ХЕЛДА

Можеби не може да се пофали со многу витамини, но за разлика од другите житарки, содржи многу повеќе минерали како магнезиум, бакар и манган. Иако хелдата не е житарка, туку семе од овошје. Покрај нејзините антиоксидативни својства, особено е барана поради капацитетот да го модерира нивото на шеќер во крвта, па претставува здрав избор за пациентите со дијабетес тип 2. Како одличен извор на растителни влакна, консумирајте ја при какви било стомачни тегоби или дијареја. Не содржи глутен и затоа е одлична антиалергена намирница за бебињата, но и за болните од целијакија. Особено е добра за повозрасните, бидејќи го штити срцето. Нејзините сварливи протеини се одлична замена за месо. 
Зеленчук со ниска енергетска (93% составен од вода), но висока нутритивна вредност. Најмногу содржи калиум, фосфор, калциум и магнезиум, витамин Ц и Б6. Древните Кинези го користеле како лек против сува кашлица, чиреви и отоци. Тие верувале дека аспарагусот ги намалува болките во нозете, па го ставале и во геловите за туширање. Тој е признат диуретик и најбогат извор на флавоноидот рутин,кој го намалува холестеролот, го снижува крвниот притисок и ги зајакнува ослабените капилари. Консумирајте го при долготрајна и напорна мозочна работа. 
ЧИПС ОД ЦВЕКЛО
Вистинска енергетска ужина благодарение на високото присуство на Ц витамин и железо кои истовремено ќе го зајакнат имунитетот и коските. Фитонутриентот беталаин, што ќе ви ги бојадиса прстите во розово, е одличен за детоксикација.

ЧИПС ОД СЛАДОК КОМПИР
Содржи енормни количини витамин А - добар за видот, витамин Ц и витамин Е - одлични за кожата. Плус, растителни влакна и антиканцерогени фитонутриенти, помалку калории и јаглеродни хидрати. 

ЧИПС ОД КЕЉ
Ги содржи витамините А, Ц и Б6и минералите калциум, калиум, железо, манган, бакаркако и каротеноиди и хлорофил. Содржи лутеин и зеаксантин, кои го чуваат здравјето на очите.Калциумот во кељот може да се апсорбира дури за 30% повеќе, за разлика одонојво кравјото млеко.
 
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА
Загрејте ја рерната на 175 степени. Исечкајте го зеленчукот на крукчиња, резанките нека бидат потенки. Оставете ги да се исушат или избришете ги со кујнска крпа. Пропрскајте ги со маслиново масло, ќе бидат похранливи и уште покрцкави. Наредете ги во тава обложена со хартија за печење, поросете ги со морска сол и корисни хранливи зачини.

ЗАЧИНЕТЕ СО:

  1. КУМИН
Земјениот азиски зачин е вистинско изненадување за вишокот масно ткиво.
  1. ПАРМЕЗАН
Ќе ја олесни дигестијата и апсорпцијата на непослушните каротеноиди.
  1. ПИКАНТЕН ЦРВЕН ПИПЕР
Го забрзува метаболизмот, плус е одличен афродизијак.
 
Дозволено е чаша пиво!
Единствениот алкохолен пијалак што не содржи масти, холестерол и има многу ниско ниво на јаглеродни хидрати. Според истражувањата на The Journal of Science and Food Agriculture, пивото содржи ксантхохумол, флавоноид кој спречува остеопороза.
 
Од листови, во нашата кујна доминираат оние од зелка, марула и спанаќ – ако сте расположени да ја проширите листата и во поглед на вкусови и во поглед на нутритивни придобивки, тогаш сте на вистинското место. 

Сарепска горчица 
Готвењето на пареа е најсоодветен начин за подготовка на овој зелен сестрински зеленчук на кељот, бидејќи на тој начин значително ќе го зголемите присутниот витамин А. Преливот од цеден лимон нека ви послужи за да го намалите горчливиот вкус.


 
Листови од глуварче
Изненадени сте? Да, листовите на глуварчето се јадат, но ако се набрани од чиста средина. Во една шолја вакви листови има 3 пати повеќе калциум за разлика од исто толкава количина спанаќ, плус тони витамин К. Повелете лек за здрави и цврсти коски.

 
Листови од ротквичка
Бидејќи во свеж облик пецкаат на јазик, третирајте ги како да се билка и користете ги како зачин во сосови и супи. Употребете ги што побрзо, бидејќи одма венеат. 


