Hibiskusi

Hibiskusi është një nga bimët më të përhapura në Tokë. Mund të gjendet me shumë ngjyra dhe madhësi, kurse në Evropë është sjellur gjatë vitit1731. Ekzistojnë pothuaj 130-150lloje, mes të cilave edheHibiscus syriacus,i cili ka lule të imëta dhe më shpesh përdoret si rrethojë për kopshte, Hibiscus rosa-siensis,i cili njihet is bimë shtëpiake, kurse, Hibiscus sabdariffa është lloji nga i cili bëhet çaji i hibiskusit.

Shumë më shumë se sa bimë ekzotike
Për shumë individë, kjo është vetëm një lule tjetër në kopshtet e tyre. Kopshtet në Azi janë plotë me lule të hibiskusit. Në Kinë njihet si rozë kinezedhe paraqet sinonimin e pasurisë. Por sërish, çaji nga hibiskusi njihet me shekuj si pije dhe bimë e cila përdoret për shërimin e shumë sëmindjeve.
Kështu, çaji nga hibiskusi ka qenë i njohur edhe mes Faraonëve, dhe ky çaj është konsumuar në të gjtha kremtimet e mëdha, ku është shërbyer për dolli.
Përbërja
Hibiskusi përmban acid të limonit dhe të hibiskusit. Nga komponentet e rëndësishme, mund të numërohen antocianet antioksidanse, flavonoidet, pekini dhe fitosteroli. Përveç këtyre, përmban edhe sasira të rëndësishme të hekurit, enzime, yndyrëra eterik, si dhe aminoacide të rëndësishme për organizmin e njeriut.
Përbrësit shërues ose mjekues
Çaji nga hibiskusi është pije frekuese me shije acidike për shkak të acidit të limonit në përbërjen e tij.Nuk përmban kofein dhe tein, andaj është shumë i përshtatshëm si çaj për relaksim dhe çlodhje. 
Çaji nga hibiskusi është thesar i vërtetë i vitaminës Cdhe antioksidantëve, dhe është bar i shkëlqyer natyror kundër ftohjes, kollitjes, gripit dhe etheve.
Hibiskusi ka ndikim të volitshëm kur bëhet fjalë për simptomet në vijim: humbja e oreksit, kapsllëku, përzierje të stomakut, ndalesëne lëngjeve, sëmundjet kardiake, imunitet të dobët, çrregullimet nervore, pagjumsia, vrajat e cekëta.
I zbut ngërcet në stomak dhe mitër, dhe shërben si diuretik i butë. Kjo është shumë e rëndësishme te të sëmurët nga zemëra dhe veshkët, sepse në ato organe kemi më shumë lëngje.
Ndihmon te keqësimi i qarkullimit, pagjumisa, plagët e cekëta dhe e pëmirëson erën e gojës.
Për shkak të sasis së madhe të flavanoideve, ndihmon edhe në detoksikimin dhe mbron mëlçinë e zezë nga helemet, e përshpejton metabolizmin dhe e përmirëson punën e gjëndrës mbrojtëse.
Është i mirë për trajtimin e shtypjes së lartë të gjakut.Ky efekt është shumë i njohur dhe mbështetet nga shumë hulumtime shkencore.Një filçan çaj hibiskus tre herë në ditë mund të ndihmoj dukshëm në stabilizimin e shtypjes së gjakut, gjithsesi, pa ndikime të provuara anësore. Sërish, që të arrihet ky efekt, nevojitet që çaji të konsumohet rregullisht disa javë me rradhë.
Një nga përbërësit më të njohur të hibiskusit është ndikimi freskues (ftohjes) te organizmi, dhe pikërisht për këtë është shumë i njohur si pije gjatë muajve të nxehtë të verës. Përdoret edhe si pije sportive për zbutjen e etjes dhe, për këtë arsye, përdoret i ftohur. 

