Сподели со пријателите

ЛЕШНИК

Лешниците се едни од најомилените јаткасти плодови , со препознатлив вкус и арома. Се сметаат за симбол на плодноста, а се користат не само како храна, туку се и дел од разни ритуали и прослави, па во минатото често се среќавале како важен детал од свадбени прослави и свечености.


Во својот состав содржат значајни количества на есенцијални масни киселини, витамини и минерали. Особено е значајно присуството на витамин Е, а се и вистински извор на аминокиселини и протеини. Може да бидат идеален оброк при разни диети и програми за слабеење, па дури и како енергетски додаток кај спортисти и кај лица со зголемени потреби од енергија и протеини. Покрај ова, имаат и низа здравствени ефекти, а редовната употреба несомнено значи и  превенција, пред сè, од кардиоваскуларни заболувања.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.