MELI

Drith ushqyes dhe pa gluten, i pasur me niseshteBurim shumë i mirë i proteineve, vitaminës A dhe B (gjegjësisht B1 dhe B2) dhe i mineraleve si hekuri, magnezi dhe fosforiMeli e pastron organizmin dhe luan një rol të rëndësishëm në mirëmbatjen e balancit – acido-bazikee rregullon digjestionin, e përforcon imunitetin dhe përforcon flokët dhe thonjëtPrërbërja minerale e melit pozitivisht ndikon te puna e sistemit nervor, prandaj rekomandohet te personat me sfilitje fizike dhe psiqike, te shtatzënat dhe te gratë me sisëdhënie, kurse, poashtu është shumë i përshtatshëm për njerëzit që vuajnë nga artriti.

Fruti i zhegëzës së ëmbël ka formë rrethore ose ovaleFruti i pjekur ka ngjyrë të verdhë ose vjollcë të mbyllur dhe ka brendësi të butë, gjegjësisht pak të fortë me shumë faraFruti mund të hahet ose nga ai mund të shtrydhim lëng.Lënu shpesh herë i shtohet ndonjë peme tjetër për përforcim të aromës.

Frutat përmbajnë acid limoni ose të mollës, amilopektin, flavonoide, vajra të dobishëm ose vitamin C. Poashtu, përmbajnë edhe vitamin B6, si dhe hekur, kalium dhe firbraNga fara e shegëzës së ëmbël fitohet vaji i cili përmban acid linonik, acid oleinik dhe acid palmitinikGjen zbatime të ndryshme në prodhimin e kozmetikës dhe në ushqimeIndianët të Amerikës Jugore e njohin shumë mirë shegëzën e ëmbël si bimë shëruese, andaj shpesh përdoret në mjeksinë alternative braziliane.

Kënaqësi smraldeme shije të veçantë dhe karakteritstike tropike, ideal për këto ditë të ftohta dimëri. Ka prejardhje nga Kina, ku njihet edhe si “yang tao“, dhe, diku ka fillimi i shk. XX, misionerët e sollën në Zeland të Re, nga ku ngadal u përhap në tërë rruzullin tokësor. 
 
Kivi është bimë disavjeçare jo gjethmbajtëse me gjethe të gjëra me ngjyrë të gjelbërt të mbyllur. Fruti është i plotë, ovalme lëvozhgë të kaftë me fije. Ka shije intenzivepikante, me fara të zeza për të cilët nutricionistët konstatojnë se paraqesin një ndër përbërësit më të shëndetshëm dhe pikërisht për këtë ky frut njihet edhe si “superpemë“. 
 
Kivi, bazuar mbi përmbatjen e fijeve ose fibrave dietale, e lë shumë largë mollën, përmban sasi më të madhe të vitaminës C se sa portokalli, kurse në kategorinë e pemëve të begata me kalium, e tejkalon edhe bananen.

Për çfarë është i dobishëm?

Përzierja e vetme e fitunutrienteve, vitaminave dhe mineraleve te kjo pemë aromatike paraqet një burim të shkëlqyer për përforcimin e imunitetit, për reduktimin e nivelit të kolesterolit, për hudhjen e toksikeneve nga organizmi, si dhe për mbrojtjen dhe shëndetin e lëkurës.

Përmirësimi i simptomeve të astmës dhe i gjendjeve tjera respiratore

Përveç përmbatjes së lartë të antioksidanteve dhe të vitaminës C, kivi luan një rol të rëndësishëm edhe te kontrollimi dhe përmirësimi i simtomeve të asmtës, në të njejtën kohë e përmirëson edhe obstrukcionin respirator gjatë ftohjes te fëmijët. Marrja e kivit mund të ndihmoj edhe te kollitja dhe mukoza e rritur e hundës, si dhe përmirëson simptomet e kollitjes kronike.

