Состојки
 
  • 4 јајца
  • 300 г јаболкa (крупно рендани)
  • 220 г шеќер (кафеав)
  • 250 гбрашно
  • 200 г путер
  • 50 г ореви
  • 50 г бадеми или лешници
  • 50 г суво грозје
  • 1 лажичка цимет
  • 1/4 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка прашок за печиво

Подготовка

Јајцата убаво изматете ги. Путерот стопен и оладен додадете го во садот со јајцата и продолжете со матење. Додадете ги шеќерот, брашното, содата, печивото и циметот. На крај, ставете ги ренданите јаболкaи сувото грозје. Смесата ставете ја на хартија за печење и печете на 180 степени 45-60 минути.

Состојки

  • 1 кг компири (или по потреба)
  • 500 г свежи шампињони
  • 2 средни главици кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажичка сенф
  • по вкус: сол, бибер, мешан зачин, мајчина душичка, чили
  • 2 јајца
  • 100 мл млеко


Подготовка:

Печурките исечкајте ги на парчиња и ставете ги малку да се запржат во тава на оган. Потоа, извадете ги настрана. Во истата тава додадете го ситно сечканиот кромид да се пржи. Кога ќе омекне, додадете го и изгмеченото лукче. Потоа, додадете ги и печурките, сенфот и зачините, и промешајте за убаво да се соедини.

Компирите излупете ги и исечете ги на тенки кругови. Тавата премачкајте ја со масло, наредете еден ред компири и одозгора ставете малку од зачините, а потоа наредете уште еден ред компири. Ставете половина од филот, покријте со ред компири и другата половина од филот. Одозгора наредете ги убаво компирите да нема празни места. Додадете малку вода во тавата и ставете да се пече во загреана рерна.

Јајцата разматете ги заедно со млекото и малку сол и пред крај прелијте ја мусаката. Вратете да се допече уште кратко, па извадете и оставете малку да се олади пред да послужите

Состојки

  • 1 марула, исечкана на парчиња
  • 1 јаболко, исечкано на резанки
  • мала црвена зелка, исечкана на мали долгнавести ленти
  • половина шолја ореви
  • чаден  кашкавал, количински додадете по ваш вкус

Прелив
Измешајте малку јаболков оцет со маслиново масло, сол и бибер, и едноставно прелијте ја салатата.
 

Пилешко на скара со зелена салата


  • 500 г бело пилешко месо

  • 1 лажиче соја сос

  • 1 лажиче сенф

  • маслиново масло, сол и бибер

  • зелена салата што може да се дополни со рукола, магдонос, босилек.

Салатата се зачинува и се додаваат маслиново масло и оцет (лимонов сок).
Пилешкото месо се сече на потенки парчиња за де се испржи побрзо. Премачкајте ги парчињата со прелив од сенф, соја сос, маслиново масло, сол и бибер. Добро е вака месото да отстои околу 2-3 часа.
Загрејте ја тавата за скара и ставете го месото да се пече 5-7 минути. Завртете го од другата страна и пропржете уште 3 минути. Вака подготвено, сервирајте го заедно со зелената салата.

 

Зеленчукова тава



Потребни состојки:

2 тиквички

2 моркова 

1 црн домат
1 главица кромид
100  гр путер 
60  г пармезан  
150 г брашно
3 лажици маслиново масло
сол и бибер

Исечете го ситно кромидот. Излупете и исушете ги тиквичките и црниот домат. Исечете го зеленчукот на коцкички.
На загреано масло пропржете го зеленчукот, ставете ги зачините и оставете го 20 минути на тивок оган.
Подгответе го тестото за одозгора: со врвот на прстите измешајте ги брашното, путерот исечкан на ливчиња, пармезанот, сол и бибер. Ставете го зеленчукот во тава и одозгора ставете го тестото (како песок). Да се пече 20 минути на 180 степени. 
Овој рецепт може да се приготви со кој било зеленчук по ваш избор.

 

Мајонез од индиски ореви
 



Состојки:

 

  • 250 г индиски ореви

  • 2 лажици сенф

  • 1 лажица мед

  • 5 лажици маслиново масло

  • по потреба вода

Индиските ореви се киснат преку ноќ (или 2-5 часа). Се вадат од водата и се ставаат во блендер. Се блендираат, се додаваат другите состојки и се продолжува да се блендира сè додека не добиете хомогена смеса. Се собира во стаклен сад и се чува во фрижидер.

 

Лосос со зеленчук



Потребни состојки (за две лица):

-2 парчиња лосос (по 150 г)

-4 зелени пиперки

-4 големи моркови

-2 големи лажици соја сос

-1 прстофат кафеав шеќер

-маслиново масло, сол, бибер

 

Рерната се загрева на 200 степени. Лососот се се прелева со маслиново масло, се зачинува со сол и бибер и се става во рерна да се пече десетина минути.
Морковот и пиперката се сечат по должина, на тенки ленти и се ставаат на веќе загреано маслиново масло. Кога ќе омекнат, се додаваат 1/3 шолја вода, сосот од соја и кафеавиот шеќер. Кога зеленчукот ќе добие карамелизиран изглед, се отстранува од оган и се сервира заедно со лососот.

 

Колач со кокос




Тесто:

5 јајца

12 лажици шеќер

12 лажици млеко

12 лажици масло

12 лажици брашно

200 г кокос

2 лажици какао

2 печива

Јајцата се матат со шеќерот. Се додаваат останатите состојки и се печат во подмачкан плех на 180 степени. Се лади.

Шербет

2 ½ чаши вода

2 ½ чаши шеќер.

Смесата се зоврива и се трга да се излади. Колачот се прелива со млак шербет.

Прелив

200 грама чоколада се растопува во 2 лажици вода и 2 лажици масло. Оладениот колач се премачкува со преливот и се остава во фрижидер да се излади.

Салата од праз и туна



3 средни стракови праз
1 конзерва туна
сок од ½ лимон, сол и бибер
 
Подготовка
Празот ситно се сечка, се посолува и се прогмечува со рака. Се додава туната, сокот од лимонот и сè заедно добро се меша. 
По желба, наместо туна може да се употреби сардина.
 
Пилешка чорба со коприви




 
Состојки
пилешко месо
1 главица кромид
1 чешне лук
неколку шаки коприви
магдонос, сол, зачин и бибер
 
Подготовка
Пилешкото месо се вари. Се процедува, месото се одвојува од коската, се сече на мали парченца и се враќа во процедената вода. Копривите се попаруваат со врела вода, се прелева со ладна вода, се процедува и се сечка. На масло се пржи исечканиот кромид со 1 лажица брашно и копривите. Оваа смеса се додава во водата со пилешкото месо и се доварува уште 4-5 минути. Се посолува и се зачинува по желба.
 
Оваа чорба е задолжително и незаменливо јадење за сите оние кои се слабокрвни, изнемоштени и заздравуваат од тешки заболувања. Идеална е за јакнење и за чистење на крвта. Особено е корисна за децата.
 
Рестуван компир



Состојки
1 кг компир
1 дл масло
2 главици кромид
малку црвен пипер, сол и бибер
 
Подготовка
Компирот се вари заедно со лушпата. Се лади, се лупи и се пасира со виљушка. На масло се пропржува кромидот, се додаваат црвениот пипер и компирот. Се посолува и добро се промешува. 
 
Салата од модар патлиџан



Состојки
модри патлиџани
црвени домати
китка магдонос
лук, сол
 
Подготовка
Модрите патлиџани заедно со кората се сечат на кришки од околу 0,5 см, па се посолуваат и се цедат. Вака подготвени се пропржуваат од двете страни на сосема малку масло. Црвените домати се сечат на кругови, а лукот и магдоносот се сечкаат ситно и се мешаат во една смеса. Во тава се ставаат кришките модар патлиџан и на секоја од нив се реди наизменично еден слој од смесата од магдонос и лук и слој од црвениот домат. Повторете го редењето најмалку 3 пати. Се посолува по желба. Се сече на коцки и има одличен декоративен изглед. Може да се служи како предјадење со парче сирење.
 
Намаз од ленено семе (здрава замена за мајонез)



 
Состојки
6 лажици ленено семе
250 мл вода
150 мл ладно цедено маслиново масло
1 лажичка сол
2 лажици сенф, сок од 2 лимона
 
Подготовка
Лененото семе се блендира со 250 мл вода. Откако смесата убаво ќе се изедначи во форма на крем, се додава ладно цеденото маслиново масло и повторно се блендира. Потоа, се додаваат солта, сенфот и сокот од лимон. Сето тоа заедно се блендира, сè додека смесата целосно не се соедини. Намазот е готов. По желба, може да се додаде луто пиперче и разни тревкасти зачини за приспособување на личните вкусови.

ВИШНА – против болки и воспаленија


 
Темноцрвена, привлечна и сочна. Со киселкав вкус и многу освежителна. Едноставно, вишната е овошје што содржи речиси сè што му е потребно на еден организам да остане здрав и витален. Поседува неверојатни лековити својства. Содржи богатство од витамини, минерали и, пред сè, антиоксиданси. Покрај низата позитивни дејства, карактеристична е по докажаните антивоспалителни ефекти.
20 вишни дневно го ослободуваат телото од болки, идентично како да употребите таблета против болка.
 
 
ЦРЕША – неодоливо привлечна



 
Не само што се омилен овошен десерт во овој период од годината, црешите се и вистинско мало богатство преполно со корисни витамини, минерали и антиоксиданси. Имаат изразено поволен ефект врз лекување на болести на срцето, коските и зглобовите. Богатството од антиоксиданси ги прави совршени во превенцијата од малигни заболувања и во зајакнување на имунолошкиот систем. Богати се и со мелатонин, со што на многу природен начин го регулираат ритамот на спиењето, ја подобруваат меморијата и го одложуваат процесот на стареење.
Сармички од блитва



Потребни состојки:
500 г мешано мелено месо 
40 помали ливчиња блитва
1 шолја ориз
3 главици кромид
2-3 чешниња лук
1 јајце
сол, бибер, црвен пипер, брашно и масло
 
Подготовка
На масло се пропржува кромидот, се додава месото и оризот и заедно се пропржува.
Се трга од оган и се додаваат останатите состојки. Јајцето се додава на крај во веќе проладениот фил.
Ливчињата блитва се мијат и им се сечат петелките. Поделете ги на 3 или на 4 снопчиња и вака поделени сосема накратко потопете ги во врела вода. Извадете со помош на решеткава лажица и веднаш потоа ставете ги во ладна вода за да се зачува зелената боја на листот. 
На вака подготвените ливчиња се става од филот и се виткаат сармички, се редат во соодветен сад и одозгора сармичките се прекриваат со ливчиња блитва.
Во тавче се става 1 лажица брашно, 1 лажиче црвен пипер, малку масло и околу 1 литар вода. Се зоврива и со ова се прелива подготвената сарма. Се поклопува и се става да се вари во рерна околу 1 час.

Варило од боранија и мелено месо



Потребни состојки:
250 г зелена боранија
250 г компир
300 г мелено јунешко месо
2 главици кромид
домат или салца сос
ловоров лист, бибер, црвен пипер, зачин
700 мл вода
 
Подготовка
Боранијата се мие и се сечка на парчиња, додека компирот се сечка на коцки.
Кромидот се сечка и се пропржува на маслиново масло. Се додава меленото месо и се пропржува. Потоа се додаваат сите останати состојки, се преливаат со вода и се варат 20 минути. На крај се додава сечканиот магдонос.

Шпагети од краставици



 

 

 

Потребни состојки:

3 краставици со средна големина – се лупат (може и нелупени, ако имаат тенка мазна кора) и се рендаат со спирилајзер во тенки шпагетки-спирали. Доколку немате спирилајзер, краставиците се сечат со ноже за лупење на тенки долги резанки во облик на јуфки, 1 морков се сече на тенки долги резанки како при лупење, 2-3 чешниња лук, ситно сечкан магдонос, сол, бибер, оригано, маслиново масло и лимонов сок.

За преливот е потребно:

2-3 црвени домати,

½ морков,

1 блага црвена пиперка,

1 луто црвено пиперче, сечено на тенки крукчиња за збогатување на вкусот,

1 супена лажица агаве сируп.


Морков салата со брусница


 

2 моркова се рендаат на крупно, се додаваат ситно сечкани 2-3 чешниња лук (може и младо лукче 2-3 страка),

се додава ситно сечкан магдонос и малку брусница.

Се зачинува со сол, маслиново масло и лимонов сок.

Може да се служи како брза лесна салата.



Колач со суво овошје





Потребни состојки: 
250 г суво грозје
250 г смокви
250 г брашно
250 г шеќер
1 кафена шолја бело вино
2 јајца
 
Подготовка
Јајцата се матат со шеќерот, а потоа се додава белото вино и брашното. Смоквите и оревите се сечкаат и се додаваат кон смесата заедно со сувото грозје и сè заедно убаво се промешува.
Вака подготвената смеса се истура врз хартија за печење, на плитка правоаголна тава, при што се формираат два ролата, кои се премачкуваат со една жолчка од јајце, и веднаш се ставаат да се печат околу 20 минути во претходно загреана рерна на температура од 170-200 степени.
Откако убаво ќе се излади колачот, се сече на потенки парчиња.

„Чупава“ Ката




Потребни состојки:
4 jajцa
250 г путер
250 г мармалад од кајсија
3 чаши (за вода) брашно
1 печиво
1 ванила
100 г сечкани ореви
1 лажица какао
10 лажици шеќер
шеќер во прав
 
 
Подготовка;
Се матат 4 жолчки во кои се додава путерот и повторно заедно се мати додека не се добие пенеста смеса. Се додаваат брашното, печивото и ванилата и се меси тесто кое на крајот се дели на 3 еднакви дела. Во едниот дел се додава какаото и сите три дела се ставаат во замрзнувач околу 1 час. 
Во тава подмачкана со путер се ренда белото тесто и врз него се посипува мармалад од кајсија и сечкани ореви. Врз ова се ренда тестото со какао и се премачкува со изматени 4 белки со 10 лажици шеќер. На крај се ренда последното бело тесто и се пече 30-40 минути на температура од 170°C. Откако ќе се излади, се сече на коцки и се оросува со шеќер во прав.
 
 
 

Мусака од спанаќ и компир
 


 

Потребни состојки:

2 кг спанаќ

1 кг компир

2 павлаки

3-4 чешниња лук

 

Подготовка

Компирот се лупи, се сече на големи парчиња и се вари само 10 минути со сол. Убаво се чисти спанаќот.

Во намрсено тавче се реди ред изгмечен компир, ред свеж спанаќ, па сечкани лукчиња.

Се става по 2 реда, да заврши со спанаќ. Одозгора се посолува со сол и мешан сув зеленчук.

Со попрскува со маслиново масло и се пече 40 минути во загреана рерна.

Се вади од рерна, се прелива со матена кисела павлака. Се сече како торта и така се сервира.

 

Праз со суви пиперки

 

Потребни состојки:

масло
3-4 страк
ови праз
3-4 суви пиперки
(лути или благи, според вкус)
црн пипер
црвен пипер

Начин на подготовка:
3-4 стракови праз исечете ги на кружни парчиња и ставете да се пржи на зејтин на среден оган. Сувите пиперки исечете ги на парчиња и додајте ги кога ќе омекне празот, пропржете ги заеднo сo празот и посипете ги сo црвен и црн пипер. Се сервира самостојно или како гарнир со пржено или печено месо, варен ориз, макарони, пире oд компири или салата!
 

Бурек пиперка


Потребни состојки:

10 црвени пиперки капија

½ кг урда

Бешамел сос за палачинки (1 јајце, 2 лажици брашно, малку млеко и сол)

Подготовка

Црвените пиперки се печат и се лупат, и им се вадат семките. 4 пиперки се сечкаат и се мешаат со урдата. Ако урдата не е солена, се посолува. 6 пиперки се полнат со смесата. Секоја пиперка се затвора со парченце леб, се става во бешамел сос и веднаш се пржи на врел зејтин до зацрвенување. Се препорачува да се јадат топли. Со ова јадење се препорачува салата од црвен домат со кромид и магдонос.


Ќофтиња во рибарски сос



Потребни состојки:

500 г мелено месо

2 јајца

1 поголем компир

1 главица кромид

сол, мешан сув зеленчук, бибер

За сосот

3-4 домати

3-4 чешниња лук

магдонос

1 лажица брашно


Подготовка:

Во длабок сад се ренда претходно излупен компир, на ситно со ренде. Врз него се ренда кромидот. Се додаваат двете јајца, месото и сите зачини. Убаво се меша со рака, за да се добие хомогена смеса. Се прават кругли ќофтенца и се пржат на загреан зејтин. Се ставаат на страна. Во истата тава се става брашното и слабо се запржува. Се додаваат изрендани доматите, лукот и магдоносот. Се пропржува и се залева со 300 г вода. Се остава да врие 5-10 минути и се додаваат ќофтенцата. Се исклучува, се покрива со капак и се остава до ладење на ринглата. Се служи со печени пиперки зачинети со лук и магдонос.


Свинско со туршија







Потребни состојки:

Свинска кртина, 1 кг за 4 лица

200-300 г мешан зеленчук од туршија (краставички, морков, зелен домат, карфиол, пиперка и др.)


Подготовка

На врел зејтин се става свинска кртина, исечкана на коцки да се пржи. Убаво се пржи до зацрвенување и се додава туршијата. Внимателно се посолува бидејки туршијата е солена. Се пржи додека целата маса не омекне.

 

Италијански леб со рузмарин
 


За овој рецепт потребно е:

225 г брашно

½ лажиче сол

1 ќесичка инстант сув квасец

4 чешниња лук, ситно сечкан

исечкани иглички од 2 гранчиња рузмарин

по желба 10 црни маслинки, крупно сечкани и без семки

1 лажица маслиново масло

За прелив и посипување

6 лажици маслиново масло

2 лажички крупна сол

иглички од едно гранче рузмарин

 

Подготовка

Во голем сад мешаме брашно, сол, квасец, лук, рузмарин и по желба маслинки. Во средината правиме вдлабнување и додаваме маслиново масло и 150 мл топла вода, мешаме и приготвуваме меко тесто. Тестото го месиме 10-15 минути, го ставаме во намастен сад, го покриваме со намастена проѕирна фолија или со крпа, и го оставаме на топло 45 минути двојно да нарасне. Го превртуваме тестото на работната површина и повторно лесно го месиме, а потоа го развлекуваме во круг со дебелина од околу 1 см. Тестото го ставаме на намастен плех и лесно го покриваме со намастена проѕирна фолија или крпа, и повторно го оставаме 25-30 минути да нарасне. Рерната ја загреваме на 200 степени. Со прстите правиме вдлабнатини по цело тесто, го посипуваме со 2/3 од маслиновото масло, рузмарин и сол. Печеме 25 минути да се зацрвени. Кога ќе го чукнеме од долната страна, треба да даде шуплив звук. Го вадиме на металната решетка и го посипуваме со остатокот од маслиновото масло.


Колач со тиква
(ор
игинален назив: Loretta Hoffmans Pumpkin Bread)






Мерна единица: шолја за чај
Време на подготовка: 10 минути
Време на печење: 40-60 минути

Потребни состојки:
- 1 шо
лја динстувана и испасирана тиква
- 1/3 шо
лја вода
- 1/2 шо
лја зејтин
- 1/2 шо
лја сечкани ореви
- 2 шо
лји брашно
- 1,5 шо
лја шеќер во прав
- 1 кафена лажичка сода бикарбона
- 1 кафена лажичка сол
- 1 кафена лажичка мускатно оревче и/или цимет
- 2 јајца

Се матат јајцата, па се додава: шеќерот, зејтинот, сувите состојки, тиквата и на крај водата.
Се става смесата во подмачкан калап за печење.
Се пече на загреана рерна на 180 степени.
По печењето се покрива со крпа и се остава да се олади.
Се ослободуваат краевите на колачот од калапот и се превртува.
По желба се декорира.
Добар
апетит!

 

 

Шарена чорба од зеленчук



300 г зеленчук исечкан на коцкички(морков, брокола, грашок, компир),
1 кромид,
40 г масло (путер),
40 г брашно,
малку сечкан магдонос и малку ароматични зачини по желба.
 
На масло или путер се пропржува малку сечканиот кромид. Потоа се додава зеленчукот. Се посипува со брашното и се налева со вода или бујон.
Се вари околу 20-30 минути.Се посипува сечканиот магдонос.
На ова,во секоја чинија може да се додадат „пржени коцкички леб“.
 
 
Зелена проја со сирење



3 јајца,
1 чаша бело брашно,
2 чаши пченкарно брашно,
1 чаша јогурт,
1 чаша кисела вода,
1/2 чаша масло,
300 г сирење (рендано или иситнето),
200 г спанаќ (или друг зеленолисен зеленчук како блитва или коприва),
1 прашок за печиво,
малку сол по желба.
 
Јајцата добро се матат со миксер, се додава јогуртот, потоа киселата вода и маслото. Се додава брашното во кое е измешан прашокот за печиво. На таа смеса се додава исечканиот спанаќ. На крајот се додава сирењето и добро се промешува.
Смесата се истура во подмачкана тава за печење. Тестото треба да е житко. Рерната се загрева на 200(220) ºС. Во така загреана рерна се пече 20-25 минути.
 
 
 
Запечена (потпечена) боранија



600 г боранија, измиена и исечкана,
2 главици кромид,
2 чешниња лук,
2 моркова, изрендани,
2-3 јајца,
магдонос,
200 г млеко или павлака,
1 лажиче црвен пипер,
малку масло,
сол, зачин, бибер, по желба.
 
Ситно сечкан кромидот се пропржува на масло, потоа се додава боранијата, морковот, лукчето и се динстува за да омекне. Се додава по малку водичка. Кога боранијата е наполу динстана(зготвена), без течноста се претураво огноотпорен сад. Јајцата се матат со млекото и се прелеваат преку боранијата. Се печево рерна, која е претходно загреана на 200ºС.
 
 
Палачинки



2 јајца,
250 г бело брашно,
250 г млеко,
250 г кисела вода,
малку сол (прстофат)
 
Јајцата се матат пенесто со миксер и се додава млекото. Се меша и се додава брашното, па киселата вода.Сè се промешува добро и се остава да отстои околу 1 час.
Во тавата во која ќе се пржат палачинките, пред пржење за секоја палачинка се става едно лажиче масло. Палачинките се пржат во загреана тава.
Потоа, испржените палачинки, по желба,може да се филуваат со солен или со сладок фил.
За солен фил– иситнето сирење измешано со 1 лажица павлака.
За сладок фил–може да се употреби мед, џем или друго по желба.
 
 
 
Шарена салата



5-6 листа зелена салата (марула, ајсберг или друга)
2 морковчиња,
1 мала китка карфиол (колку во една рака да собере),
1 рака зрна варена пченка,
1-2 лажици сок од лимон,
маслиново масло,
малку сол по желба.
Во подлабок сад се меша зелената салата исечкана на лентички, ренданиот морков и исечканата китка карфиол (се сечка на ситно). Се додава варената пченка и се зачинува со сол, лимонов сок и маслиново масло.
Состојките се промешуваат и може да се послужи.
 
 
Куглоф



180-200 г путер,
200 г шеќер,
4 јајца,
250 г брашно,
100 г сечкани ореви,
20 сечкани суви сливи или суво грозје,
2 ванилин прашок,
рендана кора од 1 лимон.
 
Сите состојки се мешаат, во хомогена смеса.
Тавчето за куглоф се премачкува со путер и се посипува со малку брашно. Се пече смесата 20 минутиво загреана рерна на 220 ºС, потоа се покрива со фолија и се намалува температурата на 150 ºС, се пече уште 20 минути.
 
 
Прелив за салата



Овој прелив за салата го зајакнува имунитетот и го подобрува метаболизмот. Може да се прелие преку зелена салата, риба, варен зеленчук или варено месо.
 
1 зрело авокадо (излупено и без семка),
2 чешниња лук,
малку магдонос, босилок, рузмарин, ситно сечкани,
малку сол, маслиново масло и лимонов сок по вкус. Сето ова се миксира или се гмечи со виљушка, додека да стане густо како прелив за салата.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.