Mjafton të shkruash emrin e saj në Google, që Wikipedia t'ua zbulojë biografinë e pasur të Ilinës. Në periudhën 2006-2016, ajo arrin të ngjitet në 5 nga7 majat më të larta, në 5 kontinente të ndryshme. Në 2013, pas disa muaj përgatitje, Ilina Arsova u bë gruaja e parë maqedonase që u ngjit në Mont Everest. Si artiste që është ajo realizon 15 ekspozita vetjake në Maqedonidhe jashtë saj, dhe merr pjesë në ekspozita të shquara grupore dhe bienale. Në ndërkohë, ajo botoi librin e saj të parë, "Планинарење(Alpinizmi)". Ajo krijoi dhe prodhoi një serial me metrazh të shkurtër "Kjo është historia e saj" nën regjinë e Igor Hristov, ku ajo përjetësoi historitë e disa heroinave ballkanike të sporteve aventureske. Ajo krijoi një paketë kartolina me titull "Ditari i lartësive të mia" - riprodhime të punëve të saj të frymëzuara nga malet, me një shpjegim të shkurtër të origjinës së tyre. Lufta e saj për mbrojtjen e natyrës dhe vlerave morale, veçanërisht tek të rinjtë mbetet aktive edhe sot. Duket se kjo zonjë nuk ndalet dhe është vërtet e admirueshme gjithçka që ajo ka arritur kaq e re. Por, admirim edhe më i madh është shkaktuar nga modestia e saj, sinqeriteti dhe njerëzimi, të cilat ndihen gjithashtu midis fjalëve që ajo ndau me ne. 
 
Media sociale na mundësojnë të kemi qasje në jetën e grave të zakonshme. Kur një person të shikon, ka çka të sheh! A jeni në dijeni se keni ndikim pozitiv tek njerëzit? A besoni se një transparencë e tillë do të ketë fuqi të rivendos vlerat e humbura në shoqëri? 
Faleminderit për fjalët e mira dhe gëzohem që jam në gjendje të ndikoj vërtetë pozitivisht tek të tjerët. Ajo që më ka bërë të fortë dhe të vendosur gjatë jetës sime është sporti, prandaj e rekomandoj me zë të lartë për të gjithë. Me formimin e një kombi të shëndetshëm dhe sportiv siç edhe e kemi pasur dikur, padyshim që do të kemi njerëz edhe më të lumtur dhe më të plotësuar. Për atë qëllim nevojiten jo vetëm idhuj vendas, por edhe forcim i vetëbesimit tek njerëzit, veçanërisht tek gjinia më e butë. Pranimi i vetvetes dhe i mjedisit me të gjitha virtytet dhe të metat, përballimi dhe përmirësimi i situatës. Si një ndryshim pozitiv, vërej se njerëzit sërish u kthehen sfidave dhe ëndrrave të tyre (në vend të atyre të fqinjit të tyre). Në këtë mënyrë ata i lejojnë vetes të mbindërtohet dhe rritet deri në një shkallë që i plotëson dhe i bën ata të lumtur. Kur ne jemi të lumtur, e kemi më të lehtë të bëjmë ndryshime rreth nesh. Ky ndryshim padyshim që do të ndikojë edhe shoqërinë. Domethënë, njerëzit, me veprimtarinë dhe veprimin e tyre i japin formë shoqërisë. 
Thuhet se gratë janë më të prirura për "multitasking", ndryshe nga burrat që shpeshherë humben midis shumë detyrave në të njëjtën kohë. Unë praktikoj veprimtari paralele për gjëra të caktuara dhe në atë mënyrë gjej sfida të reja. Sidoqoftë, duhet të kemi kujdes që të mos shpërndahemi shumë në mënyrë që të mos mund ta përfundojmë atë që kemi filluar. 
Sigurisht që ka gjëra që nuk di t'i bëj, por gjithashtu gjej një sfidë në to. Nuk do të thoja që një ndër to është gatim, por për shembull mendoj se nuk jam e aftë në asnjë sport me top (përveç ping-pongut), dhe as nuk kam ndonjë predispozitë muzikore. 
Është interesante që në momentin që pranoni se nuk jeni i mirë për diçka ose se mund të bëni edhe më shumë, menjëherë hapni një gamë të tërë mundësish që e njëtjta të mësohet. 
 Ndërsa studioja në Fakultetin e Arteve të Bukura, profesori na mësoi se vetëm 1% është talenti, pjesa tjetër është puna. Që do të thotë se pothuajse gjithçka mund të mësohet!
Pra, ju lutem mos u bëni nga ata që mendojnë se dinë gjithçka, sepse çdo ditë humbni qindra mundësi për të mësuar diçka të re! 
Sa njerëz janë të vetëdijshëm që suksesi juaj është dyfishuar vetëm sepse vini nga Maqedonia? Se ti në të vërtetë je një heroinë sepse në asnjë moment nuk hoqe dorë nga ëndrra jote pavarësisht mungesës së mbështetjes materiale dhe morale? 
- Është e vërtetë që origjina dhe mjedisi në të cilin jetojmë mund të na motivojnë ose të na zmbrapsin nga akti ynë heroik. Thellësisht jam e bindur se është e vështirë të përparohet në Maqedoni. Sukseset e mia shpesh janë vlerësuar më shumë diku tjetër në botë. Është gjithashtu e vërtetë që në vitin 2013, kur njerëzit dhe media më përjetonin si një "heroinë kombëtare", unë shkoja me autostop në Ohër, duke mos pasur para as për një biletë autobusi. Përkundër mbështetjes së parezervë nga familja ime, unë ndieja siklet të kërkoj para në moshën 30 vjeç. Pikërisht ato gjëra mund të më kenë bërë edhe më të fortë. 
Ne duhet të pranojmë faktin se origjina nuk varet nga ne dhe ne nuk mund ta ndryshojmë atë. Ne mund të ndryshojmë mendimin, kur kemi prirje ndaj "vetë-ngushëllimit"  themi: "Duke pasur parasysh nga vij, rezultati im nuk është aspak i keq", ose kur jemi më kritikë ndaj vetvetes dhe themi: "Kjo nuk është asgjë krahasuar me botën." Nuk është e drejtë të arsyetohemi me prejardhjen tonë, pa u përpjekur vërtet të arrijmë diçka. 
Përveç ngjitjes së maleve (alpinizmit) që ndiej se janë shumë afër meje, doja të sjell praktika botërore dhe të kontribuoja në përparimin në fushat e veprimtarisë sime. Nuk është me të vërtetë e lehtë të punosh me njerëz që "dinë gjithçka" ndërsa fshehurazi duan të dëmtojnë njëri-tjetrin. Sidoqoftë, unë besoj se rezultatet do të jenë të dukshme pas disa vitesh. 
Praktika tregon se secili prej nesh, secili individ ka fuqinë për të sjellë ndryshime.
Ndërsa isha më e angazhuar në aktivizmin mjedisor, më erdhi keq për vetëdijen jashtëzakonisht të ulët të njerëzve që më thonin: "A unë dhe ti do ta shpëtojmë liqenin?" - Sigurisht që PO, e përsëritja unë, ne do ta fillojmë dhe të tjerët do të na bashkëngjiten. Çdo ndryshim duhet të fillojë nga diku. Një fqinj i pacipë një herë më tha: "O vajzë, a e di se çfarë kisha arritur në moshën tënde? U largova nga vendi!” -“Epo, unë u ktheva ", - iu përgjigja shkurt.  

Sa ju nevrikos faktin që njerëzit janë më të interesuar të zbulojnë gjithçka në lidhje me marrëdhënien tuaj me Igorin sesa për sukseset tuaja? 
Kjo pyetje ndonjëherë më shqetëson, veçanërisht nëse kthehemi në fillim të kësaj interviste ku unë pretendoj se një person mund të jetë i lumtur dhe i plotësuar vetëm kur plotëson ëndrrat dhe nevojat e tij, dhe në atë rast ne jemi shumë të zënë me vet misionin sa që nuk kemi shumë kohë për të parë jetën e të tjerëve. Nuk më shqetëson fakti që në një farë mënyre ne e argëtojmë audiencën maqedonase dhe i ushqejmë mediat me historinë tonë reale, por më shqetëson fakti që ato vlera për të cilat kemi folur në fillim, duket se janë harruar vërtet. 

A është ekuilibri forca juaj lëvizëse dhe çelësi i suksesit tuaj? 
Së pari, unë do të thoja vetë-disiplinë. Ne nuk do të kemi gjithmonë motivim dhe frymëzim, por kjo nuk është justifikim për të mos u ulur para një kanavace të zbrazët dhe të fillojmë pikturimin. Unë gjithashtu mendoj se është e rëndësishme që një person të jetë fleksibël për sa i përket ambicieve të veta dhe të dijë të kënaqet me më pak. Kështu që ai mund të jetë i lumtur dhe në një mjedis që duket i shkaktuar nga ajo që e dëshiron, të jetë në gjendje të gjejë diçka interesante në fusha të ndryshme. Për momentin këtë e bëj unë, jam e kënaqur me kompromise në disa fusha, gjë që nuk është tërësisht sportive, por është njerëzor. Falë dashurisë për natyrën në të gjitha format e saj, mund të shijoj edhe lumin dhe liqenin, njëlloj si shkëmbinjtë dhe malet, të cilat janë ende të preferuarat e mia. 

Sa ishte Covid-19 mësim për ju, çfarë të mire dhe të keqe  ju solli?
Ishte një mësim, një luftë me shqetësimin vetiak. Përqendrimi kah vetja dhe gjërat për të cilat kurrë nuk kam pasur kohë ... gjegjësisht, ne e themi atë për të gjitha gjërat që nuk janë përparësia jonë për momentin. Shpesh dëgjoj amvise me ëndrra të robëruara, sikur ata punojnë për bordin e drejtorëve të Bankës Botërore, "Unë nuk kam kohë për asgjë" - do të thonë ata. Unë nuk i justifikoj fare dhe madje i qortoj nëse mund të më kuptojnë. Gjithkush ka të paktën gjysmë ore në ditë që mund dhe duhet t'ia kushtojë vetes. Kjo është gjëja më e rëndësishme. Kujtoni kur udhëtoni me aeroplan dhe kur stjuardesa e fluturimit thotë masat paraprake të sigurisë: "Mbroni veten së pari, dhe pastaj atë pranë jush!" Kështu që për amvisat ambicioze të përkushtuara plotësisht ndaj shtëpisë, nëse ju mungon diçka, kjo do të shprehet absolutisht edhe në shtëpinë tuaj. 