 
Валеријана
Овие зелени ливчиња најчесто се комбинираат со други зелени млади ливчиња како рукола, спанаќ и марула, во оние готови кеси салата достапни во маркетите. Кога би додале уште некоја рака свежи валеријана ливчиња во салатата, тогаш сметајте дека сте ја задоволиле дневната доза витамин Ц.
 
Млад кромид
Она што сакаме да ве научиме е да не ги фрлате зелените перца, бидејќи само едно содржи повеќе фолати во однос на една шолја кељ. Употребете ги за во салата или пропржете ги и додадете ги во омлет.

Поточарка
Нека не ве залажуваат малите ливчиња, тие имаат остар вкус кој одлично оди во комбинација со пилешко во салата или сендвич. Поточарката содржи поголема количина железо од спанаќот, повеќе калциум од млекото и повеќе витамин Ц од лимонот. 

Блитва
Слична на спанаќот, блитвата има посилен, а за многумина и подобар вкус. Таа е одличен извор на витамините К, А и Ц и на минералите магнезиум, железо, калиум. Но, на листата нутритивни вредности, котира послабо од спанаќот.


Кељ
Покрај витамините како А, К и Ц, она што го прави кељот задолжителен на трпезата, се моќните антиоксиданси и антиканцерогени материи. Му предничи на спанаќот со тоа што содржи помалку оксалати, а тоа го прави подобар избор за лицата со бубрежни заболувања.   


Совет +
Кога купувате моркови, ротквички и цвекло, бирајте ги оние со листовите на нив – тие веќе се задолжителни на менито.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тие не ви се непријатели и не ви ја саботираат диетата
 
Со декади нѐ учеа дека нездравите масти (оние од млекото и месото) се главни виновници за покачување на холестеролот и за затнување на артериите. Но, вистината околу заситените масти е многу покомплицирана. 
Новата доктрина, објавена во магазинот Lancet, траела една декада и во истата биле вклучени 135.000 испитаници од 18 земји во светот, за кои се воделе дневници на исхрана. Студијата покажала дека оние кои консумирале помалку масти, а повеќе јаглеродни хидрати, имале 28% поголем ризик од смрт во тој период од 10 години, додека оние чија исхрана се темелела на масти, имале 23% помал ризик од смрт. 
Научниците ги земале во предвид сите типови масти, вклучувајќи ги и заситените како најозогласени, кои се покажале дури и за пожелни, бидејќи ги снижувале шансите од мозочен удар. Но, не сите се согласни со ваквите откритија, некои експерти сѐ уште стојат на ставот дека заститените масти треба да учестувуват со најмногу 6% во дневниот калориски внес на еден возрасен човек.
Постојат три различни природни форми на масти – заситени, мононезаситени, полинезаситени. Храната што ја декларираме како добар извор на масти, ги содржи трите форми, но во различна количина. 

60% од луѓето не ја знаат разликата помеѓу заситените и незаситените масти
Мастите  нѐ обезбедуваат со витамини А, Д, Е и К и нѐ одржуваат сити подолг период од денот

ПОЛИНЕЗАСИТЕНИ
Колку се добри? Онолку колку што е добро да се дружите со постарите членови од семејството. 
Најприсутни во...Растителните масла како сончогледово и пченкарно; риби во масло.
Зошто ни требаат? Одредени типови на омега-3 и омега-6 полинезаситени масти, телото не е во состојба да ги произведе, токму затоа е неопходно да ги внесеме преку исхрана. Омега-3 мастите (риба во масло) се неопходни за здрав мозок, срце и вид.
Опасност? Внесуваме повеќе омега-6 (го има во растителните масла, семиња и јатки) за разлика од омега-3. Преголемото количество омега-6 го поврзуваат со срцеви заболувања, рак и воспаление. Фокусирајте се на омега-3: харинга, скушата или свежа туна се најдобрите извори. 
Знајте го ова: Една студија откри дека кога готвиме на висока температура, некои растителни масла испуштаат токсични компоненти. Маслото од сончоглед и пченка се главните осомничени. „Користите производ со висок процент на заситени и/или мононезаситени масни киселини, а низок процент на полинезаситени (помалку од 20%) – како маслиново масло или уште подобро путер, кокосово масло или свинска маст,“ вели Д-р Martin Grootveld од универзитетот De Montfort. Најсигурно е рафинираното масло - има висока точка на димење (температура на која маслото почнува да се разложува).


 
МОНОНЕЗАСИТЕНИ 
Колку се добри? Нивното име треба да гласи суперхерој!
Најприсутни во...Авокадо, бадеми, бразилски орев, кикирики, маслиново масло.
Зошто ни требаат? Тие го подмачкуваат срцето и тоа совршено работи. 13% од енергијата што ја добиваме од храната треба да ни ја достават мононезаситените масти. 
Опасност? Не постои! Користете ладно цедено маслиново во салата -побогато е со полифеноли за разлика од рафинираното маслиново.
Знајте го ова: Авокадо и рендан морков - одлична двојка за моќна салата. Истражувањето објавено во The Journal of Nutrition го потврди следново: храната што содржи провитамин А каротеноиди (кои се конвертираат во витамин А во телото) ја подобруваат апсорпцијата и конверзијата на мастите во авокадото. Нема подобар извор на каротеноиди од сировиот морков!
 
ЗАСИТЕНИ
Колку се добри? Изгледа не се толку лоши како што мислевме.
Најприсутни во...Путер, сирење, месо.
Зошто ни требаат? Студијата на Универзитетот Кембриџ го поврза присуството на одредени заситени масни киселини во крвта, (оние кои потекнуваат од млечни производи) со намалување на ризикот од дијабетес тип 2. Потсетете се дека млечните производи доаѓаат во пакет со калциум и протеини.
Било каква опасност? Истражувањата од 80тите сугерираа да се намалат заситените масти од исхраната, бидејќи го загрозуваат срцето. Во 2014та научниците излегоа со став дека не постојат докази кои го потврдуваат тоа. Дебатата сѐ уште трае, но насоките остануваат исти. Се препорачува 11% од енергијата што ја добиваме преку храна да им припадне на заситените масти.
Знајте го и ова: Многумина од нас не знаат која храна содржи висок процент на заситени масти. Една супена лажица маслиново масло (само да ве потсетиме, тоа ги содржи сите три форми на масти) може да содржи повисок процент на заситени масти во однос на 100 грама свинско месо. Читајте етикети!
 
ТРАНС МАСТИ
Колку се добри? Воопшто не се добри! Индустриски произведените транс масни киселини се вештачки модифицирани масти кои се додаваат во процесираната храна со цел да ѝ обезбедат подолг рок на полица. 
Најприсутни во...Тортите, бисквитите, храната за носење, маргаринот.
Зошто ни требаат? Не ни требаат!
Било каква опасност? Вештачките транс масти докажано го покачуваат лошиот холестерол (ЛДЛ) во крвта, а го редуцираат добриот холестерол (ХДЛ). 
Знајте го и ова: Постојат мали дози на природни транс масти присутни во месото и млекото. Ако имате добра крвна слика и немате проблем исо холестеролот, продолжете да џвакате.
 
 

ПОМЕЛО

Овој џиновски цитрус е навистина вкусен, диететски и бескрајно корисен плод. Високиот процент на витамин Ц во составот, го прави број еден сојузник во борбата со вирусите и бактериите. Помелото е богато и со биофлавоноиди кои се борат против клетките на ракот во градите, цревата и панкреасот. Содржи калиум или верен чувар на срцето и пектин кој ги чисти наслагите од артериите - клучно за луѓето кои боледуваат од хипертензија. Екстрактот од кората на помелото има моќ да го излекува пореметениот метаболизам. Жените го обожаваат ова овошје, бидејќи го поттикнува колагенот за здрави заби и блескава кожа. 

КУРКУМА

Коренчето што потсетува на ѓумбир во себе крие низа неоткриени лековити моќи. Она што со сигурност се знае е дека делува терапевтски на низа патолошки состојби како заболувања на кожата, белите дробови и органите за варење. Последните истражувања тврдат дека куркумата може да замени 14 апчиња за лечење различни болки. Богата е со витамини Б6, фолна киселина, калиум, железо, манган, а изобилува и со растителни влакна. Куркумата е одлична за превенција во лето, бидејќи го спречува создавањето на меланом. Ако имате вишок килограми, несомнено ќе ви се најде, бидејќи го забрзува метаболизмот и ја подобрува дигестијата. 

РОГАЧ

Рогачот е слатка и здрава замена за чоколада, какао или засладувач. Ова овошје има двапати поголемо количество калциум од какаото, не содржи кофеин и маснотии, па е одличен за оние со висок крвен притисок. Тој е богат извор на минерали како бакар, калциум, манган, калиум, магнезиум, цинк и селен, а содржи и витамини А, Б2, Б3 и Б6. Изобилува со растителни влакна, пектин и протеини. Одличен е за луѓето кои сакаат да ја намалат телесната тежина, бидејќи содржи низок процент на шеќер. Рогачот е познат по тоа што ја одржува кожата блескава и го штити видот. 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.