Таанот е природен производ подготвен од мелено сусамово семе. Има одлична хранлива и енергетска вредноста со тоа и  широка примена како додаток на многу јадења но и како самостојна намирница. Уште поважно е што е богат со есенцијални витамини, минерали и аминокиселини.


Првите податоци за употребата датираат од арапскиот кувар од 13 век. Од арапските земји понатаму се проширува  во Индија, Кореја и Јапонија. Денес често се користи во медитеранската кујна и во балканските земји

Богат нутритивен состав

Таанот е богат извор на витамини,  минерали, антиоксиданси (железо, магнезиум, калиум, фосфор и витамини Б и Е.) Одличен извор на бакар, манган и аминокиселина метионин. таанот е извор на здрави масни киселини , омега 3 и 6, а содржи и висока количина на протеини.Една порција таан има скоро  иста количина на железо како и парче црвено месо од 80 гр.
 
ЗА ШТО СЕ Е ДОБАР ТААНОТ

Помага во формирање на јаки коски
Tаанот има изразени диететски и терапевтски својства. Тој е одличен извор на калциум. Една порција таан содржи околу третина од дневната препорачана доза на овој минерал. 
Калциумот е важен за јакнење на коските, забите и мускулите а истражувањата го поврзуваат со намалување на ризикот од алергии и некои видови карцином.
 
За здраво срце и нервен систем

Таанот е богат извор на есенцијални масни киселини омега 3 и омега 6. Овие киселини се важни за здравјето на зглобовите, рскавицата, нервниот  систем, мозокот и кожата. 
Има висока pHвредност што значи дека го алкализира организмот при што ги неутрализира киселите намирници со ниска pHвредност.
Најновите истражувања покажуваат дека редовното консумирање на тахини значително го намалува ризикот од мозочен и срцев удар.
 
Детоксификација

Сусамовото семе е богато со аминокиселината метионин која има важна улога во чистењето на црниот дроб од токсини и апсорпција на други аминокиселини во организмот
 
Олеснува дигестија и содржи многу влакна

Тахини е одлична храна за сите кои имаат проблеми со дигестивен систем и тешка пробава. Две лажици тахини содржат 4гр влакна а во просек дневниот внес треба да изнесува од 20-35 гр влакна дневно.
Со оглед на тоа дека за негова припрема семките од сусам се ситно мелени, таанот  многу лесно се дигестира.
 
Одличен извор на протеини

20%од составот на тахини се протеини што значи дека содржи поголема количина на протеини од јаткастите плодови. Тоа дава голема важност како извор на протеини и билни маснотии во исхраната  кај вегетаријанци и вегани.

Употребата на мала количина на таан секојдневно, ќе влијае поволно на целиот организам, ќе ги доведе во рамнотежа хормоните и ќе ја исчисти Вашата кожа. Со ова ќе го ублажите оксидативниот стрес а ќе ги подобрите менталните и когнитивните капацитети.


Таанот во кулинарство

Тахини е често користена состојка на сирова прехрана. Можете да го јадете како сос со сиров или печен зеленчук или како намаз на леб и пецива.
Некои го опишуваат како замена за путер, маргарин или намаз од кикирики.

Таанот можете да го употребувате како прелив за свежи салати. Измешајте една лажица таан, една лажица маслиново масло, половина лажица јаболков оцет (или сок од цеден лимон), измешајте и додадете ја мешавината во салатата. Во длабока чинија, исечкајтесвежо овошје, ставете снегулки, јаткасти плодови по желба и додадете една лажица мед и една лажица таан, така ќе имате совршен и здрав десерт. Со таанот можете да направите вкусен напиток од таан и банана.Изблендирајте ги овие две состојки и послужете. 
Кога станува збор за чувањето, тогаш не заборавајте дека таанот мора да биде убаво затворен. Ставете го во фрижидер и ќе можете да го употребувате неколку месеци.

Припрема на таан.

За припрема во домашни услови ви сеедна чаша сусам и две лажици маслиново масло

Сусамот ставете го во вода, нека отстои 10 минути, потоа убаво исцедете го и ставете го да се пече (повремено промешувајте). Кога сусамот ќе почне да добива потемна златна боја, извадете го од рерна и оставете го да се олади. Откако ќе се олади, ставете го во блендер, блендирајте додека не добиете хомогена смеса, додадете масло и повторно блендирајте. Смесата ставете ја во стаклена тегла и убаво затворете ја. По желба се додава лимонов сок, морска сол или пак какао мед, ванила и чоколадо.

 

Иако на нашите простори се смета за зеленчук, доматот (Lycopersicon esculentum) всушност е овошје кое со потполно право заслужува да го носи атрибутот “рајско”. Многу корисна и здрава намирница, богата со разновидни нутриенти. Може да се приготвува на многу начини, па поради тоа е и неизоставен дел од исхраната.

 
Потекнува од Јужна и Средна Америка, коe било култивирано уште за време на владеењето на Ацтеките и Инките. Во Европа, прв пат е донесен на подрачјето на Шпанија и Португалија кон крајот на 15-тиот век.
Поради својата енергестска, хранлива и лековита вредност станал омилена салата, храна и прелив. Денес е дел од секојдневната медитеранска кујна, бидејќи одлично се комбинира со голем број приготвени јадења, како што се тестенини, ориз, сирење, јајца, месо и риба…Доматот е сезонско овошје, кое се одгледува во период од мај до октомври, но благодарение на стаклените градини може да се најде во текот на цела година.
 
Зошто домат?

Ниската калорична вредност во комбинација со високите вредности на анти-оксидансните материи вклучувајќи го и ликопенот го прават овој продукт едноставно перфектен .Ликопенот е моќен антиоксиданс, кој го штити човековото здравје од многу болести. Заслужен е и за раскошната црвена боја, која го прави и попривлечен. Нашето тело неможе само да создаде ликопен, па затоа е потребно да се внесува со исхраната. Иако, останатото овошје и зеленчук ја содржи оваа важна состојка, ниедно од нив неможе да се спореди со доматот.
 
Ризница на витамини и минерали

Доматот е нискокалоричен, богат со билни масти, јаглехидрати и витамини А, B C, D, и K, додека минерали застапни во доматот се: железо, калиум, магнезиум, калциум, натриум и фосфор. Содржи високи концентрации на лутеин, минерални соли, хлорогенска, кофеинска и ферулинска киселина како и бројни други корисни состојки. Во мали количини содржи и ретки минерали како манган, бакар, бор и кобалт.
 
 
 
Ликопен - чудотворна состојка на доматот

Ликопенот е одговорен за големиот интерес за проучување на доматот. Поради тоа се спроведуваат се повеќе истражувања на тема лековитоста на доматот. 
Докажано е дека внес на големи дози ликопен може да спречи рак на црева, рак на грло на матка и многу други врсти на тумори. Делува против алергии, артритис, анемија, астма, срцеви болести и болести на крвни садови, егземи, истегнати мускули и лигаменти, го зајакнува имунитетот , како заштита на  организмот од инфекции и настинки. Докажано е и дека е делотворен во превенција на тумор на простата, па поради тоа е пропорачливо машката популација да конзумира во поголеми количини. Продолжениот список на заболувања кај кои се препорачува  доматот се: мигрената, остеоппроза, покачен холестерол во крвта, катаракта, висок крвен притисок.
 
Сокот од домат, го смалува ризикот за слепување на тромбоцитите и на тој начин спречува тромбоза, особено кај заболени од дијабетес тип 2. Познато е дека дијабетичарите имаат зголемен ризик од созадавање на тромб, кој во понатамошниот тек на болеста е најчест причинител за инфаркт на срце и мозок.
 
Најдобар пријател во борба против стареење

Благодарение на високите концентрации на ликопен и витамин Ц, доматот по мислење на стручни истражувачи претставува најдобра храна против стареењето. Овие две сосотојки се совршено складни во борба против слободните радикали, со што ликопенот ги одржува ткивата помлади и еластични, додека витаминот Ц како антиоксиданс го зајакнува имунитетот и го штити организмот од инфекции. Здружени заедно, ликопенот и витамин Ц, претставуваат вистински еликсир за убавина и младост. Ликопенот е исто така и каротеноид, па затоа добро е и да се конзумира во поголеми количини и за време на изложување на кожата на сонце
 
Целогодишна намирница

Иако е сезонски одгледувана билка, на нашите простори  може да се најде во текот на цела година во свежа состојба а исто така и како конзервиран во разни форми. Најдобро е кога се конзервира без адитиви,  шеќер и вештачки бои и обработен исклучиво по механички пат, со ладна постапка без загревање. Доколку  е приготвен во комбинација со маслиново масло, се смета за вистински еликсир. 
Интересно е дека е здрав и во приготвена состојба, бидејќи при приготвењето искористеноста на ликопенот расте, а не се смалува.
 

500ml на доматен џус на ден се доволни за да се добијат бенефитите од ликопенот.  Една чаша на ден редовното конзумирање на на доматорт во исхраната  има огромен потенцијал да не направи, поздрави и помлади.

 

Босилокот (Ociumum basilicum) е едногодишно растение кое расте од 30-40 см има пријатен вкус, волшебна арома и убав изглед. Зборот босилок потекнува од грчкиот збор басиликон, што значи кралски. Листовите се со овална форма, а додека цветовите се бели, црвенкасти или жолтеникави во класови на врвот на билката. Се одгледува како градинарска билка на сочеви места и на хумусна почва. Чувствителен е на ниски темератури и поради тоа не поднесува ладна вода за полевање. Денес во светот се познати околи 60 разни видови на босилок.

 

Состав

Босилокот содржи етерично масло, танини, гликозиди, сапунини, аскорбинска киселина. Етеричното масло содржи: еутенол, цинеол, метил хавикол, камфор, а додека во семето има: каротен, рутин и триглицериди.

Богат е со антиоксиданси и тоа најмногу со  бета каротенот. Во босилокот има значајни количини на витамин Б6 и магнезиум. 

 

Лековити својства

Освен пријатниот мирис, арома и вкус, босилокот има и лековити својства. Древните народи верувале дека босилокот има позитивно влијание на целото тело и духот, а современите испитувања го потврдуваат тоа.

 

Босилокот е силен антиоксиданс. Антиоксидансите кои ги има растението го штитат телото од оштетувања предизвикани од слободните радикали, го спречива стареењето на клетките  и го спречува настанувањето на неколку видови ракови.

 

Босилекот е корисен и за кај белодробни заболувања. Успешно се применува и за третман на многу болести на уринарниот тракт, воспаление на бубрезите или болно мокрење. Повеќе истражувања покажале дека има поволно влијание врз имунолошкиот систем на човекот.

 

Свежите листови и маслото од босилок  имаат антибактериско и антисептично дејство. Босилокот може да се користи и локално, така што свежи листови се ставаат врз раната и спречуваат бактериски инфекции.

 

Исто така се користи и за лекување на стомачни проблеми, грчеви и надуенсот на стомакот

 

Босилокот е добро познато средство за смирување, при третман на несоници. Поволно дејствува на менталното здравје бидејќи има смирувачко дејство заради што се препорачува  при стрес и напнатост. Ја подобрува концентрацијата и помнењето.

 


Како зачин во кулинарството

Мирисните листови се употребуваат во многу кујни, за приготвување на разни јадења. За да се задржи вкусот на босилокот, во јадењата треба да се доддаде на крајот на готвењето. Секогаш кога можеме, добро е да употребуваме свеж босилок, бидејќи има поинтензивен вкус од сушениот. Билката својата слава во кулинарството ја има добиено по познатиот Песто сос направен од босилок, пињоли, маслиново масло и пармезан. Бидејќи кај нас пињоли практично не може да се набави, како алтернатива може да се употребуват смеки од сончоглед. Босикот се употребува како зачин или додадок во многу салати.Најдобо е кога се користи свеж, иако може да се употребува и исушен и смрзнат. Сувиот босилек губи многу од својата арома, па затоа е многу подобро да се замрзне (можете ситно да го исецкате, да го измешате со малку вода или масло и да го смрзнете во пластични садови за правење коцки мраз). Термичката обработка исто така го уништува вкусот поради што босилекот треба да се додава сосема на крајот од приготвувањето.

 

Чај од босилок

Исечете ги листовите од босилок и прелијте ги со топла вода, оставете ги да одстојат околу 8 минути и потоа процедете ја смесата.

Чајот треба да се консумира незасладен, два до три пати на ден по една чаша. Може да засладите со мед, но само за болести на белите дробови или кашлица.

 

 

За мирен сон
Лажица свеж босилек се вари 10 минути во 2 и пол децилитри вода. Се остава да стои 10 минути. Потоа чајот се цеди и се пијат мали голтки, незасладен пред спиење.

 

Чајот приготвен од босилек им помага на доилките  да ја зголемат продукцијата на млеко !!!

Меѓу широката палета на овошја сливата се наоѓа на листатa на најздрави и најбогати овошја со антиоксиданти.


Модрата слива е вистински природен мултивитамин.Соодносот на витамините кои ги содржи ова овошје со ниска енергетска вредност е оптимален за човечкиот организам. Нивниот одличен вкус доаѓа од добриот однос на шеќерите и овошните киселини. Сувата слива во споредба со друго овошје има двапати повеќе антиоксидантна моќ. Во составот на сливата се наоѓа концентриран сорбитол и влакна кои даваат поголем лаксативен ефект во однос со свежите сливи.

Свежите и сувите сливи претставуваат мало богатство на калиум, влакна, витамини, а  во траги  може да се најде и железо и магнезиум. Во било кој облик ова овошје е богато со уникатени фитонутритиенти, важни за нашето здравје.

Морков

Морковот е еден од најздравите видови на зеленчук инзвонредно богат многу корисни и лековити состојки.


Морковот има изразено антимикробно (антибиотско) дејство. Во исхраната се користи во текот на целата година. Содржи голема палета на хранливи и лековити состојки меѓу кои како позначајни се:бета-каротин, растителни влакна, витамин Ц,витамин А, витамин Б, витамин Д, железо, калциум, каротеноиди , цинк, терични масла и др. Морковот во исхраната се користи свеж (како салата), варен или обарен (како додаток во супи, во чорби, во јадења без месо или со месо). Се користи и како зачин. Тој се користи и во зима, бидејќи лесно се чува (во фрижидер, во замрзнувач, во подрум). Многу е здрав свежиот сок од морков, било да се консумира сам или со друг сок. Сокот од морков се користи и за облоги во третманот на некои кожни болести.
Морковот во себе содржи многу витамини и минерали, а поради антиоксидативното дејство, многу поволно делува на организмот. Тој ја зголемува природната одбрамбена отпорност на организмот,
односно го зајакнува имунитетот. На тој начин, морковот е природен лек кој помага при многу заболувања и патолошки состојби.

Освежително, хранливо и нискокалорично едногодишно растение без кое речиси и да не може да се замисли нашата традиционална кујна. Зеленчук кој се одгледува повеќе од 1000 години, и е на самиот врв по бројните позитивни својства, како врз здравјето, така и во светот на убавината.

 

Постојат повеќе видови краставици кои се разликуваат според големината, формата и бојата, а се одгледуваат насекаде низ светот. Се одгледуваат во текот на целата година и може да се консумираат свежи, како дел од разни салати, зимници или како сок од краставица.

 

Краставицата е богата со минерали, особено со калиум, поради што е идеална за консумирање во летниот период. Одлична е за детоксикација и за рехидрација на организмот.

 

Царство на здрави фитонутриенти

Краставицата, главно, се состои од вода (96%), не содржи многу калории, но затоа е вистински извор на витамини и минерали. Краставицата е извор на повеќето витамини и минерали потребни за човековиот организам, меѓу кои Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, витамин Ц, фолна киселина, калциум, железо, магнезиум, фосфор, цинк и калиум.

Покрај ова, во составот на краставицата се наоѓаат значајни фитонутиенти кои имаат изразени антиоксидативни, антииввоспалителни и антиканцерогени својства.

 

Лековити својства на краставицата

 

Помага при дијабетес, го намалува холестеролот и го регулира крвниот притисок

Сокот од краставица содржи хормон кој им помага на клетките на панкреасот да произведуваат инсулин. Има поволно влијание и во намалувањето на нивото на холестерол во организмот. Богата е со растителни влакна, калиум и со магнезиум, поради што е подеднакво добра и во состојби на висок и низок крвен притисок.

 

Делува противвоспалително

Го чисти организмот од отпадните материи и ја намалува иритацијата на кожата. Хранливите материи во краставицата делуваат антивоспалително преку елиминација на дејството на ензимите кои предизвикуваат воспаление.

 

Ублажува болки

Бројни студии покжуваат дека краставицата традиционално се користи за лекување главоболка. Консумирањето навечер може да биде добро средство за да се разбудите освежени и без главоболка. Краставиците ќе ги надополнат електролитите и есенцијалните материи, кои телото ги губи во текот на денот. 

 

Ја хидрира кожата

 

 

Во козметички производи, краставицата се има докажано како исклучително добро средство против брчки, дехидратација и како заштитно средство против стареење. Таа има смирувачко и разладувачко дејство врз кожата, ги намалува отокот, иритацијата и воспалението на кожата кога се става директно на неа. Парче ладна краставица може да ви помогне да се ослободите од подочниците и надуеноста, бидејќи делува против воспаленијата и го ослободува вишокот вода кој го предизвикува отокот.

Кругови краставица може да ги наредите и на целото лице, со што ќе ја ревитализирате кожата, ослободувајќи ја задржаната вода во клетките. Сокот од краставица се користи како хранлив тоник или како лосион против акни.

 

Ги зајакнува ноктите и косата

 

Чудесниот минерал силициум диоксид, кој се наоѓа во краставицата, ги прави косата и ноктите сјајни и силни. Сулфурот и силициум диоксидот го стимулираат растот на косата.

 

За здрави коски

 

Краставицата е добар извор на витамин К, кој е важен за апсорпција на калциумот во коските. Калциумот е важен за здрави коски, а негово мало внесување го зголемува ризикот од фрактури на самите коски.

 

Помага за слабеење

 

Краставиците се нискокалоричен зеленчук, па затоа се одлични кога сакаме да се одржиме во одлична форма. Даваат долготрајно чувство на ситост и се важни за дополнителна хидратација при вежбање.

 

Го освежуваат здивот

 

Краставицата го освежува и здивот. Одлична е за елиминирање на бактериите во устата кои предизвикуваат лош здив.

 

Го подобрува варењето на храната

 

КЕФИР

 

Сличен како јогурт, но е повеќе од тоа. Кефирот е напивка со киселкав и специфичен вкус и со кремаста млечна структура. Се добива со збогатување на млекото со таканаречени кефирни култури кои, во суштина, претставуваат симбиоза на корисни бактерии и габи.

 

Потекло
 

Оваа магична напивка потекнува од кавкаскиот регион и има историја долга повеќе од 2000 години. Жителите на Кавказ, нивната виталност и долговечност ја должат токму на секојдневното уживање на оваа лековита напивка. Денес, кефирот како напивка е распространета и позната ширум светот, особено поради неговите веќе научно потврдени здравствени придобивки.

 

Нутритивен профил
 

Во една чаша кефир има само околу 100 калории, 10 грама протеини и 20% од дневните потреби за калциум. Изобилува со железо, јод, а присутен е и целиот Б комплекс, како и витамините К2, фолна киселина и витамин Д. На сето ова, кефирот е значително осиромашен од лактоза,  па е погоден и за лица толерантни кон лактоза. Значајно е да се нагласи и присуството на   аминокиселината триптофан, што во кефирот ја има во големи количества.

 

Кефирот е супер извор на пробиотици. Содржи дури трипати повеќе видови добри и полезни микроорганизми од јогуртот!

 

Чаша здравје и долговечност 
 

Кефирот добиен од млечни кефирни култури дејствува како супер чистач на организмот. Ги отстранува и ги неутрализира сите токсини кои по разни начини стигнуваат во нашето тело (храна, загадена аеросредина, неквалитетна вода и пијалаци и сл.)  Кефирот ги храни клетките во организмот со животоважни материи, ги прочистува, ги подмладува и истовремено  од организмот ги елиминира мртвите и деградирани клетки.

 

Денес, кефирот се смета како еден од најмоќните и најбезбедни природни антибиотици. Претставува моќен природен поттикнувач на имуниот систем и е незаменлив во одржување на здрава цревна флора и здрав дигестивен систем. Редовното секојдневно користење во период од најмалку 2-3 месеца, може значително да помогне или сосема да ги отстрани симптомите на гастритис, а на подолг рок и на чир на желудник. Меѓу другото, редовна консумација на кефир може да помогне:

 

  • За нормализирање на висок крвен притисок
  • Ослободување од симптоми на замор, депресија и несоница
  • Отстранување на камен и песок во жолчка и во бубрези
  • Кај бронхитис, астма и алергии
  • При состојби на мрзливи црева и чести опстипации
  • Кај ревматизам и артритис

 

Идеален во диети и одржување на здрава телесна тежина. Заради високата содржина на протеини и други важни нутриенти, ефектот на ситост кој го дава кефирот може значително да помогне да се намалат нападите на глад. Сето ова дополнето со ниската содржина на калории, го прави идеален за сите кои водат сметка за својот изглед и за здравјето.

 

 




Подготовка во домашни услови


Сè што е потребно е кефирна култура и млеко. Кефирните зрна не може да се купат во трговската мрежа, па најчесто „се повикува пријател“ или некој што веќе ги има, ги одгледува и сака да ги сподели. 

Пропорции за добивање на кефир се: 1 рамна лажица кефирна култура на 250 мл млеко, 2 на ½ литар млеко и 4 лажици на 1 литар.

Подготовката е едноставна: во стаклен сад (тегла) ставете ги кефирните зрна и прелијте со млеко со собна температура. Покријте ја теглата со газа или со пластичен капак, но не целосно, за да може културата да дише. Оставете го садот 24 часа на собна температура. Најдобро е постапката секогаш да ја правите во исто време (навечер или наутро). По 24 часа, добиениот кефир процедете го низ пластична цедалка промешувајќи со пластична или со дрвена лажица (во процесот не користете метал). 

Културата која ви е останата во цедалката, исперете ја под млаз чиста ладна вода, па повторно вратете ја во теглата која претходно сте ја измиле. Дополнете со млеко и повторувајте го циклусот секој ден. Процедурата е едноставна, но секојдневна. Доколку не се повторува секој ден, може да се промени бојата, да се изгубат лековитите својства и дел од културата да изумре.

Со повторување на постапката, културата се размножува, па количеството млеко за подготвување на кефир се зголемува сразмерно на количествата зрнца. Доколку не сакате да подготвувате поголемо количество, најдобро е вишокот наместо да го фрлите, да го подарите некому.

 

Ако не сте во можност

Доколку сте отсутни на неколку дена и не сте во можност секојдневно да се грижите, кефирните зрна може да ги чувате во стаклена тегла од 3 литра и ќе ги прелиете со половина вода и половина млеко. По враќање, зрната ги миете и повторно го започнувате циклусот како претходно. Доколку, пак, сте отсутни на долг рок, кефирната култура може да ја ставите во замрзнувач (без млеко или вода). За да ја обновите, извадете ја и држете ја во вода на собна температура до целосно одмрзнување. Измијте ја и започнете го циклусот.

 

Како да се употребува

 

Напивката за цел одржување на здравјето и виталноста може да ја пиете секојдневно. Најдобро е да се започне со 100 мл дневно. Стандардната дневна доза изнесува 200-250 мл која може да се испие наеднаш или да се подели во неколку дози. Доколку се користи наменски во терапевтски цели, во зависност од намената, може да се пие од  500-1000 мл. Последната доза е препорачливо да се земе околу 30 минути пред спиење.

 

 

Кефирната култура бргу се размножува, па најдобро е вишокот да го подарите некому!

 
 
 

Бозел

 

Латинското име му е Sambicus nigra, додека во традиционалната медицина бозелот се среќава под повеќе различни имиња. Расте насекаде, на влажни и на запуштени места, а расте и покрај патишта и во дворови. На планинските места расте како грмушка, а додека на ниските места како дрво, и достигнува височина и до 5 метри.

 

Се вбројува меѓу најстарите лековити билки и уште од времето на древните народи се  сметал за симбол на раѓањето и смртта, а се користел и за заштита од лошите сили.

Цветовите на бозелот се ситни, бледи или бледожолтеникави, и се собрани во соцветија во форма на штит, а плодовите се ситни и тркалести, и кога се зрели имаат црно-сина боја. Бозелот цвета од мај до јули. Цветните китки од бозелот се берат на убаво и суво време, веднаш по отворањето на цветовите. Младите листови се собираат во април и во мај.

 

Активни компоненти

 

Содржи витамини А, Б1, Б2, Ц, етерични масла, горки супстанции, јаболкова киселина, сахароза и друго. Цветовите содржат гликозиди, танин, флавоноиди, каротин и витамин Ц, а додека бобинките содржат алкалоиди, каротин, танин, органски киселини. Се смета дека лековитите својства се должат на флавоноидите кои се силни антиоксиданти и кои ги штитат клетките од оштетувања.

 

Лековити својства

 

Лековитите својства на бозелот ги има во сите негови делови: во цветот, во плодот, во листовите, во кората и во коренот.

Во прв ред, бозелот има антивирално, антиоксидантско и антиканцерогено дејство. 

Клиничките испитувања потврдуваат дека бозелот не само што го намалува ризикот од настинка и грип, туку и ја намалува тежината на симптомите и воедно го скратува времетраењето на настинката и грипот.  Бозелот е, исто така, одличен лек за лекување болести на респираторниот систем, како бронхитис и пневмонија, а ги ублажува и симптомите кај болни од туберкулоза. Се употребува и при воспаление на усната шуплина, а во форма на инхалации се користи и при воспалени синуси. 

Земен во облик на топол чај, предизвикува зголемено потење, со што го ослободува организмот од токсините. Со потењето и со детоксикацијата се намалува телесната температура, што е од голема важност за смирување на симптомите на настинка и подобрување на функцијата на респираторните патишта. За оваа цел, цветот од бозел може да се користи поединечно или во комбинација со цвет од липа и од камилица.

 

Моќен антиоксидант и пријател на уринарниот и на дигестивниот тракт

 

Поради флавоноидите кои се јаки антиоксиданти, бозелот се користи и во лекување на дегенеративни болести, како и во превенција на рак. Бозелот го зајакнува имунолошкиот систем.

Тој е и добар диуретик кој се употребува при заболување на бубрезите и на мочниот меур. Плодовите се ефикасни во подобрување на перисталтиката на цревата и се употребуваат при запек.

 

Лековити форми
 

Од бозелот се прават чај, сок, вино и џем. 

Џемот се подготвува од плодовите од бозелот и тој е многу вкусен за јадење, со пријатни мирис и арома. Одличен деликатес кој го подобрува празнењето на цревата. Идеален за употреба и кај децата.

Виното од бозел ја регулира столицата, ја прочистува крвта, ги намалува стомачните и цревните грчеви, го подобрува апетитот и ја подобрува циркулацијата на крвта во организмот. Топлото вино од бозел се користи за лекување на бронхитис, настинки, грип, па дури и при воспаление на белите дробови.

 

Подготовка на чај: еден исушен цвет се попарува со чаша жешка вода. Садот се покрива 20-30 минути, се процедува, се засладува со мед и се пие по половина чаша, три до четири пати на ден, 15 минути пред јадење.

 

Сок од бозел: 1 лажица цветови од бозел, 1 кг шеќер, 0,5 литри вински оцет, 1 лимон, 5 литри вода. Во водата се става шеќерот и се додава винскиот оцет. Се вари 30 минути, на тивок оган. Потоа, се додава цветот од бозел и исечканите парчиња лимон и се вари уште 5 минути. Смесата се остава да отстои преку ноќ, и другиот ден се процедува низ газа и се става во  добро затворени шишиња.

 

Вино од бозел: 10-15 цветови од бозел, 4-5 литри вода, 0,70 кг шеќер, 2-3 лимона, 3 дл јаболков или вински оцет. Шеќерот се раствора во топлата вода. Потоа, се чека сирупот да се излади. Во изладениот сируп се додаваат лимонот, оцетот и цветовите од бозел. Ваквата смеса се остава да отстои 24 часа. Потоа, виното се процедува и се става во стаклени шишиња, кои треба да се добро затворени. Шишињата треба да отстојат на топло 2 недели, со повремено протресување. По 2 недели, виното е подготвено за употреба. Вкусното вино се пие по јадење, по 0,5 дл или по една мала шолјичка.

Свежо подготвената топла шолја чај помага да се справите со симптомите на настинка и грип. Чајот ќе ви помогне да се препотите, да ја намалите зголемената телесна температура и да ја ублажите упорната кашлица.

 

Препорака

 


Бидејќи не постојат доволно податоци за безбедна употреба во тек на бременост и на доење, не се препорачува употреба на бозел кај трудници и кај доилки.

 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.