Сподели со пријателите

КОМПИР

Компирот потекнува од Јужна Америка,а денес се одгледува во речиси сите краеви на  светот. Претставува повеќегодишно зелјесто растение со различна големина и боја на плодот. Денес постојат повеќе од 1500 сорти. Содржи релативно малку калории и голема лепеза на хранливи компоненти и тоа протеини, растителни влакна, витамини, минерали, скроб... Речиси и да нема кујна и домаќинство каде компирот не е застапен и тоа во разни форми. Пржениот компир, или уште попознат како помфрит, му носи светска слава и е едно од најомилените, но од друга страна и едно од најнездравите јадења.  Во народната медицина е познат и по многу лековити својства, а едно од најзначајните е употребата како облога против покачена телесна температура и главоболка. 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.