Потребни состојки:
  • 3-4 млади кромитчиња или 1 главица стар кромид
  • 3-4 моркови
  • 1 шолја ориз
  • 2 шолји топла вода
  • 100-150 g грашок

Подготовка:
На масло слабо се пропржуваат сечканите кромид и морков. Се додава грашокот и оризот и заедно се пржи околу 2 минути. Се додава врела вода во однос 1 спрема 2. Се зачинува со сол, мешан сув зеленчук и бибер. Се вари 5 минути, се поклопува и се трга од рингла. После 20 мин. се сервира во чинија и се посипува со свеж сечкан магдонос. Овој прилог оди со сите видови подготвено месо и риба, а може да се јаде и како главен оброк.
Потребни состојки:
  • 500 g готови кори
  • 1 свеж квасец
  • 100 g масло
  • 1 kg спанаќ
  • 200 ml млака вода
Подготовка:
Спанаќот убаво се мие и се исцедува. Многу кратко се запржува со сол. Во шолја се ставаат топла вода, маслото и квасецот и убаво се промешуваат. Секоја кора се премачкува со преливот од квасец. На секоја четврта кора се распоредува спанаќ преку целата површина, лабаво се витка во ролна и се реди во подмачкано тавче бр. 32. Озгора се премачкува со преливот и се попрскува со масло. Се пече во загреана рерна на 2200 степени околу половина час. Наместо спанаќ, можете да употребите праз, блитва или зелка.
Потребни состојки:
  • 100 g зелена зелка
  • 100 g црвена зелка
  • 1-2 моркови
  • 5-6 ротквици
  • 5-6 листови марула
  • 100 g свежо цвекло
  • 1-2 младо лукче
  • 1-2 младо кромитче магдонос

Подготовка:
Ротквиците се сечкаат на кругови, марулата се сечка на ленти, останатите зеленчуци ситно се сечкаат или се рендаат. Се зачинува со јаболков оцет, маслиново масло и сол. Салатата се меша внимателно без гмечење одзгора и се наросува со магдонос. Оваа салата може да биде и многу убав енергетски главен оброк ако се додаде туна или некое варено месо.
Потребни состојки:
200-250 g млада коприва 1 главица стар кромид или 5-6 млади кромитчиња 2-3 моркови магдонос 1 l вода

Подготовка:
Млада свежно набрана коприва се попарува со врела вода. Се измива со ладна вода и ситно се сечка. Ситно исечканите кромид и морков се пропржуваат, се додаваат 2 супени лажици брашно и тоа се пропржува. Потоа се додаваат водата и копривата, се зачинува со сол, мешан сув зеленчук и бибер и се вари 10 минути. На крајот се додава ситно сечкан магдонос. Се сервира со кисело млеко или павлака во средина на чинијата.
Потребни состојки:
  • 1 килограм јаболки
  • 2 пудинга од ванила
  • ½ килограми бисквит
  • 300 грама шеќер
  • 500 милилитри вода
Подготовка:
Јоболките се лупат и сецкаат на крупни парчиња во сад. Се додава 300 грама шеќер и 500 милилитри вода. Се остава да се вари кратко околу 10-15 минути. Со лажица за пире се пасира и во него се додаваат два пудинга растворени во 100 милилитри вода. Се вари до згуснување во едно јаболково желе. Потоа во правоаголен сад се реди еден ред суви бисквити, се мачкаат со фил, па повторно се реди ред бисквити , па повторно фил, се до истрошување на количините. Завршува со фил најгоре.

Проја

Потребни состојки:
  • 2 чаши пченкарно брашно (1 чаша = 200 мл);
  • 1 чаша бело брашно тип 400;
  • 1 чаша млеко;
  • 1 чаша кисела вода;
  • 150 мл масло;
  • 1 кесичка прашок за печиво;
  • 1 кесичка сув квасец;
  • 4 јајца;
  • сусам, сол,
  • сирење,
  • маслинки,
  • шунка,
  • спанаќ...
Подготовка:
Во поголем сад убаво се матат јајцата, а потоа се додаваат сите останати состојки и убаво се меша. Кога ќе се соедини смесата, се додаваат сечкани маслинки, си- рење, спанаќ или шунка, или нешто трето, по желба, а може да не се додаде ништо. Смесата се пече во тавче обложено
Потребни состојки:
  • 200 г мелено месо;
  • 2 главици кромид;
  • 2 чешниња лук;
  • ловоров лист;
  • 5 дл сос од домати;
  • масло, зачини
Подготовка:
Kромидот и лукот се пропржуваат на масло, а потоа се додава и меленото месо. По кратко се додаваат зачините и сосот од домати и се остава да се крчка околу половина час. Доколку сосот од домати е киселникав, може да се додаде малку шеќер. Во меѓувреме во друго тенџере се варат шпагетите. Откако ќе бидат готови, се прелеваат со приготвениот сос. Се сервира со пармезан.
Потребни состојки:
  • 1 изрендана главица кромид;
  • 2 лажици брашно;
  • 1 литар вода;
  • сув вргањ или друг вид печурки по желба;
  • морков;
  • целер;
  • пашканат;
  • ловоров лист;
  • органо, бибер, сол
Подговотвка:
Ренданиот кромид се пропржува на масло, а потоа се додаваат брашното и водата. Откако ќе зоврие, се додаваат печурките, морковот, пашканатот и целерот, кои се претходно изрендани и зачините по желба. Се сервира со лимонов сок или павлака.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.