Ако човек истрае во чистотата на своите мисли, радоста ќе го следи како неговата сопствена сенка!
 
Можеби никогаш порано во историјата на цивилизираниот човек, примената на принципите на менталната хигиена во секој дел на индивидуалниот и заедничкиот живот, не била толку важна како денес. Трескавичното темпо на живот создава голема нервоза и напнатост. Здравото живеење на ова брзо време на глобално војување бара нервна и ментална рамнотежа и капацитет за прилагодување како никогаш порано. Откријте како да го зачувате и подобрите своето ментално здравје!

 
 

Во февруари подаруваме 
10 книги од едицијата за ментално здравјена нашата 
fb страница

 
Сопруга, ќерка, пријателка – Бојана има многу улоги, но во сите е своја и природна, благодарение на професијата која непрекинато ја гради нејзината личност. 
 
Оваа дама успева да ги растера темните облаци на луѓето со зборови, со вистинските зборови. Оној што ги има вистинските совети, во време кога рака под рака со Ковид-19 доаѓаат низа психолошки проблеми, станува клучен, неопходен и, несомнено, заслужува почит. Но, Бојана заслужува признание плус, бидејќи е првиот психолог кај нас, кој ги искористи социјалните медиуми за да им ја доближи психологијата на луѓето. Нејзината страница „Мој психолог“ направи вистинска револуција во менување на навиките на луѓето да бараат стручна помош за психолошките дилеми. 
  
 
Акодо пред извесно време имањето семеен психолог беше сценарио за филм, денес, благодарение на социјалните медиуми и страниците како вашата, луѓетосе ослободија да бараат помош подалеку од она: „Напиј се дијазепам, ќе ти помине!“ Но, сечини дека коронавирусот најмногу ја потенцираше важноста на вашата професија.Дали периодов се зголеми обемот на вашата работа? 
Кога станува збор за мојата професија, неосновано кружи митот дека луѓето во нашата земја не посетуваат психолог кога е тоа потребно. Стратегијата: „Напиј се дијазепам и ќе ти помине“ можеме да ја оставиме во минатото,затоа што не донесе здрави стратегии за справување и соочување со потешкотиитекога станува збор за менталното здравје. Помладите генерации читаат, се едуцираат, посетуваат настани, истражуваат и се активираат во невладиниот сектор, па оттаму и демистифицирањетоод повеќе аспекти на самата тема ментално здравје и на професионалнотолице кое работи во оваа област. Со појавата на Ковид-19 забележувам пораст во однос на клиентите кои бараат советување за тоа како да се справат со стресот, со анксиозноста и со паничните напади. Искрено, не ме изненадува, го очекував ова, затоа што уште од самиот почеток на пандемијата кажував дека во позадина имаме втора пандемија,која ќе го засегне менталното здравје. Сепак, во нашата земја се активираа многу мои колеги со различни активности, па психолошката поддршка и помош беше достапна за сите и,можеби, за разлика од претходно, повидлива за многумина.
 
 
И кога немате работа со клиенти, вашата професија подразбира работење – вие морате постојано да читате со цел да ја надградувате својата стручност, особено во ова брзо време кое постојано носи некакви промени и погрешни трендови. Од друга страна, вашето однесување служи како пример и треба да им влее доверба на луѓето.Вие сте актер кој постојано е на сцена, па на кој начин се одморате од сѐ?Дали имате простор да бидете комплетно свои и да скршите некое правило? 
Мојата професија,како и секоја друга професија,бара постојано читање и доедуцирање. Многу е едноставно, додека се развиваш ти како професионалец, се развиваш и како личност, затоа што тоа е континуирана работа на себе. Од друга страна, на тој начин на клиентите можеш да им понудиш поголем квалитет. Професијата психолог носи голема одговорност,особено кога секојдневно работиш со луѓе, но не сметам дека сум актер на сцена. Тоа што јас го направив поразлично,пред околу 6 години,е одлуката дел од мојата работа да ја пласирам и на социјалните мрежи, односно да ги искористам нив како канал за комуникација солуѓето. Во тој период не постоеше страницана социјалните мрежи која обработуваше тематика од менталното здравје, за разлика од сега, кога можам да набројам барем дваесетина кои активно го праваттоа. На профилите на „Мој психолог“на социјалните мрежи јас објавувамсодржини од аспект на психолог, но не и за мојот приватен живот. Секако,надвор од професионалната улога сум нечија сопруга, ќерка, сестра, пријателка, сосетка… Во сите улоги се чувствувам комплетно своја без притоа да чувствувам потреба да кршам правила, а мојот мир е во балансот.


„Во сите улоги се чувствувам комплетно своја без притоа да чувствувам потреба да кршам правила, а мојот мир е во балансот.“
 

 
Вие сте пример дека технологиите можат да служат и за добро.Како воопшто дојдовте до идејата да ја стартувате страницата„Мој психолог“ на социјалните медиуми? Стигнуватели да одговорите на пораките на сите луѓе и дали, доколку некој има потреба, остварувате средби и во живо/онлајн по ново? 
Идејата ја добив уште во студентските денови, кога читав разни информации од различни страници и портали, но кога пребарав на македонски, не најдов ниту една. Сите мои размислувањаги споделував на мојотличен профил, па и моите пријатели ме охрабруваа дека можеби е време да направам блог или страницакаде што сето тоа ќе го направам достапнои за другите луѓе,кои би имале интерес да читаат. Секојдневно пристигнуваат многу прашања и многу е дискутабилно и чувствително нивното одговарање.Кога лице преку порака се консултира со мене, најчесто недостасуваат многу информации во врска со проблемот, а и таа форма на комуникација е надвор од принципот и етичноста на мојата професија, па кога прашањето е конкретно секако дека одговарам, но кога сметам дека би се прекршиле основните начела на мојата професија препорачувам консултацијата да биде лична и директна со мене или со друг психолог/терапевт по избор. Страницитена „Мој психолог“се само едно катче каде што јас пласирам дел одсвојатаработа. Јас секојдневно работам во моето советувалиште „Мој психолог“, дел сум од повеќе национални и интернационалнипроекти и работам како организациски консултант за ментално здравје. Пред короната,дел од мојата работа и секојдневие беа и обуките и работилниците во Скопје и низ земјата. Моментално тоа е на листа на чекање за подобро и побезбедно време, каде ќе можеме повторно да се собереме 170 луѓе и да говориме за менталното здравје.
 
Возможно ли е да направите некој вид сублимат напроблемите кои ги мачат луѓето во нашата земја? Од што страдаме најмногу?
Секој проблем е тежок за носителот на проблемот, а тежината е субјективна. Затоа неблагодарно е да кажам дека еден проблем е потежок од некој друг. Можам само да кажам дека периодов анксиозните состојби се во пораст.ж„Секој проблем е тежок за носителот на проблемот, а тежината е субјективна.“
 

На кој начин еден психолог става штит од сето она со кое се соочува во текот на денот? И вие сте човек, а како жена стеипочувствителна, па како ви успева да не потпаднете под влијание на различните стресни приказни со кои се соочувате?
Со постојана работа на себе, следење на сопствените процеси, постојана доедукација и супервизија. Секако и искуството си го прави своето. На крајот од денот и ние сме луѓе, не сме суперлуѓе со посебни моќи. 
 
Многу луѓе сѐ уште не прават разлика помеѓу психолог и психијатар,и кога треба да се обратат кај едниот или кај другиот – ве замолувам појаснете им на нашите читатели. 
Мислев дека ова прашање низ годините нема да го слушам толку често, но погрешив. Изгледа дека параванот низ кој беа скриени овие две сродни,но различни професии,беше ист, па затоа и потребата постојано да се прави дистинкција помеѓу поимот психолог и психијатар. Психологот и психијатарот го изучуваат менталното здравје на човекот од две различни перспективи. Психолог е лице кое има завршено на катедрата за Психологија на Филозофски факултет (или на други високообразовни установи), а психијатар е лице кое има завршено Општа медицина на Медицински факултет, а потоа специјализација Психијатрија (и за разлика од психолозите смеат да препишуваат фармакотерапија). Психолозите понатаму се одлучуваат во која насокаќе се доедуцираат и насочуваат–психотерапија, советување, човечки ресурси, клиничка психологија итн. Лекувањето на душата со психолозите е преку„зборот“.
 
 
Каде наоѓате инспирација, бидејќи вашата работа по многу нешта е и креативна, но повеќе нѐинтересира оној момент на борба без крај – сѐ уште имаме проблем со голема некултура, со луѓе кои не можат да прифатат и не знаат да се однесуваат,на пример, со аутистични деца и со низа други вакви примери. Промените кои вие сакате да ги донесете одат многу бавно, па како наоѓате елан и мотив за понатаму, особено кога ќе се разочарате од ситуации кои ви покажуваат дека не сме мрднале од мртва точка? 
Инспирација и мотивација имам постојано и ја пронаоѓам во секојдневните случувања. Секако,постојат и ситуации кои обесхрабруваат, но исто така постојат и ситуации кои охрабруваат и покажуваат дека не стагнираме и во многу полиња одиме напред. Негативност, некултура и ниска свесност на колективно ниво не можат да се искоренат преку ноќ.
 

„Лекувањето на душата со психолозите е прекузборот.“
 

Како милувате да го поминувате слободното време? Дали можеби имате некое хоби кое го чувате само за себе?
Слободното време сакам да го поминам со некој креативен процес, па така најчесто пишувам или сликам. Читам сѐшто не успевам да прочитам кога имам набиен распоред, но сето тоа зависи од мотивацијата и од периодот. Моментално секој слободен момент го користам да бидам во природа на воздух и поминувам време со партнерот, семејството, пријателите. Офлајн или онлајн.
 
Колку сте посветени на здравиот живот – дали спортувате и на кој начин се исхранувате? Дали готвите? Дали имате некој свој режим на исхрана?  
Како што кажав и во еден одговор малку наназад–клучот е во балансот. Откако си ја усвоив таа филозофија,некако и физичката и духовната добросостојба си дојдоа рака под рака. Кога имам време спортувам, но моментално поради бременоста внимавам да сум активна со полесни вежби и пешачење. Немам режим на исхрана и не држам диети, туку внимавам што внесувам и колку внесувам. На пример, не си забранувам добра пица, но внимавам да не биде пицата на мени пречесто, туку барем еднаш месечно. Сакам да готвам, можам да кажам дека сум професионалец за традиционалните јадења, но тотален аматер за сѐостанато. Човек се учи додека е жив, па затоа и не си создавам притисок во тој поглед.
 
Периодов некако сите се поврзавме со природата, па колку е таа присутна во вашиот живот –одите ли често во природа, консумирате ли природни суплементи или можеби користите природни производи за нега? 
Сакам да сум во природа и сакам секој слободен момент да го поминам, ако не можам повеќе, барем во најблискиот парк. Сето тоашто му е потребно на мојот организам се обидувам да го внесам преку исхраната. Неодамна ми дадоа многу убав совет–оди на пазар и купи сѐшто е сезонско и консумирај го во текот на неделата. Во редовната исхрана секогаш е застапен медот како природен засладувач кога е потребен, а во однос на надворешната нега на телото забележав дека периодов прибегнав кон употреба на органска и природна козметика.

Подаруваме 5 примероци од книгата „КАКВИ ТИ СЕ МИСЛИТЕ ТАКОВ ТИ Е ЖИВОТОТ“ ОД Џејмс Ален во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата на вашиот профил и една од темите објавени од 11.11 до 27.11.2020, во коментар означете - тагнете пријател/ка и напишете ја вашата омилена тема од последниот број 36 Ваш Аптекар.

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгите ќе ги подариме на 27.11.2020 по случаен избор.

 

Што е ХИВ?
ХИВ е вирус кој го напаѓа имунитетот – штитот на организмот од бактериите и вирусите со кои е во постојан контакт. Поточно, вирусот ги убива ЦД4 клетките кои се тип на имунолошки клетки наречени Т-клетки. Како што ХИВ вирусот напредува со својот напад врз овие клетки, така телото станува поранливо на различни видови инфекции и сериозни заболувања како рак.
ХИВ се пренесува преку телесните течности:
·      Крв
·      Семена течност
·      Вагинален секрет
·      Мајчино млеко
ХИВ не се пренесува преку воздух или вода или преку вообичаен контакт. 
За оваа доживотна состојба нема лек, иако научниците не се откажуваат од потрагата. Но, со соодветна медицинска нега, вклучувајќи го и третманот наречен антиретровирусна терапија, возможно е да се контролира и да се живее со него. 
Без третман, лицето позитивно на ХИВ може да заболи од СИДА. Во таа фаза, имунитетот е преслаб да се бори со останатите болести и инфекции. Заболениот од СИДА, кој не прима соодветни лекарства, во просек живее 3 години. Со антиретровирусната терапија, ХИВ вирусот се менаџира лесно, а животниот век речиси е ист колку на луѓето кои никогаш нема да стапат во контакт со него.

Што е СИДА?
Болест која се развива кај луѓето позитивни на ХИВ. Всушност, таа е најнапредната фаза на ХИВ вирусот. Но, индивидуата не мора да значи дека ќе заболи од СИДА само затоа што е ХИВ позитивна.
Како што напоменавме, ХИВ вирусот ги убива ЦД4 клетките. Здравите луѓе, генерално имаат од 500 до 1.500 вакви клетки на кубен милиметар. На лицето заразено со ХИВ чии ЦД4 клетки паднале под 200 на кубен милиметар, ќе му биде дијагностицирана СИДА.
СИДА може да се дијагностицира и кај луѓе кои имаат ХИВ и плус развиле опортунистичка инфекција или рак, кои многу ретко се среќаваат кај луѓе негативни на ХИВ. Опортунистичката инфекција, како пневмонија, ја користи деликатната ситуација како ХИВ вирусот, за да го нападне организмот. 
Доколку не се третира, ХИВ може да прогресира во СИДА за една декада. Болните од СИДА, кои не се лекуваат, во просек живеат 3 години, но времето се крати доколу телото во меѓувреме се судри со сериозна опортунистичка болест. Антиретровирусната терапија може да го спречи ХИВ вирусот да поттикне СИДА.
Но, во случај сепак да се развие СИДА, тоа значи дека имунитетот е сериозно компромитиран. Тој е ослабен до степен да не може да го возврати ударот и на најслабите инфекции. Луѓето стануваат ранливи на цела една палета од болести како пневмонија, туберкулоза, рак, менингитис, габични инфекции во устата и грлото и уште многу други.
Скратениот животен век кај случаите со нетретирана СИДА не е директен резултат на синдромот сам по себе, туку е резултат на болестите и компликациите кои се јавуваат поради срозениот имунитет.
 
ХИВ и СИДА: која е поврзаноста?
За да заболи од СИДА, човекот мора да биде заразен со ХИВ. Но, ХИВ позитивниот не мора да значи дека некогаш ќе заболи од СИДА. 
ХИВ случаите прогресираат во три фази:
·      1: Акутна фаза, првите неколку недели по заразувањето
·      2: Клиничка латенција или хронична фаза
·      3: СИДА
Колку брзо еден ХИВ случај ќе прогресира во хронична фаза варира од човек до човек. Без третман, може да трае до една декада пред да премине во СИДА. Со соодветни лекарства, може да трае доживотно.
Иако нема лек за ХИВ, со вирусот може нормално да се живее. Ниту за СИДА нема лек, но третманот може да го зголеми бројот на ЦД4 клетките до ниво кое налага дека организмот нема СИДА (200 или над, ЦД4 клетки на кубен мм). Антиретровирусната терапија е добра затоа што помага и во борбата со опортунистичките инфекции.
 
ХИВ трансмисија: научете ги фактите!
Секој може да се зарази со ХИВ вирус преку телесните течности наведени погоре. Од човек на човек, се пренесува преку:
·      вагинален или анален сексуален однос
·      споделување игли и останати алатки за инјектирање дрога
·      споделување опрема за тетовирање, без таа да биде стерилизирана меѓу две употреби
·      во текот на бременоста, породувањето, доењето, мајката може да го пренесе на бебето
·      преку џвакање на храната на бебето пред да му се даде во уста
Во теорија е возможно, но екстремно ретко се случува, ХИВ да се пренесе преку:
·       орален секс (но, само ако ХИВ позитивниот крвави од непцата)
·      каснување од страна на ХИВ позитивен (само ако плунката е крвава или има отворени рани во усната шуплина)
·      контакт со оштетна кожа, рани и крв со ХИВ позитивниот
ХИВ не се пренесува преку:
·      допир 
·      прегратки, држење за раце, бакнување
·      воздух или вода
·      споделување храна и пијалоци
·      плунка, солзи, пот, измет
·      споделување тоалет, кревет или пешкир
·      комарци и други инсекти
Важно е да се напомене дека ХИВ позитивното лице кое се лекува, но константно е без вирусно оптоварување, практично е невозможно да зарази друг.
 
Тестови за откривање ХИВ
Постојат неколку опции, некои даваат брзи резултати, за некои треба време, но лекарот е оној што одлучува кој тест е соодветен за дадениот случај. Во принцип тестовите се вршат преку анализа на крвта со цел да се провери дали има појава на антитела или антигени. Антителото е протеинска компонента која телото само ја создава со цел да се избори со инфекцијата. Антигенот, од друга страна, е составен дел на вирусот кој го активира имунитетот. 

ШТО Е ТОА ХИВ ПЕРИОД НА ПРОЗОРЕЦ?
Веднаш после првиот контакт со ХИВ, вирусот почнува да се множи во телото. Имунолошкиот систем на заразениот реагира на антигените така што создава антитела. 
Временскиот период помеѓу изложувањето на вирусот сѐ до моментот кога тој ќе стане воочлив преку анализа на крвта, се нарекува период на прозорец. Поголемиот број луѓе развиваат забележливи антитела од 23 до 90 дена после инфицирањето.
Ако лицето се тестира во текот на периодот прозорец, голема е веројатноста да добие негативен резултат. Но, и во овој период тој е заразен за другите. Затоа, тестот се повторува по одреден период (тајмингот зависи од тестот што се користел претходно). Во меѓувреме, лицето треба да користи кондом за да спречи ширење на ХИВ.
 
Рани сиптоми на ХИВ
Во текот на акутната фаза, некои луѓе не пројавуваат никакви симптоми или едноставно не ги поврзуваат со ХИВ, бидејќи тие потсетуваат на грип или на сезонски вирус. Симптомите се варијабилни, може да бидат благи или остри, може да се појават и да ги снема и може да траат неколку денови или неколку недели.
Во рани симптоми спаѓаат:
·      треска
·      студ
·      отечени лимфни јазли
·      општи болки
·      осип на кожата
·      воспалено грло
·      главоболка
·      гадење
·      вознемирен стомак
 
Кои се симптоми на ХИВ?
После 1 до 2 месеци, ХИВ влегува во хронична фаза која трае од неколку години до неколку декади. Некои луѓе немаат симптоми во оваа фаза, додека други имаат минимални или нетипични симптоми како:
·      главоболки и други болки
·      отечени лимфни јазли
·      чести трески
·      ноќно потење
·      замор
·      гадење
·      повраќање
·      дијареја
·      губење на тежината
·      осип на кожата
·      чести орални и габични вагинални инфекции
·      пневмонија
Исто како и во раната фаза, и во оваа, ХИВ е лесно пренослив без оглед на симптомите. Но, лицето нема да знае дека има ХИВ освен ако не се тестира. Преку тестот не ги штитите само другите, имајте на ум дека со рана детекција побрзо ќе стасате до лекарства кои комплетно ќе го забават вирусот. 
Ако лицето било изложено на ХИВ, тоа истовремено било изложено и на други сексуално преносливи болести како гонореја, кламидија, сифилис, трикомонијаза. Кај мажите, симптомите на СПБ се повоочливи, бидејќи се видливи на самите гениталии за разлика од жените. Но, жените побрзо реагираат и одат на лекар, за разлика од мажите.  
 
Кои се симптоми на СИДА?
СИДА или синдром на стекната имунодефициенција – фаза во која имунолошкиот систем е ослабнат од причина што ХИВ вирусот не бил третиран со години. ХИВ позитивните ќе развијат СИДА и во случај на доцно откривање на самиот вирус или ако знаат дека имаат ХИВ, но не се упорни со терапијата. СИДА-та е неизбежна и кај ХИВ случаите кои се отпорни на антиретровирусната терапија. 

Симптомите на СИДА се следни: 
·      зачестена треска
·      хронични отечени лимфни жлезди, особено на пазувите, вратот и препоните
·      хроничен замор
·      ноќно потење
·      темни дамки на кожата или во внатрешноста на устата, носот или очните капаци
·      рани, дамки или лезии на устата и јазикот, гениталиите или анусот
·      испакнатини, лезии или осип на кожата
·      честа или хронична дијареја
·      брзо губење на тежината
·      невролошки проблеми како што се проблеми со концентрацијата, губење на меморијата и конфузија
·      вознемиреност и депресија
 
Заштита и превенција
Едноставно е, користете кондом при вагинален, анален и орален секс!
Во сезона на руска салата и кифлички, не е чудно ако добиете некој килограм плус. Па, тоа е смислата на празниците, зарем не? Она на кое сакаме да ве научиме е пристапот со кој ќе се обидете да ја поправите штетата. Изгладнувањето или детоксикацијата со чај (модерен начин на изгладнување) не е решение! Во време кога на пазарот постојат толку многу здрави и нискокалорични намирници, секое нивно игнорирање би му дошло како свесно загрозување на здравјето. 
 
Како реагира телото при изгладнување?
Телото умее да ја препознае здравата тежина до која треба да стигне и до која смее да оди. Ако нагло ги намалите калориите, прв што ќе се „побуни“ е стомакот – и другите ќе можат да го чујат неговото кркорење. Втори ќе се „побунат“ хормоните – како биолошки курири на пораките во организмот, овој пат, нивното мислење ќе биде јасно и гласно изразено. „Во случај значајно да го намалите внесувањето храна, ендокриниот систем ќе сигнализира со цел да ја задржи загрозената телесна тежина“, објаснува Прија Тев, диететичар од Хампшир, Англија. Имено, ќе се намали нивото на хормоните кои го редуцираат апетитот (лептин), а ќе се покачи нивото на хормоните кои го поттикнуваат апетитот (грелин). „На телото ќе му стане приоритет да се заштити од гладување на тој начин што ќе се потруди да создаде масни резерви“, вели Тев. Во услови на гладување, телото прави сѐ што е во негова моќ да ја зачува енергијата, тоа ќе согорува помалку калории дури и при изведување на секојдневните активности како стоење, одење или дигестија. 
Заклучок:Секој обид за изгладнување ќе ве чини повеќе масни резерви, неподнослив глад и побавен метаболизам – кој може да трае со месеци, па дури и со години. 
 
Изгладнувањето ќе ве направи несреќни
Оној што некогаш се осудил себеси на салата додека сите уживаат во богата празнична трпеза, најдобро може да ги опише депресивните чувства со кои се соочил. Не се само физичките флуктуации со кои се соочуваат оние кои се изгладнуваат. Епохалната студија спроведена пред 70 години, сѐ уште нуди концизни и важни откритија за менталните, физичките и социјалните последици од рестриктивното јадење. Да се потсетиме: истражувачите ги анализирале нормалните навики на исхрана кај 32 мажи, на возраст помеѓу 21 и 33 години, во период од 3 месеци. Потоа, свесно, биле изгладнувани цели 6 месеци, а отпосле, подлегнале на 3-месечна рехабилитација. Физичките резултати во шестмесечниот период, несомнено, биле драматични – испитаниците изгубиле речиси 25% од нивната телесна тежина и 30% од нивната мускулна сила.  Но, она што најмногу ги загрижило истражувачите, биле емотивните промени со кои се соочиле. Сите мажи, вклучени во студијата, подлегнале на депресија, променливо расположение, стрес, нервоза. Особено им бил намален капацитетот за мисловен мултитаскинг, бидејќи биле преокупирани размислувајќи на храна. Мажите повеќе не се смееле, ретко зборувале, а ја изгубиле и смислата за хумор. И по помирувањето со храната, дел од нив сѐ уште се бореле со негативните психолошки нуспојави. 
Заклучок:Среќата доаѓа од стомакот!
 
Поголемата слика
Живеењето со минимум храна е опасно по здравјето, но што е со аргументот дека намалувањето на калориите може да донесе здравје? Што вели на ова истражувачкиот тим од универзитетот „Оксфорд“? Откако учесниците во студијата консумирале исклучиво само шејкови, супи, нутритивни барови, во период од 8 недели, тие изгубиле 10% од нивната телесна тежина. Ваквиот рестриктивен пристап, на луѓето со лоши навики, им дал поттик да присвојат нови, појаснува водичот на студијата, д-р Сузан Џеб. Клучниот факт што не го знаете: во оксфордската студија биле вклучени испитаници кои се борат со вишок килограми. „Ги советувам луѓето да се потпрат на рестриктивни мерки, само ако имаат плус 30 килограми“, вели Џеб.Освен кога имате сериозен проблем со телесната тежина и се борите да присвоите здрави навики (да се храните здраво, да вежбате редовно, да се грижите за себе) во секој друг случај, брзите диети не се за вас! Од друга страна, тенка е границата изгладнувањето, што требаше да донесе брзи резултати, да премине во растројство. Д-р Џоана Силвер,од лондонската болница „Натингејл“, советува да се преиспитате како режимот по кој се храните, прави да се чувствувате и да се однесувате. „Одбивањето на покана за вечера поради тоа што сакате време за себе е во ред, но ако одбивате средба само за да не се опкружите со храна, тое е веќе загрижувачки“, вели Силвер. Подобар метод е да се фокусирате на цели кои може да се постигнат и балансирани навики на исхрана. Да, ќе ви треба двојно повеќе време за да дојдете до посакуваната цел, но промените ќе бидат трајни. 
 
Заклучок:Ако го мамите системот, телото, умот и резултатите ќе страдаат. Играјте по правилата и промените ќе траат со години. 


Вежбајте со мерка
Телото подеднакво се противи на прекумерното вежбање, исто како и на прекумерното гладување. При интензивно потење повеќе од еден час, телото лачи кортизол. Ако нивото на кортизол остане високо, телото ќе произведе вишок глукоза. Проблемот е во тоа што сиот тој излачен кортизол ќе го потисне инсулинот, хормонот кој е одговорен за глукозата во крвта да се конвентира во енергија. Превод: Клетките ќе останат гладни и упорно ќе праќаат сигнали за помош до мозокот – во практика: вие ќе јадете сѐ пред себе! 
 

Замор, печење, чувство на песок во очите. Дали можеби имате суво око и како да си помогнете?
 

Компјутер, куп документи, мо­ билен телефон и клима – „добитна комбинација“ за суво око. Работа пред компјутер, еден куп докумен­ ти на биро, пуштен клима­уред над главата, на паузата проверувате што се случува на Фејсбук или на Инстаграм, тргнувате кон дома, си пуштате повторно клима во авто­ мобилот, а автобусите воопшто да не ги споменуваме. Сигурно ви звучи како еден нормален работен ден. А, дали сте се запрашале како овој „нормален“ работен ден (кој се повторува со години) влијае на вашите очи?

ШТО ВО СУШТИНА Е СУВО ОКО?

Според дефиницијата од Национ­ алниот институт за суво око, син­ дром на суво око претставува квантитативно или квалитативно нарушување на солзниот филм, кое резултира со нарушување на очната површина.
Обично, кога ќе споменеме суво око, веднаш помислуваме на не­ достаток на солзи т.е. квантита­ тивно нарушување на солзниот филм, меѓутоа нарушувањето што многу почесто се јавува е, во суштина, квалитативно и е повр­ зано со зголемено испарување на солзите, односно евапорација.

 

Сладок или обичен компир?
А, зошто не и двата? Но, ако ве интересира кој предничи во однос на нутритивните вредности, тогаш слаткиот е во мала предност. Подеднакви се кога станува збор за витаминот Б6 и железото, според анализите на Џо Холингтон– диететичар и основач на „Нутришн ми“ (Nutrition Me). Обичниот компир е во предност во однос на витаминот Ц и бројот на калории (146 калории во 170 г во однос на 130 калории), но слаткиот содржи плус витамин А. Влакненцата во лушпата на слаткиот компир се доказ дека има понизок гликемиски индекс, што го прави одличен снабдувач на бавно-ослободувачка енергија. Ова важи без разлика колку и како го готвите.
 
Дали навистина ми треба и дневен и ноќен крем?
Да, бидејќи кожата има потреба од различни активни состојки навечер и преку ден. Дневната крема треба да содржи СПФ и антиоксиданти кои ќе војуваат со загадувачите и ќе го контролираат црвенилото. Ноќната крема треба да работи на проблемите со кои се соочува кожата, како сувост, темни дамки, знаци на стареење.
 
Дали преморот е реален?
Едно е сигурно – преморот може да ве остави без сон! Исцрпеноста се случува кога телото и умот не се синхронизирани: ментално сте истрошени, но, физички, телото не е доволно уморно за да потоне во сон. Вежбањето може да помогне, бидејќи на тој начин телото ќе се ослободи од адреналинот насобран во текот на стресниот ден лачејќи аденозин. На овој начин, всушност, ќе му помогнете на мелатонинот (хормонот одговорен за спиење) да биде поефикасен. Заборавете на идејата за чаша вино, алкохолот го компромитира длабокиот сон. 
 
Црвена, кафеава или зелена леќа?
Која ви е највкусна – таа, само да е леќа. Новите истражувања велат дека доволно е половина чинија ориз да замените со леќа, за да го намалите шеќерот во крвта за 20 %. Овој зеленчук кој е екстремно богат со влакна и протеини, ја забавува дигестијата и ослободувањето на шеќерот, правејќи ве сити подолго време и намалувајќи го ризикот од дијабетес. 
 
Зошто во зима ми се јаде висококалорична храна?
Виновни се хормоните! Тие се под силно влијание на сончевата светлина, па штом почне порано да се стемнува, нивото на серотонин (хормонот одговорен за среќата) почнува да опаѓа. Консумирањето храна богата со јаглехидрати го поттикнува неговото лачење. Поточно, јаглехидратите го поттикнуваат лачењето на инсулинот, кој, пак, ја конвертира аминокиселината триптофан во серотонин. Од овие причини, човекот несвесно преку храната се обидува да се расположи. А сега кога веќе знаете, одбирајте јаглехидрати со цело зрно, а оризот нека биде кафеав – потребно е подолго време за да се дигестираат, додека лачењето на глукоза во крвта се одвива порамномерно. На овој начин, нема да се соочите со нагло покачување на шеќерот во крвта, а ќе имате корист од бавното ослободување енергија. 
 
Ладен туш или топла бања – што е подобро по вежбање?
Зависи што сте вежбале! Ако сте изведувале вежби за издржливост, да речеме маратон, парната бања е одлична за истрошените мускули експресно да си ја вратат силата. Ако имате слаби точки кои ве изневеруваат во текот на тренингот, на пример, тетивите или половината, топла облога би ја подобрила циркулацијата. Но, за итна превенција од болки, бодежи, треперење во слабите точки, ставете кеса со лед за да спречите отекување или здрвување – особено на колената, колковите, зглобовите. Само што завршивте со кросфит-тренинг или трчавте спринт? Појдете под ладен туш. При интензивни и краткотрајни тренинзи, студената вода е во функција да ја насочи крвта во центарот на телото и на тој начин да ги стопли органите. Штом излезете од туш, крвта екстра брзо ќе се врати кон екстремитетите за да ги лекува и да ги опушти. За ладен туш се резервирани максимум 15 минути, поделени во интервали од по 3 минути.
 

Подаруваме 5 примероци од книгата „ЗАКОНОТ НА ПРИВЛЕЧНОСТА“ ОД ВИЛИЈАМ ВОКЕР АТКИНСОН во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 17.09 до 30.09.2020 , во коментар означете - тагнете пријател/ка и напишете ја вашата омилена тема од последниот број 35 Ваш Аптекар.

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгите ќе ги подариме на 30.09.2020 по случаен избор.

 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.