Состојки
2 авокада 
1 краставица 
козјо сирење (може и фета)
сок од лимон
сол, бибер, маслиново масло и оцет
нанe
 
Подготовка: 
Авокадото и краставицата исечкајте ги на коцки и ставете го одозгора сокот од лимон. Додајте го сирењето, зачинете и измешајте убаво да се соединат состојките. 
Состојки:
250 г рендан морков (може да додадете и малку рендана зелка)
35 г брусница (свежа или сушена)
25 г исечкани ореви
свеж исцеден сок од лимон
половина лажичка мед
една лажичка свеж изрендан или мелен ѓумбир
малку сол
 
Подготовка:
Помешајте ги сокот од лимон, ѓумбирот, медот, циметот и додадете ги морковот, зелката и брусницата. Сето тоа промешајте го добро и украсете со исечканите бадеми.
Состојки
5 јајца
320 г брашно
180 г шеќер во прав
180 г стопен путер
70 г кисело млеко
1 пециво
20 кајсии
 
За крамбл
200 г брашно
150 г путер
150 г шеќер
80 г бадеми мелени
 
Подготовка
Изматете ги јајцата и додавајте го шеќерот полека, додадете гипутерот и киселото млеко, измешајте убавои додадете гибрашнотои пецивото. Ставете ја смесата во тава. Кајсиите исчистете ги и исечете ги на четвртини. За да го подготвите крамблот, измешајте гибрашното, изренданиот путер, шеќерот и бадемите. Врз смесата наредете ги кајсиите и на крај ставете го крамблот одозгора. Печете 35 минути на 180 степени. 
Потребни состојки
2 модри патлиџани
2 парчиња пилешко месо
400 мл сос од домати
50 г рендан кашкавал
100мл павлака за готвење
1 кромид
лук, маслиново масло, сол и бибер
 
Подготовка
Патлиџаните исечете ги на половина и извадете ја внатрешноста. На тава со маслиново масло ставете ги кромидот и лукот и малку пропржете ги, па додадете го пилешкото месо (исечкано на коцки) и внатрешноста од модрите патлиџани. Нека се готват 10 минути. На крај додадете го сосот од домати и павлаката, и нека се готви уште неколку минути. Наполнете ги патлиџаните со месото и одозгора ставете го ренданиот кашкавал. Нека се пече во загреана рерна 30 минути.
Состојки
800 г компири 
150 г сино сирење 
150 мл павлака за готвење 
100 мл млеко 
50 г путер 
зачини по желба
 
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Компирите исечкајте ги на тенки кругови. Во сад изгмечете го сирењето и додајте го млекото. Додадете ги и зачините. Во тава за печење претходно намачкана со путер, ставете еден ред од компирите, па одозгора ставете од сирењето, и така додека да ги потрошите состојките. Ставете ги да се печат околу 30 минути, па потоа полијте со павлаката и вратете ја во рерна уште 30 минути. Да се послужи топло.
Потребни состојки:
 
250 гр путер 
5 жолчки за тесто 
2 супени лажици  шеќер во прав
2 супени лажички млеко
1/2 прашок за пециво
400 гр брашно
 
Подготовка на тесто:
Од состојките се подготвува еднолично тесто кое што се дели на два еднакви делови. Од првиот дел се прави кора која се формира во плех (со дијаметар од 30см). 
Второто тесто се дели на два еднакви делови и се става за кратко во замрзнувач.
 
Подготовка на филот
5 белки се матат со 250гр шеќер во прав,160гр сецкани ореви, 5 лажици мармалад од кајсии. Половина од филот се нанесува врз тестото во плехот, над него се ренда едниот дел од замрзнатото тесто, повторно се става фил и се дорендува вториот дел од замрзнатото тесто
Се пече 1 час на температура од 150°C.
Потребни состојки
 
250 гр ориз 
4 лажици масло
1 главица кромид
50 гр индиски ориз
60 гр суво грозје
1 лажица сенф
4 моркови рендани
зачини- кари, сол, бибер, кориандер
 
Подготовка
Оризот сварете го. На масло пропржете го кромидот, додадете ги индиските ореви и сувото грозје. Потоа ставете ги морковите и зачините. На крај ставете го и оризот и измешајте. Сервирајте топло. 
Потребни состојки:
 
450 гр печурки
маслиново масло
200 гр киноа
30 гр семки од тиква
магдонос
млад кромид
1 чешне лук
малку сок од лимон
 
Подготовка

Печурките исецкани на половина (зависно од големината), ставете ги на хартија за печење и во рерна нека се печат на 200 степени околу 15-20 минути. За тоа време киноата нека се свари. Семките од тиква ставете ги на сува тава и нека се пропржат кратко. Кога киноата ќе се свари, во сад додадете ги младиот кромид исецкан на ситно, лукчето, магдоносот, печурките и семките од тиква. Зачинете со маслиново масло и зачини по желба.https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.