Hene, 28 Dhjetor 2020 00:00

Krepa me gjizë

Përbërësit e nevojshëm
2 lugë gjizë me pak yndyrë dhe të pakripur
2 vezë
3 pika ekstrakt vanilje
2 lugë mjaltë
1 lugë gjelle miell integral

Përbërësit dekorues: 
1 lugë gjelle kos grek, mjaltë dhe boronicë të ngrirë

Përgatitja:
Vendosni gjizën në një tas të thellë, shtoni vezën dhe përziejini mirë që të kombinohen. Hidhni miellin, vaniljen dhe mjaltin dhe me një rrahëse vezësh arrini përzierje kompakte. Nxehni një tigan Teflon dhe skuqni krepat (rreth 2 lugë gjelle nga përzierja për 1 krep) për rreth 3 minuta derisa fundi të marrë ngjyrë kafe të artë. Kthejeni petullën dhe skuqeni edhe për 2 minuta. Kombinoni petullat me përbërësit tanë të sugjeruar ose përdorni përbërës të ri. 
Hene, 28 Dhjetor 2020 00:00

Çokollatë me kikirikë dhe bajame

Përbërësit e nevojshëm
40 g gjalpë
1 lugë gjalpë kikiriku 
3-4 lugë bajame të shtypura
stevia ose mjaltë për shije
çokollatë e zezë 75%
pak kosi të ëmbël 

Përgatitja:
Shkrini gjalpin në avull dhe shtoni gjalpin e kikirikut, pastaj shtoni bajamet e shtypura dhe përziejini gjithçka së bashku për të marrë një përzierje kompakte. Shtoni në përzierje aq stevia ose mjaltë sa të dëshironi të jetë e ëmbël. Përhapeni përzierjen në një tepsi dhe rrafshojeni atë. Shkrijni çokollatën me avull dhe shtoni pak krem të ëmbël për ta holluar. Hidhni krem mbi përzierjen në tepsi dhe vendoseni në frigorifer, pasi të forcohet, prisni katrore.
Hene, 28 Dhjetor 2020 00:00

Sallatë me peshk ton dhe me avokado

Përbërësit e nevojshëm
1 avokado
1 kanoçe ton
2 lugë vaj ulliri
2 lugë lëng të limonit
3 qepë të reja 
50 g majdanoz të grirë
kripë dhe piper

Përgatitja:
Prisni avokadon në gjysmë, qërojeni dhe priteni në kube të vogla. Kullojeni tonin nga vaji në të cilin qëndronte dhe vendoseni në një tas të thellë sallate. Shtoni avokadon dhe qepën e prerë imët. Hidhni sipër vaj ulliri, lëng limoni dhe hidhni kripë dhe piper. Përziejini sallatën me duar, në mënyrë që avokado të zbutet dhe të thithë lëngjet. Për shije më të pasur mund të shtoni misër të zier dhe ullinj. 
Hene, 28 Dhjetor 2020 00:00

Çorbë me bizele

Përbërësit e nevojshëm
50 g gjalpë
3 prasë, të pastruar dhe të grirë
1 qepë të vogël 
2 lugë miell
1 l supe të zierë katrore
500 g bizele të konservuara ose të ngrira
kripë dhe piper
2-3 gjethe nenexhik të freskët
Përgatitja:
Shkrini gjalpin dhe shtoni qepën dhe prasin që të skuqen. Hidhni miellin, shtoni disa lugë supë dhe përziejini mirë në mënyrë që të mos ketë gunga. Shtoni katrorin e mbetur të supës, bizelen dhe nenexhikun. Mbulojeni tenxheren me një kapak dhe lëreni supën të ziejë për rreth 15 minuta ose derisa bizelet të zbuten. Hiqeni nenexhikun. Përziejini përmbajtjen e tenxhere dhe hidheni në një tas të pastër. Shtoni kripë dhe piper sipas shijes. Shtoni pak qumësht nëse tekstura është shumë e trashë. 
Përbërësit e nevojshëm
3 lugë vaj ulliri
1 qepë, e grirë imët
3-4 thelpinj hudhre
4 gjethe sherbele të grira
2 speca djegës të thatë
200 g domate të vogla
100 g kërpudha
400 g shpageta ose makarona të tjera

Përgatitja:
Skuqni qepën, hudhrën dhe kërpudhat në vaj ulliri në nxehtësi të ulët derisa të zbuten dhe uji të avullojë. Shtoni sherbelën dhe djegësin dhe skuqini edhe për disa minuta. Qëroni dhe grini domatet dhe shtoni në tigan dhe rrisni zjarrin dhe gatuajini derisa masa të trashet. Zieni shpagetat dhe shtoni në salcë. Dijeni këtë: Hudhra, domatet, vaji i ullirit dhe djegësi së bashku zbërthejnë toksinat duke ulur rrezikun nga kanceri.
Hene, 28 Dhjetor 2020 00:00

BUNGURI

Jashtëzakonisht i pasur me fibra që përmirësojnë tretjen, si dhe proteina që mbajnë masën muskulore dhe kockat. Është i pasur me magnez, një mineral që zvogëlon lodhjen dhe mbron sistemin nervor. 
Hene, 28 Dhjetor 2020 00:00

KASTRAVECI I VENDIT

Ky frut interesant, me origjinë nga Afrika, kombinon disa aroma, si banane, kivi, pjepër, limon. Pas pamjes së saj me gjemba fshihet një thesar i tërë vitaminash - C, A, B6 dhe minerale - magnez, hekur, zink, kalcium, kalium, fosfor. Përbërja e tij bazohet në ujë dhe shumë pak kalori, karbohidrate dhe yndyrna. Pothuajse 16% e kalorive vijnë nga proteinat (209 g kivi përmban 3.7 g proteina), e cila është relativisht e lartë në krahasim me frutat e tjera. Për shkak të pranisë së lartë të antioksidantëve, kastraveci i vendit është një aleat i shkëlqyeshëm në luftën kundër sëmundjeve kronike si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe lloje të caktuara të kancerit. Farat e frutit, të cilat hahen, furnizojnë trupin me vitaminë E, e cila së bashku me vitaminat A, C dhe luteinën, e bëjnë kastravecin e vendit një bombë të shkëlqyeshme anti-inflamatore. Kastraveci i vendit plotëson rreth 13% të kërkesës ditore të hekurit që në kombinim me vitaminën C, nxisin prodhimin e duhur të hemoglobinës në qelizat e kuqe të gjakut dhe kështu sigurojnë transportin e oksigjenit midis qelizave.  
 
Hene, 28 Dhjetor 2020 00:00

Menuja pas festave

Çfarë të hani për të rivendosur ekuilibrin në trupin tuaj pas një përzierje të ëmbëlsirave, brioshëve, sallatës ruse, pijeve të gazuara dhe alkoolike?
 

KAFJALLI
Tërshëra ndihmon në neutralizimin e aciditetit të shkaktuar nga alkooli dhe larmia e ushqimeve. Bëni pure me tërshërë me banane për të kompensuar kaliumin e humbur; lëngje për të hidratuar trupin dhe çaj jeshil për të shtuar energji.

DREKA
Trupi ka nevojë për elektrolite për të kompensuar lëngjet e humbura, veçanërisht nëse e keni tepruar me alkool, kafe dhe diuretikë të tjerë. Supa (qoftë ajo me perime apo mish) do t'ju sigurojë natrium dhe do t'ju furnizojë me lëng të mjaftueshëm.

MESVAKTI
Vezë e zier - sepse përmban cisteinë, një acid që do të shpërbëjë sheqerin alkoolik dhe etanolin. Kombinojini ato me biskota të thatë, pasi karbohidratet e tyre do të sjellin nivelet e sheqerit në gjak në normale. 

 DARKA

 Yndyrat anti-inflamatore në salmon mund të ngadalësojnë prodhimin e prostaglandinës, një hormon që përkeqëson dhimbjen e kokës nga pirja dhe vështirësitë nga ushqimi i yndyrshëm.         Pini ujë me xhenxhefili nëse ndiheni të fryrë dhe  ju vjen neveri kur mendoni për ushqyerje. 

 
 
Ushqyerja me gji është metoda më e dobishme për rritjen dhe zhvillimin normal të fëmijës. Por pothuajse 2 nga 3 fëmijë nuk gëzojnë ushqyerjen ekskluzive me gji gjatë 6 muajve të rekomanduar- ky rangim nuk është përmirësuar për dy dekada, sipas OBSH-së. Vendimi nëse foshnja do të ushqehet me gji ose do të fillojë jetën me qumësht të adaptuar është zgjedhje personale e nënës - diçka që nuk duhet të komentohet, por pranohet dhe respektohet në mënyrë paqësore dhe kulturore. Por me rritjen e numrit të grave që refuzojnë të ushqejnë me gji, ne vendosëm t'ia kushtojmë këtë artikull dobive të provuara shkencërisht të ushqyerjes me gji dhe të demistifikojmë ato besime modern se ushqyerja me gji është e vështirë, e komplikuar dhe e zgjedhin gratë më pakt të arsimuar. 
 

Vetëm 41% e foshnjave nën 6 muaj janë me ushqyerje ekskluzive me gji.
 

DOBITË NGA USHQYERJA ME GJI PËR FOSHNJËN
 
1.    Qumështi i gjirit siguron pjesën ideale të lëndëve ushqyese
Qumështi i gjirit përmban gjithçka që fëmija ka nevojë në 6 muajt e parë në sasi të përshtatshme. Përbërja e tij ndryshon në përputhje me nevojat e foshnjës, veçanërisht në muajin e parë.
Në ditët e para pas lindjes, gjinjtë prodhojnë një lëng të trashë, të verdhë, të quajtur kolostrum. Kolostrumi është i pasur me proteina dhe një sërë lëndësh ushqyese - një ushqim çudibërës që nuk mund të zëvendësohet me asnjë formulë.
Kolostrum është një qumësht ideal fillestar për fëmijën, pasi ndihmon në zhvillimin e sistemit të papjekur të tretjes të të porsalindurit. Pas disa ditësh, gjinjtë fillojnë të prodhojnë sasi më të mëdha qumështi - pas rritjes së barkut të foshnjës.
E vetmja gjë që mungon në këtë pije çidubërëse është vitamina D dhe prandaj rekomandohet një shtesë në formën e pikave.

2. Qumështi i gjirit përmban antitrupa të rëndësishëm
Qumështi i gjirit është i pasur me antitrupa që ndihmojnë foshnjën të luftojë viruset dhe bakteret - thelbësore në muajt e hershëm dhe të brishtë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për kolostrumin, i cili përmban doza të larta të imunoglobulinës A dhe një sërë antitrupash të tjerë. 
Sapo nëna bie në kontakt me një virus ose bakter, trupi i saj krijon antitrupa që hyjnë në qumësht dhe arrijnë tek fëmija përmes qumështit. Ky është parimi me të cilin krijohet imuniteti fillestar i të vogëlit. 
Imunoglobulina A mbron foshnjën nga sëmundja duke krijuar një shtresë mbrojtëse në hundën, fytin dhe sistemin e tretjes.

3. Ushqyerja me gji zvogëlon rrezikun nga sëmundjet
Bëhet fjalë për një listë të plotë të sëmundjeve të tilla si:
·       Infeksionet e veshit të mesëm, sinuseve dhe fytit edhe pasi fëmija të rritet. 
·       Infeksionet e traktit respirator dhe sëmundjet akute gastrointestinale.
·       Ftohjet, sidomos gjatë ushqyerjes ekskluzive me gji për 6 muaj.
·       Sindroma e vdekjes së papritur e foshnjave.
·       Sëmundjet alergjike si astma, dermatiti atopik dhe ekzema.
·       Sëmundjet e zorrëve të tilla si sëmundja e Kronit dhe koliti ulceroz. 
·       Diabeti 1 dhe 2.
·       Leukemia pediatrike.

4. Qumështi i gjirit siguron një peshë të shëndetshme trupore
Ushqyerja me gji ul rrezikun e mbipeshës në fëmijeri. Një studim zbuloi se ushqyerja me gji për jo më shumë se 4 muaj ul mundësitë që një fëmijë të fitojë shumë peshë. Studiuesit sugjerojnë që kjo është për shkak të baktereve të ndryshme në zorrë - foshnjat që ushqehen me gji kanë baktere më të dobishme. Ata gjithashtu kanë më shumë leptinë, ndryshe nga foshnjat që ushqehen me formulë. Leptina është një hormon kryesor për rregullimin e urisë dhe rezervave të yndyrës.
Foshnjat me gji vetë e kontrollojnë sa hanë - thithin derisa të plotësojnë urinë. Në këtë mënyrë, ata krijojnë zakone të shëndetshme që në moshë të vogël.

5. Ushqyerja me gji i bën fëmijët më të zgjuar
Disa studime sugjerojnë se ekziston një ndryshim në zhvillimin e trurit midis foshnjave që ushqehen me gji dhe atyre që ushqehen me qumësht të adaptuar. Dallimi është ndoshta për shkak të kontaktit fizik, kontaktit me sy, vetë intimitetit të aktit të ushqyerjes me gji dhe, natyrisht, materieve ushqyese. 
Studimet tregojnë se foshnjat që ushqehen me gji janë më inteligjente dhe kanë më pak të ngjarë të kenë probleme të sjelljes ose vështirësi në të mësuar kur të rriten. Sidoqoftë, efektet më të dukshme vërehen tek foshnjat e parakohshme, të cilat kanë një rrezik më të lartë të problemeve të zhvillimit. 
Studimet tregojnë qartë se ushqyerja me gji ka efekte të konsiderueshme dhe afatgjata në zhvillimin e trurit të foshnjave. 

Mbi 820,000 fëmijë mund të shpëtojnë çdo vit nëse të gjithë fëmijët e moshës 0-23 muajsh ushqehen me gji në mënyrë optimale.



Globalisht, 3 në 5 foshnje nuk ushqehen me gji në orët e para të jetës. 
 

DOBITË E TË USHQYERIT ME GJI PËR NËNËN 
 

6. Ushqyerja me gji përshpejton humbjen e peshës
Ndërsa disa gra shtojnë peshë kur ushqejnë me gji, ka nga ato që humbin peshë pa ndonjë përpjekje. Ushqyerja me gji, natyrisht, djeg kalori dhe pas 3 muajsh laktacioni do të vëreni djegie të shtuar të dhjamit në krahasim me nënat që nuk ushqejnë me gji. Por për të qenë realist, ndryshimi nuk është shumë i madh.

7. Ushqyerja me gji stimulon kontraktimet e mitrës
Gjatë shtatzënisë, mitra rritet - prej madhësisë së një dardhe arrin madhësinë e një shalqiri - duke mbushur pothuajse të gjithë hapësirën e barkut. 
Pas lindjes, mitra kalon nëpër një proces të quajtur involucion ose kthehet në madhësinë e saj origjinale. Oksitocina, hormoni që rritet gjatë shtatzënisë, udhëheq të gjithë këtë proces. Trupi sekreton doza të mëdha të oksitocinës gjatë lindjes në mënyrë që të lehtësojë vetë aktin, por në të njëjtën kohë për të zvogëluar gjakderdhjen. Gjithashtu ju ndihmon të lidheni me të voglin tuaj. 
Oksitocina rritet gjithashtu gjatë ushqyerjes me gji, këto doza të rritura janë gjithashtu në shërbim të mitrës, nën veprimin e tyre ajo tkurret, duke rifituar gradualisht madhësinë e saj. Studimet tregojnë se nënat që ushqejnë me gji në përgjithësi kanë më pak  gjakderdhje pas lindjes dhe përshpejtojnë involucionin e mitrës.

8. Nënat që ushqejnë me gji kanë një rrezik më të ulët nga depresioni
Depresioni pas lindjes është një lloj depresioni që zhvillohet menjëherë pas lindjes. Gratë që ushqejnë me gji kanë më pak të ngjarë të zhvillojnë depresion pas lindjes sesa nënat që nuk ushqejnë me gji, sipas një studimi të vitit 2012. 
Nga ana tjetër, ata që vuajnë nga depresioni, menjëherë pas lindjes, kanë vështirësi në gjidhënie ose ushqejnë me gji për një periudhë të shkurtër. Prandaj, nëse vëreni ndonjë simptomë, vizitoni mjekun sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të mos ju mbeteni pa qumësht ndërkohë.

9. Ushqyerja me gji zvogëlon rrezikun nga sëmundjet
Ushqyerja me gji duket se ofron mbrojtje afatgjatë kundër kancerit dhe një mori sëmundjesh të tjera. Koha e përgjithshme e dhënies së gjirit shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të kancerit të gjirit dhe vezoreve. Gratë që ushqejnë me gji kanë një rrezik të zvogëluar të zhvillimit të:
·       Presionit të lartë të gjakut.
·       Artritit. 
·       Rritjes së yndyrave në gjak.
·       Sëmundjes së zemrës.
·       Diabetit të tipit 2.
 
10. Ushqyerja me gji vonon ciklin menstrual
Ushqyerja me gji ndalon ovulimin dhe menstruacionet. Është një mënyrë që natyra kujdeset për trupin e femrës, duke i lënë hapësirë që të rikuperohet, plus që të sigurojë një pushim midis dy shtatzanive. Ky ndryshim është vërtet i mirëpritur për nënat e reja që papritmas kanë shumë përgjegjësi dhe shqetësime. Por mbani në mend - ushqyerja me gji nuk ju mbron nga shtatzënia!

11. Ushqyerja me gji do t’ju kursejë kohë dhe para
Ushqyerja me gji nuk do t'ju kushtojë asnjë qindarkë, përveç se do t'ju duhet të merrni një pompë qumështi dhe të ushqeheni shëndetshëm. Nëse vendosni të ushqeni me gji, nuk do të keni nevojë:
·       të blini formulë.
·       të vëzhgoni sa qumësht i jepni fëmijës tuaj.
·       të lani dhe sterilizoni shishet.
·       të përgatitni qumësht në mes të natës.
·       të mendoni për strategji për të ngrohur qumështin tuaj kur jeni jashtë.
Qumështi i prodhuar nga gjiri është gati për t’u konsumuar në çdo kohë dhe kudo!
Kokoshka dhe e gjithë familja e mbledhur tog para TV është gjithmonë një ide e mirë, sidomos në dimër. Kjo është arsyeja pse ne rekomandojmë këtë film aventureske familjare për legjendarin  dr. Xhon Dulitle. Sapo të bëhet i ve, mjeku i famshëm do të tërhiqet nga bota dhe do të komunikojë vetëm me kafshët e tij ekzotike. Por pasi mbretëresha e re Victoria sëmuret, ai dhe miqtë e tij me gëzof shkuan në ishullin mitik në kërkim të një kure. Në vitin 2020, privilegji i interpretimit të karakterit të mjekut të çuditshëm i përkiste Robert Douni Xhunior simpatik. 
Faqja 1 di 52

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin