Потребни состојки:


- 150 гр киноа
- 200 гр спанаќ (исецкан)
- 1 краставица
- 3 домати
- 1 авокадо
- 1 лимон (сок)
- маслиново масло, сол и бибер
 

Подготовка

Киноа се вари околу 20 минути и откако ќе се свари се остава во фрижидер. Останатите состојки се сецкаат по желба, на крај се меша се и се зачинува.

Потребни состојки:

-  250 г јагоди
-  275 г пишкоти
-  250 г маскарпоне сирење
-  2 жолчки од јајце
-  80 г шеќер во прав
-  1 ванила
-  2 лажици рум, и млеко по потреба
 
 
Подготовка:
Изматете ги жолчките, шеќерот и ванилата. Потоа, додадете го маскарпоне сирењето и мешајте додека не се добие хомогена смеса. Јагодите исечете ги на половина. Пишкотите потопете ги во млекото, измешано со рум, и редете ги на сад во два реда. На пишкотите ставете од кремот со маскарпоне и над кремот ставете јагоди. Над јагодите додадете го кремот и завршете со пишкотите. На крај, врз пишкотите наросете шеќер во прав. Ставете го колачот на ладно.

Потребни состојки:

- 150 мл солена павлака
-  150 мл млеко
-  сол и црн бибер
-  2 јајца
-  2 големи тиквички
-  козјо сирење по вкус
- 1 пакетче лиснато тесто

Подготовка:
Измијте ги убаво тиквичките и исечете ги на крукчиња. Во тава со маслиново масло,испржете ги. Во тава за печење,ставете го лиснатото тесто, одозгора ставете ги тиквичките и сирењето. Јајцата изматете ги со млекото и павлаката,и сипете ја смесата врз тиквичките. Печете во загреана рерна на 200 степени околу дваесетина минути.

Потребни состојки: 

 
- една мала китка карфиол
- 300 г грашок (сварен)
- 200 г мали домати (исечкани на половина)
- млади кромитчиња
-  1 лимон (изрендана кора)
- маслиново масло
-  2 лажици лимонов сок
-  1 лажица сенф 
- зачини мента, босилек, сол и бибер

Подготовка:
Во сад со солена вода, ставен на оган, додадете го карфиолот и варете го кратко време. Во сад за салата, ставете ги прво зачините, лимоновиот сок, сенфот, маслото и измешајте. Потоа, додадете ги и другите состојки и измешајте.

Потребни состојки:


-  2 тиквички
-  25 г брашно
-  40 г рендан кашкавал 
-  4 лажички песто сос
-  1 јајце
-  1 чешне лук
-  сол, бибер и маслиново масло
 
Подготовка:
Тиквичките излупете ги и изрендајте ги. Добро процедете ја водата од тиквичките. 
Во еден сад измешајте ги брашното, јајцето и тиквичките. Додадете ги чешнето лук ситно исечкано, песто сосот и кашкавалот. На крај,зачинете по желба. Со лажица ставајте во загреано масло и пржете ги додека не заруменат. Може,исто така,и да ги печете во рерна на хартија.

Потребни состојки:


-  380 г мелено телешко месо 
-  2 модри патлиџана
-  100 г рендан кашкавал
-  750 мл млеко
-  сос од домати
-  2 кромитчиња
- путер, брашно, маслиново масло, сол и бибер
 
Подготовка:
Измијте ги модрите патлиџани и исечете ги на ленти. Во тава со загреано масло, пропржете ги малку да омекнат. Кромитчињата исечкајте ги, пропржете ги во друга тава и додадете го меленото месо. Кога месото ќе биде речиси готово, додадете го сосот од домати и зачинете. Ова нека се готви околу 30 минути. Од путерот, брашното и млекото направете бешамел сос. Во сад за печење, ставете еден ред модар патлиџан, одозгора од смесата со месо, па бешамел сос, и потоа уште еднаш повторете. На крај, одозгора ставете го ренданиот кашкавал. Нека се пече на 200 степени околу 20 минути.

Потребни состојки:


-  2 кромитчиња 
-  200 г спанаќ
-  2 лажици јаболков оцет
-  2 лажици мед
-  бибер, сол и маслиново масло
-  6 лажици мешани семки (сончоглед, тиква, сусам, лен)
- 150 г сино сирење 
 
Подготовка:
Младите кромитчиња исечкајте ги, а спанаќот измијте го.
Во сад за салата, најпрвин направете го „дресингот“ со маслото, оцетот, зачините и медот.
Ставете ги кромитчињата и спанаќот. На крај, одозгора додадете ги семките и синото сирење исечкано на коцки. 

Потребни состојки:

2 шаки спанаќ
2 јаболка
100 gr. сечкани ореви 50 gr. фета сирење 30 gr. суви брусници

Подготвување:

За прелив:

2 dl сок од јаболка
4 лажици јаболков оцет 2 лажици мед
50 ml маслиново масло Сол, црн пипер


Спанаќот добро измијте го и искинете го на парченца.
Јаболката исечете ги на кришки, исечкајте ги оревите и
помешајте ги со спанаќот. Додадете го фета сирењето исечкано на коцки,
додадете ги 
брусниците и прелијте со подготвениот прелив пред да послужите.
Салатата се јаде веднаш свежо подготвена. 

 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.