Masat e kujdesit
Konsumi i hibiskusit nuk rekomandohet gjatë periudhës së shtatzanisë, sepse hibiskusi e nxit ciklin menstrual dhe mund të shpie te aborti spontan. Poashtu, nuk dihet siguria nga përdorimi i hibiskusit gjatë sisëdhënies, dhe pikërisht për këtë nuk rekomandohet të konsumohet gjatë kohës së sisëdhënies.
Hibiskusi nuk duhet të përdoret bashkë me Paracetamolin (Paracetamoin(acetaminofenin), sepse i reduktohet efekti i tij.

 

Çaj nga hibiskusi:
Një lugë çaj nga lulja e thatë e hibiskusit e përziejm me 200 ml ujë. E lëm të qëndroj pothuaj 15 minuta dhe e kullojmë. Sipas dëshirës, shtoni mjaltë dhe limon të shtrydhur. Përzijeni dhe kënaquni.


Çaj i ftohtë:
3 filçan çaj nga hibiskusi, 1 fiçan lëng nga portokalli dhe¼ lëng nga limenta. Përzijeni përbërësit, sipas dëshirësh mund ta rendoni pak xhexhefil dhe servoni me copëza akulli.
Hudhra e gjarprit(lat. Allium Schoenoprasum L.) ka prejardhje nga familja Alliaceae, ku bëjnë pjesë qepa, hudhra, mjedrat, etj.Bimë vetëshumuese, e cila rritet nga vera deri në vjeshtë, më shpesh nëpër brigjet e lumejve dhe livadheve të lagështa. Nga Maji deri në Qershor zhvillohen gjethet vjollce të purpurta me një erë (aromë) intenzive i cili mund të nuhatet nga largë. Kopshtarët mesjetarshumë shpesh e kanë përdorur hudhrën e gjarprit për dekor nëpër kopshtet e tyre.

Përbërja dhe përdorimi
Hudhra e gjarprit është bimë gjerësisht e përdorur, e cila ka shije pak djegëse, shije e cila varet nga kushtet ku është kultivuar dhe nga mënyra se si është kultuvuar. Ka traditë të gjatë për shkak të shijes së saj karakteristike, por edhe për shkak të përbërjes së saj mjekuese.Përmban vajra eterik të pasur me sulfur, të cilët konsiderohen si shkak i shijes djegëse dhe erës specifike. Për shkak të mëyrës së thjeshtë të kultivimit, dhe ndikimit të saj mjekues, hudhra e gjarprit duhet të jetë pjesë e çdo kopshti. Është e pasur me materie ushqyese dhe përmban pak kalori. Është burim i mirë i vitaminaveА, B, C dhe K ndërsa nga mineralet më të shprehur janë kalciumi, magnezi, fosfori dhe kaliumi.

