Пита со сирење
 
Потребни  продукти:
500 грама тенки кори
Смеса за премачкување: 50 мл јогурт или кисело млеко, 200 мл масло, 100 грама пченкарно брашно,100 грама пченично брашно,2 ќесички прашок за печиво,3 јајца

Начин на подготовка:
Се редат три кори една врз друга,при што секоја од нив се премачкува со гореподготвената смеса. На третата кора се става филот од урда и се витка во ролат.
Откако ќе се наредат ролатите еден до друг во должина на плехот (претходно подмачкан плех со масло), се прелеваат со остатокот од смесата. Се пече во загреана рерна на 200степени,околу 20 минути (5-10минути во исклучена рерна).

 


Салата од домати и моцарела сирење (салата Капрезе)
 
Потребни состојки:
2 домата со средна големина
300 г свежа моцарела
15-20 листови свеж босилек
сол и бибер (оригано)
маслиново масло
 
Подготовка:
Доматите и моцарелата исечете ги по желба. Распоредете ги листовите од босилек, додајте сол, бибер и маслиновомасло. А, по желба,во салатата можете да додадете и оцет балсамико.





Летна зелка со јунешко или свинско
 
Потребни состојки:
600 г јунешко или свинско месо
1 главица кромид
1кг и половина свежа летна зелка
1-2 моркова
1 свежа пиперка (може и лута за вкус)
2 домата
магдонос
 
Подготовка
Месото се вари. Во посебен сад се запржуваат сечканиот кромид, пиперката и морковот,со малку сол. Се додава исечкана зелката и слабо се запржува. Се додава изрендан домат, црвен пипер и се спојува со вареното месо. Се зачинува, се вари 10-15 минути. На крај,се додава сечкан магданос, се затвора со капак и се исклучува.
Ова јадење може да се приготви на истиот начин и без месо.




Кременадли од лосос во фолија
 
Потребни состојки:
За 4 лица1кг исечен лосос на кременадли
1 поголем лимон
1 главица кромид
1 поголем домат
2-3 лукчиња
По желба,се додава зачин: магдонос, оригано, лорбер.
 
 
Подготовка:
Лососот се посолува со сол, бибер и сув зеленчук. Лимонот,кромидот и доматот се сечат на кругли парчиња. На парче алуминиумска фолија ставаме маслиново масло, парчето лосос, лимонот, кромидот па доматот. Се посолува со магдонос и убаво се затвора да не диши. Постапката се повторува со секое парче лосос. Се редат во плех премачкан со масло и се пече во загреана рерна 20-30минути.
Се служи со фолијата која непосредно пред оброкотсе прави како чинија и се става во друга чинија.
Ова јадење се служи со пекарски компир и со зелена салата. 




Чорба од домати
 
Потребни состојки
2 главици кромид
1 кг домати
Оригано
По желба: магдонос, босилек
 
Подготовка
Во масло се запржува ситно изренданиот кромид со малку сол. Се додава 1 лажичка брашно и 1 лажичка црвен пипер и се прелива со излупен и изрендан домат и ½л вода.Се зачинува со мешан сув зеленчук, сол бибер по вкус. Се вари 5-10 минути. На крај,се додава оригано, ситно сечкан магдонос и неколку листови свеж босилек. Се покрива и се исклучува.




Обланди со чоколаден прелив
 
Потребни состојки:
-едно поголемо пакување обланди
 
Фил:
- 500 г шеќер
- 600 мл млеко
- 1 маргарин
- 500 г мелени бисквити
- 200 г мелени ореви
- 100 г суво грозје, попарено со вода и добро исцедено
 
 
Прелив:
- 150 г чоколадаза готвење
- 3-4 лажици млеко или вода
- неколку капки масло
- 20 г путер или маргарин
 
Подготовка:
- Шеќерот се пржи за да пожолти, но да не изгори. Потоа се додаваатмлекото и маргаринот, и
  сèзаедно се растопува.
- Потоа се трга од оган и се додаваат мелените бисквити и ореви.
- Со врел фил се филуваат обландите една по една, а последната се остава нефилувана.
- Обландата притиснете ја со потежок предмет за да се стегне.
- Потоа на горниот слој на обландата нанесете го врелиот прелив и израмнете го.
-Откако глазурата ќе се стегне,може да се исече на коцки.
Уживајте во десертот!


 

СОКОВИ

1 Сок од јаболко, цвекло и морков – сок кој ја штити и ја храни вашата кожа во лето:
                1 јаболко, без семки,исечкано на парчиња,
                ½  главица цвекло или1 помало цвекло, исечкано на парчиња,
                2 моркова.
                Сите состојки се ставаат во соковник.
                Пожелба,може да седодаде сок од ½  лимон или сок од 1 портокал.

Се препорачува да се консумира веднаш по приготвувањето.




2 Густ сок од малини и банана:
                2 чаши малини,
                2 банани, излупени,
                5 урми без семка.

Сето ова се мати во миксер и се додава вода по желба, до саканата густина.




3 Зелен сок од праски и банана:
                3 праски, без семка,
                1-2 банани, излупени,
                5 урми, без семка,
                4-5 поголеми листови спанаќ(или една рака).
                Пожелба, се додава цеден сок од 1 портокал.
                Сето тоа се мати во миксер. За поредок сок се додава вода по желба, при миксирањето.

Се препорачува овој сок да се пие наутро бидејќи дава енергија во текот на целото претпладне.





Млеко од бадеми – замена за млеко од животинско потекло:
                50-тина бадемчиња се киснат во вода од претходната вечер(околу 8 часа),
                3-5 урми, без семка, за поблаг вкус (пожелба),
                3 чаши вода(вкупно околу700-800 мл).
                Сето тоа се мати во миксер и се процедува низ густа цедалка или газа.
                Добиеното количество млеко е доволно за3-4 чаши.
                Ако сакате замена за чоколадно млеко, може пред консумирањето да се додаде по 1 мала лажичка рогач или какао во прав.
  
Ова млеко се чува во фрижидер до 24 часа и не се подгрева.






 „Саси вода“, вода која што освежува и ги топи масните наслаги
 Ако сакате водата да ја направите уште поблаготворна и ефективна за губење килограми, тогаш ќе ве интересира и оваа едноставна напивка, што ја смалува надуеноста и го подобрува варењето. Оваа едноставна и лесна за правење напивка ја има смислено нутриционистката Синтија Сас.
 
 
Состојки:
 
- 8 чаши вода
- 1 лажица рендан корен од ѓумбир
- 1 свежа краставица, средна големина, излупена и рендана
- 1 лимон,средна големина, исечен на тенки парчиња
- 6-7 гранчиња нане
 
Подготовка:
 
Наведените состојки се мешаат со вода и се остава смесата да отстои во текот на ноќта, за секоја намирница да ја испушти својата арома. Утредента, напивката се процедува и се консумира во текот на целиот ден.




 
Грчка салата
Потребни состојки:
  • 400 грама исецкан домат
  • 150 грама исецкана краставица
  • 90 грама исецкани жолти, црвени или зелени слатки пиперки
  • 40 грама исецкан кромид
  • 1 и пол лажица свежа мајчина душица или пола лажица сушено мајчина душица, иситнета
  • 1 лажица свежо оригано или ¼ лажица сишено оригано
  • 50 грама фета/сирење

 
Подготовка:
Во голема здела измешајте го доматот, краставицата, слатката пиперка, кромидот мајчината душица и ориганото. За прелив во мала сад изматете оцет и маслиново масло. Мешавината од оцетот и маслото прелијте ја врз мешавината од зеленчукот. Промешајте и додајте ја фетата.


Брз зелен омлет
Потребни состојки:
  • 10-20 листови штавељ или зеље
  • 6 млади кромитчиња со перца
  • сирење по желба
  • 4 јајца

 
Подготовка:
Штавељот и кромидчето убаво се мие и се сецка. Се пржи до омекнување и се полива со матени јајца со сирење. Убаво е  да не се меша како би можело да се исече на идеални  четвртини. Со него оди салата од свежи краставици со лукче.

Боранија со млад компир
Потребни состојки:
  • 600 грама боранија
  •  4 чешниња лук
  • 3-4 кришки месната сланина
  • маслиново масло
  •  сол, црн пипер,
  • црвена пиперка



Подготовка:
Младиот компир насечкајте го на големина која ви одговора и сварете го. Сланината исецкајте ја на коцки и запржете ја во тафче, додајте го лукчето ситно сецкано(внимателно да не загори). Боранијата исецкајте ја на посакуваната големина и сварете ја во малку вода. На боранијата додадете го варениот компир и сланината со лукчето. Додајте малку црвен пипер(може и буковец), бибер, сол и заедно варете го уште неколку минути.
Потребни состојки:
  • 3-4 млади кромитчиња или 1 главица стар кромид
  • 3-4 моркови
  • 1 шолја ориз
  • 2 шолји топла вода
  • 100-150 g грашок

Подготовка:
На масло слабо се пропржуваат сечканите кромид и морков. Се додава грашокот и оризот и заедно се пржи околу 2 минути. Се додава врела вода во однос 1 спрема 2. Се зачинува со сол, мешан сув зеленчук и бибер. Се вари 5 минути, се поклопува и се трга од рингла. После 20 мин. се сервира во чинија и се посипува со свеж сечкан магдонос. Овој прилог оди со сите видови подготвено месо и риба, а може да се јаде и како главен оброк.
Потребни состојки:
  • 500 g готови кори
  • 1 свеж квасец
  • 100 g масло
  • 1 kg спанаќ
  • 200 ml млака вода
Подготовка:
Спанаќот убаво се мие и се исцедува. Многу кратко се запржува со сол. Во шолја се ставаат топла вода, маслото и квасецот и убаво се промешуваат. Секоја кора се премачкува со преливот од квасец. На секоја четврта кора се распоредува спанаќ преку целата површина, лабаво се витка во ролна и се реди во подмачкано тавче бр. 32. Озгора се премачкува со преливот и се попрскува со масло. Се пече во загреана рерна на 2200 степени околу половина час. Наместо спанаќ, можете да употребите праз, блитва или зелка.
Потребни состојки:
  • 100 g зелена зелка
  • 100 g црвена зелка
  • 1-2 моркови
  • 5-6 ротквици
  • 5-6 листови марула
  • 100 g свежо цвекло
  • 1-2 младо лукче
  • 1-2 младо кромитче магдонос

Подготовка:
Ротквиците се сечкаат на кругови, марулата се сечка на ленти, останатите зеленчуци ситно се сечкаат или се рендаат. Се зачинува со јаболков оцет, маслиново масло и сол. Салатата се меша внимателно без гмечење одзгора и се наросува со магдонос. Оваа салата може да биде и многу убав енергетски главен оброк ако се додаде туна или некое варено месо.
Потребни состојки:
200-250 g млада коприва 1 главица стар кромид или 5-6 млади кромитчиња 2-3 моркови магдонос 1 l вода

Подготовка:
Млада свежно набрана коприва се попарува со врела вода. Се измива со ладна вода и ситно се сечка. Ситно исечканите кромид и морков се пропржуваат, се додаваат 2 супени лажици брашно и тоа се пропржува. Потоа се додаваат водата и копривата, се зачинува со сол, мешан сув зеленчук и бибер и се вари 10 минути. На крајот се додава ситно сечкан магдонос. Се сервира со кисело млеко или павлака во средина на чинијата.
Потребни состојки:
  • 1 килограм јаболки
  • 2 пудинга од ванила
  • ½ килограми бисквит
  • 300 грама шеќер
  • 500 милилитри вода
Подготовка:
Јоболките се лупат и сецкаат на крупни парчиња во сад. Се додава 300 грама шеќер и 500 милилитри вода. Се остава да се вари кратко околу 10-15 минути. Со лажица за пире се пасира и во него се додаваат два пудинга растворени во 100 милилитри вода. Се вари до згуснување во едно јаболково желе. Потоа во правоаголен сад се реди еден ред суви бисквити, се мачкаат со фил, па повторно се реди ред бисквити , па повторно фил, се до истрошување на количините. Завршува со фил најгоре.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.