Потребни состојки:
2 големи лажици нискомасна и несолена урда
1 јајце
3 капки екстракт од ванила
1 лажица мед
1 лажица полнозрнесто брашно
Состојки озгора:
1 лажица грчки јогурт, мед и замрзнати боровинки
Подготовка:
Ставете ја урдата во длабока чинија, додадете го јајцето и убаво мешајте да се соединат. Истурете го брашното, ванилата и медот и со жица за матење постигнете компактна смеса. Загрејте тефлонска тава и пржете ги палачинките (околу 2 лажици од смесата за 1 палачинка) околу 3 минути додека дното не порумени. Свртете ја палачинката и пржете ја уште 2 минути. Комбинирајте ги палачинките со нашиот предлог состојки или вклучете нови.
2 големи лажици нискомасна и несолена урда
1 јајце
3 капки екстракт од ванила
1 лажица мед
1 лажица полнозрнесто брашно
Состојки озгора:
1 лажица грчки јогурт, мед и замрзнати боровинки
Подготовка:
Ставете ја урдата во длабока чинија, додадете го јајцето и убаво мешајте да се соединат. Истурете го брашното, ванилата и медот и со жица за матење постигнете компактна смеса. Загрејте тефлонска тава и пржете ги палачинките (околу 2 лажици од смесата за 1 палачинка) околу 3 минути додека дното не порумени. Свртете ја палачинката и пржете ја уште 2 минути. Комбинирајте ги палачинките со нашиот предлог состојки или вклучете нови.
Потребни состојки:
40 г путер
1 супена лажица путер од кикирики
3-4 супени лажици мелени бадеми
стевија или мед по вкус
црна чоколада 75 %
малку слатка павлака
Подготовка:
Стопете го путерот на пареа и додадете го путерот од кикирики, па додајте ги мелените бадеми и сѐ заедно промешајте за да добиете компактна смеса. Во смесата додајте онолку стевија или мед колку што сакате да е слатко. Смесата натапкајте ја во плех и израмнете ја. Топете ја чоколадата на пареа и ставете малку слатка павлака да се разреди. Прелијте ја глаузрата врз смесата во плехот и ставете jaво ладилник, откако ќе се стегне, исечете ги штанглите.
40 г путер
1 супена лажица путер од кикирики
3-4 супени лажици мелени бадеми
стевија или мед по вкус
црна чоколада 75 %
малку слатка павлака
Подготовка:
Стопете го путерот на пареа и додадете го путерот од кикирики, па додајте ги мелените бадеми и сѐ заедно промешајте за да добиете компактна смеса. Во смесата додајте онолку стевија или мед колку што сакате да е слатко. Смесата натапкајте ја во плех и израмнете ја. Топете ја чоколадата на пареа и ставете малку слатка павлака да се разреди. Прелијте ја глаузрата врз смесата во плехот и ставете jaво ладилник, откако ќе се стегне, исечете ги штанглите.
Потребни состојки:
1 авокадо
1 туна конзерва
2 супени лажици маслиново масло
2 супени лажици лимонов сок
3 млади кромитчиња
50 г сечкан магдонос
сол и црн пипер
Подготовка:
Пресечете го авокадото на половина, излупете го и исечкајте го на ситни коцки. Исцедете ја туната од маслото во кое стоеше и ставете ја во длабока чинија за салата. Додајте го авокадото и ситно сечканото младо кромитче. Озгора сипете маслиново масло, лимонов сок и зачинете со сол и црн пипер. Мешајте ја салатата со раце, за авокадото да омекне и да ги впие течностите. За побогат вкус можете да додадете варена пченка и маслинки.
1 авокадо
1 туна конзерва
2 супени лажици маслиново масло
2 супени лажици лимонов сок
3 млади кромитчиња
50 г сечкан магдонос
сол и црн пипер
Подготовка:
Пресечете го авокадото на половина, излупете го и исечкајте го на ситни коцки. Исцедете ја туната од маслото во кое стоеше и ставете ја во длабока чинија за салата. Додајте го авокадото и ситно сечканото младо кромитче. Озгора сипете маслиново масло, лимонов сок и зачинете со сол и црн пипер. Мешајте ја салатата со раце, за авокадото да омекне и да ги впие течностите. За побогат вкус можете да додадете варена пченка и маслинки.
Потребни состојки:
50 г путер
3 страка праз, исчистен и исечкан
1 помала главица кромид
2 супени лажици брашно
1 л сварена коцка супа
500 г конзервиран или замрзнат грашок
сол и бибер
2-3 ливчиња свежо нане
Подготовка:
Ставете го путерот да се стопи и додајте го кромидот и празот да се пропржат. Сипете го брашното, ставете неколку лажици од супата и мешајте убаво за да нема грутки. Додајте ја останатата коцка супа, грашокот и ментата. Покријте го тенџерето со капак и оставете супата да се вари околу 15 минути или додека да омекне грашокот. Отстранете ја ментата. Содржината од тенџерето блендирајте ја и истурете ја во чист сад. Додајте сол и бибер по вкус. Додајте малку млеко ако текстурата е премногу густа.
50 г путер
3 страка праз, исчистен и исечкан
1 помала главица кромид
2 супени лажици брашно
1 л сварена коцка супа
500 г конзервиран или замрзнат грашок
сол и бибер
2-3 ливчиња свежо нане
Подготовка:
Ставете го путерот да се стопи и додајте го кромидот и празот да се пропржат. Сипете го брашното, ставете неколку лажици од супата и мешајте убаво за да нема грутки. Додајте ја останатата коцка супа, грашокот и ментата. Покријте го тенџерето со капак и оставете супата да се вари околу 15 минути или додека да омекне грашокот. Отстранете ја ментата. Содржината од тенџерето блендирајте ја и истурете ја во чист сад. Додајте сол и бибер по вкус. Додајте малку млеко ако текстурата е премногу густа.
Потребни состојки:
3 супени лажици маслиново масло
1 кромид, ситно сечкан
3-4 чешни лук
4 сечкани листови жалфија
2 суви чили пиперки
200 г ситен домат
100 г печурки
400 г шпагети или други тестенини
Подготовка:
Пржете го кромидот, лукот и печурките во маслиново масло, на тивок оган, додека да омекнат и додека да испари водата. Додајте ја жалфијата и чилито и пржете уште некоја минута. Излупете ги и исечкајте ги доматите и додајте ги во тавата, засилете го огнот и гответе додека смесата се згусне. Сварете ги шпагетите и додајте ги во сосот. Знајте го ова: лукот, доматите, маслиновото масло и чилито во комбинација, ги пробиваат токсините намалувајќи го ризикот од рак.
3 супени лажици маслиново масло
1 кромид, ситно сечкан
3-4 чешни лук
4 сечкани листови жалфија
2 суви чили пиперки
200 г ситен домат
100 г печурки
400 г шпагети или други тестенини
Подготовка:
Пржете го кромидот, лукот и печурките во маслиново масло, на тивок оган, додека да омекнат и додека да испари водата. Додајте ја жалфијата и чилито и пржете уште некоја минута. Излупете ги и исечкајте ги доматите и додајте ги во тавата, засилете го огнот и гответе додека смесата се згусне. Сварете ги шпагетите и додајте ги во сосот. Знајте го ова: лукот, доматите, маслиновото масло и чилито во комбинација, ги пробиваат токсините намалувајќи го ризикот од рак.
Потребни состојки:
2 банани
50 г мед
1 супена лажица путер од бадеми
1 супена лажица кокосово масло, стопено
2 јајца
½ кафена лажица цимет
120 г брашно
½ кафена лажица сода бикарбона
50 г бадеми, сечкани
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете калап за торта (20 см) со хартија за печење. Истолчете ги бананите во длабок сад, додајте ги медот, путерот од бадеми, кокосовото масло, јајцата и убаво мешајте. Постепено додавајте ги сувите состојки, а на крај бадемите и формирајте тесто. Распоредете го тестото во калапот и печете го лепчето 25 минути.
2 банани
50 г мед
1 супена лажица путер од бадеми
1 супена лажица кокосово масло, стопено
2 јајца
½ кафена лажица цимет
120 г брашно
½ кафена лажица сода бикарбона
50 г бадеми, сечкани
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете калап за торта (20 см) со хартија за печење. Истолчете ги бананите во длабок сад, додајте ги медот, путерот од бадеми, кокосовото масло, јајцата и убаво мешајте. Постепено додавајте ги сувите состојки, а на крај бадемите и формирајте тесто. Распоредете го тестото во калапот и печете го лепчето 25 минути.
Потребни состојки:
200 г цврсто тофу сирење, исечкано на коцки
120 г кафен ориз
4 главици кинеска зелка
Маринада:
рендан ѓумбир (1 подебело тркалце)
3 чешниња лук, згмечени
1 супена лажица мед
3 супени лажици соја сос
1 супена лажица масло од сусам
1 супена лажица путер
1 кафена лажица чили во прав
Подготовка:
Соединете ги состојките за маринадата во длабок сад и ставете го тофуто. Варете го оризот на тивко околу 45 мин. Во меѓувреме, пропржете го тофу сирењето за да стане крцкаво, тргнете го настрана, а во тавата сипете ја маринадата заедно со 100 мл вода. Штом водата зоврие, додајте ја кинеската зелка и варете ја 2-3 минути за да омекне, па пак вратете го тофуто. Сварениот ориз распоредете го во чинија, а одозгора сипете од смесата во тавата.
200 г цврсто тофу сирење, исечкано на коцки
120 г кафен ориз
4 главици кинеска зелка
Маринада:
рендан ѓумбир (1 подебело тркалце)
3 чешниња лук, згмечени
1 супена лажица мед
3 супени лажици соја сос
1 супена лажица масло од сусам
1 супена лажица путер
1 кафена лажица чили во прав
Подготовка:
Соединете ги состојките за маринадата во длабок сад и ставете го тофуто. Варете го оризот на тивко околу 45 мин. Во меѓувреме, пропржете го тофу сирењето за да стане крцкаво, тргнете го настрана, а во тавата сипете ја маринадата заедно со 100 мл вода. Штом водата зоврие, додајте ја кинеската зелка и варете ја 2-3 минути за да омекне, па пак вратете го тофуто. Сварениот ориз распоредете го во чинија, а одозгора сипете од смесата во тавата.
Потребни состојки:
2 смрзнати банани
2 супени лажици путер од костени
2 супени лажици млеко (соино, оризово, бадемово)
4 коцки лед
прстофат цимет
Состојки озгора:
½ банана, сечкана
100 г замрзнати боровинки
40 г путер од костени
Подготовка:
Изблендирајте ги состојките за смути. Сипете ја смесата во тегла, а озгора наредете го овошјето. Сосем на крај, прелијте со путерот од костени.
2 смрзнати банани
2 супени лажици путер од костени
2 супени лажици млеко (соино, оризово, бадемово)
4 коцки лед
прстофат цимет
Состојки озгора:
½ банана, сечкана
100 г замрзнати боровинки
40 г путер од костени
Подготовка:
Изблендирајте ги состојките за смути. Сипете ја смесата во тегла, а озгора наредете го овошјето. Сосем на крај, прелијте со путерот од костени.