Roli mjekues:
1.     E redukton kolesterolin
Për shkak të pranisë së alicinit në koncentrime të larta, hudhra e gjarprit ka nidkim mbi reduktimin e nivelit të të ashtuquajturit kolesterol i “keq” në gjak dhe në këtë mënyrë ndihmon në rregullimin e shtypjes së gjakut.
Me rëndësi është të dihet se alicini krijohet menjëherë pas këputjes së trungut të hudhrës së gjarprit, kurse pas një periudhe shëndrohet në komponime të sulfurit. Andaj, duhet të konsumohet i freksët, gjegjësisht përderisa ndjehet aroma ose era e hudhrës.
2.     E përforcon imunitetin
Hudhra e gjarprit përmban vitaminën A, e cila luan rol në shëndetin e mukozës së hundës, fytyt, mushkërive të bardha dhe sistemit digjestiv, si dhe organeve tjera të cilat ekspozohen ndaj ndikimeve të jashtëme dhe parogjeneve potenciale.
Vitamina C, i cili gjendet në hudhrën e gjarprit, e përmirëson imunitetin dhe luan rol antibakterial dhe antiviral. Nga këtu, hudhra e gjarprit është shtojcë e shkëlqyer në ushqim për njerëzit të cilët vuajnë nga infeksione në traktin resporator.
Vitaminat A dhe C marrin pjesë në formimin e antitrupthave, me çka e përforcojnë sistemin imunitar.
3.     Parandalon osteoporozën dhe aterosklerozën
Hudhra e gjarprit përmban komponime të cilat e përmbajnë kalciumin në eshtra dhe gjak sepse e pengojnë sekretimin e kalciumit përmes urinës, me çka sigurohen eshtra më të forta dhe më të shëndosha.
Vitamina K në hudhrën e gjarprite përmirëson absorbimin e kalciumit në eshtra dhe në këtë mënyrë e redukton incidencën e frakturave të eshtrave pas menopauzës.
Me parandalimin e disbalancit hormonal i cili mund na shpie te demineralizimi i eshtrave, vitamina K përfshihet në ruatjen e fortësisë dhe shëndetit të eshtrave.
Me konsumin e rregullt të hudhrës së gjarprit, mund të pengohet kalcifikimi i enëve të gjakut, si pasojë edhe asteroskleroza.
4.     Merr pjesë në parandalimin e paraqitjes së tumorit
Hulumtimet shkencore kanë vërtetuar se hudhra e gjarpërit a aktivitet të madhe antioksdues.Në krahësim me perimet e mbetura nga kjo familje, hudhra e gjarprit ka dukshëm sasi më të madhe të antioksidantëve në përbërjen e saj të begatshme.
Stresi oksidues(dëmtimi i barazpeshës mes radikaleve të lira dhe antioksidantëve në trup) ka të bëj me një numër të madhe të sëmundjeve hormonale, siç janë diabeti, sëmundjet kardiovaskulare, tumoret dhe demenca.
Ndikimi ose roli antioksues e redukton sasinë e radikaleve të lira në organizëm, me çka reduktohet paraqitja dhe përhapja e qelizave kancerogjene.
5.     E përmirëson tretjen e ushqimit
Alil sufirdonidhe komponimet tjera karaktersitike te hudhra e gjarprit kanë ndikim pozitiv te sistemi digjestiv.
Hudhra e gjarprit i largon bakteriet e dëmshme, tharmet dhe këpurdhatnga trakti digjestiv të cilët për ndryshe e vështirësojnë tretjen e ushqimit. 
Për shkak të sinergjisë së fibrave dhe komponimeve tjera natyrore (niacin, tiamin, acvidi pantonenik), arrihet tretja më e lehtë e ushqimit. Hudhra e gjarprit mundëson absorbim më të mirë të materieve ushyese në traktin digjestiv, me çka arrihet shfrytëzim më i mirë i këtyre materieve në organizëm.
6.     E mbron të pamurit
Karotenoidet, zeaksantin dhe luteini, të cilët i përmban hudhra e gjarprit, direkt lidhen me reduktimin e numërit të radikaleve të lira të cilët shkaktojnë sëmundje degjeneruese të syve. Ata e ngadalsojnë dhe e pengojnë paraqitjen e edemës okulare, degjenerimin makular dhe i ruajnë sytë nga plakja.Koncentrimi i lartë i vitaminës A e përmirëson shëndetin e syve, e përforcon dhe e mpreh shikimin.
 
Në kuzhinë
Në hapësirta tona, hudhra e gjarprit më shpesh përdoret si erëzëHudhra e gjarprit ka shije si të qepës dhe të hudhrës. Është e pazëvendësueshme për ushqime të veçanta pikante, sallata , salce. Nëse blini, mos harroni se hudhra e gjarprit në kuzhinë përdoret e freskët! Nëse dëshironi ta përdorni ditën në vijim, më mirë ta mbështjellni me faculetë të njomë dhe të ashtu ta ruani në frigurifer. Gjatë përdorimit, nevojitet ta prisni në pjesë të vogla dhe si të tillë shtohen në supa të ndryshme të perimeve, omlete, salce, kos dhe gjella tjera të ndryshme. Kombinohet shumë mirë me gjizë të freskët dhe me sallatë. 

PAPAJA


Papaja është fryt nga pema e cila rritet në vendet tropikale në Amerikën Qendrore dhe Jugore. Fryti është i madh, kurse kur piqet, ka ngjyrë të verdhë ose të kuqe të mbyllur. Sipas shijes i ngjan ananasit dhe pjeshkës. Interesante janë të dhënat se kemi fryt mashkull dhe femër.

Papaja është e pasur me komponime aktive biologjike ku komponentë kryesore është papaini. Koncentrimi i substancave aktive varion, varësisht nga pjesa e bimës. Ekstrati nga gjethet e thara të papajës ka efekt antikancerogjen, dhe atë kundër një spektri të gjërë të tumoreve, duke përfshirë kancerin në qafën e mitrës, në gji, mëlçinë e zezë, mushkëritë e bardha dhe në pankreas. Fryti mund të konsumohet edhe si pemë e thatë dhe e freskët (njomë). Është burim i begatshëm i vitaminës A dhe C dhe i kalciumit, e përmirëson tretjen e ushqimit dhe e mbron sistemin imunitar. 

Rrukulli

Rrukulli(лат. Erucasativaperimishijshëmmegjetheicilishumë lehtë mundtë kultivohetkursenë të njejtënkohë embronkopshtinngainsektet.

 

Përbërja dhe ndikimi shërues i rrukullit

Rrukulla është bimë me nivel të ulët të kalorive e cila në 100 g përmban vetëm 10 kalori, kurse është e pasur me vitamina А, C, K, riboflavine dhe acid folik, por edhe me kalcium, magnez, bakër, hekur, zink dhe kalium.

Një porcionrrukullpërmban 83% të nevojës ditore të njeriut për vitaminën K,por edhe 38% nga doza e rekomanduar ditore për vitaminën А. Magnezi dhe zinku poashtu janë pjesë e përbërjes së begatshme ushqyese

Ashtu si shumica e perimeve të gjelbërta,rrukullaështë e begatshme me antioksidanse, e pastron mëlçinë e zezë dhe është ideale për detroksifikim pranveror

Rrukullështë e pasur me klorofil dhe komponime të sulfurit të cilat e ndihmojnë pastrimin e oganizmit në nivel qelizorËshtë e përshtatshm dhe për terapi qelizore, e cila rekomandohet për pastrimin ose hudhjen e metaleve të rënda nga organizmi

MELI

Drith ushqyes dhe pa gluten, i pasur me niseshteBurim shumë i mirë i proteineve, vitaminës A dhe B (gjegjësisht B1 dhe B2) dhe i mineraleve si hekuri, magnezi dhe fosforiMeli e pastron organizmin dhe luan një rol të rëndësishëm në mirëmbatjen e balancit – acido-bazikee rregullon digjestionin, e përforcon imunitetin dhe përforcon flokët dhe thonjëtPrërbërja minerale e melit pozitivisht ndikon te puna e sistemit nervor, prandaj rekomandohet te personat me sfilitje fizike dhe psiqike, te shtatzënat dhe te gratë me sisëdhënie, kurse, poashtu është shumë i përshtatshëm për njerëzit që vuajnë nga artriti.

Fruti i zhegëzës së ëmbël ka formë rrethore ose ovaleFruti i pjekur ka ngjyrë të verdhë ose vjollcë të mbyllur dhe ka brendësi të butë, gjegjësisht pak të fortë me shumë faraFruti mund të hahet ose nga ai mund të shtrydhim lëng.Lënu shpesh herë i shtohet ndonjë peme tjetër për përforcim të aromës.

Frutat përmbajnë acid limoni ose të mollës, amilopektin, flavonoide, vajra të dobishëm ose vitamin C. Poashtu, përmbajnë edhe vitamin B6, si dhe hekur, kalium dhe firbraNga fara e shegëzës së ëmbël fitohet vaji i cili përmban acid linonik, acid oleinik dhe acid palmitinikGjen zbatime të ndryshme në prodhimin e kozmetikës dhe në ushqimeIndianët të Amerikës Jugore e njohin shumë mirë shegëzën e ëmbël si bimë shëruese, andaj shpesh përdoret në mjeksinë alternative braziliane.

Kënaqësi smraldeme shije të veçantë dhe karakteritstike tropike, ideal për këto ditë të ftohta dimëri. Ka prejardhje nga Kina, ku njihet edhe si “yang tao“, dhe, diku ka fillimi i shk. XX, misionerët e sollën në Zeland të Re, nga ku ngadal u përhap në tërë rruzullin tokësor. 
 
Kivi është bimë disavjeçare jo gjethmbajtëse me gjethe të gjëra me ngjyrë të gjelbërt të mbyllur. Fruti është i plotë, ovalme lëvozhgë të kaftë me fije. Ka shije intenzivepikante, me fara të zeza për të cilët nutricionistët konstatojnë se paraqesin një ndër përbërësit më të shëndetshëm dhe pikërisht për këtë ky frut njihet edhe si “superpemë“. 
 
Kivi, bazuar mbi përmbatjen e fijeve ose fibrave dietale, e lë shumë largë mollën, përmban sasi më të madhe të vitaminës C se sa portokalli, kurse në kategorinë e pemëve të begata me kalium, e tejkalon edhe bananen.

Për çfarë është i dobishëm?

Përzierja e vetme e fitunutrienteve, vitaminave dhe mineraleve te kjo pemë aromatike paraqet një burim të shkëlqyer për përforcimin e imunitetit, për reduktimin e nivelit të kolesterolit, për hudhjen e toksikeneve nga organizmi, si dhe për mbrojtjen dhe shëndetin e lëkurës.

Përmirësimi i simptomeve të astmës dhe i gjendjeve tjera respiratore

Përveç përmbatjes së lartë të antioksidanteve dhe të vitaminës C, kivi luan një rol të rëndësishëm edhe te kontrollimi dhe përmirësimi i simtomeve të asmtës, në të njejtën kohë e përmirëson edhe obstrukcionin respirator gjatë ftohjes te fëmijët. Marrja e kivit mund të ndihmoj edhe te kollitja dhe mukoza e rritur e hundës, si dhe përmirëson simptomet e kollitjes kronike.

Mbrojtja dhe funksioni i përmirësuar i sistemit digjestiv

Kivi luan një rol të rëndësishëm për mirëmbatjen e funksionit normal në sistemin digjestiv. Në përbërjen e tij përmban një numër të madh të fibrave bimore të cilat e ndihmojnë tretjen e ushqimit, por poashtu kontribon edhe me përmirësimine konstipacionit (kapsllëku). Disa përbërës të veçantë nxisin tajimin e bakterieve probiotike në zorrën e trashë, e pengojnë shumimin e Escherichia Coli,me çka mundësojnë dhe mbështesin florën normale bakteriale në traktin digjestiv.

Për sistem më të mirë imunitar

Konsumimi ose marrja e kivit, sidomos gjatë periudhave dimërore, është shumë e rëndësishme për shkak rolit që luan në përforcimin e sistemit imunitar.Është vërtetuar se kivi përmban përbërës që kanë efek antibakterial, antifungal dhe antiinflamator, të cilët janë mekanizma të shkëlqyer mbrojtës në rastet e ftohjeve sezonale ose të gripit.


Produkt ushqyes edhe për diabetikët

Numri më i madh i pemëve që gjejnë përdorim në ushqimin e përditshëm përmbajnë sheqerëra të cilët mund të krijojnë çekuilibrime në nivelin e sheqerit në gjak te pacientët me diabet. Kivi është pemë e sigurt të cilën mund ta konsumojnë edhe diabetikët për shkak të indeksit të ulët glikemik. Përveç kësaj, përmban një numër të madh të fijeve (fibrave) bimore të cilat e ngadalsojnë absorbimin e sheqerit nëpër zorrën e hollë.Këtë ndikim kivi e ka kur konsumohen bashkë me pemët dhe produktet tjeraqë përmbajnë sheqerëra, andaj rekomandohet që të jetë pjesë e vakteve të përdistshme te ky grup i pacientëve.

