Фалењето е добро за успех, но и за мозокот, тогаш зошто се срамиме?
 
Вашата работа, успехот, заработувачката, па дури и вашата врска, тапка во место од причина што вие сѐ уште одбивате да се промоворате себеси онлајн. Се плашите ли од осуда?

Разбирливо, уште ако сте жена, тогаш вашиот страв е целосно оправдан. Имено, истражувањето што го спроведе Ратгерскиот универзитет, откри дека жените кои се обидуваат да се промовираат себеси се помалку допадливи за разлика од мажите.  
Во просек, 80% од објавите на социјалните медиуми се, во суштина, пораки во служба на себепромоција. Па, ако сите ги користиме за иста цел, тогаш кој е оној што осудува и зошто? Е, тука се случува еден интересен парадокс, жените се оние што судат први и истовремено, жените се први на мета за осуда. „Широко е прифатен стереотипот дека жените треба да бидат скромни“, вели д-р Шерон Коен,професор по медиумска психологија на Универзитетот во Салфорд.Јавното изразување моќ и компетентност е чин на изразување нескромност, а тоа е контрадикторно на општествените очекувања споменати погоре. Контрадикторноста е коренот на негативните реакции од другите. И, додека жените се соочуваат со цела една низа етикети, судот за мажите најчесто гласи: „Види го, фалбаџија!“ Ваквите стереотипи се толку продлабочени и вкоренети, што имаат моќ да влијаат врз однесувањето на половите низ животот. Како стареат, жените се охрабруваат да се презентираат себеси што е можнопопрецизно, додека мажите се охрабруваат да ги преценуваат своите достигнувања. 

Жените се фалат скромно, но и покрај тоа се помалку допадливи. Мажите се фалат претерувајќи и притоа не водат сметка кому му се допаднале, а кому не. Жените судат строго. Мажите на сѐ додаваат сексуална конотација. Кој е поуспешен при себепромоцијата? Мажите, иако жените имаат подобро развиено чувство за креативност и се поречити. Според ова, дали пристапот на себепромовирање треба да биде ноншалантен, во машки стил?
Прво, вредно е да се спомене дека себепромоцијата не е ограничена само на социјалните медиуми, луѓето се многу подлабоко навлезени во неа без да бидат свесни за тоа. Всушност, сите се промовираме себеси, постојано. Не станува збор за некоја уникатна способност која ја вклучуваме и ја исклучуваме по потреба. Кога се дотеруваме, кога се смешкаме, кога користиме одредени фрази, ние несвесно му презентираме на светот една верзија од себе. 
Едно од најважните места за себепромоција е работната средина и токму поради тоа, мажите предничат во однос на жените. Не дека сами заклучиле кој е поважен фронт, туку, едноставно, мажите имаат одбивност да се сликаат за на Инстаграм,додека со задоволство би пиеле кафе со шефот.

Сју Унерман,во својата книга „Стаклениот ѕид“ („The Glass Wall“), вели дека жените не го владеат начинот на кој треба да комуницираат на работа. Работејќи на книгата, таа интервјуирала стотици мажи и жени, вклучувајќи ги и нивните претпоставени кои ги вработиле и ги отпуштиле. Преку овие интервјуа, Сју заклучила дека жените веруваат дека е доволно само одлично да ја завршат работната задача, но практиката вели нешто друго: уште поважно е да му дадете на знаење на претпоставениот дека сработивте, дека завршивте одлична работа – токму тоа го прават вашите машки колеги! „Ми стана јасно дека жените преретко бараат промоција или покачување на плата, па дури и кога ќе се осмелат, доволно е само да чујат „Не“ и да се повлечат тивко“, вели Сју.Жената кога ќе добие покачување на платавели: „Благодарам!“ Мажот кога ќе добие покачување на плата вели: „Благодарам, кога можам да очекувам следно?“
Ако земеме предвид дека бројот на луѓето кои работат од дома како хонорарци во последните 10 години двојно порасна, тогаш потребата од себепромоција станува нужна. Но, луѓето се плашат и пред сѐ не знаат колку е доволно и кога себепромовирањето може да поттикне одбивност кај примачот. Но, ако се ослободите и го направите тоа, со сигурност ќе дојдете до клучна себерефлексија, објаснува д-р Шерон Коен.„Објавувањето слика од себе или препрочитувањето на содржината што сте ја објавиле за себе и за својата работа, е начин да создадете чувство за тоа кои сте“, вели Коен. Тоа може да ви помогне да го разберете и да го елаборирате својот идентитет. 

Но, коцкањето со сопствениот имиџ поради неможноста да ја контролирате туѓата перцепција е ризик кој не секој може да го поднесе, иако е невозможно да им се допаднете на сите. Проблемот дополнително го комплицира опцијата за оставање коментар – ако негативните коментари се побројни од позитивните, во тој случај себепромоцијата ќе стане антипромоција. Студиите покажале дека и директните приватни пораки со негативен контекст се сосем доволни да ја разнишаат самодовербата на авторот на содржината и покрај тоа што само тој може да ги прочита.
Преплашени од ваквите можни исходи, многу луѓе применуваат таканаречено скромно фалење на социјалните мрежи. Иако ваквата техника е само залажување, бидејќи е речеси невозможно да се предвиди реакцијата на публиката за која било објава. Пример за скромно фалење: „Да, јас го освоив првото место, но тој беше одличен противник, нијанси одлучуваа“. Студија од 2017 година на Бизнис школата на Харвардоткри дека ваквото скромно фалење е помалку успешно за разлика од отвореното фалење, бидејќи кај првото, недостасува искреност.

Креаторот сигурно се чувствува убаво што не е експлицитен во фалењето, но публиката реагира негативно и на себепромоцијата и на обидот таа да се маскира. Затоа, бидете искрени. Соодветно е при чинот на фалење да има несоодветни елементи, а уште посоодветно е да не им се допаднете на сите. 
Што корист ќе имате ако редовно го масирате лицето? Ќе се ослободите од вишокот течности, ќе ја намалите тензијата на фацијалните мускули, ќе поттикнете циркулација. Дополнително, ќе го намалите нивото на стрес, а со тоа ќе го одржите балансот на хормоните кои предизвикуваат акни. Сѐ што ви треба се 5 минути, чисти раце и масло за лице или серум.

Дефинирајте ја вилицата
Со палецот и показалецот нежно штипкајте ја кожата долж вилицата почнувајќи од центарот на брадата и стигнувајќи до ушите. На овој начин, ќе спречите какво било таложење течности во кожното ткиво кое резултира со отоци.

Поткренете ги јаболчиците
Спојте ги показалецот и средниот прст и сместете ги под левата јаболчица, и нежно туркајте нагоре. Почнете од центарот на лицето и движете се нанадвор кон слепоочницата. Повторете ја постапката и на десната страна. За да поттикнете циркулација и за да постигнете инстант сјај, нежно штипкајте ги јаболчиците на врвот. 

Испеглајте ги подочниците
Со домалиот прст, нежно притискајте и поткревајте ја кожата долж коската што ја следи веѓата, почнувајќи од внатрешниот агол на окото и движејќи се кон надворешниот. Повторете ја постапката под очите. Ваквата мануелна лимфна дренажа ќе ги намали отоците, а со тоа и темните кругови. 

Омекнете ги фините линии
Сместете ги палците на слепоочниците, а со останатите три прста оцртувајте мали кругови од центарот на челото кон надворешните агли на лицето. На овој начин, се намалува тензијата во мускулите, а со редовна практика може да се минимизираат фините линии кои се резултат на мимиките. 
Скромната себепромоција е помалку успешна од онаа што подразбира фалење безмера!

УМЕРЕНОСТ
Не претерувајте со објави, не претерувајте со пофални зборови. Анимирајте ја публиката повремено и повикајте се на факти што никој не може да ги оспори. Не борете се за квантитет, туку за квалитет. 

НАВИКА
Чувството на нелагодност поттикнато од себепромоцијата е вообичаено. Се чувствувате како наметнувач, како измамник? Како да го надминете тоа? Едноставно, игнорирајте го, глумете дека не постои сѐ додека не се навикнете. Ако останете доследни на себе и на своето знаење, никој нема да забележи дека се срамите. 

ЕМПАТИЈА
Емпатијата ви дозволува да ги видите нештата од друга перспектива – ставете се во туѓи чевли и прегледајте што сте објавиле. Ако и покрај тоа ја одобрувате содржината, тогаш, несомнено, таа е соодветна. 

ПРОАКТИВНОСТ
Постојат безброј начини за претпоставените да дознаат што сте сработиле, без да се фалите. Вашето име на извештаите за работа, е-пораките за сработеното – воочете им го вашиот труд на суптилен начин. 

ГЛАВНИ ПОЕНТИ
Колку побогата биографија, толку подобро? Студија од 2011 година вели дека помалку е повеќе. Главните достигнувања стануваат незначајни кога се презентираат со куп неважни. Значи не, курсот по шпански во траење од еден месец не треба да го споменувате!
Сакам да вежбам, но немам време. Мора да почнам да се хранам здраво, но тоа ќе ме чини многу пари. Треба да посетам некој курс, но нема кој да се погрижи за децата. И, така секој ден, постојано ги одложуваме идеите барајќи секакви изговори иако причинителот е еден. Појдете пред огледало и ќе го запознаете. Иако поважното прашање е: како да го победите? Но, ајде, прво, да побараме логично објаснување зошто сами на себе си поставуваме замки?

СТРАВ ОД НЕУСПЕХ
Од психолошка гледна точка, луѓето не сакаат да се изложуваат себеси на непријатни ситуации. Вработениот има одлична идеја, но ја чува за себе само за да не мора да контактира со претпоставениот. Дел од проблемот е тоа што, на невролошко ниво, мозокот не прави некоја разлика помеѓу страв од смрт и страв од средба со шефот. 
Емотивниот процесор на мозокот или амилгадата, одговара на стравот така што испраќа стрес-сигнал до хипоталамусот, командниот центар на мозокот, поттикнувајќи лачење на стрес-хормоните кортизол и адреналин, и поттикнувајќи го телото да се соочи со заканата или да избега. Одеднаш, целото тело ви говори да излезете од која и да било ситуација во која сте се нашле иако тоа можеби ќе ве чини и отказ. Ако размислите рационално, сигурно ќе заклучите дека не сте под никаква закана, но за мозокот стравот е страв, и тој ви става пречки на патот со цел да ве задржи на сигурна територија. 
Стравот е причината поради која многу луѓе ја оставаат најтешката задача пред истекот на рокот. Преку одложување на обврските до последна минута, индивидуата полесно доаѓа до оправдание за неуспехот. Иако избегнувањето на  можната болка од неуспех, ги уништува сите шанси за успех. Ваквата појава е честа кога нештата делуваат недостижни, бидејќи на човекот му е полесно да го контролира својот неуспех отколку да се соочи со можноста неуспехот да го изненади.

СТРАВ ОД УСПЕХ
Страв од успех или одбивност да се признае сопствената победа. Луѓето се залажуваат дека стравот од успех е полесна варијанта на страв, бидејќи поттикнува продуктивност. Недостигот на радост и уживање во своите достигнувања е саботирање во маскирана варијанта.  На пример, маратонецот кој го води стравот од неуспех, нема да тренира редовно за да си обезбеди совршен изговор за слабиот перформанс. Што ќе направи оној што го води стравот од успех? Тој најверојатно нема ни да се пријави на трката за да не се посрамоти од „слабиот“ резултат. Разврската и кај двете сценарија е иста: загрозување на шансите за успех!
 „Перфекционизмот е повообичаен мотив за страв во денешно време, а тоа се должи на социјалните медиуми и притисокот за совршен живот“, тврди Клои Брадериџ,автор на „Решение за анксиозност“ („The Anxiety Solution“). „Една неодамнешна студија откри дека од 1989, социјалниот перфекционизам се зголемил за 33 %“, додава таа. Културата што го охрабрува натпреварувањето еден со друг, носи дел од вината. 
Сите почнавме да се грижиме за својот имиџ, бидејќи нашата филтрирана верзија на животот ја има на увид цел свет. Нештата толку многу забегаа во погрешен правец, што честопати одиме на зимовање, иако мразиме снег, само за да дојдеме до фотографија за на Фејсбук. Сега е јасно зошто луѓето завршуваат заглавени во професии и односи – стравот од осуда го блокира сопственото „јас“.
 
Ослободете го патот од себе
1.    Водете дневник за да ги идентификувате разорните мисли што ве одвлекуваат од целта. По еден месец, направете анализа за да проверите дали се однесувате по некоја рамка. 
2.    Визуализирајте ги промените што сакате да се случат, секој ден по неколку минути. 
3.    Нема поента да визуализирате одредено однесување без да го испробате на дело. Ако се опуштавте со алкохол, сега чајот е на ред. 
Што не смее да содржат кремовите за нега?
Вие сте од „зелените“? Сигурни сте? Не е доволно само органското да влезе во ладилникот, за да имате целосно здрав начин на живот. Неопходно е преуредување и на шкафчето во тоалетот. Но, не сте направиле многу ако се фокусирате само на лицето, напротив, најголема апсорптивна моќ има кожата на телото, бидејќи зафаќа најголема површина. Појаснување: поважно е што нанесувате по цело тело отколку само на лицето, но идеално е да ги земете предвид и двете.
 
1. ПАРАБЕНИ
Побарајте метил, бутил, етил и пропилпарабен во составот: овие презервативи се користат со цел да спречат развивање бактерии во производите, но постојат низа индикации дека негативно влијаат на нивото на хормоните. Една студија, намалувањето на должината на менструалниот циклус кај жените го поврзува со покаченото ниво на парабени во нивната урина.
 
2. СУЛФАТИ
Натриум лаурет сулфат и натриум лаурил сулфат се сурфактанти коишто најчесто се користат во шампоните и купките со цел да креираат пенеста емулзија што ќе обезбеди длабинско чистење. Познати се по тоа што ги отстрануваат влагата и природните масла од кожата, а тоа доведува до сувост, црвенило и чувствителност. 
 
3. ФТАЛАТИ
Присутни во парфемите, бидејќи го продолжуваат нивниот рок на полица, но се среќаваат и во некои други козметички производи (како лак за нокти или спреј за коса) со цел да им ја зголемат флексибилноста. Кожата ги апсорбира без никаков проблем, а тие, пак, го имитираат естрогенот во телото, а тоа негативно се одразува на хормонските нивоа и циклуси. Студиите ги поврзуваат со рак на дојка. 
 
4. ПОЛИЕТИЛЕН ГЛИКОЛ
Супстанција што креира емулзија или делува како растворувач, овозможувајќи им на останатите состојки полесно да пенетрираат во кожата. Па, каде е проблемот? Најчесто е контаминиран со етилен оксид (призната канцерогена супстанција) и 1,4 диоксан (најверојатно, уште една канцерогена супстанција).
 
5. СИНТЕТИЧКИ МИРИСИ
Прво, термините „perfume“и „fragrance“,во суштина, се одлични паравани за голем број лоши состојки коишто производителите ги протнуваат навидум легално. Честопати, парфемите содржат фталати и алкохоли што ја сушат кожата. Второ, дизајнираните мириси поттикнуваат чувствителност и може да предизвикаат многу штети, почнувајќи од хронични главоболки, па до кожни алергии и инфекции. 

FAKTU МАСТ

БРЗО ГО ОТСТРАНУВА КРВАРЕЊЕТО, БОЛКАТА И ЈАДЕЖОТ
ГО ЗАБРЗУВА ПРОЦЕСОТ НА РЕГЕНЕРАЦИЈА НА ТКИВОТО
САМО ЗА РЕКТАЛНА УПОТРЕБА


ШТО Е ФАКТУ?
ФАКТУ се употребува за третман на хемороиди, особено кога се придружени со симптоми на воспаление и крварење, анални фисури, анални рагади, анален јадеж (анален пруритис) и анален егзем кој е пре диз ви кан од аноректални состојби, третман на рани после про ктолошки операции.

Претставува комбинација на две активни компоненти:
цинхокаин хлорид кој брзо и ефикасно го отстранува јадежот и болката и поликрезулен кој го намалува крварењето, го сти му ли ра заздравувањето
и реепителизацијата на тки во то, спречува настанок на инфекција и воспаление. Ис то така го спречува и навлажнувањето што претста ву ва чест пропратен симптом кај хемороидите.

КАДЕ ДА ГО НАЈДЕТЕ ФАКТУ?
ФАКТУ може да го најдете во Вашата аптека во 2 фор ми: ФАКТУ маст и ФАКТУ супозитории (чепчиња)

ФАКТУ МАСТ:
Маста се нанесува 2 до 3 пати на ден на заболеното место, после дефекација.

Вашиот лекар или фармацевт ќе Ве советува колку дол го да го употребувате ФАКТУ.

Пред употреба внимателно да се прочита упатството!
За индикациите, ризикот од употреба и несаканите дејства на лекот консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт!

 
ПРОСЛАВЕТЕ
12 Мај - Интернационален ден на медицинските сестри
Кренете чаша високо горе во име на сите оние кои неуморно и пожртвувано му го чуваат грбот на светот. 

ПРОЧИТАЈТЕ
ВНАТРЕШНИ КОНФЛИКТИ“ ОД КАРЕН ХОРНАЈ 

Книга за смирување на внатрешните конфликти и за пронаоѓање на вашиот спокој! Овде Хорнај ги опишува различните типови на личности и на конфликти. Укажува на тоа дека поголемиот број луѓе поминуваат низ различен број конфликти и дека сите употребуваат различни одбранбени механизми во однесувањето и во справувањето со сопствените немири.

 

 

ПОГЛЕДНЕТЕ
Филмот Incendies 
Филм што ќе ве освои уште од првата сцена, текот на настаните е невозможно да го предвидите, а крајот е маестрален. Ова е еден од оние филмови кои долго се паметат. Приказната се врти околу Jeanne и Simon, кои за да ја исполнат посмртната желба на мајка си, ќе мора да отпатуваат во нејзиниот роден град некаде во Средниот Исток. Таму ќе дознаат за нејзиното тажно минато и ќе откријат вознемирувачка тајна која ќе им го смени животот засекогаш.

 
ПРЕЗЕМЕТЕ
Мобилна апликација MyFitnessPal
Ако темата за масти на стр. 8 ве поттикна да обрнете внимание што точно консумирате, тогаш оваа апликација ќе ви биде од помош. Дизајнирана е да го брои калорискиот внес, да пресмета колку калории сте согориле и да ве мотивира со вежби. Штотуку си најдовте партнер за спортување, па што чекате?

 
 
 
 
 
 
 
Неколку совети за позитивни вибрации меѓу омилените ѕидови
Во карантин или не, домот е местото на кое со задоволство му се враќаме. Тоа е катче кое треба да нѐ ослободи од стресот што го акумулираме однадвор. Но, за да ви ги наполни батериите со позитивна енергија, погрижете се да не е токсичен. 
  
 
Загубете се меѓу зборови
Истражувањето на University of Sussex откри дека читањето го намалува нивото на стрес за неверојатни 68% - исто така го забавува срцевиот ритам, олабавувајќи ја тензијата во мускулите.  Затоа, одберете агол од која било просторија во домот и претворете ја во катче за читање. Сместете фотелја, фрлете едно кебенце во неутрален тон, ставете ваза со сушена лаванда и наредете неколку книги на подот. Самата реорганизација на книгите, понекогаш е доволна за да креирате атмосфера што повикува на читање. 

Поканете ја природата во домот 
Длабоката врска помеѓу луѓето и природата која е клучна за човековиот опстанок и благосостојба е и повеќе од легитимна. Затоа, актуелен е биофилија дизајнот или дизајн која ја имитира природата. Опкружување во кое се интегрирани екстериерот и ентериерот. Ваквиот дизајн особено се применува во канцелариите со цел да се зголеми продуктивноста и да се намали стресот меѓу вработените. Уште не ви е јасно! Канцеларија со вистинско дрво на средина или зелен ѕид креиран од вистински растенија. За почеток, претворете го балконот во мини џунгла. 

Сте чуле ли за Воздушни цвеќиња? Потребен им е само воздух за да преживеат, а одлично ќе ги украсат челните ѕидови во дневната.
 
Технологијата зад врата
Психотерапевтот Nancy Colier во својата книга The Power Of Off, вели дека начинот на кој луѓето ја користат технологијата подразбира мозок оптоварен со безброј мисли, но минимум размислување. Во превод, рационалното и продуктивно размислување е сведено на минимум. Решението? Не толку „паметни домови“. Приклучете го телефонот да се полни во ходник и тетирајте го како да е фиксен; лаптопот сместете го на маса како да е десктоп компјутер. Идејата е да ја сместите технологијата на места кои ќе ве принудат свесно да одлучите дали ќе ја користите. Нејзината употреба нека ви стане избор, а не навика.
 
Прочистете го воздухот природно
Истражувањето на Imperial College London откри дека загадувањето на воздухот ги брише сите придобивки стекнати преку спортување, особено оние што се однесуваат на белите дробови и срцето. Не залажувајте се дека сте безбедни дома - хемикалиите, гасовите и бактериите се заглавуваат по ходниците, најмногу во зградите, а тоа значи дека воздухот може да биде 5 пати позагаден во споредба со оној надвор, тврди СЗО. И тука на сцена настапуваат цвеќињата кои го прочистуваат воздухот. Алое вера, продуцира кислород во текот на ноќта; Ѓаволскиот бршлен го отстранува формалдехидот и бензенот во воздухот. 


27% се зголемиле пребарувањата, на Pinterest, за растенија кои го прочистуваат воздухот
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.