Одличен кадар за фотка или момент за преродување? Одлучете сами!

 

Кога бевме деца, родителите нѐ караа да не го чепкаме носот, заради бактерии, болести, а во очај знаеа да кажат и „да не ти стане како бабура“. Кога ни се појавија првите знаци на стареење, пријателите нѐ опоменуваа да не претеруваме со фацијалните експресии, бидејќи ќе ги потенцираме брчките. Да, сите овие фази се нормални, некој ги доживеал, некој доправа ќе ги доживее. Но, има една фацијална експресија за која психолозите велат дека е пожелно да ја практикуваме, а која за жал, голема е веројатноста новите генерации да ја избришат благодарение на паметните телефони. 
 

Лице кренато нагоре, очи широко отворени и усни што формираат совршено „О“ – токму за оваа фацијална експресија зборуваме. Ваков израз направивте кога за првпат видовте тиркизно море, се качивте на врв планина, а од таму видовте зајдисонце кое ви го одзема здивот, летавте меѓу мали бели облаци додека сонцето ве галеше преку стаклото. Измешани се емоциите што ја следат оваа експресија, луѓето истовремено чувствуваат восхит, радост, возбуда, па дури и доза страв. Токму затоа и не постои еден конкретен термин за да се опише оваа појава, но едно е сигурно, таа кај луѓето поттикнува креативност, продуктивност и општо подобрување на менталното здравје. 

Неодамнешните истражувања покажуваат дека експресијата може да ги редуцира симптомите на анксиозност и депресија, па дури и на воспаленија како настинки. Децата имаат природен инстинкт да ја доживуваат оваа сензација дури и на дневна база, бидејќи го откриваат светот, додека за возрасните претставува предизвик. Не сте завршиле работа со тоа што ќе отпатувате на некоја егзотична локација или ако со сила ја изведувате експресијата, неопходно е навистина да се соживеете со моментот и природата што ве опкружува. Но, ако го извадите телефонот пред таа волшебна глетка, тогаш сметајте дека сте расипале сѐ! 
 

Психолошките симптоми за оваа несекојдневна сензација се јасни, нешто слично како љубовта, ја препознавате штом ја почувствувате затоа што ја чувствувате. Биолошките симптоми пак, започнуваат во автономниот нервен систем, обиколката продолжува кај симпатичниот и парасимпатичниот нервен систем, па доаѓа до регулација на срцевиот ритам и крвниот притисок, за на крај да ги оконча и стрес-реакциите. Кога се активира симпатичниот нервен систем, срцето почнува забрзано да чука, а кортизолот (стрес-хормон) е на највисоко ниво; кога на сцена настапува парасимпатичниот нервен систем, телото, вклучувајќи го и срцето, влегуваат во зен фаза. Ова всушност е потврда колку е интересна целата оваа сензација, активирајќи ги двата нервни системи истовремено, таа всушност предизвикува интензивно чувство на задоволство, а некаде помеѓу и длабоко чувство на возбуда. Интригантно, но уште едно искуство кое има моќ да ги активира двата нервни системи, е сексуалниот чин поточно оргазмот. 
 

Со цел да се потврди позитивниот ефект што оваа сензација го има врз менталното здравје, била изведена магнетна резонанца врз испитаници кои биле пратени на седум дневно патување во спиритуален комплекс. Било потврдено дека, покрај намалувањето на физиолошките знаци на стрес, сензацијата буквално го менува мозокот. Биле забележани промени во нивото на допамин и серотонин – невротрансмитери одговорни за чувството на блаженство. Овие откритија по сѐ изгледа се потврда за трансформативната моќ што ја има медитацијата, иако, ваквата сензација е достапна за сите, не само за спиритуално ориентираните. 

Ајде да ја тргнеме малку наукава настрана, и да ве израдуваме со фактот дека ваквата сензација ги подобрува и социјалните вештини кај луѓето, потенцирајќи го чувството и потребата за припадност во група, би додале, нешто што е пожелно во оваа ера на интернет-изолација. 
 

Ако на крајот од статијава заклучивте дека немате доволно пари и поради тоа не сте привилегирани за оваа емоција, тогаш не сте разбрале ништо. Не ви се потребни Малдивите, и Охрид ќе заврши работа, ако научите не само да гледате, туку и да чувствувате. За некои луѓе  Пирамидите се само камења, за други се мистични, неверојатни, возбудливи. Соживејте се со природата, вклучете ги сетилата и сензацијата ќе ве преплави и на Водно. И да, не заборавајте да заборавите на телефонот!

 

Одете во природа, пијте кафе покрај река, искачувајте ги планините и потоа одново сѐ  – ова е рецептот за здрав живот во секоја смисла!

 

Една нова техника за спиење ветува дека ќе се разбудите попозитивни, попродуктивни, а следната ноќ ќе си легнете без ниту една заостаната обврска. Ве заинтересиравме, нели?

Се согласувате ли дека нема нешто подосадно од тоа да слушате за нечиј сон? Ве уверуваме дека темава за сон нема да биде ист случај!  Ви се случило ли досега, сред сон да станете свесни дека сонувате, па дури и до го смените текот на сонот? Веруваме дека да. Всушност станува збор за луцеден сон – состојба при која сонувачот е свесен дека сонува при тоа, тој самиот може да го контролира сценариото. Истражувачите велат дека токму овој тип на сон, освен тема за разговор наредниот ден, може да ни биде од голема корист. 

Во студијата од 2014-та, истражувачите од Универзитетот Линколн, открија дека луцидните сонувачи покажуваат поголем капацитет при соочувањето со проблемите во реалниот живот. Предмет на друго истражување, објавено во Journal Of Sport Sciences, била поврзаноста помеѓу луцидното сонување и подобрениот фокус и перформанси на спортистите. 

Денес, она што ги интересира истражувачите, а богами и нас, е дали ваквиот сон може да биде искористен во облик на техника преку која би го менаџирале менталното здравје? Наводно, луцидниот сон може да помогне при состојби на стрес и анксиозност, а послужил и како интервенција кај пациенти кои се соочуваат со посттрауматски стрес и кошмари. 


> Школа за спиење? Токму така, првата школа за спиење му припаѓа на Charlie Morley, чии книги на темата, досега, се преведени на 15 јазици, а неговиот видео-курс за луцидно спиење е достапен на интернет веќе 9 години. Тој објаснува дека првиот чекор за да ѝ пристапите на потсвеста при состојба на спиење, е да се потрудите да ги запаметите соновите штом се разбудите. Најчесто, луѓето сонуваат од 4 до 5 сона во текот на ноќта и клучот за да се сетите на сите, е дневникот што ќе го чувате покрај креветот,a и телефонот може да послужи. Бележете сѐ во случај да се разбудите, бидејќи наредниот ден голема е веројатноста да се сеќавате на половина од работите. 

Откако ќе научите да ги меморирате соновите, следува фаза два. Луцидното сонување е во суштина наметнување контрола на потсвеста, а тоа воопшто не е лесна задача. Morley советува да почнете така што ќе влијаете на содржината на сонот пред да заспиете. Едноставно наредете си што ќе сонувате ноќта. На овој начин, ќе можете да изберете тема што ве прави анксиозни со цел да се обидете да ја решите, во сон. Теоријата вели дека со оглед на тоа што ги ангажирате деловите од мозокот во кои е невозможно да се влезе при свесна состојба, истовремено ќе продрете до сите мудрости што сте ги акумулирале – мудрости што ќе ви помогнат да го решите проблемот. 

Третата фаза подразбира вежби за подобрување на меморијата, онаа додека сте будни, кои ќе ви ги отворат вратите на луцидниот сон. Обидете се, на пример, да го запаметите бројот на кредитната картичка или матичниот број на сопругот и децата или едноставно појдете на пазарување меморирајќи го списокот во глава. 


За крај, Morley советува да го подесите будилникот неколку часа пред вашиот официјален термин за будење. На пример, ако станувате во 8, станете во 5 часот наутро во текот на последните етапи од РЕМ фазата. 

Не оптоварувајте се ако не успеете да дојдете до комплетен луциден сон, тоа воопшто не е лесно ниту брзо се постигнува. Но, вреди да се обидете, бидејќи секако ќе стекнете неколку бенефити како: дисциплина во спиењето, чисти сонови и закотвување во сегашноста додека сте будни – тоа е всушност вештина која се пренесува во соништата, на тој начин што ќе знаете дека сонувате додека сѐ уште спиете. 

 

Теории за сонот

Научниците не можат со сигурност да потврдат што се обидуваат да ни кажат соновите, но сепак имаат неколку идеи...


Теоријата на Фројд 

Тој верувал дека соновите ги исполнуваат несвесните (читај: потиснати, чудни, загрижувачки) желби на поприфатлив начин. Сон: Задавивте овца? Значење: Тоа најверојатно е вашиот претпоставен, оној со многу влакна по телото, што би го задавиле. Морничаво, нели?


Теорија за симултана закана 

Ова ги објаснува оние лавови што ве бркаа, а вие сакавте да бегате, но нозете ви беа небаре цементирани за земјата. Соновите во суштина служат за да ги симулирате сите заканувачки сценарија, со цел да се подготвите за нив. Сон: Појдовте на интервју боси? Значење: Доцните со сработеното и тоа ви создава паника. 


Теорија за решавање проблеми

Соновите се потсвесен обид да ги решиме сите оние проблеми што нѐ мачат додека сме будни. И да, во нив сѐ е лесно како песна. Сетете се колку тестот по математика беше лесен на сон?

  

 

Еко пријателски материјали, органски памук, биоразградливи кеси – да,  денес е возможно да бидете модерни без да ја загрозувате животната средина. Ти благодариме Ема Вотсон! Во случај да не знаевте, актерката е голем поборник против модната индустрија која ги користи животните за свои цели, а на црвениот тепих задолжително позира во креации дизајнирани од пластични шишиња собрани од океаните. Па ако сакате вашите деца или внуци да растат во свет на китови и бели мечки, на следниот шопинг, освен паричникот, со себе понесете и општествена одговорност! Во меѓувреме, ние ќе ви појасниме што сакаат да кажат етикетите, кои се индиректен комплимент за вашето добро дело!


„Eco Friendly“

При изработка на овие парчиња облека и чевли, е направена минимална штета кон животната средина – употребени се материјали кои не содржат хемикалии, бојадисувањето се врши со безбедни бои кои немаат токсични супстанци во составот, при изработка на моделите се потрошило 99% помалку вода од вообичаено (за споредба, за да се изработи само една маичка потребни се 2.720 лити вода), ткаенините се изработуваат од рециклирани материјали или строго природни (од пулпите на дрвjата) без да им се загрози животниот век. 


„Biodegradable“

Свилата, ленот, волната и материјалите изработени од растителни влакна, лесно се разградуваат во природни елементи. Одлична вест за оние кои не се ослободија од навиката да ја фрлаат износената  облеката каде ќе стигнат.


„Fair trade“

Ова значи дека вашето ново здолниште што сите го пофалија, го изработиле работници кои живеат во неразвиени земји како Бангладеш; истите биле платени доволно за си ги покријат своите и потребите на нивните семејства.


„Organic“

Интересно, истата етикета што важи и за храната (органски јаболка, органски пиперки) важи и за модата. Ова значи дека материјалот, најчесто памукот, растел на строго контролирана органска фарма без употреба на какви било хемикалии.


„Recycled“

Чевлите, фустанот, костимот, модните додатоци што веќе можеби ги носите, се изработени од веќе искористени материјали како пластика, гума, метал. Се прашувам колку колекции ќе се изработеа доколку се искористеа сите гуми што неодамна ги извадија од реката Вардар?


„Vegan“

Нула животински производи како кожа, крзно, па дури и свила, се вклучени при изработка на колекцијата. За овие змиски капути или тигарски чизми, не се убиени ниту питони, а уште помалку некој бил на лов во Африка.


„Upcycled“

Кога ѓубрето или поблаго кажано, материјалите кои ја надживеале својата употреба, добиваат нов сјај во дизајнерските куќи. На пример, бикини изработено од стари мрежи за ловење.


„Ethical“

Термин кој потврдува дека секоја индивидуа која на каков било начин учествувала во процесот на изработка на производот, добила фер третман, плата и заштита. Купувајќи облека со ваква етикета, вие застанувате на страната на работникот и дополнително, ги држите малолетниците далеку од фабриките. 


„Sustainable“

Комбинација од  две етикети: еко-пријателски и етички. Во превод: модната куќа која го изработила џемперот што ви стана втора кожа, била одговорна спрема природата и водела сметка за нејзините вработени. Полн погодок!

 
Ви останаа денови од ланскиот одмор? Сакате да ги потрошите на некое мирно место? Некаде  во близина, некаде каде што нема да се заборавите од патување, а ќе имате чувство дека сте надвор од овој свет. Токму такво место најдовме на грчкиот остров Кефалонија, станува збор за Фискардо, малечко селце со неповторлива убавина.

Распослано на северната страна на бисерот на Јонското море. Единствено Фискардо, од сите 365 села, го преживеал големиот земјотрес во 1953-тата, кој срушил вредни историски градби за островот.
Традиционалните бродови за ловење риба ќе ве дочекаат на пристаништето, а ако решите да станете порано ќе успеете да купите свежо фатена риба или да направите една тура низ најексклузивните јахти – уште една потврда дека Фискардо е мирот што го бараат и познатите. Фискардо навечер и преку ден се две потполно различни места. Светлата на градот, старите згради во комбинација со таверните, создаваат вистинска медитеранска атмосфера. Ако сте повеќе дневна птица, тогаш препуштете им се на боите. Тргнувајќи од разнобојните цвеќиња и природа кои се заштитени со закон, па сѐдо куќите со жолти, сини и розови фасади, ќе се расположите со една прошетка. 
 
КАДЕ ДА ПРЕСТОЈУВАТЕ?
Со цел да се заштити уникатниот изглед (читај: со цел да не се прочуе за ова прибежиште на џет сетот), Фискардо не располага со којзнае какви хотели. Но, тоа не значи дека нема апартмани, вили или студио за двајца уредени во класичен грчки стил. 
Il Veliero 
Располага со апартмани и студија за 2,3 и 4 лица, со можност за дополнителен кревет. Нуди неверојатен поглед на зајдисонцето и токму затоа важи за една од омилените вили на туристите од Италија. 
*За повеќе вили погледнете на www.fiscardo.com/accom.htm
Alaties Beach
Тука нема да најдете песок, но ќе најдете прекрасна проѕирна вода и зајдисонце како од филмовите. Малечка, интимна, оддалечена само 20 минути од Фискардо. Нема да погрешите ако ги истражите карпите, бидејќи меѓу нив има голем број базени кои во минатото служеле за вадење сол. Природно солено џакузи, со поглед на Јонското море!
Ресторан Veggera
Гиро, суфлаки или кој било друг тип на брза храна, се наоѓа на секој чекор. Овде особено добро се пречекани вегетаријанците, но ако сте расположени за нешто поинакво, тогаш на 15 минути возење со автомобил, ќе стигнете до Veggera. Вистинско место за гурмани на кои не им се брза.

Кожата на лицето во текот на годината поминува низ клучни транзиции, а со цел да го добиете најдоброто од неа, неопходно е да ја оптимизирате нејзината функција преку соодветна сезонска хидратација.

 

ХИДРАТАЦИЈА

И кога температурите опаѓаат и кога растат, кожата се соочува со предизвикот наречен хидратација. Ако сакате полна, хидратирана кожа со ефект на оросеност, тогаш побарајте лесен серум спакуван со витамин Ц. Ваквата комбинација спонтано ќе ја заштитува и ќе ја хидратира кожата, истовремено сведувајќи ги шансите за затнување на порите на минимум. Витаминот Ц е клучен за кожата која е склона на создавање митесери. За комплетно да ја угасите жедта на кожата, по серумот, нанесете крем на база на хијалуронска киселина, пептиди и витамини. 

 

СПФ-ЗАШТИТА

Не дозволувајте да ве залажат благите сончеви зраци, тие без исклучок ќе направат штета, а прво на списокот е фотостареењето. Стартувајте со СПФ-фактор 30 и обрнете внимание кремата или лосионот да штити од УВА, УВБ и инфрацрвени зраци. Ако кожата е склона на митесери,  ви треба варијанта што не содржи масло во составот, бидејќи со порастот на температурите, тоа ќе ги затне порите. Оваа препорака е задолжителна за оние со природно масна кожа. 

 

ПИЛИНГ

Во текот на зимата, студените денови, падот на влагата, острите ветрови и вештачката топлина во затворените простории, значително ја стресуваат кожата. За побрзо да ги почувствувате ефектите што ги ветува серумот или кремот за лице, неопходно е да го ексфолирате слојот од мртви клетки. Третманот за ексфолијација пожелно е да содржи овошје, гликолна или салицилна киселина. Гликолната киселина ќе ги отстрани наталожените нечистотии во порите, додека салицилната киселина ќе го впие вишокот маснотија. Новата кожа ќе овозможи длабока пенетрација на клучните состојки во кремите.

 

КРЕМ ЗА ОКОЛУ ОЧИ

Кожата околу очите е потенка во однос на остатокот од лицето и затоа брзо останува без вода. Кога на ова ќе го додадете замижувањето поттикнато од првите сончеви зраци, тогаш лесно ќе заклучите дека ви треба хрем за хидратација кој истовремено ќе работи на ситните брчки. Идеалниот производ би дошол спакуван со висока концентрација на антиоксиданти и пептиди кои ќе го штитат колагенот од штетните УВА-зраци.  
 

Тие две не само што имаат исто име, туку споделуваат иста енергична, заразна и неодолива насмевка и кога камерите работат и кога се на пауза. Публиката толку многу ја сака Јелена од телевизиската серија „Преспав“, што многумина веруваат дека актерката е идентична со ликот што го толкува. Ова е само потврда за актерските способности на Јелена која во реалниот живот е вистинска уметничка душа, голем професионалец, софистицирана дама за пример за која се потребни многу страни за да ја доживеете во вистинско светло. Ова е само еден мал дел посветен на секојдневието на нашата најуспешна актерка со светска кариера. 

 

Ваш аптекар: Со оглед на тоа што секојдневието го живеете во Хрватска, дали сте свесни дека „Јелена од Драчево“ стана секоја втора девојка во Македонија? Низ нашите улици чекорат многу забавни, борбени жени чие присуство е посакувано од сите, но кога светлата ќе се изгаснат, тие се осамени души кои веруваат дека среќа ќе најдат само ако се иселат одовде. 


Јелена Јованова: Некому му е доволна една улица, друг, пак, се гуши во тесноста на глобусот. „Јелена од Драчево“ е само една од оние што посакува карта во еден правец за надвор од својата улица за да го освои глобусот. Се разбира дека таквата потреба, кога живееш во држава на неисполнети ветувања, каде е јасно за кого таа е мајка, а за кого маќеа, станува уште повеќе разбирлива и неопходна. Живеам на релација Загреб-Скопје веќе 7 години. Не мислам дека тревата во Хрватска е позелена, но сигурно е поуредена. Посакувам и се надевам дека ќе дојде време кога системот ќе работи за нас и кога нештата кои функционираат нема да се инцидент. 


 

Ваш аптекар: Оние што ја погледнале македонската театарска верзија на познатиот мјузикл „Чикаго“, биле дел од толпата луѓе кои посведочиле дека Македонија има стопати подобра актерка од Рене Зелвигер и Кетрин Зета Џонс заедно. Јелена, свесни ли сте за големината на својот талент? Дали тој е доволно ценет и вреднуван кај нас дома? Кому му давате ронка предност, на театарот или на филмот? 

Јелена Јованова: Уф! Не знам како би го продолжила одговорот на ова, по такво споделено мислење! Ви благодарам! Ми значи! Да ја нема публиката, нема да ме има и мене како актерка. Верувам во нејзините очи и срце. Чинот дека досега сум била прифатена, подобро отколку што сум посакувала, го потврдува фактот дека сум на вистинското место и дека творам во моето време! За тоа сум вечно и неизмерно благодарна. Сѐ уште учам и сакам да го учам овој занает. Се радувам на секоја доверена улога и пробувам во секоја да го дадам својот максимум. Камерниот театар отсекогаш ми лежел повеќе, па така некако успеав полесно да се поврзам со камерата. Предност во изборот има самиот проект и дали и колку тој ќе ме испровоцира за поместување на моите граници. Без разлика дали е театарски или филмски. Задоволна сум со сѐ она што сум го постигнала досега. Миговно се чувствувам зрело за многу поголеми предизвици. Овде сум ако некој има храброст за тоа и истото тоа го препознава кај мене. 

 

Ваш аптекар: Поседувате несекојдневна убавина, но дали планирате да остарите како Мерил Стрип? Возможно ли е да ја видиме Јелена со воочливо ботоксирано лице? Верувате ли во она дека штом почнете со една корекција – нема да има крај? 


Јелена Јованова: Благодарам на комплиментот! Секојдневно учам да го прегрнам она што ми е дадено и да го негувам природно. Бев заробена во идејата дека естетската хирургија е неопходна дури не нурнав длабоко во сето она што природата и духот го нудат како решение за секој проблем. Би сакала мудро да стареам и да прифатам дека времето остава траги, но дека тие може да се сведоштво на сопственото постоење кое е благослов, а не товар. Кое, да – може и треба да се негува природно, но не и да се негира!


Ваш аптекар: Колку успевате да стигнете да се храните здраво? Дали можеби се водите по некоја програма или се однесувате по свои правила? Готвите ли? 


Јелена Јованова: По вокација сум човек кој се занимава со емоции, обожава да набљудува, да слуша и соодветно на приложеното а реагира. Веројатно тоа ми го олеснува моментот на „слушни го својот организам и дај му го она што му треба“! Никогаш не сум се лишела од нешто ниту, пак, фала му на Бога, не сум имала потреба за тоа. По природа сум гурман иако можеби мојата видлива тежина не остава таков впечаток. Сакам да готвам и да испробувам различни рецепти и уживам во богатството на различните кујни и нивната синтеза. Секојдневни на менито се овошјето и зеленчукот, рибата барем еднаш неделно, исто како и месото. Денот ми почнува со топла вода со лимон и мед, овошје и тост од авокадо или зобна каша. Ужината е секогаш посветена на јаткастите плодови, ручекот е разновиден со свежа салата, а за вечера знам и да се почестам со чаша вино, добро сирење и пршут. Кефирот и ротквиците исто знаат да се изборат за вечера. Клучот за здрава линија е во правилното комбинирање на храната и верувам барем тоа е нешто што секој може да го научи. Загреб сѐ уште е магичен за мене и сакам да шетам некогаш со часови. На тој начин, се одржувам и физички активна, ако тој ден не сум чувствувала дека е ден за џогирање или за јога.


Ваш аптекар: Го оставате ли некогаш телефонот на „нечујно“? На кој начин се исклучувате од сѐ?

 

Јелена Јованова: Со Стјепан научив барем во недела да го исклучам телефонот и тој ден да е многу повеќе наш. Ја обожавам неговата леснотија во одлуката да си го земе времето само за себе и ме радува дека во тоа сѐ повеќе се подобрувам и јас. Кога сме на годишен одмор, секогаш носиме стар „Нокиа“ телефон со нов број што го знаат само домашните за итни ситуации. На тој начин, не слушаме нотификации од мејлови и од социјални мрежи. Денот има свој ритам кој не е диктиран од виртуелната контрола и опседнатост. Не робуваме на моментот дека секој треба да знае и да види каде сме и како сме. Добра книга и музика знаат да те исклучат од светот на непотребни информации и да те однесат на место каде ќе уживаш во своите мечти и себеспознавањето!

 

Ваш аптекар: Што може да се најде во Вашата домашна аптека од природни препарати и суплементи? 


Јелена Јованова: Алое вера, смил, природни етерични масла од кајсија, авокадо и бадем. Кога снимам подолго време, имам потреба од додатен витамин Ц, а во зима за здрава и еластична кожа, ако почувствувам потреба, додатно земам и витамин Е. 


Ваш аптекар: Јелена и спорт – колку гледате и колку практикувате да спортувате? 


Јелена Јованова: Следам фудбал и тенис. На тоа се навлеков како мала со татко ми со кој до ден-денес знаеме да размениме мислење за спорт. Трчањето ми станува сѐ поголем предизвик и уживање и би сакала да се испробам во мартонски трки. Ваш аптекар: „Јелена од Преспав“ има една неодоливо заразна насмевка, дали ја поседувате истата насмевка и во реалниот живот? Што најлесно може да ве насмее? 


Јелена Јованова: „Јелена од Драчево“ ја наследи мојата приватна насмевка и ме радува моментот кога лично ќе посведочам колку знае да е заразна. Најлесно се смеам на сопствените глупости. На тој начин и полесно ги решавам. 


Ваш аптекар: Која е Вашата формула за добро здравје и ведар дух што би ја споделиле со читателите? 


Јелена Јованова: Да се прифатиме себеси и да работиме на подобро „јас“. Да го прифатиме другиот и да го разбереме, да не судиме, да растеме духовно со нештата кои нѐ прават среќни и ни раѓаат здрави аспирации. Да се смееме почесто од срце, да бидеме хумани и солидарни. Да ја негуваме емпатијата и да ја храниме вистината. Ако сме опкружени со сопствената вистина, многу полесно ќе го носиме сопствениот крст и ќе веруваме. Верба за почеток и крај!
 

 
 
 
Скролањето по телефонот е неопходно како утринско кафе, а неотворените црвени нотификации се предизвикувачки небаре се подарок што го најдовте скриен во плакар – за научниците ова се вика зависност од екран. Не негирајте, време е за детокс!
 
СИМПТОМИ 
1.Постојано со себе носите полнач, па дури и резервна батерија.
2. Вибрацијата веднаш ви го насочува внимането кон синиот екран.
3.Си легнувате и станувате скролајќи на телефонот.
4.За вас е пострашно да го заборавите телефонот отколку паричникот.
 
КАДЕ Е ВАЛКАНО?
Изложувањето на сина светлина, онаа што ја емитува телефонот, ја намалува секрецијата на мелатонин, а тоа подеднакво влијае и на квалитетот и на траењето на сонот. Научниците од универзитетот Харвард открија дека интеракцијата со технологиите, еден час пред спиење, ја одложува продукцијата на мелатонин за 90 минути, намалувајќи ја неговата количина за половина. Со оглед на тоа што многу биолошки процеси во организмот зависат од сонот, имајте на ум дека благодарение на мобилните телефони и останати гаџети, ризикувате многу повеќе од утрото.
Лошата вест е тоа што не сте безбедни ниту преку ден. Сината светлина може да поттикне макуларна дегенерација или заматување и намалување на видот, која вообичаено важи за природен, пропратен процес на стареењето.
Не смееме, а да не го споменеме оној момент на игнорирање на соговорникот, бидејќи содржината што ја сервира телефонот е далеку поинтересна. Сите сме се нашле во ситуација да бидеме игнорирани од соговорникот, кој наместо да нѐсослуша и да обрне внимание на нашата психичка состојба, упорно зјапа во телефонот. Но, да бидеме искрени, сигурно многупати и сами сме биле оние со наведната глава. Освен недостиг на култура, ваквата навика што се протна во нашите животи, полека, но сигурно влијае на нашите социјални вештини и капацитети за
соработка. Не сте сигурни во тврдењево? Тогаш запрашајте се дали попрво би му се јавиле некому или би му пишале на Viber?Ако одговоривте под два, тогаш имате проблем.
Нештата дополнително се усложнуваат на долг рок, бидејќи покрај разнишаните врски и односи со луѓето, студиите велат дека долгото време поминато на дигиталните уреди го зголемува ризикот од  изолација, анксиозност, осаменост и депресија. Размислувајте вака: Ако поради која било дигитална активност не сте во можност да ги сработите нештата што треба да се сработат, тогаш време е за промени.

ЧИСТКА
Сите оние аларми кои водат сметка да сте сосредоточени на телефонот, искористете ги во своја полза. Истите ќе ви помогнат да се соочите со фактите. Како? Исклучете ги и проверете колку можете да издржите без да проверите што „ново“ се случило. Не мора сѐ одеднаш да исклучите, почнете со звучните потсетници за стасан мејл или оние наменети за календарски активности што секако ги проследувате додека сте на работа. Збогувајте се од телефонот еден час пред спиење и задолжително ставете го на опција „нечујно“. Сепак, најголема услуга ќе си направите доколку ја смените свеста во сопствената глава: „Технологиите ги користам за некаква цел, а не за да пополнам време!“ – имајте го ова на ум.
Зјапате во мониторот по цееел ден? Не прифаќајте дури и да ве плаќаат за тоа! Водете се по правилото 20-20-20: истражувањата сугерираат да се фокусирате на нешто (зад екранот) оддалечено 20 чекори, за време од 20 секунди, на секои 20 минути. Така ќе ги ублажите симптомите својствени за компјутерскиот визуелен синдром – напнатост, сувост, печење и чувствителност на очите.

НИЗА БЛЕСКАВИ ЕФЕКТИ
Подолг живот – Истражувачите велат дека и тоа како постои поврзаност помеѓу долгото време поминато пред сините екрани и зголемениот ризик од  речиси сите смртоности болести како срцеви заболувања и рак.
Повеќе пари– Ова особено важи за жените кои шопинг навиката ја префрлија на интернет.
Пофокусиран мозок– Предолгото седење пред монитор се поврзува со намалено внимание и концентрација особено кај децата, затоа не чудете се ако не можат да ја дочитаат лекцијата.
Лесен старт на денот– Доцната изложеност на сина светлина го намалува чувството на подготвеност за следниот ден. Сега ви е јасно зошто некои луѓе одат во сала рано наутро, а други не можат да престанат да стискаат на snooze.
Поголема продуктивност– Паузата помината надвор со колегите резултира со поголема продуктивност, за разлика од паузата помината внатре пред монитор.

 

ПРОЧИТАЈТЕ
„ПАТОТ НА ЉУБОВТА“ ОД ОРИСОН СВЕТ МАРДЕН

Кога оние меѓу нас кои живеат во нехармоничност би го избрале патот на љубовта, макар и за кратко, никогаш повеќе не би биле предизвикани да се вра­ тат на стариот начин на живот. Зошто да не пробате? Со години сте измачувани од грижи, страв, омраза и лоша волја; зошто не му свртите грб на сето ова и не го изберете патот на љубовта? Поминете ги високите огради, прегрнете ги најважните нешта на светот и чекорете по патот на љубовта!

 
ПРЕЗЕМЕТЕ
Мобилна апликација „Headspace: Meditationand Sleep
На страница 20, ве учиме дека преку медитација ќе ја пребродите мигрената, затоа ви ја предлагаме оваа бесплатна апликација која им се најде на многу пациенти ширум светот. Апликацијата ќе ви помогне да го регулирате сонот, да научите да погледнете во себе и ги вклучува основните алатки за медитација.


 

ПОГЛЕДНЕТЕ
Драмата „Capernaum“
Тој има само 12 години, а веќе е осуден на затворска казна во траење од 5 години. Поради тоа, момчето ги тужи своите родители за негрижа. Овој либански филм од 2018 година има една номинација за Оскар и многу награди зад себе. Тој ќе ви побуди измешани емоции и ќе ве поттикне да размислувате на кој начин ги воспитувате своите деца или внуци. 
 ПРОСЛАВЕТЕ 
8. Март
Им го честитаме празникот на жените порачувајќи им да излезат со пријателките, да појдат во спа-центар или, едноставно, да си наполнат када и да уживаат. Знаеме дека звучи клише, но, да ве прашаме: кога последен пат направивте нешто за себе? 8-ми е денот! 
 

ПОСВЕТЕТЕ
им внимание на децата
Април е месец посветен на борбата со перници. Затоа, соберете ги децата и внуците на куп и борбата може да започне!
 
 
 
 
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.