Mbrojtja dhe funksioni i përmirësuar i sistemit digjestiv

Kivi luan një rol të rëndësishëm për mirëmbatjen e funksionit normal në sistemin digjestiv. Në përbërjen e tij përmban një numër të madh të fibrave bimore të cilat e ndihmojnë tretjen e ushqimit, por poashtu kontribon edhe me përmirësimine konstipacionit (kapsllëku). Disa përbërës të veçantë nxisin tajimin e bakterieve probiotike në zorrën e trashë, e pengojnë shumimin e Escherichia Coli,me çka mundësojnë dhe mbështesin florën normale bakteriale në traktin digjestiv.

Për sistem më të mirë imunitar

Konsumimi ose marrja e kivit, sidomos gjatë periudhave dimërore, është shumë e rëndësishme për shkak rolit që luan në përforcimin e sistemit imunitar.Është vërtetuar se kivi përmban përbërës që kanë efek antibakterial, antifungal dhe antiinflamator, të cilët janë mekanizma të shkëlqyer mbrojtës në rastet e ftohjeve sezonale ose të gripit.


Produkt ushqyes edhe për diabetikët

Numri më i madh i pemëve që gjejnë përdorim në ushqimin e përditshëm përmbajnë sheqerëra të cilët mund të krijojnë çekuilibrime në nivelin e sheqerit në gjak te pacientët me diabet. Kivi është pemë e sigurt të cilën mund ta konsumojnë edhe diabetikët për shkak të indeksit të ulët glikemik. Përveç kësaj, përmban një numër të madh të fijeve (fibrave) bimore të cilat e ngadalsojnë absorbimin e sheqerit nëpër zorrën e hollë.Këtë ndikim kivi e ka kur konsumohen bashkë me pemët dhe produktet tjeraqë përmbajnë sheqerëra, andaj rekomandohet që të jetë pjesë e vakteve të përdistshme te ky grup i pacientëve.

Efektet pozitive te sistemi kardiovaskular
Konsumi i përditshëm i kivit ka ndikim pozitiv mbi funksionin e sistemit kardiovaskular për shkak të bërbërjes së disa përbërësve të cilët i përmban.
Ndikimi i këtyre përbërësve krahësohet me ato të aspirinit, e redukton rrezikun nga mpiksja e gjakut, kurse me këtë sigurohet edhe qarkullimi më i mirë i gjakut nëpër enët e gjakut dhe reduktimi i rrezikut nga sëmunjdet kardiovaskulare ateroskleroza. 
Sasirat e mëdha të vitaminës C, vitaminës E dhe kaliumit ndihmojnë në mirëmbajen e shëndetit kardiovaskular duke reduktuar trigliceridet në gjak dhe duke përforcuar funksionin e zemrës.
Për shikim të mirë
Ndikimi antioksidant i vitaminës A,C dhe E tregon se kivi e rredukton rrezikun e paraqitjes së degjenerimit makular në pleqëri, e cila është shkaktare kryesore për humbjen e të pamurit te individët më të moshuar. Kivi përmban lutein zaeksantin të cilat natyrisht gjenden edhe te syri i njeriut, për shkak të së cilës konsumi i përditshëm e përforcon dhe e përmirëson të pamurit, reduktojnë incidencën e zhvillimit të kataraktës dhe gjendjeve tjera që kanë të bëjmë me të pamurit.

Ndikim pozitiv te shëndeti i shtatzënave

Kivi në përbërjen e tij përmban acid foliki cili është shumë i rëndësishëm për mbatjen e zhvillimit të duhur të funksioneve trurore dhe kognitive te festusit te gratë shtatzëna. Nutrientët e mbetur vital si vitamin C, vitamina E, dhe kaliumi, si dhe flavnoide tjera të caktuara, kanë kontribut të dukshëm në shëndetin dhe zhvillimin e përgjithshëm të fetusit.

Kur dhe si të përdoret

Stina e kivit zgjat nga shtatori deri në nëntor, edhepse mund të gjendet gjatë tërë vitit. Më cilësore janë në periudhën mes gushtit dhe dhjetorit.
Ruani kivit në qese najloni nga 4-6 ditë që të piqen. Ruatja e tyre në letër mund ta përshpejtoj dukshëm procesin e pjekjes.
 