Efektet pozitive te sistemi kardiovaskular
Konsumi i përditshëm i kivit ka ndikim pozitiv mbi funksionin e sistemit kardiovaskular për shkak të bërbërjes së disa përbërësve të cilët i përmban.
Ndikimi i këtyre përbërësve krahësohet me ato të aspirinit, e redukton rrezikun nga mpiksja e gjakut, kurse me këtë sigurohet edhe qarkullimi më i mirë i gjakut nëpër enët e gjakut dhe reduktimi i rrezikut nga sëmunjdet kardiovaskulare ateroskleroza. 
Sasirat e mëdha të vitaminës C, vitaminës E dhe kaliumit ndihmojnë në mirëmbajen e shëndetit kardiovaskular duke reduktuar trigliceridet në gjak dhe duke përforcuar funksionin e zemrës.
Për shikim të mirë
Ndikimi antioksidant i vitaminës A,C dhe E tregon se kivi e rredukton rrezikun e paraqitjes së degjenerimit makular në pleqëri, e cila është shkaktare kryesore për humbjen e të pamurit te individët më të moshuar. Kivi përmban lutein zaeksantin të cilat natyrisht gjenden edhe te syri i njeriut, për shkak të së cilës konsumi i përditshëm e përforcon dhe e përmirëson të pamurit, reduktojnë incidencën e zhvillimit të kataraktës dhe gjendjeve tjera që kanë të bëjmë me të pamurit.

Ndikim pozitiv te shëndeti i shtatzënave

Kivi në përbërjen e tij përmban acid foliki cili është shumë i rëndësishëm për mbatjen e zhvillimit të duhur të funksioneve trurore dhe kognitive te festusit te gratë shtatzëna. Nutrientët e mbetur vital si vitamin C, vitamina E, dhe kaliumi, si dhe flavnoide tjera të caktuara, kanë kontribut të dukshëm në shëndetin dhe zhvillimin e përgjithshëm të fetusit.

Kur dhe si të përdoret

Stina e kivit zgjat nga shtatori deri në nëntor, edhepse mund të gjendet gjatë tërë vitit. Më cilësore janë në periudhën mes gushtit dhe dhjetorit.
Ruani kivit në qese najloni nga 4-6 ditë që të piqen. Ruatja e tyre në letër mund ta përshpejtoj dukshëm procesin e pjekjes.
 
Gjatë blerjes, zgjedhni frutat me levozhgë të pa dëmtuar, pa pjesë të çoruara dhe pa prerje. Kivit e pjekur lëshojnë ndaj shtypjes me gisht të madh. Të pjekura, zgjasin shumë shkurt, nëse ruhen në temperaturë dhome. Andaj, ruani ata në frigurifer.
 
Kivit e freskët, të shijshëm dhe lëngshëm mund të hahen vetëm ose të kombinuar me pemë tjera. Pastroni me ujë të freskët prej çezme dhe ngadal çoroni lëvozhgën me thikë. Mund t’i prisni edhe për gjysmë dhe brendësinë ta hani me lugë. 
 
Poashtu, përdoren edhe për përgatitjen e kekave, piteve, lëngjeve dhe mermalatit.

Pije kundër ftohjes
-1 kivi, 1 portokall, 1 karrotë, 1 mollë,1 banane dhe1 limon, çorohen dhe priten në pjesë. Shtohen 1-2 lugë mjaltë,pastaj me mikser ose blender grihet tërë pema. Sipas nevojës, mund të shtohet edhe ujë.
Kjo pije është shumë e pasur me vitamina dhe është e shkëlqyer kundër ftohjes në këto ditë të ftohta të dimërit.
Rekomandohet të pihet në mëngjes!
 
Karafili(Eugenia caryophylatta Thunb.) paraqet një gonxhe të thatë të lules nga pema tropike, e cila më shumë se 2000 vite përdoret si mëlmesë por edhe si ilaç. 
Bima rritet e lartë madje deri 20 metra, me gjethe të mëdha,të zgjatura dhe me lule të bardha. Lulet mblidhen kur mbështjellësi i lules është i kuq dhe thahen në diell të mbuluara me gjethe, me çka e fitojnë atë ngjyrë karakteristike të kuqe-kafe. Era e karafilit është e fuqishme, specifike dhe e këndshme, ndërsa shija është aromatike dhepikante.
 

Në kuzhinë

Për shkak të aromës së saj karakteristike, karafili gjen përdorim të gjërë në kuzhinë si erëzë. Përdoret gjatë përgatitjes së shumë kulaçeve, ushqimeve dhe pijeve. Më shpesh përdoret me verën e zijer, e cila pothuaj nuk mund të paramendohet pa karafil.
 
Përbërja dhe ndikimi

Karafili është i pasur me vaj eterik (15-20%), me eugenol, flavanoide, tanine, acie fenoike, vaj yndyror dhe komponente tjera. Për shkak të përbërjes së këtillë, karafilit i atribuohen këto tipare: ndikimi antindezjes, analgjetik, antioksiduese, antikoagulues dhe lokalisht analgjetik.
Më shpesh përdoret për lehtësimin e vështirësive të barkut, për gazëra, për diare dhe për vjellje.E përmirëson tretjen e ushqimit, e përmirëson metabolizmin dhe e përmirëson funksionin e mëlçis së zezë, por e përmirëson edhe oreksin.
Përdorimi i saj është shumë i  shpeshtë dhe i rëndësishëm gjatë ndezjes së zgavrës së gojës dhe gingivës, madje pikërisht për shkak të ndikimi analgjetik, antiseptike dhe anestetike.
 
Për shëndet dental dhe oral

Ndikimi antibakterial dhe antiviral i atribuohet pranisë së eugenolit, i cili përdoret në stomatologji dhe ndikon në mënyrë qetësuese te dhimbja e dhëmbit. Me vajin nga karafili i bëjmë masazh nofullës dhe për 10-15 minuta dhimbja duhet të pushojë. Poashtu, te vendi i sëmurë mund të vendosim pambuk të ngjyrë me vaj karafili dhe kështu do të mbahet disa sekonda, kurse dhimbja e dhëmbit mund të largohet për shumë shpejtë.
Përveç kësaj, përdoret edhe si freskues i erës së gojës nëse kafshohet ose si mjet për gargarë me disa pika vaj karafili në ujë. Me këtë përdorim, përveç për freskim të erës së gojës, poashtu pengon edhe zhvillimin e bakterieve në gojë dhe është i shkëlqyer për mbatjen e higjienës së përgjithshme gojore dhe dentale dhe për shëndet.
 
Afrodizijak natyror

Për shkak të ndikimit të dëbishëm te qarkullimi i gjakut, çaji i karafilit përdoret si afrodizijak natyror.
 
Në 2 dl ujë zhyten4 karafile, të mbuluar qëndrojnë 15 minuta, kullohet dhe shtohet kanellë. Pihet i freskët.
 
 
Për rregullimin e sheqerit në gjak

Karafili mund të përdoret edhe për rregullimin e sheqerti në gjak dhe për dobësim në kombinim me kanellë:
Kanella(2 shkopinjë) dhe karafili(30 g) vendosen në5 l ujëdhe i lëmë ashtu të qëndrojnë4-5 ditë në frigurifer. Pija konsumohet në mëngjes ose në mbrëmje në stomak bosh, kurse dozimi është 100 ml.Pasi të konsumohen 3 dozatë pijes, bëhet pauzë prej 15 ditësh. 
 
Karafili, poashtu, e përforcon edhe imunitetitn, por ka edhe zbatim të gjërë në prodhimin e parfumeve, sapunëve dhe pastave për dhëmbë.
 
Vajin nga karafli mund ta përgatisim edhe vetë
Në kavanoz vendosim¼ karafile të plota dhe shtojmë 1 filxhan vaj ulliri,e lëm të qëndroj24 orë në temperaturë dhome dhe pastaj kullohet. Vaji i cili fitohet, ruhet i mbyllur në kavanoz dhe në frigurifer.
 
Bëni kujdes:
Përdorimi i shpeshtë karafilit mund të shkaktoj dëmtimin dhe irritimin e qiellzës. Eugenoli e ngadalson mpiksjen e gjakut, prandaj, nëse përdoret në kombinim me antikoagulantët, rriten mundësitë për paraqitjen e mavijosjeve dhe gjakderdhjes.
 
Edhepse te ne njihet si mëlmesë, karafili ka edhe ndikime të shprehura mjekuese.Përveç ndikimi të fuqishëm antimikrobial, karafili posedon edhe ndikime antisepktike, me çka ndihmon gjatë dhimbjes së dhëmbit dhe gjatë ndezjes së qiellzës.Përdoret edhe për përmirësimin e punës së lukthit dhe për lehtësimin e problemeve digjestive, si gazërat, vështirësitëvjelljet dhe diaret.
 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin