Богатството од храна кое го нуди природата е нешто што постојано не изненадува.  Истражувајќи низ историјата и гледајќи ги концептите и намирниците кои ги конзумирале нашите предци можеме да се изненадиме за тоа како и колку здраво се хранеле древните народи. Еднаод таквите намирници која била препознаена и користена во редовната исхрана е киноата.

Во семејството на супер храна

Киноата представува супер храна и се почесто си го наоѓа своето место во модерната кујна. Поради корисните состојки и активните компоненти кои ги содржи киноата е растение кое има позитивен ефект врз здравјето и се препорачува на сите оние кои водатили се ориентирани кон  здрав начин на живот.

Киноата се смета за една од најздравите намирницина светот

За киноата се знае уште од пред 4000 години.Позната е и како  “златно зрно”, “божевтсвено зрно” или “мајка на житата”.
 Киноата е семе, но често се класифицира како житарка, поради начинот на кој што се приготвува кој е ист како кај житарките, како и поради сите доблести што ги содржи без да предизвика проблеми во варењето.
Во 2013 година од страна на Обединетите нации е прогласена Меѓународна година на киноа, при што е доделено особено признание на населението од Андите., Население кое ја одржувало, контролирало, штитело и ја зачувало киноата како храна на сегашните и идните генерации.

Нутритивни компоненти

Споредена со житарките, киноата содржи двојноповеќе растителни влакна, двојноповеќе протеини од оризот и од било кое зрно. Не содржи холестерол, богатае со  есенцијални амино киселини и може да се користи како замена за месото, што е значително важноза вегетаријанците.
Богата е со минерали кои се неопходни за човековиот организама содржи  и  витамин Б6, манган, бакар, магнезиум, фосфор, железо... и антиоксиданси.

За што е корисна:

Докажано е дека има  низок гликемичен индекс поради ниската содржина на  јагленохидратите кои бавно се ресорбираат и не предизвикуваат брзо покачување на шеќерот.Заради оваможе да се употребува како здрав начин за одржување на нивото на шеќерот во крвта.
 

Нутриционистите сметаат дека, според хранливите особиникои ги поседува  може дури да се споредува и со мајчиното млеко.

 Покрај ова киноата нуди голем број другуи придобивки

  • Го намалува крвниот притисок и помага при спречување на срцеви заболувања
  • Ја регулира столицата и го забрзува метаболизмот
  • Помага при губење и одржување на телесната тежина
  • Помага во намалување на честотата на мигренозните напади
  • Ја зголемува енергијата
  • Го чисти организмот од токсини

Начин на  подготовка

Киноата е лесна за подготовка и подеднакво лесна за варење во стомакот.

Подготовка:

Киноата нараснува во процесот на готвење, па имајте на ум дека од 1 шолја сирова киноа ќе добиете околу 3 шолји приготвена киноа.
Пред да започнете со варење на киноата, се препорачува да ја измиете во цедилка и притоа да ја триете со дланките. Пробајте неколку зрна и ако има горчлив вкус, продолжете со миење.
Киноата се вари во вода. За варење на една шолја киноа се доволни две шолји вода. Најдобро е прво да ја зовриете водата, а потоа да ја додадете киноата. Варете на ниска температура 15-20 минути.

Киноата може да се доаде во секаков вид на салати, може да се искористи во супите (наместо фиде), во разни десерти а , може да се послужи како гарнир со месо или риба,
Од киноата можат да се испржат вкусни ќофтиња.

 

Каранфилчето е ароматичен сушен цвет кој со својата посебна арома и состав се употребува како зачин и лек повеќе од 2000 години. Во кулинарството најчесто се користат цели или измелени исушени цветчиња, додека маслениот екстракт наоѓа примена како традиционален лек.

Состав

Карактеристичниот мирис и вкус на каранфилчeто е резултат на етеричното масло еугенол. Покрај еугенолот, во составот на каранфилчето се наоѓа значително присуство на танини, смоли и флавоноиди. Токму на ваквиот состав на каранфилчето му се препишуваат антивоспалително, аналгетско, антиоксидативно, антикоагулантно и локално анестетско дејство.

За добро варење и одржување вита линија

Чајот од каранфилче ги стимулира варењето и циркулацијата, ги намалува стомачните тегоби и надуеноста и го забрзува метаболизмот. Во комбинација со ѓумбир и цимет помага во одржување на телесната тежина, а воедно e и како добар имуностимуланс.

  • измешајте по 30 г  мелено каранфилче, ѓумбир и цимет;

  • 30 минути пред појадок земете по една кафена лажица од мешавината и разматете ја во 100-200 мл вода;

  • напивката користете ја во период од 30 дена.

Природен афродизијак

Поради благодатното дејство на циркулацијата, чајот од каранфилче се користи и како природен афродизијак.

Намалување на холестеролот и маснотиите во крвта

Пијалак подготвен од каранфилче покажува добри резултати при покачени вредности на масните компоненти во крвта.
5 г цели каранфилчиња се ставаат во шише од 2 литра вода да отстојат во фрижидер 2-3 дена со повремено протресување на шишето. Секое утро се консумираат по 100 мл од течноста. Истиот процес се повторува со консумирање на уште дополнителни 2 литра, по што задолжително се прави пауза од минимум еден месец.

Прва помош при забоболка и лош здив

При забоболка, со локално нанесување на измелено каранфилче или маслен екстракт се постигнува аналгетско и антисептично дејство. Маслото можете сами да го приготвите на следниот начин:
  • во тегличка се става 1/4  шолја од цели каранфилчиња и се прелеваат со 1 шолја маслиново масло;
  • прекриената шолја се остава да отстои 24 часа на собна температура по што се процедува;
  • добиеното масло се чува во затворена тегличка во фрижидер.

Гаргара со неколку капки од оваа масло додадени во вода се користи за освежување на здивот, а воедно го спречува и развојот на бактериите во усната шуплина.

Кулинарство

Поради својата јака арома, измелени или цели каранфилчиња, обично, се додаваат во компоти, сосови, печива, пити со јаболка, чорби, овошни салати, варено вино и други пијалаци. Како додаток во разни печења, освен за декоративни цели, каранфилчето има улога и за олеснување на варењето
 

.

Храната е цело богатство вкусови, а уживањето во храната некогаш треба да го платиме со непријатниот мирис на здивот.
Овој примат им припаѓа на лукот и на кромидот, кои се неверојатни состојки во храната кои освен подобрување на вкусот и мирисот на јадењата имаат и значително позитивно влијание врз нашето здравје.

Лук

Пред сè, зачинска билка која освен во кулинарството има значително место во народната, но и во официјалната медицина. Има карактеристичен мирис кој може да трае и до 24 часа, остра арома и вкус кој се разблажува во текот на готвењето. Луковицата од лукот, која е најчесто користена во исхраната, е поделена на повеќе месести делови наречени чешниња. Чешнињата се користат како семе, за исхрана (свежи или зготвени), како и во медицински цели. Листовите, стеблото и цветовите (наречени булбили) се, исто така, јадливи и најчесто се употребуваат додека се сèn уште незрели и нежни.

Што го прави толку вреден?

Големиот број истражувања откриваат дека лукот содржи околу 200 активни супстанции и тоа во концентрирана форма.
Лукот е богат со минерали, калциум, сулфур, фосфор, железо, јаглехидрати, сулфурни етерични масла, азотни материи, алин, ферменти и витамини А, Ц и витамини од Б-групата (Б1 и Б2).
Една од покарактеристичните состојки е супстанцијата алицин на која ѝ се препишуваат антивирусно, антибактериско и антигабично дејство.
Чешнињата се еден од најбогатите извори на: калиум, железо, калциум, магнезиум, манган, цинк и селен.

Лековитата страна на лукот

Лукот, освен што со своите антибактериски дејства лекува настинки и грип, тој е мошне употребувана билка во многу други здравствени ситуации.
На прво место, лукот го смалува крвниот притисок како и нивото на холестерол во крвта.
Со редовно консумирање на лукот се намалува ризикот за појава на рак и го подобрува имунитетот.
Ги штити крвните садови и го намалува ризикот од срцев и мозочен удар.
Лукот, исто така, го елиминира заморот, напнатоста, вознемиреноста и го подобрува расположението, благодарение на селенот кој се наоѓа во оваа билка.
Лукот делува против цревни паразити, па затоа луѓето кои редовно консумираат лук, ретко кога страдаат од паразити во цревата.
Оваа билка е одличен антиоксиданс, го успорува процесот на стареење и ефикасно заштитува од многубројни хронични заболувања, катаракта, бронхитис, паркинсонова болест...
Во период кога владеат грипот и настинките, добро е да се зема по едно или две чешниња лук, бидејќи оваа билка ги уништува бактериите, вирусите и габите, кои во старт може да го спречат развојот на овие болести.
Лукот поседува лековите својства и свеж и зготвен.
Против паразити, габи, вируси и бактерии се препорачува да се консумира свеж. Во зготвен облик најдобри резултати дава за заштита на крвните садови, против инфаркт и тромбоза, додека закиселен се препорачува за заштита од рак.



















Кромид

Кромидот сигурно може да предизвика солзи во очите и да остави непријатен мирис во устата, но дефинитивно ќе обезбеди вашето тело да е богато со вредни хранливи состојки, а повеќето јадења без вкусот на кромидот би биле „празни“.

Кромидот е незаменлива намирница на нашето поднебје, но и во другите делови од светот и во различните кујни. Луѓето го сакаат кромидот на сите начини.
Освен во гастрономијата, тој е омилен и во природната медицина, а неговата лековита моќ е позната меѓу народот.
Факт е дека својствата на кромидот се сестрани и многу моќни, па затоа и може да се класифицира меѓу најздравите видови храна во целиот свет.

Што содржи и за што е корисен?

Кромидот содржи големо количество вода, потоа јаглехидрати, растителни влакна и минимални концентрации на протеини и масти. Содржи и витамин Б6 кој е важен за создавање црвени крвни клетки, витамин Ц – важен за имунитет и убава кожа, фолна киселина – есенцијална за создавање клетки, калиум – корисен за крвниот притисок и за здраво срце, и манган – за здрави ткива и коски.
Кромидот се употребува за лекување обична настинка, па сè до срцеви заболувања, дијабетес, остеопороза и некои други болести. Во својот состав има хемиски соединенија – кварцетин, кои имаат антивоспалително дејство, а се употребува и за намалување на холестеролот.

Подгответе сами

Кромидот може да се употреби за изготвување народен лек против кашлица.

Подготовка:
Една главица кромид со средна големина, исчистете ја и исечкајте ја, ставете ја во длабок сад и прелијте ја со мед. Садот поклопете го со капак и оставете го на собна температура да отстои преку ноќ. Утрото процедете ја смесата низ газа или цедалка. Земајте по една лажица сируп на секои два часа, а може и почесто, ефектот ќе се почувствува за брзо време, при што ќе почнете да искашлувате и полесно да дишете.

Време е за младо лукче и коромид

Пролетта е период кога може да уживаме во пролетниот млад лук и кромид, кои на изглед се многу слични, но  можеме да ги разликуваме по тоа што зелените ливчиња на лукот се тенки и прави, а на кромидот цевчести и кружни.
Едно од основните продобивки на младите кромод и лук е тоа што може да се употребува целото растение. Единствено што треба да направиме е да го измиеме и да ги отстраниме коренестите влакненца.


 

 

Храната е наша секојдневна потреба и исклучително е важно каква храна, во кое количество, на кој начин и кога ја внесуваме во организмот.


Правилната и здрава исхрана денес претставува еден од најголемите предизвици на современиот човек. Човековото здравје, ефикасност и расположение се директно условени од начинот на исхрана. Правилната, избалансирана и здрава исхрана помага во заштита на организмот од различни физички и психички нарушувања, како и во соочувањето со разни болести и состојби.

Што е тоа пирамида на исхраната?

Правилниот распоред на различните хранливи продуктиво одредени дози или калориски вредности, ја сочинуваат пирамидата на исхраната.
Пирамидата на исхрана претставува водич за планирање на добро избалансиран оброк. Начелата на пирамидата на правилната исхрана се засноваат на рамнотежа, умереност и разновидност на дневната исхрана.

Основата

Основата на пирамидата е најширока и таму се групирани намирници кои би требало да бидат основна храна: житарки, леб, тестенини, ориз, компир. Овие намирници треба да бидат застапени во секојдневното мени во оптимални количества.
На пример, во еден оброк лебот е доволно да се внесе во количество од 30 г, што е еднакво на една кришка леб или половина ѓеврек.
Варени житарки (ориз, овес, тестенини) доволно е да се внесат во количество од половина шолја во еден оброк.
Суви житарки (корнфлекс, овесни снегулки  и сл) во половина шолја.

Следното ниво

Овошјето и зеленчукот го сочинуваат следното пирамидално ниво. Овие намирници може да се консумираат често и тоа самостојно или комбинирано во текот на целиот ден. Зеленчукот може да се консумира кога сакате и колку сакате.Овошјето е добро да се јаде како меѓуоброк или да биде замена за десерт. Така, една четвртина шолја е доволна доколку се работи за суво овошје (кајсија, смоква, слива).
Две јаболки или една банана се сосема доволни за вашата ужина.

Третото ниво

На третото ниво во хиерархијатана исхраната се наоѓаат комбинираните намирници, поделени во две подгрупи. Едната ја сочинуваат месо, риба, јајцаимешункасти плодови. Во другата се: млеко и млечни производи.
Месото е доволно да го имате барем двапати во неделното мени и тоа некаде по 70-100 г по оброк. Тоа важи и за рибата. Во еден оброк, доволно е 1 јајце.
Млеко и јогурт – по една шолја. Во еден оброк, доволно е количество од 30 г сирење.

На врвот

Врвот на пирамидата го сочинуваат мастите, маслата, шеќерот, солта (слатки преработки, газирани пијалаци и грицки). Сите овие се концентрирани извори на енергија, со мала застапеност на други хранливи материи и затоа треба да се застапени многу поретко и во помали количества.

Приспособување според потребите

Претставување на намирниците во пирамидален облик денес станува сè повеќе вообичаена работа, а постојат и многу приспособениформина пирамиди. Како такви, може да се сретнат пирамиди приспособени според возраста, традициите,местото на живеење или ,пак, различните заболувања каде е потребно храната да биде соодветно адаптирана.
 
Така, „детската пирамида на исхрана“ треба да биде малку побогата со млеко и млечни производи поради зголемените потреби од калциум за раст и развој на коските кај најмалите и воедно, да изобилува со овошје и зеленчук, како неопходен извор на минерали и витамини.
 
Во„медитеранската пирамида“ маслиновото масло и рибата се поставени пониско во пирамидата, бидејќи традиционално со векови наназад почесто се користат.
 
Кај „вегетаријанската или веганската пирамида“ одредени намирници од животинско потекло не се вклучени. Во основата на оваа исхрана се застапени свежо овошје и зеленчук.
 
Од пирамидите за одредени заболувања, најпозната е „пирамидата за дијабетичари“ во која особено се внимава на соодносот на намирниците богати со јаглехидрати.

                

Да не ја заборавиме и физичката активност…

Во основата на секоја пирамида на исхраната, покрај правилниот распоред на потребните продукти треба да биде втемелена и физичката активност како неизоставен фактор за добро здравје.
Кај возрасните лица се препорачува секојдневна лесна физичка активност во траење од триесетина минути, прошетки во природата, пешачење и планинарење се најлесните и најдостапни форми на физичка активност.

 


По состав и концентрација на состојките, побогата е од кое било друго овошје, зеленчук, житарка, семе или билка. Таа е суперхрана погодна и безбедна за употреба кај деца и кај возрасни од сите генерации.

Што е спирулина?

Спирулината е сино-зелена алга, која лесно се адаптира и најчесто се сретнува во разни слатководни површини. Таа е бесмртен потомок на првата форма на живот на планетата со способност постојано сама да се обновува, притоа носејќи го во себе клучот за бесмртноста.
Се развива во алкална средина, каде што е тешко или невозможно да преживеат други микророганизми. Затоа и нивото на бактерии во самата спирулина, по собирањето и сушењето без дополнителна обработка, е незначително.

Спирулината содржи и до 180% повеќе калциум од мелкото

Што содржи?

Спирулината има највисока застапеност на протеини од која било друга храна. Во својата структура ги содржи сите есенцијални аминокиселини во идеален сооднос. Со внесување на само 36 г спирулина, или 4 полни супени лажици, возрасен маж ги задоволува дневните потреби за есенцијални аминокиселини.
Содржи само 5% масти и речиси и да нема холестерол. Од малкуте масти што ги содржи спирулината, поголемиот дел се есенцијални масни киселини, како линоленска и гама-линоленска киселина.
Единствено спирулината заедно со мајчиното млеко содржи доволно количество на гама-линоленска киселина. Таа помага во регулирањето на холестеролот и работата на срцето.

За што се користи?


Антиоксиданс

Алкална по природа, спирулина го штити телото од оксидативна нерамнотежа. Содржи нутриенти коишто ги елиминираат тешките метали и ги катализира процесите за обновување на клетките и воедно учествува во процесите на  детоксикација на организмот. Само 3 г спирулина имаат поголемо антиоксидативно и антиинфламаторно дејство од 5 порции овошје и зеленчук.


Биостимуланс

Со своите антивирусни, антибактериски и антимутагени својства, спирулината  природно го зајакнува имунитетот, ја подобрува крвната слика, го регулира високиот холестерол и делува антиканцерогено.


Витализатор

Спирулина е докажан непријател на хроничниот замор. Ја подобрува меморијата, ги редуцира депресивните состојби, стресот, алергиите и кожните проблеми. Редовната употреба стимулира постигнување оптимални нивоа на енергичност и виталност.


Храна

Дури 68% од сувата маса на спирулината е протеински дел. Овие протеини се биолошки комплетни бидејќи ги содржат сите есенцијални и неесенцијални аминокиселини.
Заради ова, спирулината има моќ да го компензира дефицитот на протеини настанат како резултат на одредени диети, стилови на исхрана или заболувања. Погодна е како храна која што дава големо количество енергија кај лица со зголемена психо-физичка активност, реконвалесценти, деца во раст и развој. Спирулината се наоѓа и на менито во вселенските станици. Брзо расте, бара мал простор, а за астронаутите обезбедува кислород и доволно хранливи материи.

Витамини, минерали, олиголелементи...

При растот ги апсорбира минералите од средината во којашто живее, па така е богата со калциум, магнезиум, цинк, железо, селен, манган и хром.
Нуди изобилство од витамини, почнувајќи од витаминот А во форма на бета-каротен, сите Б витамини (Б1, Б2, Б3, Б6, фолна киселина) и витамините Е и К.
Спирулината е значаен извор на Б12 кој е неопходен за оформување на црвените крвни клетки. Воедно, спирулината е и најдобар природен извор на железо со 10 пати поголема застапеност од која било друга храна. Содржи неверојатни 23% повеќе железо од спанаќот.  Железото со кое што е богата спирулината, има двојно поголема искористливост во споредба со останатите синтетски извори.

За кого посебно се препорачува

  • За спортисти. Спирулината е докажан стимулатор на мускулната сила и помага за зголемување на издржливоста.
  • За луѓе на кои им е потребно прочистување на организмот од токсини, тешки метали, алкохол, цигари и од преголема употреба на лекови.
  • За бремени жени кои имаат зголемена потреба за протеини, односно извор на протеини кои е сиромашен со калории со цел да се избегне непотребно зголемување на телесната тежина.
  • За лица со анемија поради подобрување на крвната слика.
  • За лица со хроничен замор. Ја зголемува менталната енергија и ја подобрува работата на мозокот.


Како да се користи

Спирулината е достапна во 2 форми: во прав и во таблети. Како додаток на исхрана, препорачана минимална количина е 3 г дневно, независно од оброците. Се препорачува да се земе најдоцна 4 часа пред спиење.

Во кулинарството

Доколку сте од луѓето кои сакаат да експериментираат, но без да прават компромис со кулинарски квалитети, тогаш задолжително вклучете ја спирулината во некој ваш следен кулинарски специјалитет.
Лесно можете да ја додадете во уникатни и супер здрави чорби, супи или енергетски напивки. Избегнувајте да ја употребувате како додаток во термички обработки поради загубата на утритивата.




Суперсмути за суперутро

  • 1 банана
  • половина чаша јогурт или свежо цеден сок од јаболко или портокал
  • половина чаша малини или боровинки
  • 1 супена лажица спирулина
  • Ставете ги сите состојки заедно во блендер и измиксирајте ги.


Спирулината содржи високо квалитетни растителни протеини и тоа 3 до 4 пати повеќе од говедското месо, и дури 5 пати повеќе од јајцата.

Зачинска и пред се лековита билка која повеќе од 3000 години се користи токму заради  нејзините бројни лековити и ароматични своjства.

Примарно во фитотерапијата се користат  листовите  од жалфијата кои содржат етерични масла, танини, витамин Ц,  горчливи материи, флавоноиди и смола. Благодарение на овие состојки жалфијата има изразено антивоспалително, антимикробно и  антисептично дејство. Жалфијата ги омекнува слузните секрети од воспалените слузници на дишните органи, а го подобрува и процесот на варење на храната. Во терапевтски цели се користи чај, тинктура и етерично масло.

Мевлем за дишните патишта

Жалфијата е корисна  за лекување воспаленија и инфекции на слузниците во устата, непцата и грлото. За инфекции на дишните патишта се препорачува употреба на чај приготвен од суви листови. Поконцентриран чај се користи за гаргара и полесно искашлување, како и за инфекции и одржуавње на хигиената во усната шуплина и грлото. Инхалацијата на пареите од топол чај од жалфија го олеснува дишењето и го намалува воспалението.

За подобро  варење

Чајот се користи за подобрување на функциите на жолчката и на црниот дроб поради горчливите материи и етеричното масло кои го зголемуваат лачењето на соковите за варење. За истата намена но како зачин, се користат сувите лисја од жалфијата бидејќи со својот ароматичен мирис го подобруваат вкусот и мирисот на јадењата. Конзумирањето на чајот помага при пролив, поради присуството на танини.

Уринарен систем

Чајот од жалфија се препорачува и при хронични воспаленија  на уринарните патишта токму заради докажаното антимикробно, противоспалително и диуретично дејство.

Регулатор на потењето

Познато е  дека чајот од жалфија е мошне ефикасен против потење. Ваквата моќ на жалфијата се објаснува со нејзиното дејство врз центарот  кој ја регулира работата на жлездите што лачат пот. Најчесто се препорачува да се пие против потење од нервно потекло или при топлотни бранови кои се јавуваат во менопауза.
Нанесен врз кожата, чајот од жалфија ја затегнува кожата и ги смирува воспаленијата.

За здрави непца

Жалфијата е извонредно средство за јакнење на непцата и помошно средство при парадентоза. Секојдневна гаргара и плакнење на усната шуплина може да бидат од голема помош.


Подготовка и употреба на чај од жалфија

ЧАЈ: 1 лажица иситнети суви листови од жафијата се прелева со 200ml превриена вода, садот стои покриен 5 минути и се процедува. Се пие секогаш свежо приготвен и топол чај.
Чајот за гаргара се приготвува на ист начин но со 2 кафени лажици иситнети суви листови од жафија со250mlпревриена вода. На секои 3-4 часа се прави гаргара.



ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ:

Чајот од жалфија не е за секојдневна и континуирана употреба. Со посебно внимание треба да го упоотребуваат бремени жени и доилки.

Дарот којшто природата му го дарила на човекот во разноликост од форми, бои и вкусови е непроценлив. Дел од тие дарови се основата на човековата исхрана, дел се основата за човековото здравје, а дел се и едното и другото.
Токму еден таков дар е мирисот на печениот костен, јасно препознатлив по маалските сокаци во овој период од годината. Со прекрасен вкус, извонредна хранлива содржина и редица лековити особини, костенот се вдомил и си зазел значајно место во ланецот на исхраната на човекот.

КОСТЕНОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА:

Мирисот на костенот по улиците се шири уште одамна. Во средниот век костенот се користел како главна храна на посиромашните слоеви, а бил популарен уште од времето на Римјаните и античките Грци кои први ги откриле и почнале да ги применуваат неговите лековити својства.
Во нашиот крај постојат два вида костени – питом костен (Castanea sativa) и див костен (Aesculus hippocastanum).

ЗА ПИТОМИОТ КОСТЕН:

Питомиот костен спаѓа во редот на овошја и на трпезите е присутен во текот на есента и во првите зимски месеци. Најомилен е печениот костен, а може да се јаде и свеж, варен или како пире.Во форма на брашно од костен може да се употреби во подготовка на разни слатки, леб и печива.

Што содржи?

Костенот содржи значително количество витамин Ц. Една шака костени содржи витамин Ц што може да задоволи дури 40% од дневните потреби. Од останатите јаткасти плодови се разликува по тоа што содржи пониско ниво на масти.
Главна состојка на костенот е скробот кој што во суровото семе го има дури и до 40%.
Покрај ова, костенот е добар извор на диететски влакна и незаситени масти кои што помагаат во намалувањето на лошиот холестерол, а го зголемуваат добриот холестерол.
Костенот е добар извор и на витамини од групата Б, витамин А, како и минерали: калиум, фосфор, калциум, магнезиум, сулфур, хлор, железо, бакар и манган.
Костенот е одличен избалансиран извор на јаглехидрати, белковини и целулоза.

За што е добар?

Костенот го зајакнува имунитетот и поради неговата хранливост се користи за подобрување на општата здравствената состојба на организмот. Ја подобрува крвната слика и ја зголемува енергијата, а поради природните шеќери што ги содржи, ја задоволува желбата за благо.
Слободно може да се каже дека плодовите на питомиот костен се со голема калориска вредност и затоа се одлични за децата како енергетска поддршка во развојот. Подеднакво е добар за спортистите, за повозрасните лица и за сите оние кои имаат поголем физички и интелектуален напор.

Како се конзумира?

Костенот се јаде само кога е зрел, а кога се јаде пожелно е да не се меша со други видови храна за да може полесно да се свари.
Kомбинацијатана чај од мајчина душица и костен може да се користи за третирање на проблемите во системот за дишење. Оваа чаева мешавина го прочистув аорганизмот, а помага и при дијареја.
Медот од костенот е, истотака, хранлив и лековит и може да се користи при лекување на гастритис и при проблеми со варењето на храната. Го заштитува црниот дроб и ја подобрува циркулацијата.

Чај од костени

1 лажица сомелени костени (со лушпата) прелијте ја со 1 шолја врела вода. Оставете ја течноста поклопена да отстои 15 минути, а потоа процедете. Пијте 1-2 шолји чај дневно.
Овој чај може да помогне при зголемена простата, проширени вени, хроничен пролив и при внатрешни крвавења.


Тинктура од див костен против проширени вени и хемороиди

Потребни се 12-15 зрели плодови од див костен (свежо набран) и 2,5 дл коњак. Костенот ситно се ренда заедно со кората, се става во тегла и се прелива со коњакот. Се остава да стои 6-8 недели на собна температура. Растворот се процедува и се пие 3 пати на ден по 15-20 капки во вода.


И многу повеќе од костен...

Костенот може да биде и дополнителна причина за забава и за рекреација во природата.
 
  • Излезете со семејството и со пријателите и сами наполнете ја својата кошничка со свеж костен.
  • Повикајте ги пријателте и уживајте во ритуалот на печење на костените.
  • Бидете малку повеќе креативни и заедно со вашите најмили направете цело царство од фигури и декорации. Покрај костен, употребете дабов жир, плод од шипка, глог или други суви плодови што заедно ќе ги соберете во природата.




 


По својата природа е мешунка,а по својот состав вистинска драгоценост. Се наоѓа на самиот врв по богатството со протеини, влакна и клучни витамини и минерали неопходни за здравјето на луѓето. Се смета за една од најраните култивирани растенија, а токму нашата земја е еден од регионите каде се одгледува оваа намирница. Затоа, не случајно таа традиционално се наоѓала во кујните на нашите баби и дедовци.

Нутритивно значење
Несомнено, леблебијата е еден од најдобрите извори на протеини, растителни влакна, железо, калциум, калиум, магнезиум, витамин Б6 и витамин Ц. Покрај ова, содржи и витамин К, фосфор, цинк, бакар, манган и селен.

ЗДРАВСТВЕНА КОРИСТ

Здрави коски:
Калциум, магнезиум, железо, манган – компоненти кои што несомнено придонесуваат за одржување на здрави коски и заби. Особено важно е правилниот сооднос и присуството на магнезиумот како важен елемент за искористување и врзување на калциумот.

Дијабетес:
Сама по себе леблебијата е производ со низок гликемиски индекс и е погодна за дијабетичари. Дополнително, консумирањето намирници со висока содржина на влакна, како што е леблебијата, поволно влијае во регулација на нивото на шеќер во крвта.

Холестерол:
Редовната употреба во исхраната е одлично природно решение за намалување на холестеролот во крвта.

Анемија:
Одличен извор на железо. Дури и ако се преработува, содржи двојно поголема концентрација на железо од месото. Заради ова е идеална како превенција или како дополнување на терапијата при анемични состојби.

Здраво срце и нервен систем:
Комбинацијата од влакна, калиум, витамин Б6 и магнезиум е одлична за зачувување и за подобрување на функционалноста на срцето и на нервниот систем.

Дигестија:
Леблебијата е природен лек против запек и поволно влијае на општото здравје на дигестивниот систем.

Го прочистува организмот:
Има необична, но многу значајна улога во организмот. Ги исфрла сулфатите (штетни соединенија) кои имаат улога на конзерванс кај индустриски преработената храна.


ВО СЕКОЈДНЕВНАТА ИСХРАНА

Како намирница, достапна е и може да се најде во текот на целата година. Може да се консумира самостојно или во комбинација со разни јадења и со салати. Идеална е во исхраната на вегетаријанците каде заради високата содржина на протеини и есенцијални аминокиселини е вистинска замена за месото. Не содржи глутен, па е погодна и залицата алергични на оваа компонента.

 

ХУМУС




 

Популарно јадење коешто потекнува од Блискиот Исток. Во суштина, тоа е премаз направен од комбинација на леблебија, таан, лимон, лук и маслиново масло. Најчесто се јаде самостојно за појадок или за меѓуоброк како
вкусна ужина.

Хумусот во комбинација со зеленчук како што се: целер, карфиол, брокола и морков, претставува вистинска ужина, особено корисна за
децата.


Неговата популарност не доаѓа само од извонредниот вкус, туку и од големата хранлива вредност.

  • леблебија: пред сè, многу здрава мешунка којашто не содржи холестерол и заситени масти, а е изразено богата со протеини и растителни влакна.
  •  таан: таанот во составот доаѓа во мали количества, но е, исто така, богат со протеини и незаситени масни киселини. Одличен извор на калциум.
  • маслиново масло: уште една компонента богата со незаситени масти со благотворен ефект за целиот организам.
  • лук и лимон: состојки богати со витамини и антиоксиданси што ќе придонесат за намалување на оксидативниот стрес и поволно ќе влијаат на имунитетот.

РЕЦЕПТ

Состојки
  • 300 г слануток
  • 1 поголем лимон
  • 3 лажици таан
  • 4 лажици маслиново масло
  • 2-3 чешниња лук (доколку не сте љубители може да се изостави)
  • сол по вкус
Подготовка

Сланутокот од вечерта се мие и се прелива со вода во сооднос 1:3. Се остава преку ноќ да набабри (или најмалку 8 часа).
Исцедете ја водата и повторно додадете вода во истиот сооднос 1:3 и ставете да се вари на тивок оган околу час, час и половина. Повремено промешувајте и собирајте ја пената што ќе се формира.
Кога ќе биде сварен, се трга од оган, се процедува (зачувајте ја водата) и се остава да се излади.
Во погоден сад се блендира, се додаваат останатите состојки и се продолжува со блендирање сè до добивање хомогена смеса. Додавајте од водата сè додека не ја добиете саканата густина.
Премазот соберете го во стаклен сад и чувајте го во фрижидер до 7 дена.


 


 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.