Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на  Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 21.01 до 31.01.2020, во коментар означете - тагнете пријател/ка и напишете го слоганот на Ваш Аптекар. 

Слоганот на Ваш Аптекар може да го прочитате на нашата facebook страна во делот ЗА/ ABOUT ВАШ АПТЕКАР. 

 

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 31.01.2020 по случаен избор.

 

Лекарите, а сѐ почесто и обичните луѓе кои имаат одредени здравствени проблеми, имаат навика одредена болест или состојба да ја нарекуваат со нејзиното латинско име. Сепак, речиси за секоја дијагноза постои и народно име, па честопати се јавуваат недоумици, или недоразбирања во комуникацијата кога некој го користи латинското, а друг народното име на некоја болест. Овој медицински лексикон е мал придонес во обид да се расчистат евентуалните недоразбирања. 

Хипертензија висок крвен притисок. Оваа стручна дијагноза претставува хронична медицинска состојба во која крвниот притисок во артериите е повисок од стандардниот. Поради ова зголемување на притисокот, срцето треба да работи понапорно, за крвта да може да циркулира низ крвните садови. Крвниот притисок има две вредности, систолен и дијастолен притисок, кои зависат од тоа дали срцето е контрахирано (систола) или релаксирано (дијастола). Нормален крвен притисок во мирување е од 100-140 mmHg кај систолниот (високиот) и 60-90 mmHg кај дијастолниот (нискиот). Состојба на висок крвен притисок постои, доколку постојано има вредност од 140/90 mmHg или повеќе.

Дијареа пролив. Со овие именувања се дефинира појава на ретки, воденести столици кои се многу чести, повеќе од три пати во еден ден. Може да биде акутна и хронична. Акутната дијареа трае кратко и не остава последици, додека хроничната дијареа може да трае и до неколку месеци. Во тој случај се препорачува посета на лекар за да се препише соодветна терапија, бидејќи хроничниот облик е посериозен и укажува дека во организмот постои и некој друг проблем. 

Алопеција ареата кружно опаѓање на косата, односно непредвидливо губење на косата во мали кружни површини со големина на паричка. Овој проблем може да се јави наеднаш и може да зафати и други делови на телото.
 
Вертиго – вртоглавица.Нарушување на ориентацијата во просторот, која се манифестира со силни илузии на движење во просторот (најчесто ротационо). Околу 85 % од вртоглавиците се од периферно потекло и се предизвикани од промени во вестибуларниот апарат во внатрешното уво.

Тинитус зуење во уши. Звук кој се јавува во внатрешното уво, а воедно е и моментална психичка состојба на чувство на присуство на звук во ушите и во главата без да постои реален звук во околината.
Кинеските научници се надеваат дека со новокреираниот гел ќе можат да ја пресоздадат глеѓта на забите без да користат пломби кои содржат тотално различни материјали, и ако сѐ оди добро, да започнат испитувања кај луѓе во наредните неколку години. Луѓето имаат два комплета заби во текот на животот, бебешките заби и постојаните „возрасни“ заби. Забите се најцврститекоски во организмот, но расипувањето на забите и киселините кои ги внесуваме преку храната и пијалаците доведуваат до губење на забната глеѓ, која е всушност минерализирана супстанција што ја штити нивната површина.

Кога ја создаваат глеѓта, клетките што го произведуваат т.н. емајл умираат веднаш, а потоа, во текот на животот, поради сѐ што внесуваме, таа еродира, се раскинува или се рони и никогаш повеќе не може да се регенерира.
Сепак, кинеските научници создадоа течен раствор кој може да ја врати тешката надворешна површина на оштетената глеѓ на забот со помош на материјал што го имитира процесот на природна минерализација на заштитниот надворешен слој на забите. Овој нов гел, всушност ја предизвикува глеѓта самата да се „поправи“, односно да се обнови, така што методот го реплицира процесот на биоминерализација при што клетките познати како амелобласти ослободуваат протеини кои на крајот стануваат глеѓ. Сепак, амелобластите се присутни само за време на развојот на забите, така што нашите зрели заби немаат природна можност за самопоправање откако ќе се формираат.
 
 
Имено, истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот Жejеџијанг во Кина ги комбинираа двата минерала од кои се состои глеѓта, калциум и фосфат, и развија алкохолен раствор од органското соединение триметиламин. Новата техника бара нов вид на јони – честички на калциум фосфат (CPIC), со големина на дијаметарот од само 1,5 нанометар. Малите честички подоцна се стабилизирале во раствор со етанол со хемикалија наречена триетиламин, што ги спречува да се натрупуваат заедно. 

Кога истражувачите го применувале геловидниот материјал на човечки заби донирани од пациенти, во симулирана околина слична на човечката уста, ултра малите честички успешно се спојувале во структурата слична на природната глеѓ, реплицирајќи ја облогата на забот со различен и подеднакво цврст поправен слој, кој се развива до дебелина до 2,8 микрометри во рок од 48 часа. Сложената, кристална природа на глеѓта била причина за бројни пропаднати обиди, па затоа оваа техника се претставува најава за своевидна револуција во стоматологијата.

На глобално ниво, стоматолошката заедница е многу возбудена од ова истражување. Досегашните производи кои препорачуваат стоматолозите ја санираат глеѓта, но не се во можност да ја повратат сложената кристална структура за да пресоздадат бисерно бел слој на забите.
Истражувачите објаснија дека нивниот научно создаден материјал составен од јони на калциум фосфатни честички може да се користи како основен слој кој ќе го поттикне епитаксиалниот раст на кристалната глеѓ, кој ја имитира биоминерализацијата на кристално-аморфната обвивка која ќе предизвика развој на природно тврдо ткиво.

Исто така, според научникот Жаоминг Лиу, коавтор на студијата, новорегенерираната глеѓ има иста структура и слични механички својства како природната. Сепак, бидејќи студијата се спроведувала само на извадени заби, тимот на истражувачи планира да го тестира нивниот метод на глувци, а наскоро потоа и на луѓе. Тие се надеваат дека ќе можат да ја пресоздадат глеѓта на забите без да користат пломби кои содржат тотално различни материјали, и ако сѐ оди добро, да започнат испитувања кај луѓе во наредните неколку години.

Значењето на новата техника е тоа што потенцијално може да ги санира расипаните заби и да спречи расипување на забите засекогаш!

Експертите веруваат дека може да поминат неколку години пред овој материјал да се најде во клиничка употреба кај локални стоматолози, под услов идните тестови да укажат дека е безбеден и ефикасен. Затоа, Чен Хаифенг, вонреден професор на одделот за биомедицинско инженерство на Универзитетот во Пекинг, советува дека сè додека не се тестира новиот материјал, ние сè уште треба да бидеме внимателни во врска со нашето здравје на забите. Тој додава дека никогаш не треба да чекаме да се направи штетата, бидејќи превенцијата е најдобриот пристап. Научникот од Пекинг препорачува: „Нашите заби се чудо од природата. Вештачката замена никогаш нема да ја заврши работата“. 
 
 
 
 
 
Во денешно време се прават големи напори за превенција на алкохолната зависност, преку препознавање на раните стадиуми на проблемите со пиење и охрабрување на луѓето да направат рана интервенција пред влошување на ситуацијата, а се спроведуваат и различни кампањи преку медиумите. Колку повеќе јавноста станува свесна за здравствените и социјалните последици од болеста, толку повеќе ќе се намали бројот на алкохолно заболени лица, а навремените и соодветни третмани може да доведат до повисок степен на излекување.

Умереноста како еден од најголемите предизвици во градењето на човековиот карактер, се чини најлесно дека најлесно се става во искушение во допир со алкохол. Искушението на алкохолот доаѓа со привидот на олеснување на напнатоста и стресот од обврските ги наметнува секојдневното живеење, но стапицата на таквата „алкохолна помош“ е невидливата граница (дозата), која кога ќе се премине станува проблем. 
Свесни сме за фактот дека акохолизмот е нешто со што секојдневно се сретнуваме, во различни ситуации, со различни степени на проблематичност кои се трудиме да ги разбереме, односно се обидуваме да ја сфатиме причината за неговата појава. Навлегувајќи во истражувањата се доаѓа до различни податоци. Основното прашање што се наметнува на почетокот е: што претставува алкохолизмот или алкохолната зависност? Енциклопедискиот одговор гласи: тоа е хронична болест, позната по потребата за алкохол. Луѓе кои страдаат од ова заболување во колоквијлната комуникација можат да бидат наречени и алкохоличари, што во денешно време се смета за политички некоректен термин. Сепак, тоа не го негира општоприфатениот опис дека овие луѓе не можат да го контролираат пиењето, дури ниту кога станува збор за директна причина за нанесување директна штета, вклучувајќи ги и медицинските заболувања, брачните проблеми, загубата на работа или сообраќајни незгоди. Можеме слободно да кажеме дека медицинската наука сѐ уште ја нема откриено точната причина за алкохолизмот, но многу истражувања покажуваат дека генетички, психолошки и социјални фактори помагаат во неговото развивање. Фактори кои можат да влијаат во развојот на оваа болест се личното однесување, пријателските влијанија во раниот живот, однесувањето на родителите, животниот стрес, со неизбежниот предуслов – расположливоста и достапноста до алкохолни пијалоци.

Алкохолната зависност различно се развива кај секоја личност

Оваа група луѓeстанува и физички зависнaод алкохол. Кога зависниците од алкохол ќе престанат да пијат, страдаат од непријатни физички симптоми како што се:гадење, потење, тресење и вознемиреност.

Зависниците од алкохол создаваат виска толеранција на алкохолот

Алкохолната зависност е светски широко распростанета и многу статистики покажуваат дека на оваа непријатна навика не останеле имуни ниту бизнис-менаџери, талентирани инженери, работници, архитекти, уметници, припадници на сите религии... Очигледно, алкохолизмот не прави „селекција“ врз основа на раса, професија, социјален или религиски статус. 
Проценките покажуваат дека луѓето кои почнале да пијат алкохол порано од 15-годишна возраст, имаат четири пати поголеми шанси да станат зависници од алкохол во однос на оние кои почнале да го консумираат по 21-та година од животот. 

Мажите имаат три пати поголема веројатност за зависност од жените

Кога се консумира алкохол, стомакот и органите за варење брзо го апсорбираат. Алкохолот патува преку крвта до целото тело, забрзувајќи ја циркулацијата и вршејќи влијание на секое ткиво. Поголеми дози алкохол ги нарушуваат функциите на централниот нервен систем. Брзината со која алкохолот се акумулира во телото може да биде поголема од брзината која се елиминира од организмот, создавајќи ефект на интоксикација. Сепак, мали количини на алкохол, може да ја намалат напнатоста, да го зголемат апетитот и да имаат аналгетски ефект. Кога личноста ќе стане интоксицирана или обично кажано пијана, говорот станува гласен и неповрзан.

Отежнатото расудување може да биде причина за нерационално однесување, а физичките рефлекси и мускулната координација стануваат забележително нарушени. Ако се продолжи со пиењето, може да дојде до целосно губење на физичката контрола, губење на свеста, а во краен случај, можна е дури и смрт. Долгорочната употреба на алкохол може да предизвика сериозни оштетувања на црниот дроб. Во првиот стадиум на болеста, маснотија се акумулира во црниот дроб, при што тој отекува и станува поголем. Некои лица што прекумерно консумираат алкохол може да добијат хепатитис, кој ги воспалува, т.е. ги уништува клетките на црниот дроб. Во друг случај, некои консументи можат да добијат цироза, неповратна состојба во која здравото ткиво на црниот дроб многу брзо се оштетува во голема мера. Сето ова го спречува слободниот проток на крвта низ црниот дроб, што може да биде причина за појава на висок крвен притисок. Црниот дроб повеќе не е во состојба да ја прочистува крвта од токсичните материи, а сето тоа може да доведе до фатална ситуација.

Прекумерното консумирање на алкохол го оштетува и срцевиот мускул

Во одредени случаи, алкохолот доведува и до алкохолно лудило, кое предизвикува збунетост, поспаност, депресија и страшни халуцинации, при што се појавува некотролирано тресење во рацете, кое може да се прошири на главата и телото. Жените кои пијат алкохол за време на бременоста може да родат дете со фатален алкохолен синдром (ФАС), што е водечка причина за дефекти при раѓањето, а тоа е комбинација на физички и психички дефекти, како што е ретардацијата, мала глава и мускулна слабост. 

Зависниците од алкохол се преципираат како неодговорни, неморални и луѓе со слаб карактер

Некои зависници кога ќе го препознаат нивниот проблем се лекуваат самите, други претпочитаат групна или индивидуална терапија, во која може да биде вклучена и хоспитализација. Голем е бројот на оние кои избегнуваат третман, игнорирајќи ги симптомите на болеста, од страв од соочување со фактот дека ќе бидат етикетирани од заедницата.
Кај некои алкохоличари лекувањето започнува со детоксификација, при што безбедно се ослободува алкохолот од организмот . Детоксификацијата обично трае една недела , а за тоа време пациентите се сместени во здравствена иституција.
Во денешно време се прават големи напори за превенција на алкохолната зависност, преку препознавање на раните стадиуми на проблемите со пиење и охрабрување на луѓето да направат рана интервенција пред влошување на ситуацијата, а се спроведуваат и различни кампањи преку медиумите. Колку повеќе јавноста станува свесна за здравствените и социјалните последици од болеста, толку повеќе ќе се намали бројот на алкохолно заболени лица, а навремените и соодветни третмани може да доведат до повисок степен на излекување.


 
 
Во овој годишен период на големо аерозагадување, препорачливо е сопственото возило да се користи само кога е најнеопходно. Возилата се третите по ред причинители на аерозагадувањето, па во тој контекст сите треба да се потрудиме да покажеме свесност за проблемот и да го минимизираме користењето барем на нашето возило. 
 
Адаптабилноста на човековиот организам не може и не смее да биде оправдување за живот во средина со висока загаденост, која за жал веќе ни претставува секојдневие. Главниот град на државата –Скопје, како и многу други градови во Македонија, традиционално секоја година, се присутни на листата на топ 10 најзагадени градови во светот. Да, да, во светот! Тоа,секако претставува сериозно загрижувачки податок. Од направените анализи за тоа од каде потекнува загадувањето, утврдено е дека во најголема мера тоа се должи на греењето со несоодветен материјал за огрев, односно тој фактор е застапен со 34 отсто од вкупното загадување. На непопуларното второ место е сообраќајот, кој придонесува со 20 отсто за вкупното загадување на воздухот. Потоа, со свој „придонес“ во загадувањето од 19 отсто, доаѓа правот кој се создава од градежните активности, правта на улиците како и онаа од неуредените површини. Учеството на индустријата во севкупното загадување изнесува сѐ уште високи 18 отсто. Сите овие фактори влијаат првенствено за загадување на воздухот, но и на целата животна средина.
 
Што сѐ можеме да примениме за да се заштитиме од загадувањето? Дали воопшто може да се заштитиме?
 
Прво,мора да се потенцира дека загадувањето е присутно во текот на целата година. Највисокиот степен на загаденост (т.н. пик), односно најголемите измерени количини вообичаено се во време на грејната сезона, односно во периодот од месецот октомври до март. Во тој период,препораките за децата, старите лица и бремените жени –да не се изложуваат многу на надворешната средина, односно да избегнуваат движење на отворено –речиси се со постојана важност. Сепак, таквите препораки не се целосно решение со кое може да се елиминира влијанието на загадувањето, па и покрај тоа се препорачува носење заштитна маска што содржи филтер кој може да ги врзе штетните честички. Најефикасни се оние маски кои во филтерот содржат и слој со јаглен, за кој е познато дека има својство да ги врзува штетните честички.
 
Што се всушност штетните честички?
 
Фамозните ПМ-честички се наречени по кратенката PM која значи particulate matter (или particle pollution), а всушност претставуваат смеса од цврсти честички и течни капки кои се присутни во воздухот. Некои честички,како што се правта, нечистотоијата, саѓите или чадот,се доволно големи и темно обоени така што се видливи со голо око. Но други честички се толку мали што можат да бидат детектирани само со електронски микроскоп. Најпознатите се ПМ 10 и ПМ 2,5, односно честички со дијаметар од 10 односно 2,5 микрометри. Само за споредба, влакната на косата имаат дијаметар од 50-150 микрометри.
 
Извори на ПМ-честички
 
Овие честички можат да бидат со најразлични форми и големини и се составени од различни хемиски соединенија. Некои директно се емитуваат од градежните места, неасфалтираните патишта, полињата, депониите или од места зафатени со пожар. Повеќето честички се формираат во атмосферата како реултат на комплексни хемиски реакции помеѓу сулфур диоксидот и азотните оксиди, полутанти (загадувачи) кои потекнуваат од централите, индустриите и автомобилите. Овие честички се толку мали што може да бидат вдишани и да предизвикаат сериозни здравствени проблеми. Честичките со дијаметар од 2,5 микрометри се исклучително минијатурнииуспеваат да стигнат длабоко во белите дробови, па дури и во крвотокот.
 
 
Што да се преземе за заштита од штетните честички ?
 
1. Користење аеромаска –На пазарот се присутни голем број видови маски за коиво декларацијата стои дека заштитуваат од загадувањето. Во зависност од материјалот на изработка, филтерот како и можноста за приспособување на лицето, маските се ефикасни само во филтрирање на возхудот, односно не дозволуваат штетните честички да стигнат до нашите дишни патишта. Принципот на заштита е формирање механичка бариера меѓу водухот и нашите дишни органи, носот и устата. Сите маски содржат филтри кои повеќе или помалку ги задржуваат штетните честички од воздухот, не дозволувајќи им да стигнат до нашите дишни органи. На повеќето маски ја има ознаката N95, што значи дека таа маска не дозволува поминување низ филтерот на минимум 95% од сите честички во воздухот кои се поголеми од 0,3 микрометри. За оптимална заштита,доволен е овој филтер, но за многу чуствителни луѓе се препорачува маска со ознака N99. Филтерот на повеќето маски е збогатен и со слој од карбонски влакна кои имаат својство на врзување на штетните честички од воздухот.
 
 
2. Избегнување движење на отворено во периоди кога е најголемо загадувањето, обично од 11 до 19 часот. Препорачливо е да ги организирате своите дневни обврски, така што ќе имате многу малку активности во овој период од денот. За домашниот простор може да се користипрочистувач на воздух. На пазарот се достапни голем број прочистувачи кои гарантираат околу 99 отсто филтрирање на честичките. Најчесто користени се прочистувачите кои имаат ХЕПА-филтри кои отстрануваат дури 99,97% од честичките со големина од 0,3 микрометри. 
 
3. Во овој годишен период на големо аерозагадување, препорачливо е сопственото возило да се користи само кога е најнеопходно. Возилата се третите по ред причинители на аерозагадувањето, па во тој контекст сите треба да се потрудиме да покажеме свесност за проблемот и да го минимизираме користењето барем на нашето возило.Споделувајте едно возило со колегите од работа. Оваа мерка е позитивна од повеќе аспекти. Намалувајќи го загадувањето, истовремено штедите за гориво со тоа што го делите своето возило со колегите од работа, но и неформално се дружите надвор од работното место.
 
4. Искористете го секој слободен ден или викенд за прошетка во природа, нанекоја планина или на езеро. Македонија изобилува со локалитети каде има недопрена природа, далку од градската средина и загадените области. Одвојте време барем еднаш неделно да излезете од градовите и да поминете малку повеќе време на некоја планина, ритче, езеро, река и слично.

Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на  Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 18.12 до 30.12.2019, во коментар означете - тагнете пријател/ка и напишете го слоганот на Ваш Аптекар. 

Слоганот на Ваш Аптекар може да го прочитате на нашата facebook страна во делот ЗА/ ABOUT ВАШ АПТЕКАР. 

 

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 30.12.2019 по случаен избор.

Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на  Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 02.12 до 13.12.2019, во коментар означете - тагнете пријател/ка и одговорете на прашањето: 

Којa e последната тема во делот спорт објавена на сајтот на Ваш Аптекар ?
Одговорот на ова прашање може да го најдете на http://vasaptekar.mk

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите и имаат точен одговор, книгата ќе ја подариме на 13.12.2019 по случаен избор.

 

Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на  Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 14.11 до 25.11.2019, во коментар означете - тагнете пријател/ка и одговорете на прашањето: 

Кој е најновиот / последниот рецепт објавен на сајтот на Ваш Аптекар ?
Одговорот на ова прашање може да го најдете на http://vasaptekar.mk

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите и имаат точен одговор, книгата ќе ја подариме на 25.11.2019 по случаен избор.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.