizimi, pasterizimi dhe ngrirja.
 
Thartimi dhe fermentimi
Thartimi është metodë biologjike dhe mbështet mbi aciditetin qumështor si rezultat i fermentimit. Kjo metodë përdoret për deponimin ose magazinimin e perimeve. A nga aspekti ushqyes, me këtë metodë mundësohet ruatja e komponeteve aktive ushqyese të ushqimit. Thartimi i lakrës mund të jetë një ndër praktikat më të njohura të këtij lloj të konzervimit, por metoda mund të përdoret edhe për perimet e mbetura.
Ekzistojnë dy mënyra të thartimit:e para është thartimi me uthëll, ku shumë pak bakterie mund të mbijetojnë, kurse tjeta metodë është me ujë të kripur. Kripa ka për detyrë ta pengoj veprimtarinë e bakterieve, deri sa të krijohet aciditet të mjaftueshëm qumështor që do ta konzervojnë perimin gjatë disa muajve.
 


Tharrja
Edhe një metodë e njohur dhe e zbatueshme. Me këtë proces largohet uji nga produktet, që është mbrojtje efektive nga mikroorganizmat. Më shpesh përdoret për konzervim të disa llojeve të pemëve (molla, kumbulla, kajsia, etj.). Cila dhe çfarë procedure do të përdoret, varet nga lloji i produktit.
 
  
Tymosja
Metodë më shpesh e rezervuar për ruatjen e mishit. Sërish, kjo metodë kërkon edhe disa përgatitje dhe pajisje të caktuara, dhe vazhdimisht e më rrallë përdoret edhe në kushte shtëpiake. Ushqimi i konzervuar në këtë proces, jo vetëm që ruhet për periudhë më të gjatë, por është edhe e preferuar për shkaktë erës dhe shijes specifike.
 








 


Sterilizimi dhe pasterzimi
 Sterilizimi është proces teknologjik ku me nxehtësi shkatrohen tërë enzimet dhe mikroorganizmat. Perimet, zakonishtm sterilizohen në temperaturë prej 100 C. Në kushte shtëpiake, asnjëherë nuk mund të arrihet sterilizim absolut, por edhe sterilizimi i pjesërishëm është i dobishëm dhe efikas, sepse nuk e dëmton cilësinë e produktit. Sterilizimi arrihte me zierje.Në këtë mënyrë përgatiten kompostet.
Pasterizimi është sterilizim i pjesërishëm, kur nxehja bëhet në temperaturë 65-90 C. Është shumë e përshtatshme për konzervimin e lëngjeve të perimeve.
  





Ngrirja
Kjo është ndoshta metoda më shpesh e përdorur për të gjitha llojet e ushqimit dhe për këtë arsye do ti kushtojmë më shumë vëmendje. Me përgatitjen dhe paketim të duhur të perimeve, të cilat ruhen në frigurifer në temperaturë të duhur, ruhet një përqindje e lartë e vlerave biolgjike. Perimet e tilla e ruajnë dukjen e rëndësishme, ngjyrën, aromën dhe shijen, kurse në raport me mënyrë trajtuese termike për konzervim, në masë të madhe i ruajnë vitaminet dhe komponentet tjera ushqyese.
 
 
A mund të ngrijmë çdo produkt?
Disa pemë dhe perime nuk duhet të ngirhen (marula, trnagulli, domatet, shalqini, portokalli, etj.)përveç se nëse nuk përdoren për gatim ose lëng.
  
Çka është me rëndësi?
Për ngrirje është me rëndësi të mblidhen produktet me cilësi të lartë deri sa janë të freskëta dhe si të tilla të përgatiten dhe të ruhen në frigurifer. Nga mostrat jo cilësore, bajate, ose të vishkura nuk mund të pritet përmirësim i cilësis me ngrirje. Ata produkte edhe para se t’i nënshtrohen kësaj metode, kanë humbur mjaftë përbërës mbrojtës.
 
Perimet e ngrira
Gjërat e përrgatitura para ngrirjes së perimeve, siç janë pastrimi, larja, zbardhja, tharrja dhe paketimi, duhet të bëhen shpejtë, që mos ta humbin përbërjen e tyre.
 
Perimet të cilat nuk kërkojnë trajtim plotësuese para ngrirjes janë qepa dhe speci. Ky prim pritet, paketohet mirë me qese dhe ruhet në frigurifer. Kjo është shumë e rëndësishme për qepën e cila është më mirë të paketohet në dy qese, që të pengohet përhapja e errës te ushqimi tjetër në frigurifer.
 
Përgatitja për ngrirje zakonisht shkon sipas kësaj procedure:
Zbardhja: kjo është vendosje perimeve të pastruara në ujin që zijen, dhe atë mesatarisht 2-4 minuta (bishtaja, bizelja dhe misri 3 minuta, patëllxhani modal 4 minuta, panxhari gjethe, lulelakëra, lakëra e brukselit dhe spinaqi 2 minuta, kungulli 2 minuta, domatet 1-2 minuta).
Pas nxjerrjes nga uji që vëlon, perimet vendosen në ujë të ftohtë një kohë të shkurtë që të ftohen. Kjo më së miri arrihet nëse perimet e përgatitura vendosen me grila në ujë që zijen, pastaj nëse nxirren dhe kthehen dhe vendosen shkurtimit në ujë të ftohtë. Në këtë mënyrë shkurtohet procesi i punë lidhur me vëlim, kullimin dhe ftohjen e perimeve.

Pas kullimit nga uji i ftohtë, perimet renditen në një pëlhurë të pastër të thatë që ta thith lagështinë e mbetur, pastaj paketohet në qese najloni. Gjatë paketimit të keni kujdes që i tërë ajëri të del nga qesja.
 
Zbardhja ka për qëllim që të shkatroj disa materie të cilat edhe në temepraturë të ulët ndikojnë ushqimin
 
Pjesa më e madhe e perimeve duhet të ruhentë ngrira deir në 6 muaj. Më shumë se gjashtë muaj në frigurifer mund të ruhet bishtaja, brokoli, bizelja dhe pasatinake, por më së shumti deri në 12 muaj. Ushqimi një herë i ngrirë dhe i shkrirë nuk duhet të ngrihet edhe një herë.
 
Ngrirja e pemëve
 
Pemët më së miri ruhen të ngrira me një afat kohore prej 48 orë pas mbledhjes. Deri atëherë nuk do humbin vlerat ushqyese dhje mund t’i konsumoni gjatë muajve dimëror. Ashtu si perimet, edhe pemët duhet të lahen mirë, të thahen dhe të paketohen në qese ose në kuti plastike. Produktet ose frytat më të mëdha mund të priten në pjesë, kurse frutat e vegjël, si pemët malore dhe ato me kokërra,mund t’i vendosni të tëra ose të plota.
 
Deri në 12 muaj mund të ruhen;molla, luleshtrydhja, fiku, kumbullat dhe rrushi. Deri në 10 muaj; pemët malore, kungulli.
 
Pemët që përmbajnë shumë ujë nuk duhet të ngrihen, si ;shalqini, pjepëri, limoni, portokalli, mandarinat, etj.
 
 
KËSHILLË
Për shkak manipulimit më të mirë dhe shmangies së derdhjes nëpër frigurifer, do të jetë mirë që te secila pjesa e përgatitur të bashkangjitet një etiketë ku do të ceket se cili lloj i perimet është paketuar, me datë dhe sasi. Në këtë mënyrë do të keni evidencë për kohën e kaluar në formë të ngrirë.
 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin