Сподели со пријателите

A janë efektivë dezinfektuesit natyrorë?

Shtëpi të pastra, zyra të pastra, rrugë të bpastra, duar të pastra, a na mbetet gjë tjetër për të pastruar? Sigurisht, e gjithë kjo sërish dhe sërish... Kjo praktikë duhet të bëhet një zakon, sikur të bëhet fjalë për pastrimin e dhëmbëve. Ndërsa disa pastrohen me dezinfektues të gatshëm, ka edhe nga ato që mbështeten në alternativa tradicionale si uthulla dhe raki. A gabohen këto të fundit?
Ekzistojnë disa alternativa efektive, natyrore që mund të ndihmojnë nëse furnizimet janë varfëruar, por të jeni të sigurt se vetëm produktet e gatshme 100% do t'i vrasin bakteret.
Në rast se nuk arrini të gjeni ndonjë mjet të specializuar, atëherë shkoni për variantet që përmbajnë përbërës aktivë si peroksidi hidrogjeni dhe alkool etilik (etanol). Ata janë më pak toksik në krahasim me përbërësit e tjerë aktivë. Pra, si mund të jenë efektive atëherë? Etanoli dëmton membranat qelizore dhe proteinat. Agjentët oksidues, siç është peroksidi i hidrogjenit, shkatërrojnë membranat dhe lipidet. Në përkthim: Ata janë mjaft të fortë për të shkatërruar bacilet.

Jo çdo alkool ka fuqinë e dezinfektimit!
Rakia nuk është e përqendruar sa duhet për të vrarë bakteret, por llojet e tjera të alkoolit (të tilla si alkooli etilik, izopropil, etanol) kanë fuqinë për të dezinfektuar në një përqendrim prej 70%. Nëse tretet ose hollohet me ujë - dy të tretat e alkoolit dhe një e treta e ujit - do t'ju japë një dezinfektues të plotë dhe efektiv. Por kjo nuk është ende një zgjidhje ideale për pastrimin e sipërfaqeve të mëdha të shtëpisë, pasi përqendrimet e larta të alkoolit gjithashtu nënkuptojnë avullim jashtëzakonisht të shpejtë. Alkooli është i mirë për fshirjen e sendeve të vogla si celular,telekomandë, doreza. 
Po në lidhje me uthullën dhe lëngun e limonit?
Megjithëse kanë veti antibakteriale, ato nuk njihen si dezinfektues. Përbërësit e tyre, acidi acetik dhe limoni, përdoren si përbërës aktivë në produktet e gatshme. Por ndryshimi është në përqendrimin e vlerës pH - askush nuk shtrydh limon të freskët në prodhim. Pse acidet janë efektive? Disinfektuesit me bazë acide ndryshojnë mjedisin e pH-së së mikroorganizmave, prishin lidhjet e acideve nukleike dhe ndikojnë në proteina. 

Avulli është një dezinfektues natyral efektiv!
Në fakt, spitalet e përdorin atë për dezinfektim dhe sterilizim. Avulli shkatërron mikroorganizmat, enzimat dhe proteinat. Mos e hekurosni sipas nevojës, domosdoshmërisht hekurosni me avull nëse i thani rrobat jashtë. Mos i lani me duar nëse keni enëlarëse!
 
Përdorim i përshtatshëm për efikasitet 100%
Ju mund të armatoseni me të gjithë përbërësit e fuqishëm, por më kot nëse nuk i përdorni ato sipas udhëzimeve. Në përgjithësi, sipërfaqet e forta duhet të pastrohen me ujë të rregullt dhe ujë para se të aplikoni një dezinfektues. Kushtojini vëmendje sesa produkti duhet të qëndrojë, sasia e kërkuar dhe nëse duhet të shpëlahet apo jo. Asnjëherë mos i përdorni mjetet në kombinim, pasi jeni të ekspozuar ndaj gazrave të rrezikshëm dhe helmues. 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin