• јајца
  • шолја(од200мл) шеќер
  • шолја млеко
  • ½ шолја масло
  • шолја пченичен гриз
  • шолја мелени ореви
  • кесичка прашок за пециво
  • шолји рендани јаболка
  • 100 г суво грозје

 

За чоколаден прелив:

  • 80 мл млеко
  • 80 г путер
  • лажички шеќер
  • 100 г чоколада за готвење

Подготовка

Изматете ги белките со шеќерот, додадете ги жолчките, па млекото, оревите, гризот, прашокот за пециво, ренданите јаболка и сувото грозје. Измешајте убаво и
ставете во тавче (25x35cm), подмачкано или обложено со хартија за печење. Печете околу половина час во рерна загреана на 180°C.За преливот – загрејте
го млекото со шеќерот, додадете го путерот и чоколадата и мешајте сè додека не се растопи. Со подготвената смеса прелијте го колачот.
Исечете на коцки, оставете да се излади и послужете.
Потребни состојки
  • 4 компири
  • 500 г прокељ (заподготовканаовајадењенајдобро е дакориститесвеж  прокељ)
  • 2 моркова
  • 1 лажичка путер
  • 1 врзоп свежа рукола
 
За прелив:

  • 1 лажичка сенф
  • 1 лажичка мед
  • 2 лажички маслиново масло
  • 2 лажички лимонов сок
Овој прелив може да го комбинирате и со други јадења, особено со брокола.
 
Подготовка:
Сварете ги компирот и морковот во посолена вода (варете околу 15 мин). Секоја главица прокељ исчистете ја и пресечете на половина.
Кратко пропржете го кељот на путер, додадете вода (1/2 шолја) и динстајте уште 5–7 минути додека прокељот не омекне. Варениот компир исечкајте го на коцки,
а морковот на ленти. Соединете ги сите состојки за преливот и добро промешајте. Прокељот соединете го со останатиот зеленчук и прелијте ги со подготвениот прелив.
Одозгора ставете свежа рукола. Јадењето е најдобро да се служи топло, веднаш по подготовката.

Потребни состојки за шест лица: 

800 г свински шницли исечени на помали парчиња, 

600 гр шампињони, 

2 главици кромид, 

2 дл павлака, 

1 дл бело вино, 

30 г путер, сол и бибер.

 

Подготовка

Шампињоните исчистете ги и исечкајте на половина. Во тава загрејте го путерот и издинстајте го ситно сечканиот кромид. 

Додадете го месото, посолете и забиберете. Прелијте со бело вино и варете околу 30 минути или подолго, ако е потребно. 

Потоа, извадете го месото, додадете ги печурките, динстајте 5 минути, додадете ја павлаката и гответе уште 10 минути. 

Месото поделете го во чинии и прелијте го со топлиот сос од печурките. Послужете додека е топло.

 

Кременадли во сос од сенф

 

Состојки:

  • 4 парчиња свински кременадли 

  • 50 г путер 

  • 1 лажичка сол

  • 1 лажичка бибер

  • 1 лажичка мешан сув зачин

  • 2 лажици сенф

  • 1 чаша црвено вино

  • 180 г кисела павлака

 

Подготовка:

Парчињата месо ги посолуваме, им ставаме бибер и мешан сув зачин без сол. Ги пржиме на путер. Ги тргаме настрана и во истата тава ги ставаме виното, сенфот и киселата павлака. Промешуваме и оставаме кратко да проврие. Потоа, месото го враќаме во тавата, па, заедно со сосот, да проврие уште кратко време (околу 10 минути).

 

Забелешка:

Количеството зачини ставајте си го по вкус. Во сосот, наместо црвено, може да ставите и бело вино. 

 

Пита со спанаќ

Состојки:

  • 500 г готови кори за пита
  • 500 г чистен спанаќ
  • 250 г сирење
  • 4 јајца
  • 200 мл млеко
  • 200 мл кисела павлака
  • 1 лажичка сол
  • 100 г путер или маргарин за премачкување

 

Подготовка на фил:

Јајцата добро изматете ги и додадете ги киселата павлака и сирењето, исечкано или испасирано. Кон ова, додадете го спанаќот, претходно избланширан и исцеден и посолете. Смесата добро измешајте ја.

 

Во четвртесто тавче, претходно премачкано, ставете една кора и премачкајте ја со растопениот путер (маргарин), ставете ја втората кора и врз неа нанесете од филот. Постапката повторувајте ја сè додека има кори. На крајот, поклопете со две кори и премачкајте со преостанатиот путер. Исечете на коцки и целата пита прелијте ја со млекото.

Ставете во рерна, загреана на 200 степени и печете околу 40 минути. Послужете топло.

 

Штрудла со џем
 

Состојки

За тесто:

  • 500 г брашно
  • 250 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 2 јајца
  • 1/2 коцка свеж квасец (25 г)
  • 1/2 лажичка сол
  • 5 лажички шеќер

За фил:

  • џем  (по избор)

За премачкување на ролатот:

  • 1 жолчка и неколку капки масло

 

Подготовка:

Во 250 мл млако млеко разматете го квасецот и додајте една лажичка шеќер, и оставете да нарасне околу 15 минути. Во брашното додадете ги нараснатиот квасец, јајцата, маслото, шеќерот и солта. Измесете меко тесто.

Тестото поделете го на два дела, покријте го со крпа и оставете 45 минути да нарасне. Потоа, истенчете го тестото што е можно повеќе и по целата површина премачкајте со џем. Намотајте го во форма на ролат и ставете го во подмачкано тавче. Ролатите од горе премачкајте ги со жолчка во која сте капнале неколку капки масло. Ставете во рерна и печете 45 минути на температура од 200 степени. Готовите штрудли попрскајте ги со сосема малку вода, прекријте ги и оставете ги малку да се изладат. Посипете со шеќер во прав, исечете ги на потенки парчиња и послужете.

 

Прокељ со сланина

Состојки за 4 лица:

-  100 мл вода
-  1/2 чаша бело вино
-  100 г сланина
-  1 кромид
-  50 мл маслиново масло
-  1 кг прокељ 
       -  Сол и бибер

Подготовка:
Кромидот ситно исечкајте го и ставете го во тава со маслиново масло и,по кратко,додадете ја сланината. Откако убаво ќе омекнат,додадете гипрокељот (претходно сварен во вода) и белото вино. Зачинете и заедно нека останат на тивок оган во покриен сад. Послужете веднаш!
Истиот рецепт може да го подготвите и со кељ.
Полнети јаболка со црвено овошје
 
Потребни состојки:
 

  • 6 јаболка
  • 12 бисквити
  • 30 г путер, на собна температура
  • 1 лажичка цимет
  • 600 г мешано црвено овошје
 
Подготовка

Измијте ги убаво јаболкaтa и исушете ги. Исечете го горниот дел и извадете ја внатрешноста со помош на лажичка (без да се оштетат јаболкaтa). 
Бисквитите иситнете ги, додадете го путерот и измешајте ги за да добиете смеса ситна како песок. Измешајте со половина од овошјето и наполнете ги јаболкaтa со оваа смеса. Ставете ги јаболкaтa во сад во кој ќе ставите 50 мл вода на дното и садот ставете го во претходно загреана рерна на 180 степени (20 или 25 минути). Кога ќе бидат печени, декорирајте ги со останатото овошје.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.