Состојки:

- 1/2 зелена зелка
- 3 струка праз
- 3 моркови
- 2 тиквички
- 1 целер
- 2 чешниња лук
- 300 г компир
- 100 г грав
- 20 г путер
- сол, бибер, зачини по желба
 
Подготовка:
Сите зеленчуци исечкајте ги на ситни парчиња. Во сад на оган растопете го путерот. Додадете ги зеленчуците и гравот да се пропржат 5 минути и потоа додадете вода и нека се вари околу 1час. Компирот ставете го на крај и варете сèзаедно додека да биде сèсварено. Зачинете по желба. 
Состојки:

- 200 г сос од боровинки
- 600 г боровинки + 60 г засладувач  (мед, агаве сируп)
- 60 г путер од бадеми
 
Подготовка:
Боровинките ставете ги во сад на оган и нека се варат околу 15 минути. Додадете го засладувачот и оставете да се олади. Подгответе го и путерот од бадеми. Сирови бадеми треба малку да се запечат и изблендирајте во блендер сè до добивање на хомогена смеса. На крајот соединете ги путерот од бадеми и сосот од боровинки во единствена хомогена смеса. 
Состојки:

- 70 г путер
- 80 г шеќер
- 3 јајца
- 150 г брашно
- 50 г брашно од костен
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 лажичка цимет
- сок од 1/2 портокал 
- 150 г рендана тиква 
- 150 г мешани ореви, бадеми, лешници ситно сечкани
- по желба суво грозје, брусница
 
Подготовка:
Со миксер измешајте ги убаво путерот и шеќерот. Додадете ги јајцата, сокот од портокал, па потоа полека ставете го брашното и содата. Смесата треба да биде хомогена. На крај додадете ги јатките, сувото овошје по желба и тиквата. Ставете во сад за печење и печете на 160 степени околу 45 минути. На крај кога ќе се излади можете да посипете со шеќер во прав.
Состојки:
8 зрели смокви 
120 г ементал или кравји кашкавал
120 г млад спанаќ, или зелена салата ситно сечкана, рукола
1 лажица мед, маслиново масло и оцет
сол, бибер, магдонос
 
Смоквите исечете ги на половина. Во тава со масло, ставете ги смоквите и додадете го медот. Смоквите оставете ги 3-4 минути да се карамелизираат. Салатата измијте ја и ставете ја во сад, измешајте со масло, оцет и зачинете. Одозгора ставете ги смоквите и кашкавалот сечен на тенки ленти.
Потребни состојки:

1 пакување лиснато тесто
250 г свежа брокула 
4 јајца
2 лажици павлака за готвење
3 лажици кисело млеко
1 лажица сечкан босилек
125 г сино сирење
сол и црн бибер
 
Подготовка:
Брокулата сварете ја на пареа. Тестото ставете го во калап за печење тарт и избоцкајте го со виљушка. Кога брокулата ќе биде омекната, уклучете ја рерната на 200 степени. 
Во сад иматете ги јајцата, павлаката, синото сирење, киселото млеко, солта, биберот и босилекот. Врз тестото ставете ја брокулата и смесата ставете ја одозгора. Нека се пече 30 минути. Послужете со зелена салата.  
Потребни состојки:

500 г мелено месо
1 тиква 
50 г мелен пармезан
2 главици кромид
1 чешне лук
магдонос по желба
маслиново масло, сол и бибер
 
Подготовка
Исечете ја тиквата по должина на два дела. Отстранете ги семките, а внатрешноста убаво извадете ја. На масло издинстајте ги месото и внатрешноста од тиквата, потоа додадете ги кромидот, лукот и магдоносот. Зачинете по желба. Оставете сèзаедно да искрчка убаво. Двете половини од тиквата убаво наполнете ги, ставете ги на тава за печење, одзгора ставете малку маслиново масло и ставете го пармезанот одозгора. Се пече 45 минути на 180 степени.
Состојки

350 мл млеко (ратсително)
6 големи кајсии
3 големи лажици мед
сок од 1/2 лимон
 
Изблендирајте ги кајсиите убаво, додадете ги останатите состојки и измешајте убаво. По желба може да се додадат мелени јатки.

Состојки

-  1 кромид ситно сецкан
-  малку путер
-  1 чешне лук
-  350 гр моркови сецкани на кругчиња
-  500 мл вода, или коцка за супа
-  500 мл млеко
-  50 гр леќа црвена
 
Подготовка
Во сад на оган ставете да се пропржи кромидот на путер, по некое време додадете го лукот. Ставете ги останатите состојки и оставете да се вари 20-тина минути. Зачинете по желба, сол, бибер, кари. На крај изблендирајте и сервирајте (топла или ладна) со лепче- по можност запечено.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.