Сподели со пријателите

Црница

Црницата е едно од најслатките овошја, како и едно од омилените овошја токму поради благиот вкус. Денес, сè помалку се користи и се наоѓа на нашите трпези, иако се познати нејзините лековити и хранливи вредности. Претставува значаен дар од природата кој може да се користи и во форма на сушени плодови.

Постојат 3 вида црница и тоа бела, црна и црвена – но во светот се наоѓаат и голем број други видови. Видовите црница, пред сè, се разликуваат во бојата, а делумно и во лековитите својства. Интересно е тоа што кај ова овошје, лековити се сите делови од самото растение, што дава многу придобивки при лекување на разни болести. Содржи голем број витамини: Ц, А, К, Б, магнезиум, железо и количество антиоксиданти и антицијаниди.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.