Minueri (kinoa), vaji i kokosit, kefiri - kohët e fundit po dëgjojmë vazhdimisht për produkte ushqimore të reja, të shëndetshme, emrat e të cilave vështirë se mund t'i mbajmë mend, apo jo? Kështu që ju kujtojmë disa heronj të shëndetshëm që me siguri i keni në kuzhinë. Mos hiqni dorë nga këta 5! 
 
KOKOSHKA
Si rregull, ne i përgatisim ato me vaj luledielli, por shumë njerëzi shtojnë edhe gjalpë për të pasuruar shijen. Por një studim i ri në Universitetin Skranton në Pensilvani zbuloi se kokoshkat përmbajnë më shumë polifenole (rojtarë të imunitetit) sesa shumë fruta. Këto lëndë ushqyese thithen më lehtë kur hahen në kombinim me vajin e ullirit. 

PASTA
A është e mundur që konsumi i rregullt i pastave të humb peshën? Po, por vetëm nëse makaronat (pastat) paraprakisht të gatuara ftohen mirë. Në këtë mënyrë, karbohidratet do të shndërrohen në niseshte që përmban fibra jo të tretshme të cilat jo vetëm që zvogëlojnë oreksin, por edhe rrisin nivelin e acideve yndyrore - molekula që mbrojnë nga kancerin. 

MISH DHIE
Në pjesën dërmuese të botës, mishi i dhisë është i preferuari te prindërit për arsye të arsyeshme. Përkatësisht, mishi i dhisë ka më pak yndyrë, dhe është më i pasur në hekur sesa mishi i viçit ose derrit. Hekuri është një mineral përgjegjës për qarkullimin e oksigjenit në trup. 

FËSTËK
Edhepse buxheti mund të na detyrojë të cimbisim fara lulelidelli, nuk ndryshon faktin se ne të gjithë i duam fëstëkët. Studimet tregojnë se fëstëku është i begatshëm me antioksidantë, me prani të lartë mbresëlënëse të BCAA - një aminoacid kyç që riparon fibrat e muskujve. A do të thotë kjo se ata janë një vakt i shkëlqyer pas stërvitjes? S'ka fjalë! 




PELTE ME FRUTA
Në mesin e aq shumë çokolatave, kujt i vë mendja të hanë karamele pelte? Po, këto përkujtues të fëmijërisë duket se janë të mira edhe për shëndetin. Xhelatina është një burim i pasur i kolagjenit i cili është i nevojshëm për elasticitetin e lëkurës. Ai gjithashtu përmban glicinë, një aminoacid që zvogëlon kohën që zakonisht është e nevojshme për të fjetur. Do t'ju ndihmojnë nëse vuani nga pagjumësia.
 

ÇIÇIBANOZI

Çiçibanozi është një zëvendësues i ëmbël dhe i shëndetshëm i çokolatës, kakaos ose ëmbëlsuesit. Ky frut ka dyfish sasi më të madhe të kalciumit sesa kakao, nuk përmban kafeinë dhe yndyrë, dhe është i shkëlqyeshëm për ata me presion të lartë të gjakut. Është një burim i pasur i mineraleve si bakri, kalciumi, mangani, kaliumi, magnezi, zinku dhe seleni dhe përmban vitamina A, B2, B3 dhe B6. Është i pasur me fibra, pektinë dhe proteina. I shkëlqyeshëm për njerëzit që duan të humbin peshë sepse përmban sasi të ulët të sheqerit. Çiçibanozi është i njohur sepse mban lëkurën të shkëlqyeshme dhe e mbron shikimin. 

NENA

Nena është një proteinë e plotë – një filxhan nenë përmban rreth 26 g proteina, dhe në të njëjtën sasi orizi ka vetëm 13 g proteina. Pediatërit thonë se është një produkt ushqimor fillestar i mirë sepse nuk përmban gluten, kështu që përshtatet mirë me të sëmurët nga celiakia. Në krahasim me drithërat e tjerë, nena ka një përparsi me praninë e lartë të aminoacidit lizin. Ka ndikim antikancerogjen dhe anti-inflamator dhe fitosterolet në përbërjen e tij e bëjnë atë të detyrueshëm për pacientët me kolesterol të lartë plus mbronë edhe zemrën. Kjo kokërr e vogël është e pasur me kalcium, vitaminë C, vitaminë E, hekur, magnez, fosfor dhe kalium. 
Njëra nga dy bimët, që i përkasin gjinisë së kumbullave, me emër latin Prunus, nga banorët e Varoshit quhet si kumbulla shëngine. Ajo rritet deri në dhjetë metra lartësi, shpesh me një maje të gjerë të degëzuar. Lulëzon herët në pranverë dhe ka fruta të vogla globulare, pjesa dërmuese është një substancë e fortë - kockë, me një shtresë të hollë mishi, dhe pasi të piqet ka një ngjyrë kafe, me një shije të ëmbël .
Kjo pemë rritet në të gjithë zonën e Kullave të Markos (Markovi Kuli), veçanërisht në anën jugore dhe juglindore, që na bën ta kuptojmë se kjo bimë ka nevojë për rrezet e diellit. Kjo rrënjoset në çarjet shkëmbore përgjatë kodrës.

Arneni

Arneni është një specie indigjene e pishës pesë gjemboreme vjetërsi terciare,e cila rritet vetëm në disa male të Gadishullit Ballkanik, kurse në malin e Pelisterit arrin optimumin e tij ekologjik në zhvillim. Përkatësisht, arneni në Pelister rritet nga 35-40 metra në lartësi, dhe 1.5 m në diametër.
Gjysma e vegjetacionit totale malore në Maqedoni gjendet në pjesën e lartë malore të parkut. Bimët më të rëndësishme endemike janë : Shafrani i Pelisterit (Crocus peristericus), karafili i shtrirë ( Dianthus myrtinervius ), burbulli oktopod ( Sempervivum octopodes ), dhe alkemila e Pelisterit (Alchemica pelagica17). 
Althaea officinalis - mëllaga e bardhë i përket familjes Malvaceae. Mëllaga e bardhë është një nga bimët medicinale që janë përdorur për qëllime terapeutik që nga kohërat e lashta. Ajo rritet në zona të sheshta dhe të lagështa në Evropën Jugore dhe Qendrore.
Për shkak të aftësisë shruese, është rritur në të gjithë botën. Si një përbërës medicinal përdoren gjethet dhe rrënjët e kësaj bime. Nga përbërësit që gjenden në rrënjët  mallagës së bardhë, më e rëndësishmja është mukoza që shkakton një efekt terapeutik gjatë kollitjes, acarimit të fytit, pezmatimit të stomakut, dhe gjithashtu ka një veprim antitumor, antiviral dhe imunostimulues.
Mëllaga e bardhë është përmendur edhe si "rojtare e rrugëve ajërore". Përdoret gjithashtu për probleme të fshikëzës, veshkave, inflamacioneve të zorrëve, diarresë, sëmundjeve të zorrëve etj. Në kombinim me mjaltin, rrënja e mëllagës së bardhë bëhet përzierje për kompresa që ndihmojnë me puçrrat, ulçerat me qelb, djegiet, inflamacionin e syve etj.
 

Stevia

Plant Stevia rebaudiana - Steviai përket familjes Asteraceae. Qindra vjet më parë, kjo bimë ishte përdorur për të ëmbëlsuar ushqimin. Sot ajo rritet në territorin e Paraguait dhe Brazilit dhe quhet edhe "gjethi i ëmbël".

 

Edhe pse stevia është 200 herë më e ëmbël se sheqeri me të njëjtin përqendrim, ajo nuk ka kalori dhe nuk ndikon në nivelin e sheqerit në gjak. Ajo ka fituar popullaritet në dekadat e fundit kur bëhet një zëvendësues i shëndetshëm, natyral i ëmbëlsuesve dhe gjen aplikimin e saj në humbjen e peshës, tek diabetikët, për thëmbë të shëndoshë për shkak të mungesës së sheqerit etj. Gjithashtu përmban lëndë ushqyese si proteina, karbohidrate, vitamina (A, B, C) dhe mikroelemente (hekur, zink, kalcium, magnez, kalium).

 

Disa studime vetëm i konfirmojnë përfitimet shtesë shëndetësore të stevia në trajtimin e mbipeshes dhe presionit të lartë të gjakut.

Mëllaga e egër është një bimë njëvjeçare ose shumëvjeçare me origjinë nga Mesdheu Lindor dhe Afrika e Veriut. I përket familjes së Malvaceae. Më së shpeshti rritet në zona me lagështi, afër lumenjve, por edhe pranë zonave të banuara, tokave të lënë pas dore, në livadhe, fusha, kullota etj. Bima ka një kërcellë prej 20 deri 150 cm të lartë, më shpesh të degëzuar dhe me rrënjë. Gjethet janë në formë pëllëmbe, me 3-5 pika pirgje të gdhendura, të vendosura në kërcell të gjatë. Lulet janë të shumta, në gjirin e gjetheve në tufa ulëzojnë edhe gjethet me ngjyrë vjollce të hapur. Bima lulëzon nga maji deri në shtator. Fruti është në formën e një rrethi që hapet në dhjetë fruta me një farë të vetme. Rrënja ka një formë boshtore, të degëzuar dobët dhe e plotë.

Aftësia mjekuese
Të gjitha pjesët e bimës janë shëruese: rrënjët, gjethet, lulet. Gjethet mund të mblidhen së bashku me kërcejtë e shkurtër, kurse lulet kur të hapen plotësisht. Farat mblidhen pas pjekjes në gusht dhe shtator.
Gjethet dhe lulet përmbajnë: jargë, sheqerna, tanine, acide organike, kalium dhe të tjera.
Disa nga përfitimet e shumta të përdorimit mëllagës janë: shërimi i plagëve më shpejt, mbron nga infeksionet, zvogëlon proceset inflamatore, zvogëlon shenjat e plakjes, përmirëson shëndetin e sistemit të frymëmarrjes, përmirëson funksionin e tretjes, përmirëson gjumin dhe ka një efekt pozitiv gjatë dhimbjes së kokës.
Lulet dhe gjethet e kësaj bime përdoren për qëllime mjeksore për të marrë vajra esencialë, yndyrna, kremëra dhe të ngjashme. Gjethet zakonisht përdoren për prodhimin e çajit ose mund të aplikohen në lëkurë në formën e fashave.
Mëllaga e egër përmban vitamina C, E, B, A, fibra, inilina, kalcium, magnez, selen, zink dhe kalium. Përdoret për të trajtuar lloje të ndryshme të proceseve inflamatore, veçanërisht traktet e tretjes, urinës dhe të frymëmarrjes.
Reduktimi i dhimbjes
Gjethet janë të pasura me vitamina dhe kanë një efekt analgjetik, duke zvogëluar dhimbjen dhe shqetësimin. Prandaj, përdorimi më i zakonshëm i mëllagës është kundër dhimbjes, kryesisht, në formë të fashave. Në rast të mavijosjes ose dëmtimit të lëkurës, mund të bëhet një fashë me gjethe dhe të aplikohet te vendi i sëmurë. Fashat poashtu mund të përdoren në rast të kafshimit nga insektet dhe djegiet nga dielli. Vaji nga mëllaga e egër mund të aplikohet edhe te nyjet e përflakur dhe të dhimbshme. 
Mbrotja e sistemit imunitar
Mëllaga e egër mbron dhe përmirëson funksionin imunitar. Në këtë mënyrë, ajo ndihmon në parandalimin e infeksioneve bakteriale. 
 
 Sëmundjet e frymëmarrjes
 
Lulet e mëllagës së egër përmbajnë mucilage. Ekstrakti i luleve të  mëllagës së egër ka një efekt lokal mucilagjen në mukozën e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Mucilagjenet formojnë një shtresë të hollë mbrojtëse mekanike dhe zvogëlojnë refleksin e kollës. Në këtë mënyrë, ata qetësojnë kollën e thatë dhe irrituese.
Çaji nga mëllaga e egër përdoret kundër kollës, bronkitit, gripit, ngurtësimit dhe inflamacionit të zgavrës së gojës. Përmirëson ekpektacionin dhe ndihmon në shërimin më të shpejtë.
Çaji përgatitet duke hedhur 2.5 lugë mëllagë të egër në ujë dhe lihet gjatë natës. Në mëngjes çaji ngrohet, kullohet dhe pihet. Mund të ëmbëlsohet me mjaltë. 
 
 
Efekt kundër plakjes
 
Mëllaga e egër ka një efekt të dobishëm të dëshmuar në lëkurë. Në formën e kremrave dhe xhelave përdoret për të kujdesur, rinovuar dhe mirëmbajtur një lëkurë rinore në pamje. 
 
 
Probleme të traktit digjestiv
 
Mëllaga e egër përdoret gjithashtu në ngërçe të zorrëve dhe stomakut, pezmatimin e traktit digjestiv. Çaji dhe gjethet dhe farat nga mëllaga e egër mund të përdoren si një laksativ i butë dhe për të rregulluar funksionimin e sistemit tretës. 
 
Masat paraprake: Ekzistojnë dëshmi të bashkëveprimit të mëllagës së egër dhe disa ilaçeve të përdorura në sëmundjet e tretjes dhe të frymëmarrjes. Para se të përdorni këtë barna, këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin