Poret nuk mund të zhduken, por sigurohuni që ato të bëhen miniaturë
 

Nuk ka asnjë mënyrë për të hequr qafe poret, ju keni ngecur me ato për gjithë jetën, por mund t'i zvogëloni vëllimin e tyre. Mesatarisht, një i rritur ka rreth 20,000 pore në fytyrë që shërbejnë si një dalje për djersën dhe sebumin e tepërt. Gjenetika, lloji i lëkurës, ekspozimi në diell, janë vetëm disa nga faktorët që ndikojnë në madhësinë e tyre. Sa më të thella të jenë, aq më shumë ato janë të mbushura me baktere, mbeturina dhe papastërti të tjera, duke rritur rrezikun e inflamacionit të lëkurës. Pra, si i zvogëloni ato? Së pari, pastroni fytyrën tuaj me një produkt vajor. Vaji tërheq vajin, kështu që sebumi, kremi kundër diellit, pluhuri dhe papastërtitë e tjera në fytyrë prishen më lehtë me një pastrues me bazë vaji sesa me ujë. Së dyti, deskuamoni fytyrën 1-2 herë në javë, pasi qelizat e vdekura mund të bllokohen në ato gropa të vogla dhe të shkaktojnë puçrra. Provoni acid salicilik, pasi depërton thellë në poret. Duke hequr qelizat e vrazhda të vdekura, lëkura bëhet menjëherë e lëmuar. Lëvorja në planin afatgjatë parandalon prodhimin e vajit midis poreve të populluara dendur. Ekzistojnë edhe produkte për maskim të shpejtë që aplikohen nën përbërjen si bazë dhe që i bëjnë poret e mëdha të padukshme. Përdorimi i SPF vlen edhe për poret, pasi rrezet UV mund të dëmtojnë mbështetjen strukturore rreth qosheve të secilës pore dhe përfundimisht ta shtrijnë atë. 

Si ta fitoni këtë dhunti e cila do t'ju bëj njeri më të lumtur?

"Ju nuk jeni aspak nënë e mirë". 
"As nuk jeni i mirë në punë".
 "Çfarë shoku i keq jeni". 
"Ai përsëri i zhgënjeu të gjithë". 


Këto dhe mendime të tjera të ngjashme kalojnë nëpër kokën e secilit prej nesh, çdo ditë. Mesatarisht, një person thotë 16,000 fjalë në ditë, por zëri i brendshëm merr pjesë me një numër dhjetë herë të madh. Fatkeqësisht, jo të gjitha fjalët janë pozitive, në fakt 60% e njerëzve mendojnë për veten e tyre në një konotacion negativ të paktën një herë në javë. 
Shqetësimi i vazhdueshëm për gjithçka është një faktor kryesor në të gjithë gamën e çrregullimeve psikologjike të tilla si depresioni, anoreksia ose konsumimi i substancave të dëmshme. Sipas studiuesve nga Universiteti i Kembrixhit, gratë kanë dy herë më shumë të ngjarë të vuajnë nga ankthi sesa burrat, sepse nga natyra zonjat janë më të kujdesshme.

SI FILLON GJITHÇKA?
A është e mundur të heqim qafe mendimet e këqija sapo ato fillojnë të ndjekin njëra-tjetrën? Sipas Dr. Susan David, një psikologe e Universitetit të Harvardit dhe autore e Shkathtësisë Emocionale, ne sapo kemi bërë gabimin e parë. Ajo është kundër etiketimit të mendimeve si të këqija ose të mira, sepse të gjitha janë normale, natyrore dhe të pritshme. Mendimet e padëshiruara ofrojnë mundësinë për t'u përgjigjur në mënyrë të përshtatshme dhe përfundimisht të përfitojmë sa i përket shëndetit dhe lumturisë. 
"Që në moshë të vogël ju këshilluan të mos trishtoheni, të mos zemëroheni", shpjegon Dr. David. Dhe kulti i fundit i pozitivizmit është: "Vetëm jini pozitivë dhe gjithçka do të jetë mirë". Por këto emocione nuk janë armiqtë tuaj, përmes tyre trupi juaj ju drejton në atë që është e rëndësishme për ju. 
Dr. Rita Santos është një terapiste kognitive bihevioriste, specialiciteti i të cilës është anksioziteti. Ajo thotë se shpesh duhet t’i kujtojë pacientët se shqetësimi nuk është një gjë e keqe që mund të shërohet duke shkëmbyer mendime të këqija me mendime të mira. "Shqetësimi, zemërimi, frika, janë po aq të ligjshme sa lumturia dhe eksitimi", thotë Dr. Santos. 
“Të gjitha mendimet janë pjesë integrale e jotja, pikërisht ato ju bëjnë njerëz. "Pra, mos e ndëshkoni veten me konkluzionin se jeni shumë të dobët". Ju kërkohet vetëm të kuptoni mendimet tuaja, sepse ato do t'ju ndihmojnë të kuptoni se çfarë ka më shumë rëndësi për ju. 
Sidoqoftë, nëse ndiheni të mbërthyer në mendime sepse jeni duke menduar shumë, ekziston një mënyrë për të kapërcyer pengesat emocionale dhe për t'u bërë pak më fleksibël për ndjenjat tuaja. 
"Mbani miqtë afër, dhe armiqtë edhe më afër" - kjo thënie vlen edhe për emocionet e rënda. "Hapi i parë është të zbërthesh veten. "Njohni dhe pranoni emocionet", tha Dr Susan David. "Unë kam një vullnet për këto emocione dhe dua t'i përjetoj ato", thoni me vete. Nëse në vend që t’i racionalizoni emocionet, i mbani të heshtura, pa dyshim që do të ndiheni të pafuqishëm. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata që shtypin rregullisht emocionet ose zëvendësojnë me forcë negativet me ato pozitive. 
Pavarësisht se sa shqetësuese mund të jenë, Dr. David thotë se hezitimi, frika dhe kritikat na kanë mbështetur si një lloj toke. "Truri bën atë që është krijuar për të bërë: përpiqet të parashikojë dhe zgjidhë problemet dhe të shmangë kurthet e mundshme. Thjesht përpiquni të vini re kur procesi negativ i të menduarit bëhet problem ose mund të jeni i lidhur me një pretendim specifik.
"Nuk jam i mirë me numra" - kur një frazë përsëritet shumë, ka më shumë të ngjarë ta pranoni atë si një fakt apo të vërtetë, dhe jo si një emocion.
Ju duhet të gjeni një mënyrë për të ndaluar emocionet që t'ju drejtojnë, këshillon Dr. Santos. "Ne do të marrim shembullin e një personi që ka frikë të shkojë për intervista sepse beson se do të thotë diçka të pahishme. Duke maskuar frikën e tij me justifikime, ai person shtroi emocione negative, kështu që përkeqësimi i situatës bëhet i pashmangshëm. Mos e bëni këtë! Thjesht pyesni veten: Cila është më e keqja dhe më e mira që mund të më ndodhë? "Detyroni veten të mendojë për të gjitha rezultatet e mundshme, sepse vetëm atëherë do të konkludoni se frika juaj nuk bazohet në prova të vërteta."

GJENI PERSPEKTIVË TË RE
Sipas Xhulian Hall, një ekspert emocional dhe themelues i Calm People (një shërbim që i ndihmon njerëzit të gjejnë një mënyrë të shëndetshme për të shprehur emocionet e tyre), vetëvlerësimi i ulët shpesh është arsyeja pse njerëzit ngecin me emocione të këqija. Por zgjidhja është e thjeshtë dhe nënkupton gjetjen e një këndvështrim të ri.
"Për të identifikuar emocionet e vërteta, ne i bëjmë njerëzit të shkruajnë atë që shkaktoi zemërim ose trishtim tek ata - ndoshta mund të bëhet fjalë për ndonjë kritikë në punë, nga një mik apo partner. Pastaj i përgjigjen pyetjes - çfarë donte të thoshte kjo për mua? - duke renditur të gjitha mendimet që u erdhën në mendje. Diku afër fundit, pothuajse të gjithë pranojnë se kanë menduar: "Unë jam i pavlefshëm ose jam i padobishëm".
Njohja e mendimeve të tilla do t'ju ndihmojë të kuptoni pse ato provokojnë një përgjigje specifike emocionale tek ju. Do të arrini të njëjtën gjë nëse etiketoni çdo emocion. Emërtimi i emocioneve është shumë i rëndësishëm sepse ndikon në reagimin tuaj. "Ekziston një ndryshim i madh midis" Jam i stresuar "dhe ti në të vërtetë po thua" Jam i trishtuar sepse mendoja se do të isha avancuar në karrierë deri tani ", shpjegon Dr. David. Ju mund të stresoheni sepse u thoni jo mundësive ose investoni shumë në punë, por nëse ndiheni të degraduar në punë ose nuk është një sfidë, atëherë po reagoni gabimisht. 

PËRQENDROHUNI MBI SHPËRBLIMIN
Pasi të keni identifikuar mendimet e këqija dhe t'i keni pagëzuar, është koha t'i përdorni në avantazhin tuaj. "Ne shpesh ndiejmë frikë, zemërim ose dyshim kur një nga vlerat tona kryesore është nën kërcënim", thotë Dr. David. "Për shembull, nëse mendoni se jeni një shok / partner / djalë i tmerrshëm", pranoni përfundimin si të tillë, si një kujtesë se miqësia dhe familja janë më të rëndësishmet. "Ose nëse ndiheni mashtrues në punë dhe keni frikë se mos ju zbulojnë, kjo mund të jetë mënyra se si trupi juaj ju mëson të jeni të lumtur me veten tuaj." Nëse ende nuk jeni të sigurt për atë që është më e rëndësishme në jetën tuaj, mund të jetë koha të përfshiheni në diskutime më të thella analitike. Flisni me miqtë tuaj për atë që ata e vlerësojnë më shumë për sa i përket miqësisë. Diskutoni me partnerin tuaj marrëdhënien që keni me prindërit tuaj. Përgjigjet do t'ju sjellin një sërë zbulimesh që do t'ju befasojnë. Nëse kjo nuk ju ndihmon, provoni ushtrimin online të Dr. David (susandavid.com), në të cilin nga një listë e vlerave - autonomia, besimi, zotërimet, etj., do të nënvizoni fjalët që janë më të rëndësishme për ju, dhe atëherë identifikoni rrugën përmes së cilës do t'i futni ato në jetën tuaj.

SYNONI ARIN
Pasi të keni kuptuar se çfarë është e rëndësishme për ju, gjithçka reduktohet në ndryshime të vogla, qëllimore të shprehive, në mënyrë që t'i harmonizoni ato në përputhje me vlerat tuaja thelbësore. Njerëzit që kanë përvetësuar vlera të forta janë të mbrojtur nga të gjitha llojet e tranzicioneve dhe pengesave. Merrni për shembull një atlet ose gjimnastikë: ata kanë një shtyllë kurrizore të fortë, por janë mjaft fleksibël për të përballuar sfida të tjera fizike. Të njëjtën gjë mund ta arrini edhe në nivelin mendor. 
Dita sjell mijëra zgjedhje se si ta bësh atë. Këto janë momentet kryesore për të bërë një hap para ose prapa nga vlerat thelbësore. Mundohuni të kombinoni shprehi të reja vlerash me gjërat që tashmë i bëni. Nëse ushqimi i shëndetshëm është vlera juaj thelbësore, por gjithmonë hani çokollatë në mesditë, vendosni fruta në tryezë. Apo ndiheni fajtorë që edhe pas orarit të punës nuk ndaheni nga telefoni? Fshiheni në një sirtar gjatë atyre orëve të ditës. Bota mund të bëjë edhe pa ty!
Realiteti është se jeta shpesh është e mbushur me dështime, pengesa, refuzime, vështirësi. Por nëse keni vullnet të mjaftueshëm për t'i ndriçuar emocionet tuaja dhe për të konkluduar atë që është e rëndësishme për ju, do të dilni me përgjigje efektive që do t'ju sjellin më afër personit që dëshironi të jeni. Dhe ky është një qëllim i shkëlqyeshëm për të cilin ia vlen të mundoheni.

 

67% është numri i grave që kujdesen vazhdimisht për mënyrën se si duken, krahasuar me 53% të burrave

Përshtatja më e fundit filmike e romanit të Xhek London është padyshim një kënaqësi për të gjithë familjen, veçanërisht pasi kësaj here roli kryesor i takoi Harrison Ford-it. Historia e Bak, qenit me zemër të madhe, padyshim që do të fitojë vëmendjen e fëmijëve. I detyruar të largohet nga shtëpia e tij në Kaliforni, Bak do të zbulojë krejt papritur anën e egër të natyrës në Alaskë. Si rishtari më i ri në ekipin e qenve me sajë, Bak do të përjetojë aventurën e tij më të madhe të jetës dhe më në fund do të gjejë vendin e tij të duhur në botë.

Një tjetër adaptim filmik i një novele që padyshim do t'ju gëzojë, do t'ju bëjë të buzëqeshni dhe do t'ju gjallëroj me skenat shumëngjyrëshe dhe modelimin e shkëlqyeshëm të kostumeve. Historia ndjek jetën e një djali të ri jetim i cili shkon të jetojë me gjyshen e tij të dashur në Alabama. Krejt papritur, të dy do të takojnë magjistaren kryesore (e luajtur nga En Hatavej) e cila organizon një mbledhje për miqtë e saj në mënyrë që të zbatojnë planin e saj të lig. Por a do të ketë sukses? 
Nëse jeni adhurues i karikaturave të përjetshme të Wolt Disni, atëherë do të kënaqeni me adaptimin e fundit të filmit kushtuar Mulan, vajzës luftëtare. Në mënyrë që të zbardh fytyrën e babait të saj, i cili është shumë i vjetër për të luftuar, Mulan do të mashtrojë të gjithë se është një burrë dhe do të qëndrojë në vijat e frontit. Ndërkohë, do të arrij të pranojë feminitetin e saj dhe të zbulojë ndjenjën më sublime të quajtur dashuri. Të dy karikaturat dhe filmi kanë një mesazh të fortë feminist që do të dëshironi që vajzat tuaja ta mbajnë mend. 
Nëse e qeshura është terapia më e mirë për shpirtin, atëherë ata që kanë profesion t'i bëjnë të tjerët të qeshin, duhet të jenë njerëzit më të pasur në botë, apo jo? Nëse e lëmë mënjanë aspektin material, atëherë padyshim janë më të pasur! Kush e di sa ndjenjë e bukur është kur kupton se i ke lumturuar ditën dikujt, që me shfaqjet e tua të aktrimit në skenën e teatrit, e ke dërguar në shtëpi me një shpirt të kënaqur dhe një fytyrë të qeshur. Aktori i ri Atanas Atanasovski e gëzon pikërisht atë privilegj. Por, sado e lehtë të duket në sytë e të tjerëve, Atanas e ndërton karrierën e tij me shumë mund, përkushtim ndaj talentit të tij dhe mbi të gjitha me dashuri. Adhuruesve u mungonte origjinaliteti, karizma, sharmi, por mbi të gjitha aktrimi i tij. Pas një pauze të gjatë, sot na duket se është disi e pjekur dhe e bukur, dhe sigurisht te ai është mbledhur një det i tërë humori me të cilin do të na freskojë.
 

Ne kemi harruar sa interesante është të luash me baltë, të mbledhësh gurë, të ushqesh pëllumbat që vijnë në dritare, të gëzohesh që ke rënë në gjumë ... Unë e kam mësuar që kur u bëra baba.


Disi është më e lehtë për t'i bërë njerëzit të trishtuar sesa për t'i bërë ata të qeshin, kështu që a mund të përvetësohet, mësohet apo thjesht personi lind me të?
Sot, nëse ke dikë që të bën të buzëqeshësh, ke gjithçka. Mendoj se duhet të bësh dikë të buzëqeshë, të harrosh të paktën përkohësisht për të gjitha problemet.

A jeni edhe në jetën private përgjegjës për të qeshurat? 
Kur nuk jam në skenë më pëlqen të dëgjoj histori të ndryshme, të më tregojnë për të lloje të ndryshme të situatave dhe personazheve.

Dhe çfarë ndodh kur përballeni me pengesa, a fshiheni edhe atëherë pas humorit apo i lejoni njerëzit t'ju shohin të trishtuar?
Edhe kur jam i trishtuar jam qesharak. Sinqerisht mendoj se gjithnjë vihem në një kontekst komik.

Si e kaluat periudhën e karantinës, çfarë mësuat, çfarë ndryshuat në veten tuaj?
Filozofia tetrale "këtu dhe tani" u bë një filozofi e jetës për mua. Nuk ka llogaritje me asgjë, thjesht duhet të përdorni çdo kreativitet të mundshëm. Këtu ndryshova, fillova të kuptoj gjëra për të cilët thoja:"Hej, unë jam shumë i ri për ta bërë këtë tani ...".

A e ka dëmtuar shumë ngecja e detyruar teatrin, çfarë lloj të ardhme parashikoni për të?
Përkundrazi, nevoja për art të gjallë është më e madhe se kurrë, të gjithë kemi nevojë për të. Shkëmbim energjish, emocionesh."Unë parashikoj që epoka e artë e teatrit po vjen"

A mendoni se prodhimi i filmit maqedonas do të gjallërohet në të ardhmen? Çfarë është më e dashur për ty?
Karantina i lejoi krijuesit të kishin më shumë kohë për të krijuar botë. Unë pres një rritje idesh fantastike nga të gjitha anët. Mendoj se do të shikojmë filmat më të mirë, do të dëgjojmë koncertet më të mira, shfaqjet më të mira do të bëhen në teatro ... Ndoshta kjo është fantazia dhe ëndërrimi im, por etja për magjepsje është më e madhe tani se kurrë. Mes teatrit dhe filmit ... Unë do të doja edhe teatrin edhe filmin.

A është bukuria juaj prej kameleoni, e cila shndërrohet lehtësisht në personazhet që ju interpretoni, një avantazh apo një deavantazh në botën e aktrimit, apo gjithçka është për shkak të talentit tënd?
E gjitha vjen deri te fakti nëse karakteri është i ndërtuar mirë apo dobët. Do të ishte keq të thuhej pas shfaqjes:"Hej, e luajte keq personazhin, por të paktën dukeshe mirë, sa bukur të përshtatet kostumi ..."

Sa e ndryshon roli i babait dhe i burrit jetën e një aktori apo një burri? A ndiheni gati për sfidat që sjell shoqëria e zhvendosur më shumë sesa vetë prindëria?
Loja është më e rëndësishmja, e kuptova atë. Ne kemi harruar sa interesante është të luash me baltë, të mbledhësh gurë, të ushqesh pëllumbat që vijnë në dritare, të gëzohesh që ke rënë në gjumë ... Unë e kam mësuar që kur u bëra baba. Unë nuk kam frikë nga e ardhmja, le të gëzohemi sot, nesër është sigurisht një ditë e re.
Personalisht, si adhuruesi juaj, jam shumë i irrituar që jeni gjithmonë në kombinim me Tino, madje edhe në daljet e zakonshme në TV. Nëse filloj të analizoj pamjen tuaj fizike që ka arritur një sasi të caktuar të pjekurisë dhe stilit të ndërtuar, dhe kësaj unë shtoj pjekurinë në skenë (nuk ju kam parë për një kohë të gjatë, por besoj se pushimi ishte i shkëlqyeshëm për ju), disi kam ndjesinë sikur jeni bërë të tepërt me njëri-tjetrin. Sikur e rrezikoni identitetin e aktorit me njëri-tjetrin? A ndodh që ky moment të të pengojë edhe ty? A jam urrejtës tani?

Ju jeni gjithmonë në shoqërinë e kolegut tuaj Tino jo vetëm në skenë, por edhe në paraqitje dhe ngjarje televizive. A filluat të rrezikonit identitetin e aktorit të njëri-tjetrit? A ka ndodhur që ky moment të të pengojë ndonjëherë?
Nuk jam dakort! Do të ishte sikur Peter Kuk-ut t'i pnegonte Dudlei Mure ose Xhon Klis-it t'i pengonte Graham Çepman, Riki Zhervejs dhe Stefani Merçant të mos krijojnë bashkë ose Din Martin dhe Xheri Lui të rrezikohen. Unë nuk jam duke thënë se ne jemi legjenda, ka thjesht kombinime të tilla aktorësh që përshtaten së bashku. Ne në dyshen tonë nuk ngecim sepse jemi bashkë, përkundrazi, mendoj se piqemi dhe punojmë që njëri-tjetri të jetë më i mirë. Sigurisht, ne nuk jemi akoma në një model për të luajtur vetëm karaktere tipike, por ne vazhdimisht po ndryshojmë dhe e vendosim veten në mjedise të ndryshme. Ne jetojmë në një skemë të vazhdueshme që do të thoshte Sinisha Evtimov.

Si kujdeseni për pamjen tuaj, ushqeheni shëndetshëm, ushtroni, merrni suplemente? A ndihmon në shtëpi?
Mundohem të jetoj shëndetshëm.

Përveç skenës, a keni ndonjë mënyrë për të shpëtuar nga realiteti, dhe veçanërisht nga mediet sociale? 
Mediet sociale janë të pashmangshme, gjithçka është shpërngulur atje. Teatri do të mbetet një roje i së vërtetës dhe përvojës së njerëzve të vërtetë që tregojnë një histori."Arratisja në realitet" do të jetë teatri. Rrjetet sociale janë një grup gënjeshtrash, zhgënjimesh dhe pakënaqësish, ato janë bërë një hapësirë ku personi injorant për një fushë, temë apo ngjarje, mund të shprehë mendimin e tij dhe të marrë më shumë vëmendje nga eksperti. Ashtu si do të thoshte Riki Zhervejs: "Kujt i intereson ajo ...?" Fatkeqësisht shumicës.

Sipas një rregulli të pashkruar, emrat më të mëdhenj artistikë janë njerëz mjaft popullorë; artistët janë një lloj i veçantë i njerëzve; ata që kanë dhuntinë e humorit janë mjaft introvertë në jetën private. Cila nga këta vlen për ju?Cila është arsyeja për realizmin dhe altruizmit tënde, disi nuk fluturon në qiell edhe pse je i ri?
Nuk kam kohë të fluturoj në re.
 

"Nevoja për art të gjallë është më e madhe se kurrë, të gjithë kemi nevojë për të. Shkëmbim energjish, emocionesh."Unë parashikoj që epoka e artë e teatrit po vjen"

Po sikur vendi juaj i sigurt i quajtur shtëpi vazhdimisht të përmbyt trupin tuaj me toksina?
 

Ekzistojnë një sërë substancash rigoroze që ndikojnë në sistemin endokrin, përkatësisht duke rrezikuar punën e gjëndrës tiroide dhe hormoneve, duke rritur potencialin e një numri sëmundjesh kronike si diabeti dhe sëmundjet e zemrës. Një studim i fundit nga Universiteti George Washingtonnë Shtetet e Bashkuara zbuloi 45 substanca toksike të ndryshme në pluhurin e zakonshëm të shtëpisë, nga të cilat të paktën 10 përgjojnë në 90% të shtëpive. Falë shtëpisë moderne dhe përdorimit të formulave të ndryshme për të ruajtur pastërtinë, njerëzit pa e ditur krijojnë një shtëpi të pasigurt. Zgjidhja nuk është thjesht të hiqni qafe produktet e pastrimit, numri i toksinave në shtëpi do të zvogëlohet nëse hani me kujdes, zgjidhni se çfarë lloj uji pini dhe çfarë lloj ajri thithni.

Banja
Shumë produkte kozmetike përmbajnë nivele të larta të ftalateve që kanë një efekt negativ në sistemin endokrin. Ato zakonisht duhet të renditen në mesin e listës së përbërësve, por mos u habitni nëse nuk janë të tillë. Disa buzëkuq, për shembull, kanë shumë plumb. Që të mos mbetemi duke  lexuar e etiketa, përdorni 2-3 produkte gjatë ditës në mënyrë që të mos përmbytni lëkurën me toksina të panumërta. Sot është edhe më lehtë, thjesht kaloni në alternativa natyrore, organike. Dhe mos harroni të hidhni atë maskë fytyre që ka qenë në banjë që nga viti 1999.
Nëse banja juaj është ende e zbukuruar me perde, kemi lajme të këqija. Perdet plastike zakonisht përmbajnë PVC (klorid polivinil) i cili shërben për të zbutur plastikën, por gjithashtu lëshon substanca toksike përfshirë ftalatet dhe plumbin. Po, sasitë janë të ulëta, por kur tashmë keni një zgjedhje, merrni një që nuk përmban PVC.
Në pastën e dhëmbëve ose lëngun për shpëlarjen e gojës, ju mund të gjeni një përbërës antibakterial të quajtur triklosan. Struktura e saj është aq e ngjashme me hormonet e tiroides, saqë lidhet lehtë me gjëndrën tiroide, duke rrezikuar plotësisht të gjithë organizmin. Dhëmbët e bardhë janë të mundshëm pa toksina, ju duhet vetëm fluor pa triklosan.

Dhoma e ndenjes
Ju nuk keni nevojë të jeni shkencëtar për të vërejtur që TV nxehet ndërsa punon, e njëjta gjë vlen për kompjuterin dhe telefonin. Pothuajse çdo pajisje ka një bllokues të nxehtësisë që aktivizohet vetë. Është toksike në masën që ndikon në ekuilibrin hormonal. Është e tepërt të kërkojmë që të hiqni dorë nga këto pajisje, prandaj thjesht fikni ato brenda natës për t'i lejuar të ftohen plotësisht. Kaloni modalitetin e gatishmërisë ose modalitetin e natës, shpëtimi është në fikje. Fikja ose shkyçja e këtyre pajisjeve bën një ndryshim të madh në nivelin e këtyre substancave të dëmshme që jetojnë në pluhurin dhe ajrin e shtëpisë.
Ideja e të shijuarit para një oxhaku tingëllon mirë për të gjithë, por vitet e fundit kemi kuptuar se sa e dëmshme mund të jetë. Një zjarr i hapur lëshon dy herë më shumë tym dhe blozë të dëmshme se një furrë e mbyllur, emisioni i së cilës është më i dëmshëm për mjedisin e jashtëm sesa për shtëpinë. Mbani mend se druri i thatë tymos më pak, që do të thotë se është më pak i dëmshëm se trungjet e lagura dhe të kalbura.
Sado komode që është, garnitura e butë është më e dëmshëm se ajo e  forta. Por kjo vlen vetëm nëse përmban substanca të alkiluara dhe të perfluoruara (PFA), dhe shumica përmbajnë, e cila ka për qëllim ta bëjë shtratin të papërshkueshëm nga uji dhe rezistent ndaj njollave. Por një shtrat i tillë "i zgjuar" mund të shtypë ose prishë imunitetin. Një divan i bërë prej lëkure ose pambuku është një mundësi më e sigurt. Në rast se jeni mbërthyer tashmë me dëmtuesin e lartpërmendur, pastrimi i rregullt i shtratit me një fshesë me korrent mund t'ju ndihmojë.

Dhoma gjumi
Njeriu kalon pothuajse një të katërtën e jetës së tij në shtrat, e cila nuk është një sasi e vogël për sa i përket ankesës që jemi pa gjumë. Por shkaku i lodhjes dhe gjumit të dobët ka shumë të ngjarë të jetë për shkak të shtratit joadekuat dhe dyshekut të keq. Vlen të investoni në një dyshek organik lateks, mbushja e jorganit të jetë me lesh dhe çarçafët dhe pëlhurat e jastëkut të jenë prej pambuku organik, përndryshe ju jeni të ekspozuar ndaj një sasie serioze toksinash që thithni përmes lëkurës dhe fytit ndërsa flini.
Freskuesit e ajrit në formë të spërkatësit dhe qirinjtë aromatikë shpesh përmbajnë limonen për të siguruar atë aromë agrumesh. Kjo nuk tingëllon aspak e frikshme, por kur limoneni bie në kontakt me grimcat në ajër shndërrohet në formaldehid i cili është kancerogjen. Lajmi i mirë është se disa bimë të tilla si dredhka, livanda, fieri dhe barbaroza thithin formaldehidin nga ajri në shtëpi.
Ju u përpoqët të rifreskoni brendësinë duke ndryshuar ngjyrën e mureve, por a u menduat sa e sigurt ishte ngjyra? Ngjyra përmban një sërë substancash të dëmshme që avullojnë në ajër madje edhe në temperaturë të dhomës. Ekspozimi i tepërt ndaj këtyre substancave gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje koke, marramendje dhe të përziera. Herën tjetër i kushtoni vëmendje përbërjes, keni nevojë për një ngjyrë që nuk përmban ftalate.

Kuzhina
Sigurisht që jeni krenar që të ushqyerit tuaj bazohet në perime dhe fruta, por çka nëse ju themi që ky ushqim mund të jetë më i dëmshme dhe më i papastër se mishi i blerë në një qebaptore? Frutat rriten me ndihmën e pesticideve që përfundojnë në lavaman, dhe prej andej lehtë ju arrijnë përsëri. Përndryshe, ata janë fajtorë për osteoporozën, çekuilibrin hormonal dhe dëmtimin e qelizave. Nuk keni buxhet të mjaftueshëm për të blerë ushqim organik? Kushtojini vëmendje 12 frutave që mbajnë më shumë pesticide: luleshtrydhe, spinaq, nektarin, mollë, pjeshkë, dardha, qershi, rrush, selino, domate, të gjitha llojet e specave dhe patateve. Për t’i dezinfektuar tërësisht, zhytini në një tretësirë të sodës së bukës dhe uthullës, më pas lajini përsëri me ujë të pastër.
Shumë ushqime të paketuara në pako plastike ose të konservuara përmbajnë doza të larta të bisfenolit A, një përbërës që e lidhin me rrezikun më të lartë të mbipeshës, sëmundjeve të tilla si diabeti dhe plakjes së përshpejtuar. Hani ushqime të freskëta më shpesh dhe ruajini mbetjet në enë qelqi ose plastike pa BPA.
 
 

A e ngadalëson lakra vërtet plakjen?
Një studim i botuar në revistën Cell Metabolismzbuloi se përbërësi natyral në lakër - nikotinamid mononukleotidi (NMN) - nxit metabolizmin, stimulon prodhimin e energjisë, zvogëlon shenjat e plakjes dhe kontrollon oreksin. Ajo që dihej më parë është se gjethet e lakrës janë të pasura me vitaminë E dhe kalium - lëndë ushqyese kryesore që i japin lëkurës butësi dhe shkëlqim. Përndryshe, i njëjti komponent i mrekullueshëm është i pranishëm në brokoli, avokado dhe edam. Përfitoni nga sezoni i lakrës së njomë e disponueshme në tregje dhe përfshijeni atë në menu çdo ditë, mundësisht në formën e një sallate të freskët.
 
