Rahiti është sëmundje në periudhën fëmijërore, gjendje e cila na shpien te eshtrat e butë dhe të dobët te fëmijëtMë shpesh shkaktohet nga mungesa e vitaminës D, në kohën kur është më e nevojshme për zhvillimin dhe rritjen normale të fëmijëve. 

Shkaku?
Paraqitja e rahitit mund të jetë rezultat i konsumit të pamjaftueshëm të vitaminës D3 nëpërmjet ushqimit, ekspozimit të pakët ndaj rrezeve të diellit, gjidhënies ekskluzive pa suplementimin e vitaminës D3, sëmundjesabdomeniale ose për shkak të gjendjeve të caktuara gjenetike. 
Faktorët tjerë të cilët shkaktojnë rahitin janë konsumi i pamjaftueshëm i kalciumit ose fosforit. Rahiti është gjendje te e cila ekziston çrregullimi imineralizimit(inkorporimi i kalciumit dhe fosforit) te eshtrat që rriten. Diagnoza për rahitin vendoset në bazë të testimit biokimiksi kalciumi i ulët, fosfori i ulët, niveli i ulët i vitaminës D3, fosfataza e lartë alkale në kombinim me prezantimin klinik të simtomeve tipike për rahitin. 
Për rritjen normale të eshtrave dhe për mineralizimin e tyre, nevojitet mjaft kalcium dhe fosfat, dy përbërësit kryesor të matricës së ashtit. Mineralizimi deficitar mund të na shpie te rahiti dhe/ose osteomalcia. Rahiti ka të bëj me mineralizimin deficitar në zonën e rritjes, si dhe me dëmtimin e arkitektonikës dhe strukturës së eshtrave. Mekanizmi bazë përfshin kalcifikimin insufiçient të eshtrave. Оsteomalacia nënkupton dëmtimin e mineralizimit të matricës së eshtrave. Rahiti dhe osteomalacia më shpesh ndodhin bashkë, për aq sa janë aktive zonat e rritjes në eshtra, kurse vetëm osteomalacia paraqitet kur rritja tashmë ka mbaruar. Vitamina D ka rolin e “kontrolluesit” të sasisë së kalciumit dhe fosforit të cilët me anë të ushqimit, nëpërmjet zorrëve arijnë deri në trup. Si pasojë e mungesë së vitaminës D, ulet edhe sasia e përgjithshme e kalciumit dhe fosforit, prandaj trupi reagon me aktivizimin e hormoneve të cilat i kompnezojnë këto minerale nga rezervat e trupit, gjegjësisht eshtrat. 


Vitamina D– faktor kyç për rritjen dhe zhvillimin e drjetë të eshtrave
Rritja dhe zhvillimi janë kategori specifike të cilat janë karakteristikepër fëmijët. Rritje më intenzive shënojnë fëmijët nga mosha 1 vjeçare, në moshën e hershme parashkollore dhe në adoleshencë. Këto tre periudha janë më të ndjeshme sa i përket paraqitjes së rahitit. Vitamina D është prohomon, i cili sintentizohet në lëkurë pas ekspozimit të saj ndaj rrezeve ultravjollce ose mund të absorbohet nga ushqimi ose suplementet. Ky prohormon pastaj kalon, konvertohet, në fazë aktive në mëlçinë e zezë dhe pastaj në veshkë. Në këto tre periudha të ndjeshme të rritjes dhe zhvillimit fëmijëror, nëse nuk suplementohet rregullisht vitamina D, mund të rezulton rahiti.
Shumë pak produkte ushqimore përmbajnë sasi të mjaftueshme të vitaminës D. Burimi më i madh i vitaminës D janë peshqite mëdhej/të imët, si salmon, harengë, skumbri, sardna. Gjendet edhe në mish dhe në të verdhën e vezës.Vetëm një pjesë e vogël e këtyre produkteve konsumohen çdo ditë. Gjithsesi, kur janë në gji, fëmijët ushqehen me qumështin e nënës, i cili përmban shumë pak vitamin D. Sinteza e cila realizohet në lëkurë është burim kryesor i vitaminës D.

Çka ndodh te fëmijët nëse nuk konsumojnë mjaft vitamin D
Shenjat klinike dhe simptomet e ranitit mund të përfshijnë ndjeshmëri, dhimbje në eshtra, prirje për fraktura të eshtrave, sidomos frakturat green stick, lodhje gjatë ecjes. Te fëmijët që ushqehen me gji, mund të paraqiten simptima të hershme skeletore, siç janë eshtrat e butë të kafkës– gjendje që njihet si kraniotabes, që është shenjë e parë e ranitit, kokë formë katërore dhe shtyrja ose vonesa në mbylljen e fontanelit, ndryshime në shtyllën kurrizore. Për shkak të dëmtimit në rritje, nëse skeleti nuk formohet siç duhet, nuk do të ketë rritje të mirë lineare dhe fëmija do të jetë me rritje nën mesataren. 
Shenjat dhe simptomet tjera të mbetura janë: trashja e metafizavetë eshtarave të gjata, rruzorja rahitike,rudhat e Harisonit, kifoza rahitike në kohën e lindjes.Fëmijët e vegjël mund të kenë defomime të këmbëve në formë të shkronjës”O” ose “X”, fëmijët më të moshuar– probleme me gjurin. Shpesh, foshnjët kanë hipotoni diskrete – dobësim të muskulaturës, kurse vërehet edhe labilitet neurovegjetativ si irritimi, pagjumësi, djersitje e tepërt.Hipokalcemia, niveli i ulët i kalciumit në gjak, mund të rezultoj me tetania– spazme të pakontrollueshme muskulore. Poashtu mund të paraqiten vështirësi edhe me protezën e  dhëmbëve. Rahiti i manifestuar, i cili është diagnostifikuar siç duhet, me sukses shërohet me vitamin D me doza terapeutike. 

Mënyra më e rëndësishme për t’u penguar zhvilimi i rahitit është prevenimi
Është e domosdoshme që të prevenohet përderisa qumështi është ushqimi kryesor i fëmijut, gjegjlësisht deri në moshën 1 vjeçare. Prandaj, sipas rekomandimeve të shoqatave pediatrike botërore, për rritje normale të eshtrave nevojitet suplement prej 400 njësi ndërkombëtare të vitaminës D3. Poashtu, pas moshës 1 vjeçare vazhdohet me suplementimin e rregullt prej 400 njësi ndërkombëtare gjatë muajve dimëror, deri sa të mbaroj rritja. 
 

 
Pas periudhës verore, kur lëkura ka qenë e ekspozuar ndaj ndikimeve negative të jashtëme (ftohje, erë, ajër i thatë i nxehtë në hapësira...), është e nevojshme përgatitja e saj para ekspozimit dnaj rrezeve të diellit. Mjetet për mbrojtjen e lëkurës nga dielli mbrojnë dëmtimit e lëkurë dhe plakjen e saj. Sërish, gjthmonë duhe të kemi parasyshë se të ushqyerit e drejtë paraqet një pjesë shumë të rëndësishme të përgatitjes së lëkorës sonë para izolimit të saj në diell. 

Mbrojtja e lëkurës fillon nga pjata
Ekzistohjnë një numër i madh i këshillave lidhur më mënyrën se si të fitojmë një ten të dukur, gjegjësisht se si të mos digjemi nga rrezet e dillit dhe të mbrohemi nga rreziqet potenciale të cilat mund t’i shkaktojnë rrezet e larta UV, por ajo që duhet ditur është se lëkurën tuaj mnd ta mbroni me ndihmën e të ushqyrit të drejtë dhe cilësor.
Sërisht, mbrojtja e lëkurës fillon nga pjata. Asnjë preparat kozmetik nuk e mbron lëkurën si ushqimi i barapeshuar dhe i drejtë (duhur). Të ushqyetit e mbron lëkurën tonë nga radikalet e lira të cilat shkatërojnë kolagjenin dhe elastinin- komponentet më të rëndësishme të lëkurës së shëndoshë. Nëse dëshironi të fitoni një ten të mirë, por në të njejtën kohë ta mbroni shëndetin tuaj, atëherë me kohë duhet të bëni kujdes dhe të konsumoni produkte të shëndestshme. Me konsumin e përditshëm të produkteve të caktuara, do ta prevenonin plakjen e parakohëshme të lëkurës dhe paraqitjen e rudhave, do ta mbroni lëkurën nga rrezatimi UV, do ta nxisni regjenierimin e saj dhe do ta ulni mundësinë për reagime alergjike nga ekspozimi në diell. 
Prandaj, në muajt verore është me rëndësi të konsumoni ushqim i cili, fal përbërësve të tij, ndikon si faktor natyror mbrojtës, gjegjësisht ushqim i cili është dëshmuar se ka ndikim të fuqishëm fotombrojtës.
 
Ushqimi i cili ndikon si faktor mbrojtës nga dielli
Shumë studime shkencore treguan se disa produkte dhe nutrientë të caktuar që i përmbajnë, mund të paraqesin mbështetje thelbësore për mbrojtjen e lëkurës nga dëmtimi dhe ndihmë në shërimin e dëmtimeve tashmë të shkaktuara, si dhe të ndikojnë në mënyrë prevenuese në reduktimin e rrezkut nga zhvillimi, gjegjësisht, paraqitja e kancerit të lëkurës.
Këto studime treguan se nutrientët, siç janë karotenoidet(beta-karotin, likopen, lutein, zeaksantin), vitaminatC, E, A, dhe B, mineralet selen, zink dhe bakër, acidet esnciale yndyrore, me përbërësit e vetë antiokasidante e mbrojnë dhe e gjenerojnë lëkurën nga dielli, gjegjsërisht kanë ndikim të madh fotombrojtës. Këto materie ushqyese i gjejmë në ushqim. Burimi më i mirë i këtyre nutrientëve janë pemët dhe perimet e freskëta, drithërat e integruar, frutat me bërthamë,  bishtajat, peshku, produktet qumështore, yndyrërat bimore të pasura me acie të pangopura yndyrore(sidomos vaji i ftohtë i shtrydhur i ulirit). 
Prandaj, me rëndësi të madhe në këtë periudhë, kuptohet, përveç kosumit të rregullt të sasirave të mjaftueshme të ujit është edhe konsumi i produkteve siç janëkarotat, domatet,patëllzxhanat,zarzavatet me gjethe të gjelbërta të mbyllura(spinaqi,panxhari, lakra jeshile...), bizelja, specat, permet me kokërra(boronica, mjedra, luleshtryshe, rrush frengu...),kajsiat, shalqini, arrat e egëra, pjepëri, arrat, bajamet, kakao, vaji i ullirit, farat e gjelbërt, çaji i gjelbërt, etj.

Karotadhe zarzavatet me gjethe të gjelbërta të mbyllura
Përeç që e mbron të pamurit tonë, karota, falë faktit që është e begatshme me karotenoide (sidomos beta-karotini dhe luteinit), paraqet një mbrojtës të fuqishëm të lëkurës sonë nga dëmtimi që shkaktohen nga dielli. Organizmi ynë e shëndron beta-karotinin në vitaminë A, e cila është me rëndësi vitale për lëkurë të shëndoshë.
Me konsumin e rregullt të karotës,lëkurën tuaj e bëni më rezistuee ndaj rrezeve UV.
Zarzavatet me ngjyrë të gjelbërt(spinaqi, panxhari, lakëra jeshile)paraqet një burim të fuqishëm të keratenoideve me ndikim të fuqishëm antioksidans (lutein, zeaksantin, beta-karotin). Hulumtimet treguan se kanë ndikim mbrojtës, ndihmojnë te lëkura e dëmtuar nga rrezet e diellit, si dhe kanë ndikim të fuqishëm kundër ndikimit të radikaleve të dëmshme, duke prevenuar paraqitjen e melanomës (kanceri i lëkurës).
Gjatë periudhës së verës, duhet të bëni një sallatë të shijshme nga spinaqi dhe nga perimet tjera gjethore duke shtuar edhe vaj të ftohtë, të shtrydhur të ullirit ose vaj nga farat e rushit(të pasur me resveratrol) dhe limon, me çka lëkura juaj do jetë mirënjohëse..
 
Domtet
Fal sasi së madhe të likopenit karotenoid (i cili jep ngjyrë të kuqe të theksuarа) dhe flavonoideve, domatet treguan se ata janë një aleat i mirë në luftën kundër rrezeve ultraviolet të diellit dhe kundër dërmitmeve që mund ta shkaktojnë në lëkurë. Likopeni një karetoid dhe antioksidans shumë i rëndësishëm me ndikim të fuqishëm fotombrojtës, i cili ka aftësi t’i reduktoj radikalet e lira të cilët krijohen me ekspozimin e gjatë në diellë. Domatet e reduktojnë skuqjen nga dielli, kështu që, mund të përdorni pure domteje në lëkurë si maskë. Domatet poshtu e rrisin nivelin e prokolagjenit në trupin tuaj dhe e pengojnë plakjen e lëkurës, e cila mund të shkaktohet nga dielli. Për shkak se biodispozicioni(absorbimi) i saj është më i madhe nëse domtatet janë pak të përpunuara termikisht, mund të bëni salcë domatesh ose lëng nga domatet e zijera. Domati i freskët, për absorbim më të mirë, duhet të konsumohet me vaj të ftohtë, të shtrydhur të ullirit. Sa më i kuq të jetë domati- aq më e madhe është përmbajtj e likopenit.
 
 
Pemët me kokërra
Pemët me kokërraparaqesin një burim të pasur të antioksidantëve dhe vitaminës C me ndikim të lartë fotombrojtës të cilët mundësojnë mbrojtje natyrore nga rrezet e dëmshme UV.Boronicat,rushi i frenkut, mjedrat,manaferra, ertj.janë burime të pasura të anticianineve të cilat reduktojnë rrezikun nga shumë sëmundje kronike dhe degjeneruese dhe mundësojnë mbrotjre të shkëlqyer nga rrezet UV. Antioksidantet që i përmbajnë, luftojnë kundër radikaleve të lira të cilat mund ta dëmtojnë lëkurën për shkak të ekspozimit në diell dhe stresit. Ata, poashtu, janë burim shumë i mirë i vitaminës C, të cilat mund të prevenojnë krijimin e rudhavegjatë rrezitjes. Sasia e madhe e vitaminës C, poashtu, ndihmon në neutralizimin e radikaleve të lira (të cila luajnë rol të madh në zhvillimin e sëmundjeve malinje) dhe ndodhin kur lëkura jonë ekspozohet ndaj rrezeve UV më gjatë. Përveç kësaj, taninet të cilat i përmban kjo pemë, ndihmojnë në reduktimin e sëmundjes nga dëmtimet tashmë të krijuara, gjegjësisht nga djegiet e dielli.
 
Çaji i gjelbër
Çaji i gjelbërt paraqet një produkt të çuditshëm me shumë përparsi për shëndetin tonë. Ai përmban shumë komponime polifenole (katehine) që e mbrojnë lëkurën tonë nga rrezet UVA dhe UVB, e bëjnë të tendosur dhe të shëndoshë, dhe në shkallë të madhe e reduktojnë efektin kulumativ dëmtues nga qëndrimi i gjatë në diell. Shkenctarët kanë zbuluar se antioksidanti nga çaji i gjelbërt, EGCG, shkëlqyeshëm lufton kundër proceseve të ndezjes së lëkurë, i neutralizon radikalet e lira, duke reduktuar aftësitë e tyre që të shkaktojnë dëmtim që rezultojnë në ndezje. Taninet të cilat i përmban e lehtësojnë skuqen dhe ndjenën e “djegies“ së lëkurës së djegur nga dielli. Hulumtimet treguan se konsumi i 2-3 gotave me çaj të gjelbërt në ditë e redukton 30% rrezikun e paraqitjes së kancerit të lëkurës.

PSORIAZA

PSORIAZA
 
Psoriaza paraqet një gjendje kronike, jo infektuese, inflamatore të lëkurës e cila paraqitet te 2-3% e popullatës botëroreParimisht, paraqet sëmundje autoimune në formë të lëkurës së hollë, të thatë dhe luspore.

Arsyet
Nuk ka ndonjë dallim në incidencën e psoriazës te gjinitë e ndryshme, kurse sëmundja mund të paraqitet te secila moshë(edhepse gjysma e rasteve paraqiten para moshës 25vjeçare).
Psoriaza ka një etiologji shumështresore.Faktorët ekologjike dhe gjenetik(infeksionet, stresi mental, duhanpirja, barnat, ëntjet, lëndimet) bashkarisht ndikojnë nga fillimi i sëmundjes. Barnat, siç janë litiumi, beta-blokator, inhibitorët e engjotenzitit dhe enzimet konvertuese he barnat kundër malaries janë dëshmuar se i vështirësojnë simptomet.
Trashigimia e psoriazës është 35-90% dhe është shumë komplekse, kruse nëse njëri prind e ka diagnostifikuar këtë gjendje, mundësia që fëmija ta trashëgoj është 15%.
 
Simptomet
Simptomet e psoriazës janë të ndryshme dhe varen nga një sërë faktorët, siç janë faktorët kohorë, infeksionet, lëndimi i lëkurës, përdorimi i barnave, stresi, duhanpirja dhe alkooli.
Shenjat më të shpeshta dhe simptomet përfshijnë:

-Skuqen e lëkurës të mbuluar me lëvozhga të trasha ngjyrë argjendi;
-Njollat e vogla nëpër lëkurë(më shpesh hasen te fëmijët);
-Lëkurën e thatë, të plasur që mund të gjakoset;
-Thonjët e trashë;
-Kruarjen ose dhimbjen;
-Nyje të bllokuara të cilat bymehen.
 

Lokalizimi
Më shpesh paraqitet te ekstremitetet (tipikisht te bërylët dhe gjunjët), koka, stomaku, gjitë, gjenitalet dhe shumë rrallëherë edhe në pëllëmbë, shputa dhe fytyrë.Sasia e rajonit të zënë poashtu mund të varijon nga disa milemtra deri në disa centimetëra, madje edhe deri te zëna e plot e lëkurës së trupit.
Varësisht nga forma dhe madhësia e ndryshimeve, mund të dallojmë disa lloje të psoriazës dhe atë:

Psoriasis vulgaris– formë më e shpeshte cila karakterizohet me pllaka eritematoz, të cekëta të cilat më vonë mund të ndërlidhen dhe të shtrihen në një sipërfaqe të madhe të lëkurës.Vendet e zakonshme për ndodhjen e këtyre ndryshimeve janë bërylët, gjunjët, skalpi, rajoni lumbosakrale dhe periumbikal. 
Psoriasis guttata– psoriaza eruptive, karakterizohet me paraqitjen e vatrave të imëta eritematokamoze të dendura në trupin dhe lëkurën e ekstremiteteve. Më shpesh paraqitet te fëmijët dhe më të rriturit, kurse zakonisht i paraprin infeksioni streptokok i rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. 
 
Psoriasis intertriginosa– formë e rrallë e psoriazës, e cila e kap lëkurën e eksremitetit, sqetullave, kofshëve, stomakut.
 
Psoriasis inversa –poashtu formë e rrallë ku ndryshimet paraqiten te nyjet, duke mos përfshirë pjesët e dalura të nyjeve.
 
Psoriasis erythrodermica– klinikisht karakterizohet me skuqe dhe çorim të lëkurës në tërë trupin, duke përfshirë fytyrën, pëllëmbën dhe shputënNë këtë formë, zakonisht paraqitet kruarja dhe rritje reaktive e enëve limfatike(limfadenopatia dermatopatike).
 
Psoriasis pustulosa– karakterizohet me praninë e pustuleve sterile qoftë në lëkurën në tërë trupin(psoriaza e gjeneralizuara puslutalre) ose në disa lokacione të caktuara(lëkura në pëllëmbë dhe shputë dhe pjesët akrale të këmbëve dhe duarve).
Psoriasis arthropatica– kur përveç lëkurës së kapur janë edhe nyjet, dhe paraqitet te 5-10% e pacientëve.
Diagnoza
Te shumë raste, diagnoza për psoriazën është shumë e thjeshtë.
Diagnostifikohet me marrjene anamnezës dhe me kontrollim të lëkurës, skalpit dhe thonjëve. Mund të merret edhe një mostër e vogël nga lëkura (luspa)e cila, pasi të analizohet memiroskop, mund të kontsatohet lloji i saktë i psoriazës, bashkë me sëmundjet tjera. 
Terapia
Terapia është proces kompleks.Qëllimi është që pacienti të dërgohet në periudhën e remisionit(të‘pushohet’ sëmundja) dhe të ruhet ajo gjendje aq sa është e mundur më gjatë. 
Qëllimi kryesor i trajtimit është të pengohen qelizat që rriten aq shpejtë të lëkurës.
E para dhe më themelore është të menjanohen stivimet(mekanik dhe/ose medikamente, dhe me këtë edhe menjanimi i infiltratit inflamator).
Për këtë qëllim përdoret: keratolitët topik (acidi salicil, urea, rezorcin), kortiskosteroidet topike, kalcipotriol(vitamina D3), retinoidi tipik, kremërat indiferent.
Zgjedhja e terapisë shumë varet nga lokalizimi dhe përhapja e ndryshimeve.
Terapia e përgjithshme zakonisht është plotësim për terapinë lokale; vitamina A dhe D në formë të perlës osetretësit, retinoidet, imunosupresivët makrolid, antibiotikët, vitamina B6, sedativët, terapia fizika dhe fototerapia.
Si mund të ndihmoni vetveten?
Masat për vetëndihmë nuk do ta shërojnë psoriazën, por gjithsesi mund t’i lehtësoj simptomet dhe ta përmirësoj pamjen e lëkurës së përgjithshme.
-Pastrimi çdo ditë mund të ndihmoj largimin e luspave dhe ta qetësoj lëkurën e irrituar.Mos përdorni ujë të nxehtëqë të mos i keqësoni simptomet. Përdorni ujë të vakët dhe sapun të butë ku nuk ka të shtuar vajra.
-Përdorni kremëra hidratues– për lëkurën shumë të thatë të përdoren edhe vajëra të cilët janë më pozitive se kremërat ose losionet sepse e pengojnë ujë që të mos avullohet nga lëkura.
-Ekspozoni lëkurën ndaj sasirave të vogla të dritës natyrore– ndriçimi i kontrolluar mund dukshëm t’i përmirëson pjesët e përfshira, por shumë diell mund ta keqësoj tërë gjendjen. Mbani evidencë kur dhe sa kohë jeni ekspozuar ndaj dritën natyrore dhe gjithmonë para ekspozimit konsultohuni me mjekun tuaj.
Dieta– ndryshimet në ushqim poashtu mund të kenë ndikim efektiv. Reduktimi i konsumit të produkteve me prejardhje nga kafshët dhe përpunimeve të tyre të pasuruara me aitive mund të kenë ndikim domethënës në reduktimin e simptomeve. Në ushqimin e përdirtshëm duhet të përfshihen edhe fruta, perime dhe ushqime të freskëta. Domosdoshmërisht reduktoni soe zvogëloni konsumin e alkoolit dhe cigareve.
Veta dhe pushimi në det janë prevenim i shkëlqyer nga recedivët. Shfrytëzojeni me mençuri!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MAGNEZI

Magnezi, bashkë me kaliumin, kalciumin dhe me natriumin, janë elementet bazë të domosdoshme për funksionimin e duhur të organizmit të njeriut i cili nuk është në gjendje ta sintetizoj këtë mineral. Për shkak të kësaj, nevojitet që çdo ditë të konsumohet ushqim i pasu me magnezi. 
 
Magnezi është një nga elementet më të përhapura në korren e tokës(pothuaj2%), dhe është elementi i tretë më i pranishëm  i zbërthyer në ujin e detit.Joni i magnezit është esencial për tërë qelizat e gjalla. 
Hulumtimet tregojnë se madje 50% e individëve që vuajnë nga kokëdhimbjet e shpeshta kanë koncentrime të ulëta magnezit në gjak. 
 
Përse na duhet magnezi?
Magnezi është shumë i rëndësishëm për organizmin, sepse ndikon në aktivitetin e më shumë se 300sistemeve enzimatike, duke përfshirë sintezën e proteinave dhe sintezën acidevenukleinike.Para se gjithash, luan rol të madh në punën e sistemit kardiovaskular, sistemit nervor, muskujve, veshkëve, mëlçisë së zezë, gjëndrave të cilat tajojnë hormone.Është me rëndësi të madhe për çlodhjen e muskujve dhe për gjumë të madh, dhe i pengon vështirësitë, siç janë: lodhja kronike, kokëdhimbja dhe migrena. Magnezi ndihmon në preveneimin dhe mjekimin e shumë sëmundjeve si astma, autizmin, sëmundjet e zemrës, epilepsinë, sklerozës e shumëfishtë dhe PMC.
Magnezi dhe zemra
Magnezi është me rëndësi themelore për funksionin e drejtë të punës së zemrës. Ai përfshihet në transferin e elektroliteve tjera, siç janë kalciumi dhe kaliumi, të rëndësishëm për bartjen e sinjaleve nervore dhe kontraksionet muskulore. Është dëshmuar se mungesa e magnesit mund të shkaktoj pengesë në punën e zemrës, që njihet si aritmia.
Magnezi dhe shtypja e gjakut
Është dëshmua se konsumi më i madh i magnesit mund të ndihmoj në parandalimin e shtypjes së lartë të gjakut. Nivelet e ulëta të magnezit kanë të bëjnë me rrezikun nga hipertensioni dhe sëmundjet e zemrës, sidomos nga infarkti.
Ngërçet e shpeshta dhe sëmundjet në muskuj
Koncentrimet e ulëta të magnezit në organizëm mund të jenë arsye për ngërçet e shpeshta dhe të dhimbshme në muskuj. Kjo mund të shprehet te sportistët dhe te individët me aktivitet të rritur fizik. 
Magnezi dhe gjumi
Indikator i shpesht dhe i jashtëzakonshëm për mungesën e magnezit mund të jetë edhe paraqitja e pagjumësisë.Madje edhe nivelet më vogla të mungesës së koncentrimeve të kalcionit mund të jenë arsye e mjaftueshme për vështirësitë me gjumin ose për zgjimin e vazhdueshëm gjatë natës.
Koncentrimet e rekomanduar ditore
Sasirat e rekomanduara ditore varen nga mosha, gjinia, si dhe nga gjendjet specifike në organizëm. Në përgjithsi, konsumi i rekomanduar ditor te meshkujt e rritur është 420 mg, kurse te femrat është320 mg. 
 
Simptiomet gjatë mungesës së magnezit
Simptomet të cilat manifestohen si rezultat i mungsës së magnesit janë të shumëllojshme, por si më të shpeshta janë:
- lodhje dhe ngërçe në muskuj;
- eshtra të butë dhe të brishtë;
- kokëdhimbje/migrenë;
- koncentrime jo stabile të sheqerit në gjak;
- shtypje e lartë e gjakut dhe aritmia;
- depresioni;
-mungesa e oreksit.

Ushqimi i pasur me magnez
Nevoja e trupit për magnez duhet të sigurohet me ushqime të volitshme. Në ushqimin i cili është i pasur me magnez bëjnë pjesë:bajamet dhe produktet tjera me bërthamë, produktet nga soja (tofu), bananja dhe perimet e gjelbërta,si spinaqi dhe panxhari gjethe. 
Një qind gram bajame përmbajnë pothuaj290mg mangnez, gjysmë gote me spinaq përmban 78 mg magnez. Një banane mestare përmban pothuaj 32 mg magnez.Farat e lulediellieve sigurojnë 325 mg magnez në 100 g, kurse susami siguron 350 mg në 100 g. I pasur me magnez është edhe çokolata e zezë e cila 100 g përmban rreth 320 mg magnez. 
Burimet tjera të mira të magnezit janë bishtajat, soja, qumështi, fasulja e zezë, avokado, krundet prej gruri dhe orizi, tërshëra, farat e kungullit.
 
Organizmi ynë absorbon vetëm1/3 magnez nga ushqimi. Konsumi i miellit të bardhë në formë të bukës,gatimeve të pjekura të brumit shpenzon rezervat e magnezit nga organizmi. Poashtu, ruataj e gjatë, ngrirja dhe përgatita (gatimi) i ushqimit, e varfërojnë këtë mineral.
 
Konsumi i pa kontrolluar i magnezit në formë të shtesës në ushqim mund të rezutoj në dozimin e tepërt. Simptomet karaktestike kur marrim dozë më të madhe të magnezit janë: diareja, plogështia dhe përgjumja. Prandaj, para përdorimit të çfardo lloj shtojce në ushqim, konsultohuni me farmacistin tuaj.
 

KALCIUMI

Kalciumi është një nga elementet më të përhapura në natyrë dhe më i pranishëm në organizmin e njeriut. Ai është një nga mineralet i cili është i domosdoshëm në organizmin tonë dhe ka një rol kyç për mirëmbajtjen e funksionit normal të eshtrave dhe dhëmbëve.

 
Kalcium ka një rol të rëndësishëm në trupin e njeriut. Ai është aktivator i shumë enzimeve të ndryshme, është përgjegjës për zbatimine impulseve bioelektrike, merr pjesë në procesin e mpiksjes së gjakut, në tkurrjen e muskujve, si dhe në sintezën e disa hormoneve.
 
Përveç si element përbërës, kalciumi luan një rol kyç edhe në punën e zemrës, muskujve dhe në sistemin nervor. Më pak i njohur është ndikimi i tij pozitiv në organet e tretjes, në qarkullimin e gjakut dhe në metabolizëm. Poashtu, kalciumi është shumë i rëndësishëm për procesin e shtatzanisë dhe për sisëdhënien, laktacionin, si dhe në menopauzë te gratë. I lehtëson vështirësitë PMS dhe e ngadalson procesin e plakjes.
 
Më shumë se99% e kalciumit në trupin tonë gjendet i koncentruar në eshtra dhe në dhëmbë, ku bashkë me fosforin, i bëjnë të fortë dhe të shëndoshë.
 
Për çka është i rëndësishëm kalciumi
 
Roli i kalciumit është i pazëvendësueshëm në procesin e krijimit të indit kockor në periudhën e rritjes dhe zhvillimit te fëmijët, si dhe gjatë periudhës së shtatzanisë dhe sisëdhënies. Ai paraqet linjën e parë mbrojtëse dhe armën për mbrojtje nga osteoporoza te popullata më e moshuar. 
 
Gjendjet që përkojnë me mungesën e kalciumit

Mos konsumi i mjafturshëm i kalciumit në organizëm mund të shkaktoj “huazimin “ e tij, gjegjësisht marrjes nga eshtrat (sepse atje është më i pranishëm), gjë që direkt reflektohet në cilësinë dhe fortësinë e dhëmbëve dhe të eshtrave. Dhëmbët fillojnë të prishen, kurse kjo ndikon edhe te paraqitja e osteoporozës dhe osteopenisë.

Problemet më të shpeshta ose më të shprehura që përkojnë me mungesën e kalciumit janë:
 • -  Thyerja e shpeshtë e eshtrave
 •  Kariesi.Parimisht, kariesi është rezultat i higienës së keqe të gojës, por edhe mungesa e kalciumit kontribon në problemin e përgjithshëm, sidomos te të rinjët dhe te shtatzënat.
 •  Rahniti te fëmijët.Rahniti është zbutja dhe dobësimi i eshtrave te fëmijë, por më shpesh paraqitet si rezultat i mungesës ekstreme të vitaminës D e cila ndihmon në absorbimin e kalciumit.
 •  Оsteoporoza.Sidomos te më të vjetërit.Osteoporoza është sëmundje e sistemit eshtror, e cila na shpie te reduktimi i i elasticitetit të eshtrave dhe te paraqitja e thyerjeve të eshtrave.
 •  Shtypja e lartë e gjakut.Individët që nuk konsumojnë sasira të mjaftueshme të kalciumit janë në rrezik më të lartë nga hipertensioni.Kalciumi mund ta ndihmojë në reduktimin e butëtë shtypjes së lartë të gjakut.
 •  Ngërçet dhe vështirësitë
 •  Ritmi i dëmtuar i zemrës

Përveç kësaj, mungesa e kalciumit ka të bëj edhe me gjendje si:
 •  Akne
 •  Alegji
 •  Ankciozitet
 •  Astma
 •  Menstruacione me dhimbje
 •  Dhimbje në muskuj
 •  Kokëdhimbje
 •  Rritje të pashës
 •  Depresion
 •  Konvulzione
 •  Sterilitet
 •  Nervozë dhe humor të keq
 •  Probleme me flokët
 •  Problem me libidon
 •  Probleme me organet për trejte
 •  Stres
 •  Hipertireoza
 
Nevojat ditore
Nevojat për kalcium varijojnë sipas moshës dhe gjendjeve tjera, dhe atë:

 •  Fëmijët nga mosha3 vjeçare– rreth500 mg në ditë
 •  Fëmijët nga mosha 4 -8 vjeçare– rreth800 mg në ditë
 •  Fëmijët nga mosha 9-19 vjeçare– rreth 1300 mgnë ditë
 •  Të rriturit nga mosha19 -50 vjeçare– rreth1000 mg në ditë
 •  Shtatzënat dhe gratë me sisëdhënie– rreth1300 mgnë ditë
 •  Për ata që kanë osteopoprozë– rreth 1500 mgnë ditë
 
Burimi i kalciumit
Burimet e kalciumit të grupuar sipas kategorive janë si vijojnë:
 •  Qumështi
 •  Produktet qumështore (jogurti, kosi, djathi, kaçkavalli, ajka, gjalpi, maze)
 •  Drithrat integral(gruri, tërshëra, soja, hejda, elbi, misëri, orizi)
 •  Pemë jugore(portokalli, kivi, mandarina, banane)
 •  Peshku(salmoni, merluci, skumbri, sardina)
 •  Perimet(brokoli, panxhari gjeth, lakra jeshile,sallata e gjelbërt, lakëra, spinaqi, bizelja, fasulja, panxhari, trangulli, domate)
 •  Frutat me bërthama dhe farat(arra, gështenja, bajamet, lajthia, susami)
 •  Këpurdhat(shitake, shampinjon, këpurdha e verdhë, këpurdha dhelprës)
 •  Pemët(boronica, mjedëra, manferra, fiku, kajsia, rrushi)
 •  Produktet tjera(çokolata, kanella,hirra, rasolli, hidhri, tofu)
 
Sasia e kalciumit sipas produkteve
 

Jogurtidhe qumështi
Një gotë me jogurt pa yndyrë përmban450 mg kalcium, që është rreth 42% e konsumit të rekomanduar ditor. Një gotë qumësht pa yndyrë përmban rreth 300 mg kalcium.
 


Djathi tofu
Një porcion me djathë tofu ka rreth 250 mg kalcium. Djathërat e fortë, poashtu, konsiderohen burime të shkëlqyera të kalciumit, por me ata nuk duhet të teprohet sepse përmbajnë edhe shumë yndyrëra. 
 

Panxhari gjeth
Përmbatja e kalciumit në 200 g panxhar gjethtë zijer është rreth270 mg,që paraqet një çerek të konsumit të rekomanduar ditor.
 Sardina
Me sasinë prej 350 mg kalcium vetëm në 100 g, sardina konsiderohen një nga burimet më të rëndësishme të këtij minerali. 
 

Hiperkalcemia
Koncentrimet e larta të kalciumit mund të kenë edhe negativitetet edhe ndikimet e tyre negative. Hulumtimet kanë dëshmuar se konsumi i tepërt i kalciumit ndikon në paraqitjen e sëmundjeve kardiovaskulare, infarktit dhe goditjes në tru. Andaj, sidomos te gjinia femrore, preparatet e kalciumit nuk emetohen në mënyrë rutinore për të evituar thyerjet në periudhën pas menopauzës.
 
Dozat e larta të kalciumit në suplemente na shpien te kërcimi i shpejt i koncentrimit të tij në gjak, ku si rezultat kemi shtresimin e këtij minerali në muret e enëve të gjakut dhe është parakusht për komplikime të mëtejshme, gjegjësisht për formimin e kalcifikateve që e rrisin rrezikun nga paraqitja e sëmundjeve kardiovaskulare.
Prandaj, konsumi i kalciumit me anë të shtresave në ushqim gjithmonë duhet të jetë në marrveshje me mjekun sidomos me situata qartësisht të indikuara.
 
 

 

Zakonisht pas dimërit të gjatë organizmi ka nevojë për “rifillim” sidomos për fillim të një serie të re të freskët jetësore plotë me energji. Në natyrë, pranvera është koha e zgjimit, rigjenerimit dhe rritjes.Poashtu është edhe për organizmin tonë është koha për regjenerim, rinovim dhe mbushje të baterive.

 

Pastrimi i organizmit mund të na ndihmon për kthimin e energjiës dhe ta përmirëson gjendjen e energjisë?! Gjithçka që duhet të bëni është t’i kushtoni pak vëmendje dhe kohë – dhe rezultat janë këtu! Me vendime të mençura ndihmoni organizmin tuaj që të mbetet në formë të dhe shëndet të mrë gjatë tërë periudhës së mbetur 

 

A ka nevojë organizmi juaj për pastrim?

Sot pothuaj tërë personat perofesionist nga fusha e nutricionizmit, rekomandojnë cikle periodike të detoksikimit të organizmit. Hipokrati rekomandoi në drejtim të përmirësimit të shëndeti, kurse Platoni rekomandoi “paraleksionin” e domosdoshëm” të nxënësve të tij se si do ta përgatisin trupin dhe shpirtin për mësimin neovit. 

Për nevojën e vërtetë të detoksifikimit thjeshtë dëgjoni trupin tuaj. Nëse jeni gjithmonë të lodhur, të përgjumur, keni koncentrim të reduktuar, imunitet të dobët, ndryshime në humor dhe depresion me siguri orgaizmit tuaj i nevojitet pastrim.

 

Simptomet që paraqiten kur kemi tepricë të toksineve në organizëm:

 • kokëdhimbje,
 • depresion,
 • koncentrim të dobët,
 • ëntje të stomakut dhe gazra,
 • ngadalsim i metabolizmit,
 • dobsim ose trashje e tepërt,
 • kapësllëk,
 • plakje e parakohëshme.

 

Pastrimin e organizmit mund ta bëni kur të dëshironi, por sërish ndoshta është koha më e mirë pranvera ose vera. Pas dimërit të gjatë, kur të ushqyrit është i dobët me pemë dhe perime, kjo është periudha më e mirë për pastrimin e trupit tuaj dhe ta mbushni me vitamina dhe minerale.

 

Organet më të rëndësishme të përfshira në pastrimin e përditshëm të organizmit janë :

Kryesisht, materiet e dëmshme çdo ditë largohen me anë të urinës, fecieve, procesi i frymëmarrjes. Fshikëza, gjëndrat limfatike, lëkura dhe gjaku janë kanale të cilat mbështresin procesin e detoksifikimit..

 

 • lëkura - i eliminon toksinat nga tripi me anë të djersitjes;
 • mëlçia e zezë – i filtron tërë mbeturinat dhe përjetojnë dëmtim më të madh
 • mushkëritë e bardha – i eliminojnë gazrat e dëmshëm (para se gjithash dioskid karboni);
 • zorra – luajnë rol të dyfishtë -i ndërmarrin materiet ushqyese dhe i eliminon meteriet e panevojshme;
 • veshkët – ndihmojnë në eliminimin e materieve të dëmshme me anë të urinës

 

Detoksikimi duhet ta pastron zorrën, sistemin e gjakut, dhe ndihmon në punën e tërë këtyre organeve që e kryejnë pastrimin e organizmit. 

 

Përse organizmi ka nevojë për pastrim?

 

Organizmi jonë nuk është thjeshtë i ngarkuar me përpunimin e ushqimit të rëndë dhe të pa shëndetshëm, ai poashtu patjetër t’i eliminoj edhe pesticidet dhe materiet toksike që hyjnë në trupin tonë nga ambienti dhe ushqimi, ajëri madje edhe nga uji. Kur kësaj ia shtojë edhe stresin, ritmin e shpejtë të të jetës dhe më pak ushtrime fizike, pa dyshim fitojmë shumë faktor që dukshëm ndikojnë në bioritmin normal shëndetsor të jetës.

Me detoksikimin, ose me pastrimin e organizmit, i ndihmojmë shëndetit tonë që ta kthej barazpeshën natyrore, energjinë, koncentrimin dhe qëndrimin pozitiv.

 

Detoksikimi në 5 hapa të thjeshtë:

 

 

Ekizstojnë më shumë mënyra për detoksikimin e trupit. Por mënyrat më të myra janë ato të natyrës, të cilat janë të thjeshta dhe pa pagesë.

Pastrimi i i organizmit, nuk është patjetër dhe nuk duhet të jetë i komplikuar. Zbatoni këto rregulla të thjeshta dje shumë shpejtë do t’i ndjeni dobitë e së njejtës. 

 

1. Pemë

Konsumoni sa më shumë pemë të freskëta. Pemët do ta stimulojnë procesin e detoksikimit dhe pa dyshim do të rrit energjinë dhe vitalitetin.

 

2. Uji

Konsumoni sa më shumë ujë! Uji është vendimtar për shëndetin tone sepse luan një rol të rëndësishëm në të gjithë proceset e organizmit. Uji është pjesë e domosdoshme e çdo detoksikimi. Konsumoni 8-10 gota ujë çdo ditë. Uji ndihmon në eliminimin e toksineve nga organizmi, e përmirëson metabolizumin, humorin dhe pamjen e lëkurës. 

 

3. Perimet e gjelbërta

Perimet sidomos ato të gjelbërtat (brokoli, lakra jeshile, spinaqi) – janë të pasura me vitamina dhe minerale, e përmirësojnë imunitetin, e pastrojnë organizmin nga toksinet dhe përmbajnë shumë pak kalori. Konsumini më shumë në formë të papërgatitur, të avulluar ose të gatuar në avull, në sallatë ose lëngje shtëpiake.

 

4. Drithat dhe bishtajat integrale

Drithrat dhe bishtajat integral janë burim i shkëlqyer i antioksidantëve, vitaminave, mineraleve, proteinave dhe fibrave dietale. Në ushqimin tuaj përfshini edhe orizin e kaftë, bukën nga mielli integral, kus-kus, hejda, pastat integrale,  moshat e ndryshme të fasules, bizelen.

 

5. Limoni

Limoni është produkt ideal për detoksikim, sepse ndihmon në eliminimin e toksineve nga organizmi. Filloni ditën me ujë ku keni shtrydhur gjysmë limoni. Bënë këtë praktikë çdo ditore dhe ritual ditor. Për rezultatet vërtetoni vetë.

 

Çka rekomandohet tjetër gjatë detoksikimit?

 

Pushoni! Pushimi është shumë i rëndësishëm për regjenerimin e trupit tuaj. Shkoni në gjumë më herët. Gjatë detoksikimit nevojiten së paku 8 orë gjumë.

 

Ushtrime të lehta. Ecja, joga, zgjatja e trupit, ushtrimet për frymëmarrje ndikojnë pozitivisht në organizëm. Evitoni ushtrimet rraskapitëse.

 

Kaloni më shumë kohë në natyrë, ecni dhe thithni ajër të pastër. Oksigjeni është element bazë për jetë. Ajëri i pastër e përmirëson energjinë dhe vitalitetin, kurse jonet negative, që gjenden në natyrë, pozitivisht ndikojnë në shëndetin tuaj. Ecja poshtu e përmirëson ritmin e zemrës dhe e e ul stresin. 

 

Përmirësoni mënyrën e përgatitjes së ushqimit. Në vend të ushqimit të skuqur ose të pjekur, konsumoni më shumë pemë dhe perime. Gatuani më shumë me avull, në këtë mënyrë produktet përmbajnë më shumë vitamina dhe minerale. 

 

Çka duhet të evitoni gjatë dhe pas detoksimit?

 

 • Mos konsumoni alool, kafe ose pije të gazuara.
 • Nëse nuk mundeni pa cigare, reduktoni në minimum.
 • Shmangnik ushqimin e përpunuar, margarine, yndyrërat e rafinuara, sheqerin e bardhë.
 • Evitoni ushqimin e rëndë të skuqur dhe me yndyrë.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Infeksionet vaginale janë shumë të shpeshta dhe të pa këndshme dhe problem i pakëndshëm shëndetsor me të cilin së paku një herë në jetë ballafaqohen së paku 75% e grave. Më shpesh bëhet fjalë për infeksione këpurdhash, kurse kjo, te më shumë se 90% e rasteve, si shkaktar paraqitet Candida albicans. Përveç kësaj, infeksioni mund të shkaktohet nga bakteriet, viruset dhe nga organizmat tjerë patogjen.

 

Përse paraqitet?

 

Në aspektin fiziologjik, një numë i madh i mikroorganizmave në krye me Lactobacillus e përbëjnë mikroflorën normale vaginale. Laktobacilet janë “bakterie të mira“ të cilat, në aspektin figurativ, janë nikoqir në vaginë. Ata e mirëmbajnë mjedisin acidik dhe i kontrollojnë “dhunuesit“ të cilët në numër normal nuk shkaktojnë asnjë debalancim vaginal. Kështu është deri në momentin kur këto mikroorganizma do të fillojnë shumë shpejtë të shumohen, e pushtojnë hapsirën e mikroorganizmave të mirë, me çka bëhen potencialisht të dëmshëm dhe të rrezikshëm. 

 

Çka është normale? Çka nuk janë simptome?

 

Vagina e gruas normal ka lëng i cili është pa ngjyrë ose i bardhë. Nuk ka erë, dhe as nuk shkakton kruarje. Ky mund të varion gjatë ciklit menstrual. Ndonjëherë mund të ketë sasi të vogël dhe të jetë ujor, kurse gjatë muajit mund të jetë më i dendurdhe i bardhë, dhe kjo është normale. 

Kur lëngu do të ketë erë të theksuar, kur djeg ose kruhet, atëherë me siguri, bëhet fjalë për ndonjë ndezje ose infeksion. Mund të ndjeni irritim çdo periudhë të ditës, sidomos në mbrëmje. 

 

Simptomet

 

Shenjat më të shpeshta se diçka nuk është në rregull dhe se ndoshta bëhet fjalë për infeksion vaginal është paraqitja e:

 • lëngut të dendur, të bardh vaginal;
 • Kruarja e vginës;
 • Djegia e vaginës;
 • Djegia gjatë urinimit;
 • Dhimnbje gjatë marrëdhënieve seksuale.

 

Çka i ndihmon infeksionet vaginale?


 

Gjithmonë kur në vaginë reduktohet koncentrimi i baktereve të dobishme nën një prag të caktuar dhe kur rriet vlera e pH, mikroorganizmat e dëmshëm fillojnë të shumohen. Kjo mund të ndodh për arsyetë shumë faktorëve të ndryshëm:

 

 • marrëdhënieve të pa mbrojtura seksuale;
 • higjienë e keqe ose jo e përshtatshme (përdorimi i sapunëve agresiv dhe mjeteve për pastrim të cilat mund ta dëmtojnë pH e vaginës);
 • përdorimi i disa barnave (sidomos antibiotikët, imunostimuluesit, kortikostetoridet);
 • përdorimi i peshqirëve të përbashkët
 • vizita në pishina dhe sauna jo të mirëmbajtura:
 • ndryshimet hormonale (shtatzania, menopauza, kontracepcionet);
 • duhanpirja – nikotin e komprometon florën natyrore vaginale dhe në mënyrë indirekte merr pjesë te shumë faktorë për paraqitjen e vaginozës bakteriale;
 • përdorimi i veshjeve të ngushta dhe sintetike – pëlhurat artificiale nuk lejojnë që lëkura të frymëmerr, kështu djersa nuk del jashtë dhe krijohen kushte për infeksione vaginale të këpurdhave
 • Stresi – Stresi kornik e rrit niveli e kortikozolit në gjak, me çka reduktohet sitemi mbrojtës në organizëm;
 • Alkooli – e dëmton barazpeshën bakteriale në organizëm;
 • Diabeti – nëse keni infeksionet të këpurdhave, mirë është të kontrollohet edhe niveli i sheqerit në gjak për ta eliminuara këtë arsye ose që të keni trajtim të volitshëm duke evituar infeksionet vaginale
 • Shtatzania dhe cikli menstrual – debalancimi hormonal gjatë shtatzanisë dhe ciklit menstrual, poashtu mund të jetë arsye për zhvillimin e këtij lloji të infeksioneve;
 • Përdorimi i përditshëm i pecetace dhe, para se gjithash, tamponëve;
 • Larja e veshjeve të brendshme në temperaturë më të ulët se 600С.

 

Infeksionet vaginale në format e tyre më të lehta shpesh lihen pas dofre. Zakonisht, mendohet se kjo është diçka që do të kalon vetë. Për fat të keq, një numër i madh i infeksioneve vaginale jo vetëm që nuk zhduken vetvetiu, madje mund të shëndrohen në kronike. 

 

Prevenimi

 

Si te gjithë gjendjet dhe sëmundjet, prevenimi është shumë i rëndësishëm. Nuk ekziston asnjë mënyrë e unifikuar për prevenim te të gjitha gratë, por sërish ka disa gjëra që mund të ndihmojnë shumë që të mbroheni:
Mbajeni pjesën vaginale të thatë, sidomos në dush;

  • Mbani veshje të brendshme prej pambuku;
  • Mos mbani kostume të lagura për notim;
  • Evitoni veshjet e ngshta të brendshme;
  • Evitoni deodorant kimik. Mos shfrytëzoni produkte për higjienë intime, pastrimi i rregullt mjafton për pastrim normal intim; 
  • Evitoni banjot e ngrohta;
  • Nëse përdorni tampon, ndërroni në kohë dhe shpesh;
  • Kujdes me nivelin e sheqeti në gjak, nëse keni diabet;
  • Përdroni antibiotik nëse e keni patjetër dhe nëse udhëzohet nga mjeku; 
  • Përdorni prezervativ, sidomos nëse keni partner të ri;
  • Ushqehuni me pemë dhe perime që përmbajnë firba dhe materie mikroushqyese. Para se gjithash, reduktoni konsumin e karbohidrateve;
  • Përdorni probiotik dhe konsumini mjatë kos ose kefir.

 

Kontrolli i rregullt gjinekologjik është me rëndësi të madhe për mirëmbatjen e shëndetit të mirë të tërë rajonin urogjenitale. 

 

Trajtimi


 

Përveç terapisë standarde e cila do të udhëdheohet nga gjenikologu juaj, përdorimi i resurseve natyrore dhe ndryshimi i shprehive të caktuara të të ushqyerit mund të ndihmon shumë trajtimin infeksionit he, gjithsesi pengon edhe riparaqitjen.

Konsumi i hudhërës në ushqim. Rrisni konsumin e hudhërës si bar natayror kundër bakterieve dhe këpurdhave.Konsumoni kos dhe shtesa probiotike. Ata janë miq të bakterieve të mira, kurse me këtë– armiq të bakterieve të këqija. Gjatë paraqitjes së simtomeve, rekomandohen konsumi i pothuaj gjysmë litre kos në ditë. Mund të ndihmon në reduktimin e kruarjes dhe skuqes nëse e përdorni direkt në mukozë e ndezur (lejoni që të veproj pothuaj dhjetë mituta dhe shpërlaj vetëm me ujë). 

Boronica e tharton mjedisin dhe ka ndikim të madh në trajtimin e infeksioneve. Rekomandohet konsumi i një gote lëngut pa sheqer i boronicës.

Vaji i kantarionit ose çaji mund t’i shkatrojnë bakteriet, por pastaj duhet të bëjmë kujdes për sasinë dhe cilësinë e yndyrës, që të mos kemi reagim alergjik. Disa pika vaj të veçantë mund të derdhen në tampon. Edhe më e thjeshtë është përdorimi i vaginaletëve nga vaji i katrarionit, të cilët mund të blihen në barnatore.

Uthëlla e mollës është një nga antibiotikët më të fuqishëm natyror, që është i dobishëm kundër vuriseve, bakterieve dhe protozoar. Ndihmon për kthimin e pH normale në vaginë, duke evituar paraqitjen e infeksioneve. 

Vaji i kokosit përdoret me sukes në trajtimin e infeksioneve të lëkurës dhe mukozës, duke dëmtuar Candida albicans.

Konsumoni më shumë antioksidanse për rritje të imunitetit.

 

Dy deri në tre infeksione për një vit nuk janë arsye për shqetësim, por nëse këto paraqiten më shpesh, atëherë barnat natyror nuk ndihmojnë mjaftueshëm dhe duhet një kontroll e përshtatshme nga mjeku.


 

Konjuktiviti alergjik paraqet ndezje akute ose kronike interklinik të konjuktivës së syritr e cila manifestohet me lotim, skuqe, ëntje lokale dhe kruarjen. Keratokonjugtiviti alrgjik paraqet ndezjen alergjike të konjuktivës dhe kornesë. 

 

ARSYET DHE LLOJET
Arsyet për paraqitjen e konjuktivitit alergjik janë ndjeshmëria e tepërt e alergjeneve të caktuara specifike. Ekzistojnë disa nëntipe të konjuktivitit alergjik.

Konjuktiviti sezonal alregjik.
80% e rasteve me konjuktivit alergjik janë pikërisht nga ky grup. Paraqitet në pranverë, ka fundi i verës dhe në vjeshtë. Në periudhën e dimërit qetësohet sepse përshtatet me ciklin jetësor të bimëve. Shkaktar më i shpesht i këtij konjuktiviti alegjik është poleni i blinit, ambrozia, mështeka, hithri dhe të tjerë.

Konjuktiviti alergjik gjithvjetor
Në këtë kategori bëjnë pjesë 10% nga numri i përgjithshëm. Shpesh shoqërohet me teshti dhe kollitje. Alergjentet më të shpeshta janë disa ushqime, qime të kafshëve shtëpiake, barna ose kozmetikë.

Konjuktiviti atipik alergjik dhe keratokonjuktiviti alergjik vernal.

Më shpesh paraqitet te djemtë me moshë 5 - 15 . Ka tre forma: palpebrale, limbale dhe forma e përzier. Këtu shenja klinike janë papilet e konjuktivës, ndryshimet në limbus dhe korne që mund të shihen me biomikroskop. 
Keratokonkjuktiviti vernal paraqet ndezjen kronike, bilaterale të syrit. Më shpesh paraqitet te fëmijët dhe individët e rinj, kryesisht meshkuj. Kjo është forma më e rëndë. 

Konjuktiviti alergjik giganticelular.
Më shpesh parqitet te pacientët që shfrytëzojnë thjerrëza dhe proteza për sy.

 

Më të shpeshta janë edhe të ashtuquajturit alergjitë urbane, gjegjësisht alergjitë që paraqiten si reagim i ajërit të ndotur në qytete të mëdha.

 
SIMPTOMETManifestimet klinike të konjuktivitit alergjik nuk dallohen nga ato me konjuktivit me prerjardhje jo alergjike, gjegjësisht ka kruarje, lotim dhe skuqe e syrit dhe ëntje e kapakëve të syrit. Dallimi kryesor mes konjuktivitit alergjik sezonal dhe konjuktivitit alergjik gjithvjetor është koha e paraqitjes. Simptomet te konjuktiviti alergjik sezonal paraqiten në kohë të definuar, gjegjësisht në periudha kur kemi prani më të madhe të alergjive nga poleni
 
SI TË MBROHEMI?

 

Profilaksa e ekspozimit dhe evitimi i kontaktit me alergjenin paraprakisht të identifikuar është masë më e mirë e prevenimit. Por, ashtu si edhe te sëmundjet tjera elergjike në shumicën e rasteve është vështirë të izolohemi nga alergjenet, duke pasur parasyshë praninë e madhe të alergjeneve në aktivitetet e përditshmedhe në mjedisin e jashtëm.

TERAPIATrajtimi i konjuktivitit alergjik është jo-farmakologjik dhe farmakologjik. Terapia jo farmakologjike përbëhet nga masat për kontrollim të mjedisit jetësor (profilaksa e ekspozuar), e cila në shumë raste ka efekte kufizuese. 
Terapia farmakologjike e konjuktivitit alergjik mbështete mbi përdorimin e lotëve artifical, vasokonstruktorëve kolale, kortikosteroideve dhe antihistamineve. Terapia me përdorimin e lotëve artifical përbëhet nga pirje mekanike të alergjenit dhe në këtë mënyrë zbutet ndezja ose inflamacioni. Vasokonstriktorët lokal, ndikojnë në atë mënyrë ku mekanikisht i ngushtojnë enët e gjakut të syrit dhe fotografia klinike e bëjnë më pak dramatike. Opsioni tjetër e trajtimit janë kortikosteroidet lokale. Japin efekt të shpejtë, por nuk mund të përdoren për një kohë të gjatë për shkak të reagimeve të mundshme negative. Antihisteminet lokale dhe stabilizatorët lokal për yndyrërat janë preparat më shpesh të përdorura për trajtim të konjuktivitit alergjik me ndikim direkt mbi procesin e ndezjes. Përparsi e madhë është mundësia për t’u përdorur gjatë kohë dhe sigurinë më të madhe që e ofrojnë.
 
Dr. Svetlana Stojkovska 
Shtëpia e Shëndetit Shkup, Poliklinika Bitpazuar

 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin