Потребни состојки:
250 г интегрално брашно
200 г бело брашно
1 ќесичка сув квасец
150 мл топла вода
50 мл сончогледово масло
½ лажичка сол
прстофат шеќер
50 г сусам

За декорација:
Мед и топла вода
200 г микс од сусам, ким и ленено семе

Подготовка:
Растопете го квасецот во топла вода, додадете ги состојките и мешајте додека е возможно, па почнете да месите. Тестото не треба да втасува, туку веднаш поделете го на 10 топчиња од кои ќе формирате ѓевреци. Растворете го медот во топла вода со која ќе го премачкате секое ѓеврече, а одозгора наросете ги со миксот семиња. Печете ги ѓевреците во плех, обложен со хартија, на 200 степени додека да поруменат. 
Потребни состојки:
1 парче пилешки стек
1 кафена лажица хималајска сол
1 кафена лажица цејлонски цимет
½ кафена лажица бибер
прстофат кајенски пипер
прстофат лук во прав
¼ кафена лажица ѓумбир во прав
1 лажица оцет „Балсамико“
1 лажица стопено кокосово масло (за печење)
 
Подготовка:
Соединете ги состојките и убаво промешајте ги. Пилешките гради избоцкајте ги со нож за полесно да ги примат состојките, а потоа прелијте ги со маринадата. Месото треба да отстои во ладилник околу 2 часа. Премачкајте го плехот со кокосово масло, ставете го месото и печете го поклопено околу 90 минути на 200 степени. По 60 минути, извадете го, пропрскајте го со вода и допечете го. Послужете со освежителна и лесна салата. 
Потребни состојки:
100 г тофу
5-10 кељ (во зависност од вашиот вкус)
1 морков
2 лажици киноа
хималајска сол
куркума

Подготовка:
Исечкајте го тофуто на коцки, кељот на половинки, а морковот на кругови. Киноата варете ја во 2 чаши вода. По неколку минути, додајте ги морковот и тофуто. По десетина минути, додадете го и кељот, гответе на тивок оган додека омекне. Зачинете пред крај.
Потребни состојки:
200 г лешници
4 лажици стопено кокосово масло
4 лажици јаворов сируп
1 кафена лажица екстракт од ванила
прстофат сол
35 г какао
Состојки за крем:
200 г индиски ореви
100 мл вода
60 г стопено кокосово масло
прстофат сол
130 г агаве сируп
2 лажици какао 

Подготовка:
Лешниците потпечете ги во рерна за да им го засилите вкусот (10 мин. на 170 степени). Откако ќе се изладат, додадете ги останатите состојки и миксирајте додека да се соединат. Смесата натапкајте ја во калап и ставете ја во ладилник. Индиските ореви омекнете ги варејќи ги во вода 10 минути. Блендирајте ги состојките за кремот додека да добиете глатка текстура, додајте агаве сируп по потреба. Сипете го кремот врз подлогата и оставете ја тортата во ладилник да преноќи
Потребни состојки:
1 лажица куркума во прав
120 мл вода
2-3 кафени лажици ситно сечкан ѓумбир
350 мл оризово млеко
малку јаворов сируп
1 кафена лажица екстра девствено кокосово масло
 
Подготовка: 
Во огноотпорен сад, промешајте ги куркумата, водата и ѓумбирот и гответе ги на тивок оган сѐ додека не добиете кашеста смеса. Сипете ги млекото, претходно оладената паста од куркума, јаворовиот сируп, маслото, и зачинете со цимет. Варете го состојките на тивок оган непрекинато мешајќи околу 2 минути. 
Потребни состојки:
500 мл млеко
100 г овесни снегулки
1 чаша ситно сечкани малини 
2 полни лажички кокосово брашно
2 лажички јаворов сируп или мед
малини 
кокос 

Подготовка: 
Ставете го млекото на силен оган да зоврие, па додадете ги овесните снегулки, намалете ја температурата и повремено мешајте. Малку пред крај, додадете ги сечканите малини, кокосовото брашно и јаворовиот сируп. Убаво промешајте. Штом кашата се згусне, тргнете ја од оган. Кога убаво ќе се излади, додадете цели малини и поросете со кокос. 
Потребни состојки:
200 мл врела вода
100 мл кускус
малку вегета
0,5 кг брокола
4 компира
2 моркова
1 главица кромид
зачини: сол, црн пипер, мешан зачин „Вегета“, магдонос
2 лажици пармезан
1 јајце
2 лажици лебни трошки, по потреба

Состојки за сос:
200 мл павлака
150 мл јогурт
копар и сол, по вкус

Подготовка:
Прелијте го кускусот со врела вода во која ќе додадете малку мешан зачин и оставете го 10 минути, промешајте и исцедете го вишокот вода. Прво, сварете ја броколата во солена вода, а потоа морковот и компирот. Исцедете ги и ставете ги во длабок сад. Кромидот исечкајте го што поситно. Додадете ги зачините и пармезанот, исцедениот кускус и едно јајце, добро промешајте ја смесата, ако е течна, додајте малку лебни трошки. Оставете ја смесата да одмори 10 минути. Формирајте мали топчиња, тркалајте ги во лебни трошки, потоа стиснете ги како плескавици и наредете ги во тава обложена со хартија за печење. Печете ги на 200 степени околу 25 минути, превртете ги и печете уште 20 минути. Состојките за сосот, едноставно, спојте ги.
Потребни состојки:
150 г шпагети
4 чешниња лук
200 г кељ
30 г пармезан
20 г сирење „Рикота“

Подготовка:
Сварете ги шпагетите, по можност набавете оризови или соини. Излупете го лукот. Отстранете ги тврдите стебленца од кељот, а ливчињата исечкајте ги на половина. Лукот и кељот пропржете ги на маслиново масло (2 лажици), а потоа блендирајте ги заедно со пармезанот за да наликуваат на песто сос. Ставете ги сварените шпагети во длабок сад со малку вода, додајте го сосот и убаво промешајте за да се поврзат. Одозгора поросете со сирење. 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.