Gjatë blerjes, zgjedhni frutat me levozhgë të pa dëmtuar, pa pjesë të çoruara dhe pa prerje. Kivit e pjekur lëshojnë ndaj shtypjes me gisht të madh. Të pjekura, zgjasin shumë shkurt, nëse ruhen në temperaturë dhome. Andaj, ruani ata në frigurifer.
 
Kivit e freskët, të shijshëm dhe lëngshëm mund të hahen vetëm ose të kombinuar me pemë tjera. Pastroni me ujë të freskët prej çezme dhe ngadal çoroni lëvozhgën me thikë. Mund t’i prisni edhe për gjysmë dhe brendësinë ta hani me lugë. 
 
Poashtu, përdoren edhe për përgatitjen e kekave, piteve, lëngjeve dhe mermalatit.

Pije kundër ftohjes
-1 kivi, 1 portokall, 1 karrotë, 1 mollë,1 banane dhe1 limon, çorohen dhe priten në pjesë. Shtohen 1-2 lugë mjaltë,pastaj me mikser ose blender grihet tërë pema. Sipas nevojës, mund të shtohet edhe ujë.
Kjo pije është shumë e pasur me vitamina dhe është e shkëlqyer kundër ftohjes në këto ditë të ftohta të dimërit.
Rekomandohet të pihet në mëngjes!
 
Karafili(Eugenia caryophylatta Thunb.) paraqet një gonxhe të thatë të lules nga pema tropike, e cila më shumë se 2000 vite përdoret si mëlmesë por edhe si ilaç. 
Bima rritet e lartë madje deri 20 metra, me gjethe të mëdha,të zgjatura dhe me lule të bardha. Lulet mblidhen kur mbështjellësi i lules është i kuq dhe thahen në diell të mbuluara me gjethe, me çka e fitojnë atë ngjyrë karakteristike të kuqe-kafe. Era e karafilit është e fuqishme, specifike dhe e këndshme, ndërsa shija është aromatike dhepikante.
 

Në kuzhinë

Për shkak të aromës së saj karakteristike, karafili gjen përdorim të gjërë në kuzhinë si erëzë. Përdoret gjatë përgatitjes së shumë kulaçeve, ushqimeve dhe pijeve. Më shpesh përdoret me verën e zijer, e cila pothuaj nuk mund të paramendohet pa karafil.
 
Përbërja dhe ndikimi

Karafili është i pasur me vaj eterik (15-20%), me eugenol, flavanoide, tanine, acie fenoike, vaj yndyror dhe komponente tjera. Për shkak të përbërjes së këtillë, karafilit i atribuohen këto tipare: ndikimi antindezjes, analgjetik, antioksiduese, antikoagulues dhe lokalisht analgjetik.
Më shpesh përdoret për lehtësimin e vështirësive të barkut, për gazëra, për diare dhe për vjellje.E përmirëson tretjen e ushqimit, e përmirëson metabolizmin dhe e përmirëson funksionin e mëlçis së zezë, por e përmirëson edhe oreksin.
Përdorimi i saj është shumë i  shpeshtë dhe i rëndësishëm gjatë ndezjes së zgavrës së gojës dhe gingivës, madje pikërisht për shkak të ndikimi analgjetik, antiseptike dhe anestetike.
 
Për shëndet dental dhe oral

Ndikimi antibakterial dhe antiviral i atribuohet pranisë së eugenolit, i cili përdoret në stomatologji dhe ndikon në mënyrë qetësuese te dhimbja e dhëmbit. Me vajin nga karafili i bëjmë masazh nofullës dhe për 10-15 minuta dhimbja duhet të pushojë. Poashtu, te vendi i sëmurë mund të vendosim pambuk të ngjyrë me vaj karafili dhe kështu do të mbahet disa sekonda, kurse dhimbja e dhëmbit mund të largohet për shumë shpejtë.
Përveç kësaj, përdoret edhe si freskues i erës së gojës nëse kafshohet ose si mjet për gargarë me disa pika vaj karafili në ujë. Me këtë përdorim, përveç për freskim të erës së gojës, poashtu pengon edhe zhvillimin e bakterieve në gojë dhe është i shkëlqyer për mbatjen e higjienës së përgjithshme gojore dhe dentale dhe për shëndet.
 
Afrodizijak natyror

Për shkak të ndikimit të dëbishëm te qarkullimi i gjakut, çaji i karafilit përdoret si afrodizijak natyror.
 
Në 2 dl ujë zhyten4 karafile, të mbuluar qëndrojnë 15 minuta, kullohet dhe shtohet kanellë. Pihet i freskët.
 
 
Për rregullimin e sheqerit në gjak

Karafili mund të përdoret edhe për rregullimin e sheqerti në gjak dhe për dobësim në kombinim me kanellë:
Kanella(2 shkopinjë) dhe karafili(30 g) vendosen në5 l ujëdhe i lëmë ashtu të qëndrojnë4-5 ditë në frigurifer. Pija konsumohet në mëngjes ose në mbrëmje në stomak bosh, kurse dozimi është 100 ml.Pasi të konsumohen 3 dozatë pijes, bëhet pauzë prej 15 ditësh. 
 
Karafili, poashtu, e përforcon edhe imunitetitn, por ka edhe zbatim të gjërë në prodhimin e parfumeve, sapunëve dhe pastave për dhëmbë.
 
Vajin nga karafli mund ta përgatisim edhe vetë
Në kavanoz vendosim¼ karafile të plota dhe shtojmë 1 filxhan vaj ulliri,e lëm të qëndroj24 orë në temperaturë dhome dhe pastaj kullohet. Vaji i cili fitohet, ruhet i mbyllur në kavanoz dhe në frigurifer.
 
Bëni kujdes:
Përdorimi i shpeshtë karafilit mund të shkaktoj dëmtimin dhe irritimin e qiellzës. Eugenoli e ngadalson mpiksjen e gjakut, prandaj, nëse përdoret në kombinim me antikoagulantët, rriten mundësitë për paraqitjen e mavijosjeve dhe gjakderdhjes.
 
Edhepse te ne njihet si mëlmesë, karafili ka edhe ndikime të shprehura mjekuese.Përveç ndikimi të fuqishëm antimikrobial, karafili posedon edhe ndikime antisepktike, me çka ndihmon gjatë dhimbjes së dhëmbit dhe gjatë ndezjes së qiellzës.Përdoret edhe për përmirësimin e punës së lukthit dhe për lehtësimin e problemeve digjestive, si gazërat, vështirësitëvjelljet dhe diaret.
 
Molla e dheut(Heliantus tuberosusështë bimë shëruese, shumë e ngjajshme me lulediellin, me lule të bukur të verdhë dhe me kërell i cili mund të rritet madje edhe 2 metra lartësi. Paraqet bimë disavjeçare me rrënjë shumë të zhvilluar në formë të zhardhokut, dhe pikërisht për këtë arsye njihet edhe si patate e egër. Për dallim nga patatja i cili përmban skrob, molla e dheut është e pasur me inulin roli i të cilit është të rregulloj nivelin e sheqeti në gjak, për çka është edhe produkt i shkëlqyer për diabetikët.
Molla e dheut vazhdimisht e më shumë bëhet temë e domosdoshme kur bëhet fjalë për ushqim të shëndetshëm dhe për përoduktet e shëndetshme dhe të dobishme, të cilat duhet të jenë pjesë e menysë sonë.
 
Thesar i vitamineve, mineraleve dhe oligoelementeve
Përveç vlerës së lartë ushqyese, molla e dheut karakterizohet me faktin që ka vlerë të ulët energjetike dhe është e pasur me vitamina dhe minerale. 
Ajo konsiderohet si burim i mirë i kalciumit dhe fosforit për çka edhe është e dobishme në gjendjet për kontrollim të shtypjes së gjakut, punën e duhur të muskuve dhe zemrës.
 
Përveç kësaj, molla e dheut përmban koncentrim të rëndësishëm të magezit, hekurit, përmban vitamina të grupit B, vitaminën C, vitaminën D dhe provitaminën A. Përveç kësaj, molla e dheut është burim i aminoacideve esenciale të cilat organizmi nuk mund t’i sintetizoj vet.
 
Inulini çudibërës
Inulini është përbërësi kryesor i mollës së dheut. Probiotik i cili e stumulon zhvillimin e bakterieve të mira që kanë ndikim të begatshëm te organizmi ynë dhe e shkatron dhe e pengon zhvillimin e mikroorganizmave të dëmshëm në sistemin digjestiv. Përveç kësaj, poashtu kontribon edhe në tretjen normale dhe problemet që përkojnë me kapsllëkun, por pozitivisht ndikon edhe te përforcimi i sistemit imunitar.
Përveç kësaj, inulini e normalizon nivelin e triglicerideve dhe kolesterolin në gjak, dhe në atë mënyrë ndihmon në prevenimin e sëmundjeve kardiovaskulare.
 
Ajo që e bën të veçantë është se është burim i shkëlqyer i ushqimit për individët me diabet dhe është zëvendësim i shëndoshë për pataten. Mund të konsumohet me sasira të pa kufizuara sepse e redukton nivelin e sheqerit në gjak. 
 
Në ushqim
Në ushqim mund të konsumohet e freskët, e renduar hollë dhe me erëza si sallatë e kombinuar me perime tjera.Si ushqim shtesë, përdoret e zijer ose e pjekur si patate. Mund të përdoret edhe në formë të mellit për bukë.
Gjendet shumë lehtë dhe mund të gjendet edhe në tregjet tona të gjelbërta.Në disa shtete është shumë e përdorur në ushqime, por jo për shkak të trendeve në kuzhinieri, por pikërisht për shkak të dobisë shëndetsore.
 
Sallatë prej molle të dheut
Përbërës:
200g mollë dheu
200 g lakër e kuqe
1 karrotë
majdanoz
krip, vaj ulliri, lëng limoni/uthëll e balsamuar
 
Përgatitja:Përbërësit rendohen, përzijhen me erëzat dhe mirë është që para konsumimit të qëndroj disa minuta në frigurifer.

VESHTULLI

Qysh para shumë kohësh, veshtulli i bardhë përmendet në shumë legjenda popullore dhe kelte. Ajo për disa popuj paraqet bar universal, kurse për disa tjerë edhe bimë hynore. Popujt e lashtë e kanë përdorur si bar për shumë sëmundje.Ishte pranuar dhe përdorur edhe nga shëruesit e njohur si Hipokrati dhe Rudols Shtajhner.

Veshtulli i bardhë (Viscum album fam. Loranthaceae) është e vogël, e gjelbërt dhe formë kaçubes, e lartë1 m, kurse jeton si gjysmë parazit në drunjë të ndryshme gjethrënës si  bredhi, pishat. Gjethet e veshtullit janë të trashë, me lëkurë, të gjelbërt dhe të verdhë, kurse kërcelli është si dru i gjebërt-verdhë,ovale. Fruti ështëkokërrzë si e bardhë ose e tejdukshme, e rrumbullakët e cila është plotë me masë ngjitëse. Lulëzo nga marsi deri nlë maj, kurse frutat piqen nga gushti deri në nëntor. Si pjesë aktive e bimës përdoren gjethet dhe degët e njoma që përmbajnë viskotoksine alkaloide, inozitol, heterozide flavanoide, dyll,zhul, holin dhe përbërës tjerë. Përbërja kimike dhe aftësia e saj shëruese varen nga druri ose pema nikoqire ku jeton veshtulli.

Zbatimi mjeksor
Nën ndikimin e përbërjeve aktive që i ka, ndikon në normalizimin e metabolizimit të tërë organizmit. Ka ndikim domethënës për regullimin e shtypjes së gjakut dhe për qetësimin e të ashtuquajturës “zemër nervoze“. Të gjithë simtomet që shkaktohen si rezultat i shtypjes së lartë të gjakut, siç janë rrjedhjae papritshme e gjakut në kokë, marramendja, ushtimi i veshëve dhe dëmtimi i shikimit mund të reduktohen ose të zhduken plotësisht nga përdorimi i veshtullës. Ndikimi hipotenziv i veshtullit varion dhe direkt varet nga nikoqiri ku jeton. Më e theksuar është kur jeton në dardhë, por më pak e theksuar kur është te molla. Veshtulli i bardhë i redukton kolesterolin dhe trigliceridet në gjak. Ka ndikim të mjaftueshëm mbi funksionin e gjëndrave, dhe është mjet shumë i mirë për nxitjen e metabolizmit. Ndikon pozitivisht mbi punën e pankreasit, por me konsum të rregullt të çajit nga veshtulli te diabetitkët mund të pritet reduktimi i nivelit të sheqerti në gjak. Edhe gratë duhet të konsumojnë çaj nga veshtulli, sidomos ata që gjenden në moshën tranzitive, ata që kanë probleme me qarkullimin e gjakut, ndjejnë punë të përshpejtuar të zemrës, sulme të shpeshta të nxehtësisë, frymëmarrje të vështirë, dëmtim të ciklit menstrual dhe të tjera. Kjo bimë ndihmon edhe te steriliteti, kurse studimet tregojnë se e përmirëson libidon dhe ndihmon edhe te disfunksionet erektive. Për shkak të pektineve që i ka, ka efekte citotoksike, gjegjësisht e pengon rritjen e më tejshme të qelizave të tumorit. E përforcon sistemin imunitar dhe ndikimet anësore të hemoterapisë.Ekstraktet nga veshtulli mund të jenë të dobishëm edhe për të sëmurët nga SIDA, sepse i pengon sëmundjet sekondare që paraqiten si pasojë nga kjo sëmundje.


Në kombinim me bimët tjera shëruese
Veshtulli mund të përdoret vetëm ose në kombinim me bimët tjera shëruese me ndikim të ngjajshëm.
Përzierja e veshtullit të bardhë me murriz, rrënjë të valerianës, me këputjerekomandohet për reduktimin e shtypjes së gjakut, për reduktimin e edemeve dhe e përmirëson punën e zemrës. Në kombinim me gjethin e mështekës dhe me këputje, veshtulli rekomandohet te personat me nefritis kronik, i cili mund të përcillet edhe me hipertension.

Masat mbrojtëse
Kokërrzat përdoren për përdorim të jashtëm dhe nuk konsumohen oralisht sepse janë toksike. Nga ata mund të përgatiten kremëra, tinktura, kompresa etj. Veshtulli nuk rekomandohet te gratë shtatzëna dhe ato me sisëdhënie dhe nuk duhet të përdoret bashkarisht me barnat tjerë për zemrën. Për qëllime shëruese nuk duhet të përdoret veshtulli nga dushku, sepse është toksike, dhe njihet sipas kokërrzave të verdha.

Çaj veshtulli
Gjysmë luge me gjethe dhe degëza nga veshtulli i bardhë vendoset në filxhan dhe spërkaten me 2 dl ujë. E lëmë një natë. Në mëngjes, çaji ngrohet, kullohet dhe pihet.

Ekstrakti uji
Lugë pluhur prej veshtulli përzijhet në 2 dl ujë. E lëmë të qëndroj 3 orë, pastaj kullohet. E pimë 1 dl në ujë dhe në mbëmje.
Pluhuri fitohet ashtu ku gjethet e thata grihen dhe bluhen, deri sa të fitohet pluhur, dhe pastaj ruhet në një enë hermetikisht të mbyllur.

Tinktura nga veshtulli
200 ggjethe nga veshtulli, i fusim në 1 l raki, i lëm të qëndrojnë 3 javë, kurse pastaj i kullojmë.
E marrim nga një lugë tinkturë me 2 dl lëng sipas dëshirës, dy deri tre herë në ditë.
 
Bimë shumë shëruese dhe e dobishme, mes popullit njihet edhe si„frut i së ardhmes“ sepse ka shumë ndikime të begatshme pozitive te organizmi i njeriut. Aronia mund të quhet edhe si pemë„gjithçka në një“ sepse përmban një varg të shumë përbërësve aktive biologjike, vitamina esenciale–C, А, Е, B1, B2, B3, B5, B6,B9,minerale – zink, hekur, kalium, kalcium, mangan, fosfor dhe jod. Jep fuqi, qëndrushmëri dhe e përforcon organizmin.  Ajo është pemë e shkëlqyer, e cila edhe kur jeni i shëndoshë, do t’ju ndihmoj ta pastroni organizmin tuaj, t’i pastroni simptomet e lodhjes dhe të ndjeheni të shëndetshëm dhe plotë me energji. Aronia është kaçube jo gjedhmbajtëse e cila ka prejardhje nga Amerika Verore. Frutat mbeten në vetë kaçuben, nuk bien dhe nuk dëmtohen. Ka sukses te të gjithë llojet e tokës, por të vetmen gjë që nuk mund ta duroj është thatësinë.Është e qëndrueshme ndaj dëmtuesve prandaj nuk është e nevojshme të përdoren pesticde për mbrojtjen e saj.Për shkak të saj, konsiderohet 100 % bimë ekologjike.
Ashtu si tërë pemët dhe perimet, preferohet të konsumohet e frekët, sepse vetëm në atë mënyrë substancat shëruese gjenden në koncentrime më të larta.Përdoret për përgatitjen e lëngut, marmelatës dhe xhemit, por edhe për çaj dhe komost. Që të mund të shfrytëzohen tërë dobitë, mjafton që të konsumohen200-300 gkokërrza të freskta në ditë, ose varësisht nga madhësia e frutit: 20-30 kokërrza. 

Ndikimet mjekues
Efektet mjekuese të aronisëjanë të shumëta dhe në këtë moment janë një ndër më të njohurat në tërë botën. 

E përmirëson qarkulimin e gjakut dhe i përforcon enët e gjakut
Kokërrzat e aronisë njihen sepse e përmirësojnë qarkullimin e gjakut, i përforcojnë enët e gjakut dhe e reduktojnë rrezikun nga sëmundjet e zemrës.
Radikalet e lira janë arsyeja për sëmundjet e shumëfishta, kurse arania mund ta pengon paraqitjen e tyre dhe, në këtë mënyrë, të mund të prevenohen sëmundjet kardiovaskualre.
Frutat e pjekur të aronisë përmbajnë sasi të madhe të fenolit, i cili i desinfekton qarkullimine gjakut dhe trupin, e përshpejton shërimin e vrajave, i largon toksinet nga trupi, e redukton ndezjen dhe e përmirëson elasticitetin e enëve të gjakut.
Aronia ndihmon në mirëmbatjen e shtypjes normale të gjakut, duke e mbajtur larg “zonës së rrezikshme“. 

Një nga antioksidaset më të mira
Kokërrzat e aronisë kanë koncentrim më të madh të antioksidansëve se çdo pemë tjetër në botë.Përbërësit antioksidues mund t’i atribohen përbërësve fenole të pranishme te aronia, si dhe koncentrimeve të larta të vitaminës C i cili poashtu luan një rol të rëndësishëm. Kështu e „stërmbshur“ me antioksidanse, aronia me sukses trajton radikalet e lira nëpër tërë trupin, kurse efektet janë të pranishme me përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm. Përveç kësaj, antioksidanti e mbron organizmin edhe nga sëmundjet degjenerative, si kanceri dhe sëmundjet e zemrës, por, poashtu e ngadalson edhe procesin e plakjes. 

Për trakt të shëndoshë urinar
Edhe një përparsi e madhe e këtij ushqimi shumë të mirë është mirëmbatja e traktit urinar. Miliona njerëz në tërë botën për ditë ballafaqohen me infeksione në traktin urinar, ku një nga shkaktarët më të shpesh është bakteriesheria koli (Еscherichia coli). Simptomet më të shpeshta janë ndjenja ose nevoja për urinim të shpesht, dhimbja gjatë urinimit dhe urinë e turbullt. 
Dihet se boronica është shumë e mirë në luftën kundër infeksioneve në kanalet e urinimit, por studimet tregojnë se kokërrzat e aronisë janë pesë deri dhjetë herë më efikase, për shkak të dozës së lartë të acidi kinik, i cili është përgjegjës për pengimin e infeksioneve në traktin urinar. 

Aronia kundër kancerit
Konsumimi i këtij perimi, në përgjithsi, është një nga këshillat më të mira për njerëzit të cilët janë në kërkim të ushqimit i cili mund ta redukton rrezikun nga zhvillimi i kancerit.
Në2003, me një studim është konkluduar se aronia mundëson mbrojtje natyrore në luftën kundër kancerit në zorën e trashë, sepse përmban antioksidanse të cilat lujnë një rol të rëndësishëm kundër qelizave kancerogjene.

I mbron edhe sytë
Për shkak të përmbatjes së rëndësishme të karotinit në përbërjen e saj, aronia poashtu njihet edhe si mbrojtë i të pamurit dhe i mbron qelizat nga dëmtimi dhe paraqitja e kataraktës.
Poashtu, përmban edhe flavonoide, si lutein dhe zeaksantin, të cilët i mbrojnë sytë nga dëmtimi makular që është karakteristike për popullatën më të moshuar.
 
E përmirëson tretjen e ushqimit
Aronia është burim i mirë i fijeve dietale, të cilat domosdoshmërisht konsumohen me ushqim dhe përkojnë me shumë dobi shëndetsore.Me rëndësi të veçantë janë për fecie të rregullt, punën e duhur të zorrës së trashë, nivelin më të ulët të kolesterolit dhe për rregullimin e peshës trupore(në kombinim me ushtrime dhe dieta të shëndetshme).
Është vërtetuar se aronia ndihmon edhe në trajtimin e problemeve gastrike, duke i përfshirë edhe   ulçerat dhe diarenë.
Përbërës kundër ndezjes– për prevenimin e ftohjes
Nëse në ushqimin tuaj, rregullisht i përfshini kokërrzat e aronisë, mund të jeni të sigurt se ftohja dhe gripi do t’ju anashkalojnë. Kjo i detyrohet përbërjes komplekse të plotësuar me koncentrime të larta të vitaminës C. Rekomandimi më i mirë për mbrojtje, por edhe për shërim të ndezjeve dhe infeksioneve virale është konsumii kokërrzave të freskëta, lëngut dhe çarit nga aronia.

Arrat indiane

Arrat indiane kanë prejardhje nga Brazili, por sot më së shumti prodhohen në Indi, andaj njihen edhe si “arra indie. Arrat indiane nuk është kokërr por farë e frutit. Si produkt, njihet në tërë botën për shkak të shijes së saj dhe për shkak të dobive të saj shëndetsore.Për dallim nga kokërrat tjera, arra indiane është e butë dhe me shije të ëmbëlPërveç në ëmbëlsira, jep shije të shijshme dhe ushqimeve të njelmëta, sallatave të ndryshme dhe aditiveve.Në vendin tonë është shumë e njohur edhe si “ushqin i lehtë“, por nëse merret në formë të njelmët dhe të skuqur nuk jep shumë materie ushqyese.Më së miri është nëse konsumohet e thatë, e gatuar në qumësht ose lehtësisht e skuqurNga arra indiane mund të përgatisni majonez vegjetarian, i cili është më i shëndetshëm se majonezi industrial.Përmban kalium, por është ideal edhe për ata që kanë shtypje të lartë të gjakut. Arrat indiane përmban zink, i cili e përforcon sistemin imunitar dhe ndihmon në luftën kundër infeksioneve. Përmban sasira të mëdha të magnezit, i cili është i domosdoshëm për shëndetin e zemrës, të muskujve dhe të sistemit nervor

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin