Thrashegra ose pemëmadhja(Vacciunium macrocarpon) paraqet një pemëtë paçmuar dhe të shijshëm, me prerjadhje nga Amerika Veriore, kurse me kujdes kultivohet dhe rriten edhe në hapësirat tonat, kur është shumë më e shpesht në tregjet dhe raftet e shitoreve. Kohën e fundit, vazhdimisht e më shumë theksohet fuqia e saj shëruese, për çka edhe ka zënë një vend të rëndësishëm në prevenimin dhe mjekimin e shumë sëmundjeve.

Komponentet mjekuese
Fruti ka shije të hidhur të thartë dhe ngjyrë të kuqee rrumbullakët, rritet si kaçube me lartësi prej 24 cm. Përveç frutit, përdoren edhe gjethet të cilët, poashtu, kanë ndikime mjekuese.
Thrashegra është burim i shkëlqyeshëm i flavonoideve, flavonoleve dhe proantocianideve. Përveç kësaj, përmban edhe nivel të lartë të vitaminës C, vitamënës A ( si beta-karoten), vitamine nga grupi B, kalcium, magnez, magnezium, fosfor, kalium dhe fibra bimore.

Veti ose tipare mjekuese
Falë shumë materieve të dobishme të cilat i përmban, e mbron organizmin nga sëmundje të ndryshme, dhe pikërisht për këtë, kjo bimë është në qendër të vëmendjes të shumë ekspertëve nga fusha e ushqim dhe shëndetit.
Trashegra e freskët, lëngu nga trashegra, trashegra e thatë ose e ngrirë është antibiotik dhe antioksidant natyror, i cili i shkatëron bakteriet e dëmshme në organizëm.
Ekspertët kanë vërtetuar se trashegra është e dobishme, para se gjithash, në trajtimin e infeksioneve urinare, paraqet një laksativ të mirë, por ka edhe shumë ndikim edhe te puna e prostatës. Efektivedhe gjatë urinimit të vështirësuar, për çka rekomandohet te meshkuj me prostatë më të zmadhuar.
Trashegra është e pasur me prostaglandin të cilët janë fatalepër bakterien Escherua coli, për çka është efikase në trajtimin e infeksioneve të shkaktzuara nga ky shkaktar.
Poashtu, ndikon edhe në shkatërimin e Heliobakterit (bakteries), i cili shkakton të thatin në lukth. Hulumtimet më të fundit tregojnë se është efektivenë prevenimin e paraqitjes së të thatit në lukth të shkaktuar nga Heliobakteri polori. Në 80% të rasteve i thati në lukth paraqitet pikërisht si pasojë e ndikimi të H. pilori në mukozën e lukthit.Procianidet, të cilët janë të pranishëm në përbërjen e thrashegrës, e pengojnë lidhjen e bakteries për murin e lukthit dhe, në këtë mënyrë, pengohen nga dëmtimi.
Në të njëjtën mënyrë materiet që i përmba trashegra pozitivisht ndikojnë në zgavrën e gojës dhe ndikojnë kundër pllakës bakterialetë dhëmbëve.
Shumë hulumtime për trashegrën tregojnë se materiet e quajtura polifenole dhe izoprenoidi dukshëm ndikojnë në reduktimin e rrezikut nga karcionimi, sidomos janë efektiv kundër kancerit në gji dhe mitër.
Poashtu, e redukton rrezikun nga paraqitja e karcinomit, siç është kanceri në krahëror dhe në zorrën e trashë.
Duke ju falënderuar aftësisë që të bllokoj disa procese të caktuara të oksidimit, trashegra e ruan zemrën dhe ka ndikime të volitshme te tërë sistemi kardiovaskular.Ndihmon në preveniumin e arteriosklerozës.
Ndihmon edhe gjatë kontrollimit të sheqerit në gjak për shkak të përmbatjes së manganit. 1 filxhan me lëng trashegre ndihmon rregullim e sheqerit në gjak te pacientët me diabet 2. (pacientët me diabet duhet të bëjnë kujdes që të mos konsumojnë trashegër të përpunuar me sheqerëra plotësuese).
Në periudhën kur ftohjet sulmojnë, trashegra është një mbrojtës i shkëlqyer nga ata, dhe e gjithë kjo është për shkak të sasis së madhe të vitaminës C që e përmban, i cili ndihmon në mbrojtjen e imunitetit dhe ndihmin në pengimin e ftohjeve.

Kuftëtar kundër obesitetit
Trashegra është luftëtat kundër kilogrameve: 1 filxhan trashegër përmba 16% të dozës së rekomanduar ditore të fibrave natyror, ose pothuaj 4 gram. Kjo dihmon që ta fitojmë oresksin, por e pengon edhe stërngopjen. Kurse për shkak të fibrave natyror mundon lëvizjen e ushqimit nëpër sistemin digjestiv, i cili, poashtu e redukton fryrjen.

Kujdes me zgjedhjen
Për qëllime komerciale prodhohet lëngu i cili më shpesh përmban sheqer. Por, ky lëng nuk ka ndikime pozitive pikërisht për shkak të përmbajes së sheqerit.
Disa nga përbërësit e çmuar ushqyes përmbajne dhe gjatë përpunimit në xheme, lëngje, pite dhe ëmbëlsira, por, sërish, patapëlqehet të konsumohet e freskët ose e thatë, me qëllim që organizmi t’i shfrytëzoj më shumë materiet e shëndetshme dhe të mos konsumohen sheqerëra plotësues ose konzervanse.
Nga trashegra përgatiten edhe mjaft ëmbëlsira, xheme, pejkmez, pite dhe produkte të ëmbla.
Lëngu i pastër 100% nga trashegra mund të gjendet në shitoret për ushqime të shëndetshme. 

Çaj nga trashegra
Çaji nga trashegra më shpesh përdoret për mjekimin e organeve për urinim, përdoret dhe kur kemi ngërçe në fshikëzëdhe kur kemi ndezje në veshë te njerëzit që vuajnë nga reuma.
Nëse nuk rekomandohet ndryshe në ambalazhë, çaji përgatitet në mënyra vijuese:
-       Një lugë kafeje ose një filter qese krethet në 0,2 l ujë të nxehtë, mbulohet dhe e lëmë të qëndroj 5-10 minuta, kullohet dhe pihet.

300 më lëng nga trashegra në ditë, dukshëm e redukton paraqitjen e shpesht të infeksioneve urinare për 80%.

KAROTA

Karota, ose në latinisht  Daucus carota,është  artikull ushqimor dy vjeçar rrënjore e cila bën pjesë në familjenUmbelliferae, e përhapur në natyrë me një numër të madh të nënllojeve dhe variteteve. Karota është e njohur te populli më shumë se  5.000 vite, si perim dhe si bar.Konsiderohet se buron nga Irani ose Afganistani, kurse sot kultivohet dhe konsumohet gjatë tërë vitit gjithkund të botë.

Karota është burim i mirë i vitaminës A, thjerrzave dietale, vitaminës K dhe vitaminës C. Përveç kësaj,te karota mund të gjendet edhe vitamina B6, biotini, acidi folik(vitamina B9), tijamini (vitamina B1), magnezi, kaliumi, molibdeni, hekuri, fosfori, vitamina B3, vitamina E dhe zinku. 
Poashtu, karota përmban edhe fitokimikate që ndikojnë si antioksidanse:
-  Beta-karoteni dhe alfa-karoteni të cilët trupi ynë i shëndron në vitamin A, shumë të rëndësishëm për punën e sistemit imunitardhe  i mbajnë të  shëndosha qelizat dhe i aktivizojnë enzimet.
-  Luteloini, flavonoidi që tregon ndikim antioksidans, ndikim anti-inflamator dhe anti-ndezës.

Efektet shëndetsore

Numëri më i madh i tipareve qetësuesetë karotës buron nga pasuria në përbërjen e tij– beta-karotini dhe thjerrëzat dietale. Ai e rrit mbrojtjen natyrore të oganizmit, gjegjësisht e përforcon imunitetin. Në atë mënyrë, karota është bar natyror i cili ndihmon shumë sëmundje dhe çrregullime patolgjike.

E përmirëson të pamurit
Një nga epitete kyçe të cilët i atribohen karotës është ndikimi i saj pozitiv te të pamurit. Ky efekt arsyetohet për shkak të koncentirmit të madh të beta-karotenit në përbërjen e tij. Poashtu, beta-karoteni e redukton rrezikun  nga paraqitja e degjenerimit makular.

E redukton rrezikun nga paraqitja e karcinomit
Hulumtimet treguan se konsumi i artikujve ushqimor që përmbajnë shumë beta-karoten, siç është karota, e reduktojnë rrezikun  nga paraqitja e kancerit në mushkëritë e bardha, në gji, zorrë dhe zgavrën e gojës. Poashtu, është dëshmuar se e redukton rrezikun e paraqitjes së kancerit të qafën e mitrës dhe në prostatë.

E ngadalson plakjen
Koncentrimi i lartë i beta-karotenit, që ka ndikim anti-oksidans, e ngadalson plakjen. Konsumi i lëgut nga karota mund të jetë eliksir i vërtetë për jetëgjatësi.

Për lëkurë të shëndoshë
Vitamina A dhe antioksdansët në karotë e mbrojnë lëkurën nga ndikimi negativ i diellit., Mungesa e vitaminës A na shpien te tharja dhe lëshuarja e lëkurës, thyeshmëria e thonjëve dhe flokëve. Ky vitamin pengon edhe paraqitjen e parakohëshme të  rudhave, akneve, tharjen e lëkurës, skuqen dhe tonusin e njëtrajtshëm të lëkurës.

E redukton rrezikun nga paraqitja e sëmundjeve të zemrës
Hulumtimet kanë treguar se konsumi i artikujve ushqimor të cilët janë të pasur me karotenoide ka të bëj me rrezikun më të vogël nga sëmundjet e zemrës.Nuk duhet të harrojmë se karota, përveç beta-karotinit, përmban edhe alfa-karotin dhe lutein. Poashtu,  me konsumin e rregullt të karotës reduktohet edhe niveli i kolesterolit në gjak.

E pastron trupin nga materiet e dëmshme
Vitamina A e ndihmon mëlçinë e zezë që ti largoj toksinet nga trupi. Thjerrzat dietale që gjenden në karotë poashtu ndihmojnë në pastrimin e zorrës së trashë dhe e përshpejtojnë lëvizjen e feceve.Karota është e pasur me elemente alkaline të cilat e pastrojnë dhe e revitalizojnë gjakun, kurse në të njejtën kohë, mundësojnë barazpeshë të volitshme të acideve në organizëm.

Për dhëmbë dhe qiellzë të mirë
Lëngu i karotës e stimulon krijimin e pështymës dhe, në atë mënyrë, ndihmon largimin e ushqimit të mbetur në dhëmbë. Përveç kësaj, thjerrëzat e karotës ndikojnë si brushë për dhëmbët dhe qiellzën, kurse minerale në karotë e pengojnë dëmtimin e dhëmbëve.

E redukton rrezikun nga pika në tru
Hulumtimet e realizuara nga ana e shkencëtarëve nga universiteti “Harvard” kanë treguar se njerëzit që konsumojnë 5 ose më shumë karota në javë, më pak ekspozohen ndaj rrezikut nga sulmi në tru, krahësuar me njerëzit që konsumojnë vetëm 1 karotë në muaj.

Blerja dhe ruatja
 Karotat e freskëta janë në dispozicion gjatë tërë vitit. Gjatë blerjes, kërkoni karota të reja, të brishta me ngjyrë të ndritshme në rrënjë dhe me fortësi të mirë. Shmangni rrënjët e zbutura, me plasaritjeose myk. Poashtu,shmangni rrënjët e mëdha, sepse ata zakonisht janë të stërpjekur dhe nuk janë shije të mirë për ngrënie.

Karotën ruajeni në frigurifer, ku në gjendje të mirë mund të qëndroj deri në dy javë.



Fakte interesante për krotën
- Më mirë është që karota të konsumohet e freskët. Në këtë mënyrë, trupin e ushqeni me kalium, kalcium, hekur dhe zink, të cilët pjesërisht humben me përgatitjen e karotës.
- Karotat fillimisht janë kultivuar për shkak të gjetheve dhe farave, jo për shkak të rrënjëve të cilët tani në kohën aktuale janë artikuj të preferuar ushqimor.
- Karotat fillimisht kanë qenë të bardha, vjollcë dhe të kuqe, kurse ngjyra bashkëkohore është krijuar me kultivim selektiv në Holandë, me qëllim që të nderohet familja mbretërore„House of Orange“.
- Karotat janë një nga burimet më të mira të vitaminës A, i cili është i shëndetshëm për shëndetin e eshtrave, dhëmbëve, syve dhe lëkurës.
- Karota përmbajnë edhe sasi të madhe të sheqerit,  për çka edhe janë kënaqësi e vërtetë, duke i dhënë më shumë energji organizmit.
- Gjatë jetës, një njeri hanë10.866 karota mesatarisht.
- Një gotë qumësht, përmban pothuaj sasi të njejtë të kalciumit sa edhe 9 karota.
 
Gjethja e diellit(lat.Plantago) është edhe një bimë e njhoru që zë vend të veçantë në mjeksinë popullore dhe alternative.Për shkak të vetive të saj shëruese, ishte vlerësuar qysh në kohërat më të hershme dhe haset gjithkund:në obore, livadhe dhe male, edhepse rritet në kushte specifike, sepse kërkon sasira të mëdha të shiut, përveç në periudhën e thatësisë. Në përbërjen e tij përmban shumë materie të dobishme,kakotanin, flavanoide, kalium, zink dhe saponine. Shumë njihet me ndikimin  e saj diuretik dhe antiseptik, si dhe me efektet pozitive te sëmundjet e sistemit respirator. Bashkë me majltën paraqesin kombinim për mjekimin e bronkitit, kurse kombinimi që përfshin edhe temjanin dhe trumza është më i rekomanduar për problemet me rrugët e frymëmarrjes.
 
Arrin një lartësi deri në një metër, me rrënjë të zhvilluara thellë  në tokë. Gjethet me formë të gjatë, kurse kërcelli është i drejtë, me hullij nëpër tërë gjatësinë e saj dhe mund të hahet.
Lëpjeta e bjeshkësburon nga Evropa dhe më shpesh rritet në lidhave të lagështa, kullota dhe rajone të pasura me bar. Gjenden edhe pranë rrugëve dhe fushave malore. Kultovohet nëpër kopshte shtëpiake.
Në ushqim shfrytëzohen gjethet e rrullmbullakëta.Më së miri është të mblidhen kur kërcelli ende nuk është zhvilluar plotësisht (mars-maj),por mund të mblidhen edhe në vjeshtë. Gjethet kanë shije të mirë të thartë freskuese. Shumë popuj i mbledhin për ushqim dhe pikërisht për këtë lëpjeta e bjeshkës është një nga bimët si perim më i njohur i egëra.Përdoret për përgatitjen e supës dhe sallatës, kurse nga fara mund të bluhet miell. Në mjeksinë popullore përdoret si bar kundër  skorbutit.
Pjeshka(lat. Prunus persica) është pemë e shijshme dhe shumë e shëndetshme, e njohur në çdo cep të botë.Ka prejardhje nga Kina veriperendimore, ku janë gjetur gjurmët e para të kultivimit të saj, kurse janë të preferuara dhe konsumohen në tërë botën
Jo vetëm që janë të njohur si perime, në shumë kultura aziatike kanë edhe domethënie të veçantë simbolike dhe kulturore, duke paraqitur simbolin e pavdeshmërisë dhe pafundshmërinë.
 
Pjeshkë ose nektarin (pjeshkë pa lesh)?
Pjeshka dhe nektarini janë lloj i njetë i pemës që mbajnë emrin e njetë në botanikë. Faktikisht, këto dy lloje të pemëve mund të rriten edhe në një dru të vetëm! Ata janë praktikisht të njëjtë, duken njëjtë, përveç që pjeshka ka “qime“, kurse nektarina është e“e lëmuar“.
Në rajonet tona, pjeshka mund të hahet nga fillimi i qershorit deri në fund të shtatorit. Ekzistojnë më shumë se 2.000 lloje të pjeshkave, që zakonisht janë të rrumbullakëta, me qime, me ngjyrë të kuqe. Paraqesin një perim freskues, sepse përmbajnç80-90% ujë.
Pjeshkat e lëngshme dhe të ëmbla janë perime të cilat vështirë mund t’i rezistojmë, por poashtu, paraqesin më shumë se një thesar të vitamineve dhe përbërësve të dobishëm.
 
Burim i matereve të rëndësishme ushqyese
Ky perim i lëngshëm është burim shumë i rëndësishëm i shumë materieve ushqyese.Vitaminet më të shprehura janë: A, C, E, K dhe B3. Prej mineraleve, më të shprehur janë: kaliumi, bakëri, mangani, magnezi, hekuri, kalciumi, fosfori dhe seleni.
Përmban folate, acid klorogjenik, karotenoide, rutin, kvercetin, fibra dietale, karbohidrate dhe sasi të vogël të proteineve dhe yndyrërave.
 
