Состојки

350 мл млеко (ратсително)
6 големи кајсии
3 големи лажици мед
сок од 1/2 лимон
 
Изблендирајте ги кајсиите убаво, додадете ги останатите состојки и измешајте убаво. По желба може да се додадат мелени јатки.

Состојки

-  1 кромид ситно сецкан
-  малку путер
-  1 чешне лук
-  350 гр моркови сецкани на кругчиња
-  500 мл вода, или коцка за супа
-  500 мл млеко
-  50 гр леќа црвена
 
Подготовка
Во сад на оган ставете да се пропржи кромидот на путер, по некое време додадете го лукот. Ставете ги останатите состојки и оставете да се вари 20-тина минути. Зачинете по желба, сол, бибер, кари. На крај изблендирајте и сервирајте (топла или ладна) со лепче- по можност запечено.
Состојки
-  4 пилешки копанчиња
-  4 лажици маслиново масло
-  1 кромид
-  3 чешниња лук
-  малку ѓумбир мелен, куркума, сол, бибер
-  250 мл вода
-  магодонос ситно сецкан
-  100 гр маслинки без семка
-  1 лимон
 
Подготовка

Во тава ставете ги копанчињата да се запржат на маслиново масло од двете страни, ставете сол и бибер. Во истата тава нека се издинстаат кромидот и лукот. Додадете вода, зачините и водата и оставете да се вари. По некое време ставете ги маслинките, сокот од лимон, и оставете да крчка на тивко околу 45 минути, се додека месото не се одвои од коска.

Состојки
-  500 гр боранија зелена
-  6 млади компирчиња
-  1 кромид
-  3 домати
-  2 жолчки сварени
-  масло, оцет, сол, бибер, ситно сецкан магдонос
 
Подготовка
Боранијата исецкајте ја на половина, ако е долга, компирите исецкајте ги на кругчиња, и потоа ставете ги да се сварат малку. Измијте ги доматите и кромидот и исецкајте ги. Измешајте ги во сад за салата сите состојки, додадете масло и оцет, и зачинете. Одозгора ставете ги исецканите жолчки и магданосот. 
Состојки
- 8 праски
- 2 лажици шеќер
- 2 лашици мелени бадеми
- 200 гр путер (омекнат)
- малку сол и шеќер
- брашно по потреба
 
Подготовка
Загрејте ја рерната на 150 степени. За тестото, измешајте го путерот со шеќерот и малку сол, ставете брашно по потреба. Тестото малку оставете го во фрижидер. Измијте ги праските и исечете ги на 6 или 8 делови. Тестото ставете го во тава за тарт, убаво израмнете ги краевите. Исечените праски ставете ги врз тестото, и наросете со малку шеќер и мелени бадеми. Ставете да се пече 35 минути. 
Состојки
2 авокада 
1 краставица 
козјо сирење (може и фета)
сок од лимон
сол, бибер, маслиново масло и оцет
нанe
 
Подготовка: 
Авокадото и краставицата исечкајте ги на коцки и ставете го одозгора сокот од лимон. Додајте го сирењето, зачинете и измешајте убаво да се соединат состојките. 
Состојки:
250 г рендан морков (може да додадете и малку рендана зелка)
35 г брусница (свежа или сушена)
25 г исечкани ореви
свеж исцеден сок од лимон
половина лажичка мед
една лажичка свеж изрендан или мелен ѓумбир
малку сол
 
Подготовка:
Помешајте ги сокот од лимон, ѓумбирот, медот, циметот и додадете ги морковот, зелката и брусницата. Сето тоа промешајте го добро и украсете со исечканите бадеми.
Состојки
5 јајца
320 г брашно
180 г шеќер во прав
180 г стопен путер
70 г кисело млеко
1 пециво
20 кајсии
 
За крамбл
200 г брашно
150 г путер
150 г шеќер
80 г бадеми мелени
 
Подготовка
Изматете ги јајцата и додавајте го шеќерот полека, додадете гипутерот и киселото млеко, измешајте убавои додадете гибрашнотои пецивото. Ставете ја смесата во тава. Кајсиите исчистете ги и исечете ги на четвртини. За да го подготвите крамблот, измешајте гибрашното, изренданиот путер, шеќерот и бадемите. Врз смесата наредете ги кајсиите и на крај ставете го крамблот одозгора. Печете 35 минути на 180 степени. 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.