Потребни состојки:
2 банани
50 г мед
1 супена лажица путер од бадеми
1 супена лажица кокосово масло, стопено
2 јајца
½ кафена лажица цимет
120 г брашно
½ кафена лажица сода бикарбона
50 г бадеми, сечкани
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете калап за торта (20 см) со хартија за печење. Истолчете ги бананите во длабок сад, додајте ги медот, путерот од бадеми, кокосовото масло, јајцата и убаво мешајте. Постепено додавајте ги сувите состојки, а на крај бадемите и формирајте тесто. Распоредете го тестото во калапот и печете го лепчето 25 минути. 
Потребни состојки:
200 г цврсто тофу сирење, исечкано на коцки
120 г кафен ориз
4 главици кинеска зелка

Маринада:
рендан ѓумбир (1 подебело тркалце)
3 чешниња лук, згмечени
1 супена лажица мед
3 супени лажици соја сос
1 супена лажица масло од сусам
1 супена лажица путер
1 кафена лажица чили во прав

Подготовка:
Соединете ги состојките за маринадата во длабок сад и ставете го тофуто. Варете го оризот на тивко околу 45 мин. Во меѓувреме, пропржете го тофу сирењето за да стане крцкаво, тргнете го настрана, а во тавата сипете ја маринадата заедно со 100 мл вода. Штом водата зоврие, додајте ја кинеската зелка и варете ја 2-3 минути за да омекне, па пак вратете го тофуто. Сварениот ориз распоредете го во чинија, а одозгора сипете од смесата во тавата.
Потребни состојки:
2 смрзнати банани
2 супени лажици путер од костени
2 супени лажици млеко (соино, оризово, бадемово)
4 коцки лед
прстофат цимет

Состојки озгора: 
½ банана, сечкана
100 г замрзнати боровинки
40 г путер од костени
 
Подготовка:
Изблендирајте ги состојките за смути. Сипете ја смесата во тегла, а озгора наредете го овошјето. Сосем на крај, прелијте со путерот од костени. 
Потребни состојки:
80 г јатки (ф’стаци, лешници, ореви)
125 г какао путер
100 г кокосов шеќер
100 г какао 
прстофат сол
240 г претходно сварени костени
1 кафена лажица екстракт од ванила
140 г суво овошје (кајсии, сливи, смокви), сечкани
рендана кора од ½ портокал

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете ги јатките на хартија за печење и печете ги 6 до 8 минути. Исечкајте ги откако ќе се оладат.Какао путерот, какаото, кокосовиот шеќер и солта, топете ги на пареа. Блендирајте ги костените заедно со екстрактот од ванила, сипете ги во сад во кој ќе го додадете сувото овошје, кората од портокал и јатките. Врз нив сипете ја стопената чоколадна глазура и мешајте за состојките да се соединат. Смесата натапкајте ја во калап (25 см) и оставете ја во ладилник 4 часа. 
Потребни состојки:
14 лазања кори
2 поголеми тиквички
3 моркови
20 маслинки
500 мл доматен сос
100 г кашкавал
маслиново масло
сол, црн пипер, сув босилек
 
Подготовка:
Ситно исечкајте ги тиквичките и морковите и пржете ги на маслиново масло. Штом ја сменат бојата, додајте ги претходно исечканите маслинки. Пржете уште 2-3 минути, па сипете го доматниот сос и зачинете. Штом сосот зоврие, тргнете го настрана. Во зовриена вода, ставете ги лазања корите да омекнат 5 минути. Во мал стаклен сад или тава, ставете две кори една до друга и полијте ги со сосот, повторете ја постапката со тоа што на вториот и на четвртиот ред ќе поросите рендан кашкавал. Завршете со сос и ленти кашкавал. Печете на 200 степени околу 40 мин. 
Потребни состојки:
250 г интегрално брашно
200 г бело брашно
1 ќесичка сув квасец
150 мл топла вода
50 мл сончогледово масло
½ лажичка сол
прстофат шеќер
50 г сусам

За декорација:
Мед и топла вода
200 г микс од сусам, ким и ленено семе

Подготовка:
Растопете го квасецот во топла вода, додадете ги состојките и мешајте додека е возможно, па почнете да месите. Тестото не треба да втасува, туку веднаш поделете го на 10 топчиња од кои ќе формирате ѓевреци. Растворете го медот во топла вода со која ќе го премачкате секое ѓеврече, а одозгора наросете ги со миксот семиња. Печете ги ѓевреците во плех, обложен со хартија, на 200 степени додека да поруменат. 
Потребни состојки:
1 парче пилешки стек
1 кафена лажица хималајска сол
1 кафена лажица цејлонски цимет
½ кафена лажица бибер
прстофат кајенски пипер
прстофат лук во прав
¼ кафена лажица ѓумбир во прав
1 лажица оцет „Балсамико“
1 лажица стопено кокосово масло (за печење)
 
Подготовка:
Соединете ги состојките и убаво промешајте ги. Пилешките гради избоцкајте ги со нож за полесно да ги примат состојките, а потоа прелијте ги со маринадата. Месото треба да отстои во ладилник околу 2 часа. Премачкајте го плехот со кокосово масло, ставете го месото и печете го поклопено околу 90 минути на 200 степени. По 60 минути, извадете го, пропрскајте го со вода и допечете го. Послужете со освежителна и лесна салата. 
Потребни состојки:
100 г тофу
5-10 кељ (во зависност од вашиот вкус)
1 морков
2 лажици киноа
хималајска сол
куркума

Подготовка:
Исечкајте го тофуто на коцки, кељот на половинки, а морковот на кругови. Киноата варете ја во 2 чаши вода. По неколку минути, додајте ги морковот и тофуто. По десетина минути, додадете го и кељот, гответе на тивок оган додека омекне. Зачинете пред крај.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.