Булгурот претставува специфично подготвена пченица која се добива со преработка на различни видови пченица, најчесто на дурум пченица. Зрната на пченицата, прво, се оголуваат, се мијат, се сушат на сонце или се печат во печки, а потоа со посебни камења или со мелници се кршат, за на крај да се добијат мали гранули со светла боја и со неправилен облик.

 

Добивањето на булгурот е процес стар 4000 години, кој на нашите подрачја доаѓа од Блискиот Исток. Денес е неизоставен дел од здравиот начин на исхрана и е одлична замена за оризот и за тестенините, бидејќи е похранлив, поздрав и повкусен.

 

Нутритивни компоненти
 

Булгурот е рекордер кога се во прашање хранливите материи, а со тоа во голема мера е во предност во однос на другите житарки. Може многу подолго да се чува од пченицата, а и за негова подготовка е потребно многу пократко време. Исто така, со негова преработка се зачувуваат хранливите материи на пченицата, како што се протеините.

Минерали присутни во булгурот: калиум, железо, магнезиум, фосфор, калциум, натриум, цинк, бакар, манган, селен и др.

Витамини присутни во булгурот: витамин Ц, тиамин ( Б1), рибофлавин (Б2), ниацин (Б3), пантотенска киселина (Б5), витамин Б6, фолат (природен Б9), витамин А, витамин К и др.

 

10 причини повеќе булгурот да се најде на вашата трпеза

 

1. Го подобрува варењето на храната
 

Булгурот има значително поголемо количество диететски влакна отколку многу други житни клултури. Високите нивоа на диететски влакна помагаат во стимулирање на варењето на храната и спречуваат одредени состојби, како што се: запек, надуеност, грчеви и отежнато празнење на цревата. Овие диететски влакна, исто така, ја зголемуваат ефикасноста на искористување на хранливите материи од страна на дигестивниот тракт и го регулираат нивото на холестерол, преку елиминирање на вишокот на омега-6 масни киселини.

 

2. Ја контролира шеќерната болест
 

Поради тоа што содржи повеќе сложени јаглехидрати од останатите рафинирани пченични зрна, булгурот го подобрува контролирањето на нивото на шеќер во крвта, преку оптимално ослободување инсулин. Со тоа, булгурот го спречува наглото зголемување или опаѓање на нивото на шеќер во крвта, што може да биде опасно за луѓето кои страдаат од шеќерна болест.

 

3. Ја зголемува цврстината на коските
 

Големиот број минерали кои се присутни во составот на булгурот, се важни за подобрување на цврстината на коските. Како што старееме, минералната густина на коските природно се намалува, па затоа ни требаат доволни количества фосфор, манган и железо, за да ги одржиме нашите коски здрави и за да ја спречиме остеопорозата. Бидејќи булгурот ги содржи овие минерали во високи концентрации, тоа прави ова семе позитивно да влијае врз цврстината на коските.

 

4. Го заштитува срцето
 

Покрај ефектот што диететските влакна го имаат врз регулирање на нивоата на холестеролот, булгур семето го подобрува кардиоваскуларното здравје и на други начини. Значителните концентрации на калиум, кој е познат вазодилататор, присутни во ова семе, го намалуваат притисокот низ крвните садови и артериите и со тоа го намалуваат крвниот притисок. 

 

 

За луѓето коишто се изложени на висок ризик од кардиоваскуларни заболувања, булгурот е мудар избор на храна што може да го регулира покачениот крвен притисок.

 

5. Го подобрува имунитетот
 

Широкиот спектар на витамини и минерали присутни во ова семе, значително влијаат врз имунолошкиот систем. Особено важен е цинкот, кој го подобрува имунитетот и го зајакнува одбранбениот потенцијал на организмот. Овој минерал е присутен во значителни концентрации  во булгурот. 

 

6. Ја подобрува циркулацијата
 

Железото е главен минерал во нашата исхрана, бидејќи има големо влијание врз нашиот циркулаторен систем. Дефицитот на железо може да доведе до анемија, општа слабост, дезориентација, замор и стомачни тегоби. Стандардна порција булгур пченица има околу 15% од дневните потреби на овој минерал.

 

7. Помага во намалување на телесната тежина
 

Ниската калорична вредност на ова зрно го прави идеално за луѓе кои се борат со намалување на својата телесна тежина. Поради високата содржина на диететски влакна, булгурот не само што ќе направи да се чувствувате сити, и ќе ве заштити од прејадување, тој ќе овозможи и мало внесување масти и калории.

 

8. Спречува хронични заболувања
 

Иако житните култури не се вообичаено поврзани со висок антиоксидативен  потенцијал, булгур семето е богато со антиоксиданти кои помагаат во елиминација на воспаленијата и во намалување на мутацијата на здравите клетки. 

 

9. Ги поттикнува растот и развојот
 

Булгурот е одличен извор на протеини, неопходни за нормален раст и регенарација на ткивата и на органите. Доколку заздравувате од повреда или од болест, високото внесување протеини е од суштинско значење за брзо закрепнување.

 

10. Го подобрува сонот

Високото  ниво на магнезиум во булгурот го подобрува спиењето, поради ефектот што магнезиумот го има врз производството на одредени невротрансмитери одговорни за подобар сон. Лицата коишто страдаат од несоница и од други нарушувања на сонот, потребно е да вклучат булгур во својата исхрана. Веќе по  неколку недели можно е да забележат значителна промена во квалитетот на сонот и на заспивањето.

 

Приготвување на булгурот

Булгурот има одличен вкус и лесно се приготвува. Зрното се потопува во врела вода и се остава добро да омекне. Една шолја булгур се прелива со 2 шолји вода. Поквалитетниот булгур ќе омекне за околу 7 минути, а покрупниот за околу 15. Откако ќе омекне, процедете и ставете да проврие во вода околу 2-5 минути. Процедете и со него може да направите вкусни јадења, како пилав, а може да биде и одлична замена за кус-кус. Се користи за супи, сосови, салати, а одлично оди и во комбинација со месо, морски плодови, па дури и со овошје.

 

Се смета за чувар на дишните патишта и од неговиот корен се прави чај кој се употребува за ублажување и за лекување на симптоми на воспаленија на дишните патишта. Древните терапевти го користеле за лекување на респираторни и дигестивни проблеми. Подеднакво е применет во народната, но и во современата медицина и во фармацијата.

 

Белиот слез (Althaea officinalis) претставува повеќегодишно зелјесто растение. Се смета дека потекнува од Азија, но го има и во Јужна и Средна Европа, на рамни и влажни предели. Поради својата лековитост се одгледува насекаде ширум светот.

Цвета од јуни до август, а лековити својства имаат коренот, стеблото, листот и цветот. Може да порасне 1-2 метри, стеблото може да биде разгрането, обраснато со густи свиленкасти влакненца, а додека листовите се меки со сребрено-розикава боја. Цветовите се собираат додека цвета, листовите по цветањето, а коренот на пролет или на есен по цветањето.

Коренот се мие, се лупи надворешниот слој, се сече по должина и нагло се суши на тепмература од 40 степени. Кога ќе биде сув, се сече на ситни коцки. Од целото растение, коренот е најлековитиот дел.

Активни компоненти

Растението содржи слуз, скроб, пектин, танин, минерални соли, ензими, растителни влакна, растителни масти, етерични масла, инвертен шеќер, сахароза, скроб, јаглехидрати и фосфати.

 

Лековити својства

Белиот слез е извонредно средство кое помага во лекување болести на дишните органи. Бидејќи ја раствора слузта и ја обложува слузокожата, го поттикнува искашлувањето и се употребува при настинки, бронхитис, астма, воспаление на белите дробови и на грлото. Се употребува и при проблеми со мочниот меур, бубрезите, при воспаление на дебелото црево, дијареа, цревни болести и сл. Во комбинација со мед, од коренот на бел слез се прави смеса за облоги кои помагаат за акни, гнојни чирови, изгореници, воспаление на очите, апсцеси и сл.

Белиот слез помага и при грчеви во желудникот, опстипација и при инфекции на половите органи. 

Свежите здробени листови помагаат при убод од инсекти.

Белиот слез, исто така, може да го употребуваат и пушачите, за намалување на сувата кашлица.

 

Најчесто од белиот слез се прави чај од бел слез и сируп од бел слез.
 

 

Чајот од бел слез се подготвува на следниот начин:

Две лажички корен од бел слез се преливаат со 2,5 дл млака или ладна вода и се остава да отстои 2 часа, за да може да се екстрахира доволно слуз. По желба, чајот може да се заслади со малку мед и се пие трипати на ден.

Многу често белиот слез се комбинира и со други лековити растенија (нане, камилица и сл.).

Со чајот од коренот од бел слез може да се прочистува и нос, најчесто се употребува при затнат нос, со капалка се капнуваат  1-3 капки трипати на ден.

 

Важно


Коренот од бел слез никако не се потопува во врела вода!

 

Начин на подготовка на сируп:

Во тенџере се ставаат 2 лимона исечкани на коцки, се додаваат по две лажици жалфија, анасон, корен од бел слез, ленено семе и 200 г шеќер. Потоа, се прелива со 2 дл вода. Се вари околу 20 минути, се трга од шпорет и се остава да се олади. На деца им се дава трипати дневно по една мала лажичка од овој сируп, додека на возрасни им се дава трипати дневно по една голема лажица.

 


Белиот слез е безбеден за употреба кај деца. Дури и за мали бебиња, се препорачува чај од бел слез, секако, со претходна консултација со педијатар. Доколку се подготвува за бебе, треба да се користи превриена, па изладена вода.

 
 

Велат дека може да поправи многу од она што е расипано во организмот. По потекло од крајбрежјето на Средоземното Море, цвеклото било познато и употребувано од древните народи за здравствени цели. Денессе смета за една од најкорисните и најлековити култури и е богато со навистина широка лепеза на корисни елементи. Идеална намирница за долгите и ладни зимски денови.

Енергетска и нутритивнавредност

Нутриционистички гледано, цвеклото е навистина богато со елементи коишто се важни за исхраната и за здравјето. Просеченхемискисоставна 100 гсвежанамирница е: 88 гвода,1,5 гпротеини,0,1 гмасти,9,4 гјаглехидрати и 2,5 гвлакна. Енергетската вредностизнесувасамо 45 ккална 100 гсвежанамирница. Цвеклото е лесносварливанамирница.Вонеасенаоѓаатречиси ситеминералнисостојки: калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, флуор, сулфур, јод, бром, литиумитн. Важно е дасеистакнедекацвеклотосодржиопределено количество кобалткојучествувавоформирањетонавитамин Б12.Особеное важно присуствотонавитамините Б1, Б2, Б6, Ц, фолати и пантотенскакиселина.Одличенизвор е нафолати (27% од препорачан дневен внесна 100 г) и добаризворнаманган (16% одпрепорачан дневен внес на  100 г), калиум(10% одпрепорачан дневен внес на 100 г) и влакна  (11% одпрепорачан дневен внес на 100 г).

Лековити својства на цвеклото

Related imageЦвеклото е традиционален лек за леукемија. Овој зеленчук содржи аминокиселина бетаин, која има антиканцерогени својства. Терапијата со цвекло,која подразбира секојдневно внесување сок од цвекло или сурово

 рендано цвекло,има позитивно влијание против леукемија и против многудруги видовирак.

Related imageЦвеклото е преполно со антиоксиданти кои што го штитат организмот од предвремено стареење и коишто помагаатво борбата против многу болести.

Related imageВлакната што ги содржи цвеклото,може да го намалат нивото на холестерол во крвта и до 40%.

Related imageЦвеклото се употребува како помош прилекување на маларија, акутни фиброзни болести и на грип во почетен стадиум, како и прирегулирање на крвниот притисок, особенона низок крвен притисок.

Related imageРедовното консумирање цвекло може да спречи појава на проширени вени.

Related imageИако количеството железо што го содржи цвеклото не е многувисоко, неговиот квалитет е извонреден.Железото одц веклото е моќно средство за чистење на организмот од токсини.

Related imageЦвеклото особено се препорачува кај трудници, поради високото ниво на фолнакиселина.

Related image
Сокот од цвекло ја стимули раработата на црниот дроб и на жолчката и спречува запек.
 
Related imageСокот од цвекло во комбинација со сок од морков е одличен лекзагихт, за болести на бубрезите и за жолчниотмеур.

Related imageПознато е дека цвеклото може да помогне и кај многу други заболувања: главоболка, забоболка, дизентерија, кожни проблеми, менструални болки итн.

Related imageПоради содржина на салицилна киселина, во организмот делува против воспалително.

Related image
Присуството на јодот го прави драгоцен во борбата против атеросклерозата и во забавувањето на процесот на стареење.


Благодат за вегетаријанците
Цвеклото е многуважнанамирницавоисхранатанавегетаријанцитезатоаштосодржиодредено количество кобалт, којсевклучувавоформирањетонавитаминотБ12, кој, пак, е неопходен во формирањетонаеритроцититевокрвта. Недостатокотнаовојвитаминпредизвикуваеденвид анемија (пернициознаанемија). Токму порадитоа, цвеклото е еденоднајдобритеприроднилековизалекувањенаанемија и слабокрвност.
 
Цвеклото е најдобродасеконсумирасурово (рендано) вокомбинацијасолимоновсок.Доколку сакатедагоподобритевкусотнавакаподготвената салата, можедадодадете исвежморков и/иликиселојаболко. Ќесеизненадитеодвкусотнаоваакомбинација.
 
Сокотодцвеклоима посебна вредност и,  e со изразени лековити својства.Го поткрепува и го зајакнува целиот организам и поволно делува на метаболизмот. Најдобро е да се пие во комбинација со мед и лимон, по половина чаша, трипати на ден.
 
Лековитотодејствонацвеклото, врз човековиот организам, вокомбинацијасомногупристапнатацена, претставувавистински благодатзаздравјето, достапенза секого.

Купување и чувањенацвеклото

Коренотнацвеклото е сокруголилисо оваленоблик, малаилисреднаголемина. Требадабидесотемноцрвенабоја, сонеоштетенакожаи соцврстаструктура. Колкуе поголемдијаметаротнакоренот, толку срединатаму е подрвенеста и немадобарвкус.
Варено и исчистеноцвекломожедачуватевозамрзнувачдо 7 дена, додекацелоилиисечкано, возамрзнувачдо 10 месеци.
 
Совет
Нефрлајте ги листовите од цвеклото.Тие се богати со бета-каротин, фолнакиселина, хлорофил, витамин Ц и железои од нив можете да направите зеленикав кашест сок или да ги подготвите како спанаќ.
 
Храната што ја избираме секој ден го одредува и нашето здравствено секојдневие, дневното расположение и нивото на енергија. Континуираната консумација на производи од листата на т.н суперхрана несомнено носи големи здравствени придобивки. Многу често овие намирници се препорачуваат во многу диети или режими на исхрана при различни нарушувања на телесното и менталното здравје.
 
Што е суперхрана?
 
Не постои официјална дефиниција, а називот „суперхрана“го имаат добиено некои прехранбени продукти кои содржат огромен број хранливи состојки, минерали, витамини, фитонитриенти, за кои научно е докажано дека значително влијаат на подобрување на здравјето, одржување на оптималнатателесна тежина,како и спречување на многу болести.
 
Јадењето различни свежи, органски или сурови продукти, е клуч да се чувствувате поздраво и поенергично, не само повремено, туку и на долг рок.
 
Различни истражувања предлагаат различни видовипрехранбени продукти, категоризирани како суперхрана. Во продолжение, ви нудиме листа од 10 производи со исклучителна здравствена корист.




 
Калинката е едно од овошјата што маѓепсува со својот изглед. Преубава креација на природата, со тркалезна форма исо внатрешност богата со голем број црвени семки исполнети со сок.
Тајните на ова необичноовошје се познати уште одантичко време,кога се употребувала како природен лек, и претставува едно од најстарите овошја кое се користело за лековити цели. Денес, модерната наука само го потврдува она што одамна им било познато на старите народи.
 
Поради богатството на семе и лековитите својства, старите народиуште ја сметале и за симбол на раѓањето, плодноста и вечниот живот.
 
Зборот „калинка“, преведен од латински значи јаболко полно со семки. Постојат три вида калинка: многу кисели и два вида благи калинки кои се јадат.
Се одгледува речиси во сите краеви од светот. Кај нас, успева во јужните делови од државата, но, за жал, недоволно е присутна на нашите трпези.
 
 
Нутритивни факти

Калинката се вбројува во т.н.видови суперхрана. Плодот е богат со сите витамини, а особено совитамин А, Ц, Е и Б5 како и минерали,калиум, калциум, магнезиум, фосфор, натриуми железо. Сто милилитри сок од калинка задоволува 16% од дневните потреби за витамин Ц.
Плодот во својот состав содржи и висок процент на растителни влакна. Бројни истражувања покажуваат дека содржи повеќе антиоксиданти и од црвеното вино, сокот од грозје и зелениот чај.
 
Здравствени вредности

За лековити цели, освен плодот, се употребуваат и  кората, лушпата и цветот. Добро е да знаеме дека при купување на калинката треба да се избира плод со убава трказелна форма, тешка и со големина на портокал. Ваквиот плод има поголема содржина на сок.
Се употребува за подобрување на апетитот и ја регулира работата на желудникот, а е одлична и против скорбут (недостаток на витамин Ц).
 
Поради богатството со железо, сокот од калинка е одличен при состојби на анемии кога на организмот му е потребно надополнување со овој важен елемент.
 
Калинката ги ублажува тегобите во климаксот. Содржи материи кои се слични на естрогените и затоа влијаат на хормоните.
Се користи како овошје против стареење и им помага на младите жени со хормонални проблеми.
 
Ако редовно се јаде, ќе придонесе да имаме цврсти нокти и убава коса, а и душевното нерасположение ќе исчезне, тврдат научниците. Поновите студии покажуваат дека билните хормони на калинката го намалуваат ризикот од појава на рак на простатата.
 
Исто така, добра е за работата на срцето, го намалува систолниот крвен притисок, и има моќ во намалувањето на вкупниот холестерол. Се употребува и како средство против цревни паразити. Сокот од калинка може да биде од голема помош за лицата со проблеми со потенција. Редовната употреба на една чаша сок од калинка може значително да ја подобри еректилната функција. Во лепезата на бројни заболувања, потврдено е дека употребата на сок од калинка го забавува развојот на Алцхајмеровата болест. Со ова, науката практично само го потврдува она што древните народи го знаеле – дека калинката е навистина чудотворно овошје.

 
 
Со редовнаконсумација накалиника илинасок од калинка ќе делуваме и превентивно:

-  кај појава на инфекции и настинки,
-  за забавување на процесот на артериосклероза и остеоартритис,
-  кај појава на болести на срцето и крвните садови,
-  за забавување на растот на ракот на простатата.
 
Совет за чување

Калинката може да се чува еден месец на ладно и суво место, или два месецa во ладилник, а додека, пак,свежиот сок се консумира веднаш.
 

КАКАО

Сурово или печено, во зрно или во прав, какаото се смета за една од најздравите намирници. Сепак, првата асоцијација кога станува збор за какаото и неговите облици, несомнено е чоколадата. Мало слатко задоволство пред кое ни боговите не останале имуни.

 
 
За потеклото
Потекнува од топлите краеви на Средна и Јужна Америка, од каде што имало обиди да се пренесе во Европа. Сепак, обидите останале безуспешни, затоа што какаото бара исклучиво топла и влажна клима, и големо количество врнежи. Токму поради тоа, сите плантажи во светот се распоредени во земјите од Западна Африка и Јужна Америка. Најголеми, пак, потрошувачи на какаото се богатите земји на Европа и Северна Америка.

  
Како се обработува какаото?

Плодот се собира рачно кога е зрел и има црвеникаво-кафена боја. Се отвора со мачета и се вадат зрната покриени со пулпа кои се собираат на куп и се оставаат да ферментираат. Ферментацијата е клучна за развој на финиот чоколаден вкус и за губење на горчливиот вкус.
Потоа се сушат, се печат и се чистат од лушпи и разни остатоци. Следува мелење што резултира со добивање паста од какао путер и какао ликер. Ликерот се преработува во прав, што е, всушност, најздравата форма на чоколада што постои. За жал, во комерцијални цели, на какао правот му се додава шеќер и се добива познатата црна чоколада. Со додавање на дополнително количество шеќер и млеко се добива млечна чоколада.
 


Зошто е здраво?

Отсекогаш се верувало дека употребата на какаото има влијание врз долговечноста и здравјето.
Доказите за употребата на какаото во здравствени цели датираат од пред 3000 години. Ова се должи на присуството на преку 300 хемиски активни компоненти меѓу кои есенцијални витамини, минерали, олигоелементи и антиоксиданти. Поради ова, какаото се вбројува и во категоријата на супер-храна.
 
Супер-моќен антиоксидант
  

3 пати помоќен од црвеното вино
20 пати помоќен од зелениот чај
10 пати помоќен од боровинките
( графички приказ)
 
Овие вредности се однесуваат на суровата форма на какаото. При преработката, се губи дел од овие карактеристики
 
Витамини и минерали
Суровото и органското какао се богат извор на витамини и минерали:Б1, Б2, Б6, Е, Ц, минерали, сулфур, хром, магнезиум, железо, цинк, калиум. 

Сладок начин за превенција и справување со симптоми на анемија
Какаото е одличен извор на железо. Доколку сте анемични или сте во ризична група и треба да превенирате анемија, се препорачува секојдневно внесување какао. Едноставно, направете си топла напивка и комбинирајте ја со парче овошје за внесување на витамин Ц. Има ли посладок начин од овој?!
 
Идеално за дијабетичари
Содржи значителни количества на магнезиум и хром. Токму овие компоненти имаат функција за регулација и баланс на шеќерот во крвта, поради што е погодно и препорачливо за употреба кај дијабетичари.
 
За здрава кожа и цврста коса
Поради изразените антиоксидантски својства и присуството на широка лепеза на витимини и минерали, какаото е добро за здравјето на кожата, а според понови научни тврдења има поволно дејство и против опаѓањето на косата.
 
Идеално за ментален фокус и за добро расположение
Суровото какао ја содржи супстанцијата фенилетиламин, позната и како „љубовна хемикалија“, којашто нашето тело ја лачи кога сме заљубени. Се смета дека на оваа состојка се должи „зависноста“ од чоколадата.
Позитивно влијае на нашите чувства и расположение, бидејќи го зголемува нивото на ендорфин и серотонин. Исто така, влијае врз ослободувањето и на останати благи стимуланси, присутни во организмот, заради што може да биде одличен избор во отстранување благи форми на депресија или, едноставно, за подобрување на расположението.
 
Го „бистри мозокот“ и штити од мозочни удари
Редовната консумација на какаото докажано го подобрува фокусот, менталните функции и го подигнува нивото на енергија. Флавоноидите присутни во какаото ја подобруваат циркулацијата и ја забрзуваат дистрибуцијата накислород до мозочните клетки и на овoј начин ги подобруваат менталните фунции.
 


Какаото и чоколадата
Како најквалитетни и најздрави се сметаат чоколадите кои содржат најголемо количество какао. Тука спаѓаат таканаречените црни чоколади кои во својот состав содржат од 70-85% какао маса. Сепак, колку повеќе какао – толку погорчлив вкус, односно толку помалку шеќер.
 

Сурово или преработено

Се препорачува дневно да се внесува 6 г какао. Најдобро е да се консумира во органска и во сурова форма (цело зрно, парченца од зрна или прав).
Сепак, вкусно подготвено како напивка или неколку коцки темна чоколада, исто така, се подеднакво препорачливи.
Одредени форми на какао во прав кои може да се најдат на пазарот, може да бидат збогатени и со шеќер, па поради тоа е важно да се внимава на изборот.
 


Интересни факти

- Направена е паста за заби од чоколада
- Плодот од едно дрво какао (лат. Theobroma cacaoили на грчки „храна на боговите“) од една година преработен во какао ликер, какао путер или какао прав, е доволен за изработка на 500 г чоколада
- Какаото било главна валута на размена и плаќање на Ацтеките
- Чоколадата била користена за криумчарење на кокаин
- 1 Октомври е Светски ден на какаото и чоколадата
- Секоја година во светот се произведуваат 3 милиони тони чоколада
 
 
 
 

Слатка, сочна и вкусна. Гаси жед, отстранува замор, го подобрува расположението, дава енергија и елан за работа. Кој друг, ако не лубеницата. Совршено освежување во жешките летни денови, а се препорачува и во исхраната кај луѓето кои страдаат од болести на срце, крвни садови, жолчка и црн дроб.

Лубеницата (Citrullus lanatus) многумина ја вбројуваат во редот на овошките, но, всушност, претставува зеленчук од фамилијата Cucurbitaceae. Во исхраната се користи плодот кој најчесто има топчест облик, зелен по боја, прошаран со риги. Внатрешноста на плодот е исполнет со „сочно месо“ во црвена боја.

Лубеницата не е само вкусно освежување во топлите летни денови, туку е и супер здрав додаток на исхраната. Содржи преку 90 % вода и многу корисни состојки: витамин А, Ц, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, калиум, бакар, цинк, фосфор, магнезиум, железо, јод, растителни влакна, аминокиселини аргинин и цитрулин, ликопен, органски киселини, целулоза и шеќер.

Лековити својства на лубеницата

Лубеницата има изразени антиоксидантни својства, го зајакнува имунитетот, ги штити клетките од оштетувања и помага во побрзо заздравување на раните.
Претставува одличен диуретик, ја стимулира работата на бубрезите, овозможува создавање поголемо количество урина, го прочистува уринарниот систем и помага во ослободување од бубрежните каменчиња.
Лубеницата е одлична за оние кои страдаат од артритис, но и за сите кои се изложени на стрес и се пушачи. Кај овие лица се појавува состојба на системско воспаление, врз кое многу поволно делува ликопенот присутен во лубеницата, што ја става лубеницата во групата на намирници со изразени антиинфламаторни ефекти.
Поради содржината на аргинин и цитрулин, лубеницата поволно влијае врз нормалното функционирање и врз здравјето на целокупниот кардиоваскуларен систем. Ова дејство го надополнуваат калиумот и магнезиумот, кои помагаат во регулирање на крвниот притисок.Ликопенот  дополнително го намалува ризикот од појава на кардиоваскуларни болести.
Значителните концентрации на калиум и магнезиум ја прават лубеницата одличен избор за рехабилитација и за обновување на мускулите по физичка активност. 

Прва помош при изгореници

При изгореници од сончање, од голема корист може да бидат облоги со сок од лубеница или облоги од нејзината кора.

Одличен афродизијак

Цитрулинот во лубеницата ги релаксира крвните садови на сличен начин како вијаграта. Поради ова, лубеницата се смета за одличен природен афродизијак.

Хидратација

Лубеницата содржи преку 90 % вода, поради што е одличен избор за хидрирање на телото за време на летните жештини.

За вита линија

Лубеницата нема холестерол и речиси нема ни маснотии, содржи многу калиум, витамини А, Ц и Б6  и има мала калорична вредност. Дава чувство на ситост и е одлична за намалување на вишокот килограми и за одржување на здрава и вита линија.

Се јаде целиот плод

На светскиот пазар постојат и видови лубеница без семки, што се резултат на хибридизација, но не и на генетска модификација. Се препорачува да се консумираат видовите со семка, затоа што семките се, всушност, многу здрави. Содржат железо, цинк, протеини и влакна.
Кората, пак, на лубеницата најчесто се фрла. А, всушност, од неа со мал додаток на лимета може да се направи здрав освежителен пијалак. Кората е богата со хлорофил и со состојки важни за имунолошкиот и за кардиоваскуларниот систем.

Неколку факти  што можеби не сте ги знаеле:

  • Лубеницата содржи повеќе ликопен од суровите домати.
  • Сокот од лубеница може да ја намали болката во мускулите.
  • Може да се јадат семките и кората.
  • Постојат и жолти лубеници – со жолто месо и со поблаг вкус налик на мед.
  • Достапна е во текот на целата година.
  • Рокот на траење ѝ е околу една недела.


                               

Хроно исхранатане е само диета за постигнување на саканата тежина, туку и  применлив концепт за здрав начин на живот, кој е во согласност со метаболичките процесиво нашиот организам.

Што е потребно за да се започне со хроно режим на исхрана?

Единствен услов за практикување на овој начин на исхрана е вашата желба и добра волја да се разберат принципите, и стекнатото знаење соодветно да се примени.

Кои се предностите?

Предностите на хроно исхраната се тоа што програмата не дава ограничувања на количеството на консумирање на храната и нема броење на калориите.
Она што е особено важно е што со овој начин на исхрана ќе му кажете збогум на таканаречениот „јо-јо“ ефект, односно враќање на загубената телесна тежина.

На што се базира и кои се основните начела на хроно исхраната?

Основните постулати на хроно програмата на исхранa се:
  • Правилен временски распоред на дневните оброци. Многу е важно во текот на денот да се внесат три оброка и тоа од 08.00 до 20.00 часот, со оптимална пауза од 4 часа меѓу оброците. Најважно е преку појадокот да се внесе најголемо количество различни хранливи супстанции.
  • Создавање алкална средина во организмот. Ова е особено важно затоа што закиселувањето предизвикува хронични воспалителни и дегенеративни заболувања (карциноми, инфаркт, шеќерна болест и сл.).
  • Глуциден индекс (ГИ) – брзината со која одредена храна го зголемува нивото на шеќерот во крвта (гликозата), односно примена на таканаречени бавни шеќери, т.е. сложени јаглехидрати во исхраната.

Практична примена на хроно исхраната:

  • Денот се започнува со хербален чај (или млака вода) и цеден лимон. Со ова се создава алкална средина која е основен предуслов за здрав организам;
  • Појадокот започнува половина час по консумирање на утринската напивка;
  • кафе е дозволено максимум двапати во денот и тоа половина час по појадокот и по ручекот;
  • Појадокот e задолжителен оброк кој треба да биде богат со бавни јаглехидрати (цереалии, интегрален леб, житарки и сл.)  и маснотии од животинско потекло (сирење, моцарела, путер, кисело млеко, пршута, јајца и сл.);
  • Забрането е консумирање алкохол и газирани пијалаци кои содржат шеќери или вештачки засладувачи;
  • Не се препорачува комбинирање на протеини и јаглехидрати за ручек и вечера. Ова е дозволено само наутро за појадок;
  • Забранети се сите видови „грицки“ (соленки, чипсови, пуканки, кикирики, апетисани и сл.) меѓу оброците;
  • Ужината којашто е дозволена вон рестриктивниот период, може да биде овошје (свежо или суво) како и одредени дозволени слатки производи и тие се консумираат во период помеѓу 16.00 и 18.00 часот по зимско сметање на времето, или помеѓу 17.00 и 19.00 часот по летно сметање на времето;
  • Кравјо млеко и јогурт не се дозволени;
  • Кисело млеко и тестенини од дозволени брашна се консумираат само за појадок;
  • Не e дозволенo консумирање на маргарин, растителни сирења (освен тофу), растителна павлака, растителен шлаг, пекарски печива, односно намирници кои спаѓаат во групата транс-масти.

Рестриктивна фаза

Хроно исхраната се започнува со таканаречениот рестриктивен период, кој трае најмалку 28 дена или 4 седмици. Периодот на рестрикција е времето кое му е потребно на организмот за да се исчисти од токсините, од белото брашно, белиот шеќер, како и период во кој се учи кои намирници се дозволени и во кој период од денот треба да се консумираат.

 

Xроно оброци за време на рестриктивен период




ПОЈАДОК – најважниот оброк        
Појадокот е најважниотоброк. Овој оброк ги дефинира сите клеточни функции во организмот во текот на денот. Идеалниот појадокби требало да содржи животински масти, малку протеини и повеќе таканаречени бавни шеќери (житарки, интегрален леб, мусли и сл.).Појадокот треба да трае 30 минути и да не биде подоцна од 11.00 часот претпладне.
Утринското кафе е дозволено 30 минути по појадокот.
 

Пропуштањето на појадокот е најголемата грешка во исхраната. Единствено преку утринското внесување храна се активира процесот на ослободување на складираните масти. 

 
РУЧЕК – полнење на батерите
Ручекот започнува 4-6 часа по појадокот. За ручек треба да се консумираат протеини од животинско или од растително потекло,комбинирани со разновиден зеленчук, како извор на бавни шеќери и растителни влакна.
Во овој период од денот, започнува секреција на ензими кои ги варат протеините–протеази и ензимот амилаза кој помага при варењето на скробот и гликогенот. Во организмот започнува процес на вградување.
Важно е да се напомене дека за време на ручекот забрането е комбинирање на јаглехидрати со протеини,како и комбинирање на компир со месо.
 
ВЕЧЕРА – започнува одмор
Навечер започнува период на одмор на организмот. Нивото на кортизол (хормон на будноста)се намалува, а нивото на инсулинот е ниско. Започнува период на регенерација на клетките и создавање нови. Вечерниот оброк треба да биде лесен бидејќи нашиот организам нема можност да се бори со тешка и обилна храна.
Идеална храна за вечера е избор на лесни протеини и зеленчук,исклучиво со зелена и бела боја (марула, зелка, брокули, карфиол, тиквички, пиперки). Скробниот зеленчук(грашок, боранија, компир) не се препорачува. Вечерата започнува 4-6 часа по ручекот.
 

По вечерата,треба да внимаваме заспивањето да биде по два часа затоа што за време на спиењето се забавуваметаболизмот,а со тоа постои можност внесената храна да остане недигестирана.



 
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.