За децата е добро уште на почетокот, првите впечатоци и искустваод скијањето да бидат пријатни без стрес и да бидат најавени неколку денови порано, сѐ да биде доживеано како возбудлива забава и уживање на снег.
 
Ниту модерниот начин на живеење не успеа да ја промени вистината дека една од најголемите радости за децата во зима е токму – снегот. Детските игри на снег сѐ уште претставуваат некои од најубавите спомени што се „заработуваат“ во детството. Тргнувајќи од сопствените детски спомени, родителите обично да им овозможат слични, па и подобри зимски искуства на своите деца, истовремено придонесувајќи за нивниот физички развој и здравјето, воопшто. Како совршено зимско искуство, кое ги содржи сите компоненти и желби, како на децата, така и на родителите, е скијањето. 
Скијањетосе опишува каконачин на движење по снежни површини, сокористење наскии за да се лизгаат по снегот. Иако скијањето е првенствено замислено како начин на транспорт или движење во снег,во текот на 20.век прераснува во популарен начин за рекреација и спортување. Зборот скијање доаѓа од стариот норвешки збор „skíð“ што значи „одвоено парче дрво“ и со текот на времето станал интернационален збор, кој не се преведува во другите јазици.. Скијањето е одлична комбинација од физичка активност и престој во природа којашто овозможува изложеност на сонце во текот на зимата. Скијањето и престојот во природасе одлично искуство како за возрасните,така и за децата. Актуелноста и популарноста на овој спорт кај децатасе должи на фактот дека придонесува за нивниот физички развој, какоизаразвој на моториката.
 
Кога е вистинската возраст детeто да започне со скијање?

Прашањето кое прво им се наметнува на родителите најверојатно ласи: кога е најдобро време детето да започне со скијање.Сепак, тоанајмногу зависи од самото дете и од неговата моторика. Акодететое стабилно на сопствените нозе и е во можност да си игра и да се движи на снегот, може да се придружина некоја школа за скијање за да започне со основното запознавање со овој спорт. Голема улога игра и способностана детето да го задржи вниманието и да ги следи упатствата на инструкторот. 

Најважно е децата да не се принудуваатна работи што не им се допаѓаат! Поради тоа,немојте да инсистирате децатада се придружат на школа за скијање аконе сакаат. Децата учат поразлично од возрасните. На повеќето од нив им е потребно да ја разберат идејата што всушност сакате да ги научите, а потоасамитеќе сакаат тоада го направат.
 
Најдобар период за вашето дете да гозапочне дружењето со скиите е повтората година. Тогаш детето веќе е во можност да научи за основите на скијањето, дазастанена скии и да ги научи основните движења.Овие активности ги вклучуваат сите групи на мускули и доведува до зајакнување на зглобовите, падетето стекнува чувство за рамнотежа и се развива координацијата на движењата. 
За деца до тригодишна возраст, кои прифатиле да се запознаат со скијањето,треба да се набави соодветна опрема,која претставува најважен дел од оваа рекреативна активност. Опремата, покрај скиите,вклучува чевли за скијање кои може да се фиксираат на скиите и кацига за да се заштити главата од можни повреди. Потребна е и соодветна облека за активности на снег.  Детето треба да биде облечено удобно, и секогаш да му бидат добро заштитени очите со очила за скијање. Исто така и кожата на лицето треба да биде намачкана со соодветен заштитен крем, особенона поголеми височини, од силно сонце, силен ветар, но и од студ. Во понапредна фаза детето треба да научи да биде свесно за околината и опасностите, ситуации при забрзано скијање, нерамнини, скокови и сл. Исто така,повеќето деца учат побрзо и сакаатда напредуваат, кога се во група со свои врсници со кои ги прават истите работи.

По шестата година детето може да се запозне и со сноубординг, односно скијање на штица. Овој спорт веќе бара поголема физичка подготвеност и концентрација,ги активира сите групи на мускули и е многу корисен за развојот на децата. Облеката за овој спорт треба да биде комотна, поради многу движења со колената. Поради можност од повреда на рачните зглобови треба да носиспецијални ракавици кои гиамортизираат ударите. 
 

Најстарата и најпопуларната дисциплина на Зимскиоте олимписки игри. Уметничкото лизгање своето деби го имало на Олимписките игри во Лондон во 1908 година. Уметничкото лизгање е спорт во кој лизгачите на мраз, дали во пар или посебно, изведуваат слободни движења како скокови, вртења, подигнувања и движења со стапалата кои се споени во еден грациозен танц. 

 

Името уметничко лизгање, односно figure skating, го добило поради фигурите што ги прават лизгачите на мразот. Тие движења се изведуваат со помош на лизгалки кои имаат многу остро сечило за да може лесно да се движат по замрзната површина. 

Има неколку видови на уметничко лизгање, фристајл (слободни движења), лизгање во пар, танцување на мраз (ice dance) како и синхронизирано тимско лизгање. Уметничкото лизгање денес е популарен и модерен спорт, миленик на широката популација, поради невообичаените и зачудувачки движења, искомпонирани со одлични костими, како и неверојатни подвизи.

 

Неколку интересни информации за уметничкото лизгање

 

 

 

Лизгалките биле направени од животински коски
 

Уште пред луѓето да почнат да ги развиваат своите уметнички интереси преку лизгалките, истите биле користени како практична форма на транспорт. Пред илијадници години, жителите на Финска, врзувале животински коски на нивните стапала за да можат полесно да ги преминуваат замрзнатите езера со лизгање, наместо со одење. 

 

Танцувањето на мраз потекнува од валцерот
 

Модерното уметничко лизгање може да вклучи и танцување на мраз, активност која потекнува од една сурова лондонска зима во далечната 1862 година. Но првиот конкретен пример е од 1880 година, кога членовите на Виенскиот лизгачки клуб започнале да го имитираат валцерот, но на мраз. Танцувањето на мраз се вклучило како дисциплина на Зимските олимписки игри дури во 1976 година.

 

Најлудиот забранет потег
 

Сурија Бонали, позната како лизгачка која му пркоси на системот, добитничка на пет европски златни медали и три сребрени светски медали, го има направено „најстрашниот“ потег во историјата на уметничкото лизгање. Имено на Зимските олимписки игри во 1998 година, таа го направила познатиот бекфлип (скок со салто наназад), но со приземјување на само една лизгалка. Иако таа го извела неверојатно добро, сепак овој потег бил забранет поради тоа што е многу опасен.

 

Има некои движења кои машките лизгачи не можат да ги направат
 

Движењето во кое лизгачот се наведнува наназад со главата, грбот и рамената, предизвикува значителен притисок на ‘рбетниот столб и затоа бара голема флексибилност. Затоа, се смета дека женските лизгачи имаат поголем успех при изведување на ваквите движења отколку машките.
 

Лизгачите се вртат со 300 вртежи во минута

 

 

При изведување на еден скок со вртење, лизгачот се врти со брзина од 300 вртежи во минута, што е иста брзина која астронаутите ја доживуваат при нивните центрифугални тренинзи.

 

 

Лизгалките се различни од оние за хокеј на мраз
 

Лизгалките кои ги носат натпреварувачите се разликуваат од оние кои ги носат хокеарите. Лизгачите можат да прават вртења и кратки застанувања, благодарение на еден назабен дел кој се наоѓа на врвот на лизгалките, а се нарекува врв на острицата. Тој дел е многу тешко видлив, но игра голема улога во моментот пред скокање, затоа што се закачува на мразот и го прави скокот полесен.

 

 

Погрешен костим може да чини одземени поени
 

На многу натпревари, судиите може да одземаат поени доколку сметаат дека костимот кој го носи лизгачот е несоодветен или провокативен. Иако ова е многу субјективно, сепак може да бидат одземени поени доколку повеќе судии се изјаснат дека костимот е несоодветен.

 

Реквизити се забранети
 

Лизгачите кои се натпреваруваат може да победат или да изгубат базирано само на нивната индивидуалност и вештина, не смеат да користат никакви реквизити. Единствениот пат каде некој користел реквизит било во 1972 година, кога второпласираниот натпреварувач се појавил со пластичен чадор.

 
Благородна спортска дисциплина со долги корени во натпреварите, вклучувајќи ги и Олимписките игри. Со овој спорт се занимавале и кралевите, а со победа се здобивале сo повеќе пари и почит. Сето тоа се завршило уште во минатиот век, кога трчањето ја презело таа улога.
 
Што е точно брзо одење? 
Тоа не е обично одење,ниту џогирање. Тоа е oлимписки признаена спортска дисциплина, која се дефинира како движење нанапред на тој начин што едно стапало мора да биде во контакт со земјата пред водечкото стапало да направи контакт со земјата. За натпреварувачите е важно да одат што побрзо, одржувајќи исти чекори, без да бидат дисквалификувани поради „недозволени чекори“. Во секој случај, овој спорт се разликува многу од одење, трчање или планинарење.
 
Како да научиме правилно да го практикуваме овој спорт?
При брзото одење се користи специфична техника,при што едното  стапаломора  цело време да биде во контакт со подот.  Движењата се прават така што едното стапало е целосно на подот,додека другото стапало се подигнува, со ногата се прави не многу голем чекор и второто стапало ја зазема улогата на првото.Притоа се одржува рамнотежа со помош на рацете.
 
Кои се бенефитите од овој спорт?
Најпрво,тоа е компетитивен спорт и е идеален за оние кои сакаат да се натпреваруваат на поразличен начин од планинарење и трчање. 
Со практикување на овој спорт се зголемуваат придобивките од кардиоваскуларните и аеробните вежби,без да се оптоварува телото, како што се случува при трчање. Оваа спортска дисциплина,всушност ја практикуваат многу спортисти,кои ја користат како тренинг помеѓу нивните редовни тренинзи, со цел полесно одржување во форма,како и побрзо опоравување после повреди.
При редовно практикување, со брзо одење се подобрува тонусот на мускулите, а поради специфичната техника на движење се добиваат добро тонирани мускули на нозете како и на абдоменот. Поради овие  бенефити овој спорт е одличенза постигнување на „извајана“фигура, и е многу поделотворен од стандардните вежби на справи во теретани или фитнес центри. Исто така,има многу позитивно влијание на функцијата на мускулите, коските и зглобовите. 
 
Доколку се практикува брзо одење со поголема брзина, се трошат повеќе калории отколку џогирање на иста далечина. 
При брзо одење се губат околу 80 калории на 1 км, што е повеќе отколку калориите (60 калории) кои се губат при трчање на 1 км.
 
Иако е техника на одење, сепак,се раздвижува и горниот дел од телото. За да се одржи брзината на одење, мора да се координираат двете раце со силнидвижења. Со ваквите движења се подобрува тонусот и силата на мускулите на рацете, вратот и градите, а притоа се зголемува и губењето на калории. Сите овие движења предизвикуваат зголемени здравствени придобивки. При едно истражување спроведено од Универзитетот Вејн Стејт во Детроид, се покажало дека спортистите кои се занимаваат со брзо одење имаат ист физиолошки профил како и оние спортисти кои се занимаваат со трчање на долги патеки. Тоа е затоа што тие имаат низок индекс на масти и висок однос на добар/лош холестерол. 
 
Брзото одење е спортска дисциплина која може да биде компетитивна и во исто време и интересен начин да се одржува здравјето и тонусот на мускулите.
 
Кој може да практикува?

Може да го практикува речиси секој, а особено е препорачливо за лица кои од која било причина помалку се движат (на пример, оние кои на работното место воглавно седат или стојат), како и сите кои поголем дел од времето го поминуваат во затворени простории. За постигнување на оптимален ефект, најдобро е да се тренира три до четири пати неделно во траење од 40 до 60 минути со брзо темпо.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Идејата на нашите страници да запознаваме млади личности, ентузијасти, авантуристи и спортисти,чии достигнувања и подвизи понекогаш се граничат со „верувале или не“, овојпат нè доведе до една млада, ведра, а сепак челична дама“ – Ивана ГерчаковаЕдна од ретките девојки од нашата држава со повеќе спортски епитети зад кои стојат сериозни резултати и достигнувања. Маратонка, ултрамаратонка, алпинистка, велосипедистка... Сето ова крунисано можеби со кралот на ултратешките дисциплини – IRONMAN
 

 1.Кога првпат се роди љубовта кон спортот и што претставуваше првото посериозно достигнување од многуте кои ќе следат на твојата листа?


 

Љубовта кон спортот се роди уште восредношколските денови. Започнав посериозно да се занимавам со ракомет и оттука започна сè. 

Оттука ми се роди таа дисциплина, таа мотивација, таа желба да навлезам подлабоко во спортот. Првото мое посериозно достигнување беше мојот прв истрчан полумаратон, планот пред трка беше:трчам до 15 км и доволно е. Меѓутоа, во разговор низ целата трка со сестра ми, не ни забележав дека сум завршила. Бев пресреќна, и на сите по улица што ќе ги видев им кажував дека сум истрчала 21 км. Уште наредниот ден барав нова трка. 

 

2.Зад себе имате повеќе маратони, планински ултратрки, триатлони. На повеќето од нив сте се наоѓале и на подиумот. Кој од нив ви оставил најголем впечаток, дополнително ве мотивирал или бил најтежок за вас?

 

Има премногу трки на кои сум учествувала и секоја од нив ми е драга и вооедно тешка на посебен начин. Како најдрага трка ќе ја издвојам мојата прва трката Ironman во Пула – half дистанца (1,9 км пливање, 90 км велосипед и 21 км трчање) и вооедно и најтешка, бидејќи половина месец пред трка, паднав од велосипед и си ја повредив ногата. Отидов со таква нога и тоа беше борба од 8 часа сама со себе, со телото и со умот. Во такви моменти визуелизирам слики од моите тренинзи и низ сè што сум поминала за да се спремам за ТОЈ ДЕН, таа мисла ме враќа повторно во игра. 

 

3.Се чини дека врвот на Вашите достигнувања се учествата на ултратешките натпреварувања насловени како IRONMAN. Може ли на нашите читатели да им објасниме што, во суштина, претставува ова натпреварување? 

 

За оние кои не знаат, Ironman трката за првпат се одржува во 1978 година во САД. Во 1981 година трката се префрлува во Кона, Хаваи, каде и до ден-денес секоја година се одржува Светското првенство. Тоа е трка од  3,8 км пливање, 180 км возење велосипед и 42,2 км трчање. Во 2001 година се воведува и half дистанца која се состои од 1,9 км пливање, 90 км велосипед и 21,1 км трчање.

 

4.За обичниот човек, се чини речиси невозможно да се влезе во една ваква дисциплина како што е ултратриатлонот. Што сèе потребно за да се испливаат 3,8 км, да се извозат 180 км велосипед и, на крајот, да се истрча цели 42,195 км и тоа со резултат од 13 часа и 20 минути(официјален резултат од IRONMAN – 140.6во Италија, Емилија-Ромања,во 2018 година)?

 

Сите ние сме обични луѓе и ништо не е невозможно, всушност, тоа е и мотото на Ironman трките – „Anything is possible“. Aко го сакаш нештото и напорно работиш да го оствариш, самото ќе си дојде, па дури и ти самиот да се чудиш како сето тоа си го споил во еден ден. Звучи лудо. 

Многупати слушам дека за сè што правиш, треба да имаш талент за тоа. Дефинитивно не се согласувам со тоа. Потребна е дисциплина, напорна работа, посветеност и, на крај, би додала многу, многу да го сакаш тоа што го правиш. На „финишот“ на секоја Ironman трка, ти кажуваат дека си ЖЕЛЕЗЕН ЧОВЕК“. Железен човек си 364 дена од година, а тој ден си обичен човек што ужива во тоа што го прави. 

 

5.Кој е најголемиот мотив за една ваква себеисцрпувачка битка?

 

Кога си изложен на таков себеицрпувачки момент, од тебе излегуваат сите оние лоши“ работи, кои не си ни свесен дека ги имаш, бидејќи секогаш си бил во омилената комфорна зона. За мене, нема поголем мотив од тоа свесно да се предизвикуваш на такви моменти и да работиш на тоа да ги измениш работите на подобро. 

 

6.Бидејќи станува збор за микс од три различи дисиплини, како успевате да ги искомбинирате тренинзите, со оглед дека сте млад човек, вработена сте и уживате и во останатите аспекти од живот?

 

Има доста одрекувања, меѓутоа ако се направи добар концепт на времето, сè се постигнува.

 

7.Дали имате некакви посебни диететски режими и колку храната е фактор за ваквите активности?

 

Главен фактор во спортувањето кај мене има храната. Со добро комбинирање на храната, се завршуваат и најтешките трки. Гледам да внесам доволно квалитетна храна, која најмногу се сведува на зеленчуци, овошје и многу, многу течности. 

 

8.Дали има други учесници од Македонија на ваквите ултратриатлони? Пред сè, мислиме на девојките, или Ивана е единствена засега?

 

Првата девојка којаги има завршено Ironmanтрките и half и full дистанците е Леана Таќи. Кој не ја знае, таа е девојка која прва го започна ова IRON „лудило“. Tаа е девојка која придонесе многу во триатлонот во Македонија, зарази и мотивира многу девојки да се впуштат во вакви челични авантури, вклучувајќи ме и мене. За мене, претставува поим во триатлонот.

 

9.Кој е следниот предизвик на Ивана?

 

Следниот предизвик на Ивана е да се одмориСе шегувам, секогаш се наоѓа по нешто интересно, себенадминувачко и доволно примамливо да се проба. Се надевам и оваа година ќе биде така.

 

10.Што би им препорачала на младите? 

 

Нема ништо да им препорачам на младите, ќе им препорачам на нивните родители. Да ги пуштат да спортуваат, да ги поддржуваат и да веруваат во нив, зашто тоа ќе биде нешто најдобро што може да им се случи. 

 
Капуера–уникатна африканско-бразилска,боречко-танцова вештина.Корените доаѓаат од богатата култура на Бразил, поточно од заробените Африканци кои живееле на тоа подрачје и го користеле танцот за да ги прикријат тренинзите на боречки вештини. 
 
Почетоци
Почетоците на капуерата се околу 16.век, во ерата на трговијатасо робови. Во тој период,голем број племиња од Западна и Централна Африка се споиле во таканаречените senzalas (робовски квартови) и quilombos (нации на избегани робови). Од оваа мешавина од африканска култура дошло до спој на традициите, ритуалите, храната, танцот, јазикот и религијата. На тој начин,се развила капуерата, која години подоцна ќе прерасне во уметност на ослободувањето.
Предводникот на ова „движење“бил Мануел дос Реис Макадо (таканаречен Местре Бимба) кој во свое време започнал со поинтензивни капуера тренинзи, за подоцна во 1937 година тогашниот претседател на Бразил,Гетулио Варгас, даја признаекапуерата како национален спорт.
 
Што е капуера?
Капуерата е,всушност,флуиден спој на грациозни, акробатски и воени движења, споени заедно во еден уникатен борбен танц. Стратешкиот физички дијалог се случува во таканаречената Рода, круг од двајца капуеристи кои ги изведуваат специфичните движења. Движењата се прават со бавно и одмерено темпо, истовремено изразувајќи ја силата и моќта на тој танц. Овие игри се сложена размена на циркуларни и праволиниски удари, избегнување на противничките удари, свртувања и гимнастички движења. Уметноста на капуерата е во комбинацијата на кружни движења, остри удари и акробации придружени со смирувачка музика. Капуерата предизвикува баланс на телото, а војничките движења се идеални за острина на телото и умот, како и за рефлексите и тактиките на самоодбрана.
 
Зошто капуера?

Практикувањетокапуера во форма на редовни тренинзи придонесува за следните здравствени придобивки:

Сила – вежбањето капуера бара многу движења со горниот дел од телото,како на пример движење на рацете и дланките кои се неопходни во позите како стој на раце и свртување. Овие движења бараат интензивна активност на мускулите на торзото и на рацете.
-  Флексибилност – моќнитетренинзи се добри за флексибилноста на телото, скоро исто како и јогата. Не мора да сте експерти за капуера, сепак можете да почувствувате како вашето тело се здобива со поголема флексибилност.

-  Издржливост – за разлика од многу други спортови, капуерата ги вклучува мускулните групи на уникатен начин. Сите рутини бараат многу енергија и координација со групата капуеристи. Сите тие фактори, вклучувајќи ги и повторувачките движења, ја прават капуерата еден интензивен кардио-тренинг. Со тоа,се зголемува мускулната и васкуларната издржливост на телото.

-  Координација – капуерата е единствена на начин што сите движења се проследени со танцови движења. Сите движења се добро искоординирани и со тоа се добива еден грациозен капуера танц со што телото се збогатува со подобра координација и чувствоза ритам.

-  Брзина – главната „состојка“на капуерата е да се прават флуидни движења за многу кратко време. Поради тоа што капуерата е воено-уметничка техника, таапредизвикува телото да биде поагилно и да има поостри движења.

-  Баланс – капуерата го учи телото да прави инстантна контрола и комплексни движења, а за тоа е потребен одличен баланс.

-  Намалување на стресот– додека се изведуваат флуидните движења со заднинска смирувачка музика, телото и умот се релаксираат симултано. По секој тренинг,се чувствува напливот на ендорфин во телото.
 
Капуерата е грациозна и предизвикувачка, живото-охрабрувачка алатка за сите оние кои сакаат да инвестираат во сопственото физичко и ментално здравје.
 

Велосипедизмот нашироко се цени како многу ефективен и ефикасен модел за превоз идеален за кратки или умерени растојанија.Велосипедот полека но сигурно го зема приматот на средство за брз, евтин и алтернативен транспорт.Покрај ова велосипедизмот е спорт а велосипедот алатка за спортување, рекреација, дружење и за авантури.

 

Спорт без ограничувања

 

Велосипедизмотво суштина е аеробен во спорт кој може да го уживаат луѓе од најразлични возрасти. Така возрасни ограничувања скоро и да не постојат. Тој може да биде сериозен, но во исто време и забавен и евтин начин за рекреација и авантуризам.

Возењето велосипед во форма на спортска активност носи многуздравствени придобивки за човековото тело. Меѓу најважните придобивки од возењето велосипед би ги издвоиле следните:

 

 • здрав кардиоваскуларен систем

 • зголемена мускулна сила и флексибилност

 • подобрување на подвижноста на зглобовите

 • намалување на стресот

 • подобрување на држењето на телото и координацијата

 • зајакнување на коските

 • намалување на телесните масти

 • подобарен имунитет и помала склоност кон заболувања

 • подобрена концентрација и подобар ментален фокус

 • намалување на аксиозност и депресија

 

Превозно средство и пријател на околината.

Покрај ова воозењето велосипед во функција на превозно средство нуди големи општествени и и ндивидуални придобивки.Велосипедизмот нашироко се цени како многу ефективен и ефикасен модел за превоз идеален за кратки или умерени растојанија. Велосипедите обезбедуваат бројни користи во споредба со моторните возила, вклучувајќи намалена потрошувачка на фосилни горива, помало загадување на воздухоти помала бучава во градовите, помали сообраќајни гужви, полесно паркирање и полесно управување. Во предностисекаковлегуваат и намалените финансиски трошоци како за корисникот, така и за општеството во целина.

 

Ризици и изложеност на енормна загаденост

 

 

Една грижа којачесто се искажува (како од некои велосипедисти, така и оние кои не возат), е таа за безбедноста на велосипедистите во градскиот метеж, особено во средини со недоволно развиена вело инфраструктура. Заради ова одговорноста и почитувањето на сообраќајните правила е од голема важност за безбедно движење во па и надвор од урбаните средини. Доста актуелна е и полемиката за изложеноста на загадениот восдух. Сепак неколку истражувања покажуваат дека токму велосипедистите се помалку изложени во однос на возачите заглавени во нивните автомобили.Сепак и во овој случас се препорачува во услови на голема загаденост да се користат заштитни маски и планираните тренинзи да бидат со умерен интензитет.

 

 

Забавна страна на велосипедизмот

Покрај бројните здравствени, економски и општествени добра велосипедизмот има и своја забавна страна. Во продолжение набројуваме неколку забавни факти за велосипедите:

 • најдолгиот тандем велосипед со 35 седишта е долг повеќе од 20 метри

 • во истиот простор што го зафаќа еден автомобил може да се стават околу 15 велосипеди

 • трошокот за одржување на велосипед е 20 пати помал во споредба со трошокот за одржување на автомобил

 • доколку бројот на велосипедисти се зголеми за три пати, стапката на несреќи со мотоциклисти ќе се намали за половина

 • во светот годишно се произведуваат околу 100 милиони велосипеди

 • зборот “велосипед” бил измислен во 1860-тите

 • трката Тур де Франс прв пат била одржана во 1903та година

 • во Кина се користат повеќе од 500 милиони велосипеди

 • најбрзиот велосипедист е американецот Џон Хауард

 • во светот има двојноповеќе велосипеди отколку автомобили

 • децата кои одат со велосипед на училиште покажуваат подобри резултати во училницата.

 

 
 
Зимата ни нуди многу убавини и можности кога е во прашање вежбањето и одржувањето на телото во соодветна форма и кондиција. Сепак, многу често овие форми на вежбање се ориентирани кон посета на затворени фитнес-сали и центри. Од друга страна, најчестиот проблем со кој се соочуваат вежбачите е транспортот до овие центри, турканиците и термините во центрите и, секако,  трошокот за месечните членарини. Овие фактори неретко се одлучувачки да се остане дома. Тогаш, зошто да не ја замениме презакажаната вежбалница со удобноста на нашиот дом како алтернатива за вежбање? Се покажало дека тоа е успешен концепт на алтернатива за да ги поминеме дневните физички вежби кои ни се потребни. Се чини дека вежбањето дома и не е толку лоша идеја.
 
Предности да се вежба дома
 
Вежбањето дома има многу предности. Не треба да правите никакви подготовки, само облечете удобна облека и веќе сте спремни. Немате потреба од купување специјална опрема за вежбање. Не трошите време на возење до вежбалницата или до парк, целото време слободно време што го имате ефективно ќе го користите за вежбање. Временски не сте ограничени, можете да вежбате наутро пред да одите на работа, можете да вежбате попладне како дел од одморот, можете да вежбате навечер, можете да вежбате додека го чекате партнерот/партнерката, можете да вежбате додека го правите семејниот ручек... Можностите се отворени.
 
Затоа, оставете ги изговорите настрана. Вежбањето дома може да биде и во ист момент и корисно и креативно.
Еве неколку практични вежби кои може да ги правите во удобноста на вашиот дом. Листата дополнете ја и самите.
 
Скокање со јаже
 
Една од омилените игри од детството може да се искористи како одлична кардиовежба. Доколку сакате вежба со интензивен напор, која трае неколку минути, треба да пробате скокање со јаже. На тој начин, се забрзува работата на срцето, организмот се става во брз режим во кој се вклучуваат повеќе групи мускули на долните и горните екстремитети. Оваа вежба е особено добра за луѓе кои имаат седечка работа, затоа што се подобрува циркулацијата во нозете, а со тоа се намалува ризикот од состојби како што се испукани капилари, отоци на нозете и слично. Со 45-минутно скокање со јаже може да согорите и  до 450 калории.
 
Модифициран степ на скали

Без да знаеме дека е една од најефективните кардиовежби, оваа вежба сме ја правеле во детските години многу често, како дел од детската игра. Особено е важна и доколку се практикува секојдневно, позитивно влијае и кај возрасните луѓе. Ова е многу добра вежба која може да ја правите во домашни услови, дури и ако немате скали. Земете мало столче или наредете неколку подебели книги, ставете ги пред вас и правете качување-симнување додека ја гледате омилената програма. Оваа вежба не е толку енергична како јажето, но, сепак, помага за одржување на телото активно и здраво. Особено е важна за долниот дел од нозете, листовите и стапалата. За време од 30 минути можете да согорите од 250 до 450 калории во зависност од тежината, висината и, секако, интензитетот на самиот тренинг.
 
Познатата „пленк“ поза

Ова е идеална вежба за оние кои немаат многу време за вежбање, а сакаат да се одржат во „фит“ форма и да ја одржат мускулната маса. Многу важна карактеристика на оваа вежба, а која често се занемарува, е согорувањето калории. За да ја изведете оваа вежба, потребно е само подлога, или само меки потпирачи за рацете. Поставете го телото во позиција за правење склекови, но наместо да ги виткате рацете и да го придвижувате телото надолу кон подот, останете во таа позиција. Почнете со задржување во таа позиција 30 секунди и зголемувајте го периодот за 10 секунди секој ден. Ова е една од потешките вежби, но затоа, пак, има многу корист за целото тело.
 
Танцување
 
По тежок и напорен ден, танцувањето е одлична опција на забавен начин да се согорат калории, да се забрза работата на срцето и да се отстрани негативната енергија. Облечете удобна облека, пуштете си ја омилената музика и размрдајте го телото. Истражувањата покажале дека со 30-минутно танцување можат да се согорат од 150-200 калории што е слично на пливање и возење велосипед. 
 

Забавен марш
 
Ако временските услови не ви дозволуваат да ја истрчате дневната рута, истото може да го направите и дома. Наместо трчање во место, пробајте марш со кревање на колената највисоко што можете. Оваа вежба ја забрзува работата на срцето и ги стимулира мускулите. Дополнително, истото тоа може да го правите во движење.
 
Инстант ѕвезда
 
Кога сте дома и кога се одморате гледајќи телевизија, во паузите (рекламите) можете да направите по неколку брзи ѕвезди. Телото треба да ви биде во исправена положба, со рацете спуштени покрај телото. Потоа, нозете раширете ги во ширина на рамената, истовремено кревајќи ги рацете странично над главата. Оваа вежба е одлична доколку не сте физички активни и позитивно влијае на психо-физичката состојба на телото. Кратките, но брзи придвижувања придонесуваат за подобрена координација на рацете и нозете.
 
 
Чистење
 
Чистењето во домот може да биде многу корисна кардиовежба, особено чистењето со правосмукалка. Доколку не сте во можност дневниот план за вежбање да го остварите во вежбалница или во парк, закажете си чистење на домот, така ќе „убиете две муви со еден удар“. Изненадувачки факт, се покажало дека чистењето го намалува стресот и прави да се чувствуваме посреќно.
 
 
 
 

Наш добро познат соговорник, врвен македонски аплинист и спортист. Љубител на карпите, планините, мразот и на височините. Трагач по непознатото и предизвиците. Овојпат Игор Талевски во еден поинаков разговор. Разговор за велосипедот и за производот кој се добива од една одлука во која алпинистот (тој) решава сериозно да вози велосипед. 

 

Велосипедот несомнено станува важна алатка во нашето секојдневие. Средство за брз, евтин и алтернативен транспорт. Средство за спортување, рекреација, дружење и за авантури. Но сè повеќе велосипедот станува и средство со кое точките А и Б кои треба да ги изминеме се оддалечени илјадници километри. Средство за тестирање на границите на издржливост и ментално и физичко себенадминување. Ултракилометарски дистанци од кои и помислата да се изминат со кола претставуваат вистински предизвик. Во дел од такви искушенија годинава го гледавме токму Игор Талевски, кој во само дваесетина дена измина околу 6.000 км на својот велосипед.

Најпрвин на рутата од 1.400 км во Хрватска, а веднаш потоа и на ултратрката „Норт Kејп 4000“ која што годинава почна во италијанскиот град Арко, а се возеше до Северниот ’Рт во Норвешка. 


Ваш Аптекар:  Врвен алпинист кој летово направи сензација и ја разбранува спортската јавност со овие две велосипедски возења. Што Ве поттикна да влезете во светот на овие ултрамаратонски и супертешки трки?


Игор Талевски: Уф, пред сè, многу далеку сум од врвен алпинист, а само се замислувам дека сум просечен :). Тоа што ме поттикна да влезам во возењето на велосипед во ултра долги трки, е истото нешто што ме поттикна и пред дваесет години да почнам да работам алпинизам, да се обидам да се надминам себеси на внатрешен и на надворешен план. И двете активности, алпинизмот, а и велосипедизмот, на толку долги растојанија, ми покажаа дека навистина имаме многу силни, а неоткриени работи внатре во себе – квалитети и капацитети, како сакате, и во моментот кога полека малку ќе почнете да подѕирнувате во тој свет на навистина бескрајни можности, станувате навлечени да откривате сè повеќе и повеќе. Алпинизмот и велосипедизмот на долги растојанија за мене се еден вид медитација во движење – откривате многу за надворешниот свет, но, притоа, учите и многу за себе.

 

Ваш Аптекар: Речиси секој од нас, повеќе или помалку, извозил одредена дистанца. Но, помислата во еден ден да се извозат 350-400 км, и тоа во низ од повеќе денови, е малку непоимлива. Што е потребно за едно вакво вртење на педалите? Имаше ли нешто што посебно Ве мотивираше и Ви даваше сила да се продолжи?


Игор Талевски: Пред сè, треба, секако, чисто и искрено да се сака тоа што се работи. Во случајов да се вози велосипед. И чекор по чекор. Кревачите на тегови не почнале веднаш да креваат 200-300 кг. Почнале со 5-10 кг. Така и тој концепт на возење на велосипед на долги растојанија во повеќе денови по ред е мускул кој треба да се вежба. На пример, за тие кои живеат во Скопје, се почнува со возење на кеј, па потоа се вози до Матка, па до Козјак, па до Велес, Охрид, па возење два дена низ прекрасната ни Македонија, па 4 дена низ непознатата за мене/нас Хрватска, па понатаму, ако навистина го сакате тоа, возење од Италија, па до крајот на светот :). Две работи ми се основна мотивација, прво да возам низ места кои до тогаш не сум ги посетил и второ, да се обидам при тоа на тоа да му дадам спортски шмек.

 

Ваш Аптекар: Изминаа неколку месеци од трките. Импресиите се сумирани. Какво е сега чувството со фактот дека се извозени најпрвин 1.400 км во Хрватска, а набргу потоа и 4.000 км од Италија до најсеверната точка во Норвешка, каде патем се пласиравте меѓу 10-те најдобри?

 

Игор Талевски: Секој човек би бил среќен и исполнет кога би реализирал некој свој план или сон. Посебно кога за реализација на истиот било потребно силно да ги ангажира својата психа и физика. Среќен сум што овие трки ги реализирав, што ги завршив побрзо од некои мои математики и очекувања и научив многу. Одев чекор по чекор и внимателно, од еднодневни возења по 200 км, па подолги, па дводневни по околу 350 км, па трката во Хрватска која беше околу 4 дена по 350 км, за да се заврши со подолгата трка од околу 13 дена по околу 350 км. Сето тоа го доживувам во моментов како успешно заокружен проект, во кој пред сè научив многу, за себе и за овие трки. Среќен сум и исполнет, си покажав дека можам и сега не ми преостанува ништо друго освен да размислувам за следниот проект :).

 

Ваш Аптекар: Како претседател на МАФ активно работите и се залагате за развој на спортот во Македонија. Каде сме на полето на велосипедизмот?       Експанзијата е несомнена. Колку кај нас има услови за тренинзи на ваков тип возења и што е она што е потребно?

 

 

Игор Талевски: Како претседател на Македонската алпинистичка федерација, заедно со добар дел од колегите, работиме посветенено за развој на         алпинизмот. Нашиот спорт, како и другите спортови во природа, добиваат сè поголемо внимание од сè повеќе луѓе и да, тоа сите го забележуваме.


Не би можел да зборувам за велосипедизмот од аспект на спорт организиран и претставуван од соодветната федерација. Првенството во друмски велосипедизам го следам, но, тука завршува мојата „инволвираност“ во тој аспект од возењето. Можам да зборувам за тоа што јас го правам и тоа е нешто што е на аматерско спортско ниво. Имаме прекрасна земја и како човек кој добри две децении целиот свој фокус го посветил на планините т.е. „бидувањето далеку од асфалтот“, можам да кажам дека имаме прекрасни места за возење на асфалт, т.е. друмски велосипедизам. И толку е едноставно: потребен ви е само друмски велосипед и желба, мотив за возење и/или истражување. Имаме одлични услови за подготовки и се надевам дека од следната година ќе има сè повеќе македонски возачи на ваквите трки на ултра дистанци, бидејќи имаме и човечки капацитет. Треба само малку да поработиме на самодовербата :)

 

Ваш Аптекар: Што е следно?  Дали ќе го видиме Игор на ново поле или нов велоподвиг?
 

Игор Талевски: Не сум сигурен дека во иднина нема да влезам во некое ново поле на играње и себенадминување. Па, јас ни во друмскиот велосипедизам не се гледав пред околу една година. Во моментов, сепак, со волку играчки и игри (уживам во планинарење, алпинизам, скијање, фотографија, велосипедизам), веројатно би почекал некое време да ме понесе нешто друго. Што се однесува до велосипедизмот, веќе имам еден нов предизвик за следната година, кој би се случувал во почетокот на мај, а е нешто слично како трката низ Хрватска од аспект на должина, но овојпат низ Холандија, и се работи за трка од околу 1.700 км. Следната година, сепак, за разлика од оваа, во која за мене доминираше велосипедизмот, би сакал конечно да штиклирам и некои алпинистички искачувања за кои размислувам веќе подолго време. Се надевам на убава шарена година :)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.