Состојки за 4 лица:

  • 2 тиквички

  • 2 јајца

  • 20 г путер

  • 100 мл павлака за готвење

  • 100 г пармезан

  • 1 лажица зачин

  • сол, црн бибер

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете ги тиквичките на тенки кругови. Во еден сад изматете ги јајцата, павлаката и зачинот, и половина од пармезанот.
Со путер премачкајте го садот во којшто ќе печете и ставете ги крукчињата тиквички. Врз нив сипете ја смесата од јајцата, додете сол и бибер, и одозгора наросете со остатокот пармезан. 
Нека се пече 30 минути и консумирајте го топло со некој вид месо или салата.

Состојки:

  • 400 г макарони

  • 4 јајца

  • ½ литар млеко

  • сирење (по желба)

  • 1 шолја масло

Подготовка:

Макароните се варат во посолена вода. Во погоден сад се матат јајцата, млекото, сирењето и маслото. Готовите макарони се цедат и се ставаат во тавче за печење. Се преливаат со смесата и се ставаат во загреана рерна на 220 степени дваесетина минути, односно додека не се запечат  макароните.

Состојки:

  • 1кг компир

  • 3 главици кромид (црвен)

  • 4 лажици  оцет

  • 4 лажици масло

  • сол и малку бибер

 

Подготовка:

Компирот се вари во посолена вода. Откако ќе се свари, се лади, се лупи и се сече на тенки крукчиња. Во посебен сад се става кромидот ситно сечкан на ливчиња, се додаваат оцетот, маслото и солта. Се меша и се добива прелив кој е добро да отстои додека се вари компирот.
Во стаклена чинија се реди слој од компирот и слој од преливот сè додека има смеса. Одозгора се посолува со бибер.

Состојки:

 

  • 300 г пилешко месо

  • 300 г млада коприва

  • 1 главица кромид

  • 1 морков

  • целер, пашканат, 1 чешне лук

  • сол, бибер, зачин и 1 лажица пченкарно брашнo

Подготовка:

Пилешкото месо се вари и се сече на коцки. Во тава се пропржува кромидот, во кој се додава зеленчукот исечкан на коцки. Се прелива со водата каде е варено месото и се врие 5 минути. Се додаваат копривaта (претходно попарена и исечкана) и 1 лажица пченкарно брашно, претходно разматено со малку течност од супата. Се вари уште 5 минути и се трга од оган. Може да се сервира со додаток од лимонов сок, павлака или кисело млеко.

Состојки

  • 8 дуњи
  • 6 лажици мелени ореви
  • 2 лажици сечкани лешници
  • 4 лажици мед
  • 200 г шеќер
  • 2 лажици ванилин шеќер

Подготовка

Дуњите добро измијте ги, исечете ги на половина и извадете ги семките. Внатрешноста наполнете ја со смесата од ореви, лешници, шеќер и мед. На крајот посолете со ванилин шеќер. Печете во рерна околу 45 минути на 200 степени. Оладете и сервирајте.
 

Состојки:

  • 150г путер или маргарин
  • 4 јајца
  • 1 ванилин шеќер
  • 250г шеќер
  • 300г брашно
  • ½ ќесичка прашок за печиво
  • 125мл млеко
  • 1-2 супени лажици рум (по желба)
  • 100г кршени ореви или лешници (по желба)
  • 30гкакао
  • шеќер во прав

Подготовка:

Измешајте ги путерот (маргаринот), шеќерот, жолчките и ванилиниот шеќер сè до формирање на пенеста смеса. Потоа, додадете ги млекото и румоти наизменично додавајте од брашното, претходно измешано со прашок за печиво, и изматените белки. На крај, по желба додадете кршени ореви или лешници.
Смесата поделете ја на два дела. Во едната половина од смесата додадете смеса од какао, разматено во 1 супена лажица млеко. Во калап за печење полеан со брашно, наизменично ставајте по лажица од „жолтата“ и од „кафеавата“ смеса и печете во рернана 185 степени околу 1 час. По желба, додека сè уште е топол колачот, нанесете шеќер во прав.

ПРОЈА

Состојки

  • 4 јајца
  • 2 шолји (за кафе) масло
  • 4 шолји (за кафе) пченкарно брашно
  • 3 шолји (за кафе) пченично брашно
  • 3 шолји (за кафе) кисела вода
  • сирење по вкус
  • печиво
  • 1 канче кисела павлака (200 мл)
  • сол по вкус

Подготовка

Посебно изматете ги жолчките со сите состојки. Отакако смесата ќе биде добро соединета, постепено додадете ги претходно изматените белки.  Смесата налејте ја во тава или во модли за печење и печете на 200 степени додека не зацрвени. По желба, пројата одозгора можете да ја наросите со сусам.

Состојки

  • 400 г мелено месо
  • 150 г фета сирење
  • 1 врвка блитва
  • 2 варени јајца
  • 1 жолчка
  • 2 лажици презла
  • 2 лажици пире од домат
  • 1 лажица соја сос
  • сечкан магдонос, сол, бибер

 Подготовка

Презлата натопете ја во две лажици вода. Блитвата добро измијте ја, отстранете го коренот и потопете ја во врела вода. Процедете и ситно исечкајте. Варените јајца изрендајте ги, а сирењето испасирајте го со виљушка. Во меленото месо ставете ги жолчката, презлата, магдоносот, биберот и посолете. Смесата добро измесете ја со раце и растргнете ја на подмачкана алуминиумска фолија со дебелина од околу 5 мл.
Блитвата, сирењето и јајцата измешајте ги и нанесете ја оваа мешавина врз месото и завиткајте го во форма на ролат. Ставете во плех, прекријте со фолија и печете на 200 степени околу 40 минути (фолијата извадете ја по 25 мин. печење). Неколку минути пред крајот на печењето, извадете го ролатот и премачкајте го со доматното пире измешано со соја сос и вратете да се допече. Готовиот ролат извадете го, проладете и исечете го на кришки.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.