Pra, ju lutem mos u bëni nga ata që mendojnë se dinë gjithçka, sepse çdo ditë humbni qindra mundësi për të mësuar diçka të re!  


Për çfarë jeni duke punuar aktualisht?
Unë shkruaj, punoj në ilustrime të librave, bëj krijimtari letrare, shpërndarjen e librit të cilin e kam botuar tashmë ... domethënë gjendem disi. Si të gjithë në këtë kohë. Si një punëtor turizmi, fusha ime ishte nga më të rrezikuarat gjatë pandemisë. Falë "multitaskingut" që përmendëm më lart, unë ia dola të ekzistojë pa shumë vështirësi. Me shumë dashuri dhe përkushtim unë i tregoj historitë e mia në fjalime motivuese dhe shpresoj në kohë më të mira për të vazhduar me aktivitete të rregullta edukative për të rinjtë siç janë organizimi i kampeve sportive dhe mësimdhënia ndërvepruese në natyrë. 

Sa është  publiku i gatshëm që artin ta shijojë, ta njohë dhe ta blejë ?
- Unë mendoj se arti, si dhe kultura e përgjithshme po shkojnë mbrapsht, madje edhe më mbrapsht do të shkojnë me dryshimin e ligjit dhe zvogëlimin e orëve të muzikës dhe artit. Ne jemi një vend që gjatë gjithë historisë kemi dëshmuar estetikë dhe art të lartë në hap me trendet botërore. Por ndërsa bota vazhdoi të ecte përpara ka trendet moderne dhe minimalizmi, ne ngecëm në kiç dhe turbo folk. Me të vërtetë e trishtë.

Çfarë stërvitjesh bëni për të ruajtur formën e nevojshme për ngjitje? 
- Në varësi të shëndetit tim fizik, unë ndryshoj intensitetin e stërvitjes, por përpiqem të qëndroj në formë. Këtë dimër kam shumë aktivitet të zvogëluar fizik, mbase sepse nuk kam ndonjë projekt të madh në dritë. Është e vështirë për mua kur shoh të gjithë miqtë e mi duke skijuar në male dhe me vetëdije distancohem për të shpëtuar gjunjët me të cilët kam pasur një problem serioz për vite me rradhë. Unë marr shtesa të ndryshme për parandalim, me shpresë për përmirësimin e gjendjeve të caktuara. Në mënyrë intensive jam marrë me ngjitje të maleve të larta, alpinizëm, ngjitje të shkëmbinjve dhe skijim në lartësi të mëdha për gati 15 vjet, kështu që jam e vetëdijshme se nëse dua të vazhdoj me këto aktivitete duhet të jem jashtëzakonisht e kujdesshme. Përndryshe, ne i paguajmë faturat me shëndetin tonë. 

A është e lehtë që një person të të bëjë të buzëqeshësh? Çfarë të bën të lumtur këto ditë?
- Të them të drejtën duke parë arkivat e mia të fotografive, unë gjithmonë buzëqesh në mal. Aty disi shpirti im qesh ... Edhe kur kam ftohtë ose kur jam e lodhur dhe e uritur. Sot qesh më pak, por prapseprap qesh në shoqëri të mirë, me një film të mirë, një shaka të mirë.

Çfarë fëmijërie keni pasur, ju mungon ndonjëherë të jesh fëmijë? 
- Assesi të rritem. Vazhdimisht mendoj për atë se ku do të jetoj dhe çfarë do të bëj kur të rritem, edhe pse jam rritur shumë kohë më parë (qesh).


Me një kombi të shëndetshëm dhe sportiv siç edhe e kemi pasur dikur, padyshim që do të kemi njerëz edhe më të lumtur dhe më të vetëplotësuar.
 

Edhe pse jam në formë të mirë fizike, mezi mund të ngjis shkallët - pse? 
Ky fenomen është i zakonshëm për shumë individë. Ngjitja e shkallëve vë në lëvizje muskuj krejtësisht të ndryshëm nga ata që aktivizohen gjatë vrapimit në shëtitore pranë lumit apo ushtrimeve në palestër. "Ngjitja e shkallëve përfshin ngarkimin e zemrës dhe mushkërive në një mënyrë që nuk jeni mësuar", shpjegon Dr. Michael Faulx, një kardiolog në Klinikën Cleveland në Shtetet e Bashkuara. Tendinat dhe muskujt e vitheve punojnë turbo për të kryer përsëritje të lëvizjeve dhe për të ekuilibruar trupin. Për të shmangur hyrjen në zyrë me gjuhën jashtë deri në tokë duke luftuar për ajër, gjatë ushtrimeve tuaja të zakonshme përfshini një vrapim të shpejtë (në intervale) dhe ngjitje në mal. 
 
A është e dëmshme të përdorësh furçën e dhëmbëve të partnerit/shokut vetëm një herë?
PO! Është më mirë të hiqni dorë nga larja e dhëmbëve sesa të përdorni furçën e dhëmbëve të dikujt tjetër. Duke ndarë furçën, partnerët në të njëjtën kohë shkëmbejnë pështymë, gjak (në rast të gjakderdhjes së mishit të dhëmbëve kur lahen) dhe një serë bakteresh që jetojnë në gojë dhe ndryshojnë nga personi në person. Kjo do të thotë që të dy partnerët janë në rrezik për një sërë sëmundjesh bakteriale dhe sëmundjesh që barten me anë të gjakut. Një alternativ më e sigurt është pastrimi i dhëmbëve me ndonjë leckë për pastrim sesa të përvëloni furçën e dikujt tjetër me ujë të nxehtë. 
 
A është banania një rostiçeri e mirë para stërvitjes?
Dhe më shumë se e mirë, banania është ideale! Jo vetëm që do t'ju japë energji të menjëhershme, por gjithashtu do të mbrojë zemrën tuaj. Shkencëtarët në Universitetin e Alabamës (University of Alabama) lidhin nivelet e ulëta të kaliumit (një përqindje e lartë e mineralit të pranishëm në banane) me arteriosklerozën, ose trashjen, forcimin dhe humbjen e elasticitetit të mureve të arterieve të shkaktuara nga depozitat e kalciumit (dhe produkteve të tjera të mbetura). Padyshim, kjo gjendje rrit rrezikun e sëmundjes së zemrës. Prandaj, sillni një banane në çantën tuaj të stërvitjes dhe merrni një sasi të kaliumit para se të djersiteni. 
 
A është e vërtetë që sharja është e mirë për shëndetin?
Po, por gjithsesi konsiderohet si sjellje jashtëzakonisht e pakulturuar që nuk duhet t’i lejoni vetes në publik. Sidoqoftë, studime të shumta kanë treguar se sharjet, në situata që e detyrojnë atë, kanë një numër përfitimesh shëndetësore - rritje të tolerancës ndaj dhimbjes, më pak stres, lidhje më të thellë me njerëzit. Përse? Kur lëshohet një shpërthim fjalësh vulgare, lirohet adrenalina e cila njëkohësisht do të ju mpijë dhe do të ketë një efekt stimulues. Ky ndikim është aq i fortë sa profesionistët që punojnë nën presion dhe të cilëve u ndalohet rreptësisht të mallkojnë ose shajnë (pilotët, kirurgët) tregojnë performancë më të dobët. 
PËR ose KUNDËR: Muzikë në zyrë? 
Ja kur ju duhet të shtypni ON dhe kur OFF: Studiuesit në Universitetin Radboud në Hollandë studiuan efektin e muzikës mbi aftësitë e stafit për të gjetur zgjidhje dhe mbi aftësitë për të gjeneruar ide të reja. Me sa duket, muzika "e hareshme" i ka ndihmuar punonjësit të dilnin me një numër konceptesh krijuese, kështu që te ata ka stimuluar sekretimin e dopaminës. Për t'u sqaruar, me muzikë "të hareshme", studiuesit nënkuptojnë muzikën klasike. Në të njëjtën kohë, shkencëtarët arritën në përfundimin se punonjësit arritën në zgjidhjen e një problemi të caktuar më shpejt dhe më lehtë, ndërsa punonin në heshtje. 
 
A ka ndonjë përfitim të flasësh me veten tënde?
Po, por vetëm nëse flisni në vetën e tretë njëjës. Një studim nga Universiteti Shtetëror i Miçiganit (Michigan State University)zbuloi se të folurit me veten në veten e tretë do t'ju ndihmojë të kontrolloni përgjigjen tuaj emocionale ndaj emocioneve negative. Pas rrjedhës së gjakut në tru, studiuesit vunë re më pak aktivitet njohës kur individi - le ta quajmë Ana - foli për emocionet e saj negative në vetën e tretë ("pse është mërzitur Ana?") në raport me mënyrën e zakonshme të vetë-reflektimit ("pse jam unë kaq i mërzitur? ”). Sipas gjetjeve të tyre, adresimi ndaj vetes në vetën e tretë ju lejon t'i qaseni problemeve nga një kënd tjetër, sikur të jepni këshilla për një mik. Pajtohem, është e çuditshme, por shkenca konfirmon se ia vlen. 
 
Dijeni këtë:
Lyejeni sallatën me vaj (1 lugë gjelle) dhe do të thithni dy herë më shumë vitamina, përkatësisht E dhe K. 
 
Hene, 15 Mars 2021 00:00

Lëng & Gojëmjaltë

Kur bëhet një burim i shpejtë i vitaminave dhe mineraleve i rrezikshëm për shëndetin?

Nuk ka kuzhinë pa një shtrydhëse/ blender frutash e perimesh me të cilin njerëzit përgatisin pije të shijshme me potencial të pabesueshëm ushqyes. Përmes disa gllënjkave të parezistueshme, ne arrijmë vitaminat dhe mineralet e nevojshme.
Siç thotë Alana MacDonald, një dietologe nga Shoqata Britanike e Dietetikës: "Edhe njerëzit që kujdesen për një dietë të shëndetshme konsumojnë shumë më pak fruta dhe perime sesa duhen, dhe lëngjet dhe gojëmjaltët janë një mënyrë e shpejtë dhe e thjeshtë për të marrë doza të larta të vitaminave dhe mineraleve thelbësore madje duke qenë në lëvzje."
Por ajo paralajmëron se pas bananeve, spinaqit dhe bajameve, ka një numër grackash shëndetësore: "Kur shtrydhet, mishi i frutave përfundon në plehra, që do të thotë se përbërja e pijeve reduktohet në sheqerna të lirë."Nga ana tjetër, gojëmjaltat zakonisht përmbajnë qumësht, gjalpë arre, pluhur proteina dhe një numër përbërësish të tjerë, të cilët në kombinim përbëjnë një bombë të madhe me kalori. 
Një problem tjetër është se ju mund të mbidozoheni me lehtësi me gojëmjaltë ose lëng të shtrydhur. Ata konsumohen me një frymë, dhe vështirë se dikush prej nesh mund të hajë, një nga një, ushqimet që gjenden në gojëmjaltë ose të hajë aq fruta sa shtrydhen në një gotë. 

MOS I HIDHNI LËVOZHGAT
"Lëngjet e shtrydhura nuk përmbajnë ose përmbajnë shumë pak fibra nga fruti (kjo varet nga shtrydhësi që përdorni), dhe këtu bëjnë pjesë edhe vitaminat dhe antioksidantët e pranishëm në lëvozhgë dhe shtresat e jashtme të frutave", shpjegon dietologia Rebeka Goitorn.. "Për shkak të kësaj, fruti bëhet më i lehtë për t'u pirë dhe më pak i ngopur". Zgjidhja: përfshini lëvoren sa herë që të jetë e mundur dhe ruajeni tulin që ta ktheni në lëng. 

JEPNI PËRPARSI PERIMEVE
Perimet e gjelbra të papërpunuara përmbajnë më shumë antioksidantë dhe nuk ndikojnë në nivelet e insulinës. Prandaj, 75% e lëngut duhet të përbëhet nga perime, dhe të përdorë frutat për të maskuar shijen. Mbani në mend se gjethet jeshile të errëta përmbajnë më shumë vitamina, minerale, antioksidantë dhe polifenole. Selino dhe kastraveci janë zgjedhje e shkëlqyeshme, dhe për një fillim energjik të ditës, erëzojeni atë me xhenxhefil. 

PËRTYPNI YNDYRAT
Rritja e sheqerit dhe mungesa e fibrave në lëng, do të luajnë lehtësisht me nivelin e sheqerit në gjak - do të përballeni me një rritje të mprehtë dhe rënie të shpejtë. Plus, sheqeri i tepërt është i rrezikshëm sepse trupi mund ta ruajë atë si yndyrë, shpjegon Jo Travers, një dietolog dhe autor i Dieta me Pak(The Low Fat Diet). Përfshirja e fibrave, proteinave dhe yndyrave do të ngadalësonte këtë proces. Prandaj, përfshini çia, farë liri ose proteina, dhe nëse akoma vendosni për lëng, atëherë pini atë ndërsa hani arra. 150 ml është doza maksimale e lëngut që mund të pini menjëherë. Kufiri ditor i rekomanduar i sheqernave të lirë për të rriturit është 30 g; 300 ml gotë me lëng portokalli përmban 24 gramë. Jepni përparësi frutave që kanë një indeks glikemik më të ulët (do t'ju mbajnë të ngopur për një kohë të gjatë), të tilla si mollë, banane, qershi, grejpfrut, mango, pjeshkë, dardhë, kumbulla dhe kumbulla të thata.


FORMULA IDEALE
Përbërja ideale e gojëmjaltës që do të punojë tërësisht në favor të shëndetit: me pak proteina (e shkëlqyeshme për të kontrolluar oreksin tuaj nëse ato bëhen nga qumështi, kosi, proteina pluhur); bërthama me pak yndyrë, gjalpë arre, avokado, çia; fibra nga tuli i frutave ose nga lëkura; karbohidratet me zbërthim të ngadaltë nga banania ose bollguri; një larmi frutash dhe perimesh për vitamina dhe minerale. Nëse pini gojëmjaltë për një meze të lehtë, jo si vakt, mbështetuni në të njëjtën formulë, por zvogëloni racionin. 

Zëvendësime të mençura
1.    Nëse dëshironi të zvogëloni karbohidratet dhe sheqernat natyrore, shtoni vetëm gjysmën e një banane dhe gjysmën e kungulleshkës së re - të ngrirat nuk do të ndryshojnë shijen.
2.    Vetëm gjysma e avokados përmban 150 deri 200 kalori. Nëse shtoni arra, fara, qumësht, gojëmjalta juaj do të përmbajë 700 deri në 800 kalori - sikur të ishte një vakt. Mos i kombinoni së bashku!

Pije sipas dëshirës
Gojëmjaltë pas stërvitjes - banane e ngrirë, gjalpë natyral kikiriku, ujë kokosi dhe akull. 
Rostiçeri gjatë një sulmi për ëmbëlsirë- banane e ngrirë, avokado, fara çia dhe ujë kokosi. 
Lëng hidratimi - kastravec, selino, spinaq, lakër jeshile, mollë jeshile dhe xhenxhefil. 
Hene, 15 Mars 2021 00:00

Amvise pa të meta

Të gjithë dëshirojnë të kenë shtëpi të pastra, por disa duan t'i kenë krejtësisht të pastra. Këta të fundit janë të tmerruar nga njolla më e vogël në shtëpi ose veshje. Për ta, ne veçuam truket më pak të njohura. 
 
Tavolina pa gjurmë kafeje
A keni vijë unazore të errët në tryezë,  aty ku qëndronte filxhani i kafesë? Ngjyrosja është për shkak të lagështisë që ndodh kur derdhet filxhani i nxehtë dhe bie në kontakt me sipërfaqen e ftohtë prej druri. Bëni një përzierje 50/50 sodë buke dhe kripë - hidhni përzierjen mbi vijën unazore dhe shtrydhni pak lëng limoni sipër. Fërkojeni direkt me gjysmën e limonit derisa njolla të zhduket. 
 
Gjurmët e makiazhit në rroba
Në njollë, vendosni një detergjent të lëngshëm ose pastrues të posaçëm të njollave, pastaj zhyteni në ujin më të nxehtë që materiali mund të përballojë (tregohet në etiketë). Në këtë mënyrë do të jeni në gjendje të tretni dyllin dhe vajin që përmbahen në buzëkuq ose pluhur.
 
Njollë me verë të kuqe
Mbuloni njollën me kripë për të thithur verën që nuk është kredhur në material. Prisni 10 min. kështu shkundeni. Vendoseni copën e rrobës në ujë të ftohtë dhe fërkojeni butësisht njollën.
 
Antiperspirant i ngurtësuar
Antiperspirantët thjeshtë çimentojnë materialin nën sqetulla, kështu që spërkatni me uthull të bardhë, lëreni të veprojë për 30 minuta. Më pas kridhni njollën në ujë të nxehtë (aq sa mund të rezistojë materiali) duke përdorur një detergjent me fuqi zbardhuese.
 
Shportë mbeturinash kundërmuese
Vendosni 1 lugë sodë buke në kovën e mbeturinave dhe hidhni disa pika detergjent për larjen e enëve. Së pari, fërkoni përbërësit me një furçë, pastaj vazhdoni të fërkoni me gjysmë limoni ose portokalli. 
 
Gypa të bllokuara
Hidhni gjysmë filxhani sodë buke në tub ose lavaman, pastaj gjysmë filxhani kripë dhe në fund gjysmë filxhani uthull. Lërini përbërësit të veprojnë për 15 deri në 20 minuta, pastaj lini ujin e nxehtë të rrjedhë për rreth 1 minutë. dhe 1 min. ujë të ftohtë. 
 
Mikrovalë me erë të çuditshme
Në një kavanoz qelqi (i cili mban 4 gota ujë) vendosni 1 gotë ujë, një fetë limoni dhe disa gjethe mente. Ndizni mikrovalën në temperaturë të lartë derisa uji të vlojë për rreth 2 deri në 3 minuta. Lëreni ujin të qëndrojë me derën e mbyllur për të paktën 15 minuta. Hapeni, pastaj pastrojeni.  

Hene, 15 Mars 2021 00:00

Mirësia shpërblehet!

Veprat e mira i ngrohin shpirtrat - si të atyre që bëjnë mirë, ashtu edhe të atyre që i gëzojnë këto të mira - por për të parët ka edhe përfitime shëndetësore.
A vëreni pak më shumë humanizëm në ajër? Mirësia duket se jeton momentin e saj. A po flasim këtu për një reagim pas koronës apo ndonjë mekanizëm natyror të ekuilibrimit mes të mirës dhe të keqes? Nuk ka rëndësi! Por, para se të suleni duke e hedhur poshtë tezën sepse akoma s'keni ndjerë asnjë dobi, mbani në mendje sa vijon: Është e pamundur të kontrollosh botën, madje as edhe mjedisin tënd, por edhe mënyrën sesi i kontrollon veprimet e tua. Prandaj, bëj mirë dhe do t'ju kthehet me të mirë. Plus, ndarja e dashurisë do t'ju sjellë një sërë përfitimesh shëndetësore. 
 
ZEMËR MË TË SHËNDOSHË
Shpenzimi i parave për të tjerët përmirëson funksionin kardiovaskular, ka zbuluar një studim në Health Psychology. Pjesëmarrësit e studimit morën 35 euro në javë për një periudhë prej 3 javësh, dhe paratë mund të shpenzoheshin për veten ose të tjerët. Njerëzit që shpenzuan paratë për të tjerët kishin një rënie të presionit të gjakut. Autorët e studimit supozuan se ndryshimi ishte për shkak të një ndjenje të fortë të lidhjes shoqërore dhe zvogëlimit të niveleve të stresit (ndjenjat që sigurojnë një zemër të shëndetshme), të cilat u shprehën përmes veprimeve bujare.
Lëvizja juajNuk ka nevojë të shpenzoni shuma të mëdha, dhe pak paratë e harxhuara si 50 denarë për 100 g kafe, do ta kryejnë punë - pohon autori i studimit Dr. Ashley Whillans, nga Shkolla e Biznesit në Harvard (Harvard Business School). Për asnjë arsye, blini një tigan për veten dhe kolegun tuaj.
 
JU MË TË LUMTUR
Veprat e mira rrisin nivelin e oksitocinës (një hormon përgjegjës për lumturinë njerëzore), i cili do të përmirësojë gjendjen shpirtërore dhe do të zvogëlojë ankthin. Çuditërisht, e njëjta gjë ndodh kur dëshmon zemërgjerësinë e dikujt.
Lëvizja juajDiçka që sigurisht mund të shkaktojë ankthin e lartpërmendur? Kur një shpirt i frustruar ju sulmon si një rrufe nga qielli. Mundohuni t'i rezistoni nevojës për t'u hakmarrë me shigjeta të ngjashme me helm dhe të heshtni! Kujtojini vetes se kjo ndoshta nuk është diçka kundër jush personalisht. Shpesh harrojmë se njerëzit e tjerë janë thjesht njerëz që përpiqen të kalojnë ditën në mënyrën më të mirë të mundshme. Prandaj, ndaloni ciklin e përhapjes së energjisë negative dhe rrethohuni me njerëz të mirë sa më shpesh që të mundeni - studimet thonë se mirësjellja dhe mirësia janë ngjitëse.
 
JETË MË TË GJATË
Kur njerëzit, pavarësisht se përballen me një ngjarje stresuese (humbja e një të afërmi ose një krizë financiare) vazhdojnë të bëjnë vepra të mira në të njëjtin vit, ka më shumë të ngjarë të zgjasin jetëgjatësinë e tyre, sipas një studimi të botuar në Revistën Amerikane të Shëndetit Publik (American Journal of Public Health). Autorët e studimit besojnë se mirësia zbeh stresin dhe inkurajon qëndresën e një personi që përballet me vështirësi.
Lëvizja juaj Bëni zakon të ndihmoni të tjerët. Ofroni transport miqve që kanë mbetur pa makinë ose bëni pazar në emër të fqinjëve. Ndani kohën dhe energjinë tuaj rregullisht për të ndihmuar njerëzit dhe kafshët - mos harroni, gjithçka numrohet!
 
IMUNITET MË TË FORTË
Duke e ekspozuar veten vazhdimisht ndaj emocioneve pozitive si dhembshuria, ndjeshmëria, mirënjohja pa dyshim që sistemi juaj i mbrojtjes do të bëhet më i fortë se çeliku. Njerëzit që morën pjesë në një praktikë pesë-minutëshe për të shprehur emocione të tilla u tregua se kishin një rritje të imunoglobulinës A - një antitrup që lufton viruset, sipas hulumtimit të botuar në Revista e Avancimeve në Mjekësi. 
Lëvizja juajNdani 5 minuta për të menduar për njerëzit që ju interesojnë, filloni me një. Po, është kaq e lehtë! Për një efekt më të fortë, shkruani një letër në të cilën do të përshkruani në detaje pse e respektoni personin. Ju as nuk keni pse ta dërgoni letrën, këshillon Sonja Liubomirski, një profesoreshë e psikologjisë në Universitetin e Kalifornisë, Riverside. Studimet tregojnë se thjesht duke artikuluar mendime, ju do të ndiheni më të lidhur me personin, por gjithashtu do të bëheni më të prirur të veproni bazuar mbi ato ndjenja fisnike. 
Hene, 15 Mars 2021 00:00

Mishi i pulës përballë vezëve

Cili kryeson listën ushqyese? 


MISHI I PULËS Vezët
35.9 kg mish pule dhe 14.3 kg biftek pule është sasia mesatare vjetore e konsumit të një familje maqedonase.  
përb.
724 vezë është konsumi mesatar vjetor i vezëve në një familje maqedonase.
 
Mishi i pulës është i pasur me acide yndyrore omega-3 që përmirësojnë kapacitetin optimal të zemrës, mushkërive dhe muskujve për të përdorur oksigjenin në mënyrë efektive gjatë ushtrimeve. 
 
 
 
 
Çfarë thotë shkenca?
 
Një studim nga Universiteti Illinois zbuloi se nivelet e larta të luteinës në verdhëzën e vezës veprojnë në mënyrë mbrojtëse gjatë periudhave të para të demencës. Studimi i Harvardit lidhi të njëjtin përbërës me një rrezik të zvogëluar të dëmtimit të shikimit në moshën e pjekur. 
 
Mishi i pulës është një burim i njohur i proteinave që është thelbësore për rritjen e muskujve - 100 g mish pule përmban 31 g proteina dhe vetëm 3.6 g yndyrë (vetëm nëse shmangni ngrënien e lëkurës), dhe gjithashtu përmban shumë selen - një mineral i cili lidhet me humbjen e dhjamit. 
 
 
 
 
Të mirat në ato
 
Dy vezë të mëdha do t'ju ofrojnë 12 gram proteina, gjë që i bën ata një vakt të shkëlqyeshëm pas stërvitjes, por vezët gjithashtu përmbajnë pothuajse dy herë më shumë riboflavinë - ka efekte anti-kancer - dhe vitamina B12 - rrit funksionimin e trurit - në krahasim me mishin . 
 
Kurdoherë që keni mundësi, blini mish pule nga fshati, sepse pulat që nuk rriten në fermë, por lëshohen lirshëm në oborr, janë më të pasura me vitaminë E dhe kanë 50% më pak yndyrë. 
 
 
 
E keqja në ato
 
Vezët përmbajnë pothuajse të njëjtën sasi yndyre si proteina dhe janë një burim i kolesterolit. Por nuk është e vërtetë që duhet të hani maksimumi 4 vezë në javë. Kolesteroli në ushqim ka shumë pak efekt në kolesterolin në gjak - yndyrnat e ngopura janë ato që duhet t’ju trembin, kështu që në vend të skuqur, hani vezë të ziera. 
 
"Mishi i errët i pulës është shumë më e pasur me lëndë ushqyese. Kofshët dhe krahët përmbajnë pak më shumë hekur dhe zink. Por hani mish të errët dhe më të bardhë për të marrë një përzierje ushqyese, ”këshillon Rick Miller, një dietolog klinik dhe sportiv. 
 
 
Mendimi i ekspertit
 
"Vezët janë një burim i pasur i kolinës - një lëndë ushqyese pak e njohur që është e mirë për shëndetin e trurit dhe sistemit nervor. "Për shkak se janë të pasura me vitamina B12 dhe B6, vezët ndihmojnë në çlirimin e energjisë nga ushqimi", tha Rhiannon Lambert, një nutricionist. 

Sidoqoftë, veza është e para!
Ata që nuk hanë mish do ta pëlqejnë këtë - vezët kanë një profil ushqyes shumë më të lartë, prandaj konsiderohen si multivitamina që stimulojnë trurin dhe muskujt në të njëjtën kohë. 
Teoria prapa këtij lloji të trajnimi premton rezultate maksimale në një kohë minimale, por çfarë ndodh saktësisht në trup gjatë një seance TSHII?
 
1 Ushtrohuni intensivisht në intervale të shkurtra
Çelësi qëndron në vet titullin. Ushtrimi duhet të jetë me intensitet maksimal për të pasur një efekt. Është e nevojshme të bësh përpjekje 90-100% brenda 15-30 minutave", thotë terapisti sportiv Barry Sigrist. "Me ushtrimin anaerobik (pa oksigjen si lëndë djegëse), trupi do të prodhojë acid laktik i cili do të stimulojë çlirimin e adrenalinës, e cila do të ndihmojë në shkrirjen e dhjamit në trup."
 
2 Domosdoshmërisht pushoni
Pushimi është po aq i dëshirueshëm sa përsëritja. Po, seriozisht! "Shkalla ideale për një seancë stërvitore 20-minutëshe do të ishte: 30 sekonda ushtrim, 60 sekonda pushim. "Pushimi më i gjatë mund të duket si mashtrim, por muskujt kanë nevojë për kohë për të rimarrë nivelet e oksigjenit dhe glikogjenit," thotë Sigris. "Nëse pushimi është shumë i shkurtër, trupi do të bëhet katabolik dhe indet muskulore do të prishen".
 
3 Mos i kushtoni vëmendje djersitjes
Ushtrimet dhe djersitja shkojnë dorë për dore, duam apo jo. Pavarsisht se nuk ju pëlqen fakti që po ju derdhin pika djerse në trup, mos vraponi pas peshqirit. "Që trupi të ftohet përmes djersës, është e nevojshme që nxehtësia të avullojë përmes lëkurës, por fshirja e djersës vetëm do të inkurajojë djersitje shtesë", shpjegon Dr. John Dickinson, profesor i edukimit fizik në Universitetin e Kentit. 
 
4 Përshpejtoni rritjen e muskujve
SSHII është një lloj ushtrimi anaerob në të cilin trupi përdor glukogjenin si lëndë djegëse, jo yndyrën. Por ky është gjithashtu një lajm i mirë në rast se doni të humbni peshë. "SSHII stimulon sekretimin e hormonit të rritjes dhe testosteronit - që të dy luajnë një rol kryesor në metabolizmin e yndyrës," shpjegon Sigrist. Për rezultate maksimale dhe ndërtimin e përshpejtuar të muskujve, detyroni hormonet të arrijnë maksimumin duke përfshirë ushtrime komplekse në sesion siç janë uljet galiç dhe pompat.
 
5 Digjni kalori edhe pas stërvitjes
Dhe ndërsa bëni një dush ose përgatisni vaktin tuaj proteinik pas një stërvitje, trupi juaj ende djeg kalori. "Magjia në SSHII ndodh pas trajnimit ose stërvitjes", thotë Sigrist. "Gjatë trajnimit anaerobe, kërkesa e trupit për oksigjen tejkalon furnizimin, kështu që trupi përballet me një mungesë oksigjeni që duhet të shlyej." Ta themi thjesht, trupi djeg kalori për orë të tëra pas  stërvitjes. Për të rritur këtë efekt, thjesht duhet të qëndroni aktiv. Prandaj, është më mirë të praktikoni SSHII në mëngjes, para se të filloni përgjegjësitë tuaja aktuale.
 
 
 
Ky është një mësim për çdo prind dhe çdo të ri të bllokuar para një ekrani blu. Dokumentari përqendrohet në aspektet e këqija të përdorimit të platformave sociale. Vetë krijuesit flasin për rreziqet e produktit të tyre, duke zbuluar sekretin e madh pas ekranit. 
Filmi i parë i animuar doli në vitin 2013, i cili u pasua nga një vazhdim i dytë vitin e kaluar, me titull The Croods: New AgeZhvillimi i filmit ndjek jetën e familjes Croods, e cila jeton në shpellë dhe aventurat e tyre në botën e panjohur të fantazisë. Kast i shkëlqyeshëm që huazoi zërat e personazheve si Nikola Kejxh, Ema Stone, Rajan Reinolds, premton argëtim të madh për të gjithë familjen. 
Rolet kryesore i interpretojnë Nikol Kidman dhe Hju Grant, kjo padyshim që e bën tërheqëse këtë mini-serial me 6 episodë. Nikol Kidman interpreton Grace, një terapiste e pasur në Nju Jork, jeta e së cilës kthehet përmbys pasi ajo dhe familja e saj janë përfshirë në një rast fatal. Në thelb, seriali është një version i shkëlqyer modern i një historie klasike detektive që nuk lë askënd indiferent.  
 
Faqja 1 di 53

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin