Сподели со пријателите

АМАРАНТ

Амарантот е комплетен протеин – една шолја амарант содржи околу 26 г протеини,во исто толкаво количество ориз има само 13 г протеини. Педијатрите велат дека е добра стартна намирница од причина што не содржи глутен, па одлично се вклопува и во менито на болните од целијакија. Во однос на останатите житарки, амарантот е во предност со високата присутност на аминокиселината лизин. Делува антиканцерогено и антивоспалително, а фитостеролите во составот го прават задолжителен за пациентите со висок холестерол и плус го штити срцето. Ова мало зрнце претставува богатство од калциум, витамин Ц,витамин Е, железо, магнезиум, фосфор и калиум. 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.