Begati për organizmin
Duke ju falënderuar fuqisë antioksiduese– vitaminat C dhe E– pjeshka mund të jetë me rëndësi të madhe për mirëmbatjen e shëndetit të organizmit. Përveç kësaj, vitamina C ndihmon në luftën kundër alergjive, infeksioneve virale dhe bakteriale, sëmundjeve të rrugëve të frymëmarrjes dhe shumë sëmundjeve tjera.
Vitamina e pranishme E është shumë e rëndësishme për prevenimin e paraqitjes së pllakës arterike,tendosjes arteriale dhe zhvillimi të aterosklerozës.
Falë vitaminës B2, frutat e pjeshkës janë të shkëlqyer për të pamurin dhe për lëkurë të bukur dhe të shëndshë.
Koncentrimet e lartë të kaliumit te pjeshka janë meritorët për pengimin e sëmundjes së veshkëve, si dhe për prevenimin e paraqitjes së ulçerës në lukth.
Fibrat dietale te këto fruta të shijshëm kontribojnë në detoksikimin e organizmit, në ruajtjen e shëndetit të zemrës dhe enëve të gjakut, ndihmojnë në rregullimin e sheqerit në gjak dhe mundësjnë tretje më të mirë të ushqimit.
Bioflavonoidi rutin i përforcon kapilaret, ndihmon në largimin e venëve të zgjeruara, e redukton kolesterolin “ e keq”LDL dhe, kështu, e redukton rrezikun nga sëmundjet e zemrës.
 
Konsumi i këtij perimi sjell më shumë dobi shëndetsore mes të cilëve janë:
 
Zemër e shëndoshë
Fibrat dietale, kaliumi, voitamina C dhe kolini në pjeshkë pozitivisht ndikojnë te shëndeti i zemrës.
 
E redukton kolesterolin
Konsumi i rregullt i pjeshkës mund të ndimoj në kontrollimin e kolesterolit të lartë, i cili është faktor rrezik për paraqitjen e sëmundjeve vaskulare dhe kardiovaskulare. Pjeshka përmban komponente fenole që pengojnë paraqitjen e kolesterolit LDL.
 
Shëndet i mirë mental
Mungesa e magnezit në organizëm mund negativisht të shprehet te funksioni i trurit të mesëm. Prania e magnezit te pjeshka e qetëson sistemin nervor, i relakson muskujt, e qetëson shqetësimin, anksiozitetin dhe e pengon stresin dhe depresionin.
Shumë studime kanë treguar se konsumi i ushqimit të pasur me magnez dhe B-komplejs, pozitivisht ndikon te çrregullimi hiperaktiv te fëmijët.
 
I mbron sytë
Beta-karotini lshtë përgjegjës për shëndetin e syve, kurse pjeshka përmba sasi të madhe të këtij pigmenti të kuq dhe të portokallt. Beta-karotini, i njohur si provitamin A, është shumë i rëndësishëm sepse pas përdorimit kalon në retinol (vitamina A),e cila në sasi të madhe në roganizëm ndikon si antioksidant. Ky provitamin, poasht e zhvillon dhe e mbron retinën nga radikalet e lira, pengon paraqitjen e kataraktës dhe degjenerilin makular senil.
 
Ndihmon në shtatzani
Prania e vitamineve dhe mineraleve te pjeshka është arsye që ky produkt të jetë i rëndësishëm për konsum gjatë shtatzanisë. Përmban minerale që ndihmojnë në largimin e dhimbjeve në muskuj, të cilat janë fenomen i shpesht gjatë shtatzanisë. Vitamina C kontribon në zhvillimin e shëndetshëm të eshtrave, dhëmbëve, lëkurës, muskujve dhe enëve të gjakut te foshnja. Poashtu, me rëndësi është për absorbimin e hekurit, që është shumë i rëndësishëm gjatë shtazanisë. Folatet janë të pranishme në pjeshk nxisin zhvilimin e drejtë të zemrës, trurit dhe skeletit në fetus.
 
Metabolizmi i shëndetshëm dhe linja e hollë
Pjeshkat përmbajnë sasira shumë të vogla të kalorive, andaj konsiderohen si aleat i shkëlqyer për reduktimin e kilogramëve. 
Me futjen e një pjeshke në organizëm, futen60 kalori, kurse në të njejtën kohë organizmi furnizohet me përmbaje të pasur ushqyese. Acidi klorogjenik, komponim që gjendet te disa lloje të pemëve dhe perimeve, por edhe te pjeshka, është dëshmuar se promovon djegie të yndyrave në trup dhe në atë mënyrë kontribon në humbjen e peshës.Fijet ose fibrat dietale te ky perim i shijshëm, për çka siguron ndjenjën e ngopjes, poashtu e rregullon edhe nivelin e sheqerit në gjak dhe kështu e pengon krijimin e shtresave yndyrore. 
Zëvendësoni dezertin tuaj me perimin e shijshëm dhe të shëndetshëm!
 
E mirëmba bukurinë e lëkurës
Vitamina C luan një rol kyç në formimnin e kolagjenit– proteini mungesa e të cilit negativisht ndikon në lëkurë.
Ky vitamin, nëse konsumohet në formën e tij natyror (nëpërmjet disa produkeve të caktuara, siç janë pjeshkat)ose nëse përdoret te lëkura lokalisht, mund dukshëm t’i reduktoj rudhat, të prevenoj dëmtimin e lëkurës të shkaktuar nga dielli, si dhe ta përmirëson strukturën e përgjithshme të lëkurës.
Vitamina E, e pranishme te kjo pemë, e mbron dhe e hidraton lëkurën dhe kontibon te shërimin e shpejt të dëmtimeve të shkaktuar nga radikalet e lira.
Vitamina A poashtu e njom lëkurën, e përmirëson teksturën e saj të përgjithshme, i ngadalson shenjat e pleqërisë dhe kontribon në pamjen e freskët dhe të shëndetshme të lëkurës.
 
Pjeshkat dhe nektarinat janë shumë të shëndetshme, si dhe për ruatjen evitalitetit.Për shkak të kësaj, nevojiten që këto frutra të shkëlqyer, senzual dhe të shijshëm më shpesh konsumohen, kurse në veçanti rekomandohen në ditët e nxehta verore.

 

SHTRAPRI

Shtrapri, latinisht Capsella Bursa – Pastoris, te populli njihet edhe si maca ruse, më don nuk më do,thënie e gjysheveose bari i vajzës. Rritet nëpër livadhe, pranë rrugëve, në fusha dhe kopshte. 

Shtrapri paraqet një bimë një ose dy vjeaçe, e cila rritet deri në 50 cm, trungu është i drejtë, pak i përhapur, gjethet janë më të mëdha dhe formë pendave,ndahen dhe ndërtojnë rozetë, por gjatësisht kërcellet janë të imëta,të gjata, të mprehtadhe anësh janë të plota.
Në anën e sipërme të kërcellit gjenden gjethet që janë të bardha dhe të imëta, me moshë të ndryshme, në maje gjendenpipëza,kurse nën to gjethe të hapura. Frutat janë të rrumbullakët dhe me lëvozhga, dhe kur do të piqen, plasin, dhe nga pjesa e brendshme bie shumë fara të vogla, me ndihmën e të cilave kjo bimëpërhapet.
Lulëzon nga marsi deri në nëntor, kurse pjesën mjekuese të bimës e paraqet pjesa mbi tokë(Bursa pastoris herba), e cila mblidhet përderisa bima është e njomë, sepse atëherë është mjekuese, kurse kjo është në periudhën nga pranvera e hershme e deri në vjeshtën e vonshme.
Bima nuk ka erë, kurse shijen e ka pak djegëse, dhe buron nga heterozidet e sulfurit që i përmban..

Komponentet mjekuese
Përveç heterozideve, kjo pjesë mbitokësore përmban komponente të ndryshme të cilat janë: baza organike, tiramin, acetil-holin, acide të ndryshme organike, saponoside, vitamin C dhe të tjera.

Përdorimi
Shtrapri paraqet një nga bimët më të njohura hemostatike dhe përdorimi i saj në mjeksinë popullore është i madh.
Përdoret te llojet e ndryshme të gjakdedhjes, duke përfshirë edhe gjakderdhjen e ndonjë pjese të brendshme kur çaji nga shtrapri është zgjidhja e duhur. Në këtë drejtim, mund të përdoret dhe ndihmon në parandalimin e gjakderdhjes në mushkri të bardha, veshkë, lukth, zorrë, mitër, hundë dhe gjatë nxjerjes së dhëmbëve.  Përdoret gjatë gjakderdhjes menstruale dhe menstracioneve të çrregullta, si dhe për parandalimin e gjakderdhjes gjatë urinimit. Ndihmon edhe te hemoroidet, gurët në veshkë, ndezjen në fshikëz dhe mëlçi të zezë. Kjo bimë ka ndikim anti-inflamator dhe i përfocrcon muret e enëve të gjakut. Poashtu, përdoren edhe për mjekimin e tumorit (fibroma) në mitër, për rregullimin e shtypjes së gjakut (dhe për shtypje të madhe dhe të vogël). Mund të përdoret te sëmundjet e muskulaturës, nyjeve, dobësitë e muskujve në zorrën e trashë, prolaps(rënia e zorrës së trashë), mitër dhe hernia.

Përdoret në fomë të çajit, kompresve,kupave dhe tinkturave.
Për përgatitjen e çajit, përdoret pjesa mbitokësore e bimës dhe atë: lulet, gjethet dhe frutat. Në500 ml ujë të zijer i lëmë të thartohen2 lugë shtrapër, pastaj ena mbulohet dhe e lëmë të qëndroj 10 minuta deri2 orë.
Gjatë ditës, nuk duhet të konsumohet më shumë se 500 ml dhe, kjo sasi është e nevojshme të ndahet në pjesë brenda ditës.
Konsumi i tij pa nevojë mund të ketë pasoja negative dhe duhet të përmendim se çajin nga shtrapri nuk guxojnë ta konsumojnë gratë shtatzënë.
Më shpesh përdoret në kombinim me bimët tjera, me çka përmirësohet aroma dhe shija. 
Mund të kombinohet me tëharr, kamomile dhe vishtullë të bardhë, pastaj me barin e pezmitdhe korren e dushkut.Poashtu, kombinohet me nane, kamomile, lule kumaku, kputja dhe gjeth hithëri, gjatë gjakderdhjes në veshkë, kurse në kombinim me alkemil, shkëlqyeshëm i zvoglon problemet gjenikologjike.
 
 

Mani i zi

Mani i ziështënjë nga pemët më të shijshme, si dhe një nga pemët më të preferuara pikërisht për shkak të shijes së butë.Sot, vazhdimisht e më pak përdoret në tryezën tonë, edhepse vlerat e saj mjekuese dhe ushqyese janë shumë të njohuraParaqet një begati domethënëse nga natyra që mund të përdoret edhe në fomë të produkteve të thata.

Ekzistojnë tri lloje të manave dhe atë i bardhë, i zi dhe i kuq– por në botë ka edhe shumë lloje tjera të ndryshmeLlojet e manit të zipara se gjithash, dallohen sipas ngjyrës, por pjesërisht edhe sipas vetive mjekuese.Është interesante që te kjo pemë, mjekuese janë të gjithë pjesët e bimës, gjë që sjell shumë begati gjatë mjekimit të sëmundjeve të ndryshmePërmban një sasi të madhe të vitamave:C, A, K, B, magnez, hekur, dhe sasi të antioksidantëve dhe anticianidëve.

Thundërmushka

Thundërmushkaështë konsideruar si bar qysh nga kohërat e lashta, më i përhapur në Evropë, Azi, Amerikë Veriore dhe Afrikë Veriore.
Thundërmushka përmban vitamin C, provitaminë A dhe karbohidrate të grupit të monosaharideve.I stimulon, e përforcon funksionin e tyre, ndikon në mënyrë antitusike, gjegjësisht e qetëson kollitjen.
Ka ndikim të dëshmuar antibakterial. Prandaj, sot, pas gjithë asaj që është shpikur për thundërmushkën, ai përdoret për mjekim të bronkitit kronik, enfizmës, bajameve të ndezura,astmës bronikale, e redukton ëntjen, e redukton dhimbjen dhe e qetëson ndezjen.

Koncentrimi i madh i materieve jargore e bën thundërmushkënsi bar të mirë për sëmundjet abdomenale, si gastritin, ulçerën në lukth, ulçerën në zorrën dymbëdhjetëgishtore, ndezjen në zorrën e hollë dhe kolitin në zorrën e trashë.
Lokalisht, barnat nga thundërmushkapërdoren për mjekim të plagëve, ulçerave, djegieve, dhe atë në formë të kompresave ose për lehtësimvetëm me gjethe të shtrydhura.
Hyjnë në përbërjen e çajrave mjeksor për sëmndjet e gjoksit dhe të lukthit.

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin