Status quo ose dukuri psikologjike që i bën njerëzit të ndihen rehat kur janë në terren të njohur - edhe kur situata është e pakëndshme dhe e padëshirueshme. Për këto arsye, njerëzit mbeten të bllokuar në martesa të palumtura ose në vende të punës që nuk i përmbushin. A e keni gjetur veten? A është e mundur të dilni nga makina që punon pa ngarkesë? Këtu janë disa arsye "PRO" dhe "KUNDËR" që do t'ju ndihmojnë të mbani timonin më fort. 
 
PËRQËNDRIM POZITIV NDAJ ËNDËRRAVE
Kultivoni entuziazëm, imagjinoni skenarë madje edhe të pamundshëm se si do të dukej jeta juaj nëse do të arrinit qëllimin e imagjinuar për të cilin gjoja nuk keni guxim. Por, mos harroni të argëtoheni, sepse vetëm atëherë do të arrini qëllimin më shpejt sesa e prisnit.

PËRSIPËRMARRJEN E AKTIVITETEVE KONKRETE
Nëse ëndërroni një punë të re, ndani tridhjetë minuta për të kompletuar CV-në tuaj. Dëshironi të bëheni më të mirë në yoga? Zotëroni pozicionin  "përshëndetje e diellit" (një lloj ushtrimi i yoga). Me këto hapa të vegjël ju do të zvogëloni presionin që është kurthuar në zonën tuaj  të rehatisë dhe do të ndjeni një valë të vogël pozitiviteti. 
 
KUNDËRNDARJES SË ËNDRRAVE ME PUBLIKUN
Për të qenë realist, ka gjithnjë e më pak njerëz që do t'ju inkurajojnë në misionin për të arritur atë që keni vendosur të bëni. Shumica e tyre do t'ju bombardojnë me të gjitha rezultatet e mundshme të këqija dhe kështu do t'ju shtyjnë në humnerën nga e cila sapo keni guxuar të dilni. Nëse keni nevojë për mbështetje, mendoni mirë se cili person në jetën tuaj di si ta tregojë atë, dhe gjatë rrugës di të dëgjojë dhe kritikojë sinqerisht. Të tjerëve thjesht ofrojuani vetëm suksesin, asgjë më shumë. Në rast se dështoni (megjithëse nuk ka gjasa), do të jetë më lehtë për ju ta kapërceni atë fakt në heshtje sesa duke iu përgjigjur pyetjeve nga të tjerët. 

KUNDËRIDESË QË TË PREOKUPOHEMI ME REZULTATIN
Shpesh pyesim veten: “Ku dua të jem?” Në vend që të pyesim veten: “Si dua të ndihem?” Ndryshoni përqendrimin për të hequr qafe atë pritje të frikshme se si do të zhvillohen gjërat. Ky qëndrim do t'ju shtyjë përmes të gjithë sfidave dhe do t'ju bëjë të ndieni gëzim dhe mirënjohje edhe kur ajo që dëshironi nuk ka ardhur ende. 
 
Bashkëshorte, grua, vajzë, shoqe - Bojana ka shumë role, por në të gjitha rolet ajo është vetvetja dhe e natyrshme, falë profesionit që ndërton vazhdimisht personalitetin e saj. 
 
Kjo zonjë arrin të shpërndajë retë e errëta të njerëzve me fjalë, me fjalë të vërteta. Personi që ka këshillat e duhur në një kohë kur një numër problemesh psikologjike vijnë dorë për dore me Kovid-19, bëhet kyç, i domosdoshëm dhe padyshim që meriton respekt. Por Bojana meriton mirënjohje plus, sepse është psikologia e parë në vendin tonë, e cila përdori rrjetet sociale për të sjellë psikologjinë më pranë njerëzve. Faqja e saj "Psikologu Im" bëri një revolucion të vërtetë në ndryshimin e zakoneve të njerëzve për të kërkuar ndihmë profesionale për dilemat psikologjike. 
 
 
Nëse kohë më parë pasja e një psikologu familjar ishte një skenar filmi, sot, falë mediave sociale dhe faqeve si e juaja, njerëzit janë të lirë të kërkojnë ndihmë përtej strategjisë: "Pini diazepam, do të të kalojë!" Por duket se koronavirusi ka theksuar më shumë rëndësinë e profesionit tuaj. A është rritur vëllimi i punës suaj gjatë kësaj periudhe? 
 
Kur bëhet fjalë për profesionin tim, miti se njerëzit në vendin tonë nuk vizitojnë një psikolog kur është e nevojshme është i pabazë. Strategjinë: "Pini diazepam dhe do të të kalojë" mund ta lëmë në të kaluarën sepse nuk solli strategji të shëndetshme për t'u marrë dhe ballafaquar me vështirësitë kur bëhet fjalë për shëndetin mendor. Brezat e rinj lexojnë, arsimohen, marrin pjesë në aktivitete, hulumtojnë dhe janë aktivë në sektorin joqeveritar, dhe prej aty demistifikojnë nga shumë aspekte edhe temën e  shëndetit mendor dhe personit profesionist që punon në këtë fushë. Me ardhjen e Kovid-19, kemi parë një rritje të klientëve që kërkojnë këshillim se si të merren me stresin, ankthin dhe sulmet e panikut. Sinqerisht, nuk më habit, e prisja këtë, sepse që nga fillimi i pandemisë thashë që në sfond kemi një pandemi të dytë që do të ndikojë në shëndetin mendor. Sidoqoftë, në vendin tonë shumë nga kolegët e mi u bënë aktivë me aktivitete të ndryshme, kështu që mbështetja dhe ndihma psikologjike ishte në dispozicion për të gjithë dhe ndoshta, ndryshe nga më parë, më e dukshme për shumë  individë.

Kurimi i shpirtit me psikologë bëhet përmes "fjalës" 

Dhe kur nuk keni të bëni me klientë, profesioni juaj do të thotë punë - duhet të lexoni vazhdimisht në mënyrë që të përmirësoni ekspertizën tuaj, veçanërisht në këtë kohë të shpejtë që sjell vazhdimisht disa ndryshime dhe tendenca të gabuara. Nga ana tjetër, sjellja juaj shërben si një shembull dhe duhet të mbjell besim te njerëzit. Ju jeni një aktor që jeni vazhdimisht në skenë, kështu që në ç'mënyrë pushoni nga gjithçka? A keni vend për të qenë plotësisht vetvetja dhe të thyeni ndonjë rregull? 
 
Profesioni im, si çdo profesion tjetër, kërkon lexim të vazhdueshëm dhe arsimim të mëtejshëm. Është shumë e thjeshtë, pasi zhvillohesh si profesionist, zhvillohesh edhe si person, sepse është një punë e vazhdueshme për veten tënde. Nga ana tjetër, në atë mënyrë ju mund t'u ofroni klientëve më shumë cilësi. Profesioni i psikologut mbart një përgjegjësi të madhe, sidomos kur punon me njerëz çdo ditë, por unë nuk e konsideroj veten aktor në skenë. Ajo që kam bërë ndryshe rreth 6 vjet më parë është vendimi për të vendosur një pjesë të punës sime në rrjetet sociale, dmth t'i përdor ato si një kanal për komunikim me njerëzit. Në atë kohë nuk kishte asnjë faqe në rrjetet sociale që merrej me tema të shëndetit mendor, ndryshe nga tani, kur mund të rendis të paktën njëzet faqe që e bëjnë këtë në mënyrë aktive. Në profilet e Psikologu Im në rrjetat sociale unë postoj përmbajtje nga perspektiva e një psikologu, por jo edhe për jetën time private. Sigurisht, jashtë rolit profesional jam gruaja, vajza, motra, shoqja, fqinji i dikujt ... Në të gjitha rolet ndihem plotësisht vetvetja pa ndjerë nevojën për të thyer rregulla, dhe paqja ime është në ekuilibër.
 
 
Ju jeni një shembull që teknologjitë mund të funksionojnë për mirë, si ju lindi ideja për të filluar faqen "Psikologu Im" në mediat sociale? A u përgjigjeni mesazheve të të gjithë njerëzve dhe nëse dikush ka nevojë, a realizoni takime drejtpërsëdrejti/online tani?
 
Idenë e kam marrë në kohën studentore, kur kam lexuar informacione të ndryshme nga faqe dhe portale të ndryshme, por kur kam kërkuar në maqedonisht, nuk kam gjetur asnjë. Unë ndava të gjitha mendimet e mia në profilin tim personal, kështu që miqtë e mi më inkurajuan që mbase ishte koha të bëja një blog ose faqe ku do t'i bëja të gjitha të disponueshme për njerëzit e tjerë që do të interesoheshin të lexonin. Shumë pyetje mbërrijnë çdo ditë dhe përgjigja e tyre është shumë e diskutueshme dhe e ndjeshme. Kur një person konsultohet përmes një mesazhi, ata shpesh kanë mungesë të shumë informacionit në lidhje me problemin, dhe ajo formë e komunikimit është përtej parimit dhe etikës së profesionit tim, kështu që kur pyetja është specifike unë me siguri përgjigjem, por kur mendoj se do të dhunoheshin parimet themelore të profesionit tim rekomandoj që konsultimi të jetë personal dhe i drejtpërdrejtë me mua ose me një psikolog / terapist tjetër të zgjedhur. Faqet e Psikologu Im janë vetëm një cep ku vendos disa nga punimet e mia. Unë punoj çdo ditë në qendrën time të këshillimit Psikologu Im, unë jam pjesë e disa projekteve kombëtare dhe ndërkombëtare dhe punoj si këshilltar organizativ për shëndetin mendor. Para virusit korona, pjesë e punës sime dhe jetës së përditshme ishin trajnimet dhe punëtoritë në Shkup dhe përreth vendit. Aktualisht është në listën e pritjes për një kohë më të mirë dhe më të sigurt, ku do të jemi në gjendje të mbledhim përsëri 170 persona dhe të flasim për shëndetin mendor.
 
A është e mundur të bëhet një lloj përmbledhje e problemeve që i mundojnë njerëzit në vendin tonë? Nga çfarë vuajmë më shumë? 
 
Çdo problem është i vështirë për bartësin e problemit, dhe pesha është subjektive. Kjo është arsyeja pse është mosmirënjohëse të thuash se një problem është më serioz se një tjetër. Mund të them vetëm se gjatë kësaj periudhe gjendjet e ankthit janë në rritje.
 
Si e mbron veten një psikolog nga gjithçka me të cilën përballet gjatë ditës? Edhe tu je njeri dhe si grua je më e ndjeshme, pra si arrini të mos bini nën ndikimin e historive të ndryshme stresuese me të cilat përballeni?
 
Me punë të vazhdueshme me veten, monitorimin e proceseve personale, edukim dhe mbikëqyrje të vazhdueshme të mëtejshme. Sigurisht, përvoja bën të vetën. Në fund të ditës, edhe ne jemi njerëz, jo super njerëz me fuqi të veçanta. 
 

Shumë njerëz ende nuk bëjnë dallimin midis një psikologu dhe një psikiatri dhe kur duhet të shkojnë te njëri ose tjetri - ju lutemi shpjegojuni lexuesve tanë. 
 

Mendova se nuk do ta dëgjoja kaq shpesh këtë pyetje gjatë viteve, por gabova. Duket se ekrani përmes të cilit fshiheshin këto dy profesione të lidhura por të ndryshme ishte i njëjtë, prandaj edhe nevoja për të bërë vazhdimisht dallimin midis termit psikolog dhe psikiatër. Psikologu dhe psikiatri studiojnë shëndetin mendor të një personi nga dy këndvështrime të ndryshme. Psikologu është një person i cili ka mbaruar departamentin e Psikologjisë në Fakultetin Filozofik (ose institucione të tjera të arsimit të lartë), dhe Psikiatëri është një person që ka përfunduar Mjekësinë e Përgjithshme në Fakultetin e Mjekësisë dhe më pas specializohet në Psikiatri (dhe ndryshe nga psikologët mund të Përshkruajnë farmakoterapi). Psikologët më tej vendosin se në cilin drejtim do të arsimohen dhe drejtohen më tej - psikoterapi, këshillim, burime njerëzore, psikologji klinike, etj. Trajtimi i shpirtit me psikologë bëhet përmes "fjalës".
 
 
Ku e gjen frymëzimin, sepse puna juaj është krijuese në shumë mënyra, por ne jemi më të interesuar për atë moment të luftës së pafund - ne ende kemi një problem me injorancë të madhe, me njerëz që nuk mund të pranojnë dhe nuk dinë si të sillen, për shembull, me fëmijë autikë dhe një mori shembujsh të tillë. Ndryshimet që dëshironi t'i bëni janë shumë të ngadalta, kështu që si e gjeni energjinë dhe motivimin për të ardhmen, veçanërisht kur jeni të zhgënjyer me situata që ju tregojnë se ne nuk kemi lëvizur nga pika e vdekur? 
 
Unë gjithmonë kam frymëzim dhe motivim dhe e gjej në ngjarjet e përditshme. Sigurisht, ka situata që dekurajojnë, por ka edhe situata që inkurajojnë dhe tregojnë se ne nuk ngecim në vend dhe ecim përpara në shumë fusha. Negativiteti, injoranca dhe vetëdija e ulët në nivel kolektiv nuk mund të çrrënjosen brenda ditës.


Çdo problem është i vështirë për bartësin e problemit, dhe pesha është subjektive.
 
 
Si ju pëlqen ta kaloni kohën tuaj të lirë? Ndoshta keni një hobi që e mbani për vete? 
 
Më pëlqen ta kaloj kohën time të lirë me një proces krijues, kështu që zakonisht shkruaj ose pikturoj. Lexoj gjithçka që nuk mund të lexoj kur kam një orar të ngjeshur, por gjithçka varet nga motivimi dhe periudha. Tani përdor çdo moment të lirë për të qenë në natyrë dhe për të kaluar kohën me partnerin, familjen, miqtë. Onlajn ose oflajn (Online ose Offline). 
 
Sa jeni të përkushtuar për një jetë të shëndetshme - a stërviteni dhe si ushqeheni? A gatuani? A keni ndonjë regjim të veçantë të ushqimit?
 
Siç thashë në një përgjigje pak më herët - çelësi është në ekuilibër. Pasi e përvetësova atë filozofi, mirëqenia ime fizike dhe shpirtërore disi shkoi dorë për dore. Kur kam kohë merrem me sport, por aktualisht për shkak të shtatzënisë sigurohem që të jem aktive me ushtrime dhe ecje më të lehtë. Nuk kam dietë dhe nuk ndjek dieta, por i kushtoj vëmendje asaj që ha dhe sa ha. Për shembull, unë nuk e ndaloj ngrënien e një pice të mirë, por sigurohem që pica të mos jetë shumë shpesh në menu, por të paktën një herë në muaj. Më pëlqen të gatuaj, mund të them se jam një profesionist për pjatat tradicionale, por një amator total për gjithçka tjetër. Njeriu mëson sa është gjallë, prandaj nuk i bëj presion vetes në këtë drejtim. 
 
Gjatë kësaj periudhe të gjithë ne disi u lidhëm me natyrën, kështu që sa është e pranishme në jetën tuaj - a shkoni shpesh në natyrë, a konsumoni shtesa natyrore apo ndoshta përdorni produkte natyrore për kujdes? 
 
Unë dua të jem në natyrë dhe dua të kaloj çdo moment të lirë, nëse nuk mundem më shumë, të paktën në parkun më të afërt. Mundohem të marr gjithçka që trupi im ka nevojë përmes dietës sime. Kohët e fundit më dhanë një këshillë shumë të bukur - shkoni në treg dhe blini gjithçka që është sezonale dhe konsumojeni atë gjatë javës. Në dietën e rregullt, mjalti është gjithmonë i pranishëm si një ëmbëlsues natyral kur është e nevojshme, dhe sa i përket kujdesit të jashtëm të trupit, kam vërejtur se gjatë kësaj periudhe kam rrëdhqitur ka përdorimin e kozmetikës organike dhe natyrore.
 

"Në të gjitha rolet ndjehem plotësisht i pavarur pa ndjerë nevojën për të thyer rregulla, dhe paqja ime është në ekuilibër".

Pushimet e shkurtra nga teknologjia nënkuptojnë një rritje të energjisë për trurin, duke i shfrytëzuar më shumë orët e ditës dhe duke i bërë më të lehta vendimet e shëndosha.
 
 
Kush do ta kishte menduar që teknologjitë do të inkurajonin varësi në të gjithë botën?! Deri para ca kohësh, varësitë i lidhnim me një grup të vogël të njerëzve, por telefonat e mençur ua llokoçitën mendjen të gjithë gjeneratave. 
Mesatarisht, njeriu kalon 11 orë të plota i betonuar para ekranit të hirtë. Që nënkupton, në emër të aplikacioneve mund të punojmë edhe përtej orarit të punës, pavarësisht që na djegin sytë, kurse qafa na është shtangur. 
Por ajo që duhet të konsiderojmë seriozisht janë pasojat psikologjike që ndodhin me përdorimin e tepruar të mediave sociale. Kontradiktore, por ato kryesisht inkurajojnë vetminë. Duke prekur jetën e të tjerëve, shpesh harrojmë se kemi tonat, se ka njerëz të vërtetë përreth nesh që mezi presin të dëgjohen. 
Dhe po, e pranojmë, kemi biseduar për këtë temë shumë herë, por le ta fillojmë këtë vit me ndryshime reale. Ata do të na sjellin një jetë më të mirë bazuar në vendime të shëndosha. Pse e themi këtë? 
Kërkimet e fundit kanë treguar se pa marrë parasysh se sa njerëz janë të vetëdijshëm që ato që po u shërbehen në mediat sociale janë plotësisht të filtruara dhe joreale, kjo nuk e ndryshon faktin se një përmbajtje e tillë e ekzagjeruar na inkurajon të gabojmë. 
Për shembull, edhe pse nuk mund të përballoni një hua tjetër bankare, ju prapëseprapë e bëni këtë deri në fund për të shkuar (dhe shkrepni fotografi) atje ku të gjithë ishin tashmë (dhe shkrepën fotografi). Këtu është një shembull tjetër: mjekët këshillojnë nënat, ato me operacion cezarian, të mos praktikojnë aktivitet fizik për të paktën 6 muaj. Por shumë prej tyre e injorojnë këtë fakt dhe rrezikojnë, sepse nënat në Instagram janë në gjendje shumë të mirë fizike (fit) pas 5 ditësh nga dalja nga spitali. 

PËRFUNDIMI Veglat inteligjente krijojnë mendje të cekëta, por vetëm nëse i lejoni. 
 

PUSHONI VEGLAT E MENÇURA EDHE NË PUNË
Pa posta elektronike (e-mail) dhe një kompjuter është e pamundur të funksionosh në punë. Por nëse mbështeteni tek ata pandërprerë, ka më shumë të ngjarë të bëheni joproduktiv dhe të shpërqendruar. Plus, mos prisni ndonjë thellim të marrëdhënieve me kolegët, edhe pse ky është çelësi për ngritje në detyrë në kompani. 
Kur analizoni atë që është bërë, ose shkëmbeni ide me kolegë, ose kërkoni një zgjidhje për një problem, bëjeni zakon ta bëni atë ballë për ballë. Mund t'ju duhet kohë për të bindur kolegët që të ngrihen nga karriget e tyre të rehatshme, por provoni, nuk humbni asgjë. Përkundrazi, një shëtitje e shkurtër deri te byroja tjetër do të rifillojë trurin. Kjo është kur zgjidhja do të vijë tek ju ose do të dilni me një ide të re, thotë Xhejmi Krejn ( Jamie Crane), një profesor i psikologjisë dhe arsimit në Kolegjin e Mësuesve të Universitetit "Columbia".
Nëse, përkundër të gjitha përpjekjeve, nuk arrini të mblidhni kolegët tuaj në një grumbull, merrni telefonin dhe telefononi atyre. Të jesh në gjendje të dëgjosh zërat është e mjaftueshme për të krijuar një lidhje emocionale dhe përgjithësisht të forcosh marrëdhënien.
Nga ana tjetër, njoftimet (njoftimi se ju ka mbërritur  email, pastaj ato në telefon) padyshim që ju shpërqendrojnë nga detyrat e punës dhe ky lloj mashtrimi ndikon në produktivitet, pohon Nanci Kollier (Nancy Collier), autore e "The Power of Off" (Fuqia e Shkyçjes ). Kur duhet të përqendroheni në diçka të madhe, përdorni opsionin "silent" ose "log out". 
 
PUSHONI VEGLAT E MENÇURA EDHE NË JETËN PRIVATE
Fotografimi dhe postimi i secilës përvojë do t'ju ndalojë të shijoni atë vërtet, me të gjitha shqisat tuaja. Nga ana tjetër, monitorimi i vazhdueshëm i numrit të pulqerëve (pëlqimet ose "laijket") do t'ua shterojnë energjinë tuaj për ndërveprime të drejtpërdrejta. 
Dhe shkencëtarët kanë konfirmuar se njerëzit që dokumentojnë dhe ndajnë përvojat e tyre në mediat sociale krijojnë kujtime të paqarta - sikur gjithçka të ishte një ëndërr. Është në rregull të çimentoni momentet me ndihmën e kamerës, por menjëherë pas kësaj vendoseni përsëri telefonin në xhep. Pastaj zhytuni në aromat, tingujt, ngjyrat, ndjesitë e momentit, sepse ato detaje ndihmojnë trurin të ruajë kujtesën e pashkatërrueshme. Mos u mashtroni se e kundërta është e vërtetë, fotografia nuk do të jetë kurrë më e fuqishme se truri juaj. 
"Ne jemi bërë një komb që nuk e dëgjon bashkëbiseduesin, sepse jemi vazhdimisht të zënë me argëtimin e ofruar nga telefoni ose jemi vazhdimisht të shpërqendruar prej tij", thotë Kolier. Duket se dëgjojmë, por truri ynë nuk është i pranishëm - një terren ideal për të marrë vendime të gabuara dhe për të dhënë këshilla të gabuara. Herën tjetër kur të bëni një pyetje, përpiquni të dëgjoni përgjigjen DERI NË FUND. Dëgjimi i thellon marrëdhëniet, çon në një dialog kuptimplotë që do të rezultojë në këshilla të shëndosha dhe një vendim të justifikuar.
Ne jemi të kushtëzuar që të kërkojmë gjithnjë e më shumë - "pëlqime", njoftime, argëtime - saqë fillojmë të bindim veten se këto gjëra janë të nevojshme që ne të jemi të lumtur, pohon Kolier. Po në 
lidhje me marrëdhënien me veten, kur ka qenë hera e fundit që keni dalë për t’u shoqëruar me veten? Merrni pak kafe me vete dhe dilni për një shëtitje, VETËM. Padyshim që do të ndiheni më të përmbushur (do të ndaloje nevojën e pafund për më shumë) dhe do të keni hapësirë të shikoni brenda vetes, të mendoni, të analizoni gjërat që ju shqetësojnë dhe të bëni një plan për veprimin e ardhshëm në paqe. E gjithë bota nuk duhet të dijë se çfarë po kalon, qoftë lumturi apo trishtim, shumica i rrokullisin sytë nga njoftime të tilla. Prandaj, flisni me veten tuaj, gjykimi personal është më mizori, por realist dhe produktiv. 
 
IT-detoksifikimi 
Smartfonët nuk janë të mençur në vetvete, prandaj përdorni në dobinë tuaj. Këto tre aplikacione falas do t'ju ndihmojnë të kontrolloni përdorimin e tyre.
 
"Moment"
Vendosni një kufi - sa telefonatave do t'u përgjigjeni në ditë. Ju do të merrni një paralajmërim kur të kaloni ose para se të kaloni kufirin.
„Space“
Gjeni se çfarë lloj personi jeni, për shembull, "Boredom Battler" (ju përdorni telefonin për të plotësuar kohën kur jeni të mërzitur) për të marrë një plan të saktë që do të shkurtojë kohën para ekranit.
„FlipD“ 

 
Aplikacioni ofron mundësinë për të shkyçur telefonin, por nga vetvetja juaj. Plus, vendos një qëllim për t’u shkëputur nga të gjitha pajisjet në një kohë që ju përshtatet.
A mund të ha lulelakër çdo ditë?
Po, veçanërisht nëse e kombinoni me mjaft proteina. Zakonisht është e shpeshtë në dimër, por lulelakra meriton të jetë vazhdimisht në menu, pasi dobitë e saj ushqyese lënë në hije ato të lakrës jeshile. Më e mira nga të gjitha? Është e pamundur të mbidozoheni me lulelakër edhe në qoftë se e konsumoni çdo ditë. Përmban shumë pak kalori dhe ka një efekt anti-inflamator - duke e bërë atë një zëvendësuese të shkëlqyer të karbohidrateve. 
 
Ju nuk jeni ju, kur jeni të uritur! Mit apo fakt?
Hulumtimi i fundit thotë: FAKT! Kur jeni me stomak bosh, ka më shumë të ngjarë të interpretoni situatat si negative, sepse të njëjtat simptoma që sinjalizojnë urinë (djersitje, gjëmim i zorrëve) sinjalizojnë gjithashtu nervozizëm. Zgjidhja: Para se të shpërtheni për shkak të komentit ose sjelljes së dikujt, numëroni deri në 10 dhe pyesni veten nëse do të ishit kaq nervozë nëse do të ishit të ngopur? Nëse jeni në punë, praktikoni të hani ushqime të pasura me proteina dhe fibra çdo 3 orë. A keni humbur një vakt? I njëjti kombinim do të stabilizojë trupin, por edhe mendjen në një kohë të shkurtër. 
 
Nëse fsheh ëmbëlsirat dhe ushqimet e imëta, a do të jem në gjendje t'u rezistoj atyre më lehtë?
Ka shumë të ngjarë që të keni sukses në këtë "fshehje"! Një studim nga Universiteti Duke në Karolinën e Veriut zbuloi se zgjedhja e mezeve (ushqimeve të imëta) kryesisht varet nga vendi ku vendosen në kuzhinë. Pjesëmarrësit në studim, dy herë më shumë zgjodhën mundësitë e shëndetshme si banane, portokall, kokoshka kur qëndronin pranë çokolatës, biskotave dhe patate të skuqura. Është koha për një ndryshim, apo jo? 


 
A është e mundur që unë të bëhem person i mëngjesit?
Dhe ndërsa ju ende rrotulloheni në shtrat duke u përpjekur me gjithë forcat të çoheni, shoku juaj tashmë ka hëngër mëngjes, ka bërë dush dhe u nisë për në punë. Mos e fajësoni veten, nuk varet nga ju, por nga gjenet që keni trashëguar në mënyrë të pafajshme. "Çdo njeri ka një kronotip të përcaktuar gjenetikisht," shpjegon Barbara Helm, një profesoreshë në Universitetin e Groningenit në Holandë. Kjo është përgjigjja shkencore për të gjithë konceptin e njohur si "lloj njeriu i mëngjesit" që varet nga ajo që quhet ritmi cirkadian. Midis orëve 23,7 dhe 24,7, ritmi përcakton se kur temperatura e trupit do të rritet para zgjimit, dhe kjo varet nga një numër faktorësh, të tilla si mosha dhe gjinia. Kjo shpjegon pse fëmijët e vegjël janë të zgjuar në 5 të mëngjesit, ndërsa adoleshentët nuk mund të zgjohen deri në mesditë, ndërsa shoku juaj është ndonjë lloj super heroi. Është e pamundur të ndryshosh kronotipin e trashëguar, por mund ta përmirësosh. Për shembull, drita ndikon kryesisht në orën e trupit. Mos flini me grila të lëshuara për t'u zgjuar më herët. Shkoni në shtrat më herët për tu zgjuar më herët. Magnezi do t'ju ndihmojë të përmirësoni cilësinë e gjumit dhe të pushoni vërtet për më pak orë.
 


A sjell qëndrimi pozitiv një ditë pozitive?
"Mendo pozitivisht" - këshilla që ne e themi lehtë, por nuk e zbatojmë. Dhe çfarë kur e dëgjojmë? Epo, së pari preferojmë të rrokullisim sytë, në vend që të përpiqemi seriozisht t'i kthejmë mendimet tona në plus. Por a do t'i vlente? Hulumtimi i botuar në The Journals Of Gerontology: Psychological Sciences" zbuloi: nëse e vetmja gjë që pret nga një ditë është që ajo ditë të jetë stresuese, padyshim që do të jesh më pak produktiv - pa marrë parasysh se çfarë rezulton të jetë në fund. Gjatë një periudhe dy javore, të anketuarit u përgjigjën pyetjeve në lidhje me nivelet e tyre të stresit dhe kryen detyra të kujtesës gjatë gjithë ditës. Studiuesit gjetën një lidhje midis prognozave të larta të stresit të dhëna nga subjektet dhe kujtesës së tyre të pakët gjatë ditës. Dhe kjo, nuk po flasim për pamundësinë për të kujtuar atë që ndodhi në episodin e fundit të serialit televiziv që po shikoni, por për kujtesën e dobët të punës që do t'ju sjellë rrëmujë në punë. Me fjalë të tjera: mendo pozitivisht për të vepruar në mënyrë produktive!
 
Dijeni këtë:
Duhet vetëm një natë pa gjumë për të nxitur humbjen e muskujve që mezi i keni fituar. Nga ana tjetër, pushimi mendor pas punës, siç është shfletimi i një reviste ose shoqërimi me fëmijë, do t'ju ndihmojë të bëni gjumë pa ndonjë problem. 

HIV është një virus që sulmon sistemin imunitar - mburoja e trupit kundër baktereve dhe viruseve me të cilat është në kontakt të vazhdueshëm. Konkretisht, virusi vret qelizat CD4, të cilat janë një lloj i qelizave imune të quajtura qeliza T. Ndërsa virusi HIV përparon me sulmin ndaj këtyre qelizave, trupi bëhet më i prekshëm ndaj llojeve të ndryshme të infeksioneve dhe sëmundjeve të rënda siç është kanceri.
HIV transmetohet përmes lëngjeve të trupit:
·      Gjakut
·      Spermës
·      Sekretimit vaginal
·      Qumështit të gjirit
HIV nuk transmetohet përmes ajrit ose ujit ose përmes kontaktit të zakonshëm. 
Nuk ka shërim për këtë gjendje gjatë gjithë jetës, megjithëse shkencëtarët nuk po heqin dorë nga kërkimi. Por me kujdesin e duhur mjekësor, përfshirë një trajtim të quajtur terapi antiretrovirale, është e mundur të kontrollohet dhe të jetohet me të. 
Pa trajtim, një person me HIV pozitiv mund të sëmuret edhe nga SIDA. Në atë fazë, sistemi imunitar është shumë i dobët për të luftuar sëmundjet dhe infeksionet e tjera. Një person me SIDA, i cili nuk merr ilaçe të përshtatshme, jeton mesatarisht 3 vjet. Me terapi antiretrovirale, virusi HIV menaxhohet lehtësisht dhe jetëgjatësia është pothuajse e njëjtë me atë të njerëzve që nuk do të vijnë kurrë në kontakt me të.

Nga viti 1987 deri në vitin 2019, 460 raste të HIV janë regjistruar në vendin tonë
 

Çfarë është SIDA?
Një sëmundje që zhvillohet tek njerëzit që janë HIV pozitivë. Në fakt, është faza më e përparuar e virusit HIV. Por një individ nuk ka domosdoshmërisht SIDA vetëm sepse ai ose ajo është HIV-pozitiv.
Siç u përmend, virusi HIV vret qelizat CD4. Njerëzit e shëndetshëm zakonisht kanë 500 deri në 1,500 qeliza të tilla për milimetër kub. Një person i infektuar me HIV qelizat CD4 e të cilit kanë rënë nën 200 për milimetër kub do të diagnostikohet me SIDA.
SIDA mund të diagnostikohet gjithashtu tek njerëzit që kanë HIV dhe gjithashtu kanë zhvilluar infeksione oportune ose kancer, të cilat janë shumë të rralla në njerëzit që janë HIV-negativë. Infeksioni oportunist, si pneumonia, e shfrytëzon këtë situatë delikate si virusin HIV, për të sulmuar trupin. 
Nëse nuk trajtohet, HIV mund të kalojë në SIDA brenda një dekade. Pacientët e patrajtuar me SIDA jetojnë mesatarisht 3 vjet, por koha shkurtohet nëse trupi ndërkohë has një sëmundje serioze oportune. Terapia antiretrovirale mund të parandalojë që virusi HIV të shkaktojë SIDA.
Por nëse SIDA zhvillohet, kjo do të thotë që imuniteti kompromentohet rëndë. Ai është aq i dobët sa nuk mund të luftojë as infeksionet më të dobëta. Njerëzit bëhen të prekshëm nga një sërë sëmundjesh si pneumonia, tuberkulozi, kanceri, meningjiti, infeksionet kërpudhore të gojës dhe fytit dhe shumë më tepër.
Jetëgjatësia e shkurtuar në rastet me SIDA të patrajtuar nuk është rezultat i drejtpërdrejtë i vetë sindromës, por është rezultat i sëmundjeve dhe komplikimeve që ndodhin për shkak të imunitetit të dobësuar.

404 (88%) janë meshkuj dhe 56 (12%) janë femra
 

HIV dhe SIDA: Cila është lidhja?
Për tu infektuar me SIDA, një person duhet të jetë i infektuar me HIV. Por të jesh HIV pozitiv nuk do të thotë domosdoshmërish se do të sëmuresh nga SIDA. 
Rastet me HIV përparojnë në tre faza:
·      1: Faza akute, javët e para pas infektimit
·      2: Vonesa klinike ose faza kronike
·      3: SIDA
Sa shpejt kalon një rast HIV në një fazë kronike ndryshon nga personi në person. Pa trajtim, mund të duhet deri në një dekadë përpara se të kalojë në SIDA. Me ilaçet e duhura, mund të zgjasë gjithë jetën.
Edhe pse nuk ka shërim për HIV, mund të jetohet me virusin normalisht. Nuk ka shërim për SIDA, por trajtimi mund të rrisë numrin e qelizave CD4 në një nivel që tregon se trupi nuk ka SIDA (200 ose më shumë, qelizat CD4 për mm kub). Terapia antiretrovirale është e mirë sepse ndihmon gjithashtu në luftimin e infeksioneve oportuniste.
 
Transmetimi i HIV-it: Mëso faktet!
Çdokush mund të infektohet me virusin HIV përmes lëngjeve trupore të paraqitura më lartë. Transmetohet nga personi në person përmes:
·      seks vagjinal ose anal
·      ndarjen e gjilpërave dhe mjeteve të tjera për injektimin e ilaçeve
·      ndarja e pajisjeve të tatuazheve pa u sterilizuar midis dy përdorimeve
·      gjatë shtatzënisë, lindjes, ushqyerjes me gji, nëna mund t'ia kalojë atë fëmijës
·      duke përtypur ushqimin e foshnjës para se ta jepni në gojë
Në teori është e mundur, por jashtëzakonisht e rrallë, që HIV të transmetohet përmes:
·       seksit oral (por vetëm nëse personi me HIV-pozitiv gjakoset nga qiellza)
·      Kafshimi nga personi me HIV pozitiv (vetëm nëse pështyma është me gjak ose ka plagë të hapura në zgavrën e gojës)
·      kontakti me lëkurën, plagët dhe gjakun e të infektuarit me HIV pozitiv
HIV nuk transmetohet përmes:
·      prekjes 
·      përqafimeve, mbajtjes për dore, puthjeve
·      ajrit ose ujit
·      ndarjes së ushqimit dhe pijeve
·      pështymës, lotëve, djersës, jashtëqitjes
·      ndarjes së tualetit, shtratit ose peshqirit
·      mushkonjave dhe insekteve të tjera
Është e rëndësishme të theksohet se një person me HIV pozitiv, i cili po trajtohet, por vazhdimisht është pa barrë virale, është praktikisht e pamundur të infektojë një tjetër.
 
Testet për zbulimin e HIV-it
Ekzistojnë disa opsione, disa japin rezultate të shpejta, disa marrin kohë, por i takon mjekut të vendosë se cili test është i përshtatshëm për rastin. Në parim, testet kryhen nga një test gjaku për të kontrolluar nëse ka paraqitje të antitrupave ose antigjeneve. Një antitrup është një përbërës proteinik që trupi e krijon vetëm në mënyrë që të luftojë infeksionin. Antigjeni, nga ana tjetër, është një pjesë integrale e virusit që aktivizon imunitetin. 

ÇKA NËNKUPTOHET ME PERIUDHËN HIV NË DRITARE?
Menjëherë pas kontaktit të parë me HIV, virusi fillon të shumohet në trup. Sistemi imunitar i të infektuarit u përgjigjet antigjeneve duke prodhuar antitrupa. 
Periudha kohore midis ekspozimit ndaj virusit dhe kohës që bëhet e dukshme përmes një testi gjaku quhet periudha e dritares. Shumica e njerëzve zhvillojnë antitrupa të dukshëm 23 deri 90 ditë pas infektimit.
Nëse një person testohet gjatë periudhës së dritares, ka të ngjarë të marrë një rezultat negativ. Por edhe në këtë periudhë ai është ngjitës/infektues për të tjerët. Prandaj, testi përsëritet pas një periudhe të caktuar (koha varet nga testi i përdorur më parë). Në ndërkohë, personi duhet të përdorë prezervativ për të parandaluar përhapjen e HIV.
 

104 njerëz vdiqën nga shkaqe të lidhura me HIV

Simptomat e hershme të HIV
Gjatë fazës akute, disa njerëz nuk shfaqin ndonjë simptomë ose thjesht nuk i shoqërojnë ata me HIV sepse ato i ngjajnë gripit ose virusit sezonal. Simptomat janë të ndryshueshme, mund të jenë të lehta ose të rënda, mund të shfaqen dhe zhduken, dhe mund të zgjasin me ditë ose javë.
Simptomat e hershme përfshijnë:
·      ethe
·      të ftohtë
·      nyjet imfatike te fryra
·      dhimbje të përgjithshme
·      skuqje të lëkurës
·      dhimbje të fytit
·      dhimbje koke
·      pështjellje
·      stomaku i trazuar

56% e rasteve janë te burrat që kanë kryer marrëdhënie seksuale me një burrë
 

Cilat janë simptomat e HIV?
Pas 1 deri në 2 muaj, HIV hyn në një fazë kronike që zgjat nga disa vjet në disa dekada. Disa njerëz nuk kanë simptoma në këtë fazë, ndërsa të tjerët kanë simptoma minimale ose atipike të tilla si:
·      dhimbje koke dhe dhimbje të tjera
·      nyjet limfatike te fryra
·      ethe të shpeshta
·      djersitje natën
·       lodhje 
·      pështjellje
·      të vjella
·      diarre
·      humbje peshe
·      skuqje të lëkurës
·      infeksione të shpeshta të gojës dhe fungale vaginale
·      pneumoni
Ashtu si në fazat e hershme, HIV transmetohet lehtë pavarësisht nga simptomat. Por një person nuk do ta dijë se ka HIV nëse nuk testohet. Testi nuk mbron vetëm të tjerët, mbani në mend se zbulimi i hershëm do të çojë shpejt në barna që do të ngadalësojnë plotësisht virusin. 
Nëse një person ka qenë i ekspozuar ndaj HIV, ai gjithashtu ka qenë i ekspozuar ndaj sëmundjeve të tjera seksualisht të transmetueshme si gonorrea, klamidia, sifilizi, trikomoniaza. Tek burrat, simptomat e sëmundjeve ngjitëse seksuale janë më të theksuara sepse ato janë të dukshme në organet gjenitale, ndryshe nga gratë. Por gratë reagojnë më shpejt dhe shkojnë te mjeku, ndryshe nga burrat. 

66% e rasteve me HIV pozitiv në 2019 diagnostikohen vonë (10% më shumë se 2018).

Cilat janë simptomat e SIDA-s?
SIDA ose Sindroma e Mungesës së Imunitetit të Fituar - një fazë në të cilën sistemi imunitar dobësohet sepse virusi HIV nuk është trajtuar për vite me rradhë. Njerëzit me HIV pozitiv gjithashtu do të zhvillojnë SIDA në rast të zbulimit të vonë të vetë virusit ose nëse e dinë që kanë HIV por nuk janë të këmbëngulës me terapinë. SIDA është gjithashtu e pashmangshme në rastet e HIV-it që janë rezistente ndaj terapisë antiretrovirale. 
Simptomat e SIDA-s janë si më poshtë:
·      ethe të shpeshta
·      nyje limfatike të fryra kronike, veçanërisht në sqetulla, qafë dhe ije
·      lodhje kronike
·      djersitje natën
·      njolla të errëta në lëkurë ose brenda gojës, hundës ose qepallat
·      plagë, njolla ose lezione në gojë dhe gjuhë, organet gjenitale ose anus
·      gunga, lezione ose skuqje të lëkurës
·      diarre e shpeshtë ose kronike
·      humbje e shpejtë e peshes
·      probleme neurologjike si problemet e përqendrimit, humbja e kujtesës dhe konfuzioni
·      ankth dhe depresion
 
FRYMËMARRJA KA NDIKIM
A punon truri juaj me kapacitet të plotë? E vetmja gjë që duhet të bëni është të merrni frymë. "Përqendrimi në frymëmarrje dhe ndjesitë e saj duket se lidhin zemrën me kokën", thotë Dr. Daniel Siegel, një profesor klinik në Universitetin e Kalifornisë dhe autor i "Aware": The Science And Practice Of Presence. "Kjo praktikë ul rrahjet e zemrës dhe ul nivelet e kortizolit, duke ju bërë të ndiheni më pak të stresuar".
 
2 BETA BLLOKER
Përqendrimi në të tashmen besohet se zvogëlon valët beta të trurit (ato që janë aktive ndërsa numëroni gjithçka që duhet të bëni). Por studiuesit norvegjezë që studiuan valët e trurit në njerëzit që meditojnë gjetën një prani më të lartë të valëve beta (që lidhen me të mësuarit, kujtesën dhe intuitën) dhe valëve alfa (që lidhen me krijimtarinë). Studimi, i cili përfshiu murgjit tibetianë, zbuloi gjithashtu valë gama të shoqëruara me një shkallë të lartë të vetëdijes. 
 
3 MATERIA GRI ËSHTË E RËNDËSISHME
Edhe pse truri është programuar të endet, bredhja e vazhdueshme e trurit shoqërohet me nivele më të ulëta të lumturisë. Studimet e trurit për njerëzit me vite përvojë meditimi zbulojnë më pak aktivitet në korteksin e cingulatit të pasëm - pjesa e trurit e lidhur me vetë-vëzhgimin dhe kontrollin kognitiv - duke zbuluar një aftësi më të madhe për t'u përqendruar në këtu dhe tani. Mos harroni, e tashmja është një dhuratë!
 
4 DOBITË E TRURIT
Është mirë të dimë se meditimi mund të stimulojë rritjen e trurit. Studimet tregojnë trashje të hipokampusit tek njerëzit që meditojnë vazhdimisht - pjesa e trurit përgjegjëse për nxënie, të kuptuarit dhe kujtesën. Rritja u vu re gjithashtu në korteksin cerebral, e cila çon në përpunimin më të shpejtë mendor të informacioneve dhe në kujtesë më të mirë. 
 
5 MBROJTËS I QELIZAVE
Përveç pretendimeve se parandalon sëmundjen e Alzheimerit, meditimi i rregullt përmirëson imunitetin dhe shëndetin e përgjithshëm kardiovaskular. "Meditimi përmirëson shëndetin dhe jetën e qelizave duke stimuluar enzimën telomerazë - ajo riparon dhe mban përfundimet kromozomale", thotë Dr. Siegel. 
Në sezonin e sallatës ruse dhe kifleve, nuk është për t'u habitur nëse shtoni disa kilogramë shtesë. Ky është kuptimi i festave, apo jo? Ajo që ne duam t'ju mësojmë është qasja me të cilin do të tentoni të rregulloni dëmin. Vuatja urie ose detoksifikimi me çaj (mënyra moderne e urisë) nuk është një zgjidhje! Në një kohë kur ka kaq shumë ushqime të shëndetshëm dhe me pak kalori në treg, injorimi i tyre do të vinte si një kërcënim i vetëdijshëm për shëndetin. 
 
Si reagon trupi ndaj urisë?
Trupi është në gjendje të njohë peshën e shëndetshme që i duhet ta arrij dhe deri ku mund të shkojë. Nëse shkurtoni kaloritë ndjeshëm, gjëja e parë që rebelohet është stomaku - dhe të tjerët do të jenë në gjendje të dëgjojnë kërcitjen e tij. Së dyti do të rebelohen hormonet - si korrierë biologjikë të mesazheve në trup, kësaj here, mendimi i tyre do të shprehet qartë dhe me zë të lartë. "Nëse zvogëloni ndjeshëm marrjen e ushqimit, sistemi endokrin do të sinjalizojë në mënyrë që ta ruaj peshë e komprometuar trupore", shpjegon Pria Tu (Priya Tew), një dietologe në Hampshir, Angli. Gjegjësisht, niveli i hormoneve që ulin oreksin (leptin) do të ulet, dhe niveli i hormoneve që stimulojnë oreksin (grelin) do të rritet. "Do të jetë një përparësi për trupin të mbrojë veten nga uria duke u përpjekur të grumbullojë rezerva yndyre," thotë Tu. Në kushtet e urisë, trupi bën gjithçka që ka në fuqinë e tij për të kursyer energji, ai do të djegë më pak kalori edhe kur kryen aktivitete të përditshme si qëndrimi në këmbë, ecja ose tretja. 

PËRFUNDIMÇdo përpjekje për vuatje uri do t'ju kushtojë më shumë rezerva yndyre, uri të padurueshme dhe metabolizëm të ngadaltë - gjë që mund të zgjasë me muaj apo edhe vite. 
 
Uria do t'ju bëjë të palumtur
Ai që ndonjëherë e ka dënuar veten me sallatë ndërsa të gjithë kënaqen duke shijuar begatitë e tryezës së pasur festive, mund të përshkruajë më së miri ndjenjat depresive me të cilat është përballur. Nuk janë vetëm luhatjet fizike me të cilat përballen ata që vuajnë urie. Një studim epokal i kryer 70 vjet më parë ende ofron zbulime koncize dhe të rëndësishme në lidhje me pasojat mendore, fizike dhe sociale të ngrënies së kufizuar. Kujtojmë: studiuesit analizuan zakonet normale të ngrënies së 32 burrave, të moshës midis 21 dhe 33 vjeç, për një periudhë prej 3 muajsh. Pastaj, me vetëdije, u detyruan të vuajnë urie për 6 muaj, dhe pas kësaj, ata iu nënshtruan 3 muaj rehabilitimi. Rezultatet fizike në periudhën gjashtëmujore ishin padyshim dramatike - të anketuarit humbën pothuajse 25% të peshës së tyre trupore dhe 30% të forcës së tyre muskulore. Por ajo që shqetësoi më shumë studiuesit ishin ndryshimet emocionale me të cilat u përballën. Të gjithë burrat e përfshirë në studim iu nënshtruan depresionit, ndryshimeve të humorit, stresit dhe nervozizmit. Kapaciteti i tyre mendor për shumë detyra u zvogëlua veçanërisht sepse ishin të preokupuar duke menduar për ushqim. Burrat nuk qeshnin më, rrallë bisedonin dhe humbën ndjenjën e humorit. Edhe pas pajtimit me ushqimin, disa prej tyre ende luftuan me efektet anësore negative psikologjike. 

PËRFUNDIMLumturia vjen nga stomaku!
 
Fotografija më e madhe
Të jetosh me ushqyerje minimale është e rrezikshme për shëndetin, por çka ndodh në lidhje me argumentimin se ulja e kalorive mund të sjellë shëndet? Çfarë thotë ekipi hulumtues në Universitetin e Oksfordit për këtë? Pasi pjesëmarrësit në studim konsumuan kryesisht vetëm milkshejkë, supë, çokollatë nutritive, për një periudhë prej 8 javësh, ata humbën 10% të peshës së tyre trupore. Kjo qasje kufizuese ka inkurajuar njerëzit me zakone të këqija të adoptojnë shprehi tjera të reja, shpjegon udhëheqësja e studimit Dr Susan Jeb. Fakti kryesor që nuk e dini: studimi i Oksfordit përfshiu të anketuar që luftonin me peshën e tepërt. "Unë i këshilloj njerëzit të mbështeten në masa kufizuese vetëm nëse kanë plus 30 kilogramë ", thotë Jeb. Me përjashtim të rasteve kur keni një problem serioz në peshë dhe po luftoni për të adaptuar zakone të shëndetshme (ushqeheni shëndetshëm, ushtroni rregullisht, kujdesuni për veten) në çdo rast tjetër, dietat e shpejta nuk janë për ju! Nga ana tjetër, kufiri është i hollë, vuajtja urie e cila supozohej se do të sillte rezultate të shpejta mund të kalojë në çrregullim. Dr Joana Silver, nga Spitali Notingale në Londër, ju këshillon të rishqyrtohet se si dieta juaj ju bën të ndiheni dhe të silleni. "Refuzimi i një ftese për darkë sepse doni kohë për veten tuaj është mirë, por nëse refuzoni një takim vetëm që të mos rrethoheni nga ushqimi, kjo është tashmë shqetësuese", thotë Silver. Një metodë më e mirë është të përqendroheni në qëllime të arritshme dhe zakone të ekuilibruara të ngrënies. Po, do t'ju duhet dy herë më shumë kohë për të arritur qëllimin e dëshiruar, por ndryshimet do të jenë të përhershme. 
 
