Ова е книга со порака, порака која е наведена во насловот и честопати низ целата книга. Ќе научите како да ги смирите своите фрустрации и како да го замените своето фрустрирачко однесување со мотивирачко и со позитивно дејствување. Освен ова, ќе прочитате и за психолошките концепти на мотивацијата, проблемите со однесувањата кај децата, наградата и казната во социјализацијата, методот за контрола во однесувањето и др. Ќе бидете инспирирани да го замените бесцелното однесување со суштински промени со кои ќе станете најдобра верзија на себе.
 
Филм кој влегува во жанрот на драми, но она што го прави задолжителен за гледање е реалната тематика со која многумина се соочуваат. Тој е стар и изнемоштен, но и покрај тоа одбива секаква помош од ќерка си. Обидувајќи се да најде смисла во околностите кои се менуваат под влијание на староста, тој почнува да се сомнева во љубовта на блиските,па дури и во себеси и во сопствениот разум. Главната улога ја толкува талентираниот Anthony Hopkins. 
Неверојатна серија од осум епизоди кои ќе ви ја прикажат вистинската слика за животот и одгледувањето на големите мачки во подземјето. Ривалството помеѓу ексцентричните одгледувачи на разните видови мачки ќе го достигне врвот откако еден од одгледувачите и сопственик на зоолошка, Joe Exotic, ќе изврши нарачано убиство.
Одлична драма-трилер што ќе го зароби вашето внимание. Серијата е работена според најпродаваниот роман на „Њујорк Тајмс“ во 2012-та на авторот Вилијам Лендеј. Ова е приказна за еден почитуван јавен обвинител(Chris Evans), неговата прекрасна сопруга(Michelle Dockery)и нивниот синJacob (Jaeden Martell).Животот на ова среќно семејство ќе тргне по надолна линија откако во малиот град ќе се случи грозоморно убиство. Жртвата? Еден од соучениците на Jacob. Осомничен? Токму тој – Jacob. Интересно е тоа што серијата не дава јасен приказ дали Jacobго извршил убиството или не. 
Кога првпат забележавте дека вашето дете се однесува невообичаено, одлучивте да почекате и да видите дали ќе се повтори. Можеби и си помисливте: „Сигурно е само фаза што ќе помине наскоро.“ Но, однесувањето се повтори, одново и одново и одново. Во моментов можеби се прашувате: Дали се работи за аутизам? Доста се прашувате! Најголема услуга ќе си направите себеси, на детето, на целото семејство, доколку побарате одговори кај матичниот лекар наместо кај д-р Гугл. 

Децата со аутизам можат да имаат квалитетен и исполнет живот доколку им се пружи соодветна поддршка, навреме! 
 
ШТО Е АУТИЗАМ? 
Под аутизам се подразбира спектар на невролошки нарушувања чии симптоми се јавуваат во првите три години од животот на децата. Поголемиот број аутистични деца изгледаат како нивните врсници, но се однесуваат и комуницираат на начин кој делува различно во однос на другите. Во интеракција со другите, тие одговараат на неочекуван начин или воопшто не одговараат, бидејќи имаат проблем да разберат што мислат и чувствуваат другите луѓе. Тоа им ја отежнува експресијата, без разлика дали станува збор за комуникација со зборови, гестови, фацијални експресии или допир.
Аутизмот се јавува во различен облик и ниво на изразеност. Некои индивидуи развиваат типични способности во однос на говорот и јазикот и развиваат исклучителни вештини (несекојдневен талент за сликање, музика, математика, меморија), но се борат со трајни социјални разлики и разлики во однесувањето. Други, се соочуваат со предизвици при секојдневната комуникација и однесување – тантруми, повторливи однесувања, агресија и себеповредување. Добрата вест е што соодветната терапија обезбедува подобрување. Затоа, не негирајте го проблемот, туку делувајте!
 

Околу дванаесет илјади луѓе кај нас страдаат од аутизам, но официјален регистар сѐ уште немаме

СИМПТОМИ
Симптомите на аутизам најчесто се појавуваат пред детето да наполни три години, но некои деца покажуваат знаци од раѓање.
·      Не воспоставуваат контакт со очи
·      Имаат ограничен број интереси или интензивен интерес за одредени теми
·      Повторуваат одредена активност одново и одново, како повторување зборови или фрази, лулање напред и назад или играње со рачката од врата
·      Чувствителни се на звуци, допири, мириси или глетки кои се сосем обични за околината
·      Не покажуваат интерес за контакт со другите, а уште помалку слушаат што тие зборуваат
·      Не гледаат во нештата што им ги покажуваат другите луѓе
·      Не сакаат да бидат држени в раце или прегрнувани
·      Имаат проблеми со разбирање или користење на говор, гестови, фацијални експресии или тон на гласот
·      Зборуваат со рамен, певлив или роботски глас
·      Имаат проблем да се приспособат и на најмали промени во рутината
Некои деца со аутизам имаат и напади, но тие најчесто настапуваат во периодот на адолесценција.
 

Еден човек на 166 има аутизам, според светските статистики
 


АУТИСТИЧЕН СПЕКТАР НА РАСТРОЈСТВА
Порано, овие типови беа дефинирани како одделни состојби. Денес, сите спаѓаат во рангот на аутизам. Тука спаѓаат:
1.    Аспергеров синдром– овие деца немаат проблем со јазикот, всушност, тие имаат просечни и натпросечни резултати на тестовите по интелигенција. Но, имаат проблеми со социјализација и покажуваат ограничен спектар на интереси.
2.    Аутизам – ова е состојбата на која најчесто луѓето мислат кога ќе се спомене зборот „аутизам“. Терминот се однесува на проблеми со социјални интеракции, комуникација и игра кај деца помали од три години.
3.    Детско дезинтегративно нарушување– овие деца покажуваат типичен развој најмалку две години, а потоа губат некои или поголем дел од своите комуникациски и социјални вештини.
4.    Первазивно развојно нарушување (или нетипичен аутизам) – овој термин најчесто се користи за да се опише состојбата во која детето покажува одредени аутистични однесувања, како задоцнети социјални и комуникациски вештини, но не спаѓа во друга категорија.
 
ПРИЧИНИТЕЛИ
Не се познати! Една веројатност е дисфункционалност на делот од мозокот одговорен за процесирање на јазикот и интерпретација на сетилните дразби. 
Аутизмот е четирипати почест кај момчињата отколку кај девојчињата. Болеста не бира по раса, етничка припадност или социјално потекло. Семејниот приход, животниот стил или нивото на образование не влијаат на ризикот од аутизам кај детето.
Ако аутизмот се пренесува во семејството, одредени комбинации на гени можат да го зголемат ризикот на детето.
Дете на постар родител има поголем ризик од аутизам.
Бремените жени кои консумирале одредени лекови или штетни супстанции како алкохол или лекови против напади, е поверојатно да имаат аутистични деца. Други ризик фактори се дијабетес и вишок килограми кај мајките. 
Не постојат докази дека вакцинацијата предизвикува аутизам. 

СКРИНИНГ И ДИЈАГНОЗА
Навистина е тешко да се дојде до конечна и сигурна дијагноза. Во секој случај, при прегледот, докторот се фокусира на развојот и на однесувањето. Кај децата, дијагностицирањето најчесто се одвива во две фази:
При развојниот скрининг, докторот анализира дали детето тековно ги совладува основните вештини како учење, зборување, однесување, движење. Експертите сугерираат дека децата треба да бидат проверувани за какви било развојни доцнења при редовните контроли на 9, 18, 24 и 30 месеци. Специјалната рутинска контрола за аутизам треба да се направи на 18 и 24 месеци. 
Ако детето покажува каков било проблем при првиот скрининг, докторот упатува на комплетна евалуација. Тука се можни тестови за слух, вид, па дури и генетски тестирања. Во оваа фаза, детето ќе го преземе специјалист за аутизам или детски психолог. 
Ако на детето не му е дијагностициран аутизам до третата година, но тоа продолжи со манифестација на невообичаено однесување во текот на адолесценцијата и подоцна во животот, појдете на доктор.
 
ТРЕТМАН
Не постои лек за аутизам, но раниот третман прави огромна разлика во развојот на аутистичното дете. Што поскоро се работи со него, толку повеќе ќе се искористат неговите капацитети. 
Од друга страна, она што делува на еден не мора да значи дека делува на друг. Докторот треба да скрои третман за вас или за вашето дете. Двата главни типа на третмани се: 
Бихевиорална и комуникациска терапија за да помогне со структурата и организацијата. Применетата бихевиорална анализа промовира позитивно однесување, обесхрабрувајќи го негативното. Терапијата која има за цел да го ангажира аутистичното дете, ќе му помогне да совлада низа вештини како облекување, јадење и интеракција со луѓе. Терапијата за говор ги подобрува комуникациските вештини, додека онаа за сензорна интеграција им се наоѓа на оние кои имаат проблем кога некој ќе ги допре или ако се чувствителни на одреден тип звуци и глетки.
Лекарства се применуваат за да се контролираат одредени симптоми, доколку се присутни, како проблеми со внимание и концентрација, хиперактивност или анксиозност. 
Разговарајте со вашиот доктор пред да се обидете со каква било промена, како посебен начин на исхрана. 

Четирипати повеќе од аутизам страдаат машките деца во однос на женските

 
Доењето е најкорисен метод за нормален раст и развиток на детето. Но, речиси 2 од 3 деца не уживаат во ексклузивно доење во текот на препорачаните 6 месеци– ваквиот рејтинг не се подобрил цели две декади, тврди СЗО. 
Одлуката, дали бебето ќе биде доено или ќе го стартува животот со адаптирано млеко, е личен избор на мајката – нешто за кое не треба да се коментира, туку мирно и културно да се прифати и почитува. 
Но, бидејќи е во пораст бројот на жени кои одбиваат да дојат, одлучивме оваа статија да ја посветиме на научно докажаните бенефиции од доењето и да ги срушиме оние модерни уверувања дека доењето е тешко, комплицирано и го бираат помалку образованите жени. 


Само 41 % од бебињата помали од 6 месеци се на ексклузивно доење.
 

БЕНЕФИЦИИ ОД ДОЕЊЕ ЗА БЕБЕТО
 
1. Мајчиното млеко обезбедува идеална порција хранливи материи
Мајчиното млеко содржи сѐ што му е потребно на бебето во првите 6 месеци и тоа во соодветни количини. Неговиот состав се менува во согласност со потребите на бебето, особено во првиот месец.
Првите денови по породувањето, градите продуцираат густа и жолтеникава течност наречена колострум. Колострумот изобилува со протеини и низа хранливи материи - чудотворна храна која не може да ја замени ниту една формула.
Колострумот е идеално стартно млеко за бебето, бидејќи помага да се развие незрелиот дигестивен систем на новороденчето. После неколку дена, градите почнуваат да создаваат поголеми количини млеко - следејќи го растот на бебешкото стомаче.
Единствено нешто што недостасува во оваа чудотворна напивка е витаминот Д и затоа се препорачува суплемент во вид на капки.

2. Мајчиното млеко содржи важни антитела
Мајчиното млеко изобилува со антитела кои му помагаат на бебето да се избори со вирусите и бактериите – клучно во раните, нежни месеци. Ова особено важи за колострумот кој содржи високи дози на имуноглобулин А и низа други антитела. Штом мајката дојде во контакт со вирус или бактерија, нејзиниот организам создава антитела кои одат во млекото, а преку млекото стасуваат до бебето. Ова е принципот по кој се креира почетниот имунитет на малечкото. Имуноглобулинот А го штити бебето од разболување, така што креира заштитен слој во неговото носе, грло  и дигестивен систем.

3. Доењето го намалува ризикот од болести
Станува збор за цела една листа болести како:
·      Инфекции на средно уво, синуси и грло и откако бебето ќе порасне. 
·      Инфекции на респираторниот тракт и гастроинтестинални акутни заболувања.
·       Настинки, особено при ексклузивно доење 6 месеци.
·      Синдром на ненадејна детска смрт.
·       Алергиски заболувања како астма, атопичен дерматит и егзема.
·      Цревни заболувања како Кронова болест и улцерозен колитис. 
·      Дијабетес1и 2.
·       Детска леукемија.


Над 820 000 деца можат да бидат спасени секоја година, ако сите деца од 0-23 месеци се оптимално доени.
 

4. Мајчиното млеко обезбедува здрава телесна тежина 
Доењето го намалува ризикот од детска гојазност. Една студија покажала дека доењето, не подолго од 4 месеци, ги намалува шансите бебето прекумерно да ја накачи телесната тежина. Истражувачите сугерираат дека ова се должи на различните бактерии во стомакот - бебињата на мајчино млеко имаат повеќе корисни бактерии. Исто така, кај нив се забележува повеќе лептин, за разлика од бебињата кои се хранат со адаптирано млеко. Лептинот е клучен хормон за регулирање на гладот и масните резерви.
Доените бебиња сами регулираат колку јадат - тие цицаат додека да го задоволат гладот. На овој начин, создаваат здрави навики уште од најмала возраст.

5. Доењето ги прави децата попаметни
Некои студии сугерираат дека има разлика во развојот на мозокот помеѓу децата на мајчино млеко и оние на адаптирано. Разликата најверојатно се должи на физичкиот контакт, контактот со очи, самата интимност на чинот на доење и ,секако, на хранливите материи. 
Студиите индицираат дека доените деца се поинтелигентни и помала е веројатноста да имаат проблеми со однесувањето или да имаат потешкотии со учењето кога ќе пораснат. Сепак, најзабележливи ефекти се забележани кај предвремено родени деца, кои имаат поголем ризик од развојни проблеми. 
Истражувањата јасно покажуваат дека доењето има значајни и долгорочни ефекти врз развојот на мозокот кај бебињата.
 
Глобално, 3 од 5 бебиња не се доени во првите часови од нивниот живот. 


 
 
БЕНЕФИЦИИ ОД ДОЕЊЕ ЗА МАЈКАТА
 
6. Доењето го забрзува намалувањето на телесната тежина
И додека некои жени ја зголемуваат својата телесна тежина додека дојдат, има и такви кои слабеат без никаков труд. При доење секако се согоруваат калории, а после 3 месечна лактација ќе забележите зголемено согорување на мастите во споредба со мајките кои не дојат. Но, да бидеме реални, разликата не е многу голема.

7. Доењето ги поттикнува контракциите на матката
Во текот на бременоста, матката расте – од големина на круша, стасува колку лубеница – пополнувајќи го речиси целиот простор на абдоменот. 
После породувањето, матката поминува низ процес наречен инволуција или враќање во нејзината оригинална големина. Окститоцинот, хормонот кој се покачува во текот на бременоста, го води целиот овој процес. Телото лачи големи дози на окситоцин во текот на породувањето со цел да го олесни самиот чин, но истовремено и да го редуцира крвавењето. Тој помага и да се поврзете со своето малечко. 
Окститоцинот се покачува и во текот на доењето, овие зголемени дози се во служба и на матката, под нивно дејство таа контрахира, постепено враќајќи си ја својата големина. Студиите покажуваат дека мајките кои дојат, генерално, помалку крвават после породување и ја забрзуваат иволуцијата на матката.

8. Мајките кои дојат имаат помал ризик од депресија
Постпородилната депресија е тип на депресија која се развива веднаш после породувањето. Жените кои дојат имаат помали шанси да развијат постпородилна депресија, во споредба со мајките кои не дојат, се вели во една студија од 2012. 
Од друга страна, оние кои страдаат од постпородилна депресија веднаш после породување, имаат потешкотии да дојат или дојат краток период. Затоа, ако забележите какви било симптоми, појдете на доктор што побрзо, за да не се случи во меѓувреме да останете без млеко.

9. Доењето ги намалува ризиците од болести
По сѐ изгледа доењето нуди долготрајна заштита од рак и низа други заболувања. Целокупното време посветено на доење се поврзува со намалување на ризикот од рак на гради и јајчници. Жените кои дојат имаат намален ризик да заболат од:
·      Висок крвен притисок.
·      Артритис. 
·      Покачување на масти во крвта.
·      Срцеви заболувања.
·      Дијабетес тип 2.
 
10. Доењето го одложува менструалниот циклус
Доењето ја паузира овулацијата и менструацијата. Тоа е начин на кој природата се грижи за женското тело, оставајќи му простор да закрепне, а плус и да обезбеди пауза меѓу две бремености. Оваа промена е навистина добредојдена за тазе мајките кои одеднаш имаат премногу обврски и грижи. Но, имајте на ум – доењето не ве штити од забременување!

11. Доењето ќе ви заштеди време и пари
Доењето нема да ве чини ни денар, добро, освен што ќе треба да набавите пумпа за измолзување и да се храните здраво. Ако одлучите да доите, нема да треба да:
·      Купувате адаптирано млеко.
·      Да водите сметка колку млеко му давате на бебето.
·      Да ги миете и стерилизирате шишињата.
·      Да подготвувате млеко сред ноќ.
·      Да смислувате стратегии како да го загреете млекото кога сте излезени.
Млекото што го произведуваат градите е спремно за консумирање во кое било време и на кое било место!
 
 
 
Пуканки и целото семејство собрано на куппред ТВ е секогаш добра идеја, особено во зима. Токму затоа, ви го препорачуваме овој фамилијарен авантуристички филм за легендарниот д-р Џон Дулитл. Откако ќе стане вдовец, познатиот доктор ќе му се скрие на светот и единствено ќе комуницира со своите егзотични животни. Но, откако младата кралица Викторија ќе се разболи, тој заедно со своите крзнени пријатели ќе замине на митскиот остров во потрага по лек. Во 2020, привилегијата да го толкува ликот на ексцентричниот доктор му припадна на шармантниот Роберт Дауни Џуниор. 
ВНЕСЕТЕ ПОЗИТИВНА АТМОСФЕРА ВО ДОМОТ ПРЕКУ АКТИВНОСТИ ВО КОИ ЌЕ ГИ ВКЛУЧИТЕ ДЕЦАТА.


1. На YouTube, побарајте некое од видеата на #thedadlab – интересни се и поучни, особено експериментите со вода. Вклучете го детето во процесот на изработка.
 
 
 
2. Додека сте на прошетка со децата или внуците, дајте им задача да собираат суви листови. Погрижете се тие да бидат од некоја чиста лединка или едноставно измијте ги дома. Искористете ги листовите за да изработите различни животинки како на фотографијата.
 
 
3. Научете ги најмалите дека рачните изработки имаат непроценлива вредност, особено кога се изработени со природни материјали. Шишарките се одличен мо­ тив за да изработите ново­ годишни украси, зарем не?
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.