Потребни состојки:
2 големи лажици нискомасна и несолена урда
1 јајце
3 капки екстракт од ванила
1 лажица мед
1 лажица полнозрнесто брашно
Состојки озгора:
1 лажица грчки јогурт, мед и замрзнати боровинки

Подготовка: 
Ставете ја урдата во длабока чинија, додадете го јајцето и убаво мешајте да се соединат. Истурете го брашното, ванилата и медот и со жица за матење постигнете компактна смеса. Загрејте тефлонска тава и пржете ги палачинките (околу 2 лажици од смесата за 1 палачинка) околу 3 минути додека дното не порумени. Свртете ја палачинката и пржете ја уште 2 минути. Комбинирајте ги палачинките со нашиот предлог состојки или вклучете нови. 
Потребни состојки:
40 г путер
1 супена лажица путер од кикирики 
3-4 супени лажици мелени бадеми
стевија или мед по вкус
црна чоколада 75 %
малку слатка павлака 

Подготовка: 
Стопете го путерот на пареа и додадете го путерот од кикирики, па додајте ги мелените бадеми и сѐ заедно промешајте за да добиете компактна смеса. Во смесата додајте онолку стевија или мед колку што сакате да е слатко. Смесата натапкајте ја во плех и израмнете ја. Топете ја чоколадата на пареа и ставете малку слатка павлака да се разреди. Прелијте ја глаузрата врз смесата во плехот и ставете jaво ладилник, откако ќе се стегне, исечете ги штанглите.
Потребни состојки:
1 авокадо
1 туна конзерва
2 супени лажици маслиново масло
2 супени лажици лимонов сок
3 млади кромитчиња 
50 г сечкан магдонос
сол и црн пипер

Подготовка:
Пресечете го авокадото на половина, излупете го и исечкајте го на ситни коцки. Исцедете ја туната од маслото во кое стоеше и ставете ја во длабока чинија за салата. Додајте го авокадото и ситно сечканото младо кромитче. Озгора сипете маслиново масло, лимонов сок и зачинете со сол и црн пипер. Мешајте ја салатата со раце, за авокадото да омекне и да ги впие течностите. За побогат вкус можете да додадете варена пченка и маслинки. 
Потребни состојки:
50 г путер
3 страка праз, исчистен и исечкан
1 помала главица кромид 
2 супени лажици брашно
1 л сварена коцка супа
500 г конзервиран или замрзнат грашок
сол и бибер
2-3 ливчиња свежо нане

Подготовка:
Ставете го путерот да се стопи и додајте го кромидот и празот да се пропржат. Сипете го брашното, ставете неколку лажици од супата и мешајте убаво за да нема грутки. Додајте ја останатата коцка супа, грашокот и ментата. Покријте го тенџерето со капак и оставете супата да се вари околу 15 минути или додека да омекне грашокот. Отстранете ја ментата. Содржината од тенџерето блендирајте ја и истурете ја во чист сад. Додајте сол и бибер по вкус. Додајте малку млеко ако текстурата е премногу густа. 
Потребни состојки: 
3 супени лажици маслиново масло
1 кромид, ситно сечкан
3-4 чешни лук
4 сечкани листови жалфија
2 суви чили пиперки
200 г ситен домат
100 г печурки
400 г шпагети или други тестенини

Подготовка:
Пржете го кромидот, лукот и печурките во маслиново масло, на тивок оган, додека да омекнат и додека да испари водата. Додајте ја жалфијата и чилито и пржете уште некоја минута. Излупете ги и исечкајте ги доматите и додајте ги во тавата, засилете го огнот и гответе додека смесата се згусне. Сварете ги шпагетите и додајте ги во сосот. Знајте го ова: лукот, доматите, маслиновото масло и чилито во комбинација, ги пробиваат токсините намалувајќи го ризикот од рак.
Потребни состојки:
2 банани
50 г мед
1 супена лажица путер од бадеми
1 супена лажица кокосово масло, стопено
2 јајца
½ кафена лажица цимет
120 г брашно
½ кафена лажица сода бикарбона
50 г бадеми, сечкани
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете калап за торта (20 см) со хартија за печење. Истолчете ги бананите во длабок сад, додајте ги медот, путерот од бадеми, кокосовото масло, јајцата и убаво мешајте. Постепено додавајте ги сувите состојки, а на крај бадемите и формирајте тесто. Распоредете го тестото во калапот и печете го лепчето 25 минути. 
Потребни состојки:
200 г цврсто тофу сирење, исечкано на коцки
120 г кафен ориз
4 главици кинеска зелка

Маринада:
рендан ѓумбир (1 подебело тркалце)
3 чешниња лук, згмечени
1 супена лажица мед
3 супени лажици соја сос
1 супена лажица масло од сусам
1 супена лажица путер
1 кафена лажица чили во прав

Подготовка:
Соединете ги состојките за маринадата во длабок сад и ставете го тофуто. Варете го оризот на тивко околу 45 мин. Во меѓувреме, пропржете го тофу сирењето за да стане крцкаво, тргнете го настрана, а во тавата сипете ја маринадата заедно со 100 мл вода. Штом водата зоврие, додајте ја кинеската зелка и варете ја 2-3 минути за да омекне, па пак вратете го тофуто. Сварениот ориз распоредете го во чинија, а одозгора сипете од смесата во тавата.
Потребни состојки:
2 смрзнати банани
2 супени лажици путер од костени
2 супени лажици млеко (соино, оризово, бадемово)
4 коцки лед
прстофат цимет

Состојки озгора: 
½ банана, сечкана
100 г замрзнати боровинки
40 г путер од костени
 
Подготовка:
Изблендирајте ги состојките за смути. Сипете ја смесата во тегла, а озгора наредете го овошјето. Сосем на крај, прелијте со путерот од костени. 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.