PËRFUNDIMNëse mashtroni sistemin, trupi, mendja dhe rezultatet do të pësojnë. Luaj sipas rregullave dhe ndryshimet do të zgjasin me vite. 

Stërvituni me masë
Trupi kundërshton stërvitjen e tepruar po aq sa urinë e tepruar. Në rast djersitjeje intensive për më shumë se një orë, trupi sekreton kortizol. Nëse nivelet e kortizolit mbeten të larta, trupi do të prodhojë glukozë të tepërt. Problemi është se e gjithë ai kortizol që çlirohet do të shtypë insulinën, hormonin përgjegjës për shndërrimin e glukozës në gjak në energji. Përkthimi: Qelizat do të qëndrojnë të uritura dhe vazhdimisht dërgojnë sinjale për ndihmë në trurin tuaj - në praktikë - ju do të hani gjithçka para jush! 
 
Patate të ëmbla apo të zakonshme?
Pëse jo të dyja? Por nëse ju intereson cili produkt kryeson për sa i përket vlerave ushqyese, atëherë patatja e ëmbël është në një avantazh të vogël. Ata janë me vlerë të njëtë kur bëhet fjalë për vitaminën B6 dhe hekurin, sipas analizës së Jo Hollington - dietolog dhe themelues i Nutrition Me. Patatja e zakonshme ka një avantazh për sa i përket vitaminës C dhe numrit të kalorive (146 kalori në 170 g krahasuar me 130 kalori), por patatja e ëmbël përmban plus vitaminë A. Fibrat në lëvozhgën e patates së ëmbël janë provë se ajo ka një indeks glicemik më të ulët, gjë që e bën atë një furnizues të shkëlqyeshëm të energjisë me lirim të ngadaltë. Kjo është e vërtetë pa marrë parasysh se sa dhe si e gatuani atë.
 
A kam nevojë vërtet për krem gjatë ditës dhe natës?
Po, sepse lëkura ka nevojë për një larmi përbërësish aktivë gjatë natës dhe ditës. Kremi i ditës duhet të përmbajë SPF dhe antioksidantë që do të luftojnë ndotësit dhe do të kontrollojnë skuqjen. Kremi i natës duhet të trajtoj problemet me të cilat përballet lëkura si thatësia, njollat e errëta, shenjat e plakjes.
 
A është lodhja reale?
Një gjë është e sigurt, lodhja mund t’ju lërë pa gjumë! Lodhja ndodh kur trupi dhe mendja nuk janë të sinkronizuara: ju jeni të rraskapitur mendërisht, por fizikisht, trupi nuk është aq i lodhur sa të bjerë në gjumë. Ushtrimet mund të ndihmojnë, sepse në këtë mënyrë trupi do të heqë qafe adrenalinën e akumuluar gjatë ditës stresuese duke sekretuar adenozinë. Në këtë mënyrë, ju në të vërtetë do të ndihmoni që melatonina (hormoni përgjegjës për gjumin) të jetë më efektiv. Harrojeni idenë e një gote verë, alkooli rrezikon gjumin e thellë. 
 
 
Thjerrëza të kuqe, kafe apo jeshile?
Cilado që të jetë më e shijshmja për ju, mjafton të jenë thjerrëza (lente). Studimet e fundit thonë se mjafton që një gjysmë pjate me oriz të zëvendësohet me thjerrëza (lente) për të ulur sheqerin në gjak për 20%. Ky perime, i cili është jashtëzakonisht i pasur me fibra dhe proteina, ngadalëson tretjen dhe lirimin e sheqerit, duke ju bërë të ngopur për një kohë më të gjatë dhe duke ulur rrezikun nga diabeti. 
 
Pse kam nevojë për ushqim me më shumë kalori në dimër?
Fajin e kanë hormonet! Ata ndikohen fuqimisht nga rrezet e diellit, kështu që posa të fillojë të errësohet, niveli i serotoninës (hormoni përgjegjës për lumturinë) fillon të bjerë. Konsumimi i ushqimeve të pasura me karbohidrate stimulon sekretimin e tij. Në mënyrë të veçantë, karbohidratet stimulojnë sekretimin e insulinës, e cila nga ana tjetër shndërron aminoacidin triptofan në serotonin. Për këto arsye, njeriu në mënyrë të pavetëdijshme përpiqet të kthej humorin përmes ushqimit. Dhe tani që e dini, zgjidhni karbohidratet me drithëra integral, kurse orizi të jetë ngjyrë kafeje - tretja merr më shumë kohë, ndërsa sekretimi i glukozës në gjak zhvillohet në mënyrë më të barabartë. Në këtë mënyrë nuk do të përballeni me një rritje të papritur të sheqerit në gjak dhe do të përfitoni nga lirimi i ngadaltë i energjisë. 
 
 
Dush i ftohtë ose banjë e nxehtë - çfarë është më mirë pas stërvitjes?
Varet nga stërvitja?! Nëse keni bërë ushtrime të qëndrueshmërisë, themi një maratonë, atëherë banja me avull është e shkëlqyeshme që muskujt e rraskapitur të rimarrin forcën e tyre. Nëse keni pika të dobëta që ju tradhtojnë gjatë stërvitjes, për shembull, tendinat ose beli, një kompresë e ngrohtë do të përmirësonte qarkullimin. Por për parandalimin e menjëhershëm të dhimbjes, pickimit, dridhjes në pikat e dobëta, vendosni një paketë akulli për të parandaluar ënjtjen ose mpirjen- veçanërisht në gjunjë, ijë, nyje. Sapo e keni mbaruar stërvitjen kros fit ose keni vrapuar sprint (vrap i shpejtë)? Mund të bëni një dush të ftohtë. Gjatë stërvitjes intensive dhe afatshkurtër, uji i ftohtë rregullon drejtimin e gjakut në qendër të trupit dhe kështu bëhet ngrohja e organeve. Pasi të keni dalë nga dushi, gjaku shumë shpejtë do të kthehet tek ekstremitetet që t'i mjekoj dhe t'i çlodh të njëjtët. Për dush të ftohtë duhen maksimalisht 15 minuta, të ndara në intervale prej 3 minuta.
 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin