Jа подаруваме книгата "Паметни жени погрешни избори" од Д-р Корнел Коуен и Д-р Мелвин Киндер за нашите редовни читатели. Во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа. Споделете ја објавата, во коментар означете - тагнете пријател или пријателка. 


Насоки:
За учество Like на страната на PlusPharma Аптеки Во потесен избор влегуваат учесниците кои ќе ги споделат објавите на? Ваш Аптекар од денес до 12 декември 2018. 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме во среда попладне на 12.12.2018  по случаен избор.
Jа подаруваме книгата "За нервозниот карактер" од Алфред Адлер за нашите редовни читатели. Во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа. Споделете ја објавата, во коментар повикајте пријател/ка да учествува. Доколку прифатат и тие да учестуваат со коментар под Вашиот коментар имаме подарок и за нив. 


Насоки:
За учество стиснете Like на страната на PlusPharma Аптеки https://www.facebook.com/PlusPharma.Apteki/ и Like на профил сликата на PlusPharma Аптеки. Во потесен избор влегуваат учесниците кои ќе ги споделат објавите на? Ваш Аптекар од денес до 28 ноември 2018. 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме во среда попладне на 28.11.2018  по случаен избор.
Ја подаруваме книгата "Психологија на љубовта" од Сигмунд Фројд.

Насоки:
1. За учество стиснете Like на страната на PlusPharma Аптеки https://www.facebook.com/PlusPharma.Apteki/
2. Во коментари означете пријател или пријателка под постот на Facebook.




Книгата ќе ја подариме во петок попладне на 16.11.2018  по случаен избор.

Витаминот К припаѓа во групата на витамини растворливи во масти, познат уште  и како коагулациски или антихеморагичен витамин. Има голема улога во згритчување на крвта и учествува во процесот  на запирање на  крварењето. 

 

Постојат повеќе различни хемиски структури 

 

Во природата се наоѓаат два облика витамин К и тоа К1 (фитоменадион ) и К2 (фармагихинон ).

Синтетски се добиваат уште три облика  и тоа витамин К3 (менадион), витамин К4 (менадиолис ацетат) и витамин К5 (метилксилоаминонафталин). 

 
Улогата на витаминот К во организмот 

 

  • Витаминот К учествува во процес на синтеза на  протеини кои се од големо значење за коагулацијата (згрутчување) на крвта и за сопирање крвавењето. Недостатокот на витамин К може да предизвика зголемена појава на модринки  или крвавење.
     
  • Соработува со витаминот Д и заедно го пренесуваат калциумот до коските.. Ниското ниво на витаминот К може до доведе до зголемен ризик од скршеници.
     
  • Спречува калцификација на артериите и крвните садови. Со тоа се намалува ризикот од појава на тромбоза и се намалуваат причините за појава на мозочен или срцев удар. Спроведените студии  покажуваат дека жените кои примале најмалку 110 микрограми витамин К на ден имаат 30 проценти помалку шанси за скршеници  од оние кои го примаат овој витамин во многу помали дози
     
  • Доволен и соодветен внес на витамин К обезбедува заштита и правилен развој на клетките. Иако нема антиоксидативно дејство сепак помага во сочувување на нервните клетки од оксидативен стрес и оштетување. 

Особено важен за новороденчињата

 

Новороденчињата не се во можност сами да го произведуваат во цревата,  а и  мајчиното млеко е многу сиромашно со овој витамин. Затоа се препорачува бебињата да добиваат дополнително витамин К. Доколку не се внесува во соодветна доза постои можнот да се јават скелетни деформитети. 


Препорачана дневна доза
 

Препорачаната дневна доза од овој витамин е многу мала и различна во зависност од возраста, полот и тежината. За возрасни се препорачува  дневна доза  од  120 микрограма на ден за мажи и  90 микрограма за жени.  За деца до 7 години 10-20 микрограма на ден. Лицата кои земаат поголеми дози на антибиотици се во опасност од недостаток на овој витамин, бидејќи нарушувањето на цревната флора има влијание врз про  дукцијата на одредени количини на витаминот К

 

Каде најмногу го има?


Најмногу е застапен во листовите на див костен, во билките како босилек, жалфија, мајчина душица, магдонос (две лажички магданос содржат дури 153 % од дневните потреби на организмот), коријандер, мајоран. Исто така го има во зелениот зеленчук како брокула, зелка, кинеска зелка, кељ, карфиол, спанаќ, марула, млад кромид, црвена зелка, рукола и целер. Го има и во киви и во некои растителни масла, од кои најмногу во соиното масло. Животински продукти содржат многу мали количества од овој витамин. Витамин К1 се создава во цревата од цревните бактерии. Витамин К2 се наоѓа во жолчката од кокошка, телешки црн дроб, различни видови сирења и производи од ферменитирани зрна од соја.

 

Пред да одлучите да земете додатоци на витаминот К консултирајте се со доктор или фармацевт, бидејќи прекумерната употреба може да предизвика негативни последици и да го попречи дејството на некои лекови. Потребното количество на витамин К во вашето тело најдобро ќе го добиете преку здрава и урамнотежена исхрана.


 
 
 
 
 
 
 
Ја подаруваме книгата "Детска Психологија" од Алфред Адлер.

Насоки:
1. Споделете ја информацијата на Facebook
2. Во коментари означете пријател или пријателка под постот на Facebook и одговорете на прашањето:
На која возраст децата почнуваат со прашањата за бебињата?

Одговорот можете да го најдете во нашиот текст за полова зрелост на следниов линк:

http://vasaptekar.mk/index.php/pedijatar/item/2538-polova-zrelost


Доколку има повеќе точни одговори,  1 учесник со точен одговор во петок попладне 02.11.2018 ќе бидe избран по случаен избор.


 

Моќен антиоксидант од групата витамини растворливи во масти. Познат уште и како „витамин на младоста или витамин на убавината“, застапен е во различни видови храна, масла и масти. Неговото присуство го штити организмот од појава на сериозни срцеви заболувања и има значително влијание врз процесите на стареење и одржување на виталноста на кожата на телото.

 

Витамин на плодноста

Витаминот Е има позитивно дејство врз целиот организам и има значајна улога за правилно функционирање на жлездите со внатрешно лачење, особено на функцијата на половите жлезди. Витаминот Е учествува во формирањето на репродуктивните клетки и ја подобрува плодноста и кај двата пола. 

 

Моќен антиоксидант

Витаминот Е е најважниот антиоксидант растворлив во масти. Тој ги штити структурите на клеточните мембрани од влијанието на слободните радикали, се бори против воспалителните процеси и, на тој начин, природно го забавува стареењето на клетките. Благодарение на неговиот антиоксидантски ефект и неутрализирањето на слободните радикали, витаминот Е помага во спречување на оксидацијата на холестеролот и едновремено ги штити крвните садови од оштетување. 


Благодат за кожата

 

Витаминот Е има многу значајна улога во одржување на здравјето на кожата. Ја намалува инфламацијата во телото и помага во одржувањето на здравата кожа. Исто така, витаминот Е е значаен за заштита од изгореници од сонце, побрзо заздравување на раните, намалување на акните и брчките, а заедно со витаминот Ц, може да делува и на подобрување на симптомите на егзема. Поради овие својства, тој е главна состојка во многу козметички продукти за нега и против стареење на кожата. 

 

За добар вид

Витаминот Е со други антиоксиданти, како бета-каротинот, витаминот Ц, селенот и цинкот, покажува извонреден ефект за заштита на функцијата на очите и за превенција во појава на макуларната дегенерација и катарактата.

 

За физичката издржливост и мускулната сила

Витаминот Е значајно влијае на подобрување на физичката издржливост преку подобрување на циркулацијата и енергијата. Значително  помага и во намалување на нивото на оксидантскиот стрес на мускулното ткиво по физичката активност.

 

Редовното и соодветното внесување на витаминот Е преку разновидна и избалансирана храна може да превенира и да помогне во подобрување на состојби како:

  • акни 
  • атеросклероза
  • астма
  • дијабетес
  • епилепсија
  • неплодност
  • менопауза
  • мигрена
  • остеоартрит
  • катаракта
  • мозочен удар

 

Извор на  витамин Е 

 

Витаминот Е е распространет во природата, особено во растителниот свет. Најмногу е застапен во растителните масла, јаткастите плодови како бадеми, лешници, ореви, зеленчукот со зелени листови како спанаќот, житарките, семките од сончоглед и тиква, сладок компир и авокадо.

Во местото се наоѓа само во незначителни количества.  Никулците на житарки, растителни масла и маслодајните семиња се најбогатиот извор. Храната богата со витамин Е најдобро е да се консумира свежа. Со готвење се губи 50-90% од витаминот. Храната богата со овој витамин треба да се чува добро затворена, поради чувствителноста на кислород и можноста за оксидација.

 

Се смета дека депото на овој витамин се наоѓа во масното ткиво. Високи концентрации се наоѓаат во црниот дроб, срцето, мускулите, тестисите, матката, надбубрежната жлезда и хипофизата. Се ослободува бавно и за целосен терапевтски ефект се потребни два до три месеци. Животните и човекот не се во состојба да го синтетизираат овој витамин.

 

Препорачани дневни дози на витамин Е

Адолесценти и возрасни – 15 мг 

Деца и помали тинејџери – 6-11 мг дневно

Доилки – до 19 мг 

 

Недостаток на витамин Е

Иако е сосема ретко, при недостаток  на витамин Е може да се појават следниве симптоми:

слабост на мускулите, проблеми со видот, нестабилно движење, анемија, проблеми со варење на храната.

 

 

 
 

Витамин Д или калциферол припаѓа во групата на витамини растворливи во мастии е еден од главните чинители за правилен раст и развој на нашето тело. ВитаминотД се синтетизира во организмот во присуство на сончевата светлина и е од особена важност за правилна апсорпција на кациум и фосфор.

Постојат две форми на витаминот 
- Д2 ергокалциферол
- Д3 холекалциферол
 
Зошто ни е потребен
Покрај важната улога за правилен раст и развој на здрави коски и заби витаминот Д учествува во многу други клеточни и невролошки функции во организмот. Превенира состојби на метаболички нарушувања, и е важен за  одржубање на здрав и силен имунолошки систем. 
 
Покрај ова Витаминот Д помага во превенција и лекување на повеќе здравствени состојби:

-  Превенција на остеопороза
-  Остеомалација
-  Рахитис
-  Кожни болести ( псоријаза, витилиго )
-  Рак на дојка, простата и дебело црево
-  Мултиплекс склероза
-  Алцхајмер 
-  Зголемен крвен притисок
-  Алергиски реакции
-  Настинки
 
Извор на Витамин Д

Примарен извор на витамин Д е сончева светлина. Во летниот период потребни ни се само 10 тина минути  изложеност на сонце за да се задоволат дневните потреби. Зимно време периодот на изложеност е подолг, околку 2 часа. Се препорачува да се изложува лицето, рацете нозете или грбот и тоа без користење на креми со заштитен фактор. 
 
Покрај ова храната исто така е важен извор за овој витамин особено во зимскиот период кога изложеноста на сонце е помала. 
Најдобар извор преку храна на витамин Д се:

  • Јајца(околу 50ИЕ во едно јајце со средна големина)
  • Путер(56 ИЕ во 100г)
  • Млеко(околу 100ИЕ во една шолја)
  • Харинга, лосос, сардина и пастрмка(200-500ИЕ во 100 грама)
  • Рибино масло(450ИЕ) во една лажица
  • Шампињони(20 ИЕ во 100г.)
 
Дневни потребни количини 
Кога станува збор за соодветен дневен внес на витамин Д препораките се разликуваат во зависност од возрасното доба. Бидејќи е неопходен за нормален раст и развој на децата препораките се 400 ИЕ ( односно 10µg, 1 µg=40 ИЕ) кај деца до шест години,а потоа  200 ИЕ како најмала доза која би спречила дефицит.  Потребите повторно се зголемуваат на 400 ИЕ кај возрасни лица меѓу  50и  70година од животот а кај постарите од 70 и до 600ИЕ на ден.
Кај бремени жени и доилки соодветниот внес изнесува 600ИЕ
 
Најголем дел од експертите сметаат дека дневното внесување на вкупно 25-50µg витамин Д, од различни извори (сонце, исхрана, додатоци во исхраната) е идеално за зачувување на добро здравје.
 
Недостаток на витамин Д  
Недостаток може да се јави поради неправилна исхрана или недоволно изложување на сонце. Ова најчесто предизвикува појава на рахитис кај децата, остеомалација (омекнување на коските) и  остеопороза (намалување на густината на коските) кај возрасните. 
Доволно изложување на сонце во летниот период како и соодветен внес преку исхраната се сосема доволнида се обезбеди  организмот со витамин Д. 
Кај вегани или сите оние кои не внесуваат доволно млечни производи со исхраната можно е да се јави недостаток од витамин Д .
Кај доенчиња доколку соодветно не внесуваат витамин Д преку млекото или преку сончевата светлина можно е да се јави дефицит.
Пациенти кои примаат терапија за артритис, алергии, астма, автоимуни состојби, висок холестерол и епилепсија, имаа зголемена потреба од внес на витамин Д. Исто така пациенти кои имале хирушки зафат, поголеми телесни повреди или изгореници, зголемен стрес и хронични болести имаат потреба од внес на поголеми дози. 
 
Алкохолот негативно влијае врз апсорпцијата и складирање на витамин Д во организмот. 
 
Претпазливост

Предолго изложување на сончеви зраци нема позитивно да влијае врз организмот при синтеза на витамин Д. 
Зголемени количини на овој витамин во организмот ќе предизвикаат појава на зголемен крвен притисок, главоболка, замор, намален  апетит, вкус на метал во устата, повраќање, болки во стомак, мускулите и коските, 
При многу високи количества се јавува јадеж, болки во бубрезите, жед, почесто мокрење. 
Предозирање за време на бременоста може да предизвика оштетување на плодот. Затоа е потребно внимателно дозирањена препарати  на витамин Д во нашиот организам.  Нивната употреба треба секогаш да е во консултација со лекар или фармацевт. 
 
Недостаток или недоволна искористеност на витаминод Д, кај децата може да предизвика рахитис, односно ослабнување и омекнување на коските

 

Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е еден од најценетите и најчесто употребувани витамини. Можеби првата асоцијација поврзана со овој витамин е неговото познато дејство при настинка и грип, но неговата важност и опсегот на употреба се далеку поголеми. Неговите дејства се многукратни и има многу важна улога во многу процеси и функции во организмот.

 

Витаминот Ц е растворлив во вода и е најмоќниот антиоксидант од оваа категорија на витамини. Витаминот Ц е првиот витамин кој е произведен во синтетска форма, а за првпат бил изолиран  во 1928 година. Организмот не е во состојба сам да произведе витамин Ц, па затоа од голема важност е негово секојдневно внесување преку храната. 

 

Придобивки од витамин Ц

Витаминот Ц помага да се поправат и да се регенерираат ткивата, да се заштити организмот од срцеви заболувања, помага при апсорпција на железо, спречува појава на скорбут, ги намалува вкупниот холестерол и триглицеридите. Истражувањата покажуваат дека витаминот Ц, како многу значаен антиоксидант, може да помогне во заштитата од различни видови рак и во борбата против слободните радикали. Витаминот Ц го зајакнува имунолошкиот систем, со тоа нè прави поотпорни во борбата со вирусите и настинките. 

 

Најважни функции на витаминот Ц:

 

  • го зајакнува имунолошкиот систем
  • го чува здравјето на срцето и на крвните садови
  • помага во заздравување рани
  • го чисти организмот
  • го одржува здравјето на коските и на забите
  • ублажува стрес
  • добар е во борба против инфекции
  • ја потпомага ресорпцијата на железо
  • добар е за очите и видот
  • ја регулира работата на хормоните

 

Извори на витамин Ц

Многу видови овошје и зеленчук, се богати со витамин Ц. Витаминот Ц може да се најде во природна форма и во многу билки и зелјести растенија. Како позначајни извори на витаминот Ц се:



 

Начинот на подготовка на храната или начинот на чување на подолг временски период може го намали количеството на витамин Ц. Витаминот Ц не е многу издржлив ниту на висока, ниту на ниска температура. Овошните плодови и зеленчуците готвени 10-20 минути губат половина од витаминот Ц којшто го содржат. Готвењето на пареа може да ги намали загубите на витамин Ц во храната. Изложеноста на светлина може да ја намали содржината на витамин Ц, затоа кога купувате сокови секогаш избирајте картонска амбалажа, а не стаклени или пластични шишиња. 

 

Колку витамин Ц ми е потребно?



Дневните потреби за витамин Ц варираат и се различни, за различни возрасни категории и при различни состојби и животни стилови и навики. Па, така:

  •     мажи – 90 мг дневно
  •     жени – 75 мг дневно
  •     бремени жени – 85 мг дневно 
  •     жени кои дојат – 120 мг дневно
  •     пушачите може да имаат корист од повисоки дози – 250 мг витамин Ц секој ден
  •     доенчиња 0-6 месеци – 40 мг дневно
  •     доенчиња 7-12 месеци – 50 мг дневно
  •     за тинејџери и деца: 
  •     мали деца 1-3 години – 15 мг дневно
  •     деца 4-8 години – 25 мг дневно
  •     деца 9-13 години – 45 мг дневно
  •     машки тинејџери 14-18 години – 75 мг дневно
  •     женски тинејџери 14-18 години – 65 мг дневно

 

Витаминот Ц не се задржува во нашето тело, така што секојдневно треба да биде присутен во вашата исхрана.

 

Кога се потребни поголеми количества витамин Ц:

Ако сте пушач. Докажано е дека секоја испушена цигара води до загуба на 10-30 мг витамин Ц.

Ако редовно консумирате алкохол. Честото консумирање алкохол води до загуба, како на витамин Ц, така и на многу други витамини.

Ако сте под емоционален стрес.

При активно спортување. Ако се занимавате со бодибилдинг, фитнес, бокс, лесна атлетика или со друг спорт во кој се вложува голем напор, на вашето тело му е потребно дополнително количество витамин Ц.

Ако се храните со препечена или со многу варена храна. Витаминот Ц губи од својата вредност кога е изложен на висока температура.

Во текот на бременоста. Во текот на бременоста, потребно е да се внесуваат повеќе витамини, отколку во другите периоди од животот на жената. Витаминот Ц не е исклучок.

 

Симптоми кои се појавуваат при недостиг на витамин Ц
Симптомите на недостаток вклучуваат замор, слаб имунитет и склоност кон настинки и вируси, крвавење на непцата , болки во нозете и во зглобовите, мускулна слабост, појава на дамки по кожата, анемија. 

Продолжениот недостаток може да предизвика скорбут – ретка, но потенцијално тешка болест.


Премногу витамин Ц

Кога е внесен во нашиот организам од извори на храна или од додатоци во препорачаните дози, витаминот Ц обично се смета за безбеден. Несакани ефекти ретко се појавуваат, но доколку се појават, вклучуваат диареја, гадење, абдоминални грчеви, надуеност и други гастроинтестинални симптоми. 

 

За повеќето здрави лица, потребни се околу 200-250 мг витамин Ц на ден, а секој вишок се губи преку урина. За време на болест, заздравување од повреда или во услови на зголемен оксидативен стрес (вклучувајќи и пушење), ни се потребни поголеми количества. Високи дози на витамин Ц (поголеми од 2.000 мг/ден) може да придонесат за формирање на бубрежни камења, како и да предизвикаат тешка дијареја, гадење и гастритис.

 
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.