Состојки:
·       3 лажици лимонов сок
·       рендана кора од половина лимон
·       3 млади кромитчиња, ситно сечкани
·       2 млади тиквички, сечкани на тенки ленти
·       1 младо лукче, ситно сечкано
·       80 – 100 г здробено фета сирење
·       1 лажица ситно сечкано свежо нане
·       1 лажица ситно сечкан свеж магдонос
·       по желба додадете ореви и шери домати

Подготовка:
Во голем длабок сад помешајте ги сокот од лимон, ренданата кора од лимон, ситно сечканиот млад лук, сол и црн пипер. Постепено истурајте го маслиновото масло мешајќи со лажица. Потоа, додадете ги тиквиците и мешајте за тие да се обложат со маслото од сите страни. Покријте го садот, ставете го во ладилник за тиквиците да се маринираат во текот на ноќта. Пред послужување, додадете ги сирењето, магдоносот, нането и младиот кромид. Ако вклучувате шери домати, не заборавајте да ги пресечете на половина. 
Состојки: 
·       2 јајца
·       100 г шеќер
·       100 г омекнат путер
·       350 г брашно
·       16 г прашок за печиво
·       2 јаболки
·       шеќер во прав, малку цимет, рендана кора од лимон
Подготовка:
Матете ги јајцата пенесто заедно со шеќерот и матејќи додадете го путерот; матете сѐ додека путерот не се соедни со останатите состојки. Додадете 250 г од брашното во кое претходно сте го ставиле печивото и мешајте. Додадете ги јаболките, излупени и исечкани на мали коцки и ренданата кора од лимон. Сѐ убаво промешајте, користете лажица за матење, и додадете го остатокот од брашното.
Со кафена лажица црпнувајте од смесата и редете ги бисквитите на плех обложен со хартија за печење. Печете на претходно загреана рерна на 180 степени околу 20 минути. Готовите бисквити поросете ги со шеќер во прав во кој ќе додадете малку цимет.
Состојки:
·       250 г мелено телешко месо
·       250 г мелено свинско месо
·       1 поголем морков
·       1 поголема млада тиквичка
·       1 главица кромид
·       2 чешниња лук
·       2 јајца
·       1 шолја (за кафе) овесни снегулки
·       1 лажица чиа семе
·       малку масло, сол и црн пипер 
Подготовка:
Излупете ги зеленчукот, морковот и тиквичката и изрендајте ги на ситната страна од рендето, а лукот и кромидот ситно исечкајте ги. Овесните снегулки измелете ги за да добиете ситно брашно, а во него додадете го чиа семето (без да го мелете). Сите состојки заедно помешајте ги, користете ги рацете за да ја замесите смесата, и додадете сол и црн пипер. На тава ставете хартија за печење врз која ќе ги редите обликуваните топчиња, полијте ги со зејтин и печете ги околу 30 минути. Можете и да ги пржите во тава како плескавици. Служете ги со пире или со печен компир. 

Состојки:
·       3 јајца
·       1 кесичка прашок за печиво
·       150 г сирење 
·       200 мл јогурт (една чаша)
·       200 мл масло (една чаша)
·       16 лажици брашно
·       100 г пиперки
·       100 г краставици
·       100 г маслинки 
·       100 г шунка
·       малку сол

Подготовка: 
Исечкајте ги маслинките, шунката, краставиците и пиперките на ситни коцки, а сирењето изрендајте го. Изматете ги јајцата со миксер и во изматената смеса ставете јогурт, масло, сол, прашок за печиво, а потоа и сечканите маслинки, шунка, краставици и сирење, мешајте со лажица и постепено додавајте го брашното. Ако ви е полесно, матете со миксер. Смесата истурете ја на претходно подмачкано тавче со зејтин и поросено со брашно. Печете на 200 степени околу 20 минути, додека питата не порумени. 
 

Состојки:
·       1 главица кромид
·       1 чешне лук
·       2 поголеми компира
·       500 г брокола
·       2 зеленчукови коцки за супа
·       1 лажица сол
·       1/2 лажица црн пипер
·       1 литар вода
·       150 мл млеко
·       1 коцка путер 
·       малку маслиново масло, вегета и магдонос 

Подготовка:
На маслиново масло пропржете ги ситно сечканите кромид и лук. Додадете го компирот сечкан на коцки и гответе на тивок оган повремено мешајќи. Штом компирот почне да се лепи за дното, истурете ја водата.
Кога водата ќе зоврие, додадете ги коцките за супа, зачинете со малку вегета и оставете ја чорбата да се вари околу десетина минути, додека да омекне компирот. 
Додадете ја броколата раздвоена на цветови вклучувајќи ги и дршките, исчистени од надворешниот целулозен дел и исечкани на коцки. Зачинете со сол и црн пипер и варете додека да омекне броколата, околу десетина минути. Блендирајте ги сварените состојки, додадете ги млекото, коцката путер и посолете по потреба. Штом чорбата зоврие, тргнете ја од оган. Декорирајте со ситно сечкан магдонос. 

Ашуре

Потребни состојки:

1 шолја исчистена пченица
½ шолја сува леблебија
½ шолја ситен грав
1 шолја шеќер
1 јаболко
50 гр. суво грозје
50 гр. суво овошје
50 гр. ореви
50 гр. лешници
1 калинка (за украсување)

Подготовка:

Пченицата се вари во вода 20 минути. Се остава да се исцеди во текот на една ноќ. Леблебијата и гравот, исто така се оставаат да отстојат во вода една ноќ, по што одделно се варат и се цедат. Пченицата се става да проврие во вода, која треба да ги покрие зрната. Се гмечи со виљушка и не се цеди, а потоа во неа се додава излупено и изрендано јаболко. Во едно тенџере се ставаат гравот, леблебијата и сушеното овошје. Се посипува со шеќер. Потоа се додава пченицата со јаболкото и сето тоа се става да проврие 30 минути на слаб оган. Се распоредува во чаши и се остава да се излади во текот на ноќта. Се гарнира со мелени ореви и лешници, и уште со зрна од калинка. Така се сервира. 
Потребни состојки:

100 гр. какао
50 гр. путер
50 мл млеко
2 лажички мед или шеќер

Подготовка:
Млекото се загрева и додека е уште на топлата рингла се додава путерот, со постојано мешање. Се тргна од шпоретот и кога смесата ќе се излади се додава какао. Сето тоа добро се промешува за да нема грутчиња, а потоа се додава мед или шеќер. По желба, во оваа фаза може да се додадат и лешници, бадеми или некое суво овошје во количина колку што сакате. Добиената смесша исипете ја во саканиот калап, кој потоа ќе го држите во фрижидер додека чоколадото сосема не се стегне, а тоа е околу еден час.
Потребни состојки:

450 гр. јунешки бифтек
800 мл супа
1 голема глава кромид
2 моркова (рендани)
1 пашканат
1 шолјичка доматно пире
1 лажица маслиново масло
1 лажичка исечкан магдонос
 
Подготовка:

Рерната се загрева на 190 степени. Месото се сече на коцки. Кромидот се пржи на масло додека не добие стаклест изглед, па се додава месото да се пропржи додека не фати светлокостенлива коричка. Се става супата, па се додаваат исечканиот зеленчук и доматно пире. Температурата на рерната се намалува на 170 степени и подготвениот гулаш се остава да се пече околу 1 час. Се сервира со печен компир или паста и зелен зеленчук (спанаќ, блитва, брокула).

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.