Во виното е вистината, но би рекле и  многу повеќе од тоа. Нашите предци, како и современата наука велат дека во виното има нешто многу значајно и за нашето здравје.

 
Виното е храна, лек и отров .Единствено прашање е дозата,
-Парацелзиус -
 
Умерената консумација на вино превенира кардиоваскуларни заболувања, го намалува нивото на вкупен холестерол, ги подобрува когнитивните способности, го зголемува имунитетот и отпорноста на организмот од болести. За овие и многу други полезни дејства на виното биле свесни и нашите предци. Многубројните народни преданија, совети, рецепти, кои виното го препорачуваат како ефикасен лек за многу здравствени состојби, значајно придонеле за репутацијата на благотворен пијалак, која виното несомнено ја има.
 
Виното содржи повеќе од 1.000 состојки. Освен витамините и минералите кои се содржани во виното и помагаат за бројни функции во организмот, виното содржи и хранливи состојки, шеќер (особено декстроза), глицерол, протеини и алкохол. Од витамините присутни се: A, B, C и повеќе минерали од кои најистакнати се натриумот и магнезимумот врзани за органска (винска) киселина.  Црвеното вино е побогато со хранливи состојки,  додека белото вино во составот содржи поголема количина на рибофлавин (витамин Б2) во однос на црвеното вино. Витаминот Б е стабилен и не исчезнува со стареење на виното.
За фармаколошките дејства на виното, најодговорни се полифенолите, особено ресвератолот. Тие се група на соединенија кои според начинот на делување се сместуваат во групата на антиоксиданси. Докажано е дека ресвератролот кој е присутен во грозјето и виното, го има во 10 пати поголеми концентрации во црвеното вино, одколку во белото. Тој е одговорен за редукција на ризикот од разни болести, особено кардиоваскуларните. Освен ресвератролот, црвеното вино содржи и огромен број и на други соединенија кои делуваат како моќни антиоксиданси.
 
Содржината на алкохол во повеќето вина е умерена (10-15 волуменски проценти).
 
Хранливата вредност на 1 литар вино е 600-700 калории, а за слатките вина може да се движи и до 1400 калории.
 
 
Во служба на здравјето
Познато е дека виното, особено црвеното е добро за здравјето. Доказ за ова е  помалата инциденца на кардиоваскуларни заболувања кај луќето кој редовно и умерено конзумираат пред се црвено вино.
 
Терапевските и антисептичките својства на виното се познати уште од античките времиња. Виното е пијалок, храна и антисептик кој контролира многу процеси во нашето тело. Пријател на оброците, бидејќи го  подобрува варењето на храната.
Алкохолот во умерени количини, освен што го стимулира варењето на храната, работата на срцето, ја подобрува циркулацијата на крвта, поради што често и лекарите  го препорачуваат како важен пијалок за време на оброците.
 
Во грозјето, износот на вкупни феноли е поголем во однос на виното. Со традиционалните методи на преработка на грозјето се екстрахира максимално 60% од фенолите кои се присутни во грозјето. Црното грозје во просек содржи повисока количина на феноли од белото грозје. Со самото тоа чаша црвено вино е “поздрава” за човекот, од чаша бело вино.
 
Антиоксидансите со кои виното е  богато, ги обновува оштетените крвни садови, ги штити забите од кариес, итн. Една чаша квалитетно црвено вино дневно, може да влијае врз нашето здравје, а уживањето при конзумација на риба, црвено месо и сирења би било потполно.
 
Конзумирањето на вино значително ја намалува можноста на појава на карциноми, го зголемува “добриот холестерол ”(HDL), а истовремено го намалува “лошиот холестерол”(LDL)исто така го намалува и крвниот притисок.
 
Помага при лош проток на крв низ артериите, бидејќи ги шири крвните садови со што се подобрува протокот на крвта низ телото. Виното е одлично за анемија, која може да се спречи со конзумирање на вино во умерени количини.
 
Виното во мали количини го зголемува либидото. Кога е во прашање виното како афродизијак, умереноста е клучот на ова прашање: потребно е само малку вино, за да се почувствуваат овие ефекти.
 

 
За Витка линија

Ужвајте во добрата храна и останете витки. Уште една од придобивките кога виното се конзумира во умерени количини. Типичен пример за ваквото тврдење е таканаречениот “француски парадокс”. И покрај тоа што имаат калорична и зачинетaкујна Французите остануваат витки и поздрави токму заради навиките за конзумирање на барем една чаша вино со главниот оброк
 
 
 
Црвено или бело вино, не е важно, се додека се пие заедно со оброк и во умерени количини. На здравје!
 
 

Спанаќ

Зелен лиснат зеленчук кој често се споменува како еден од основните видови зеленчуци од категоријата на здрава исхрана.

Преполн е со хранливи материи, антиоксиданти и антиканцерогени состојки. Има кревки, крцкави, темнозелени листови, кои се омилена состојка на готвачите низ целиот свет. Спанаќот изобилува со голем број хранливи фитоматерии, што го одржуваат доброто здравје и спречуваат развој на болести.

Има многу ниска калорична вредност, а е богат со завидно количество растворливи растителни влакна. Во 100 г спанаќ се содржат околу 25% од дневните потреби од железо, што е меѓу најбогатите од зелените лиснати зеленчуци.

Свежите листови се богат извор на неколку витални антиоксидантски витамини, како што се: витамин А, витамин Ц, и флавоноидни полифенолни антиоксиданти, како што се: лутеин, зеаксантин и бета-каротин. Заедно, овие состојки служат како заштита од слободните радикали кои настануваат како последица на интеракцијата со кислородот, што, пак, игра огромна улога во развојот на болести и во процесот на стареење. Спанаќот, во свежа форма, најчесто е достапен во зимските месеци. Во продавниците купувајте свежи, крцкави листови што имаат темнозелена боја. Избегнувајте ги листовите што се избледени и пропаднати или, пак, што имаат жолти точки.

 

Лимoн

Лимонот е една од најкорисните намирници на нашата планета.

Спаѓа во групата на цитрусните овошни плодови, во којашто спаѓаат и портокалот,мандарината, грејпфрутот и др. Тој е евтин, лесно достапен и повеќенаменски. Особено е корисен кога е во прашање нашето здравје. Во својот состав содржи не само витамин Ц, туку и други витамини (витамин Б, рибофлавин) и минерали како калиум, калциум, фосфор, магнезиум.
Лимонот уште од древноста се користи поради нековата моќ да лекува. Се препорачува и поволно делува на работата на црниот дроб, на дигестивниот, имуниот, нервниот и на кардиоваскуларниот систем.

Со редовна употреба, лимонот е сигурна превенција од заболувања како ларингитис, бронхитис, грип, настинки, бактериски инфекции, бубрежни и жолчни камчиња, па дури и од некои малигни заболувања. Постојат многу начини да ја ставите оваа храна во вашето секојдневно мени.

Сепак, наједноставен начин е да пиете 1-2 чаши млака вода секој ден. Многу е едноставно да се подготви лимонова вода. Сè што треба да направите е да ги измешате пулпата и сокот од половина лимон во топла вода и да ја испиете. 

Булгурот претставува специфично подготвена пченица која се добива со преработка на различни видови пченица, најчесто на дурум пченица. Зрната на пченицата, прво, се оголуваат, се мијат, се сушат на сонце или се печат во печки, а потоа со посебни камења или со мелници се кршат, за на крај да се добијат мали гранули со светла боја и со неправилен облик.

 

Добивањето на булгурот е процес стар 4000 години, кој на нашите подрачја доаѓа од Блискиот Исток. Денес е неизоставен дел од здравиот начин на исхрана и е одлична замена за оризот и за тестенините, бидејќи е похранлив, поздрав и повкусен.

 

Нутритивни компоненти
 

Булгурот е рекордер кога се во прашање хранливите материи, а со тоа во голема мера е во предност во однос на другите житарки. Може многу подолго да се чува од пченицата, а и за негова подготовка е потребно многу пократко време. Исто така, со негова преработка се зачувуваат хранливите материи на пченицата, како што се протеините.

Минерали присутни во булгурот: калиум, железо, магнезиум, фосфор, калциум, натриум, цинк, бакар, манган, селен и др.

Витамини присутни во булгурот: витамин Ц, тиамин ( Б1), рибофлавин (Б2), ниацин (Б3), пантотенска киселина (Б5), витамин Б6, фолат (природен Б9), витамин А, витамин К и др.

 

10 причини повеќе булгурот да се најде на вашата трпеза

 

1. Го подобрува варењето на храната
 

Булгурот има значително поголемо количество диететски влакна отколку многу други житни клултури. Високите нивоа на диететски влакна помагаат во стимулирање на варењето на храната и спречуваат одредени состојби, како што се: запек, надуеност, грчеви и отежнато празнење на цревата. Овие диететски влакна, исто така, ја зголемуваат ефикасноста на искористување на хранливите материи од страна на дигестивниот тракт и го регулираат нивото на холестерол, преку елиминирање на вишокот на омега-6 масни киселини.

 

2. Ја контролира шеќерната болест
 

Поради тоа што содржи повеќе сложени јаглехидрати од останатите рафинирани пченични зрна, булгурот го подобрува контролирањето на нивото на шеќер во крвта, преку оптимално ослободување инсулин. Со тоа, булгурот го спречува наглото зголемување или опаѓање на нивото на шеќер во крвта, што може да биде опасно за луѓето кои страдаат од шеќерна болест.

 

3. Ја зголемува цврстината на коските
 

Големиот број минерали кои се присутни во составот на булгурот, се важни за подобрување на цврстината на коските. Како што старееме, минералната густина на коските природно се намалува, па затоа ни требаат доволни количества фосфор, манган и железо, за да ги одржиме нашите коски здрави и за да ја спречиме остеопорозата. Бидејќи булгурот ги содржи овие минерали во високи концентрации, тоа прави ова семе позитивно да влијае врз цврстината на коските.

 

4. Го заштитува срцето
 

Покрај ефектот што диететските влакна го имаат врз регулирање на нивоата на холестеролот, булгур семето го подобрува кардиоваскуларното здравје и на други начини. Значителните концентрации на калиум, кој е познат вазодилататор, присутни во ова семе, го намалуваат притисокот низ крвните садови и артериите и со тоа го намалуваат крвниот притисок. 

 

 

За луѓето коишто се изложени на висок ризик од кардиоваскуларни заболувања, булгурот е мудар избор на храна што може да го регулира покачениот крвен притисок.

 

5. Го подобрува имунитетот
 

Широкиот спектар на витамини и минерали присутни во ова семе, значително влијаат врз имунолошкиот систем. Особено важен е цинкот, кој го подобрува имунитетот и го зајакнува одбранбениот потенцијал на организмот. Овој минерал е присутен во значителни концентрации  во булгурот. 

 

6. Ја подобрува циркулацијата
 

Железото е главен минерал во нашата исхрана, бидејќи има големо влијание врз нашиот циркулаторен систем. Дефицитот на железо може да доведе до анемија, општа слабост, дезориентација, замор и стомачни тегоби. Стандардна порција булгур пченица има околу 15% од дневните потреби на овој минерал.

 

7. Помага во намалување на телесната тежина
 

Ниската калорична вредност на ова зрно го прави идеално за луѓе кои се борат со намалување на својата телесна тежина. Поради високата содржина на диететски влакна, булгурот не само што ќе направи да се чувствувате сити, и ќе ве заштити од прејадување, тој ќе овозможи и мало внесување масти и калории.

 

8. Спречува хронични заболувања
 

Иако житните култури не се вообичаено поврзани со висок антиоксидативен  потенцијал, булгур семето е богато со антиоксиданти кои помагаат во елиминација на воспаленијата и во намалување на мутацијата на здравите клетки. 

 

9. Ги поттикнува растот и развојот
 

Булгурот е одличен извор на протеини, неопходни за нормален раст и регенарација на ткивата и на органите. Доколку заздравувате од повреда или од болест, високото внесување протеини е од суштинско значење за брзо закрепнување.

 

10. Го подобрува сонот

Високото  ниво на магнезиум во булгурот го подобрува спиењето, поради ефектот што магнезиумот го има врз производството на одредени невротрансмитери одговорни за подобар сон. Лицата коишто страдаат од несоница и од други нарушувања на сонот, потребно е да вклучат булгур во својата исхрана. Веќе по  неколку недели можно е да забележат значителна промена во квалитетот на сонот и на заспивањето.

 

Приготвување на булгурот

Булгурот има одличен вкус и лесно се приготвува. Зрното се потопува во врела вода и се остава добро да омекне. Една шолја булгур се прелива со 2 шолји вода. Поквалитетниот булгур ќе омекне за околу 7 минути, а покрупниот за околу 15. Откако ќе омекне, процедете и ставете да проврие во вода околу 2-5 минути. Процедете и со него може да направите вкусни јадења, како пилав, а може да биде и одлична замена за кус-кус. Се користи за супи, сосови, салати, а одлично оди и во комбинација со месо, морски плодови, па дури и со овошје.

 

Се смета за чувар на дишните патишта и од неговиот корен се прави чај кој се употребува за ублажување и за лекување на симптоми на воспаленија на дишните патишта. Древните терапевти го користеле за лекување на респираторни и дигестивни проблеми. Подеднакво е применет во народната, но и во современата медицина и во фармацијата.

 

Белиот слез (Althaea officinalis) претставува повеќегодишно зелјесто растение. Се смета дека потекнува од Азија, но го има и во Јужна и Средна Европа, на рамни и влажни предели. Поради својата лековитост се одгледува насекаде ширум светот.

Цвета од јуни до август, а лековити својства имаат коренот, стеблото, листот и цветот. Може да порасне 1-2 метри, стеблото може да биде разгрането, обраснато со густи свиленкасти влакненца, а додека листовите се меки со сребрено-розикава боја. Цветовите се собираат додека цвета, листовите по цветањето, а коренот на пролет или на есен по цветањето.

Коренот се мие, се лупи надворешниот слој, се сече по должина и нагло се суши на тепмература од 40 степени. Кога ќе биде сув, се сече на ситни коцки. Од целото растение, коренот е најлековитиот дел.

Активни компоненти

Растението содржи слуз, скроб, пектин, танин, минерални соли, ензими, растителни влакна, растителни масти, етерични масла, инвертен шеќер, сахароза, скроб, јаглехидрати и фосфати.

 

Лековити својства

Белиот слез е извонредно средство кое помага во лекување болести на дишните органи. Бидејќи ја раствора слузта и ја обложува слузокожата, го поттикнува искашлувањето и се употребува при настинки, бронхитис, астма, воспаление на белите дробови и на грлото. Се употребува и при проблеми со мочниот меур, бубрезите, при воспаление на дебелото црево, дијареа, цревни болести и сл. Во комбинација со мед, од коренот на бел слез се прави смеса за облоги кои помагаат за акни, гнојни чирови, изгореници, воспаление на очите, апсцеси и сл.

Белиот слез помага и при грчеви во желудникот, опстипација и при инфекции на половите органи. 

Свежите здробени листови помагаат при убод од инсекти.

Белиот слез, исто така, може да го употребуваат и пушачите, за намалување на сувата кашлица.

 

Најчесто од белиот слез се прави чај од бел слез и сируп од бел слез.
 

 

Чајот од бел слез се подготвува на следниот начин:

Две лажички корен од бел слез се преливаат со 2,5 дл млака или ладна вода и се остава да отстои 2 часа, за да може да се екстрахира доволно слуз. По желба, чајот може да се заслади со малку мед и се пие трипати на ден.

Многу често белиот слез се комбинира и со други лековити растенија (нане, камилица и сл.).

Со чајот од коренот од бел слез може да се прочистува и нос, најчесто се употребува при затнат нос, со капалка се капнуваат  1-3 капки трипати на ден.

 

Важно


Коренот од бел слез никако не се потопува во врела вода!

 

Начин на подготовка на сируп:

Во тенџере се ставаат 2 лимона исечкани на коцки, се додаваат по две лажици жалфија, анасон, корен од бел слез, ленено семе и 200 г шеќер. Потоа, се прелива со 2 дл вода. Се вари околу 20 минути, се трга од шпорет и се остава да се олади. На деца им се дава трипати дневно по една мала лажичка од овој сируп, додека на возрасни им се дава трипати дневно по една голема лажица.

 


Белиот слез е безбеден за употреба кај деца. Дури и за мали бебиња, се препорачува чај од бел слез, секако, со претходна консултација со педијатар. Доколку се подготвува за бебе, треба да се користи превриена, па изладена вода.

 
 

Велат дека може да поправи многу од она што е расипано во организмот. По потекло од крајбрежјето на Средоземното Море, цвеклото било познато и употребувано од древните народи за здравствени цели. Денессе смета за една од најкорисните и најлековити култури и е богато со навистина широка лепеза на корисни елементи. Идеална намирница за долгите и ладни зимски денови.

Енергетска и нутритивнавредност

Нутриционистички гледано, цвеклото е навистина богато со елементи коишто се важни за исхраната и за здравјето. Просеченхемискисоставна 100 гсвежанамирница е: 88 гвода,1,5 гпротеини,0,1 гмасти,9,4 гјаглехидрати и 2,5 гвлакна. Енергетската вредностизнесувасамо 45 ккална 100 гсвежанамирница. Цвеклото е лесносварливанамирница.Вонеасенаоѓаатречиси ситеминералнисостојки: калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, флуор, сулфур, јод, бром, литиумитн. Важно е дасеистакнедекацвеклотосодржиопределено количество кобалткојучествувавоформирањетонавитамин Б12.Особеное важно присуствотонавитамините Б1, Б2, Б6, Ц, фолати и пантотенскакиселина.Одличенизвор е нафолати (27% од препорачан дневен внесна 100 г) и добаризворнаманган (16% одпрепорачан дневен внес на  100 г), калиум(10% одпрепорачан дневен внес на 100 г) и влакна  (11% одпрепорачан дневен внес на 100 г).

Лековити својства на цвеклото

Related imageЦвеклото е традиционален лек за леукемија. Овој зеленчук содржи аминокиселина бетаин, која има антиканцерогени својства. Терапијата со цвекло,која подразбира секојдневно внесување сок од цвекло или сурово

 рендано цвекло,има позитивно влијание против леукемија и против многудруги видовирак.

Related imageЦвеклото е преполно со антиоксиданти кои што го штитат организмот од предвремено стареење и коишто помагаатво борбата против многу болести.

Related imageВлакната што ги содржи цвеклото,може да го намалат нивото на холестерол во крвта и до 40%.

Related imageЦвеклото се употребува како помош прилекување на маларија, акутни фиброзни болести и на грип во почетен стадиум, како и прирегулирање на крвниот притисок, особенона низок крвен притисок.

Related imageРедовното консумирање цвекло може да спречи појава на проширени вени.

Related imageИако количеството железо што го содржи цвеклото не е многувисоко, неговиот квалитет е извонреден.Железото одц веклото е моќно средство за чистење на организмот од токсини.

Related imageЦвеклото особено се препорачува кај трудници, поради високото ниво на фолнакиселина.

Related image
Сокот од цвекло ја стимули раработата на црниот дроб и на жолчката и спречува запек.
 
Related imageСокот од цвекло во комбинација со сок од морков е одличен лекзагихт, за болести на бубрезите и за жолчниотмеур.

Related imageПознато е дека цвеклото може да помогне и кај многу други заболувања: главоболка, забоболка, дизентерија, кожни проблеми, менструални болки итн.

Related imageПоради содржина на салицилна киселина, во организмот делува против воспалително.

Related image
Присуството на јодот го прави драгоцен во борбата против атеросклерозата и во забавувањето на процесот на стареење.


Благодат за вегетаријанците
Цвеклото е многуважнанамирницавоисхранатанавегетаријанцитезатоаштосодржиодредено количество кобалт, којсевклучувавоформирањетонавитаминотБ12, кој, пак, е неопходен во формирањетонаеритроцититевокрвта. Недостатокотнаовојвитаминпредизвикуваеденвид анемија (пернициознаанемија). Токму порадитоа, цвеклото е еденоднајдобритеприроднилековизалекувањенаанемија и слабокрвност.
 
Цвеклото е најдобродасеконсумирасурово (рендано) вокомбинацијасолимоновсок.Доколку сакатедагоподобритевкусотнавакаподготвената салата, можедадодадете исвежморков и/иликиселојаболко. Ќесеизненадитеодвкусотнаоваакомбинација.
 
Сокотодцвеклоима посебна вредност и,  e со изразени лековити својства.Го поткрепува и го зајакнува целиот организам и поволно делува на метаболизмот. Најдобро е да се пие во комбинација со мед и лимон, по половина чаша, трипати на ден.
 
Лековитотодејствонацвеклото, врз човековиот организам, вокомбинацијасомногупристапнатацена, претставувавистински благодатзаздравјето, достапенза секого.

Купување и чувањенацвеклото

Коренотнацвеклото е сокруголилисо оваленоблик, малаилисреднаголемина. Требадабидесотемноцрвенабоја, сонеоштетенакожаи соцврстаструктура. Колкуе поголемдијаметаротнакоренот, толку срединатаму е подрвенеста и немадобарвкус.
Варено и исчистеноцвекломожедачуватевозамрзнувачдо 7 дена, додекацелоилиисечкано, возамрзнувачдо 10 месеци.
 
Совет
Нефрлајте ги листовите од цвеклото.Тие се богати со бета-каротин, фолнакиселина, хлорофил, витамин Ц и железои од нив можете да направите зеленикав кашест сок или да ги подготвите како спанаќ.
 
Храната што ја избираме секој ден го одредува и нашето здравствено секојдневие, дневното расположение и нивото на енергија. Континуираната консумација на производи од листата на т.н суперхрана несомнено носи големи здравствени придобивки. Многу често овие намирници се препорачуваат во многу диети или режими на исхрана при различни нарушувања на телесното и менталното здравје.
 
Што е суперхрана?
 
Не постои официјална дефиниција, а називот „суперхрана“го имаат добиено некои прехранбени продукти кои содржат огромен број хранливи состојки, минерали, витамини, фитонитриенти, за кои научно е докажано дека значително влијаат на подобрување на здравјето, одржување на оптималнатателесна тежина,како и спречување на многу болести.
 
Јадењето различни свежи, органски или сурови продукти, е клуч да се чувствувате поздраво и поенергично, не само повремено, туку и на долг рок.
 
Различни истражувања предлагаат различни видовипрехранбени продукти, категоризирани како суперхрана. Во продолжение, ви нудиме листа од 10 производи со исклучителна здравствена корист.




 
Калинката е едно од овошјата што маѓепсува со својот изглед. Преубава креација на природата, со тркалезна форма исо внатрешност богата со голем број црвени семки исполнети со сок.
Тајните на ова необичноовошје се познати уште одантичко време,кога се употребувала како природен лек, и претставува едно од најстарите овошја кое се користело за лековити цели. Денес, модерната наука само го потврдува она што одамна им било познато на старите народи.
 
Поради богатството на семе и лековитите својства, старите народиуште ја сметале и за симбол на раѓањето, плодноста и вечниот живот.
 
Зборот „калинка“, преведен од латински значи јаболко полно со семки. Постојат три вида калинка: многу кисели и два вида благи калинки кои се јадат.
Се одгледува речиси во сите краеви од светот. Кај нас, успева во јужните делови од државата, но, за жал, недоволно е присутна на нашите трпези.
 
 
Нутритивни факти

Калинката се вбројува во т.н.видови суперхрана. Плодот е богат со сите витамини, а особено совитамин А, Ц, Е и Б5 како и минерали,калиум, калциум, магнезиум, фосфор, натриуми железо. Сто милилитри сок од калинка задоволува 16% од дневните потреби за витамин Ц.
Плодот во својот состав содржи и висок процент на растителни влакна. Бројни истражувања покажуваат дека содржи повеќе антиоксиданти и од црвеното вино, сокот од грозје и зелениот чај.
 
Здравствени вредности

За лековити цели, освен плодот, се употребуваат и  кората, лушпата и цветот. Добро е да знаеме дека при купување на калинката треба да се избира плод со убава трказелна форма, тешка и со големина на портокал. Ваквиот плод има поголема содржина на сок.
Се употребува за подобрување на апетитот и ја регулира работата на желудникот, а е одлична и против скорбут (недостаток на витамин Ц).
 
Поради богатството со железо, сокот од калинка е одличен при состојби на анемии кога на организмот му е потребно надополнување со овој важен елемент.
 
Калинката ги ублажува тегобите во климаксот. Содржи материи кои се слични на естрогените и затоа влијаат на хормоните.
Се користи како овошје против стареење и им помага на младите жени со хормонални проблеми.
 
Ако редовно се јаде, ќе придонесе да имаме цврсти нокти и убава коса, а и душевното нерасположение ќе исчезне, тврдат научниците. Поновите студии покажуваат дека билните хормони на калинката го намалуваат ризикот од појава на рак на простатата.
 
Исто така, добра е за работата на срцето, го намалува систолниот крвен притисок, и има моќ во намалувањето на вкупниот холестерол. Се употребува и како средство против цревни паразити. Сокот од калинка може да биде од голема помош за лицата со проблеми со потенција. Редовната употреба на една чаша сок од калинка може значително да ја подобри еректилната функција. Во лепезата на бројни заболувања, потврдено е дека употребата на сок од калинка го забавува развојот на Алцхајмеровата болест. Со ова, науката практично само го потврдува она што древните народи го знаеле – дека калинката е навистина чудотворно овошје.

 
 
Со редовнаконсумација накалиника илинасок од калинка ќе делуваме и превентивно:

-  кај појава на инфекции и настинки,
-  за забавување на процесот на артериосклероза и остеоартритис,
-  кај појава на болести на срцето и крвните садови,
-  за забавување на растот на ракот на простатата.
 
Совет за чување

Калинката може да се чува еден месец на ладно и суво место, или два месецa во ладилник, а додека, пак,свежиот сок се консумира веднаш.
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.