Përbërësit e nevojshëm
2 lugë gjizë me pak yndyrë dhe të pakripur
2 vezë
3 pika ekstrakt vanilje
2 lugë mjaltë
1 lugë gjelle miell integral

Përbërësit dekorues: 
1 lugë gjelle kos grek, mjaltë dhe boronicë të ngrirë

Përgatitja:
Vendosni gjizën në një tas të thellë, shtoni vezën dhe përziejini mirë që të kombinohen. Hidhni miellin, vaniljen dhe mjaltin dhe me një rrahëse vezësh arrini përzierje kompakte. Nxehni një tigan Teflon dhe skuqni krepat (rreth 2 lugë gjelle nga përzierja për 1 krep) për rreth 3 minuta derisa fundi të marrë ngjyrë kafe të artë. Kthejeni petullën dhe skuqeni edhe për 2 minuta. Kombinoni petullat me përbërësit tanë të sugjeruar ose përdorni përbërës të ri. 
Përbërësit e nevojshëm
40 g gjalpë
1 lugë gjalpë kikiriku 
3-4 lugë bajame të shtypura
stevia ose mjaltë për shije
çokollatë e zezë 75%
pak kosi të ëmbël 

Përgatitja:
Shkrini gjalpin në avull dhe shtoni gjalpin e kikirikut, pastaj shtoni bajamet e shtypura dhe përziejini gjithçka së bashku për të marrë një përzierje kompakte. Shtoni në përzierje aq stevia ose mjaltë sa të dëshironi të jetë e ëmbël. Përhapeni përzierjen në një tepsi dhe rrafshojeni atë. Shkrijni çokollatën me avull dhe shtoni pak krem të ëmbël për ta holluar. Hidhni krem mbi përzierjen në tepsi dhe vendoseni në frigorifer, pasi të forcohet, prisni katrore.
Përbërësit e nevojshëm
1 avokado
1 kanoçe ton
2 lugë vaj ulliri
2 lugë lëng të limonit
3 qepë të reja 
50 g majdanoz të grirë
kripë dhe piper

Përgatitja:
Prisni avokadon në gjysmë, qërojeni dhe priteni në kube të vogla. Kullojeni tonin nga vaji në të cilin qëndronte dhe vendoseni në një tas të thellë sallate. Shtoni avokadon dhe qepën e prerë imët. Hidhni sipër vaj ulliri, lëng limoni dhe hidhni kripë dhe piper. Përziejini sallatën me duar, në mënyrë që avokado të zbutet dhe të thithë lëngjet. Për shije më të pasur mund të shtoni misër të zier dhe ullinj. 
Përbërësit e nevojshëm
50 g gjalpë
3 prasë, të pastruar dhe të grirë
1 qepë të vogël 
2 lugë miell
1 l supe të zierë katrore
500 g bizele të konservuara ose të ngrira
kripë dhe piper
2-3 gjethe nenexhik të freskët
Përgatitja:
Shkrini gjalpin dhe shtoni qepën dhe prasin që të skuqen. Hidhni miellin, shtoni disa lugë supë dhe përziejini mirë në mënyrë që të mos ketë gunga. Shtoni katrorin e mbetur të supës, bizelen dhe nenexhikun. Mbulojeni tenxheren me një kapak dhe lëreni supën të ziejë për rreth 15 minuta ose derisa bizelet të zbuten. Hiqeni nenexhikun. Përziejini përmbajtjen e tenxhere dhe hidheni në një tas të pastër. Shtoni kripë dhe piper sipas shijes. Shtoni pak qumësht nëse tekstura është shumë e trashë. 
Përbërësit e nevojshëm
3 lugë vaj ulliri
1 qepë, e grirë imët
3-4 thelpinj hudhre
4 gjethe sherbele të grira
2 speca djegës të thatë
200 g domate të vogla
100 g kërpudha
400 g shpageta ose makarona të tjera

Përgatitja:
Skuqni qepën, hudhrën dhe kërpudhat në vaj ulliri në nxehtësi të ulët derisa të zbuten dhe uji të avullojë. Shtoni sherbelën dhe djegësin dhe skuqini edhe për disa minuta. Qëroni dhe grini domatet dhe shtoni në tigan dhe rrisni zjarrin dhe gatuajini derisa masa të trashet. Zieni shpagetat dhe shtoni në salcë. Dijeni këtë: Hudhra, domatet, vaji i ullirit dhe djegësi së bashku zbërthejnë toksinat duke ulur rrezikun nga kanceri.
Përbërësit e nevojshëm
2 banane
50 g mjaltë
1 lugë gjalpë bajameje
1 lugë gjelle vaj kokosi të shkrirë 
2 vezë
½ lugë kafeje me kanellë
120 g miell
½ lugë kafeje me sodë bikarbon
50 g bajame të grira

Përgatitja:
Nxehim furrën në 180 gradë dhe mbështjellim kallëpin për tortë (20 cm) me letër furre. Grini bananet në një enë të thellë, shtoni mjaltin, gjalpin e bajames, vajin e kokosit, vezët dhe përzijeni mirë. Shtoni gradualisht përbërësit e thatë, dhe në fund bajamet dhe formoni një brumë. Rregullojeni brumin në kallëp dhe piqni bukën për 25 minuta.
Përbërësit e nevojshëm
200 g djathë të ngurtë tofu, të prerë në kube
120 g oriz kafe
4 krerë lakër kineze
Marinadë:
xhenxhefil i renduar (1 rreth më të trashë)
3 thelpinj hudhëre të shtypur
1 lugë gjelle mjaltë
3 lugë salcë soje
1 lugë gjelle vaj susami
1 lugë gjalpë
1 lugë çaji pluhur djegës

Përgatitja:
Kombinoni përbërësit e marinadës në një tas të thellë dhe vendosni tofun. Zieni orizin ngadal rreth 45 minuta. Ndërkohë, skuqni djathin tofu derisa të bëhet krokant, lëreni mënjanë dhe hidhni marinadën në tigan me 100 ml ujë. Sapo uji të vlojë, shtoni lakrën kineze dhe zieni për 2-3 minuta që të zbutet, pastaj ktheni tofun. Renditni orizin e zier në një pjatë dhe hidhni përzierjen sipër në tigan.
Përbërësit e nevojshëm
2 banane të ngrira
2 lugë supe me gjalpë gështenje
2 lugë supe qumësht (soje, orizi, bajameje)
4 kube akulli
gisht kanelle
Përbërësit dekorues: 
½ banane e grirë
100 g boronicë të ngrirë
40 g gjalpë gështenje
 
Përgatitja:
Blendoni ose grini përbërësit për gojëmjaltë. Derdhni përzierjen në një kavanoz dhe rregulloni frutat sipër. Në fund, hidhni sipër gjalpin e gështenjës. 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin