Сподели со пријателите

Тегавец

Тегавецот (лат. Plantago) е уште една популарна билка, со значајно место во народната и алтернативната медицина. Поради неговителековити својства,бил ценет уште одамна, а се сретнува насекаде:во дворови, ливади и шуми, иако расте во специфични услови, поради што бара големо количество дожд, освен во сушниот период. Во својот составсодржи голем број корисни материи,како танин, флавоноиди, калиум, цинк и сапонини. Особено е познат по неговотодиуретичко и антисептичко дејство, како и по позитивните ефекти кај заболувања на респираторниот систем.
 
Заедно со медот претставува одлична комбинација за лекување на бронхитис, а комбинацијата која вклучува и темјан и мајчина душица е најпрепорачлива за проблеми со дишните патишта.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.