Потребни состојки


- 1 црвено јаболко
- сок од 1 лимон
- половина зелена зелка сечкана
- половина црвена зелка сечкана
- малку целер ситно сечкан
- сетно сечкани ореви
- 4 лажици јаболков оцет
- малку сенф
- сол, црн бибер
-сино сирење или фета
 
Подготовка
Во сад исечкајте го јаболкото на кришкиидодадете ги зелките и целерот. Во друг помал сад измешајте ги состојките за сос и ставете го одозгора на салатата и добро измешајте. На крај додадете ги сирењето и оревите одозгора.

Потребни состојки:

- 300 гр печурки (може и месо)
- 2 чешниња лук
- 1 кромид исечкан
- 1 тиквичка сечкана на коцки
- 1 домат исечкан ситно
- 300 гр ориз
- пармезан и зачини по желба
- малку свеж магдонос
 
Подготовка

Во еден сад со масло ставете ги свежите печурки исечкани да се пропржат. Во друг сад ставете го лукот, кромидот, тиквичката и зачините. Нека крчкаат додека да омекнат зеленчуците. Оризот сварете го и исцедете го, па додадете го во тавата со зеленчуци. На крај одозгора ставете пармезан, магдонос и домати.

Потребни состојки:

- 100гр црно чоколадо
- 150гр брашно
-100гр кафеав шеќер
- 150гр путер
- 4 круши
- сок од 1/2 лимон
- 1 лажичка цимет
 
Подготовка

Путерот оставете го на собна температура. Крушите излупетe ги, исечете ги на коцки, ставете ги во сад и ставете го врз нив сокот од лимон. Додадете малку шеќер и измешајте убаво. 
Во друг сад измешајте го путерот со брашното, циметот, останатиот шеќер и мешајте убаво за да биде смесата како песок. Чоколадото исечкајте го на парчиња и додадете го во смесата, која ќе ја ставите одозгора на крушите. Садот ставете го во загреана рерна и печете околу 35 минути.

Потребни состојки

  • главица карфиол
  • 2 моркови
  • 2 пиперки
  • 4 чешниња лук
  • 1 главица кромид
  • 4 лажици лимонов сок
  • 8 лажици маслиново масло
  • 1 лажичка сусам
  • ким, малку шеќер, сол и бибер

 

Одвојте цветчиња карфиол, обарете ги во посолена вода, додадете го морковот сецкан на крукчиња и варете уште 10-тина минути. Ситно исецкајте го лукот и кромдоти измешајте ги со сокот од лимон, ким, бибер, малку шекер и маслиновото масло. Карфиолот и морковот процедете ги и кратко ставете под млаз на ладна вода и додека е млако прелијте со подготвениот прелив. Кон смесата додадете ја исецканата пиперка и промешајте.

Доколку сте љубител на луто додадете толчена пиперка или лут црвен пипер.

Потребни состојки:


  • 500 г варен грашок

  • 2 варени јајца

  • бело месо

  • 1 кисела павлака

  • 2 кисели краставички

  • 1 лажичка сенф

  • сол, бибер, сечкан магдонос

Грашокот се бари и се лади. Белото месо се вари и се сечка на ситно. Се сечкаат јајцата и краставичките, и сè заедно се меша со сите останати состојки. Се лади и се сервира.

Потребни состојки:

  • 500 г шитаке печурки
  • 5 црвени везени пиперки (може и луто по вкус)
  • 3-4 чешниња лук
  • 1 китка магдонос, маслиново масло, јаболков оцет, сол и бибер во зрно

 

Подготовка:
 

Печурките се бланшираат околу 2 минути во врела вода, во која е додадено малку оцет. Се ладат под млаз вода и се сечат на парчиња. Се додаваат везените пиперки, исто така исечкани, во форма по желба. Се сечкаат лукчето и магдоносот и сè заедно се меша со додавање сол, бибер, масло и оцет. Пред да се консумира, би било добро салатата да отстои петнаесетина минути.


Совет плус: наместо шитаке, можете да употребите друг вид расположлива печурка (лисичарка, вргањ, буковка).

  • 250 г црвен грав

  • 250 г пченка шеќерац

  • 1 праз

  • 1 помала главица кромид

  • 2 чешниња бел лук

  • 2 печени пиперки

  • 1 краставица

  • месо по желба (димена пастрмка, туна, бело пилешко месо)

  • маслиново масло, сол, бибер, магдонос, сок од лимон

 

Сите состојки се сечкаат и се мешаат заедно со гравот и пченката. Се додава малку маслиново масло, се меша, се зачинува и се посолува. На крај, се додава месото. Се остава да се излади и се сервира.

Во тенџере ставете 250 мл вода, додадете и 25 мл маслиново масло или путер и зачинете со 1 лажичка сол. Откако ќе зоврие водата, тргнете ја од рингла, истурете внатре 250 гр кус кус и мешајте со виљушка (внимавајте да не се направат грутки).
Исечкајте ситно 1 домат, ½ модар патлиџан, 1 кромид и 2 чешниња лукче.
Во тава ставете 1 лажица путер и 30 мл маслиново масло. Прво, додадете ги кромидот и лукот, откако ќе добијат стаклест изглед, додадете го останатиот зеленчук. Потоа, додадете кус кус и мешајте да се спои со зеленчукот. Постојано мешајте за да не ви се залепи или за да не се формираат грутки. 
Доколку сакате, јадењето можете да го збогатите со туна. Послужете со лимон.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.