Речиси во сите фитнес програми се вклученисклековите, проблемот е што ретко кој може да издржи да ги прави. Десет секунди и рацете почнуваат да ви се тресат, а задникот ви паѓа на подот? Ве разбираме, но и вие разберете дека вреди да ја совладете оваа вежба. Зошто? Склековите ги зајакнуваатстомачните мускули, вклучувајќи ги и подлабоките до кои потешко се стасува и го подобруваат балансот и држењето. Плус, создаваат помал притисок на долниот дел од грбот и на вратот за разлика од чучни-стани вежбите, а при тоа ги зајакнуваат мускулите на рбетниот столб, што значи дека и при долго седење нема да чувствувате болка. 

 
 

Не залажувајте се дека со часови можете да изигравате штици за пеглање. Стартувајте со 10 секунди секој ден и зголемувајте по само пет секунди неделно. Помеѓу секој склек, правете пауза од една минута. Целете на тоа да изведете склек што ќе трае три минути. Ова ќе ве израдува: потребни се само 6 недели за да забележите резултати. За да бидете сигурни дека добро ги изведувате склековите и дека ќе имате ефекти, фокусирајте се на тоа да го вовлечете папокот и да ги контрахирате длабоките централни абдоменални мускули кои го поддржуваат рбетниот столб и пршлените. Затегнувањето на задникот исто така помага. 
Веднаш да преминеме на одговорот: и ДА и НЕ! Ајде да пресудиме на крај! Ако сте од оние кои постојано бараат изговори за да ја прескокнат салата за вежбање, тогаш партнер и тоа како ви е потребен. Всушност, сите на почетокот бараме партнер, сѐ додека не се навлечеме на убавото чувство по тренинг и не сфатиме дека никој не ни е потребен за да работиме на себе.


Студијата објавена во „Хелт Едукејшн Рисерч“ (Health Education Research)имала цел да ја открие моќта на партнерската поддршка при соочување со дијабетес тип 2. Притоа, се дознало дека вежбањето со партнер ја зголемува мотивацијата кај индивидуите да останат доследни на спортскиот режим. Ова е супер, бидејќи нема да ви пропаднат парите што ги вложивте. Уште ако партнерот не е вашата пријателка, туку момчето или сопругот, тогаш истражувачите велат дека ќе заработите плус бенефиции како продлабочување на односот и поврзување на ново ниво.
Но, мечот има две острици, така што истовремено ризикувате и да го расипете односот поради:  доцнење на партнерот, идеја за различен тип на спорт, комплетно поинаков начин за релаксација по тренинг, различен став кон исхраната и сл. И, сега? Обидете се во двојка, но, на крај, правете онака како што вам ви одговара. 
За децата е добро уште на почетокот, првите впечатоци и искустваод скијањето да бидат пријатни без стрес и да бидат најавени неколку денови порано, сѐ да биде доживеано како возбудлива забава и уживање на снег.
 
Ниту модерниот начин на живеење не успеа да ја промени вистината дека една од најголемите радости за децата во зима е токму – снегот. Детските игри на снег сѐ уште претставуваат некои од најубавите спомени што се „заработуваат“ во детството. Тргнувајќи од сопствените детски спомени, родителите обично да им овозможат слични, па и подобри зимски искуства на своите деца, истовремено придонесувајќи за нивниот физички развој и здравјето, воопшто. Како совршено зимско искуство, кое ги содржи сите компоненти и желби, како на децата, така и на родителите, е скијањето. 
Скијањетосе опишува каконачин на движење по снежни површини, сокористење наскии за да се лизгаат по снегот. Иако скијањето е првенствено замислено како начин на транспорт или движење во снег,во текот на 20.век прераснува во популарен начин за рекреација и спортување. Зборот скијање доаѓа од стариот норвешки збор „skíð“ што значи „одвоено парче дрво“ и со текот на времето станал интернационален збор, кој не се преведува во другите јазици.. Скијањето е одлична комбинација од физичка активност и престој во природа којашто овозможува изложеност на сонце во текот на зимата. Скијањето и престојот во природасе одлично искуство како за возрасните,така и за децата. Актуелноста и популарноста на овој спорт кај децатасе должи на фактот дека придонесува за нивниот физички развој, какоизаразвој на моториката.
 
Кога е вистинската возраст детeто да започне со скијање?

Прашањето кое прво им се наметнува на родителите најверојатно ласи: кога е најдобро време детето да започне со скијање.Сепак, тоанајмногу зависи од самото дете и од неговата моторика. Акодететое стабилно на сопствените нозе и е во можност да си игра и да се движи на снегот, може да се придружина некоја школа за скијање за да започне со основното запознавање со овој спорт. Голема улога игра и способностана детето да го задржи вниманието и да ги следи упатствата на инструкторот. 

Најважно е децата да не се принудуваатна работи што не им се допаѓаат! Поради тоа,немојте да инсистирате децатада се придружат на школа за скијање аконе сакаат. Децата учат поразлично од возрасните. На повеќето од нив им е потребно да ја разберат идејата што всушност сакате да ги научите, а потоасамитеќе сакаат тоада го направат.
 
Најдобар период за вашето дете да гозапочне дружењето со скиите е повтората година. Тогаш детето веќе е во можност да научи за основите на скијањето, дазастанена скии и да ги научи основните движења.Овие активности ги вклучуваат сите групи на мускули и доведува до зајакнување на зглобовите, падетето стекнува чувство за рамнотежа и се развива координацијата на движењата. 
За деца до тригодишна возраст, кои прифатиле да се запознаат со скијањето,треба да се набави соодветна опрема,која претставува најважен дел од оваа рекреативна активност. Опремата, покрај скиите,вклучува чевли за скијање кои може да се фиксираат на скиите и кацига за да се заштити главата од можни повреди. Потребна е и соодветна облека за активности на снег.  Детето треба да биде облечено удобно, и секогаш да му бидат добро заштитени очите со очила за скијање. Исто така и кожата на лицето треба да биде намачкана со соодветен заштитен крем, особенона поголеми височини, од силно сонце, силен ветар, но и од студ. Во понапредна фаза детето треба да научи да биде свесно за околината и опасностите, ситуации при забрзано скијање, нерамнини, скокови и сл. Исто така,повеќето деца учат побрзо и сакаатда напредуваат, кога се во група со свои врсници со кои ги прават истите работи.

По шестата година детето може да се запозне и со сноубординг, односно скијање на штица. Овој спорт веќе бара поголема физичка подготвеност и концентрација,ги активира сите групи на мускули и е многу корисен за развојот на децата. Облеката за овој спорт треба да биде комотна, поради многу движења со колената. Поради можност од повреда на рачните зглобови треба да носиспецијални ракавици кои гиамортизираат ударите. 
 

Најстарата и најпопуларната дисциплина на Зимскиоте олимписки игри. Уметничкото лизгање своето деби го имало на Олимписките игри во Лондон во 1908 година. Уметничкото лизгање е спорт во кој лизгачите на мраз, дали во пар или посебно, изведуваат слободни движења како скокови, вртења, подигнувања и движења со стапалата кои се споени во еден грациозен танц. 

 

Името уметничко лизгање, односно figure skating, го добило поради фигурите што ги прават лизгачите на мразот. Тие движења се изведуваат со помош на лизгалки кои имаат многу остро сечило за да може лесно да се движат по замрзната површина. 

Има неколку видови на уметничко лизгање, фристајл (слободни движења), лизгање во пар, танцување на мраз (ice dance) како и синхронизирано тимско лизгање. Уметничкото лизгање денес е популарен и модерен спорт, миленик на широката популација, поради невообичаените и зачудувачки движења, искомпонирани со одлични костими, како и неверојатни подвизи.

 

Неколку интересни информации за уметничкото лизгање

 

 

 

Лизгалките биле направени од животински коски
 

Уште пред луѓето да почнат да ги развиваат своите уметнички интереси преку лизгалките, истите биле користени како практична форма на транспорт. Пред илијадници години, жителите на Финска, врзувале животински коски на нивните стапала за да можат полесно да ги преминуваат замрзнатите езера со лизгање, наместо со одење. 

 

Танцувањето на мраз потекнува од валцерот
 

Модерното уметничко лизгање може да вклучи и танцување на мраз, активност која потекнува од една сурова лондонска зима во далечната 1862 година. Но првиот конкретен пример е од 1880 година, кога членовите на Виенскиот лизгачки клуб започнале да го имитираат валцерот, но на мраз. Танцувањето на мраз се вклучило како дисциплина на Зимските олимписки игри дури во 1976 година.

 

Најлудиот забранет потег
 

Сурија Бонали, позната како лизгачка која му пркоси на системот, добитничка на пет европски златни медали и три сребрени светски медали, го има направено „најстрашниот“ потег во историјата на уметничкото лизгање. Имено на Зимските олимписки игри во 1998 година, таа го направила познатиот бекфлип (скок со салто наназад), но со приземјување на само една лизгалка. Иако таа го извела неверојатно добро, сепак овој потег бил забранет поради тоа што е многу опасен.

 

Има некои движења кои машките лизгачи не можат да ги направат
 

Движењето во кое лизгачот се наведнува наназад со главата, грбот и рамената, предизвикува значителен притисок на ‘рбетниот столб и затоа бара голема флексибилност. Затоа, се смета дека женските лизгачи имаат поголем успех при изведување на ваквите движења отколку машките.
 

Лизгачите се вртат со 300 вртежи во минута

 

 

При изведување на еден скок со вртење, лизгачот се врти со брзина од 300 вртежи во минута, што е иста брзина која астронаутите ја доживуваат при нивните центрифугални тренинзи.

 

 

Лизгалките се различни од оние за хокеј на мраз
 

Лизгалките кои ги носат натпреварувачите се разликуваат од оние кои ги носат хокеарите. Лизгачите можат да прават вртења и кратки застанувања, благодарение на еден назабен дел кој се наоѓа на врвот на лизгалките, а се нарекува врв на острицата. Тој дел е многу тешко видлив, но игра голема улога во моментот пред скокање, затоа што се закачува на мразот и го прави скокот полесен.

 

 

Погрешен костим може да чини одземени поени
 

На многу натпревари, судиите може да одземаат поени доколку сметаат дека костимот кој го носи лизгачот е несоодветен или провокативен. Иако ова е многу субјективно, сепак може да бидат одземени поени доколку повеќе судии се изјаснат дека костимот е несоодветен.

 

Реквизити се забранети
 

Лизгачите кои се натпреваруваат може да победат или да изгубат базирано само на нивната индивидуалност и вештина, не смеат да користат никакви реквизити. Единствениот пат каде некој користел реквизит било во 1972 година, кога второпласираниот натпреварувач се појавил со пластичен чадор.

 
Благородна спортска дисциплина со долги корени во натпреварите, вклучувајќи ги и Олимписките игри. Со овој спорт се занимавале и кралевите, а со победа се здобивале сo повеќе пари и почит. Сето тоа се завршило уште во минатиот век, кога трчањето ја презело таа улога.
 
Што е точно брзо одење? 
Тоа не е обично одење,ниту џогирање. Тоа е oлимписки признаена спортска дисциплина, која се дефинира како движење нанапред на тој начин што едно стапало мора да биде во контакт со земјата пред водечкото стапало да направи контакт со земјата. За натпреварувачите е важно да одат што побрзо, одржувајќи исти чекори, без да бидат дисквалификувани поради „недозволени чекори“. Во секој случај, овој спорт се разликува многу од одење, трчање или планинарење.
 
Како да научиме правилно да го практикуваме овој спорт?
При брзото одење се користи специфична техника,при што едното  стапаломора  цело време да биде во контакт со подот.  Движењата се прават така што едното стапало е целосно на подот,додека другото стапало се подигнува, со ногата се прави не многу голем чекор и второто стапало ја зазема улогата на првото.Притоа се одржува рамнотежа со помош на рацете.
 
Кои се бенефитите од овој спорт?
Најпрво,тоа е компетитивен спорт и е идеален за оние кои сакаат да се натпреваруваат на поразличен начин од планинарење и трчање. 
Со практикување на овој спорт се зголемуваат придобивките од кардиоваскуларните и аеробните вежби,без да се оптоварува телото, како што се случува при трчање. Оваа спортска дисциплина,всушност ја практикуваат многу спортисти,кои ја користат како тренинг помеѓу нивните редовни тренинзи, со цел полесно одржување во форма,како и побрзо опоравување после повреди.
При редовно практикување, со брзо одење се подобрува тонусот на мускулите, а поради специфичната техника на движење се добиваат добро тонирани мускули на нозете како и на абдоменот. Поради овие  бенефити овој спорт е одличенза постигнување на „извајана“фигура, и е многу поделотворен од стандардните вежби на справи во теретани или фитнес центри. Исто така,има многу позитивно влијание на функцијата на мускулите, коските и зглобовите. 
 
Доколку се практикува брзо одење со поголема брзина, се трошат повеќе калории отколку џогирање на иста далечина. 
При брзо одење се губат околу 80 калории на 1 км, што е повеќе отколку калориите (60 калории) кои се губат при трчање на 1 км.
 
Иако е техника на одење, сепак,се раздвижува и горниот дел од телото. За да се одржи брзината на одење, мора да се координираат двете раце со силнидвижења. Со ваквите движења се подобрува тонусот и силата на мускулите на рацете, вратот и градите, а притоа се зголемува и губењето на калории. Сите овие движења предизвикуваат зголемени здравствени придобивки. При едно истражување спроведено од Универзитетот Вејн Стејт во Детроид, се покажало дека спортистите кои се занимаваат со брзо одење имаат ист физиолошки профил како и оние спортисти кои се занимаваат со трчање на долги патеки. Тоа е затоа што тие имаат низок индекс на масти и висок однос на добар/лош холестерол. 
 
Брзото одење е спортска дисциплина која може да биде компетитивна и во исто време и интересен начин да се одржува здравјето и тонусот на мускулите.
 
Кој може да практикува?

Може да го практикува речиси секој, а особено е препорачливо за лица кои од која било причина помалку се движат (на пример, оние кои на работното место воглавно седат или стојат), како и сите кои поголем дел од времето го поминуваат во затворени простории. За постигнување на оптимален ефект, најдобро е да се тренира три до четири пати неделно во траење од 40 до 60 минути со брзо темпо.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Идејата на нашите страници да запознаваме млади личности, ентузијасти, авантуристи и спортисти,чии достигнувања и подвизи понекогаш се граничат со „верувале или не“, овојпат нè доведе до една млада, ведра, а сепак челична дама“ – Ивана ГерчаковаЕдна од ретките девојки од нашата држава со повеќе спортски епитети зад кои стојат сериозни резултати и достигнувања. Маратонка, ултрамаратонка, алпинистка, велосипедистка... Сето ова крунисано можеби со кралот на ултратешките дисциплини – IRONMAN
 

 1.Кога првпат се роди љубовта кон спортот и што претставуваше првото посериозно достигнување од многуте кои ќе следат на твојата листа?


 

Љубовта кон спортот се роди уште восредношколските денови. Започнав посериозно да се занимавам со ракомет и оттука започна сè. 

Оттука ми се роди таа дисциплина, таа мотивација, таа желба да навлезам подлабоко во спортот. Првото мое посериозно достигнување беше мојот прв истрчан полумаратон, планот пред трка беше:трчам до 15 км и доволно е. Меѓутоа, во разговор низ целата трка со сестра ми, не ни забележав дека сум завршила. Бев пресреќна, и на сите по улица што ќе ги видев им кажував дека сум истрчала 21 км. Уште наредниот ден барав нова трка. 

 

2.Зад себе имате повеќе маратони, планински ултратрки, триатлони. На повеќето од нив сте се наоѓале и на подиумот. Кој од нив ви оставил најголем впечаток, дополнително ве мотивирал или бил најтежок за вас?

 

Има премногу трки на кои сум учествувала и секоја од нив ми е драга и вооедно тешка на посебен начин. Како најдрага трка ќе ја издвојам мојата прва трката Ironman во Пула – half дистанца (1,9 км пливање, 90 км велосипед и 21 км трчање) и вооедно и најтешка, бидејќи половина месец пред трка, паднав од велосипед и си ја повредив ногата. Отидов со таква нога и тоа беше борба од 8 часа сама со себе, со телото и со умот. Во такви моменти визуелизирам слики од моите тренинзи и низ сè што сум поминала за да се спремам за ТОЈ ДЕН, таа мисла ме враќа повторно во игра. 

 

3.Се чини дека врвот на Вашите достигнувања се учествата на ултратешките натпреварувања насловени како IRONMAN. Може ли на нашите читатели да им објасниме што, во суштина, претставува ова натпреварување? 

 

За оние кои не знаат, Ironman трката за првпат се одржува во 1978 година во САД. Во 1981 година трката се префрлува во Кона, Хаваи, каде и до ден-денес секоја година се одржува Светското првенство. Тоа е трка од  3,8 км пливање, 180 км возење велосипед и 42,2 км трчање. Во 2001 година се воведува и half дистанца која се состои од 1,9 км пливање, 90 км велосипед и 21,1 км трчање.

 

4.За обичниот човек, се чини речиси невозможно да се влезе во една ваква дисциплина како што е ултратриатлонот. Што сèе потребно за да се испливаат 3,8 км, да се извозат 180 км велосипед и, на крајот, да се истрча цели 42,195 км и тоа со резултат од 13 часа и 20 минути(официјален резултат од IRONMAN – 140.6во Италија, Емилија-Ромања,во 2018 година)?

 

Сите ние сме обични луѓе и ништо не е невозможно, всушност, тоа е и мотото на Ironman трките – „Anything is possible“. Aко го сакаш нештото и напорно работиш да го оствариш, самото ќе си дојде, па дури и ти самиот да се чудиш како сето тоа си го споил во еден ден. Звучи лудо. 

Многупати слушам дека за сè што правиш, треба да имаш талент за тоа. Дефинитивно не се согласувам со тоа. Потребна е дисциплина, напорна работа, посветеност и, на крај, би додала многу, многу да го сакаш тоа што го правиш. На „финишот“ на секоја Ironman трка, ти кажуваат дека си ЖЕЛЕЗЕН ЧОВЕК“. Железен човек си 364 дена од година, а тој ден си обичен човек што ужива во тоа што го прави. 

 

5.Кој е најголемиот мотив за една ваква себеисцрпувачка битка?

 

Кога си изложен на таков себеицрпувачки момент, од тебе излегуваат сите оние лоши“ работи, кои не си ни свесен дека ги имаш, бидејќи секогаш си бил во омилената комфорна зона. За мене, нема поголем мотив од тоа свесно да се предизвикуваш на такви моменти и да работиш на тоа да ги измениш работите на подобро. 

 

6.Бидејќи станува збор за микс од три различи дисиплини, како успевате да ги искомбинирате тренинзите, со оглед дека сте млад човек, вработена сте и уживате и во останатите аспекти од живот?

 

Има доста одрекувања, меѓутоа ако се направи добар концепт на времето, сè се постигнува.

 

7.Дали имате некакви посебни диететски режими и колку храната е фактор за ваквите активности?

 

Главен фактор во спортувањето кај мене има храната. Со добро комбинирање на храната, се завршуваат и најтешките трки. Гледам да внесам доволно квалитетна храна, која најмногу се сведува на зеленчуци, овошје и многу, многу течности. 

 

8.Дали има други учесници од Македонија на ваквите ултратриатлони? Пред сè, мислиме на девојките, или Ивана е единствена засега?

 

Првата девојка којаги има завршено Ironmanтрките и half и full дистанците е Леана Таќи. Кој не ја знае, таа е девојка која прва го започна ова IRON „лудило“. Tаа е девојка која придонесе многу во триатлонот во Македонија, зарази и мотивира многу девојки да се впуштат во вакви челични авантури, вклучувајќи ме и мене. За мене, претставува поим во триатлонот.

 

9.Кој е следниот предизвик на Ивана?

 

Следниот предизвик на Ивана е да се одмориСе шегувам, секогаш се наоѓа по нешто интересно, себенадминувачко и доволно примамливо да се проба. Се надевам и оваа година ќе биде така.

 

10.Што би им препорачала на младите? 

 

Нема ништо да им препорачам на младите, ќе им препорачам на нивните родители. Да ги пуштат да спортуваат, да ги поддржуваат и да веруваат во нив, зашто тоа ќе биде нешто најдобро што може да им се случи. 

 
Капуера–уникатна африканско-бразилска,боречко-танцова вештина.Корените доаѓаат од богатата култура на Бразил, поточно од заробените Африканци кои живееле на тоа подрачје и го користеле танцот за да ги прикријат тренинзите на боречки вештини. 
 
Почетоци
Почетоците на капуерата се околу 16.век, во ерата на трговијатасо робови. Во тој период,голем број племиња од Западна и Централна Африка се споиле во таканаречените senzalas (робовски квартови) и quilombos (нации на избегани робови). Од оваа мешавина од африканска култура дошло до спој на традициите, ритуалите, храната, танцот, јазикот и религијата. На тој начин,се развила капуерата, која години подоцна ќе прерасне во уметност на ослободувањето.
Предводникот на ова „движење“бил Мануел дос Реис Макадо (таканаречен Местре Бимба) кој во свое време започнал со поинтензивни капуера тренинзи, за подоцна во 1937 година тогашниот претседател на Бразил,Гетулио Варгас, даја признаекапуерата како национален спорт.
 
Што е капуера?
Капуерата е,всушност,флуиден спој на грациозни, акробатски и воени движења, споени заедно во еден уникатен борбен танц. Стратешкиот физички дијалог се случува во таканаречената Рода, круг од двајца капуеристи кои ги изведуваат специфичните движења. Движењата се прават со бавно и одмерено темпо, истовремено изразувајќи ја силата и моќта на тој танц. Овие игри се сложена размена на циркуларни и праволиниски удари, избегнување на противничките удари, свртувања и гимнастички движења. Уметноста на капуерата е во комбинацијата на кружни движења, остри удари и акробации придружени со смирувачка музика. Капуерата предизвикува баланс на телото, а војничките движења се идеални за острина на телото и умот, како и за рефлексите и тактиките на самоодбрана.
 
Зошто капуера?

Практикувањетокапуера во форма на редовни тренинзи придонесува за следните здравствени придобивки:

Сила – вежбањето капуера бара многу движења со горниот дел од телото,како на пример движење на рацете и дланките кои се неопходни во позите како стој на раце и свртување. Овие движења бараат интензивна активност на мускулите на торзото и на рацете.
-  Флексибилност – моќнитетренинзи се добри за флексибилноста на телото, скоро исто како и јогата. Не мора да сте експерти за капуера, сепак можете да почувствувате како вашето тело се здобива со поголема флексибилност.

-  Издржливост – за разлика од многу други спортови, капуерата ги вклучува мускулните групи на уникатен начин. Сите рутини бараат многу енергија и координација со групата капуеристи. Сите тие фактори, вклучувајќи ги и повторувачките движења, ја прават капуерата еден интензивен кардио-тренинг. Со тоа,се зголемува мускулната и васкуларната издржливост на телото.

-  Координација – капуерата е единствена на начин што сите движења се проследени со танцови движења. Сите движења се добро искоординирани и со тоа се добива еден грациозен капуера танц со што телото се збогатува со подобра координација и чувствоза ритам.

-  Брзина – главната „состојка“на капуерата е да се прават флуидни движења за многу кратко време. Поради тоа што капуерата е воено-уметничка техника, таапредизвикува телото да биде поагилно и да има поостри движења.

-  Баланс – капуерата го учи телото да прави инстантна контрола и комплексни движења, а за тоа е потребен одличен баланс.

-  Намалување на стресот– додека се изведуваат флуидните движења со заднинска смирувачка музика, телото и умот се релаксираат симултано. По секој тренинг,се чувствува напливот на ендорфин во телото.
 
Капуерата е грациозна и предизвикувачка, живото-охрабрувачка алатка за сите оние кои сакаат да инвестираат во сопственото физичко и ментално здравје.
 

Велосипедизмот нашироко се цени како многу ефективен и ефикасен модел за превоз идеален за кратки или умерени растојанија.Велосипедот полека но сигурно го зема приматот на средство за брз, евтин и алтернативен транспорт.Покрај ова велосипедизмот е спорт а велосипедот алатка за спортување, рекреација, дружење и за авантури.

 

Спорт без ограничувања

 

Велосипедизмотво суштина е аеробен во спорт кој може да го уживаат луѓе од најразлични возрасти. Така возрасни ограничувања скоро и да не постојат. Тој може да биде сериозен, но во исто време и забавен и евтин начин за рекреација и авантуризам.

Возењето велосипед во форма на спортска активност носи многуздравствени придобивки за човековото тело. Меѓу најважните придобивки од возењето велосипед би ги издвоиле следните:

 

 • здрав кардиоваскуларен систем

 • зголемена мускулна сила и флексибилност

 • подобрување на подвижноста на зглобовите

 • намалување на стресот

 • подобрување на држењето на телото и координацијата

 • зајакнување на коските

 • намалување на телесните масти

 • подобарен имунитет и помала склоност кон заболувања

 • подобрена концентрација и подобар ментален фокус

 • намалување на аксиозност и депресија

 

Превозно средство и пријател на околината.

Покрај ова воозењето велосипед во функција на превозно средство нуди големи општествени и и ндивидуални придобивки.Велосипедизмот нашироко се цени како многу ефективен и ефикасен модел за превоз идеален за кратки или умерени растојанија. Велосипедите обезбедуваат бројни користи во споредба со моторните возила, вклучувајќи намалена потрошувачка на фосилни горива, помало загадување на воздухоти помала бучава во градовите, помали сообраќајни гужви, полесно паркирање и полесно управување. Во предностисекаковлегуваат и намалените финансиски трошоци како за корисникот, така и за општеството во целина.

 

Ризици и изложеност на енормна загаденост

 

 

Една грижа којачесто се искажува (како од некои велосипедисти, така и оние кои не возат), е таа за безбедноста на велосипедистите во градскиот метеж, особено во средини со недоволно развиена вело инфраструктура. Заради ова одговорноста и почитувањето на сообраќајните правила е од голема важност за безбедно движење во па и надвор од урбаните средини. Доста актуелна е и полемиката за изложеноста на загадениот восдух. Сепак неколку истражувања покажуваат дека токму велосипедистите се помалку изложени во однос на возачите заглавени во нивните автомобили.Сепак и во овој случас се препорачува во услови на голема загаденост да се користат заштитни маски и планираните тренинзи да бидат со умерен интензитет.

 

 

Забавна страна на велосипедизмот

Покрај бројните здравствени, економски и општествени добра велосипедизмот има и своја забавна страна. Во продолжение набројуваме неколку забавни факти за велосипедите:

 • најдолгиот тандем велосипед со 35 седишта е долг повеќе од 20 метри

 • во истиот простор што го зафаќа еден автомобил може да се стават околу 15 велосипеди

 • трошокот за одржување на велосипед е 20 пати помал во споредба со трошокот за одржување на автомобил

 • доколку бројот на велосипедисти се зголеми за три пати, стапката на несреќи со мотоциклисти ќе се намали за половина

 • во светот годишно се произведуваат околу 100 милиони велосипеди

 • зборот “велосипед” бил измислен во 1860-тите

 • трката Тур де Франс прв пат била одржана во 1903та година

 • во Кина се користат повеќе од 500 милиони велосипеди

 • најбрзиот велосипедист е американецот Џон Хауард

 • во светот има двојноповеќе велосипеди отколку автомобили

 • децата кои одат со велосипед на училиште покажуваат подобри резултати во училницата.

 

 
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.