A duhet të qëndrojë orizi në ujë brenda natës?
Është e dëshirueshme, por jo e domosdoshme, megjithatë orizi nuk është qiqra. Por sipas ekspertëve nga Universiteti i Queens, orizi mund të përmbajë arsenik, i cili nga ana tjetër shkakton një numër sëmundjesh të zemrës, diabet dhe kancer. Lajmi i mirë është se pasi orizi të qëndrojë në ujë brenda natës, niveli i kësaj toksine të dëmshme bie deri në 80%. Të njëjtin efekt do ta arrini nëse e zieni orizin në më shumë ujë - 5 gota ujë për 1 filxhan oriz - për të përgjysmuar sasinë e arsenikut.
 
A është më mirë të pi vetëm kafe të zezë kur jam në dietë?
Shumë besojnë në keqkuptimin se kafeja e zezë ose turke është një variant dietik në krahasim me variantet e tjera që përmbajnë qumësht. Qumështi nuk stimulon oreksin dhe as nuk çon në shtim në peshë. Nëse puna juaj është stresuese, ka më shumë të ngjarë që kafeja (pa marrë parasysh se çfarë lloji pini) t'ju shtojë peshë, jo minus kilogram. Pse ndodh kështu? Hormoni i stresit kortizoli është fajtor për gjithçka, niveli i të cilit rritet nën ndikimin e dozave të rregullta të kafeinës. Një moment tjetër është sheqeri në gjak që rritet dhe më pas bie ndjeshëm, duke ju inkurajuar të hani ushqim të njelmët dhe të ëmbël në të njëjtën kohë. Kjo nuk do të thotë që duhet të hiqni dorë plotësisht nga kafeina, por kur jeni në dietë, pijeni atë para ose menjëherë pas vaktit.
 
A është e vërtetë që patatet e ëmbla e stërpjekur shkaktojnë kancer?
Prej kohësh ka qenë rregulli që ushqimi nuk duhet të tejpiqet, sepse ajo kore e zezë është kancerogjene. Nutricionistët veçanërisht na paralajmërojnë t'i kushtojmë vëmendje mënyrës se si gatuajmë ushqime me niseshte. Patatet e thekur dhe të tejpjekura, përfshirë patatet e ëmbla, rrisin rrezikun e kancerit të shkaktuar nga një përbërës i njohur si akrilamid - krijohet kur uji humbet nga sipërfaqja e frutave gjatë pjekjes. Sidoqoftë, nuk ka asnjë provë të drejtpërdrejtë që akrilamidi është kancerogjen për njerëzit. Që do të thotë të shijoni patatet e pjekura, por gjithsesi t'i gatuani në mënyrën më të shëndetshme të mundshme - copa të mëdha të pjekura në një temperaturë më të ulët për një kohë më të shkurtër.
 
Sa mish i kuq lejohet të hahet?
Mishi i kuq ka një reputacion të keq, veçanërisht tek të rriturit. Por studimet e fundit tregojnë se tre racione me 85 gramë në javë nuk rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Nga ana tjetër, mishi i kuq përmban vitaminë B, zink, selen dhe hekur të cilat trupi i përthith shumë më mirë sesa hekuri me origjinë bimore.
 
Dijeni këtë:
Studimi, i botuar në revistën Social Science and Medicine, zbuloi se 30 minuta lexim ditor zgjasin jetën për plotë 2 vjet. Leximi e angazhon trurin në një nivel më të thellë dhe çon në përmirësimin e ndjeshmërisë, perceptimit shoqëror dhe inteligjencës emocionale - cilësi të nevojshme për mbijetesë më të mirë. Ore kjo vlen vetëm për librat e shtypur, leximi në telefon nuk vlen.
 
Vrapimi kur mjedisi është i ndotur jashtë - a sjell më shumë përfitim apo dëm?
Ekspozimi ndaj ajrit të ndotur është i dëmshëm qoftë duke ecur apo vrapuar. Por kur vrapon, një person merr frymë më thellë, duke mbushur gjoksin e tij me 10 deri në 20 herë më shumë ajër. Kjo automatikisht do të thotë që jeni duke thithur grimca më të dëmshme që shkaktojnë një sulm në zemër ose goditje në tru. Para se të mbylleni në shtëpinë tuaj, dijeni këtë: Studiuesit nga Universiteti i Kembrixhit kanë konfirmuar se përfitimet e sporteve (përfshirë vrapimin) tejkalojnë rreziqet, madje edhe në vendet me ajër shumë të ndotur. Epo, sipas një logjike është mirë të vraposh edhe kur është jashtëzakonisht i ndotur, por të vraposh në një park ose pyll në vend që të përdorësh asfalt.

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin