Потребни состојки за тесто:

- 150 гр сирови ореви
- 100 гр урми
- 3 супени лажици кокосово брашно

Потребни состојки за фил:
- 200 гр печена или варена тиква
- 15 мл јаворов сируп
- 15 гр кафеав шеќер
- 1 кафена лажичка цимет
- 1 кафена лажичка ванилин шеќер
- 1 супена лажица кокосово масло
- вода по потреба

Подготовка:Состојките за тесто се блендираат се до добивање на хомогена смеса.
Се става на подлога и се обликува во форма по избор. Состојките за филот исто така се
блендираат и со добиената смеса се филува претходно подготвеното тесто.
Одозгора се оросува со кокосово брашно. Се чува во фрижидер и се служи ладно.
  • јајца
  • шолја(од200мл) шеќер
  • шолја млеко
  • ½ шолја масло
  • шолја пченичен гриз
  • шолја мелени ореви
  • кесичка прашок за пециво
  • шолји рендани јаболка
  • 100 г суво грозје

 

За чоколаден прелив:

  • 80 мл млеко
  • 80 г путер
  • лажички шеќер
  • 100 г чоколада за готвење

Подготовка

Изматете ги белките со шеќерот, додадете ги жолчките, па млекото, оревите, гризот, прашокот за пециво, ренданите јаболка и сувото грозје. Измешајте убаво и
ставете во тавче (25x35cm), подмачкано или обложено со хартија за печење. Печете околу половина час во рерна загреана на 180°C.За преливот – загрејте
го млекото со шеќерот, додадете го путерот и чоколадата и мешајте сè додека не се растопи. Со подготвената смеса прелијте го колачот.
Исечете на коцки, оставете да се излади и послужете.
Потребни состојки
  • 4 компири
  • 500 г прокељ (заподготовканаовајадењенајдобро е дакориститесвеж  прокељ)
  • 2 моркова
  • 1 лажичка путер
  • 1 врзоп свежа рукола
 
За прелив:

  • 1 лажичка сенф
  • 1 лажичка мед
  • 2 лажички маслиново масло
  • 2 лажички лимонов сок
Овој прелив може да го комбинирате и со други јадења, особено со брокола.
 
Подготовка:
Сварете ги компирот и морковот во посолена вода (варете околу 15 мин). Секоја главица прокељ исчистете ја и пресечете на половина.
Кратко пропржете го кељот на путер, додадете вода (1/2 шолја) и динстајте уште 5–7 минути додека прокељот не омекне. Варениот компир исечкајте го на коцки,
а морковот на ленти. Соединете ги сите состојки за преливот и добро промешајте. Прокељот соединете го со останатиот зеленчук и прелијте ги со подготвениот прелив.
Одозгора ставете свежа рукола. Јадењето е најдобро да се служи топло, веднаш по подготовката.

Потребни состојки за шест лица: 

800 г свински шницли исечени на помали парчиња, 

600 гр шампињони, 

2 главици кромид, 

2 дл павлака, 

1 дл бело вино, 

30 г путер, сол и бибер.

 

Подготовка

Шампињоните исчистете ги и исечкајте на половина. Во тава загрејте го путерот и издинстајте го ситно сечканиот кромид. 

Додадете го месото, посолете и забиберете. Прелијте со бело вино и варете околу 30 минути или подолго, ако е потребно. 

Потоа, извадете го месото, додадете ги печурките, динстајте 5 минути, додадете ја павлаката и гответе уште 10 минути. 

Месото поделете го во чинии и прелијте го со топлиот сос од печурките. Послужете додека е топло.

 

Кременадли во сос од сенф

 

Состојки:

  • 4 парчиња свински кременадли 

  • 50 г путер 

  • 1 лажичка сол

  • 1 лажичка бибер

  • 1 лажичка мешан сув зачин

  • 2 лажици сенф

  • 1 чаша црвено вино

  • 180 г кисела павлака

 

Подготовка:

Парчињата месо ги посолуваме, им ставаме бибер и мешан сув зачин без сол. Ги пржиме на путер. Ги тргаме настрана и во истата тава ги ставаме виното, сенфот и киселата павлака. Промешуваме и оставаме кратко да проврие. Потоа, месото го враќаме во тавата, па, заедно со сосот, да проврие уште кратко време (околу 10 минути).

 

Забелешка:

Количеството зачини ставајте си го по вкус. Во сосот, наместо црвено, може да ставите и бело вино. 

 

Пита со спанаќ

Состојки:

  • 500 г готови кори за пита
  • 500 г чистен спанаќ
  • 250 г сирење
  • 4 јајца
  • 200 мл млеко
  • 200 мл кисела павлака
  • 1 лажичка сол
  • 100 г путер или маргарин за премачкување

 

Подготовка на фил:

Јајцата добро изматете ги и додадете ги киселата павлака и сирењето, исечкано или испасирано. Кон ова, додадете го спанаќот, претходно избланширан и исцеден и посолете. Смесата добро измешајте ја.

 

Во четвртесто тавче, претходно премачкано, ставете една кора и премачкајте ја со растопениот путер (маргарин), ставете ја втората кора и врз неа нанесете од филот. Постапката повторувајте ја сè додека има кори. На крајот, поклопете со две кори и премачкајте со преостанатиот путер. Исечете на коцки и целата пита прелијте ја со млекото.

Ставете во рерна, загреана на 200 степени и печете околу 40 минути. Послужете топло.

 

Штрудла со џем
 

Состојки

За тесто:

  • 500 г брашно
  • 250 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 2 јајца
  • 1/2 коцка свеж квасец (25 г)
  • 1/2 лажичка сол
  • 5 лажички шеќер

За фил:

  • џем  (по избор)

За премачкување на ролатот:

  • 1 жолчка и неколку капки масло

 

Подготовка:

Во 250 мл млако млеко разматете го квасецот и додајте една лажичка шеќер, и оставете да нарасне околу 15 минути. Во брашното додадете ги нараснатиот квасец, јајцата, маслото, шеќерот и солта. Измесете меко тесто.

Тестото поделете го на два дела, покријте го со крпа и оставете 45 минути да нарасне. Потоа, истенчете го тестото што е можно повеќе и по целата површина премачкајте со џем. Намотајте го во форма на ролат и ставете го во подмачкано тавче. Ролатите од горе премачкајте ги со жолчка во која сте капнале неколку капки масло. Ставете во рерна и печете 45 минути на температура од 200 степени. Готовите штрудли попрскајте ги со сосема малку вода, прекријте ги и оставете ги малку да се изладат. Посипете со шеќер во прав, исечете ги на потенки парчиња и послужете.

 

Прокељ со сланина

Состојки за 4 лица:

-  100 мл вода
-  1/2 чаша бело вино
-  100 г сланина
-  1 кромид
-  50 мл маслиново масло
-  1 кг прокељ 
       -  Сол и бибер

Подготовка:
Кромидот ситно исечкајте го и ставете го во тава со маслиново масло и,по кратко,додадете ја сланината. Откако убаво ќе омекнат,додадете гипрокељот (претходно сварен во вода) и белото вино. Зачинете и заедно нека останат на тивок оган во покриен сад. Послужете веднаш!
Истиот рецепт може да го подготвите и со кељ.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.